Nederlander klaagt bij EC over Nokia om afsluiten Nav4All

Een anonieme, Nederlandse Nav4All-gebruiker heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Nokia. Eind vorige maand werd bekend dat Nokia-dochter Navteq de licentie van Nav4All voor het aanbieden van kaarten niet verlengde.

Nav4AllEind vorige maand werd bekend dat de gratis mobiele navigatiesoftware Nav4All moest stoppen; kaartleverancier Navteq wilde de licentie niet meer verlengen. Een week eerder werd bekend dat Nokia gesproken navigatie gratis gaat aanbieden voor Nokia-telefoons. Volgens een anonieme Nav4all-gebruiker uit Rotterdam staan deze twee gebeurtenissen niet los van elkaar: Nokia - sinds 2008 eigenaar van Navteq - zou achter het niet verlengen van de licentie zitten.

De Rotterdammer schrijft dat in een klacht die hij heeft ingediend bij de Europese Commissie. Nokia stelt met het aanbieden van gratis navigatiesoftware een voorsprong op de concurrentie te hebben. Volgens de klager kan dit alleen door eerst het gratis Nav4All uit de markt te werken; Nav4All was immers voor vrijwel alle mobiele besturingssystemen beschikbaar. De Rotterdamse klager beschuldigt het bedrijf daarom van concurrentievervalsing.

De klager vindt bovendien dat hijzelf, naast alle andere 27,6 miljoen Nav4All-gebruikers, is gedupeerd door het niet verlengen van de licentie. Hij zou bij gebrek aan een gratis alternatief nu verplicht zijn om een commercieel navigatiepakket af te nemen, wat hem tussen de 30 en 45 euro per jaar zou kosten, of om een Nokia-toestel met gratis gesproken navigatie te kopen.

Tot slot klaagt de voormalige Nav4All-gebruiker over een exclusiviteitsovereenkomst die Navteq zou hebben afgedwongen. Mocht Nav4All betaalde navigatie willen gaan aanbieden, dan was het volgens die overeenkomst verplicht om de kaarten af te nemen van Navteq. Zonder deze exclusiviteitsovereenkomst wilde Navteq bovendien niet praten over het verlengen van de licentie. Volgens de klager benadeelt deze overeenkomst de andere grote speler op de kaartenmarkt, TeleAtlas.

Overigens heeft de Europese Commissie de overname van Navteq door Nokia onderzocht; de overname zou de concurrentie mogelijk belemmeren. Uiteindelijk werd de overname goedgekeurd, maar de klagende gebruiker vraagt zich af of dat met de kennis van nu ook was gebeurd. Nokia en Nav4All waren niet beschikbaar voor commentaar; de klager had op het moment van schrijven nog niet gereageerd op een verzoek tot commentaar.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-02-2010 • 15:53

99

Reacties (99)

99
94
74
6
0
0
Wijzig sortering
De klager vindt bovendien dat hijzelf, naast alle andere 27,6 miljoen Nav4All-gebruikers, is gedupeerd door het niet verlengen van de licentie. Hij zou bij gebrek aan een gratis alternatief nu verplicht zijn om een commercieel navigatiepakket af te nemen, wat hem tussen de 30 en 45 euro per jaar zou kosten, of om een Nokia-toestel met gratis gesproken navigatie te kopen.
Dit lijkt me een flauwekul-reden? Het kan toch niet zo zijn dat er een produkt niet gestopt mag worden omdat mensen dan moeten betalen voor een alternatief? Er zijn toch vast nog wel meer gratis alternatieven beschikbaar, was Google daar bijvoorbeeld ook niet mee bezig, op basis van o.a. Streetview en Maps?

Lijkt me een vrij kansloze klacht in ieder geval, een fabrikant mag er toch voor kiezen om te stoppen met een bepaald produkt? Zeker als het ook nog eens gratis is, moet je dan imho niet gaan zeuren...

Ik vind het overigens ook redelijk cheap overkomen dat-ie anoniem wil blijven. Een man een man, zoals het gezegde luid. Als je beschuldigingen doet, prima, maar heb dan ook het fatsoen om het onder je eigen naam te doen. Dit komt toch wat onfris over mijns inziens hoor.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:49]

Lijkt me een vrij kansloze klacht in ieder geval, een fabrikant mag er toch voor kiezen om te stoppen met een bepaald produkt? Zeker als het ook nog eens gratis is, moet je dan imho niet gaan zeuren...
Deze twee zinnen kloppen niet.
1. Navteq is niet gestopt met zijn product. Zie http://www.navteq.com/. Daar noemen zij zich nog steeds een kaart leverancier. Verder leveren ze software voor ontwikkelaars zodat die navigatie software kunnen maken.
2. De klager heeft een gratis product van Nav4All, niet van Navteq. Nav4All is ook gedupeerd doordat Navteq, aangezien zij ook niet wilde stoppen maar gedwongen zijn. Het is dus heel wat anders als Navteq zelf stopt.

Ik kan me de klager heel goed begrijpen.
Navteq, die zichzelf een kaart leverancier noemt, en waarvan Nokia eigenaar is, stopt plotseling met leveren aan een gratis dienst, Nav4All die ook software voor Nokia telefoons levert, even nadat Nokia aankondigde zelf een gratis navigatie software te gaan leveren, terwijl Navteq een kaart leverancier blijft.

Dit klopt in mijn ogen ook niet. Je bent leverancier of niet! Of je veranderd de condities. Bijvoorbeeld dat de kaarten niet meer gratis zijn. Maar dan had Nav4All ervoor kunnen kiezen om dit door te berekenen.

Toen ik dit te horen kreeg, had ik gelijk zoiets van dat Nokia opdracht aan Navteq heeft gegeven om aan bepaalde partijen, die gratis navigatie software voor de Nokia leveren, geen kaarten meer te leveren om zo hun eigen product erdoor te kunnen duwen.

Als je de site van Navteq bekijkt zie je ook dat alleen ondersteuning voor de iPhone wordt geleverd. Vermoedelijk zal daar nog wel ondersteuning voor Android en WM bij komen. Maar vermoedelijk niet voor Nokia's. Verder zie ik wel dat er ook ondersteuning is voor Webservices. Lijkt mij toch dat Nav4All op die manier de kaarten kan betrekken! Ik weet niet hoe ze dat nu doen. Verder snap ik Nav4All niet. Lijkt mij dat ze niet echt hoeven te stoppen, maar alleen tijdelijk offline moeten zijn om met een andere oplossing te komen. Maar om nu gewoon te stoppen?
Had Nokia Navteq niet overgenomen? Allicht dat Navteq dan 'opdrachten' aanneemt van Nokia. Ik vind het ook een vuil zaakje overigens...
Volgens mij is het meer een klacht om het nieuws mee te halen en te laten zien wat er gebeurt. Op mobiele toestellen hebben gebruikers te maken met beperkingen die alleen maar bedoeld zijn om de concurrentie te weren en verder geen enkel voordeel opleveren.
Geld verdienen met lucht heet dat. Nokia misbruikt zijn marktpositie om een kunstmatig hoge vraag te creeeren naar softwareprodukten door concurenten, gratis of niet, buitenspel te zetten.
Wettelijk gezien is het waarschijnlijk gewoon toegestaan, maar willen we dit ook? We worden gedwongen te kiezen voor een merk waar dat technisch gezien niet nodig en onwenselijk is.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 18:49]

Waarom zou Nokia haar eigen kaarten niet voor zichzelf mogen houden ten behoeve van haar eigen inkomsten?

Ik heb altijd wat moeite met dit soort aanklachten. Een bedrijf mag zelf toch beslissen of ze met een ander bedrijf in zee gaan?
Een bedrijf mag zelf toch beslissen of ze met een ander bedrijf in zee gaan?
Tja. Jammer voor jou, maar: nee, niet dus. Niet als er sprake is van zo'n groot marktaandeel (de markt voor kaarten is een duopolie, met TeleAtlas en Navteq). Als je zo'n grote marktpositie hebt kun je nou eenmaal niet alles maken.

Het is niet alsof Nokia zijn kaartenafdeling zelf, intern heeft opgezet. Navteq is een apart bedrijf dat zijn kaarten in licentie geeft. Dan kun je niet opeens als moederbedrijf een discriminatiebeleid gaan voeren waarbij je onwelvallige concurrenten de markt uit dwingt door hun licentie ineens stop te zetten.
@GWX & Keypunchie:

Makes sense, het is inderdaad zo dat de kaartenmakersmarkt een duopolie is. Nokia zou natuurlijk alle Navteq licenties in kunnen trekken en zo de consument dwingen voor Nokia's te kiezen met TeleAtlas als enige concurrent.

Overigens zie ik ook dat deze specifieke zaak wellicht niet de meest haalbare is, maar de gedachte er achter is me nu wat duidelijker.
Omdat het concurrentievervalsing kan zijn.

Nokia heeft deze dienst gekocht en niet helemaal zelf opgezet. Een bedrijf dat een sterke marktpositie, of zelfs monopoliepositie heeft mag niet zomaar alles doen. Zeker niet als dat ten koste gaat van andere bedrijven en consumenten.

In dit geval geef ik de klager weinig kans, omdat de markt voor navigatie-software in het algemeen juist zeer competitief is. Dat toevallig zijn produkt wegvalt, betekent nog niet dat de markt ongezond is geworden.
Dat zou dus beteken dat er binnenkort een hele hoop mensen een Nokia moeten gaan kopen omdat ze nu Navteq navigatie hebben. Denk dan aan alle Ford, BMW en Mercedes klanten maar ook alle VDO Dayton gebruikers.

Tele Atlas levert ook kaarten, maar ik denk dat al snel 70% van de navigatie markt gebruik maakt van Navteq kaarten, zou wat worden als die allemaal moeten stoppen.

En als die dus gewoon door mogen gaan met Navteq kaarten, waarom Nav4All niet?
Keuze zat. Google bied het zelfde aan met android...
En Google heeft zoals Nav4ALL de mogelijkheid om directies te geven? "Sla over 10 meter links af" e.d. ? Google is nog lang niet geschikt om als navigatie te dienen, het is een leuk ding maar staat voorlopig nog in de kinderschoenen.

Google is gewoonweg maps niets meer of minder, het heeft een planner maar nuttig is het nog lang niet. Navigatie mag het zich nog lang niet noemen!
Google Navigation, of hoe het ook heet, wel. Gratis te downloaden voor Google Android en Apple iPhone gebruikers. En ja, Nokia Maps is ook gratis te gebruiken op meerdere platforms, Symbian (gebruikt door meerdere fabrikanten) en Maemo (Ook te gebruiken door meerdere fabrikanten), beide zijn opensource en kunnen toegang krijgen tot de Ovi-Store, tenzij de desbetreffende fabrikant gebruik wil maken van een eigen applicatie winkel.

SE en Samsung maken gebruik van het Symbian besturingssysteem op geselecteerde toestellen, maar hebben deze gekoppeld aan andere applicatie winkels, te weten: Play-Now en de geplande Samsung App store for Symbian (Komt er waarschijnlijk niet) of Handago. Dus geen gratis Ovi Maps.
Ik wil graag even aantekenen dat voor europese gebruikers van Android google navigatie níet beschikbaar is. Pogingen om het op een (minder legale) manier voor elkaar te krijgen werden door google hardhandig de kop in gedrukt. Het werkte namelijk prima, na het opheffen van een softwarematige beperking, maar google heeft het systeem dusdanig gewijzigd dat het nu niet meer werkt.
Dit heeft te maken met de afspraken die zij gemaakt hebben met teleatlas. Google mag de gegevens gebruiken voor maps maar niet voor navigatie. In Amerika maakt google geen gebruik van teleatlas en hebben ze geen navigatiebeperking.
Nogmaals, ik mis nog steeds het voice gedeelte d.w.z. ik zou in de auto continue op het beeldschermpje moeten kijken om te zien waar ik rijdt en hoe ik moet rijden... er is geen dame of heer die zegt "Sla links af" dat is te zien op het zeer verkeersonveilige "Google Maps" dus iets wat ontbreekt.

Kortweg samengevat "er is geen enkele gratis alternatief voor Nav4ALL".
Google navigation heeft gratis voice-guided navigatie, alleen nog niet in Europa beschikbaar.
Nokia heeft met Ovi Maps ook gratis voice-guided navigatie, ook in Europa.
Keuze zat. Google bied het zelfde aan met android...
Keuze zat? :?
Man, je noemt er precies 1! 8)7
Ik denk dat er nog wel eens een addertje onder het gras kan zitten. Een concurrent uit de markt duwen is een ding maar de concurrent simpelweg zijn bedrijfsvoering opblazen is heel wat anders.

We zullen zien...
Het contract is niet verlengd en dat is het. Er staat nergens een verplichting dat men het zou moeten verlengen. Men had dit misschien kunnen zien aankomen en had als bedrijf zelf voor een alternatief moeten zoeken.

Als je van 1 leverancier afhankelijk bent ben je kwetsbaar en dat is je eigen keuze. Men had ook met teleatlas kunnen gaan werken of alsnog.

Dat iemand nu moet betalen, tja helaas pindakaas.
Helaas voor jou werkt dat niet zo.
Als je door deze manoeuvre toe te passen een concurrent uit het zadel wipt heet dat concurrentie vervalsing en is aanleiding tot een onderzoek/rechtszaak.
Het gaat nl niet om een klein bedrijf die dit flikt.
Hebben we hier te maken met een ''concurrent'' ik ken de afspraken die gemaakt zijn niet. Maar als Nav4all gewoon de zakelijke prijs betaalt voor het kaart matteriaal is er toch niks aan de hand. En als ze het teveel vinden kunnen ze toch naar TeleAtlas gaan...
Ik vind het overigens ook redelijk cheap overkomen dat-ie anoniem wil blijven. Een man een man, zoals het gezegde luid. Als je beschuldigingen doet, prima, maar heb dan ook het fatsoen om het onder je eigen naam te doen. Dit komt toch wat onfris over mijns inziens hoor.
Niet iedereen wil met naam en toenaam in het nieuws zijn, dat is een ieders recht en vind ik ook heel begrijpelijk. Maar privacy is in Nederland blijkbaar al niets meer waard, zeker niet als we gaan vinden dat mensen die daar wel behoefte aan hebben geen recht meer tot spreken zouden mogen hebben...
Niet iedereen wil met naam en toenaam in het nieuws zijn, dat is een ieders recht en vind ik ook heel begrijpelijk. Maar privacy is in Nederland blijkbaar al niets meer waard, zeker niet als we gaan vinden dat mensen die daar wel behoefte aan hebben geen recht meer tot spreken zouden mogen hebben...

en daar sluit ik me helemaal bij aan. En ik zie er ook niks lafs en stumperigs aan en het is zeker niet typisch nederlands zoals ik hier ook al las.
Ik kan me -gezien de gedetailleerde onderbouwing- ook niet aan de indruk onttrekken dat deze 'anonieme gebruiker' iemand is die nauwe banden onderhoudt met Nav4All... Het kan natuurlijk gewoon tactiek zijn om middels stromannen de tegenpartij voor de rechter te dagen.
Er is al eerder berichtgeving mbt NAV4all in het nieuws verschenen die op zijn minst vragen oproept, zoals het rapport van de Stichting Onderzoek Navigatiesystemen (zie
http://www.stichtingonder...systemen.nl/dut/index.php en vervolgens http://www.mobilyz.com/ni...r-door-navigatiesystemen/).

Maar goed, zelfs al zou de klacht afkomstig zijn van iemand met nauwe banden, het is natuurlijk wel zuur voor het bedrijf en zijn gebruikers. En de klacht kan natuurlijk terecht zijn, als Navteq nu weigert een licentie te verstrekken, onmogelijke voorwaarden eist of nu ineens een absurde vergoeding eist. Maar dan zou ik als bedrijf gewoon naar de rechter stappen.
Zelfs al zou dit het geval zijn, als de rechter beslist dat het niet door de beugel kan .. dan kan het blijkbaar niet door de beugel. Mijns inziens maakt het niet uit wie wie aangeeft.

Offtopic:
Heintjepek, het knopje wat je aanklinkt om op iemand te reageren verandert nadat je dat gedaan hebt in een knopje voor de quote :)
Het gaat er om dat het sterk lijkt op een poging de marktwerking te beperken op dat gebied, niet iedereen houd van marktwerking (keuzes zijn eng) maar dat wil niet zeggen dat het flauwekul is om dat na te streven..
Volgens mij ligt de essentie anders:

Het lijkt mij op zijn minst discutabel dat een een aanbieder van gratis navigatie een andere aanbieder van gratis navigatie dwingt te stoppen met die dienst. Met andere woorden; als blijkt dat Nokia door de overname van NavTeq ervoor heeft gezorgd dat Nav4All kaartmateriaal van NavTeq niet meer mag gebruiken, dan is dat oneerlijke concurrentie. Een onderwerp waar ik menig Tweaker hier regelmatig met volle emotie tegen zie ageren. Het lijkt mij niet meer dan terecht dat deze klacht zeer serieus wordt genomen.

De reden dat iemand zijn klacht anoniem doet kan allerlei vigerende redenen hebben. Wellicht werkt de man bij NavTeq en is hij het niet eens met deze gang van zaken. Lijkt mij dus wat kort door de bocht om de man onfatsoenlijk te noemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 321779 op 23 juli 2024 18:49]

@Wildhagen,
Een bedrijf mag zeker ervoor kiezen te stoppen met een product, maar dat is hier NIET aan de orde.
Tenminste als we het hebben over Nokia en Navteq. Nokia (eigenaar van Navteq) gaat geen contract verlenging meer aan met Nav4All, Nav4All had dit zeker wel gewild.

Door Nav4All is gezegd dat zij hierdoor niet verder kunnen al zouden ze willen, nl al het materiaal is gebaseerd op Navteq kaartmateriaal en overgang naar een andere kaartleverancier zou betekenen dat ze van voor af aan opnieuw moeten beginnen.

Hiermee zet Nokia dus een concurrent buitenspel.

Lijkt mij dat er zeker een reden tot onderzoek is ontstaan door dit voorval.
Aan de ene kant heb je gelijk. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat Nav4All gewoon door zou kunnen blijven gaan als de licentie verlengt was, en er dus geen betaald alternatief nodig was.
Anoniem: 112442 13 februari 2010 16:46
Volgens een anonieme Nav4all-gebruiker uit Rotterdam staan deze twee gebeurtenissen niet los van elkaar: Nokia - sinds 2008 eigenaar van Navteq - zou achter het niet verlengen van de licentie zitten.
Wat een watje.

Maak je bekend of ga niet klagen.

Als ik de EU was zou ik het om die reden al weigeren.

En Nav4ll kan gewoon openstreetmap gebruiken. Als dat niet zomaar gaat hebben ze niet ver vooruit gedacht.

En op zich is Nav4all helemaal niet gratis het kost je data kosten c.q. de dienst mag wel gratis zijn maar het kost de gebruiker geld. Ik vraag me af hoe zich dit verhoud tot een standalone mobile device het zelfde geldt ook voor de Nokia oplossing.
Als ik de EU was zou ik het om die reden al weigeren.
Laat de overheid je stem tijdens het stemmen maar weigeren, die is namelijk annoniem dus sja... waarom zou je dan nog stemmen? Of maak jezelf bekend op wie je stemt en/of gestemd hebt.

Beetje krom natuurlijk, nu zeiken mensen omdat iemand annoniem iets doet maar als men het met naam en toenaam doet is het ook nooit goed. Annoniem of bekend doet er in dit geval niet toe, ik kan met dit soort reacties alleen al begrijpen dat iemand het annoniem doet!
En Nav4ll kan gewoon openstreetmap gebruiken. Als dat niet zomaar gaat hebben ze niet ver vooruit gedacht.
Quote van de website ( nieuws: Gratis mobiele navigatie Nav4All stopt vanwege kaartlicentie )
Het is niet mogelijk om op korte termijn de data van een andere leverancier in onze Nav4All-systemen te implementeren. Het navigatiesysteem van Nav4All is gebouwd op Navteq-data. Daarmee is Nav4All gedwongen te stoppen.
En op zich is Nav4all helemaal niet gratis het kost je data kosten c.q. de dienst mag wel gratis zijn maar het kost de gebruiker geld.
Alles kost tegenwoordig geld, alleen bespaart Nav4ALL de éénmalige aanschaf kosten en werden de kaarten je gratis zo up2date mogelijk aangeboden, probeer dat maar eens met je TomTom voor elkaar te krijgen!

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 18:49]

Alles kost tegenwoordig geld, alleen bespaart Nav4ALL de éénmalige aanschaf kosten en werden de kaarten je gratis zo up2date mogelijk aangeboden, probeer dat maar eens met je TomTom voor elkaar te krijgen!
Daar kun je pas iets zinnigs over zeggen zodra je de kosten weet van alle data verkeer (dat nu wel goedkoper wordt). Dan kun je kijken wat het kosten plaatje is van TomTom one of een ander navigatie systeem met vergelijkbare mogelijkheden dan Nav4all t.o.v. de Nav4all oplossing.

Ik vraag me af of iemand dit ooit uitgerekend heeft?

Wat ik wil aangeven is dat het niet Gratis is wat Nav4all de mensen voorhoud.
Ik heb al een navigatiesysteem. Waarom zou ik overschakelen op Nav4All?
Omdat de navigatie van Nav4All gratis is en een bijna wereldwijde actieradius heeft.
Zonder data verkeer heb je er niets aan.

Het zou me niet verwonderen dat Nav4all hun geld verdient door een gedeelte van de data kosten van de providers te krijgen, ze genereren namelijk extra verkeer.
Momenteel wordt het meer flatrate wat mogelijk de oorzaak van het hele probleem is. Zij willen meer kaarten waarschijnlijk voor de zelfde prijs maar ze krijgen aan de andere steeds minder geld binnen. Navteq wil de prijs waarschijnlijk hun prijs niet verlagen (omdat het mogelijk onder hun standaard prijs zit) daarom is hun businessmodel mogelijk om zeep.

Ik vraag me af hoe Nokia hun kosten rechtgebreid krijgt? Voice via bellen naar een nummer?

Ik zou als mogelijke gebruiker zou ik de kosten doorberekenen, want ik vermoed dat de Nokia oplossing uiteindelijk alles behalve gratis is c.q. dat het duur is.

Een verzoek aan tweakers.net:
Kan zo'n zogenaamd gratis oplossing een keer getest worden en vergeleken worden met standaard navigatie software waar via het navigatie systeem en kaarten betaald moet worden?
Daar kun je pas iets zinnigs over zeggen zodra je de kosten weet van alle data verkeer (dat nu wel goedkoper wordt). Dan kun je kijken wat het kosten plaatje is van TomTom one of een ander navigatie systeem met vergelijkbare mogelijkheden dan Nav4all t.o.v. de Nav4all oplossing.
Niets extra's je betaald gewoon een vast bedrag per maand voor zo'n abonnement en daar komt niets bovenop tenzij je bij de verkeerde provider zit natuurlijk. FUP ligt vooralsnog wel erg hoog bij mobiel internet en voorzover ik weet is er geen enkele provider die letterlijk zegt dat er een maximum is aan dataverkeer.

Dus welke extra kosten bedoel je in dit geval? Iemand die Nav4ALL gebruikt doet dit op een mobiel en heeft dus al een mobiel met mobiel internet .... niet alleen voor navigatie maar ook internet en email. Men slaat dus direct meerdere vliegen in één klap. Uitgerekend zou je dus wellicht rond de € 3,33 kwijt zijn per toepassing (email, surfen en navigatie).
Navteq wil de prijs waarschijnlijk hun prijs niet verlagen (omdat het mogelijk onder hun standaard prijs zit) daarom is hun businessmodel mogelijk om zeep.
Navteq wil nu geld zien of meer geld hebben. Dat klopt! Door echter een dergelijk product voor de concurrent 'te' duur te maken heeft Nokia vrij spel om die dienst gratis aan te bieden en het product al-dan-niet direct alszijnde koppelverkoop aan te bieden. Wil je toch navigatie, dan koop je toch een Nokia! Beetje vuil spelletje dus.
Niets extra's je betaald gewoon een vast bedrag per maand voor zo'n abonnement en daar komt niets bovenop tenzij je bij de verkeerde provider zit natuurlijk. FUP ligt vooralsnog wel erg hoog bij mobiel internet en voorzover ik weet is er geen enkele provider die letterlijk zegt dat er een maximum is aan dataverkeer.
In de 5 jaar dat Nav4all gratis navigatie aanbood bestond dit niet. Toen betaalde je dik per MB. (Momenteel betaal je nog dik per 1MB als je per ongeluk de grens over gaat).
Dus welke extra kosten bedoel je in dit geval? Iemand die Nav4ALL gebruikt doet dit op een mobiel en heeft dus al een mobiel met mobiel internet .... niet alleen voor navigatie maar ook internet en email. Men slaat dus direct meerdere vliegen in één klap. Uitgerekend zou je dus wellicht rond de € 3,33 kwijt zijn per toepassing (email, surfen en navigatie).
Kun je au.b. de link geven, van deze getallen? Betreft dit flate rate of betaal je extra per MB?

Als ik op de site van T-Mobile kijk zie ik dat de goedkoopste optie € 9,95 per maand kost. Dit is iets van de laatste tijd, voorheen was he vele maken duurder. Voor zover ik weet is T-Mobile op dit gebied het goedkoopst.
Door echter een dergelijk product voor de concurrent 'te' duur te maken heeft Nokia vrij spel om die dienst gratis aan te bieden en het product al-dan-niet direct als zijnde koppelverkoop aan te bieden. Wil je toch navigatie, dan koop je toch een Nokia! Beetje vuil spelletje dus.
Je hebt veel andere keuzes buiten Nokia:
Route 66
TomTom
Navigon
etc
op je smartphone.

Als appliance:
TomTom
Garmin
Becker
Mio
Navigon
Sony
Targa
Medion
etc

Vaak voor aanbiedingen van onder de € 100,-

En voor de hobbyist bestaat er zelfs Navit dat helemaal en echt gratis is.

En ik weet niet of de Nokia gratis is voor de klant c.q. of de klant niet op een of andere manier kosten heeft voor data, voice of SMS? Want gratis software wil niet zeggen gratis gebruik c.q. zonder bijkomende kosten.
@worldcitizen
Dit soort abonnementen heb ik nu al 4 jaar, dus iets van de laatste tijd is het niet.
Je hebt eigenlijk geen andere keuzes want diegenen die jij noemt moet je fors voor betalen.
Op Android is er eigenlijk maar één goed commerciëel pakket nl ALK's CoPilot Live!
Erg slechte reactie. Puur omdat iemand anoniem wil blijven moet zijn aanklacht niet meer serieus genomen worden?

"Oh u wilt misdaad anoniem melden?"
"Nee sorry meneer dat doen we niet meer."
iets over openstreetmap
Nav4all zal dat vast wel in overweging hebben maar openstreetmap is nog LANG niet op het niveau van andere kaarten. Er zijn nog teveel lege plekken en dat kun je je niet permiteren als navigatiesysteem.

Dat nav4all dataverkeer nodig heeft doet nog niks af aan het feit dat het stukje software geen aanschafprijs heeft. De nokia oplossing heb ik nu een weekje op mijn nokia e71 en het werkt hetzelfde als nav4all maar dan .. als je de kaarten wilt gebruiken (langer dan een week) moet je 99,-- betalen.
Geen enkele kaart aanbieder heeft op alle plekken van de wereld dezelfde kwaliteit. Er is vorig jaar een inhoudelijke vergelijking geweest tussen Google Maps en OpenStreetMap, en daar komt OpenStreetMap wat betreft dekking al niet slecht uit.

Zoals je ook hier kunt lezen, naar aanleiding van het oude artikel denk ik dat er iets heel anders achter de laatste Nav4All berichtenstroom zit. En aangezien ik wel de moeite heb genomen om wat rond te bellen blijft dit mijn inziens een onzin artikel.
"Oh u wilt misdaad anoniem melden?"
"Nee sorry meneer dat doen we niet meer."
Sorry maar dit lijkt me een erg slecht vergelijking. Dit is een klacht tegen Nokia dit is een legitiem bedrijf die zullen je echt niet om het leven brengen wat wel het geval is als je iets meldt tegen een misdadiger.
De nokia oplossing heb ik nu een weekje op mijn nokia e71 en het werkt hetzelfde als nav4all maar dan .. als je de kaarten wilt gebruiken (langer dan een week) moet je 99,-- betalen.
Zie onderstaande link, de Nokia versie is gratis:
nieuws: Nokia maakt gesproken navigatie gratis

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 18:49]

[...]
Sorry maar dit lijkt me een erg slecht vergelijking. Dit is een klacht tegen Nokia dit is een legitiem bedrijf die zullen je echt niet om het leven brengen wat wel het geval is als je iets meldt tegen een misdadiger.
[...]
Zie onderstaande link, de Nokia versie is gratis:
nieuws: Nokia maakt gesproken navigatie gratis
Kijk, uit dit soort reacties blijkt dat degenen die hetzelfde reageren niet een bepaald hoog IQ gehalte hebben en waarschijnlijk wannabee tweakertjes zijn.

Heb je een beetje bedrijfskennis dan had je heel anders gereageerd.
Iemand doet anoniem aangifte uit voor hem zeer gegronde redenen, lafheid heeft hier NIETS mee te maken.
Kun je zien hoe zielig jezelf reageerd.
Bovendien niet relevant.

Google is in Europa totaal geen alternatief omdat Google Navigation niet voor Europa is bedoeld zij hebben nl afspraken met Teleatlas.
Openstreetmap is ronduit incompleet en daardoor misschien voor de hobbyist maar voorlopig zeker niet als alternatief voor professionele navigatie software.

[Reactie gewijzigd door digifan op 23 juli 2024 18:49]

Ze zullen hem ofc niet om het leven brengen , maar ze hebben wel een hele afdeling met advocaten die hem het leven heel zuur kunnen maken voor de komende jaren als ze dat zouden willen.
@Relief2009
En wat zijn precies de argumenten vóór het opgeven van zijn privacy?
Was de klacht geloofwaardiger als er geklaagd werd door Jan Jansen uit Rotterdam?

worldcitizen noemt hem een watje, zonder ook maar één fatsoenlijk argument én wil zelfs dat daardoor zijn klacht niet serieus genomen wordt. Op basis waarvan? Een door worldcitizen bepaalde standaard van mannelijkheid?

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 23 juli 2024 18:49]

Anoniem: 112442 @SH4D3H13 februari 2010 21:18
worldcitizen noemt hem een watje, zonder ook maar één fatsoenlijk argument én wil zelfs dat daardoor zijn klacht niet serieus genomen wordt. Op basis waarvan? Een door worldcitizen bepaalde standaard van mannelijkheid?
Als je anoniem klaagt weet je niet wie het is en wat zijn belang is. Het kan ook een medewerker van Nav4all zijn of iemand die er belang bij heeft dat Nokia aangepakt wordt. Dat is de reden dat ik anonieme meldingen niet in overweging zou nemen!

En nee het heeft niets met mannelijkheid te maken. Ik vind het gluiperig om achter de rug c.q. anoniem te opereren in dit geval.
Was de klacht geloofwaardiger als er geklaagd werd door Jan Jansen uit Rotterdam?
Ja de klacht zou inderdaad geloofwaardiger als je zeker weet dat het van een gewone consument af komt i.p.v. een mogelijke belanghebbende.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 18:49]

Wat een onzin zeg.

Het doet er helemaal niet toe wie de klacht heeft ingediend.

Het doet er wel toe of Nokia dingen doet die wettelijk niet zijn toegestaan.

En dat dient te worden uitgezocht door de EC. Punt uit.
Het doet er helemaal niet toe wie de klacht heeft ingediend.

Het doet er wel toe of Nokia dingen doet die wettelijk niet zijn toegestaan.

En dat dient te worden uitgezocht door de EC. Punt uit.
Dus je vindt het acceptabel dat een bedrijf aangeklaagd wordt door een anonieme bron, waarbij de anonieme bron ook de concurrent mag zijn?

Je kunt op zo'n manier je concurrent kapot maken. Want als je anoniem mag aanklagen kun je ook gemakkelijk leugens verkondigen.
Het kan ook een medewerker van Nav4all zijn of iemand die er belang bij heeft dat Nokia aangepakt wordt.
[...]
En nee het heeft niets met mannelijkheid te maken. Ik vind het gluiperig om achter de rug c.q. anoniem te opereren in dit geval.
[...]
Ja de klacht zou inderdaad geloofwaardiger als je zeker weet dat het van een gewone consument af komt i.p.v. een mogelijke belanghebbende.
Want bedrijven die elkaar naaien is wel acceptabel zolang consumenten maar met rust gelaten worden? Als iemand van NavteqNav4All, met inside information, in de veronderstelling is dat er onrecht is geschied (en wellicht NavteqNav4All er niet zelf direct iets mee te maken wil hebben) mag hij of zij dat zeker aankaarten.

Of misdaad nou anoniem of met naam en toenaam gemeld wordt, het blijft misdaad.

Edit: @worldcitizen. My bad. Ik bedoelde natuurlijk Nav4All.

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 23 juli 2024 18:49]

Anoniem: 112442 @SH4D3H14 februari 2010 01:26
Als iemand van Navteq, met inside information, in de veronderstelling is dat er onrecht is geschied (en wellicht Navteq er niet zelf direct iets mee te maken wil hebben) mag hij of zij dat zeker aankaarten.

Of misdaad nou anoniem of met naam en toenaam gemeld wordt, het blijft misdaad.
Ik denk dat deze aanname heel erg vergezocht is. Aangezien het het hoofdkantoor van Navteq in de VS zit. Lijkt me de kans erg klein dat iemand in Rotterdam met een misstand in aanraking komt.
Tevens zie ik in het bewijs geen enkel intern bewijs van Navteq .

Als dit het geval zou zijn zou je het mogelijk anoniem ingediend kunnen worden maar ik vraag me af of je niet net zo goed naar autoriteiten zou kunnen gaan. Waarbij de autoriteiten de bron geheim houden.
Er zijn meer kaartleveranciers, dus Nav4All kan gewoon een andere leverancier opzoeken. Navteq heeft geen monopolie, dus wat let ze. Daarom heeft de EU de overname door Nokia ook goedgekeurd.

Bovendien is er ook nog Google Maps, dus meneer heeft voldoende alternatieven.

Ik vind het behoorlijk laf om anoniem te klagen. Typisch Nederlands om lekker annoniem (=veilig) te klagen. Wees een vent en noem gewoon je naam. Is ie bang dat de Nokia Knokploeg 'm komt afrossen ofzo? Stumper!

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 23 juli 2024 18:49]

Beter lezen:
Tot slot klaagt de voormalige Nav4All-gebruiker over een exclusiviteitsovereenkomst die Navteq zou hebben afgedwongen.
Nav4All MOCHT dus geen andere kaartleveranciers benaderen. En Google Maps is (nog) geen volwaardig navigatiepakket en draait ook niet op heel veel verschillende telefoons.

Mbt privacy, waarom moet jij zijn naam weten dan? Helpt dat of zo? Gelukkig zijn er blijkbaar nog enkele Nederlanders die wel wat om hun privacy geven. De gemiddelde Nederlander geeft er geen zier om, dit in tegenstelling tot de burgers van onze buurlanden (we hebben blijkbaar niks geleerd van de 2de WO).
Niks beter lezen, nadenken!
Een exclusiviteitsovereenkomst is geldig zolang er sprake is van een overeenkomst. Die wordt door Navteq niet meer verlengd, dus is er geen sprake meer van een overeenkomst. Ergo: men mag gewoon weer de boer op.

En koekel meps is een optie, alleen moet je er iets voor doen. Het draait misschien niet op zijn telefoon, maar het is beschikbaar. Het is niet alsof er geen enkele navigatieoptie meer over is. Dat is mijn punt. Het is één van de mogelijkheden.

Ik wil zijn naam helemaal niet weten. Maar ik vind anoniem klagen gewoon zo typisch Nederlands. Niet zelf naar iemand toe lopen en je beklag doen, maar stiekem de pliesie bellen. Die mentaliteit. Waarom moet iemand over dit soort dingen in godsnaam anoniem klagen? Wat is de gedachte erachter? Bang dat ie geen Nokia meer mag kopen ofzo? En het is gewoon laf. Klaar. Ik gebruik ook overal mijn echte naam op fora. Ik ben niet bang om gequote te worden. Ik sta voor mijn meningen en uitspraken en hoef me niet te verbergen achter de anonimiteit van een pseudoniem. (mphilipp is dus een afkorting van mijn naam, indertijd mijn mail-id, from there. Op andere fora heet ik gewoon Mike Philippens. Zo, nu weten de Duitsers het ook!)
en hou aub op over WOII als het over privacy gaat, want ik ga gillen. Het is wel het meest achterlijke argument dat ik steeds hoor mbt dat onderwerp. Het heeft niet, maar dan ook niets met dit onderwerp te maken. Zoals ik al eerder zei: denk aub na. Niet papagaaien, maar zelf nadenken en een intelligent antwoord formuleren.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 23 juli 2024 18:49]

En koekel meps is een optie, alleen moet je er iets voor doen. Het draait misschien niet op zijn telefoon, maar het is beschikbaar. Het is niet alsof er geen enkele navigatieoptie meer over is. Dat is mijn punt. Het is één van de mogelijkheden.
Het gaat deze klager waarschijnlijk meer om de manier waarop Nokia misbruik lijkt te maken van hun nieuwe positie door de acquisitie van Navteq.
en hou aub op over WOII als het over privacy gaat, want ik ga gillen. Het is wel het meest achterlijke argument dat ik steeds hoor mbt dat onderwerp.
Dat is een reactie op het, eveneens 'achterlijke' (wellicht beter: ignorant), "ik-heb-niets-te-verbergen"-argument.

Als die man (of vrouw) nou anoniem wil blijven is dat zijn/haar goed recht. Niks laf, niks 'Hollandse mentaliteit'. Gewoon een keuze die je in een vrij land mag maken, de reden is onbelangrijk. Dat jij daar meteen een waardeoordeel aan hangt is jouw keuze.
Ik ben het niet met je eens. Stel hij is een CEO.
en vindt het niet kunnen wat Nokia doet.

Deze gast denkt teminste na voor hij reageert. En anoniem blijven kan een goeie strategie zijn. Wie ben jij om daar over te oordelen. Het is een recht dat betekend dat hij er gebruik van mag maken.

Daarbij terug op als hij bijv een CEO is. Dat kan zijn bedrijf schade. Hij kan gezien worden als een klager en zo iemand kun je misschien beter niet gebruiken. Er zijn altijd gevolgen op je acties. Respecteer dat. De wet bestaat er niet voor niets.

Inplaats van fel en ruig reageren op de forum. Nergens voor nodig.
Nav4all mag nu toch wel een andere leverancier gaan zoeken?
En daar waren ze dus allang mee bezig. Verschillende bronnen, eerste hand. De klager lijkt bijzonder veel te weten veel over de bedrijfsvoering van Nav4All, ik vermoed daarom ook een inside job.
allang mee bezig. Verschillende bronnen, eerste hand.
Klinkt als: weten waar de klepel hangt, maar wil de "klok" nog niet luiden...
CEO persoonlijk gesproken, en een kaartmaker waarmee Nav4All mee in onder handeling was.

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 23 juli 2024 18:49]

Bovendien is er ook nog Google Maps, dus meneer heeft voldoende alternatieven.
Maps is maps, geen routeplanner noch navigatie (zoals ik eerder al aangaf) het is verre van vergelijkbaar dus geen alternatief.
Wees een vent en noem gewoon je naam. Is ie bang dat de Nokia Knokploeg 'm komt afrossen ofzo? Stumper!
Misschien vanwege dit soort reacties? Nu is het annoniem, wat nu als zijn/haar naam bekend was? Dan was het wellicht ook een stumper.
Wat is zijn probleem eigenlijk? Er is een gratis alternatief dus wat zeurt die gast. En daarnaast heb je google (wat dus 1 vd alternatieven is en die voor nokia beslisten om t gratis te maken) dus het is zeker geen concurrentievervalsing.

Ik vind zijn klacht een bullshit reden. Hij heeft weinig tot geen kans. Snap niet dat je je tijd hier aan kan verdoen maargoed hij doet zijn best maar. Hij komt er nog wel achter dat het niet zo werkt als hij stelt. Beter zou hij eens research doen dan had hij bovenstaande al geweten.

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 23 juli 2024 18:49]

Nou, wat uit het bericht lees, is dat hij kennelijk geen nokia heeft. En nu dus gedwongen wordt om een Nokia te kopen om alsnog gratis navigatie te hebben. Of hij moet andere navigatie software kopen, wat weer geld kost.

Dus in mijn ogen weldegelijk met concurrentie te maken, omdat nu alleen op Nokia gratis navigatie is.

En google navigatie is ook nog niet voor alle toestellen te krijgen.
Blijf jij dan gerust naar de aanwijzingen van Google Maps luisteren of met je ogen puur op je navigatie kijken (met alle gevaarlijke gevolgen van dien) dan geef ik die persoon toch nog eigenlijk gelijk. Een de(u)gelijke alternatief voor Nav4ALL is er gewoonweg niet of is betaald en dat is dus voor een enorm groot aantal mensen dus geen alternatief.
Navigatie met Google Maps werkt omwille van rechten op de kaarten enkel in de USA.
Anoniem: 261542 13 februari 2010 16:35
goede zaak dat deze klacht is ingediend.

ik blijf het een raar verhaal vinden dat nokia de licentie voor het navteq kaartmateriaal voor de gratis nav4all applicatie heeft ingetrokken en vervolgens zelf met een gratis navigatie applicatie komt die, itt nav4all, alleen op nokia toestellen werkt.

effectief zorgt dit ervoor dat navteq kaartmateriaal alleen nog op nokia mobieltjes te krijgen is. klinkt als monopolie, en koppelverkoop.

dus de zorg van de eu dat de overname van navteq door nokia de concurrentie belemmerd is wel degelijk waarheid geworden.
Wat nog vervelender is, het werkt ook nog eens maar op ENKELE Nokia toestellen. Ik krijg het niet geinstalleerd op m'n 6110 Navigator, elke keer krijg ik een certificaatfout.

Dus wat zit er dan nog op om te doen? Wachten tot ik m'n abo kan verlengen en een nieuwere Nokia nemen. Die wel maps 3.0 wil installeren, of al heeft. Niet goed.
Of gewoon wachten tot nokia voor meerdere telefoons de maps uitbrengt. Het is de bedoeling dat tegen maart meerdere toestellen ondersteund worden.
Deze gebruiker kan ook op Waze overstappen (http://www.waze.com)
Gratis en voor niets, en hij kan zijn eigen kaarten maken.
Ook waze heeft voorzover ik begreep geen Voice of te wel, het is alleen een map zonder dat het (zoals een navigatie) aangeeft welke richting je moet rijden. Dus ook in dit geval is het nog niet volmaakt en een goede alternatief, tenzij je veiligheid niet laat meetellen en continue op het kaartje wilt kijken...... (?).
@Wekkel:

Lees het statusbericht rechts op de pagina ("Waze in Netherlands") en je weet dat dit (nog?) geen alternatief is!

@ Master FX:

Ik heb zelf ook meer dan 2 jaar NAV4All gebruikt en zou er helemaal geen probleem mee hebben om een (bescheiden) bedrag te moeten betalen voor een navigatieprogramma wat gewoon zeer goed werkt. Volgens deze test zelfs beter dan de andere navigatieprogramma's uit de test.

Lees dan ook meteen dit even. Voor mij genoeg reden om NAV4All te willen blijven gebruiken.
Ik weet dat Waze geen volwaardig alternatief is. Voer dus voor deze zure Nederlander om mee te helpen het een volwaardig alternatief te maken in plaats van te klagen ;)
Haha grappig hoe hierover gereageerd wordt. Het gebeurd zo vaak dat een product van de markt gehaald wordt om een ander product beter te laten verkopen. De gebruikers van nav4all mogen blij zijn dat ze er zolang gratis gebruik van hebben kunnen maken.

Wordt tijd dat nederlanders gaan snappen dat niets gratis is.
Haha grappig hoe hierover gereageerd wordt. Het gebeurd zo vaak dat een product van de markt gehaald wordt om een ander product beter te laten verkopen. De gebruikers van nav4all mogen blij zijn dat ze er zolang gratis gebruik van hebben kunnen maken.

Wordt tijd dat nederlanders gaan snappen dat niets gratis is.
Haha, grappig dat jij niet snapt waar het om gaat.
Nav4All heeft de stekker er niet uitgetrokken maar Navteq. Hierdoor KAN Nav4All niet meer functioneren.
Ik was ook een Nav4All gebruiker, ik vond het wel jammer dat je niet z'n mooi kaartje zag als bv een tom tom of een mio navigatie, maar ok het werkte wel netjes (of ik haf me instellingen niet goed staan).
Echter ik heb een Android toestel en die had ook AndNav2 als gratis navigatie.
Waarom iedereen toch altijd maar 1 product noemt snap ik niet.

AndNav2 maakt gebruik van OpenStreetMap en werkt ook prima hoor, hier zie ik wel z'n mooi kaartje als eerder genoemden.
AndNav2 is minder van kwaliteit omdat Openstreetmap geen volledige dekking heeft.
En wordt daarom niet als volwaardig alternatief gezien.

[Reactie gewijzigd door digifan op 23 juli 2024 18:49]

Een bedrijf mag zelf beslissen wat ze met haar product doet. En er zijn genoeg gratis alternatieven, dus niemand dwingt je om iets te kopen.

Als Nokia een monopolie had dan is dat een ander verhaal. Maar dat heeft Nokia niet.
Dat dit niet waar is blijkt al uit het verbieden om IE onlosmakelijk te leveren met Windows. Ook voor Windows (en IE) zijn er gratis alternatieven. Een bedrijf mag dus niet altijd helemaal zelf beslissen wat ze met haar product doet.
Zoals ik al zei Nokia is geen monopolist op het gebied van navigatie. En IE was dat namelijk wel.
Het criterium is nooit "monopolie" maar "dominante positie in de markt". Nokia heeft een dominante positie in de telefoonmarkt, en Navteq een dominante positie in de kaartenmarkt. Dus die zitten beiden aan de strenge regels van de mededingingswet vast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.