KPN lanceert gps-dienst voor mobieltje

KPN heeft op zijn website KPN OpWeg gepresenteerd: een online navigatiedienst voor mobiele telefoons. Gebruikers kunnen navigeren op naam en adres, en beschikken voor een vast maandbedrag altijd over de nieuwste kaarten.

Volgens KPN zijn verouderde kaarten de belangrijkste oorzaak voor het verdwalen met navigatiesystemen. Het bedrijf introduceert daarom zijn altijd up-to-date zijnde online navigatiedienst OpWeg. Voor 7,50 euro per maand kan een gebruiker onbeperkt navigeren binnen Nederland. Deze abonnementskosten zijn inclusief het benodigde dataverkeer. Voor de navigatie wordt gebruikgemaakt van kaarten van Navteq. Dankzij de koppeling met de telefoongids kan met OpWeg genavigeerd worden op naam, adres en woonplaats. KPN koppelt zijn navigatiesysteem ook aan de file-informatie van de ANWB, zodat de gebruiker files kan omzeilen, en aan een database met snelheidscontroles. De routeaanwijzingen worden weergegeven op een 3D-kaart en gaan vergezeld van gesproken instructies.

KPN OpWeg op Blackberry

Om gebruik te maken van OpWeg zijn een mobiele telefoon met een KPN-abonnement en een gps-ontvanger benodigd. KPN OpWeg is beschikbaar voor de Blackberry 7130g, 8100, 8700g en 8707g, de Nokia E61 en N73 en de SonyEricsson K750i, K800i, W800i en W810i, maar de lijst met ondersteunde mobiele telefoons wordt nog flink uitgebreid, volgens KPN. Middels een startpakket van 99,95 euro, met daarin een bluetooth gps-ontvanger, kunnen ook mobieltjes zonder gps-functionaliteit worden gebruikt. Wie 'Navigatie aan' naar 6284 sms't, kan KPN OpWeg vijf dagen gratis uitproberen, waarna het maandelijks opzegbare abonnement ingaat.

Door René Gerritsen

28-06-2007 • 12:53

83 Linkedin

Submitter: robertwebbe

Bron: KPN

Lees meer

Garmin trekt bod op Tele Atlas in Nieuws van 16 november 2007
Nokia introduceert hoekige mobieltjes Nieuws van 7 augustus 2007
KPN doet bod op Getronics Nieuws van 30 juli 2007
Nokia vindt quick-fix voor gps uit Nieuws van 20 juli 2007
'Zonnevlammen ontregelden gps' Nieuws van 5 april 2007
Navman-gps'en voortaan onder Mitac-vlag Nieuws van 27 februari 2007

Reacties (83)

83
83
11
3
0
53
Wijzig sortering
Lijkt vreselijk veel op http://www.nav4all.com . Maar dat is gratis (excl. dataverbruik).
Google maps iemand? gratis, up 2 date en koppelbaar aan een GPS antenne. (en gratis, oh, dat had ik al gezegd ;-)

@zaidoT en alle gratis reacties :)
Iemand die tegenwoordig een GPRS/UMTS abbo-tje heeft, heeft als verstandige consument toch een flatfee abbo. Dus dan is het KPN verhaal van dataverkeer inclusief een wassen neus. En in het buitenland ben je altijd het l*l als je GPRS/UMTS gebruikt. KPN wil namelijk dat je naast je routeplannertje, ook de datalijn voor andere zaken gaat gebruiken. Zoals mail. En dat mag je dan wel weer betalen.

@Farlane.
Dat staat erin dat je het niet commercieel mag gebruiken/intergreren in apparatuur. Op zichzelfstaand met een GPS antenne mag het wel.

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 28 juni 2007 16:23]

Maar wel dataverkeer betalen. Is dat gratis :?
Dat zit hier bij. (geldt dat trouwens ook in het buitenland?)
Nee, in het buitenland moet je wel degelijk de data betalen.
Dat wordt dus een hele dure bedoeling als je naar de Costa's wil navigeren!

Van de site van KPN OpWeg
Wat kost KPN OpWeg
Onbeperkt navigeren in Nederland voor € 7,50 /mnd
Maandelijks opzegbaar
7 dagen navigeren in heel Europa € 2,- excl. kosten datagebruik

[Reactie gewijzigd door PaT op 28 juni 2007 14:25]

Anoniem: 122602
@PaT28 juni 2007 18:30
bedoeling? -->> bedoening !
Gratis + de abonnementskosten kosten voor het data verkeer > kpn OpWeg

Of kan ik ergens een gratis gprs/umts-verbinding krijgen?
Die werkt volgens mij nog niet met bluetooth GPS-antennes
Uit de licentie van google:
.... you may not use Google Maps with any products, systems, or applications installed or otherwise connected to or in communication with vehicles, capable of vehicle navigation, positioning, dispatch, real time route guidance, fleet management or similar applications ...
Dus ik ben bang dat dit gebruik helemaal niet zo gratis is.


http://www.google.com/intl/en_ALL/help/terms_local.html
Hoort onder KPN in dit geval ook Hi?
Hier raak ik ook altijd vaak van in de war. Maar wat wel zo is, je kan met Hi Prepay kaarten ook je KPN prepay opwaarderen en visa versa(spreek uit ervaring ;)). Dus ik denkd at dit ook voor Hi geld ;)
en de nu overgenomen telfort? dat is tegenwoordig ook kpn?
Telfort is volgens mij nooit overgenomen door KPN, telfort maakt alleen gebruik van het KPN netwerk. Het is erg vervelend want bij ons in de winkel (ik werk bij een tankstation) komen nog wel eens mensen binnen met een telefoon in hun handen en zeggen dan dat ze voor die telefoon een opwaardeer kaart willen hebben, je kijkt op het scherm ziet KPN staan maar ze hebben telfort prepaid en die opwaardeerkaart van KPN werkt niet. Aangezien Hi (zoals hierboven vermeldt) wel opgewardeerd kan worden met KPN kaarten en visa versa lijkt het me daarom duidelijk dat Telfort niet overgenomen is door KPN....
kpn heeft telfort gekocht dat is gewoon een feit. Telfort laat men verder bestaan onder de naam tefort. Ondertussen is het netwerk van telfort samengevoegd met dat van kpn.
Ooo, oke vreemd. Maar waarom werken die telefoon kaarten dan niet onderling?
Het opwaarderingsgedeelte van het netwerk is (nog?) niet samengevoegd.
@bbob1970
Eerst onderzoek doen voordat je iets zegt, de netwerken zijn NIET samen gevoegd, die van Telfort is UIT gezet en alle klanten van Telfort zitten op het KPN netwerk.
Capa: check eerst ff je eigen uitingen voordat je wat zegt.

KPN heeft Telfort overgenomen, het Telfort netwerk is uitgeschakeld en ze gaan vervolgens de diensten overkoppelen naar KPN. Dit is pas de eerste fase geweest.

Telfort blijft gewoon bestaan, maar net als Hi! willen ze er een 'eigen' markt voor maken.
is het normale KPN netwerk niet HI/Telfort netwerk beter of zijn deze allemaal gelijk?
daarbij opgemerkt dat de lokaties waar telfort een betere dekking had die masten als KPN benoemd zijn. feitelijk is dus wel degelijk KPN en telfort samengevoegd en de redundant masten zijn deels uitgeschakeld. Deels trouwens volgens een bron binnen telfort ook niet wat het KPN netwerk nu veruit superieur maakt aan de concurrentie. Geen enkele andere provider heeft dat soort redundancy beschikbaar. Nog niet zon slechte aanschaf dus ;)
Allemaal leuk totdat je over de grens komt.
Dan doet die TomTom of equivalent het toch weer voor een beter prijsje.

Want data-verkeer in het buitenland is waarschijnlijk nog een tikje duurder.
Voor 7,50 euro per maand kan een gebruiker onbeperkt navigeren binnen Nederland.
Doet het alleen in Nederland.
Anoniem: 212999
@Mr.Aargh28 juni 2007 13:22
Maakt toch ja niks uit de kosten voor data verkeer zitten bij de prijs van 7,50 inbegrepen (aldus vermeld de tekst).

Hoewel er inderdaad ook staat 'onbeperkt navigeren binnen nederland'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 212999 op 28 juni 2007 13:24]

Deze abonnementskosten zijn inclusief het benodigde dataverkeer.
dat ten eerste (ervan uitgaan dat KPN geen clausule voor het buitenland heeft)

en ten tweede.. zo extreem vaak update je ook weer niet ;) het is niet zo dat de lijn continu openstaat (fileinfo enzo daar gelaten)
Voor 7,50 euro per maand kan een gebruiker onbeperkt navigeren binnen Nederland.
damn ik zeg niets

[Reactie gewijzigd door djmulder op 28 juni 2007 13:36]

De kaarten worden gestreamed,
dwz hij laad steeds de locatie waar je zit, zelfs al ben je er eerder geweest. Deze software is leuk voor binnen Nederland, maar daarbuiten is het bagger.

Om je een idee te geven, data verbruik bij een ritje van rotterdam naar amstedam is ongeveer 200-300 kb. Ik zou hem dus tijdens de ski vakantie niet graag gebruiken.
Juist, als deze functie het deel over heel (west)europa zou het een vele betere alternatief zijn. nu loopt het nog een beetje op met de huidige navigatiesystemen.

Daarnaast zal je schermpje ook niet groter zijn als een standalone tomtommetje.
Waar krijgt KPN eigenlijk zijn kaarten vandaan? Lijkt mij gewoon van TeleAtlas, die brengen echt niet iedere dag een update uit, hoogstens 1x per maand. Bovendien, aangezien toch iedereen met TomTom aan het vergelijken is, heeft TomTom een paar weken geleden MapShare op de markt gebracht. Hiermee kunnen gebruikers zelf aanpassingen op de kaart aanbrengen en delen met anderen, gratis. Dan ben je dus altijd meer up-to-date dan met de oplossing van KPN.
Van Navteq staat in het nieuwsitem, maar verder ben ik het met je eens. Ik neem aan dat TomTom ook het nieuwste kaartmateriaal koopt bij het updaten van hun kaarten. Als je dan ziet dat sommige wegen/rotondes die 2 jaar geleden er nog niet goed op staan, is het altijd up-to-date zijn van de kaarten een beetje een wassen neus....
Met de feedback via GPRS kunnen de kaarten natuurlijk erg snel aangepast worden.

Als mensen vaak ergens lopen waar nog geen weg bekend was dan teken je daar even een weg.
Navteq brengt twee keer per jaar nieuwe kaarten uit.

Teleatlas zal dat niet veel sneller kunnen! Het is een heel werk om dat twee keer per jaar te doen.
waarom zou je voor zo iets betalen.je koopt 1x tomtom of andere software en eventueel losse bluetooth gprs module en je betaalt er verder niks meer voor.tenzij je een nieuwe versie van die software wil.


hoezo dat trouwens zitten als je gebeld word.klapt hij het systeem er dan uit en moet je dan alles opnieuw invoeren op pakt hij het weer automatisch op.maar weet niet als het goedkoper is al tomtom.je moet ook een abbo van kpn zelf hebben en die zou niet bepaald goedkoop :9

[Reactie gewijzigd door Bluedevil op 28 juni 2007 13:16]

Het punt is nu juist dat je met deze dienst altijd over een recente kaart en adressen beschikt.
Als je een TomTom hebt moet je elk jaar een nieuwe kaart (a 60-100 euro) kopen om over hetzelfde te beschikken.
Als je al een telefoon die dit kunstje kan dan zou ik ook voor deze dienst gaan. Vooral omdat de prijs best wel aantrekkelijk is.
Een TomTom of ander standalone navigatie apparaat koop je voor ongeveer 300,- bijvoorbeeld. Voor die 300 euro kan je meer dan 3 jaar: (300 / 7) / 12 = 3 1/3 Navigeren mists je de gps ontvanger en het geschikte toestel al hebt.
Ook als je nog een bluetooth GPS ontvanger moet kopen dan is het nog best goed geprijst.
Zeker omdat deze kaarten beter up-to-date zijn dan de kaarten in een TomTom van 3 jaar oud.
De kwaliteit van deze kaarten moet nog blijken ... maar de combo telefoon navigatie is niet verkeerd, je moet je navigatie systeem immer eigenlijk toch steeds uit de auto halen als je parkeert (om auto-inbraak te voorkomen)
omdat de kaarten meestal niet up to date zijn? is ook 1 van de dingen die KPN noemt

Ik zie hier wel heil in hoor... ik hoop dat het ook komt voor combo systemen.. ik ga mijn ipaq 4700 echt nog lange niet vervangen puur voor een systeem als dit... dus bluetooth combotje met mijn foon zou een uitkomst zijn.
Werkt dit dan alleen met een GPS of kan dit ook icm. die lokatiebepaling obv. de GSM masten?
Dat is lang niet zo precies als GPS. Met GPS ben je verbonden met meerdere sattelieten waardoor je locatie tot op een aantal meter na prima te zien is. Met een GSM mast is het slechts een schatting.
Dat valt wel mee, meestal ziet de telefoon meerdere cellen/masten en wordt voor de communicatie de sterkste gekozen. Hoe meer masten de telefoon ziet hoe beter de locatiebepaling. KPN weet op de decimeter waar de masten staan (zij doen daar ook dekkingsberekeningen mee). Met 3 masten moet een nauwkeurigheid van minder dan een meter toch wel lukken.
Ik vind het jammer van KPN dat ze (nog) niet de moeite hebben genomen om dit via GSM localisering toe te passen. Hiermee kunnen ze een flink groter stuk van de markt aanboren van gebruikers met telefoons zonder GPS of diegene die het gedoe met een externe GPS module zat zijn.
Ik zit in een project waar we iets proberen doen met locatiebepaling via GSM-netwerk, en de nauwkeurigheid is niet zo best. In een drukke stad met veel masten is de nauwkeurigheid +- 100m .
In gebieden met weinig masten mag je in kilometers rekenen ...
Daar zit wellicht ook een privacy aspect aan, een standalone systeem ontvangt alleen de sateliet signalen, maar meldt niet waar hij is (of naar toe wil).
7.50 per maand x 12 ( 1jaar) = 90 euro
tom tom 1 keer per jaar map update = zelfde prijs.

voor mapupdate zelf hoef je het niet te doen lijkt mij.
Anoniem: 212999
@smv28 juni 2007 13:17
Dat is niet helemaal waar. Eén keer per jaar een update zal dan misschien 90 euro kosten. Maar bij de KPN dienst ben je in principe het hele jaar up 2 date en zul je (hoop je) dan niet voor verassingen komen te staan.

Ideaal lijkt me als dit ook nog gekoppelt word aan file info en flitsers (deze zijn natuurlijk ook altijd up 2 date).
Plus als je het adres niet volledig weet zoek je gewoon even op (bedrijfs)naam.
Vind het wel een strak plan van KPN, TomTom word lang niet zo vaak geupdate. Ik neem aan dat KPN ook bijvoorbeeld wegwerkzaamheden bij gaat houden.

Alleen ben je nu afhankelijk van 2 verbindingen lijkt mij (GPS en GPRS/3G). Weet niet hoe hij het gaat doen mbt cachen van mappen en andere informatie, maar lijkt me lastig als de GPRS verbinding eruit vliegt of niet (goed) beschikbaar is.
heb je lekker veel aan .. jaar oude fileinformatie ;)
Dat kan in Nederland nog wel eens handig zijn.... :P
KPN OpWeg is er toch al een tijd? Volgensmij is het al meer dan een half jaar op de markt! Vreemd dat dit gemeld wordt als nieuw. Ik heb hier bijvoorbeeld een Google cache van 5 juni: http://64.233.183.104/sea...&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=nl
Misschien heeft KPN het eerst even rustig aangedaan, om zeker te weten dat het werkte. Ze hebben namelijk nogal slechte ervaringen met het overhaast op de markt smijten van producten.
Dat kan natuurlijk, maar zelfs in de Business Centers (in iedergeval het Business Center in Groningen) adverteren er al maanden mee met posters en folders in de winkel.
'navigatie aan' en vervolgens moet je met allemaal geklooi die dienst weer uitzetten...
toch lucratieve buisiness al die smsdiensten....
Anoniem: 55563
@LXSJason28 juni 2007 13:09
"navigatie uit" sms'en vind jij geklooi? :S
als ik zo naar t bericht zou kijken zou ik niet 123 denken dat navigatie uit werkt, maar dat je zodra die proefperiode over is automatisch je abbonnement begint.... en je hiervoor moet betalen (allicht in je rekening)... is netzoiets als een proefabonnement van upc om het zo maar te zeggen... als ze je starten doen ze moeilijk om t uit te zetten.
gelukkig zullen het voor mij slechts speculaties blijven want tomtom/mio/garmin werkt volgensmij net zo goed, en die kaarten (van kpn-gps) worden toch ook niet iedere week ge-update... of wel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee