De NMa is niet van plan UPC, Essent Kabelcom en Casema Multikabel boetes op te leggen wegens een vermeende overtreding van de Mededingingswet. KPN had een klacht ingediend bij de NMa en de Opta en eiste een boete.
KPN voelt zich benadeeld omdat de kabelbedrijven afnemers van digitale televisie en radio ook het analoge signaal leveren, zodat op alle televisies en radio's in huis minstens een analoog signaal binnenkomt. Met Digitenne heeft KPN niet de mogelijkheid analoge televisiesignalen naar de klant te sturen, waardoor consumenten bij KPN voor iedere televisie een digitale ontvanger moeten kopen. Bovendien is KPN van mening dat de kabelaars veel te veel geld vragen voor analoge free-to-airpakketten en dat de inkomsten uit die diensten worden gebruikt om de digitale markt te overspoelen met digitale pakketten die onder de kostprijs verkocht worden. Tot slot wenst KPN toegang te krijgen tot de kabelnetwerken, wat al een paar jaar een doelstelling van het bedrijf is.
De kabelaars verdedigen zich door te wijzen naar de overheid, die digitalisering nastreeft. Aan de andere kant willen de omroepen en de consumenten nog niet van het analoge signaal af. Het is technisch wel mogelijk om analoge en digitale televisie ontkoppeld aan te bieden, maar daarvoor moet een filter worden geïnstalleerd bij de klant thuis en de kosten daarvan zijn economisch niet verantwoord. De kabelaars zijn van mening dat KPN met iptv (breedband internet) en dvb-t (Digitenne) al twee mogelijkheden heeft om digitale omroepsignalen door te geven. De bedrijven zien KPN's verzoek om toegang tot de kabelnetwerken dan ook als een poging om te profiteren van de investeringen van de kabelbedrijven. In plaats van geld uit te trekken voor het eigen netwerk probeert KPN mee te liften op de investeringen van andere bedrijven, aldus de kabelaars.
Volgens René Jansen, lid van de Raad van Bestuur bij de NMa, zijn er in het onderzoek geen aanwijzingen gevonden voor machtsmisbruik. Uit een kostenonderzoek blijkt dat er geen sprake is van kruissubsidie en dat de prijzen die de kabelbedrijven hanteren kostendekkend zijn. Van roofprijzen is dus geen sprake. De NMa redeneert dat digitale en analoge rtv-pakketten tot dezelfde markt behoren en dat er daardoor niet gesproken kan worden van koppelverkoop. Tot slot vindt de NMa het niet nodig de kabelaars te verplichten om KPN toegang te geven tot hun netwerk. Zo'n beslissing zou heel ingrijpend zijn en pas mogen volgen na een zeer uitgebreid en diepgaand onderzoek. Ook het laatste verzoek van KPN wordt dus afgewezen.