Telecombedrijf KPN trekt zijn handen langzaam af van i-mode. De draadloze internetdienst is nooit doorgebroken in Nederland. 'Als het een groot succes was geweest, zouden we het nog blijven aanbieden', verzucht een woordvoerder.
De telecomprovider zal in Nederland geen mobiele telefoons meer verkopen die geschikt zijn voor de draadloze internetdienst. De schappen in de webwinkel van KPN blijken inderdaad al bijna opgeruimd. Ook zal de onderneming niet verder investeren in i-mode, hoewel KPN's licentie voor de technologie nog doorloopt tot 2013. Het bedrijf zegt zich volledig te gaan richten op het toepassen van open standaarden voor mobiele toepassingen. Het telecombedrijf benadrukt dat bestaande gebruikers i-mode en de aangesloten diensten voorlopig nog kunnen blijven gebruiken. Een woordvoerder van de Postbank, dat in 2001 een half miljoen i-mode-telefoons weggaf, weet te melden dat zijn mobiele portal op i-mode voorlopig nog toegankelijk zal blijven, maar dat er 'vrijwel geen gebruik van wordt gemaakt.'
Hoewel KPN geen cijfers over de exacte gebruikersaantallen wil geven, is het lastig voor te stellen dat het bedrijf nog geld uit i-mode weet te halen. KPN-woordvoerder Stephen Hufton erkent dat 'i-mode niet heeft gebracht wat we, over vijf jaar bekeken, ervan hadden gehoopt.' Toch ziet hij de invoering van de Japanse technologie in Nederland als een 'goede leerschool'. I-mode zou een breekijzer zijn geweest om mobiel internet in een aantrekkelijk jasje aan de nog ongeoefende mobiele gebruiker aan te bieden, in plaats van de weinig gebruiksvriendelijke wap-technologie. Ironisch genoeg zal het bedrijf er nu echter voor kiezen om juist de open wap-standaard te gaan gebruiken.
Mobiele providers in het buitenland zien ook geen brood meer in de i-mode-dienstverlening. In Groot-Brittannië heeft de mobiele provider O2 deze week besloten om met i-mode te stoppen, omdat de dienst te weinig gebruikers kent. Bovendien zouden er te weinig geschikte toestellen op de markt zijn die door potentiële klanten als interessant worden gezien. In Australië zal het telecombedrijf Telstra in december de stekker uit de datadienst trekken. De verwachte toeloop op de i-mode-diensten bleef ook hier uit. Een van de redenen zou zijn dat gebruikers de huidige i-mode-portalen ervaren als besloten, waardoor zij het gevoel krijgen beperkt te zijn in hun keuzevrijheid. Deze 'walled gardens' zijn volgens telecomdeskundigen inmiddels achterhaald, nu internetbedrijven als Google en Yahoo het web ook voor mobiele gebruikers toegankelijk weten te maken. Daarnaast zorgen snelle 3g-dataverbindingen en moderne browsers op mobiele telefoons ervoor dat speciale mobiele versies van websites steeds minder vaak nodig zijn. Daardoor lijkt een definitief einde te komen aan de afgeschermde omgevingen van telecomproviders, die het liefst de klant 'aan het handje' naar betaaldiensten wilden leiden.
De Japanse technologie voor mobiele diensten leek kort na de eeuwwisseling veelbelovend. In Japan wist telecombedrijf NTT Docomo in korte tijd miljoenen gebruikers aan zich te binden, door een uitgelezen combinatie van toestel, netwerk en betaalde diensten. Europese providers stonden bij het bedrijf in de rij om een licentie voor de technologie te bemachtigen, in de hoop het huzarenstukje buiten Japan te herhalen. In Nederland wist KPN in 2002 een licentie binnen te halen, waarna het telecombedrijf met veel tromgeroffel zijn i-mode-portaal lanceerde en enkele geschikte telefoons op de markt bracht. Gebruikers moesten echter relatief hoge bedragen voor het dataverkeer ophoesten, en daarnaast moest voor een groot aantal diensten ook nog eens betaald worden. Bovendien hadden de eerste i-mode-mobieltjes te kampen met bugs en een korte batterijduur. In 2004 claimde KPN zijn miljoenste i-mode-klant. Daarna werd het relatief stil rondom i-mode; de telecombedrijven waren vooral bezig met het opbouwen van de huidige 3g-netwerken. Nu lijkt het doek voor i-mode buiten Japan dan toch definitief te zijn gevallen.