KPN doet bod op Getronics

KPN wil voor 766 miljoen euro het Nederlandse it-bedrijf Getronics overnemen. Het telecomconcern heeft aangekondigd de overname contant te willen betalen uit eigen financiële middelen.

KPN Getronics logoKPN biedt 6,25 euro per aandeel op Getronics. Het overnamebod ligt bijna een kwart hoger dan de beurswaarde van de automatiseerder, eind vorige week. Volgens het telecombedrijf steunen de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Getronics het voorgenomen bod unaniem. De verwachting is dat de twee bedrijven op korte termijn overeenstemming bereiken over de overname. De topman van Getronics, Klaas Wagenaar, zal daarna moeten vertrekken; KPN is voornemens een eigen directie te benoemen. Wagenaar ligt al enige tijd onder vuur wegens tegenvallende resultaten van de it-dienstverlener.

Dat Getronics waarschijnlijk overgenomen wordt, komt niet als een verrassing. De automatiseerder maakte begin juli al bekend overnamegesprekken te voeren met een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf, maar die liepen op niets uit. De interesse van KPN komt ook niet uit de lucht vallen. Dit jaar staken al enkele keren geruchten de kop op dat het telecombedrijf zijn oog had laten vallen op Getronics. 'Meer en meer ondernemingen bundelen hun telecommunicatie- en it-behoeften waarbij alle diensten van dezelfde totaalaanbieder verkregen worden', aldus Ad Scheepbouwer, ceo van KPN. De topman liet ANP weten dat hij verwachtte dat de overname enkele honderden banen zou kosten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-07-2007 • 10:53

71

Bron: KPN

Lees meer

Reacties (71)

71
63
16
6
0
0
Wijzig sortering
Hoe staat het met Getronics ten opzichte van buitenlandse bedrijven? Ik hoorde namelijk van enkele medewerkers dat zij het op nationaal gebied wel goed/redelijk doen. Maar op internationaal gebied konden ze niet bijbenen met de concurrent.
Of doet Getronics het juist goed op internationaal vlak en wil KPN met behulp van deze Getronics proberen de buitenlandse markten te veroveren?
Als ik me niet vergis haalt Getronics 50% van z'n resultaten uit Nederland.

Persoonlijk denk ik dat het KPN ook voornamelijk om de Nederlandse markt gaat omdat Getronics PinkRoccade (zo heet Getronics officieel in Nederland) in Nederland een interessant aandeel heeft (grootste ICT dienstverlener), een interessante omzet heeft, een interessante infrastructuur heeft en interessante klanten heeft. (Overheid en semi overheden om maar eens wat te noemen)

Het zou me dus niet verbazen als KPN de internationale takken snoeit totdat er weinig van overblijft, hooguit met wat 'partnerships' met lokale bedrijven om de multinationals van dienst te kunnen blijven zijn. Dit is overigens ook precies de reden geweest waarom eerdere pogingen van KPN om Getronics over te nemen zijn afgeketst.
Anoniem: 46304 @Bellsofwar30 juli 2007 14:08
Getronics PinkRoccade in Nederland draait goed. Het grootste probleem is dat het bedrijf ooit Wang en Olivetti overgenomen heeft (de een was weer overgenomen door de ander, ik weet niet meer wie van wie was). Dat bleek een bodemloze put waar Getronics bijna falliet aan gegaan is.

Italianen. :(
Olivetti -> Olsy -> Wang Global -> Getronics - > Getronics PinkRoccade -> KPN?

Ik ben het geheel met je eens dat Getronics Wang nooit over had moeten nemen.

Echter ik zou graag willen weten waar jij die 'wijsheid' van die bodemloze put vandaan haalt. Wang Global was tot de overname door Getronics een goedlopend bedrijf, waar je als werknemer met plezier kon werken, met goede arbeidsvoorwaarden en tevreden klanten.

Getronics heeft vervolgens het personeel van Wang uitgebuit, de (o.a.) Wang klanten laten barsten qua dienstverlening en de werkvreugde cq. waardering tot onder het nulpunt doen laten zakken. Het enige waar Getronics bijna aan failliet is gegaan is hun eigen mismanagement.

Misschien vindt je dat ik overdrijf, maar de eerste ex-Wanger die op dit moment met plezier bij Getronics werkt moet ik nog tegenkomen.

Overname door KPN? Slechter kan het niet worden, dus positief!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 208909 op 23 juli 2024 06:29]

Kleine opmerking: Getronics PinkRoccade is onderdeel van Getronics, Getronics is geen onderdeel van Getronics PinkRoccade :-)
Nationaal draait Getronics een stuk beter dan internationaal. (Grootste verliezen komen voort uit goodwill-afschrijving in het buitenland) Met een aantal partnerverbanden in het buitenland die voor KPN interessant kunnen zijn is het helemaal niet zo'n gekke zet van KPN om een bod uit te brengen.

Volgens het Persbericht zou KPN haar ict- en werplekgerelateerde onderdelen ook integreren met Getronics als het tot een overname komt.
Precies, zodat ze Atos kunnen uitfaseren ;)
Dan houden we dus over:

- KPN/Getronics/Pinkroccade/CSS Telecom
- Centric/Qmagic/Xentric/CSS installation
- CSS Soltions
- VCD/CSS Professional Resources
- LogicaCMG
- Cap Gemini/Sogeti
- Peak IT/...
- Atos Origin
- Ordina\Be Value\Vertis
- GX
- ICT Automatisering


Even aangepast :)

[Reactie gewijzigd door Falcon op 23 juli 2024 06:29]

Cap Gemini zijn geen twee losstaande organisaties meer. Het is dus Capgemini.
Ordina?
Overigens is CSS overgenomen door VCD :)
CSS Telecom is overgenomen door KPN
Solutions draait opzich zelf weer
Professional Resources is dacht ik idd van VCD
Installation Services van Centric.
Anoniem: 22317 @Falcon30 juli 2007 12:08
- Ordina\Be Value\Vertis


Sogeti is geen onderdeel van LogicaCMG, maar van Cap Gemini

het is dus
- LogicaCMG
- Cap Gemini\Sogeti
Ja en LogicaCMG heeft ook WMDATA en Unilog..
ICT Automatisering
IBM, EDS, HP
De eerste partij wilde PinkRoccade al rond 1998 kopen, maar doordat Getronics met een hoger bod kwam trok IBM zich terug. Getronics kort hierna ook trouwens om enkele jaren later toch te komen voor de overname met vriendenprijsje.

[Reactie gewijzigd door ibmfan op 23 juli 2024 06:29]

Ik las recent dat HP in 2005 ook een bod deed op PinkRoccade dat toen hoger was dan dat van Getronics. Maar door de dwarsheid van Henk Bosma (die kennelijk meer baat had bij een overname door Getronics) is dat geheim gehouden en is die overname nooit van de grond gekomen.
Hetzelfde geld voor het bod van Ordina op Pinkroccade dat was ook hoger dan dat van Getronics. Overigens schijnen er een aantal lijken uit de kast te zijn gekomen na de overnamen van Pink door Getronics.
CSS Solutions is door VCD overgenomen...
accenture/ats/avenade hoort ook in het rijtje
er is een plek waar ik KPN zie gaan en dat is in mijn afvoer putje.
en daarbij bedoel ik niet de mensen die er werken maar het bestuur.
enige argumentatie zou wel prettig zijn waarom het bestuur van KPN zo slecht is :)
Kijken naar de resulaten?
De resultaten van KPN zijn prima. 6 jaar geleden waren ze op sterven na dood toen ging Scheepbouwer aan de slag en die heeft niets en niemand ontzien en zo een kwakkelend bedrijf er weer bovenop weten te helpen.

[Reactie gewijzigd door TrailBlazer op 23 juli 2024 06:29]

De regering mag dan ook wel in mijn afvoer putje zitten.
En het bestuur van Casema ook.

I mean, elk groot bedrijf is log, je hebt geluk of niet.
Ik heb gelukkig geen gezeik met KPN omdat ze dat IPB hier niet door de strot kunnen stoppen.

Niets is volmaakt, get used to it.
Anoniem: 215024 30 juli 2007 16:55
en al het personeel maar staken van kpn voor loonsverhoging van 3 % :|
Bij KPN verdien je veel meer dan CMG, Ordina, Atos, Getronics en de anderen. Wat dat betreft is 3% wel erg veel. KPN heeft geld. VEEL geld. Ze dumpen miljoenen en miljoenen in nutteloze projecten. Effe wat leuke tooltjes bouwen? Geen probleem, hier een smak geld met zes nullen, zo gaat het daar.

Waar het uiteindelijk om draait is dat personeelsleden een signaal afgeven naar boven dat ze belangrijk zijn. KPN is niks anders dan politiek en daar zitten heel wat nare jongens. Ook goeie trouwens.
laag bod zeg. omzet 2,5 miljard, eigenvermogen 400miljoen (2006). lijkt wel of KPN een durfcapitalist zijn geworden. leeg plukken die zooi.
Heb je de resultaten gezien? Dan mag de omzet 2.5 miljard zijn.. de resultaten zijn dramatisch... De lage prijs ligt daarin, KPN neemt niet een goedlopend bedrijf over, maar een groot risico

[Reactie gewijzigd door martijnvanegdom op 23 juli 2024 06:29]

Waarom zouden durfkapitalisten laag bieden? Het hele idee van de private equity boom is nou juist dat ze hoog kunnen bieden door veel leverage en goedkope financiering.
Anoniem: 56924 @stappel_30 juli 2007 11:13
klopt wel hoor. Getronics is gewoon niet zoveel meer waard.
Heeft er misschien meer mee te maken dat de gemiddelde belegger voor de korte termijn gaat. Durfcapitalisten kijken vaak verder dan de gemiddelde belegger. (Terwijl vaak andersom word beweerd)

Als je een bedrijf kunt opkopen, oppoetsen en na een korte periode voor het dubbele kunt verkopen dan kijk je verder dan je neus lang is. Alvast verder dan de beleggers die dan al massaal uit het bedrijf zijn gestapt.
Oke, ik denk dat ik maar eens wat getronics aandeeltjes ga kopen
Je bent te laat. If it's in the headlines, it's already in the stock price.
En de mensen die na het nieuws gehoord te hebben beinvloeden de koers dus ineens niet meer? :)
Minimaal hé. Het bod is zowiezo al een "vriendelijk bod" en het is een goede premie bovenop de laatste beurskoers. Als je nu nog koopt speculeer je op een hoger bod door een andere partij. Bovendien zijn de volumes van de kleine belegger te klein om echt invloed te hebben op de koers. Als hedge funds er zich mee gaan moeien dan kan de prijs zwaar opgedreven worden.

In België is hetzelfde gebeurd waar Belgacom begin 2006 Telindus (grootste Belgische integrator) heeft overgenomen maar ze zijn eerst met een veel te laag ongevraagd vijandig bod begonnen:

- Belgacom doet vijandig bod op 13,5€ per aandeel. Dat is slechts 16% boven de laatste beurskoers van Telindus dus veel te laag. Hedge funds zien meteen een biedoorlog mogelijk en duwen de prijs meteen 25% hoger (denk rond de 14,75€ of zoiets). Belgacom is dan initieel nog zo dom om te denken dat het zijn slag wel zal thuis halen en dat de koers wel zal zakken. Telindus liet toen al in de pers weten dat het niet wilde overgenomen worden.
- France Telecom biedt dan plots 15,8€ per aandeel, hedge funds speculeren op tegenbod en duwen de prijs naar 16,1.
- Belgacom moet dan wel kleur bekennen en biedt 16,60 of zoiets en hedge funds duwen prijs naar een piek van 17,25€.

Uiteindelijk bestempelt het Telindus management het bod van Belgacom dan maar als "vriendelijk" en verkoopt iedereen aan de Belgacom prijs van 16,60€.

In NL is de situatie volledig anders: KNP doet een vriendelijk bod waar Getronics al achter staat. Tenzij er nu plots iemand met diepe zakken op de proppen komt zal er dus niet veel extra geld meer mee te verdienen zijn.

Persoonlijk heb ik aan de saga verdiend. Ik had al aandeeltjes Telindus aan 10€ gekocht en heb verkocht op 17€. Maar het is meer geluk dan wat anders geweest vermits ik nooit het bod van Belgacom had zien aankomen (anders had ik wel wat meer gekocht :)).

Disclaimer: de cijfers zijn uit het hoofd dus de exacte biedwaarden zijn waarschijnlijk niet 100% correct.
Anoniem: 92624 @0rbit31 juli 2007 09:45
Op het moment dat het nieuws wereldkundig is gemaakt, ben je als belegger al te laat.
20% erbij en dan de aandelen kopen.. Of moest het nou andersom.. Gewoon doen joh, kan jou het schelen.. :+
Anoniem: 223468 @0vestel030 juli 2007 14:39
Het beste is: kopen als het laag staat en snel winst nemen. Andersom gaat fout.
LOgicaCMG/Sogeti, Sogeti was toch van Capgemini?
Sogeti is inderdaad van Cap.
Sogeti Nederland is van Cap France jah, net als Cap NL van Cap France is. In Nederland zijn Cap en Sogeti dus gewoon zusters, en heeft Cap NL niks te zeggen over Sogeti NL ;)
Past wel in hun nieuwe strategie door ook zich meer op de IT sector te begeven voor bedrijven.

Of het wat wordt, ik betwijfel het, KPN is goed in het leeghalen van alles wat er in zit, een leuk voorbeeld daarvan is Telfort, goedkoop is het zeker niet meer, maar ze hebben nog wel het goedkope imago, KPN gebruikt enkel de merknaam voor omzet.
Goede stap voor KPN, ze volgen dezelfde strategie als BT, ze hadden er wellicht iets eerder mee mogen beginnen.

De volgende resessie wordt verwacht voor 2010 mits de huizen markt in de VS enigsinds stabiel blijft anders zal het eerder 2009 worden. Er vanuit gaande dat een integratie en schoonmaak 1-1,5 jaar gaat duren wordt het krap voor KPN om er op korte termijn winst uit te halen.

Ben benieuwd welke strategie ze gaan volgen.
Ze hebben het ook wel eerder geprobeerd. :)
Dezelfde situatie als hier in België, hier heeft Belgacom ook Telindus opgekocht.

Integrator & leverancier, tevens deed Telindus ook dingen voor Belgacom ideale consolidatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.