Naam Getronics verdwijnt in oktober

Het merk Getronics verdwijnt op 1 oktober definitief. KPN zet de activiteiten van het bedrijf onder zijn eigen naam voort. Overigens geldt de naamsverandering alleen voor de Nederlandse markt: buiten Nederland behoudt Getronics zijn naam.

KPNHet was al een paar maanden bekend dat KPN de merknaam Getronics wilde schrappen, maar nu pas heeft het telecombedrijf een datum bekendgemaakt.

Formeel verdwijnt de merknaam Getronics al op 1 september, maar deze naamsverandering wordt een maand later pas zichtbaar. Vanaf 1 oktober gaat Getronics definitief door het leven als KPN Corporate Market. Ook de consultancy- en opleiding-takken van Getronics krijgen het KPN-stempel opgedrukt. De naamswijziging geldt alleen voor de Nederlandse markt; in andere landen waar het bedrijf actief is, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België, blijft Getronics zijn eigen naam voeren.

KPN, dat Getronics in 2007 overnam, maakte eerder al bekend fors in het it-bedrijf te willen snijden. Van de vier- tot vijfduizend banen die bij KPN gaan verdwijnen, wordt de helft bij Getronics geschrapt. Het grootste deel van de banen gaat naar India. Het is nog niet duidelijk of er gedwongen ontslagen zullen vallen. In 2009 verdwenen er ook al 1400 banen bij Getronics.

Door Joost Schellevis

Redacteur

23-08-2011 • 11:16

59 Linkedin

Reacties (59)

59
52
45
7
0
0
Wijzig sortering
De overname van Getronics door KPN was enorm logisch.
In duitsland hebben we het succes kunnen zien van de combinatie telecom met ICT services.
Getronics maakte al jaren verlies, de rest van de markt HEEFT al een offshoring traject achter de rug (grote concurrent ATOS bijvoorbeeld) en dus viste Getronics ook nog eens achter het net met alle nieuwe klanten. Want tegen die prijzen kan je niet opboksen.

Die ontslagen t.b.v. de offshoring zijn dan ook logisch.

Dat is iets anders dan: Zie ik het zitten.
Nee, ik zie de hele offshoring tendens niet zitten, volgens mij komt de hele markt hier van terug. Ik denk dat klanten het zat worden (ook al is het backoffice) en dat er kleinere bedrijven komen die ondanks dat ze wat duurder zijn zichzelf gaan aanprijzen als "Geen beheer in het buitenland" en daarmee een edge krijgen.
Ik denk dat men de kosten onderschat die onstaan uit cultuurverschillen, gebrek aan affiniteit of kennis van organisatieprocessen bij de klant en dat organisatie en ICT teveel zijn verweven om in een compleet ander land het beheer succesvol op afstand te kunnen doen.

Bedenk dit: Bij een overname of in-sourcing BINNEN nederland gaan er altijd een club van "eigen mensen" naar de nieuwe werkgever: een Getronics, Atos, Cap, etc.
Een beheerteam bestaat dan nagenoeg altijd uit "oud-klant" beheerders en natieve Getronics/Atos/Cap mensen. Een gezonde mix. De "oud-klant" beheerders hebben organisatiekennis bij de klant, de mensen bij een Getronics hebben kennis van de systemen aldaar.

Bij een offshoring plaatje is die laatste binding met de klant ook weg en is er eigenlijk alleen nog maar techniek en systemen. Dat die systemen een organisatie steunen die totaal ondoorzichtig is, is wat mij betreft een enorm nadeel.
Ik geloof dan ook niet in offshoring op de lange termijn.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 23 augustus 2011 12:39]

[...]Nee, ik zie de hele offshoring tendens niet zitten, volgens mij komt de hele markt hier van terug. Ik denk dat klanten het zat worden (ook al is het backoffice) en dat er kleinere bedrijven komen die ondanks dat ze wat duurder zijn zichzelf gaan aanprijzen als "Geen beheer in het buitenland" en daarmee een edge krijgen.
[...]
Ik geloof dan ook niet in offshoring op de lange termijn.
Dit zie ik toch wat genuanceerder. Ik ben het met je eens dat beheer in het buitenland (off-shoring) nadelen heeft. Met name doordat niet iedereen (zowel de klant als de leverancier) goed Engels spreekt. Maar de lagere prijs is een voordeel. Er zullen klanten blijven voor beheer in het buitenland, omdat een lage prijs voor sommigen belangrijk is.

Wat betreft kleinere bedrijven: Die zouden dan moeten koncurreren met de grote jongens. Meestal betreft het echt grotere klanten. "Vroeger" had een klant wat NT 4.0 servers: file, print, IIS, een paar databases en mail. En dat was het wel zo ongeveer.
Tegenwoordig komt daar meestal minimaal bij: (meer) firewalls, (meer) routers, Sharepoint, SCCM, RIS, ISA servers, en complexe desktop omgevingen. Dat redt niet elk "klein" bedrijf.

Daarom, beheer in het buitenland en in Nederland zal naast elkaar blijven bestaan, schat ik in.
Dit is wel exemplarisch voor de staat van de nederlandse ICT markt: was het 15 jaar geleden een sector met toekomst, met goede salarissen, groeimogelijkheden, grote leaseauto's, en mooie pakken. Nu is het vooral een kostenpost en moet alles zo goedkoop mogelijk...

Niet dat grote leaseauto's of dure pakken een doel op zich zijn, integendeel... Maar het is wel een teken aan de wand dat blijkbaar de toegevoegde waarde van ICT consultants steeds minder lijkt te worden, en blijkbaar in de hoofden van de managers net zo goed door een paar Vietnamezen oid gedaan kan worden... Als dat echt zo is dan was de ICT idd een enorme bubble, maar soms vraag ik me wel af of dit niet heel erg dom blijkt te zijn achteraf.
15 jaar geleden was het complete chaos. Het uiteenspatten van die zeepbel is de redding geweest van de ict in NL.

Ik ben in 1997 in de ICT begonnen en heb die periode goed meegekregen. Iedereen was ineens ICT consultant of developer met een torenhoog salaris en grote leasebak terwijl een heel groot deel echt helemaal niets (of nauwlijks iets) kon. Ik heb ook klussen gedaan voor een tarief waar je bang van wordt terwijl mijn ervaring behoorlijk beperkt was.

Nu is het allemaal tot rust gekomen en is werken in de ICT net een "normale" baan. Denk dat het juist goed is dat de salarissen niet meer zo exorbitant hoog zijn omdat anders echt veel meer werk naar het buitenland zou gaan.
Begrijp me goed: ik heb deze tijd ook meegemaakt en we kennen allemaal de 'sollicitatie in de showroom' van TAS of de ballonvaart akties om maar mensen binnen te halen. Ik denk niet dat we daar weer terug naar toe moeten...

Maar nu lijkt het toch wel weer het andere uiterste: salarissen die aan de onderkant van de markt zitten (voor het opleidingsniveau) met een constante dreiging om weggesaneerd te worden. Medewerkers die nu al jaren lang op de nullijn zitten waardoor toch er een achterstand ontstaan is ten opzichte van andere sectoren.

De ICT is van de hype van toen nu de 'InHolland' onder de branches geworden, ergens is dat ook niet goed...
Ik heb dat ook mee gemaakt, mijn ervaring met remote ontwikkeling kan je best wat doen maar het heeft beperkingen, ik werkte met een toko in india aardige mensen zaten ook best redelijk wat slimme mensen tussen, maar er was geen synergie, als je zo'n persoon verteld dat een bepaalde ingreep vertraging oplevert en je last krijgt met manager die al die vertraging optelde.
of de cultuur verschillen , na een hoop gezeik en geharrewar zijn we ermee genokt, en het nare was ik had het van te voren voorspeld en in notulen vast laten leggen bij de meeting, en kreeg wel credits maar ook te horen dat ik erg vanuit gaat dat het negatief kan gaan.....

Wat me ook stoort is, de enige manier op je loon op peil te houden is om de 2 a 3 jaar verkassen, want je krijgt er moeilijk wat bij, de indruk is dat ze vinden dat een mbo/hbo ict met ervaring 1:1 inwisselbaar is met mbo/hbo administratie,, onzin natuurlijk maar probeer maar eens uitleggen aan P&O die soms opbellen wegens het niet kunnen vinden van simpel opmaak in een Word document, om maar even het niveau aan te geven....

Dat het verschil minder groot is geworden vind ik op zich niet zo erg, maar als het niks extra's oplevert ga ik toch liever bonnetjes inkloppen en in een map doen en export maken in excel en daar mooie diagrammen van maken en die in rapportjes gieten en niet meer regelmatig storingdienst draaien, en avonds en weekends overwerken voor gewoon onderhoud omdat in kantoortijd niet kan ?? en steeds naar cursussen moeten 8 x zo veel als de mensen van de administratie, en voor de directie hun privé pc's te fixen tussen de bedrijven door,, ...
Afgezien van jouw beheersing van de Nederlandse taal vind jij dat je beter bent als IT-er dan iemand van P&O die een simpele opmaak in een Word document niet kan vinden.
Bedenk wel dat de P&O medewerker op zijn/haar gebied kundig is, op een gebied waar jij waarschijnlijk niet veel van weet. En dat deze persoon minder bedreven is in IT zaken is irrelevant voor de hoogte van diens salaris.
Ik weet natuurlijk de details niet, en ik heb er ook geen moeite voor gedaan om die op te zoeken, maar het klinkt als buitenstaander niet erg intelligent om een bedrijf over te nemen en vervolgens 3500 werknemers van dat bedrijf weg te werken. Blijkbaar had je dan toch niet zo'n behoefte aan dat bedrijf... neem het dan niet over!

[Reactie gewijzigd door BRAINLESS01 op 23 augustus 2011 11:40]

Getronics maakte op het moment van overname zwaar verlies en stond min of meer aan de rand van de afgrond. Een bedrijf overnemen en herstructureren is niet ongebruikelijk. Probleem is dat KPN er niet echt in geslaagd is Getronics weer goed winstgevend te maken. En dus moet er nog een flinke bezuinigingsklap gemaakt worden.
Ah, ik snap het... bedankt!
Dat is belangrijke informatie, want ik begreep eerst de overname niet.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 augustus 2011 12:52]

De consultants worden nog steeds volop ingehuurd voor diverse projecten.
Het werk wat door 'een paar Vietnamezen oid' gedaan wordt, zijn meer de zgn. simpelere klusjes/batch verwerkingen. Als je daar dure consultants voor in huurt, ben je toch al niet goed bezig.
Het grootste deel van de banen gaat naar India.
Daar zijn er al veel van teruggekomen. Tuurlijk kunnen sommige diensten en werkzaamheden goedkoper. Maar zoals altijd 'if you pay peanuts, you get monkeys' ik heb het zelf van dichtbij meegemaakt een grote transitie bij de overheid. Packages zouden gescript worden in India. Taalbarriere's, dingen in de verkeerde context begrijpen, resultaat: fout package. Dat soort zaken kun je gewoon niet overbrengen via 8 koperdraadjes. Soms heb je ook echt menselijk contact nodig. En dat lijkt mij bij die grote bedrijven een beetje uit het oog verloren. Nee het moet allemaal goedkoper, sneller, maar op de lange termijn duurt het allemaal veel langer en is het veel duurder.

Ik wens KPN veel succes!
Daar zijn er al veel van teruggekomen. Tuurlijk kunnen sommige diensten en werkzaamheden goedkoper. Maar zoals altijd 'if you pay peanuts, you get monkeys' ik heb het zelf van dichtbij meegemaakt een grote transitie bij de overheid. Packages zouden gescript worden in India. Taalbarriere's, dingen in de verkeerde context begrijpen, resultaat: fout package.
Ik denk dat je hier te makkelijk over denkt. Ja, wij in Nederland hebben te maken met een taalbarrière tov India. Echter, je ziet imho steeds vaker dat je ook binnen Nederland gewoon verplicht bent dingen in het Engels af te handelen.

Door het gebruik van Engels als de nieuwe lingua franca verdwijnt de taalbarrière met bijv. India. In zulk soort situaties wordt de positie van Nederland en Nederlandse werknemers zorgelijk. Dat zie je nu al in bijv de UK en USA:
Nobel laureate Michael Spence, author of The Next Convergence, has looked at which American companies created jobs at home from 1990 to 2008, a period of extreme globalization. The results are startling. The companies that did business in global markets, including manufacturers, banks, exporters, energy firms and financial services, contributed almost nothing to overall American job growth. The firms that did contribute were those operating mostly in the U.S. market, immune to global competition — health care companies, government agencies, retailers and hotels. Sadly, jobs in these sectors are lower paid and lower skilled than those that were outsourced.
bron

Door de Westerse bezuinigingen op (hoger) onderwijs, worden we ingehaald door landen als China en India die per jaar honderdduizenden PhD's produceren (tegen hoogstens tweeduizend in NL). Die PhD's zijn qua kennis vrijwel vergelijkbaar met wat wij produceren, maar qua loonkosten spotgoedkoop. Naarmate dat zo doorgaat zal meer en meer R&D geoutsourced worden. In een worst-case-scenario, staan wij over een jaar of 20 achter de lopende band in China ontworpen producten voor export naar de Chinese markt te maken en wordt "Made in the EU" het nieuwe "Made in Taiwan" :|
[...]
Door het gebruik van Engels als de nieuwe lingua franca verdwijnt de taalbarrière met bijv. India.
Bij ons IT bedrijf hebben we ook de nodige Indiërs. Met alle respect, maar van alle 4 zinnen die ze uitspreken is er 1 volstrekt onbegrijpelijk.
Dat geeft communicatie problemen. En communicatie is best wel belangrijk in de IT: het is een van de belangrijkste oorzaken van miskleunen.
De Indiërs die ik ken zijn prima te verstaan hoor, en dat zijn nog niet eens IT-ers, en hebben soms niet al te hoge opleiding... een van hun is 16 en spreekt beter Engels dan een hoop Nederlanders die ik ken.
Dus, of je overdrijft maar wat, of jouw IT bedrijf heeft echt de grootste apen die ze konden vinden in dienst genomen.
maar op de lange termijn duurt het allemaal veel langer en is het veel duurder.
Interesting... dat is het op de korte termijn namelijk ook :+
Dit herken ik ook. Bij mijn vorige (internationale) werkgever hadden ze een contract met IBM die de eerstelijns ondersteuning uitbesteedde naar Afrika. Deze werknemers hadden weinig verstand van zaken en wanneer er soms geeneens Nederlands gesproken kon worden, moest het maar met gebrekkig Engels. Een typisch geval van goedkoop is duurkoop omdat veel zaken dubbel gecontroleerd of zelfs uitgevoerd diende te worden.
In het nieuwe contract heeft de nieuwe dienstverlener een callcenter in Brussel ingericht met competente werknemers. Meertalig, duidelijke communicatie, en verstand van zaken.

Een grotere speler, met meer naamsbekendheid, is dan dus ook zeker niet altijd beter.

[Reactie gewijzigd door Kaler op 23 augustus 2011 11:37]

Ook veel grote Nederlandse bedrijven zijn er niet blij mee dat hun helpdesk naar India verhuist. Er schijnen er al een aantal te zijn die KPN medegedeeld hebben dat wanneer ze (indirect) naar India moeten bellen voor een storing, ze een andere ICT dienstverlener in de arm nemen. Ze willen gewoon een Nederlandssprekende helpdesk en geen gerommel via Internet aan hun systeem.

Ik hoop alleen dat KPN dat tijdig in ziet en eventueel de boel verkoopt aan een andere partij, in plaats van de salamitaktiek die ze nu toe passen. Elk half jaar weer een ronde waarbij mensen naar hun eigen baan kunnen solliciteren.
Pink Elephant = WEG
PinkRoccade = WEG
Getronics = Nu ook weg.

:-(

Zonde!
Het is opzich niet zo erg als dat jij denkt,
PinkRoccade en Pink Elephant bestaan nog steeds/ alweer. De header van PE zegt zelfs, 'Return of the Experts!'

Dus het is inderdaad jammer dat bedrijven worden overgenomen en stilletjes worden weggedrukt maar uiteindelijk weer opnieuw opstaan.
Wel zo handig om dan uitgerekend de Nederlandse tak van het bedrijf zo'n typisch Engelse benaming te geven terwijl voor het buitenland niets verandert qua naam. Echt KPN ten voeten uit.
In veel gevallen valt er nog wat voor te zeggen inderdaad, maar als je je specifiek op de NL markt richt is 'corporate market' wel vreemd.
Jammer dat de naam in Nederland niet meer bestaat. Getronics was onder Ton een goed bedrijf, deed niet gek met dure lease bakken, no nonsense bedrijf. De overname van Wang Global was denk ik de enige fout die hij maakte met als gevolg de uiteindelijke ondergang van Getronics, want anders dan dat kan ik het niet noemen.

Ooit werkte ik vol trots voor Getronics, Getronics was het bedrijf in mijn tijd. Echter heeft het management er in de jaren erna tactisch niet zulke goede beslissingen genomen, ook door de veranderende marktsituatie. Uiteindelijk maakt het natuurlijk allemaal niet meer uit, van de meeste zeer goede medewerkers werkt 95% al lang niet meer voor Getronics en zal het bedrijf een stille dood sterven, als het er nog is.
Ik wens jullie veel succes met het outsourcen.

Uit mijn ervaring is outsourcen naar bijv India echt een slechte optie.

- Slechte communicatie (over de telefoon slecht te verstaan of ze begrijpen je niet...mailen met screenshots is de beste optie)
- Geven aan dat ze MCSE zijn en niet eens weten wat bijv DNS is. (MCSE logo in hun signature)
- Groot verloop (steeds andere mensen aan de lijn)
- Je moet ze vertellen wat ze moeten doen want zelf uitzoeken kunnen ze over het algemeen niet. (vb: homepage dat via logon script is geregeld, en na 5 keer bellen van de gebruiker nog steeds stug in de internet explorer de homepage aanpassen en de ticket sluiten. Refereer je naar het oude ticket doen ze gewoon het zelfde reden -> zie KPI)
- Eigen service centers hebben verkeerde KPI's (ze worden afgerekend op het aantal gesloten tickets) waardoor men eerst de makkelijke tickets doen en de wat lastige laten liggen. Of tickets afsluiten zonder te vragen of het wel werkt of dat de klant tevreden is.

Maar het is goedkoop..... mits ze het even snel doen als de huidige support medewerkers... je hebt niets aan een geoutsourced service center als ze 10 keer zo lang doen om 1 ding op te lossen want dan zijn ze niet meer goedkoop...

Maar goed dit is mijn ervaring bij een aantal grote bedrijven die hun support hebben geoutsourced.


My 2 cents.
Slechte zaak:

Eerst Getronics overnemen zodat KPN de opdrachten binnen konden halen, vervolgens 3 jaar later Getronics helemaal schrappen. Is niks over gebleven van het bedrijf.

Vindt het wel sneu voor oud collega's :(
Het is alleen de naam hoor, de werkzaamheden blijven hetzelfde.
Het is alleen de naam hoor, de werkzaamheden blijven hetzelfde.
Niet voor heel lang schat ik zo in. Ik denk dat KPN de infra tak van Getronics (de kabeltrekkers en netwerk specialisten) overneemt. De consultancy tak van Getronics (lees: oud Pink Elephant/PinkRoccade/Getronics Consulting) zal waarschijnlijk (en hopelijk) wel worden afgestoten door KPN.

Laten we eerlijk zijn: KPN heeft gewoon geen consultancy als core business. En hopelijk blijft dat zo, ik zie het service niveau namelijk niet stijgen als KPN hun sausje hier overheen wil gooien...
Niet voor heel lang schat ik zo in. Ik denk dat KPN de infra tak van Getronics (de kabeltrekkers en netwerk specialisten) overneemt. De consultancy tak van Getronics (lees: oud Pink Elephant/PinkRoccade/Getronics Consulting) zal waarschijnlijk (en hopelijk) wel worden afgestoten door KPN.
KPN doet van oudsher heel wat meer dan alleen netwerk beheer en kabels trekken ze leveren services en beheer activiteiten op een heel hoog niveau daar kunnen heel wat bedrijven een puntje aan zuigen.
Laten we eerlijk zijn: KPN heeft gewoon geen consultancy als core business. En hopelijk blijft dat zo, ik zie het service niveau namelijk niet stijgen als KPN hun sausje hier overheen wil gooien...
Dat is jouw mening.
Ik denk dat met de structurele aanpak van KPN de consultancy kwaliteit flink zou stijgen. Het probleem is dat de meeste bedrijven voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en dan krijg je automatisch de snelle hap slik oplossingen i.p.v. de meer degelijke en kwalitatief goede oplossingen.

Dat is ook het hele probleem van outsourcen ze willen het zo goedkoop mogelijk hebben. Je krijgt ook in India de kwaliteit waar je voor betaald. Er zijn veel goede ITers in India maar je moet hier wel voor betalen.

Het vreemde is dat bedrijven wel astronomische bedragen betalen voor licenties maar zo gouw het op mensen aankomt ze hier geen geld voor over hebben.
Is heel simpel verklaarbaar: licenties zijn vaste kosten waar weinig spannends mee gebeurd.
Mensen inhuren is variabel, deze moeten declarabele uren maken en de bedroevende kwaliteit van consultancy die je her en der ( te vaak) tegenkomt maakt dat je wel wantrouwig wordt ja. Zo vreemd is dat niet. Ik heb menig 'adviseur' al buiten gegooid omdat deze de veronderstelde aanwezige kennis niet kan waarmaken. Het is zelfs af en toe dieptriest wat zich allemaal specialist noemt. Maar goede zijn hun gewicht in goud waard (en dat betaal je er dan ook voor).
De consultancy tak van Getronics (lees: oud Pink Elephant/PinkRoccade/Getronics Consulting) zal waarschijnlijk (en hopelijk) wel worden afgestoten door KPN.
Dat zit al bij Capgemini
Wou net zeggen. Heb hier nog een aantal collega's zitten van Getronics Consulting.
.. en bij CapGemini veel oud collega's van mij van het bedrijf RAET, waar ik met veel plezier heb gewerkt. Werd toen overgenomen door Getronics.
Euh, nee dat is niet zo.. Capgemini had alleen een aantal jaren terug de software ontwikkel afdeling overgenomen. Consultancy blijft bestaan.
Getronics heeft ook het Windows Management Services (WMS) deel - service desk en 2e lijns. Hoewel de 2e lijns tegenwoordig ook al in India zit.
Kwalitatief zeer goede mensen daar, spreken ook vloeiend engels. Maar niet heus.

Ik zie Getronics als bedrijf over een paar jaar gewoon ophoudt te bestaan. Kwalitatief goede service is waar ze op dreven - en dat is nu vlot aan het verdwijnen. ICT kennis wordt afgestoten, er blijft alleen een callcenter van over. En dan zijn bedrijven met een callcenter als core business simpelweg goedkoper.
Workspace Management Services :) en ik denk dat het een trend is die eigenlijk alle grote ICT bedrijven volgen; Offshoren en alleen taken waar je niet zonder kan in NL houden.

[Reactie gewijzigd door Duckies op 23 augustus 2011 14:54]

Pinkroccade is al lang weg en verder gegaan als PinkRoccade Healthcare en Pinkroccade Local Government onder de vlag van Total Specific Solutions sinds 2005 (nadat KPN Getronics had overgenomen)
Dat is niet waar, ik ken namelijk verschillende mensen die bij verschillende vestigingen werken van getronics, een aantal van hen is ontslagen, bij andere zijn de contracten niet verlengt.

Zoals Madje zegt, is het erg sneu voor de mensen. Echter gaven de kennissen die werkzaam waren bij het bedrijf wel aan de kwaliteit die ze boden als sneeuw voor de zon verdwijnt .....

Als oud werknemer van KPN stond ik daar nog niet zo raar van te kijken, om dat dit de normale gang van zaken is binnen KPN. Winst staat voorop, klanten komen daarna (tevreden of niet) en daarna komen de werknemers .....
Eerst Getronics overnemen zodat KPN de opdrachten binnen konden halen, vervolgens 3 jaar later Getronics helemaal schrappen. Is niks over gebleven van het bedrijf.
Naamsveranderingen en het schrappen van namen na een overname komt heel vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan de overname van EDS door HP, de naam EDS kom je (vrijwel) nergens meer tegen. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen, zelfs na een 'fusie' (denk aan Campina Melkunie, Atos Origin).

Verder is het de vraag of je kunt stellen of er niets over is van het bedrijf - op het moment dat men de activiteiten voort blijft zetten is er wel degelijk wat overgebleven van het bedrijf - alleen dan als divisie binnen KPN.

Bij de overname van Palm [Software] door HP kun je inderdaad stellen dat er nu men met WebOS stop er (vrijwel) niets overgebleven is van het bedrijf...
In theorie klopt jouw verhaal, in de praktijk houdt inelkaarschuiven doorgaans in dat het erfgoed van 1 van de bedrijven dominant is en er van het andere veel tot alles terzijde geschoven wordt. Zoals tot nu toe al een flinke lading personeel, en straks dus ook het handelsmerk (vaak onderschat qua belang, maar het opzijschuiven maakt het aan de andere kant wel makkelijker het nieuwe bedrijf inhoudelijk op waarde te schatten; zo heeft bijvoorbeeld Beko de naam Grundig behouden op consumentenelectronica maar is inhoudelijk grotendeels Beko en dus voor de leek niet op waarde te schatten).

Overigens maakt het in geval van KPN voor het klantgevoel m.i. weinig uit welke naam men kiest. Zowel van KPN als Getronics heb ik de indruk dat het bureaucratische tenten zijn/waren, waar je als klant gewoon een portie geluk bij nodig hebt/had.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 augustus 2011 12:55]

Even reageren op jouw offtopic verhaal:
HP Stopt NIET met WebOS!!! HP Stopt met de productie van de hardware dat gebruik maakt van WebOS. WebOS zelf is nog bij onderhandelingen van HP en andere bedrijven het gespreksonderwerp voor licenties of overname.
Het is pas sneu als je voor ze werkt. Het management gaat zeer slecht om met hun personeel (met name de engineers en sysadmins). De meesten bij getronics hebben al 4 jaar lang 0% salarisverhoging, en dat terwijl alles wel duurder word. Bij KPN zal het niet veel beter zijn vrees ik.
Wat me niet helemaal duidelijk wordt is waarom de naam wordt geschrapt.. kleven er in Nederland teveel negatieve gedachten aan de naam Getronics?

Ik hoop dat de nieuwe huisstijl voor het buitenland wel gehandhaafd blijft, zou anders een beetje zonde zijn om die na drie jaar ook alweer de nek om te draaien.. http://archief.fontanel.nl/specials/getronics
Soms zijn meerdere "merken" handig, soms niet. Unilever heeft verschillende merken boter. KPN meerdere merken adsl. Maar wellicht willen ze de zakelijke klant onder 1 merk: KPN bedienen. En dan is o.a. reclame voor 1 merk goedkoper dan voor meerdere merken.
Ik moet zeggen dat ik persoonlijk bij het samengaan van PinkRoccade en Getronics het voor de zakelijke IT markt geen handige keuze vond om de naam Getronics te handhaven en PinkRoccade te laten vallen. Getronics zat voor die fusie op een heel ander niveau in de markt en dat idee is niet zo een twee drie uit de hoofden van klanten verdwenen.
KPN Corporate Market spreekt wat makkelijker uit dan Getronics, denk ik. ;)
Lekkere positieve draai ;-) Getronics veranderen naar KPN...

KPN levert communicatiemiddelen, alleen de communicatie tussen de eigen BU's ontbreekt.
KPN levert allang niet meer alleen communicatiemiddelen. Ze trekken niet alleen maar kabeltjes, ze leveren ook onder eigen naam al diverse IT diensten (backup online, online werkplekken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee