KPN verkoopt buitenlandse Getronics-activiteiten

KPN heeft een koper voor het noodlijdende Getronics gevonden. De activiteiten van de it-dienstverlener in Europa, Azië en Latijns-Amerika worden van de hand gedaan aan het Duitse bedrijf Aurelius. De Nederlandse tak valt buiten de verkoop.

In augustus vorig jaar maakte KPN al bekend in Nederland afscheid te nemen van het merk Getronics, waardoor de naam vanaf oktober vorig jaar al tot het verleden behoorde. KPN kondigde destijds aan de activiteiten van het bedrijf onder zijn eigen naam voort te zetten. Hoewel KPN buiten Nederland wel vast hield aan de naam Getronics, blijkt het bedrijf nu wel afscheid van de in 2007 aangekochte internationale tak te doen.

In een verklaring laat KPN weten dat het van plan is de activiteiten te verkopen aan Aurelius, een Duitse beursgenoteerde industriële holding. Naar verwachting is de verkoop in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. De verkoop heeft overigens geen consequenties voor de voormalige Getronics-activiteiten in Nederland: die tak blijft onderdeel van KPN, met als naam KPN Corporate Market.

Een zegsvrouw van KPN stelt dan ook dat KPN Corporate Market buiten schot blijft. Internationale klanten met hun hoofdkantoor in Nederland zullen ook na de verkoop van Getronics bediend blijven worden door de zakelijke tak van KPN. In ieder geval in Europa en Azië zal de naam Getronics behouden blijven. Door de overname gaan geen arbeidsplaatsen verloren.

KPN, dat Getronics in 2007 overnam, maakte eerder al bekend fors in het it-bedrijf te willen snijden. Van de vier- tot vijfduizend banen die bij KPN gaan verdwijnen, wordt de helft bij Getronics geschrapt. Het grootste deel van de banen gaat naar India. Het is nog niet duidelijk of er gedwongen ontslagen zullen vallen. In 2009 verdwenen er ook al 1400 banen bij Getronics.

Door Wilbert de Vries

24-01-2012 • 08:55

20 Linkedin

Submitter: Kapiteiniglo

Reacties (20)

20
20
16
2
0
1
Wijzig sortering
Onderdelen die worden verkocht


De onderdelen van Getronics International Europe en Azië die worden verkocht zijn:


- Getronics International Business in Nederland, inclusief de internationale account organisatie, sales support en partner management

- Alle activiteiten van Getronics in België

- Alle activiteiten van Getronics in Duitsland

- Alle activiteiten van Getronics in Zwitserland

- Alle activiteiten van Getronics in Hongarije, inclusief het Getronics Service Centre in Boedapest

- Alle activiteiten van Getronics in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, inclusief het Getronics Service Centre in Inchinnan/Glasgow

- De activiteiten van Getronics in Azië bestaande uit de landenorganisaties in Singapore, Maleisië (inclusief het Getronics Service Centre in Kuala Lumpur), India, Zuid- Korea en Thailand.


De onderdelen van Getronics Zuid-Amerika die worden verkocht zijn:


- Alle activiteiten van Getronics in Brazilië

- Alle activiteiten van Getronics in Colombia

- Alle activiteiten van Getronics in Mexico

- Alle activiteiten van Getronics in Venezuela

Dit betekent dat alle andere onderdelen van KPN Corporate Market in Nederland, inclusief het Getronics Service Center in Beek en Newtel België onderdeel van KPN blijven.
Geeft alweer aan hoeveel "K" er nog in "KPN" zit. Zou een mooie actie van de overheid zijn om hun status als "Koninklijk" bedrijf af te nemen. 4000 banen exporteren naar India, en dan nog vol willen houden je voor de Nederlandse belangen in te zetten? *zucht*
Waar staat dat een bedrijf dat de status "Koninklijk" heeft gekregen geen geld meer mag verdienen? Want als ieder groot ICT bedrijf taken naar India verplaatst omdat dat goedkoper is, dan *moet* KPN daar wel in meegaan anders prijzen ze zichzelf uit de markt. En dan hoef je niet zo heel lang te wachten tot die "K" uit de naam weg is - want dan is het hele bedrijf namelijk weg.
2 woorden: aandeelhouders + winst


heeft niks met india te maken, als wij het goedkoper konden doen. belasting stroomt overigens in onze staatskas terwijl we niks doen, daarom de "K" van koninklijke uitbuiters

[Reactie gewijzigd door danda op 24 januari 2012 09:31]

Correctie, kort-termijn-winst, das het enige waar KPN aan denkt. Dat de klanten vanzelf wegrennen door de slechte service daar wordt nog niet aangedacht, dat is voor later, eerst deze kwartaalwinst omhoog voor de bonus :| volgend kwartaal kunnen we er altijd nog weer meer mensen uitgooien of outsourcen.
Altijd fijn, belangrijke overheids CA's die naar het buitenland gaan :)
Hopelijk valt het CA en Gemnet gedeelte ook onder corporate market, anders lijkt me dit problemen geven.

[Reactie gewijzigd door LuckY op 24 januari 2012 09:02]

De overheid zal hier denk ik niet blij mee zijn als het verkocht wordt maar aan de andere kant ze kunnen simpel weg overstappen naar een andere aanbieder van dit soort diensten.
Nu kan ik me niet voorstellen dat KPN deze zeer lucratieve overheidscontracten zal verkopen. In het buitenland kan KPN dit soort diensten niet verkopen aan overheden simpel weg omdat het een Nederlands bedrijf is en dus zij voor die overheden dus een buitenlands bedrijf zijn. Daar naast neem ik aan dat wie dan ook die deze toko over zal nemen echt geen trek heeft in de Nederlandse tak met de wetenschap dat ze alle grote overheidsprojecten zullen verliezen omdat ze een buitenlands bedrijf zijn...

Persoonlijk begrijp ik nog steeds niet waarom deze certificaten uberhaupt door een bedrijf en niet door de overheid zelf uit gegeven worden. Het is vele malen goedkoper om als overheid deze certificaten zelf uit te geven en het is 100% zeker dat de uitgifte van certificaten niet in buitenlandse handen kan vallen iets wat toch wel prettig is om te weten als je bijvoorbeeld je overheidscommunicatie er mee wil kunnen beveiligen.
Kijkend naar de snelheid waarmee men de diginotar certificaten heeft vervangen vermoed ik dat mocht iemand en het is slechts een kwestie van tijd KPN overnemen dan kon dat nog wel eens betekenen dat de Nederlandse overheid maanden niet of nauwelijks haar werk zal kunnen doen.
Onder het mom van de overheid kan dingen zelf is vaak genoeg gebleken dat ze zelf zelden tot nooit goedkoper zijn en nog belangrijker zelden tot nooit in staat zijn om garant te staan voor de noodzakelijke eisen.
Een kleinere overheid betekend niet noodzakelijk dat het beter gaat maar laat de overheid fijn kennis afnemen bij diegene die weten hoe het moet.
Betreffende de zekerheid bij overnames en dergelijke ik vermoed dat in de contracten hier wel vermeldingen over staan of deze ook mee verkocht mogen worden. Zonder inhoudelijk op de hoogte te zijn zou ik verwachten dat KPN deze certificaten dan ook gewoon moet onderhouden en niet mag afstaan.
Overigens het verwondert mij hoe vaak Getronics van handen is gewisselt en dat bedrijven op voorhand hier in geinteresseerd in zijn. Uiteindelijk zal KPN wel hun deel eruit hebben geknipt en de rest van de rommel fijn hebben verkocht.
De overheid en zelf IT zaken regelen? Wanneer is dat voor het laatst goed gegaan?
Anoniem: 304544
@LuckY24 januari 2012 09:05
De gehele PKI overheid valt volgens mij onder de Nederlandse tak die nu KPN coporate market heet.
Hoe verrassend...

Eerst getronics opkopen, dan het nederlandse gedeelte hernoemen naar KPN. en dan vindt niemand het vreemd dat het buitenlandse gedeelte verkocht ging worden...
Hoe verrassend...

Eerst getronics opkopen, dan het nederlandse gedeelte hernoemen naar KPN. en dan vindt niemand het vreemd dat het buitenlandse gedeelte verkocht ging worden...
Je vergeet hierbij één belangrijk punt na het opkopen, namelijk: flink afschrijven op de aankoop.

De buitenlandse activiteiten van Getronics leveren een aanzienlijke cashflow. Dat KPN dit deel nu verkoopt geeft vooral aan dat ze grote behoefte hebben aan liquide middelen op hun balans. Immers, ze handhaven het dividend voor 2012, maar kopen ook geen extra uitstaande aandelen in.
En eerst even de krenten er uit pikken, dan kunnen we de rest laten zinken.!
Ik ben blij dat ik 5 jaar geleden opgestapt ben bij Getronics, dan hoef ik tenminste nooit te zeggen dat ik KPN'er ben geweest. Ik snap niet dat die lui niet doorhebben dat kwaliteit het langste duurt :'(
De activiteiten van de it-dienstverlener in Europa, Azië en Latijns-Amerika worden van de hand gedaan aan het Duitse bedrijf Aurelius.
Klopt dat wel?
Elders lees ik de Latijns-Amerikaanse activiteiten verkocht zijn aan de private investeerder OpenGate Capital en dat Aurelius dus alleen de Europese en Aziatische takken koopt.
Aangezien dat stukje van thewiseman is gekopieerd uit een interne berichtgeving (van KPN) denk ik dat het vrij accuraat is.
Volgens mij worden alle takken op Nederlandse bodem gehandhaafd.
Nieuws bericht gaat over verkoop van buitenlandse onderdelen van ex-getronics. Ook op de site van KPN zelf is dit na te lezen.
Waarom heeft men meteen over gedwongen ontslagen. Alles wat naar India kon verhuizen is verhuisd of lopend.
Ik denk dat het een reactie is op het laatste stukje dat 2000 tot 2500 banen verdwijnen bij de Nederlandse tak van Getronics, daar staat inderdaad in dat de mensen eruit gegooid worden, omdat er delen naar India verhuisd worden.

Ik ben het wel met anderen eens dat KPN meer en meer op de kwartaalwinst en aandeelhouders gebaseerd lijkt dan op service, ik ben er nog klant, maar voor mij ook de laatste keer (heb ze 1 keer nodig gehad in 12 jaar tijd en dan laten ze je ook goed staan), ben bang dat Getronics ook snel afglijd naar KPN praktijken en zoveel mogelijk winst, terwijl je met consulting ook een goede relatie met de klant op moet bouwen en projecten goed afronden, een tevreden klant komt terug, krijg sterk het gevoel dat KPN hun bedrijfsstrategie ook door willen voeren bij het voormalige Getronics, alles zo goedkoop mogelijk op hun manier, zonder naar de klant te luisteren.
De verhuizing is al gebeurd naar India. Daarnaast zijn de ontslagen ook in Nederland al doorgevoerd, voornamelijk in het on-shore deel van Getronics Datacenters (specialisten, consultants, detacheerders, etc.). In principe kun je het beschouwen als ontslagen, maar feitelijk houden de mensen in India en alle andere landen vooralsnog hun baan.

Het enige wat gebeurd is dat ze niet meer op de loonstrook van Getronics/KPN komen te staan, en in die zin valt het te beschouwen als de resterende ontslagen die KPN nog diende te maken.

Tevens blijven niet alleen de Nederlandse tak van KPN Corporate Market werkzaam, ook het Newtel onderdeel in Belgie blijft actief.

*ik werk bij Getronics*
Anoniem: 423434
24 januari 2012 18:15
Getronics heb ik altijd als goede werkgever gezien, ik heb met hun een aantal goede projecten gedaan, Funda, CRM docsopen en nog wat projectjes. Ik wens KPN al het goede toe met de expertise van dit bedrijf, en ben er niet rouwig om dat de naam verdwenen is vorig jaar.
KPN is gewoon stukje bij beetje getronics uit elkaar aan het trekken, niet door hebbende dat de echte grote klanten aan het weglopen zijn bij ze.

Ik noem klanten zoals Philips en DSM.

Ik zelf heb gewerkt in het Service Centre gedeelte en Getronics was maar wat trots op deze klanten.

Nu, 2 jaar later, zijn deze klanten overgestapt en wel naar HP DSC, die het wel goed in orde heeft en kan bieden wat de klant wil.

Er gaan er nog meer volgen en uiteindelijk is Getronics compleet weg.
Het was in 2009 al duidelijk dat KPN niet de kant op wil die Getronics wel op wilde. De ontslagen waar totaal onnodig, en puur om de RvD te laten zien dat ook Getronics kan besparen, niet omdat het nodig was. En nu dat klanten aan het weglopen zijn bij ze, krijgen ze nog grotere problemen.

Way to go, KPN/Getronics...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee