KPN verplaatst Getronics-banen naar India

Van de vier- tot vijfduizend banen die bij KPN gaan verdwijnen, betreft de helft arbeidsplaatsen bij Getronics. Het grootste deel van de banen wordt geoutsourced naar India. Gedwongen ontslagen bij de automatiseerder worden niet uitgesloten.

Getronics logoBij de presentatie van zijn halfjaarcijfers maakte KPN bekend dat het 2000 tot 2500 banen bij zijn dochterbedrijf Getronics schrapt. "Het grootste deel wordt verplaatst naar India", zegt KPN-woordvoerder Stefan Simons. Het outsourcingbedrijf MindTree zorgt voor het verplaatsen van de banen. Het is onbekend of er gedwongen ontslagen zullen vallen; Simons zegt dat dit 'niet kan worden uitgesloten'.

Het was al bekend dat KPN banen zou schrappen: bij de presentatie van zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2011 maakte het bedrijf bekend dat het vier- tot vijfduizend arbeidsplaatsen wegbezuinigt.

Daarnaast stopt KPN in Nederland met het gebruik van de merknaam Getronics. Het zal zijn diensten voortaan onder de vlag van KPN aanbieden. KPN nam Getronics in 2007 over en schrapte in 2009 al 1400 banen bij de ict-dienstverlener.

Door Joost Schellevis

Redacteur

26-07-2011 • 12:29

206 Linkedin

Reacties (206)

206
199
120
10
1
18
Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd om welke banen het hier gaat. Uitgeverij Wegener heeft onlangs ook outsourcing aangekondigd. Het gaat daar voornamelijk om werkplek beheer en database admins. Ontwikkelaars vinden ze te belangrijk om te outsourcen, omdat digitale media voor Wegener de toekomst is.
Oftewel de programmeurs-banen blijven? tJa daar hebben we nu juist een tekort aan, admins- vacatures kunnen we wel invullen. Lekker weer. :|

[Reactie gewijzigd door Sjah op 26 juli 2011 13:25]

Met de werkethiek van de Indiers heb je niks aan hun programmeurs. Je moet dan zoveel voorkauwen dat je het net zo goed zelf kan doen. En ja daar heb ik ervaring mee.
Het mooie is wel dat ze de lokale admins niet kunnen outsourcen, of ze moeten mensen uit india hiernaartoe halen, maar dat kost ze ook nogal wat lijkt me.
Anoniem: 366845
@Erwin_Br26 juli 2011 22:20
Ontwikkelaars ook, is niet Core Business 8)7
A. in India kunnen ze gelijke kwaliteit leveren als hier in het westen.
B. Ze spreken net zo goed de Engelse taal als ons ballen gehakt Engels.
C. De kennis is gelijk aan die van ons.

MAAR.......

Als we al deze service verlenende diensten de deur uitdoen aan dit soort landen dan zullen we over een langere periode onze eigen markt volledig om zeep helpen.
Wij hebben hier niet alleen universitair personeel, er loopt ook een hele grote arbeiders groep rond die geen management capaciteiten heeft.
De keuze dat men naar India gaat is simpelweg KOSTEN, niks meer niks minder.
Wij komen geen kennis te kort want dat kan je scholen, maar scholen kost geld en daar zit de winst.
De gehele economie loopt op dit moment al niet zo lekker als er dan ook nog eens flink geïnvesteerd word in het buitenland dan zie ik het heel somber in voor ons landje.
Er moet meer geïnvesteerd worden in NL en zijn mensen i.p.v. altijd maar winst willen maken over de arbeider zijn rug.
Ik werk in de freelance markt, als ik daar hoor dat men zijn servicedesk naar het buitenland verplaatst trek ik volledig mijn handen van dat project af, ik investeer liever in mijn kinderderen hun toekomst dan de rekening van het bedrijf waar ik dan werkzaam ben.

Ik lees dat we het niet goed doen in deze wereld maar ik denk dat je daar een te makkelijke stelling in aanneemt.
Wij hebben het hier voor de medewerker als werkgever redelijk verdeelt in beloning.
De landen waar we over praten hebben hier bewust niet voor gekozen en misbruiken hun volk.
Ga eens kijken naar de levensstandaard van iemand uit India en vergelijk dat eens met hier.

[Reactie gewijzigd door astatic op 26 juli 2011 15:51]

Anoniem: 416583
@astatic26 juli 2011 16:56
Ja, laten we vooral totaal niet met ze handelen en bedrijven verbieden er naar te outsourcen.
Dat zal de levensstandaard vast verhogen.
Word tijd voor een belasting op dit soort werk, dan kunnen daarmee de ww uitkeringen van die 2500 gezinnen betaald worden !!! loondumping van de.ergste soort is dit ... Gooi dat management dat zoiets beslist maar op straat die helpen alleen de nederlandse economie maar om zeep.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die mensen gewoon vlot een nieuwe baan vinden.
Heerlijk al dat outsourcen naar India, mensen die je amper kunt verstaan, ook al spreken ze "Engels".

[Reactie gewijzigd door gex op 26 juli 2011 12:32]

En dan hebben we het nog niet eens over de werkwijze zoals deze in India gehanteerd wordt, je moet die mannen alles voorkauwen, eigen initiatief zit er niet in.
Allemaal vooroordelen over India. Je moet niet vergeten dat een groot aantal Westerse bedrijven daar al gevestigd zijn en de Indiers dus veel ervaringen hebben met onze manieren van werken en zaken doen.

Bovendien spreken ze daar prima Engels, er worden constant trainingen gegeven en soms leert men zelfs een bepaald accent (Amerikaans, Brits, etc) aan om de klant een gevoel te geven dat het gewoon een native speaker is.

Verder denk ik dat de mensen daar harder werken voor hun geld dan hier, aangezien het voor die mensen vele malen moeilijker is om rond te komen dan hier in Nederland. Natuurlijk snap ik de onderbuikgevoelens wel, aangezien deze mensen 'onze' banen 'inpikken', maar deze mensen kiezen hier ook niet voor. Uiteindelijk is dat KPN zelf!
Ik vind het gemakkelijk om kritiek op de manier van werken met Indiërs als vooroordelen onder de mat te schuiven. Natuurlijk heb je de positieve uitschieters. Uit eigen ervaring met werken met Indiërs (niet alleen via de helpdesk, ook mét Indiërs) kan ik zeggen dat ik een aantal van de vooroordelen herken.

Het zijn allemaal erg sympathieke lui en directer dan ik had verwacht, maar eigen initiatief is vaak ver te zoeken. Verder is het werk dat men aflevert beduidend vaak slordiger dan ik gewend ben van Nederlandse collega's. Er wordt niet zelf nagedacht over wat men nu precies opschrijft, men denkt niet die ene stap verder die ik wel maakte met stukken minder ervaring. Engels is vaak krom als de neten, terwijl ze het wel goed kunnen. Typfouten te over, misplaatst gebruik van dure Engelse woorden. Takenlijstje af = wachten tot iemand iets aandraagt en anders vroeg naar huis. Communiceren is vaak lastig, want vaak krijg je het sociaal wenselijke antwoord, in plaats van het eerlijke. Je moet eens weten hoe vaak ik 'yes, I understand you' te horen krijg bij het geven van inhoudelijke kritiek terwijl ik mijn punt nog moest maken.

Betekent dat dat Indiërs alle incompetent of lui zijn? Nee zeker niet. Wat het wel betekent is dat wij als westerling vaak te maken hebben met de bovenklasse van India. Die zijn over het algemeen gewend dat zaken voor hen gedaan worden. Die hoeven niet hard te werken, want vanwege familiebanden lopen anderen toch wel voor ze. Managers doen hun uiterste best om de dochter/zoon van hoge pief te beschermen, ookal presteert deze niet. Mocht je iemand van een lagere kaste tegenkomen op het werk zal diegene er alles aan doen om goed werk af te leveren. Maar ook dan loop je tegen het feit aan dat ze vooral doen wat je vraagt, en niet wat je wilt. Als je aan een Nederlander iets stoms vraagt, zal die vragen of je het toch niet anders wil. De meeste Indiërs gaan aan de slag en leveren iets dat in opzet al fout is, maar wat precies is wat je vroeg. Dit omdat opleidingen in India dat erin stampen.

Een ander nadeel aan India is het hoge verloop van mensen. Als je in Bombay bent snap je hoe dat komt. Kantoorgebouwen worden daar uit de grond gestampt als kool. Bombay is booming. Iemand komt uit college, werkt een jaar en eist daarna een salarisverdubbeling. Krijgt hij die verhoging niet, gaat ie gewoon elders aan het werk voor dat bedrag of meer. Kennis is dus lastig te behouden. Dit valt prima te managen met simpel, goed gedocumenteerd werk met formele stappen. Dit zit echter weer het zelfstandig nadenken in de weg dat nodig is voor complexer werk.

Nee, ik werk niet bij Getronics, heb prima samengewerkt met Indiërs, maar erger me er toch wel aan dat ik veel van het werk zelf opnieuw kan doen. Goedkoop is het wel per uur, maar vaak heeft men daar toch meer tijd nodig voor een taak. De communicatie kost ook tijd en ook het reviewen. Op termijn verwacht ik dat het kostenvoordeel vervalt omdat in India de lonen ook omhoog gaan. Wellicht dat ze op termijn werk naar ons outsourcen.

[Reactie gewijzigd door PHiXioN op 26 juli 2011 21:12]

Idd ik spreek af en toe wel eens mensen uit India en heb hier weinig problemen mee. Ok ze spreken redelijk snel engels maar als je vaker zaken in het Engels doet dan heb je weinig problemen om ze te verstaan. Ik vind ze zelfs beter Engels praten dan Fransen

Over het voorkauwen, hier moet je je gewoon op instellen. Het is van belang dat jij goed communiceert, al doe jij dat niet dan krijg je een fout resultaat. Ik begrijp inderdaad dat mensen die al problemen hebben met duidelijk communiceren het een ramp vinden om met dit soort mensen iets te doen (idem voor Chinezen) maar als je eenmaal gewend bent werkt het perfect... Als iets uiteindelijk niet goed is dan is het je eigen schuld!

Als voorbeeld, wij hebben een keer 20 000 producten laten maken, waren we vergeten te zeggen dat ze een tekst moeten printen op de doos, een Nederlander zal dan bij zichzelf zoiets hebben van dit is echt niet handig, zo weet je nooit wat hierin zit. Een Chinees kijkt gewoon op het lijstje van benodigdheden en doet exact wat daar staat :P Pech voor ons, wij mochten een avondje blijven om te stickeren maar je kan alleen boos worden op de persoon die de opdracht heeft gegeven

Edit: Ik moet wel aangeven dat ik nooit te maken heb met bedrijven die hun zaken hebben geoutsourced, ik heb alleen contact gehad met mensen die werken bij bedrijven in India dus het is mogelijk dat zei hun zaken iets beter regelen omdat ze zich internationaal willen profileren

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 26 juli 2011 12:55]

Ik denk dat je de nagel op de kop slaat, omdat je het over personeel aan de andere kant van de wereld heb missen ze de context waardoor er best vaak wat mis gaat en alleen maar meer tijd en dus kosten oplevert. Als je het over een productie run heb kan je over het algemeen je wel indekken door jezelf in te dekken door zo volledig mogelijk te zijn. Maar als je het over IT support heb, moet je elke keer weer het wiel opnieuw uitvinden.

Zelf de ervaring gehad met ABN AMRO die zijn IT diensten gingen outsourcen naar een extern IT bedrijf, die weer de helpdesk ging outsourcen naar Zuid Afrika. In de eerste instantie kwamen daar een team Nederlanders te zitten, uiteindelijk zijn dat Zuid Afrikanen geworden. Het accent was nog overheen te komen, maar de extra dagen voordat mijn issues bij de juiste afdeling kwamen was niet leuk meer. Als iets consequent niet goed loopt dan ga je persoonlijk langs bij een afdeling om de boel face2face op te lossen, dat gaat een beetje lastig als ze aan de andere kant van de wereld zitten.
Ik vind ze zelfs beter Engels praten dan Fransen
Zegt dat misschien iets over de Fransen? :+

Even serieus: in ons bedrijf hebben we ook Indiërs. maar van de 4 zinnen die ze uitspreken zijn er 3 amper te volgen ...
Even serieus: in ons bedrijf hebben we ook Indiërs. maar van de 4 zinnen die ze uitspreken zijn er 3 amper te volgen ...
Ach ik moet eerlijk zeggen dat ik Chinezen ook goed versta terwijl ik een keer een training heb gehad van 2 dagen waarbij iedereen op de eerste dag al om 12 uur weg ging omdat ze het niet konden volgen :P

@Cergorach, daar heb je een heel goed punt, in de productie is het allemaal wat meer recht toe recht aan
Bovendien spreken ze daar prima Engels, er worden constant trainingen gegeven en soms leert men zelfs een bepaald accent (Amerikaans, Brits, etc) aan om de klant een gevoel te geven dat het gewoon een native speaker is.
Echt niet. Ik heb tientallen Indiërs gesproken en allemaal praten ze een onverstaanbaar accent. Met name de klinkers worden erg kort uitgesproken, terwijl het Engels juist veel lange klinker kent.
Dan nog als ik een helpdesk bel wil ik in het Nederlands geholpen worden.
En die bestaan ook nog gewoon, getuige ook Getronics, al komt dat niet naar voren in dit artikel. Punt is alleen dat als een klant cq bedrijf in het Nederlands geholpen wil worden, hij daar ook een Nederlandse prijs voor moet betalen (lees: duur!).

Zolang een bedrijf dat er voor over heeft blijft de ondersteuning altijd in het Nederlands.
De tweede en derdelijns personen hoeven dat echter niet te zijn; immers die staan toch niet in direct contact met de klant. En daar proberen zulke bedrijven hun winst op te pakken.

Of dat goed gaat werken moet nog worden bezien; ik heb er een hard hoofd in.
Getronics doet alleen 2e lijns werk naar buitenland. Helpdesk blijft nederlands.
Daarom is het ook zo dom, mijn ervaring is: nu dispatcht de NL-desk naar India, die pakken het niet of niet goed op waarna je alsnog zelf de sh*t op kunt ruimen. En een boze klant uit moet leggen waarom alles zo langer duurt dan voor de outsourcing.

Als ik klant was bij Getronics ging ik eisen dat in het contract werd opgenomen dat het werk niet door andere mensen dan NL-ers in NL mag worden gedaan.
Toevallig heeft een hele grote klant dat laatst afgedwongen net voor ik ontslagen werd. En terecht, de klant gaf als argument dat ze begod niet weten waar hun data blijft als er indianen van een 3e partij op je netwerk rondneuzen.
Ik heb anders vaak genoeg contact met zulke 'helpdesks', echter verloopt dat nooit van zijn leven zo goed als met een Nederlandse servicedesk waar en op dezelfde frequentie zit en snel en efficient kan werken met elkaar.

Wil je een helpdesk die kwalitatieve service verleent?
Dan moet je die niet gaan outsourcen naar India.
Het "Engels" dat ze daar spreken verschilt soms heel erg, vaak krijg je iemand aan de telefoon die echt slecht te verstaan is en als dan ook nog eens de lijn slecht is moet je soms 4/5 keer vragen wat hij nou zegt met de telefoon in je oor gepropt.

Anders om heb ik met een paar Indiërs in Nederland samen gewerkt wat echt veel beter gaat, ze spreken veel beter Engels, en je kunt er beter mee samen werken omdat je tenminste ziet wat ze doen.

Outsourcen naar India, niet zo super als het klinkt.

Edit: Het tijdsverschil is ook erg handig, tegen de tijd dat jij er bent is daar de dag al half om.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 26 juli 2011 12:58]

Ik ken ook beide kampen.
Helpdesks zijn vaak moeilijk te verstaan. Dus soms moet je gewoon nog een keer bellen totdat je iemand aan de telefoon krijgt die wel te verstaan is.

Maar let op. De mensen uit India die deze kant op komen zijn natuurlijk wel de toppers van een bedrijf. Ze sturen echt niet willekeurig iemand naar europa om daar op locatie te gaan werken.
Volgens mij worden er geen Indiërs naar Europa gestuurd om te komen werken. Het werk wordt door Indiase helpdesks in India gedaan.
Anoniem: 193848
@Xfile27 juli 2011 09:53
Weet je hoeveel Nederlanders er op buitenlandse helpdesken werken, zoals bij Dell of McAfee in Ierland. Waarom zou het andersom niet zo zijn? Het zullen er geen duizenden zijn, maar als je goed bent waarom niet?
Als iemand echt goed is, werkt die niet op een helpdesk.
Er komen zeker wel Indiërs naar Europese landen om op locatie te werken. Vaak krijgen ze ook onderdak wordt alles voor ze geregeld. Het salaris wat ze ontvangen sparen ze op of maken ze over naar hun familie in India. Een paar jaar hier werken en ze hebben voor de rest van hun leven genoeg om daar niks meer te doen. Vroeger had ik een aantal "collega's" die dat op die manier deden. Met die mensen is niks mis. Ze hebben alleen een grappig accent.
Het outsourcen naar India is een heel ander verhaal. Wat je daar ook outsourced, het is altijd troep. Of je nou code (html, php, etc..) outsourced, of helpdesks, het maakt niet uit. Je bent 4/5 keer langer bezig als met een Nederlandse onderneming. Kennelijk maakt dat niet uit, want de kosten zullen waarschijnlijk nog lager dan zijn 4 tot 5 keer.
Anoniem: 215005
@LOTG26 juli 2011 13:21
die helpdesk past zich dan natuurlijk aan aan onze tijden.. dus ook al moeten die sjaken midden in de nacht werken.. ze doen het gewoon.. ze zijn blij met een kantoorbaan.. ook al is die kut
En ook niet in Nederland, maar gewoon in eigen beheer doen. Helaas kost dat nu eenmaal aanzienlijk meer geld. Minder belangrijke support wordt dus vrij snel uit handen gegeven aan een algemeen callcenter die gewoon wat scripts kunnen volgen, en als het even kan naar een lagelonenland waar de bevolking goed Engels spreekt.

Overigens lees ik nergens in het bericht dat het gaat om support-functies.

De reden waarom ik dit een opvallend besluit vind is dat een paar geleden men er massaal van teruggekomen was om te outsourcen naar India, omdat het weliswaar directe kostenvoordelen met zich meebracht, maar ook problemen m.b.t. effectiviteit en kwaliteit en mogelijkheden voor ondersteuning. Wellicht dat men er destijds te makkelijk over dacht en het later langs een opbouwend traject is gaan doen, maar dan nog. Dit zou als KPN/Getronics al het eea in India voorbereid zou hebben toch geen nieuws moeten zijn?
Kwaliteit telt is natuurlijk alleen PR, in de werkelijkheid is het een flashy website en K.U.T. achterkant.
En dit is positieve PR, je eigen mensen inruilen als Vee voor wat goedkopere krachten in India.

Nee dit is typische "ik wil meer geld en een hogere bonus voor de baas" mentaliteit. Door deze (rechtse wil ik wel toevoegen) mentaliteit zitten we nu dik in de problemen over heel de wereld.

Als je nu gewoon lekker deze 5000 banen houd, en dan genoegen neemt met "maar" 200 miljoen winst dat zou pas positieve PR zijn, misschien niet voor een paar aandeelhouders, maar wel voor HEEL Nederland.

Te walgelijk voor woorden, meestal stond ik aan de kant van KPN in zaken van de OPTA, maar zoals ze nu bezig zijn hoop ik dat het snel falliet gaat, hoe sneller falliet hoe eerder er een fatsoenlijk bedrijf voor in de plaats kan komen.
Vroeger hebben ze in Rusland het communisme proberen in te voeren waar iedereen gelijk was en alles voor het volk ging. Ergens verliep dit niet geheel goed zeker gezien de staat van het land nu.
Trek dit door naar Nederland natuurlijk kan men kiezen om functies die net zo goed (even daar gelaten of dit daadwerkelijk zo is) in NL te behouden terwijl een Nederlander 10x zoveel kost maar op termijn prijst iedere bedrijf zich zo uit de markt. De realiteit is dat we in Nederland voor veel functies simpelweg te duur zijn, zij het productie maar ook services.

Immers ik neem aan dat jij ook niet enkel Nederlandse koe 's avonds op je bord eet, of dat je enkel in NL geproduceerde kleding draagt? Dit zijn allemaal producten die net doorgaans uit het buitenland komen omdat een Chinees nou eenmaal 10% van een Nederlander kost en Zeeman, C&A maar ook Gucci hierdoor in staat is om jou shirtje betaalbaar hier te leveren.

Jammer dat we vervolgens dan moeten inhaken op hoeveel een bedrijf verdient, dit is helemaal niet relevant in een situatie als deze. Van belang is hoe een bedrijf zich op termijn kan waarborgen en als dit betekend om iets wat in NL 5000x40.000=200 miljoen kost in India voor misschien 25% voor dezelfde prijs weet te realiseren komt dit KPN en op termijn wij Nederlanders ten goede. Vervelend natuurlijk voor diegene die hun aan verliezen maar net zoals de wevers, blekers of baksteenbakkers is dit een vakgebied wat zeker op laag niveau op termijn overbodig is in NL.
Het gaat daar totaal niet over.. Het gaat puur om WINST,WINST,WINST. Bij allerlei bedrijven (had ik bijna een concrete naam hier neergezet..) hebben ze lopen outsourcen terwijl men WIST dat de dienstverlening omlaag zou gaan. Maar de manager heeft zijn target nu wel gehaald; en is nu blij. Wel een paar nederlanders de laan uit; en 3x zoveel indiers in dienst voor hetzelfde geld... Da's mooi toch??

Het is NIET te vergelijken; een indier heeft geen ARBO; geen baanbescherming, geen mogelijkheid op ziekteverlof etc.

Dit is gewoon een verkapte vorm van slavernij; lekker naar het buitenland met die diensten; daar hebben we immers niet zoveel regeltjes..

Net zoals die mooie Nike schoen uit China, die gemaakt word en veel goedkoper is daar (maar hier voor dezelfde prijs verkocht wordt natuurlijk).

Dat daar kinderarbeid, grondstoffenlozing op rivieren etc bij hoort mag je niet zeggen, want dan ben je natuurlijk niet eerlijk bezig; het is immers een andere cultuur dus moeten we het maar voor lief nemen..

Ik WALG van deze instelling, en van de mensen die gewoon doorblijven kopen..

Iphone iemand?
mooie kleren?

En vooral blijven denken dat je er geen last van hebt natuurlijk.

en over 10-20 jaar ons hier afvragen waarom we zo ingesukkeld zijn; en waarom we onze verworvenheden (waarbij de bedrijven prima winst kunnen maken) moeten laten gaan omdat we niet kunnen concurrenen en de kennis niet meer hebben..

Kijk maar naar de USA; daar zijn na de crisis er bijna geen banen bijgekomen voor de midden en lagere inkomens, dat is allemaal lekker geoutsourced.. Minder USA mensen in dienst; minder salaris daar; minder koopkracht, en dus een vermindering van de algemene financiele situatie in de USA.. Maar de aandeelhouders (die paar rijke mensen) krijgen wel mooi extra winst (maar daar betalen ze natuurlijk weinig belasting voor).
Wat je misschien niet wil bevatten, en ik wel kan beamen (ik werk voor KPN/Getronics), is dat ondanks KPN nu hun banen inderdaad naar buiten verplaatst (Hongarije, Mexico en India), wat Nederlandse werknemers de kop kost, dat dit de levensstandaard daar aanzienlijk verhoogd.

Vergelijken met slavernij gaat veel te ver. Ik ben meermaals in het pand in Budapest geweest en daar worden de mensen gewoon boven modaal betaald. Wat hier normaal is, is daar niet normaal. De producten in de supermarkt zijn goedkoper, de kleren zijn goedkoper, de huur is goedkoper alles is daar goedkoper. Dit omdat anders de arme 'arbeiders' dit niet meer konden betalen.

Dat komt omdat die landen nog niet zo'n 'hoge' levensstandaard hebben als wij en veel delen van die landen leven in armoede. Waar wij 3000 euro per maand verdienen, verdient de gemiddelde hongaar 800 euro waar een derde van aan huur en stook kosten weggaat. In mijn werk hoor ik de geluiden dat ze gemiddeld bijna 10-20% meer krijgen dan modaal (= meest voorkomend) is.

Dit vergelijken met slavernij gaat niet op; want ja; je zet meer 'vee' aan het werk voor minder geld, maar die 400 mensen die daar een baan krijgen hebben wel een beter leven dan ze ooit eerder hebben gehad. Bij ons in Nederland maakt het geen fluit uit; we hebben toch uitkering en bijstand. Een Nederlander kan overleven zonder baan, een Hongaar of Indier heeft het toch even wat moeilijker!

[Reactie gewijzigd door Sjnuffelke op 26 juli 2011 22:13]

Ik denk dat je één ding vergeet. Hoe denk je dat de uitkeringen en bijstand worden betaald voor een groot deel worden betaald?. Uhmm, even denken........ Juist, de werkende mensen. Dus hoe minder arbeiders, hoe minder inkomsten, hoe minder uitkering of bijstand. Ik voorzie zelf dat het in de toekomst kan verdwijnen. Verder worden er nog veel Polen binnen gehaald. In de beginjaren zag je ze in krotten rijden. En nu rijden ze nog mooiere, luxere en duurdere auto's dan menig Nederlander.
Waar heb jij deze reactie op getypt? Heb jij soms ook kleren aan? Een telefoon in je broekzak misschien?

Jij doet hier net zo goed aan mee als ieder ander, dus je hoeft niet zo'n high-and-mighty toontje aan te slaan.

Als die mensen in India hetzelfde werk voor minder geld even goed of beter kunnen doen al de mensen in Nederland dan zou KPN gek zijn daar niet heen te gaan met dat werk. Bedrijven bestaan niet om mensen teveel te betalen voor hun werk, ze bestaan om winst te realiseren.

Als een ander telecombedrijf wel aan outsourcing doet en daardoor zo twee keer zoveel winst als KPN realiseert, winst die weer geïnvesteerd kan worden, wat denk je dan dat er op termijn met KPN gebeurt ook al maken ze nu winst?

Anders richt jij een bedrijf op dat het anders aanpakt en dan horen we je wel weer als je failliet bent.
Waar heb jij deze reactie op getypt? Heb jij soms ook kleren aan? Een telefoon in je broekzak misschien?

Jij doet hier net zo goed aan mee als ieder ander, dus je hoeft niet zo'n high-and-mighty toontje aan te slaan.
Het probleem is niet om een paar kleren aan te hebben of een telefoon in je broekzak te hebben, het probleem is dat we alsmaar weer méér willen. Wij zijn rupsje nooitgenoeg.

Ja, ik heb kleren aan, en ik draag ze tot ze versleten zijn. Ik koop niet ieder seizoen nieuwe schoenen omdat er nu weer iets anders in de mode is. Mijn telefoon is een model uit 2007.

Als we minder vaak nieuwe spullen zouden kopen, niet zo'n enorme wegwerpmaatschappij zouden runnen met z'n allen, dan zouden producten ook iets meer mogen kosten. Als je 4 jaar doet met je telefoon in plaats van 2 jaar of korter (wees er maar gewoon zuinig op!), dan mag het toestel al 2x zoveel kosten. Dan hoeven er geen Indiërs op de helpdesk te zitten. Dan hoef je niet alle afvalstoffen in een rivier te lozen. Dan heb je wel budget om alles netjes te recyclen ipv. enorme bergen "afval" (die feitelijk nog enorm veel bruikbare grondstoffen bevatten) in de verbrandingsoven te duwen.

Maar alles moet zo goedkoop mogelijk, en zo veel mogelijk. Dus de productie moet naar China. Het milieu moet maar buigen. En de helpdesk moet naar India. Zodat we ieder jaar een nieuw mobieltje kunnen kopen, 3x per jaar op vliegvakantie, 5x per jaar nieuwe schoenen halen en onze koffie uit plastic wegwerpbekertjes kunnen drinken.

De consument schreeuwt erom. De bedrijven geven de consument slechts waar zij om heeft gevraagd. :'(
Je vergeet dat het enige doel van een bedrijf is om winst te maken? Wat jij vind doet er niet toe. Als het outsourcen van deze banen naar India ze meer geld oplevert dan gebeurt dat.

De kans dat mensen hun services niet meer gebruiken omdat er bepaalde zaken naar India geoutsourced worden bestaat natuurlijk. Enkel is dat geen concreet risico om het dan maar niet te doen.

Als in Azie domme arbeid blijkbaar dermate veel goedkoper is omdat er geen arbo, baanbescherming of ziekteverlof bestaat dan zou het logische gevolg zijn om deze privileges in Nederland te ontnemen van de domme arbeiders of de focus juist te leggen op het scholen van mensen en juist waarde hechten aan innovatie en nieuwe technologien.
Anoniem: 412812
@Sorcerer27 juli 2011 07:06
Wat een lulkoek zeg. Naast winst maken, is continuiteit tot echt wel een doel bij ieder bedrijf.
Maar ik moet er direct bij zeggen dat er in Nederland inderdaad wel enige controle mag komen hierop. Het verplaatsen van zoveel banen uit nederland kan ernstige gevolgen hebben voor Nederland zelf als meer bedrijven dit doen.
Verder ben ik ook voor zo weinig mogelijk winst en zoveel mogelijk voor de werknemer. Dit geld circuleerd dan in de NL economie ipv dat deze wegvloeit uit onze economie.

// OFFTOPIC
Net zoals in de US zijn we ons land/infra aan het verkopen aan de hoogste bieder. Dit moeten we snel weer in eigen hand gaan nemen.
Ik was net in Italië en zag daar veel stickers bij kledenbedrijven met China Stopper erop. Al die kleding werd niet meer gemaakt in China, maar gewoon weer in Europa.
Je hebt natuurlijk een middenweg, maar omdat het even tegenzit banen naar india verhuizen terwijl je 400 miljoen winst maakt is kortzichtig.
Uberhaupt dat er niet door de wet wordt ingesprongen dat bedrijven die DIKKE winsten draaien zo een heftige veranderingen mogen doorvoeren.

Steen en been klagen terwijl ze 400 miljoen winst draaien. Sjees.
KPN duitsland maakt winst. KPN nederland en getronics beide nauwelijks. En bij getronics speelt dit al jaren dus is het niet vreemd dat er wordt ingegrepen.
1) je vergelijking tussen communisme en outsourcen naar India raakt kant noch wal.
2) in Nederland zijn we voor productie inderdaad te duur, maar dit geldt niet voor ICT banen waar het in dit bericht over gaat. KPN prijst zich verre van uit de markt, ze hebben nog een winst van +- 1,7 miljard op jaarbasis. Bron: nieuws: KPN verhoogt snelheid glasvezel tot 500Mbps symmetrisch
3) ik heb ook ervaring met outsourcing van ICT ondersteuning en ik heb gemerkt dat de 'downtime' bij een probleem gigantisch toenam. Doordat er lokaal bijna geen personeel meer was duurde het soms uren voordat je weer verder kon, zeker als er fysieke hulp nodig was.
4) en zonder enige motivering is dit: "Van belang is hoe een bedrijf zich op termijn kan waarborgen en als dit betekend om iets wat in NL 5000x40.000=200 miljoen kost in India voor misschien 25% voor dezelfde prijs weet te realiseren komt dit KPN en op termijn wij Nederlanders ten goede." niet meer dan een drogreden. Zulke beweringen kom ik overal tegen, maar ik heb nog nooit gehoord waarom. In de VS is ook ontzettend veel geoutsourced, waardoor veel mensen hun baan hebben verloren. De winst die hiermee behaald wordt gaat naar de aandeelhouders, en dit zijn vaak niet de werknemers. Hoe dit een land ten goede komt is mij dan ook een raadsel.

[Reactie gewijzigd door piertje123 op 26 juli 2011 14:22]

1) je vergelijking tussen communisme en outsourcen naar India raakt kant noch wal.
2) in Nederland zijn we voor productie inderdaad te duur, maar dit geldt niet voor ICT banen waar het in dit bericht over gaat. KPN prijst zich verre van uit de markt, ze hebben nog een winst van +- 1,7 miljard op jaarbasis. Bron: nieuws: KPN verhoogt snelheid glasvezel tot 500Mbps symmetrisch
3) ik heb ook ervaring met outsourcing van ICT ondersteuning en ik heb gemerkt dat de 'downtime' bij een probleem gigantisch toenam. Doordat er lokaal bijna geen personeel meer was duurde het soms uren voordat je weer verder kon, zeker als er fysieke hulp nodig was.
4) en zonder enige motivering is dit: "Van belang is hoe een bedrijf zich op termijn kan waarborgen en als dit betekend om iets wat in NL 5000x40.000=200 miljoen kost in India voor misschien 25% voor dezelfde prijs weet te realiseren komt dit KPN en op termijn wij Nederlanders ten goede." niet meer dan een drogreden. Zulke beweringen kom ik overal tegen, maar ik heb nog nooit gehoord waarom. In de VS is ook ontzettend veel geoutsourced, waardoor veel mensen hun baan hebben verloren. De winst die hiermee behaald wordt gaat naar de aandeelhouders, en dit zijn vaak niet de werknemers. Hoe dit een land ten goede komt is mij dan ook een raadsel.
2 we zijn de meest productieve land ter wereld..
3 Dat ligt aan de kwaliteit van de ICTers bij het bedrijf.. Of het buitenbedrijf.
4 KPN is een Nederlands bedrijf en als ze een beetje symphatie hebben dan zullen ze de personeel met natuurlijk verloop uit faseren of door laten stromen.. En niet zomaar 2000 man onstlaan..
hehe, jah dat is wat ze aan het "voetvolk" verkopen, maar er ware toch echt een (selekte) groep die het beduidend beter had dan de rest. Dus dat iedereen gelijk was is niet geheel waar. Geen systeem is perfect.
Binnen de decmocratie zijn verschillende bussiness modelen beschikbaar die rendabel zijn, waarbij zo veel mogelijk geld terug vloeit in de eigen economie(beste voor het land).
Helaas kiezen zij hier dus duidelijk niet voor.
Lekker kort door de bocht. Feit is dat de 'grote jongens' druk bezig zijn ons land uit te hollen. De enige 'handelswaar' die we zo ongeveer nog hebben is serviceverlening / kennis, op landbouwgebied en export spelen we globaal gezien namelijk niet zo erg mee.
Laten we die serviceverlening / kennis dan maar outsourcen ... Het zal vast op middellange termijn de nodige centjes opleveren, totdat de klanten weglopen naar concurrenten (die dan waarschijnlijk ook minder aan salarissen kwijt zijn, want de mensen die ontslagen zijn willen ook weer aan de slag, dan maar voor wat minder salaris ;-))
Je kunt natuurlijk ook gewoon de mensen hun functie laten behouden tot ze met pensioen of vut gaan, en sommigen zoeken zelf een andere baan. Omwille van de gewenste winsten gaat ze dat niet snel genoeg.

Uiteindelijk worden we allemaal overbodig, robots kunnen steeds meer en waar dat nog niet gaat zet je een webcam, microfoon en beeldscherm neer (eventueel een een toetsenbord) en stuur je de data over een internetverbinding naar india of een ander goedkoop land.

Het enige dat dan overblijft is rij-examinatoren of zoiets, maar gezien auto's straks zelf rijden heeft ook niemand meer een rijbewijs nodig.

Ongeveer twintig jaar geleden discussieerde men er al over dat er tijden aan gingen komen dat het niet meer vanzelfsprekend was om iedereen te laten werken, simpelweg omdat er daarvoor niet meer genoeg werk zou zijn.

Er is natuurlijk nog een andere oplossing, gewoon voor iedereen die geen werk vind binnen een maand na schoolverlaten of ontslag euthanasie, is nog goed voor het milieu ook. Probleem opgelost.
niks dan gezeik met nederlandse helpdesks, graag indiers, die zijn tenminste gemotiveerd.
lolwut

Mijn ervaring is 100% andersom. Heb nog nooit een Indiër aan de lijn gehad die ik a) goed kon verstaan en b) gemotiveerd was, of dat nou de helpdesk van HP was of van Quest (of een ander willekeurig bedrijf).
Die van HP. Die geeft mij twee jaar na het laatste contact met hen nog altijd KRIEBELS.
Kijk, daar ga je al met het begin van het onderbuikgevoel.... Men traint personeel liever op een accent dan op deskundigheid, en komt daar nog openlijk voor uit ook.

Probleem van outsourcen van helpdeskfuncties, ook binnen Nederland of naar andere landen dan India, is dat je er nooit meer mee zal kunnen dan wat scripts aflopen. Een medewerker hoeft principieel geen inhoudelijke kennis te hebben. Dat sommigen dat per ongeluk wel hebben, is mooi meegenomen. Mijn ervaring met de scholing in India is dat het heel wat lijkt maar uiteindelijk inhoudelijk nogal dun is; de droom van velen is om naar een Westerse hbo of universiteit te gaan. Mogelijk dat een dergelijke factor ook niet echt meehelpt.

De taal die niet-native is, soms voor beide partijen, is dan een grote extra hindernis en valt ook behoorlijk op in de soepelheid van communiceren, dus vind ik het zelf niet zo vreemd dat die arme bewoners van India de schuld krijgen van de incompetentie van KPN en de outsourcingbureau's. Dat is immers wat de buitenwereld ziet, die gaat niet discussieeren wie nou precies de schuld heeft aan het probleem en hoe je het moet oplossen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2011 13:02]

Het vreemde is, gezien men echt kosten wil besparen/marges wil verhogen, dat ze dan toch niet die "scripts" willen publiceren.

Ik wil niet alle Indiers over een kam scheren, maar ook mijn ervaring is gematigd negatief. Ook daar kan het dus zo zijn dat een project met zeer gekwalificeerd personeel wordt opgestart en dat die vervolgens voor steeds minder gekwalificeerd personeel worden uitgewisseld.
Ik denk niet dat het hier veel om projecten gaat. Waarschijnlijk meer om support en beheer werk (waar Getronics groot in is).
Ik geef je voor een deel gelijk we werken vele met de verschillende outsourcing clubs in India Infosys, Cognisant en met near shore boeren als Unicorn en T-Systems. (en ik bedoel enkele duizenden projecten op jaar basis) Maar op het moment is het algemene sentiment dat de Russen van Luxsoft de beste partner zijn.
Het verschil is dat ze op tijd leveren, niet de neiging hebben om als het project eenmaal een paar jaar draait de bestaande mensen te vervangen en de ervaren mensen op een nieuw project te zetten (althans niet op een voor de klant merkbare wijze) en het aantal bugs in de code die opgeleverd wordt is een heel stuk lager. Al met al is het simpel weg prettiger werken met de Russen.

Nu moet ik eerlijk zijn de meningen verschillen en met duizenden projecten per jaar zijn er altijd wel een paar rotte appels en een paar geweldige successen te vinden. Dus ik heb het hier over een gemiddeld project dat in een relatief standaard taal geschreven is. Specialistische dingen zo als Cobol, Uniface en zo nog wat van die dingen die je niet al te veel tegen komt worden over het algemeen ondergebracht bij specialisten omdat de grote software huizen wel eens waar claimen de mensen te hebben maar veel al blijken simpel weg niet voldoende kennis te hebben om dat te doen wat we van ze vragen.

Het bannen in pikken is niet het geval het is simpel weg een natuurlijk iets mensen daar kunnen precies het zelfde als mensen hier maar ze vragen minder geld voor hun diensten... en dan is de keuze van een werkgever als KPN duidelijk. 2500x de volle mep betalen of de helft betalen zonder enig verlies. Makkelijke keuze als het mijn geld zou zijn :-)
"Het bannen in pikken is niet het geval het is simpel weg een natuurlijk iets mensen daar kunnen precies het zelfde als mensen hier maar ze vragen minder geld voor hun diensten... en dan is de keuze van een werkgever als KPN duidelijk. 2500x de volle mep betalen of de helft betalen zonder enig verlies. Makkelijke keuze als het mijn geld zou zijn :-)"


Net als vroeger.. Vroeger hadden we werknemers; en vroeger hadden we slaven.. Die slaven hoefde je niet hetzelfde te behandelen; die hadden immers niet dezelfde rechten als de normale mensen.. En als er een slaafje doodging nam je gewoon een nieuwe.. Dan had die tenminste een boterham en zo dus dat was toch goed?

We hebben in NL een HOGERE arbeidsproductiviteit als in India ALS JE TENMINSTE DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN ENZO GELIJK zou beschouwen...

2 bouwbedrijven; eentje doet zich aan de regels houden en is daarom duurder als de andere waarbij de mensen wel eens van een steiger afflikkeren, en dan in de goot liggen omdat ze dan geen werk meer hebben..Maar dan heeft bedrijf 2 wel snel weer een andere slaaf in dienst die wel werkt voor dat halve salaris; en dat risico wel MOET nemen om de boterham te krijgen.

Maar het is natuurlijk erg handig voor de knip om daar niet over na te denken; en gewoon de goedkope jongens te pakken.. Had die andere maar niet zo duur moeten zijn..

Bah.. wat een mentaliteit.
Ik denk dit commentaar niet voortkomt uit "onderbuikgevoelens", dit is gewoon de situatie nu. En dan spreek ik uit ervaring.
Dell heeft niet voor niets ooit zijn zakelijke helpdesk weer weggehaald uit India omdat ze daardoor te veel klanten verloren! De ergernissen waren te groot. Ik heb ook (interne) verhalen gehoord van mensen van een groot bedrijf dat het vaak helemaal niet zo goedkoop is, je denkt een aantal indiers op een klus te hebben maar uiteindelijk zijn er veel meer uren op het project geschreven van allerlei overhead, architecten, managers, secretaressen, enz. Ook wordt de arbeid daar langzaam aan duurder.
Anoniem: 119722
@oohh26 juli 2011 13:46
Allemaal vooroordelen over India. Je moet niet vergeten dat een groot aantal Westerse bedrijven daar al gevestigd zijn en de Indiers dus veel ervaringen hebben met onze manieren van werken en zaken doen.
ik denk meer met Amerikaanse bedrijven en de manier waarop die werken
Bovendien spreken ze daar prima Engels, er worden constant trainingen gegeven en soms leert men zelfs een bepaald accent (Amerikaans, Brits, etc) aan om de klant een gevoel te geven dat het gewoon een native speaker is.
Je hebt ze zeker nog nooit aan de telefoon gehad?
Verder denk ik dat de mensen daar harder werken voor hun geld dan hier, aangezien het voor die mensen vele malen moeilijker is om rond te komen dan hier in Nederland. Natuurlijk snap ik de onderbuikgevoelens wel, aangezien deze mensen 'onze' banen 'inpikken', maar deze mensen kiezen hier ook niet voor. Uiteindelijk is dat KPN zelf!
Je vergeet nog te vermelden dat ze minder betaald krijgen. Dus het is vooral lekker goedkoop voor KPN.Dat is de daadwerkelijke reden dat ze moeilijker rond kunnen komen.Slavernij is nog niet afgeschaft, hoor. Het is alleen veranderd
Allemaal vooroordelen over India. Je moet niet vergeten dat een groot aantal Westerse bedrijven daar al gevestigd zijn en de Indiers dus veel ervaringen hebben met onze manieren van werken en zaken doen.
Geen vooroordelen wat mij betreft. Heb het gezien bij ING en bij een ander project waar ik aan gewerkt heb dat in eerste instantie door Indiërs voor een Nederlands bedrijf is ontwikkeld.

Softwareontwikkeling kan je waarschijnlijk veel beter outsourcen naar Oost-Europa, heb nog niet het idee dat de opleidingen in India van hetzelfde niveau zijn als in Europa. Waarschijnlijk zijn er ook minder culturele verschillen tussen West- en Oost-Europeanen en dat maakt de samenwerking ook soepeler. Edit: laat ik dan nog toevoegen dat in mijn ervaring het Engels van de Indiërs ook vaak van zeer slechte kwaliteit is.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 26 juli 2011 14:11]

Vooroordelen?
Ik denk dat er voorbeelden genoeg zijn over 'helpdesks' waarvan de medewerkers nauwelijks nederlands of engels spreken. Ik heb zelf vaker dan eens de verbinding met 'de helpdesk' verbroken omdat ik de persoon aan de andere kant van de lijn niet kon verstaan ik er sterk aan twijfelde of hij het probleem begreep.
Natuurlijk zijn er ook mensen in India die prima Engels spreken, want die ervaring heb ik ook.

KPN doet er gewoon geen goed aan om ondersteuning voor nederlandse diensten uit te besteden aan Getronics in India. Dat zorgt namelijk niet voor betere dienstverlening. Uiteindelijk komt het weer terug. Ik weet dat. Ik denk dan aan Essent, IBM, DSM, Siemens, Dell, etc.

Geinig verhaal: Microsoft heeft afgelopen jaar de ondersteuning voor eigen producten uitbesteed aan o.a. Infosys India. Huh? Deze grap kost ze uiteindelijk meer dan 1.3 miljard dollar per jaar... Toch geinig dat de kennis in Seattle zit, en dat de problemen vanuit India worden opgelost.
Jij hebt zeker nog nooit een helpdeskmedewerker uit India aan de lijn gehad?
Theoretisch zou het misschien allemaal goed geregeld moeten zijn. Maar de praktijk is toch echt anders.
Veel bedrijven zijn allang weer teruggekomen op het outsourcing verhaal en sourcen weer gewoon bij zichzelf op bij Nederlandse partners.
Dat werkt ook veel beter, korte lijnen en direct klantcontact in je eigen taal.

Is India dan slecht? Nee, je kunt best wel wat programmeerwerk daar uitbesteden.
Een helpdesk kan ik zeker niet aanraden.

Verder heeft Getronics al jaren niet meer de reputatie van een goed ICT bedrijf.
Door het label KPN er aan te hangen verander je daar niets aan.
KPN gaat immers ook steeds verder achteruit.
Vroeger keek je tegen bedrijven als KPN (of nog PTT) op, nu negeer je ze gewoon.
Anoniem: 44174
@oohh26 juli 2011 18:01
Mijn ervaring is dat de meeste mensen op helpdesk daar slecht Engels spreken over een telefoonlijn van matige tot slechte kwaliteit.
Tegenwoordig is het voor mij één van de punten waarop software beoordeeld wordt, zodra een helpdesk in Azië zit is het een minpunt voor de software, aangezien medewerkers dan langer bezig zijn in het geval van support.
De mensuren die dit kost worden meegenomen in de totale beoordeling.
Onderbuikgevoelens? Ben je zelf manager bij zo'n 'outsourcingsbedrijf' soms?

Onze corporate helpdesk zit ook ten dele ergens in India (al een paar jaar), en keer op keer komt er uit de IT services satisfaction survey naar voren dat zowel onze klanten als interne IT'ers werken met Indische IT personen een ramp vinden.

Je moet 6x je naam spellen, dan werken ze van voren af aan een script door; ook al heb je zelf (als IT'er) al een groot deel probleem oplossing gedaan en moeten ze alleen maar een accountje resetten... om gek van te worden.

het is zelfs zo erg dat een groot aantal mensen nu zelf maar wat aanmoddert, of zelf op Google naar een oplossing op zoek gaat. Alles beter dan de 'helpdesk' te bellen.. Hopelijk wordt er op korte termijn iets aan gedaan.

Leuk voor de kosten besparen, maar klanttevredenheid keldert flink!
Er zullen best goede tussen zitten, die na gelaten. Overigens een accent aan leren om de klant een gevoel te geveb vind ik verkeerd. Dit type bedrijven zijn bang dat ze klanten kwijt raken.

Maar mijn ervaring met outsourcing partner in india en pakistan is dat het ja knikkers zijn, je bent te lang bezig iets uit te leggen en te veel tijd kwijt om ze te controleren en de druk er op te houden. Ik werk liever met mensen uit het voormalige oost blok.

Daarnaast ben ik van mening dat outsourcing broodroof is. Sorry ik ben geen voorstander van globalisering, en de grap is, zodra o.a. india te duur wordt verkassen ze weer naar een ander goedkoop land. En waarom? Alleen elk jaar maar meer winst te maken.
Jaja allemaal vooroordelen....

Gisteren BNN gezien ?

http://sites.bnn.nl/page/fs/bloodsweattshirts

Deze aflevering gaf goed weer wat het probleem is. Het offshoren stimuleren wij zelf. Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat geldt voor ons als consument maar dit geldt ook voor afnemers en leveranciers. Om de slotconslusie van de aflevering van BNN te onderstrepen "If you have a family you will accept any work for any price". En daar word enorm misbruik van gemaakt door de werkgevers in India maar ook de opdrachtgevers elders in de wereld. Ik vind het ethisch niet verantwoord om al dit werk maar te offshoren met de wetenschap dat mensen enorm worden uitgebuit. Nu zal de gemiddelde indier werkzaam in de ICT het wel redelijk goed hebben maar ook dit is onrechtvaardig omdat in India een discriminerend kastensysteem ervoor zorgt dat alleen de midden en hogere klassen deze banen krijgen. Weggaan uit India, daar zijn die mensen ook niet mee gebaat, maar door de miljarden die er nu naar toe gepompt worden mag er wel eens wat druk uitgeoefend worden om zaken daar toch wel wat socialer en humaner te krijgen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 27 juli 2011 21:09]

Allemaal vooroordelen over India.
Nee, keiharde feiten gebaseerd op jarenlange ervaring met diverse bedrijven daar. d'r is geen land mee te bezeilen.
Keiharde feiten, desondanks verhuizen meer en meer top bedrijven over de hele wereld hun ICT functies naar India ...

Ik kan me dan ook goed vinden in hetgeen wat ooohhh aangeeft, veel meningen zijn vooroordelen. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat Indiers zeker in staat zijn om kwalitatief goede producten/services te leveren. Vaak is het eerder dat de combinatie HQ/India niet vloeiend is waardoor alles onderweg fout gaat, typerend overigens voor MKB bedrijven die nog niet weten hoe ze met dit soort situaties om moeten gaan.

Overigens over de callcenters waar men graag een woordje over rept, ik heb de eer uit eigen hand hier een aantal grote callcenters tijdens mijn studie voor gerenomeerde bedrijven van binnen te zien. HP/Orange/Ziggo/UPC besteden dit graag uit aan, ook hier valt vaak wat te zeggen van de kwaliteit. Ik vermoed zelfs nog meer gezien dat deze callcenters alles aannemen zolang het maar een telefoon kan oppakken en min of meer Nederlands/Engels/etc. sprak.

---edit---
@opvolgende berichten> het bliven enkel statements die vanuit de onderbuik komen. Intel/MS/HP zijn prima in staat om high-end taken uit te voeren in India zonder problemen zij het dat ze nu goed weten hoe de cultuur daar is. En zijn ze prima in staat om deze taken al geruime termijn (dus niks korte termijn) dit te doen. Sterker nog ze blijven daar en versterken hun aanwezigheid in India/China. Verder vind ik het betitelen van KPN tot een budget ICT club erg kort door de bocht. Ik ben geen insider maar van de buitenkant hebben ze jaren lang solide cijfers en groei laten zien zonder dat ik ooit iets vernomen dat het een budget club zou zijn.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 26 juli 2011 13:53]

dat er desondanks meer en meer top bedrijven over de hele wereld hun ICT functies naar India verplaatsen heeft meer met geld te maken dan met de kwaliteit van de service daar.

Outsourcen klinkt als quick win, je gooit alles naar India daar leveren ze op papier dezelfde kwaliteit tegen een fractie van de kosten. Een keuze is dan snel gemaakt maar in de praktijk blijken achteraf de voordelen toch tegen te vallen en zijn er ook bedrijven die er op terugkomen en gewoon weer in de VS of EU hun callcenters vestigen.
En ik ken ook voldoende bedrijven die ook weer daar weg zijn, of veel minder daar doen als een paar jaar geleden. Het is zeker niet zo rooskleurig / goedkoop als het op papier is.

Maar ja kpn klaagt over 400 miljoen winst...
"@opvolgende berichten> het bliven enkel statements die vanuit de onderbuik komen. Intel/MS/HP zijn prima in staat om high-end taken uit te voeren in India zonder problemen zij het dat ze nu goed weten hoe de cultuur daar is. En zijn ze prima in staat om deze taken al geruime termijn (dus niks korte termijn) dit te doen. Sterker nog ze blijven daar en versterken hun aanwezigheid in India/China. "

Een Indier is net zo goed/slecht als een belg, een nederlander, een duitser, whatever.

Hij heeft alleen heel andere rechten als die anderen, en een heel wat minder salaris, en moet vooral niet zeuren.

Persoonlijke voorkeuren wat betreft accent even buiten beschouwing gelaten dan.


Ik vind dat we moeten zorgen dat we een systeem krijgen waarbij meegenomen wordt onder welke omstandigheden dingen geproduceerd worden. En dat er een premie overheen gaat als dat onder mindere omstandigheden geproduceerd word, zodat je een level playing field in stand kunt houden en er geen uitbuitwinsten gemaakt kunnen worden in NL.

En als er daar dan werk heen verhuist (en dat zou me onder die voorwaarde totaal niet uitmaken) dan weet je dat dat komt omdat ze daar iets beter kunnen, of beter georganiseerd hebben.

Ik word zoals bovenstaand al opgemerkt is hier pissig om. Ik heb al een aantal malen meegemaakt dat er geoutsources word, en dat is vaak een drama voor een hele hoop mensen. (ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik tot nu toe buiten schot ben gebleven), maar aan de kant geschoven worden, niet omdat je niet voldoet, maar omdat we in nederland nu eenmaal minimumstandaarden hebben qua salaris, arbo, ziektewet & verzekeringen enzo) en dan gedwongen worden een 'mindere' baan te accepteren en op die manier dus buiten jouw schuld om je huis kunt gaan verkopen is niet echt een positieve life-changing event voor mensen.

En de verhalen die je hoord over het waarom zijn altijd niet de waarheid. De waarheid is dat ze daar mensen beter uit kunnen knijpen omdat een mens daar minder waard is en dus minder kost.

Dat is waar ik zo boos om word. En misschien dat ik dan een beetje een "high-and-mighty toontje " krijg, maar dit soort bedrijven hebben mij echt niet meer als klant als ik het op een of andere manier kan voorkomen.


*typo's zullen me altijd blijven achtervolgen; maar ik doe mijn best:)

[Reactie gewijzigd door Ex-KPN-er op 26 juli 2011 16:09]

Een indier is niet slechter of beter maar heeft wel degelijk een andere werkhouding. Waar nederlanders mee willen denken en pro actief zijn nemen indiers minder verantwoordelijkheid en doen wat hun is opgedragen en vooral geen stap extra.Niet hun taak. Een beetj alsof je samenwerkt met een meute ambtenaren die honderd redenen hebben waarom iets niet kan. Dat vereist een aanpassing in werkhouding en verwachtings patroon vanuit Nederland en is zeker niet eenvoudig. En waarom zou je dat willen? De cultuurverschillen en afstand zijn groot en hebben al vaak tot mega problemen geleidt. En zo goedkoop is India ook niet.
Oh, niemand ontkent dat de lagere lonen daar ook keiharde feiten zijn. Maar in goed Nederlands zeggen we dan: alle waar naar z'n geld. Gezien het feit dat KPN (Getronics) een budget-ICT club is die niet op kwaliteit wil concureren is de stap dus logisch.
Het komt door deze maatschappij gerunned wordt door grote megabedrijven zonder ethiek en roofbouw van hun eigen land.
Werk zelf bij een bedrijf dat hevig outsourced naar India, met alle nadelige gevolgen van dien: veel te veel communicatieoverlast (sommige spreken aardig engels, de meesten zijn moeilijk te verstaan), gebrekkige kwaliteit, veel te vroeg opleveren etc.
Moet echter wel zeggen dat na vele jaren het gastvrije en leuke mensen zijn.

Als ergens in augustus wel heel duidelijk wordt dat het hele financiele stelsel (en globalisering) ten koste gaat van de hele maatschappij, zullen er drastische andere organisaties verzonnen moeten worden...
Bovendien spreken ze daar prima Engels, er worden constant trainingen gegeven en soms leert men zelfs een bepaald accent (Amerikaans, Brits, etc) aan om de klant een gevoel te geven dat het gewoon een native speaker is.
Please say hello to my cousin Sanjay Koothrapalli. Or as you may know him: Dave from AT&T Customer Service ;)

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 26 juli 2011 18:44]

Anoniem: 388832
@oohh26 juli 2011 19:45
Niet mee eens,

Engels spreken kunnen ze echt niet hoeveel trainingen je ze ook geeft. ( Spreek uit ervaring )

Ben het wel met je eens dat KPN hiervoor kiest. Ongeacht of de Nederlandse medewerker het nou leuk vind of niet. Het is triest dat zoveel mensen hier de dupe van worden. Je zal maar een gezinnetje hebben en te horen krijgen dat je binnenkort je baan kwijt bent. Probeer in deze verzadigde markt maar eens snel iets te vinden.
Anoniem: 286841
@oohh26 juli 2011 21:00
Ik heb regelmatig indiërs aan de telefoon; je verstaat er werkelijk niks van. Na een kwartier, mag je blij zijn als je de username weet.
Gaan ze spellen : the I from Amsterdam 8)7
sorry hoor, maar het werken met die mensen is imo vreselijk. Ze zeggen nooit nee of ze werken precies volgens de procedure, wat het werken gewoon onmogelijk maakt.

Daarbij is hun engels van een miserabel niveau, waardoor er bergen communicatiefouten optreden.

De jongens zelf zijn dan wel weer vriendelijk en proberen je te helpen als je iets vraagt, maar dan kom je weer op het punt uit dat ze geen nee zeggen. Als ik ze vraag om de koffiezet aan te sluiten op de VPN, wed maar dat ze alles gaan proberen om dat voor mekaar te krijgen.
Onzin, heeft dat heeft alles te maken met het Indiase team waar je mee samenwerkt, en hoe communicatief vaardig je zelf bent. Er zijn idd negatieve ervaringen, maar ook meer dan voldoende succesverhalen over outsourcen naar India.
succes aan de top is wat anders als een positieve ervaring als klant.

als het geld bespaart is het al snel een succes verhaal :)
Ja, succes in de ogen van managers is wat anders als succes op de werkvloer!
Moet zeggen 10 jaar terug werkte ik bij een bedrijf die een van de eerste was die veel van hun activiteiten in Bangalore uitvoerde en om eerlijk te zijn was ik ook nooit echt enorm onder de indruk. Het is gewoon een heel andere cultuur en vooral in een werkomgeving is dat soms moeilijk.

Als je iets vroeg mocht je bidden dat je het kreeg en de kwaliteit was nu ook niet zozeer wauw. Het was verschrikkelijk moeilijk om samen te werken dat kan ik je zeggen.

Het is wel als Europeaan onmogelijk om met die omstandigheden te concurreren dat zal misschien nu wel al veranderd zijn maar toen betaalde men iets van 125€ a 250€ voor een programmeur. Maar eigenlijk mogen die bedragen nog verviervoudigd worden dan nog is dat naar onze normen niet haalbaar.

Als junior verdiende ik vele malen meer dan de directeur van de Indische tak. Na een jaar werden bij ons dan ook alle 'dure' vogels - o.a ikzelf - aan de deur gezet :)

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 juli 2011 12:54]

Ik vraag me af wat er gebeurd als we het zat worden en we als consument voor de verandering onze aankopen gaan uitbesteden aan bedrijven uit China en India. Ik bedoel, werknemers zijn al verplaatst. Waarom niet ook gewoon de werkgevers outsourcen?

Laffe, slappe hap, dat Getronics. Het hele management zit vol incompetente meelopers. Totaal geen respect of gevoel voor hun eigen 'native' medewerkers. En enige vak-gerichte competentie is daar op management-niveau ook vaak ver te zoeken. Via mij zullen ze nooit meer een cent verdienen (ik adviseer mijn klanten/opdrachtgevers altijd actief tegen zaken-doen met Getronics), en nooit zal ik meer een hand voor ze uitsteken.

't Klinkt wellicht een beetje alsof ik niet helemaal neutraal ben, en dat klopt: Na 4 jaar lang keihard voor dit vreselijke en onprofessionele bedrijf te hebben gewerkt, inclusief de regelmatige onbetaalde extra uurtjes overwerk, werd ik zonder pardon met de eerste de beste reorganisatie op straat gezet. 'Economische factoren' was hun juridische argument. Nou, het klinkt wellicht een beetje zuur, maar ik vind het nu heerlijk om te zien hoe dit rotte bedrijf nu loopt te spartelen om haar hoofd boven water te houden. Van mij mogen ze morgen failliet....wegens 'economische factoren', natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door tofus op 26 juli 2011 15:52]

Jeuj. Normalerwijze heb ik geen enkel probleem met accenten. Ik versta alle "versies" van het Nederlands, alle dialecten, alle versies van het Duits (Duits, Oostenrijks, Zwitsers, etc), en de meeste versies van het Engels (Brits, Amerikaans, etc..*) zonder enig probleem.

Met Indiërs heb ik echter altijd de grootste moeite als ik er voor mijn werk mee te maken hebben. Die mensen praten allemaal Engels alsof ze net een gloeiendhete aardappel in hun mond hebben genomen. Vraag me niet waarom.

(*Alleen plat Iers wil soms wel eens een beetje lastig zijn omdat ze vaak Gallische woorden erin hebben die ik niet ken.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 26 juli 2011 15:34]

Voor de Indiërs is Engels ook een native taal. Het is volgens mij zelfs een van de nationale talen in India. Ze zijn dus niet echt gewend om hun spraak aan te passen. Misschien dat iemand die ook native Engels spreekt het beter kan verstaan. Daar komt ook het snelle spreken en soms half inslikken van woorden ook vandaan.

Wel vreemd dat ze niet in een soort van spraak of articulatietraining krijgen om internationaal op een manier te spreken die voor niet-native-engels-sprekende westerlingen beter te verstaan is. Zo moeilijk is het niet, dus om het aan 'de Indiër' in het algemeen op te hangen vind ik onzin.

Ik ben benieuwd hoe bijv. Engelsen en Amerikanen het ervaren.
Nou... in elk geval ervaar ik het "Indisch accent" alsof ze daar aan de andere kant van de lijn hun mond open doen, hem open houden, en dan proberen te praten.

Nederlanders, Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Italianen, Polen, Japanners, Chinezen en Koreanen die Engels spreken ik heb ze allemaal wel gesproken ondertussen. Allemaal geen probleem. Maar Indiërs....

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 27 juli 2011 03:53]

Walliser Duits ook geen probleem? :+ (de meeste native speakers van de Zwitserduitse taalvarianten verstaan elkaar wel op de Zwitser die Walliser duits spreken na)
Ik bedoel wel "varianten van het Duits" en "varianten van het Nederlands" enzovoorts hè. Hierbij heb ik het niet over een of ander lokaal dialect. Fries kan ik ook niet verstaan.
Hier kan ik ook over meepraten, wij hebben ook developers in India zitten. Telefoonlijn ligt er 9 van de 10 keer uit, als ik ze bel horen ze me niet en vice versa,.

Als je ze dan eindelijk kunt horen dan versta je ze niet omdat ze met een accent praten, retesnel praten en de telefoonlijn ook vaak bagger is.

Skype mag niet van de hoge heren in India daar, het schiet gewoon vaak niet op.
En, je moet ze inderdaad alles voorkauwen.
Anoniem: 344980
@gex26 juli 2011 20:07
Nederlandse klanten merken er niet zoveel van, Inda is voornamelijk 2de lijn zoals in de documenten te lezen is. Betreft voornamelijk technische mensen (beheerders e.d.), die straks op op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Wel een gevaarlijke stap, want je geeft je "kennis" aan een ander bedrijf (mindtree in dit geval) zie dat maar eens terug te krijgen als je merkt dat outsourcen toch niet zo'n succes is, of minder interessant door stijgende lonen in india.

Productiviteit is ook niet hoger in india, doordat ze lagere kosten hebben, kunnen ze meer mensen inzitten waardoor ze als geheel sneller/beter lijken.
maar ze doen wel netjes alles volgens de regels (die ze kennen)..
Ik denk dat je het niveau van het Engels van de gemiddelde Nederlander te hoog inschat. Misschien dat het Engels van mensen uit India niet altijd even goed is, maar het Engels van de meeste Nederlanders is (ook indien ze werkzaam zijn in de IT) meestal slechter.
Goedkoper voor KPN maar ze denken niet aan mensen die hun baan verliezen. Het gaat ze alleen om cijfers en de rest is een bijzaak. Erg slecht :|
Anoniem: 357653
@Hamed26 juli 2011 12:39
KPN is gewoon een commercieel bedrijf dat aan haar eigen bestaan moet denken. Als gedwongen ontslagen hoort bij haar visie, dan moet dat maar. Mocht KPN zinken dan moeten alle 30.000 werknemers overboord.

Daarnaast vindt ik ook dat outsourcing naar India zeker niet garant staat aan kwaliteitsverlies, wat hierboven mij wordt gesuggereerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 357653 op 26 juli 2011 12:40]

Grappige is wel dat ze altijd beginnen op de werkvloer (ofwel de minst verdienende mensen), ipv waar het probleem echt zit, de managers (ofwel de meest verdienende mensen)..
Onzin, er zijn nu eenmaal veel minder mensen met een top salaris, dus die hele grote groep 'minder' verdieners leveren wel degelijk veel grotere bezuinigingen op als je daar gaat snijden.
Weet je dat de vorige CEO van KPN bijna 10 miljoen euro bruto per jaar binnensleepte?

Vind je dat zelf ook niet een beetje een belachelijk salaris? Er zijn genoeg mensen in Nederland die niet eens 20% van dat salaris verdienen in hun hele werkzame leven van 40 jaar, en dan hebben ze zelfs al een goed salaris. (Ik reken hier met 45.000-50.000 bruto, 40 jaar lang.)
10 miljoen is inderdaad vrij belachelijk.

Dat gaat dus om een enkeling, maar die heeft wel een enorme verantwoordelijkheid om tien duizenden mensen aan het werk te houden door middel van het juiste beleid te voeren binnen een grote onderneming.

Daarom mag zo iemand van mij best leuk verdienen, maar ik ben het me je eens dat 10 miljoen wel erg veel is dus.

Neemt niet weg dat mijn oorspronkelijke reactie nog steeds geldt.
Kun je beter bij Detron gaan werken. Daar staat ook continuïteit voorop, maar op een andere manier. George Banken is duidelijk iemand met hart voor zijn medewerkers en de zaak. En niet zo'n standaard 'ik zal hier eens de wind van de nieuwste wetenschappelijke revolutie laten waaien' bedrijfskundige CEO. Met een groot belang in zijn eigen onderneming heeft hij ook nog eens veel zeggenschap en het is geen gezellige Brabander (zeg ik als Rotterdamse student).

Hiermee overleeft Blok zijn eerste jaren in ieder geval bij KPN. Want de kosten voor reorganisatie worden natuurlijk gespreid over meerdere jaren en niet meegenomen of niet serieus meegenomen in de cijfers. Mocht over een paar jaar de markt weer zijn aangetrokken lijkt het in ieder geval alsof er iets goed gereorganiseerd is.

Reorganiseren in tijden van neergang is altijd slim, onder het mom van 'zo bewaren we het bedrijf van nog grotere verliezen' kun je toch met opgeheven hoofd de crisis door. En winst maken in goede tijden dat is niet zozeer de kunst.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 26 juli 2011 13:04]

Het gaat George Banken gewoon ook om de continuïteit van de opbrengst van z'n investeringen... Bedrijfsresultaten zijn belangrijker dan de tevredenheid van klanten en/of medewerkers. Welkom in de zakenwereld...
Het hoeft geen kwaliteitsverlies te zijn; dat ben ik totaal met je eens..

Alleen dat de regels in India totaal niet te vergelijken zijn als hier in NL; kantoorgebouwtje ARBO-technies in orde maken? waarom zouden we? het is maar personeel en er is een hoop te krijgen; dus ze zeuren daar niet zo..

Het ENIGE argument voor outsoursing is dat we in India ons niet aan de NL regels hoeven te houden.. Dus dan is het makkelijk om goedkoper te zijn..
En dat dat LETTERLIJK mensenlevens kost maakt niet uit hoor..

Het is in mijn ogen een economisch delict om via regelsontduiking winst te maken.

We zouden een wet moeten hebben dat alle spullen en diensten MINIMAAL onder de nederlandse regels gemaakt zou moeten worden.. Eens kijken hoeveel banen er dan goedkoper door India/China gedaan kan worden.

Maar hier moet je het niet over hebben hoor.. Dat is nu eenmaal een gegeven dat het niet eerlijk zit in de wereld..

Bah.. De gemiddelde manager heeft het etisch besef van een pinda als het erop aankomt (eigen brood eerst; en de rest kan doodvallen) en de gemiddelde klant heeft helemaal boter op zijn hoofd dat men dit gewoon accepteerd.
Men heeft de illusie dat het goedkoper is ...
In de praktijk ben je duurder uit, maar de extra kosten zijn dan niet meer direct zichtbaar.

En de meeste managers bedrijven toch struisvogelmanagement en micromanagement.
Optimaliseer elke stap individueel (en het netto resultaat is slechter ..).

Ik heb ook wel eens voorgesteld om de schoonmakers weg te doen en het zelf te gaan doen. Je bespaart dan mooi op directe/zichtbare kosten (en de projecten duren dan maar een klein beetje langer ...). Hoewel men wel begrijpt dat dit simpele voorbeeld netto duurder is wil men dat bij iets complexere situaties maar niet begrijpen.

Domme kuddedieren die managers ...
Anoniem: 44174
@ReneX26 juli 2011 18:05
Dat komt vooral door boekhouders en accountants, die introduceren die manieren van denken.
Het gaat vooral om continuiteit. Dat staat altijd voorop. Waarmee ik deze stap overigens niet zomaar wil goedkeuren.
Continuïteit van wat? Een (op papier) 'goed' lopend bedrijf??
Dat is toch logisch? Wat wel raar is is het outsourcen naar India... ik kan me niet voorstellen dat dit op de lange termijn echt goedkoper is en ik verwacht dat de kwaliteit hard achteruit gaat. Dat lijkt me veel belangrijker voor het bedrijf.
Goedkoper voor KPN maar ze denken niet aan mensen die hun baan verliezen. Het gaat ze alleen om cijfers en de rest is een bijzaak. Erg slecht :|
Precies. Uiteindelijk zagen ze aan hun eigen stoelpoten. Als mensen allemaal hun baan verliezen hebben ze geen centjes meer om een abonnement bij ze af te sluiten, en zullen ze hun prijzen moeten verlagen.
Tsja, dat is natuurlijk het gevolg van de groeiende concurrentie en daardoor de lagere marges die in de sector te halen zijn, want iedereen wil weinig betalen voor veel service.

KPN heeft hier het pech dat ze het monopolie hadden, en daardoor enorme ballast hebben opgebouwd.

Outsourcen is waarschijnlijk niet echt een oplossing, maar ik snap wel dat ze redelijk desparate op zoek zijn naar mogelijkheden om kosten te besparen. Dat hierdoor veel banen in Nederland verloren gaan, is natuurlijk echt erg jammer.
Anoniem: 416583
26 juli 2011 16:39
Ah leuk we zitten op een IT forum natuurlijk de mensen hebben hier de ballen verstand van economie.

Outsourcen is verschrikkelijk goed voor onze economie.
1. Wij krijgen producten voor een lagere prijs.
2. Welvaart in andere landen betekend hogere export.
3. De internationale wereldhandel creëert afhankelijkheid wat in de weg staan van het ontstaan van conflicten.


Het is al jaren bekend dat outsourcen onze welvaart verhoogt en meer banen creëert.
Eens. Een hoog PVV-gehalte, de reacties hier. Vanuit een economisch perspectief is het juist bijzonder verstandig.
Economisch verstandig? Jij bent zeker niet 1 van mijn recent ontslagen collega's van 53 jaar die 23 jaar in dienst was, met 2 schoolgaande kinderen en een hypotheek te betalen? Vind maar eens leuk werk op die leeftijd. Ik weet dat het wel kan, mn ma heeft op latere leeftijd ook nog een leuke baan gevonden maar deze mensen zijn nu mooi regelrecht slachtoffer van de achterzak van Eelco Blok }:O en consorten.

Outsourcen van werk dwingt als het ware deze mensen in een maatschappelijk onverantwoorde positie (lees: in de WW) Tja, dan gaat men wel 'PVV-achtige' taal verkondigen mbt baanbehoud in eigen land. Kijk als het nu de kwaliteit ten goede kwam, dan zou ik zeggen oké. Klanten zouden er wel bij varen, betalen dan veel aan KPN/Getronics, aandeelhouders blij en er kan weer worden geïnvesteerd. Maar zo zit het dus mooi niet. Op de korte termijn zullen er niet veel klanten weglopen, maar omdat de kwaliteit achteruit vliegt komt de klap nog wel.
Kijken wat er dan gebeurt: "och het gaat zo slecht, we moeten nòg meer mensen buiten gooien". Maar dan gaan we weer als de PVV praten want dat is onverantwoord voor het eigen land :?
Wel eens gedacht dat hier ervaringsdeskundigen zitten op dit forum, juist omdat het IT-ers zijn.

Het is gewoon een feit dat er erg moeilijk te werken valt met indiers, het duurt langer voordat het klaar is en je mag dan in nederland het dan nog afmaken.
Ja het zal zelfs dan onder de streep misschien net nog goedkoper zijn maar als de doorlooptijd langer is, zie ik dat niet als voordeel.

IK heb het nu wel over programmeursklussen, ik heb zelf geen ervaring met helpdesk indiers, maar zo te lezen hierboven wel genoeg.

En verder:
1) Dat klopt, maar ten koste van nederlandse banen. Wat is het netto effect?
2) Welvaart in andere landen betekent ook hogere lonen, en wordt outsourcing weer duurder, en niet te vergeten dat meer mensen met welvaart een grotere aanslag op het milieu vormen.
3) Er werken ander genoeg palestijenen in israel. Maar wellicht heb je hier een punt. Alhoewel ik niet verwacht dat zonder outsourcing we binnenkort recht tegenover india staan in een conflict
Ja ik zie duidelijk dat jij er wel verstand van hebt, LOL
Het is een internetforum, ik heb geen zin om een groot uitgebreid artikel te typen. Economische processen samenvatten in 3 kleine zinnen. Ga d'r maar aan staan.
bedrijven komen er nu juist achter de het in de praktijk helemaal niet zoveel opleverd.
LOL!

Slaap lekker verder. Outsourcing is de doodsteek voor de middenklasse, case in point: Amerika.

Ik ga niet de moeite doen om dit verder uit te leggen. Het internet staat vol met artikelen en onderzoeken die dit staven, dus ik adviseer je om niet teveel van de Kool-Aid te drinken maar even verder te kijken als al die propaganda.
Anoniem: 67152
26 juli 2011 12:39
Bedrijven die out-sourcen moeten geboycot worden, slecht idee om flink te willen verdienen in een land , maar tegelijkertijd alle betaalde werkgelegenheid weg te halen en over te plaatsen naar lage-lonen landen.
En dat voor het koninklijke KPN, laat ze dat koninklijke dan ook maar afnemen.
Wederom een doodssteek voor de nederlandse arbeidsmarkt.
We halen goedkope arbeiders naar Nederland of we outsourcen de handel.
Arbeidsplaatsen vervallen voor de inwoners van Nederland, volgens mij moet de politiek toch ook eens inzien dat dit niet langer gaat en het belastingstelsel hier op aanpassen willen we straks niet als de Grieken hoeven bedelen om geld van de dan waarschijnlijk zo goed als failliete EU.
Bedrijven moeten maar een ding en dat is winst maken voor hun aandeelhouders dus is het logisch om te out-sourcen, je moet bedrijven dan ook niet de schuld geven maar de politiek die werknemers hier gewoon veel te duur heeft gemaakt.
Ik ben het helemaal eens met die twee hier boven.
De belastingen, inclusief verkapte belastingen, in Nederland is gewoon veel te hoog.
We kunnen hooggeschoolde arbeiders niet bij ons houden, die gaan naar de VS waar ze 3 keer zoveel verdienen. We kunnen de laaggeschoolde arbeidsplaatsen niet hier houden want we zijn te duur. Maar we kunnen dus ook hooggeschoolde arbeidsplaatsen niet hier houden.
De bottomline, voor zowel werknemer als werkgever, is wat je uiteindelijk overhoud. Vergelijk de belastingen, het inkomen en de kosten om in het levensonderhoud te voorzien en je ziet dat we het gewoon niet goed doen in de wereld.
Drogreden: 3 keer zoveel kunnen verdienen = naar de VS gaan. Geld is echt niet het enige wat telt. Familie, vrienden, toekomst, leefomgeving. Er zijn meer mensen die in NL blijven dan naar de VS gaan, ook al kunnen ze 3 keer zoveel verdienen daar.
ach het is de schuld van de politiek.
ja dat hebben we nog niet eerder gehoord.
het feit dat alles duurder wordt mensen ook meer geld gaan verdienen. komt mede ook door de bedrijven.en de financieel structuur die er nu eenmaal is.
als wij namelijk steeds minder gingen verdienen. zijn er ook steeds minder bedrijven. om de eenvoudige reden dat de mensen dan minder kunnen kopen. en zo de bedrijven dus minder verkopen. of vind jij dat iedereen, behalve jij natuurlijk. maar met een minimum loontje moet rond komen. iedereen maar in een klein huur flatje moet gaan zitten met zijn zijn hele gezin. duurzame goederen zijn nergens voor nodig dus die hoef je niet te kopen.
probleem van outsourcing ook opgelost er is namelijk niets out te source.
alles gaat weer gewoon op en schrijf machine met inkt lintje. Ja mag niet te duur zijn he.
En zo is India weer wat werkgelegenheid rijker, en wij armer. Mensen denk dat dit de eeuw van China wordt, o nee hoor India gaat China voorbij nog deze eeuw, zowel qua inwoneraantal als qua economie.
Zeker als je bedenkt dat Westerse bedrijven en werknemers zich niet of nauwelijks mogen vestigen in India, ze willen alles in eigen handen houden. Net als China: ze gaan voor een exporteconomie. Het mooie daarvan is, dat dat na verloop van tijd onhoudbaar zal zijn door prijsstijgingen en dat de wal het schip dus zal keren.

Wanneer dat gebeurt, durf ik niet in te schatten. Ik denk echter niet dat het een eeuw duurt.
Anoniem: 44174
@mae-t.net26 juli 2011 18:06
Dat begint al, er zijn al weer bedrijven die India en China te duur vinden en naar ander landen uitwijken zoals Vietnam, waar de lonen veel lager zijn dan in China of India.
En nu is het nog vooral het uitvoerend personeel wat geoutsourced wordt.
Daarna komt de research afdeling aan de beurt, en tenslotte staat op een dag het hoofdkantoor van KPN in India.

Jammer dat de politiek niet wat meer aandacht schenkt aan dit probleem, in plaats van aan animal cops, 130 rijden op de snelweg en meer van dat geneuzel.
Ze zouden bijvoorbeeld wat meer kunnen investeren in de kenniseconomie. Nu gebeurt dat vooral met woorden maar niet met geld.
Getronics, wat een failliete club hey... :')
Ze hadden toch maar 5000 man, hoe kunnen ze die nu ontslaan, dan zijn ze leeg toch, nietwaar?
Kan mij heugen, dat er een maand geleden nog 10 vacatures hier op de site stonden, voor diverse functie's, ben je net begonnen, kun je je bureaulade alweer leegruimen. :')
Ze gaan "maar" 2000-2500 banen bij Getronics schrappen, de rest doen ze bij andere KPN onderdelen.

Maar je hebt wel een punt, het zal hoogst waarschijnlijk LIFO worden - last in, first out. Naar kwaliteit wordt zelden gekeken bij gedwongen ontslagen.
Als het gaat om vast personeel kan je niet zomaar LIFO hanteren. Tegenwoordig hebben we toch het afspiegelingsbeginsel?
Tegenwoordig is outsourcen 'hot' de aandeelhouders willen graag meer centen in 't laadje, en de grootste kostenpot betreffen dusver nog steeds de loonkosten. Of je knikkert er mensen uit en laat de rest het meerwerk opvangen, of je laat evenveel andere goedkopere krachten het werk voor je doen. Dit kan je slechts enkele keren doen, wat niet ten behoeven komt aan productiviteit en het stress niveau schiet omhoog. Hoe zou jij je voelen als werknemer bij Gertronics nu? Je krijgt het in je vakantie te horen mischien zelf.

Wat ik mij afvraag, is Gertronics zo'n slecht merknaam in nederland? bij KPN krijg ik rillingingen over me rug door wat ik zelf aan bureaucratishe onzin heb meegemaakt, 't bedrijf waar ik werkte ging verhuizen, na 3 jaar klote stonden we nog steeds op 't oude adress in KPN's databases. (een van)
Tegenwoordig is outsourcen 'hot'
Hot? ik dacht dat we het hele outsourcen in 2007 al hadden afgeleerd omdat het 1 groot drama is.
Anoniem: 344980
@T-Forever26 juli 2011 20:03
"Wat ik mij afvraag, is Gertronics zo'n slecht merknaam in nederland? "

Geen slechte merknaam, maar een onbekende merknaam ;) buiten de BeNeLux blijft het gewoon Getronics, omdat KPN daar niet zo bekend is.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee