KPN gaat 1400 banen schrappen bij Getronics - update

KPN heeft bekendgemaakt dat er bij dochterbedrijf Getronics 1400 banen zullen verdwijnen, waarvan 700 in Nederland. De sanering zou al medio 2009 moeten zijn afgerond, waardoor KPN de winstgevendheid van Getronics hoopt te behouden.

Getronics-paalEen woordvoerder van KPN laat weten dat het gedwongen ontslagen niet uitsluit en dat de vakbonden en de ondernemingsraad op de hoogte zijn van het snijden in het personeel. Bovendien zouden zij de personeelsreductie hebben zien aankomen, omdat veel concurrenten van Getronics al saneringen hebben moeten doorvoeren.

Met het snijden in het personeelsbestand wil KPN naar eigen zeggen jaarlijks 60 miljoen euro aan kosten besparen. Hierdoor zouden de eerder gestelde winstgevendheiddoelstellingen van Getronics moeten worden gewaarborgd. Daarbij doelt KPN op een ebitda-percentage van 8 tot 9 procent.

KPN stelt dat de ontslagronde bij Getronics als 'voorzorgsmaatregel' nodig is, mede vanwege de verslechterde marktomstandigheden in de ict-sector en een 'verscherpte focus' bij Getronics. Met de ontslagronde verdwijnt circa 10 procent van de 14.300 arbeidsplaatsen bij Getronics. Het automatiseringsbedrijf is sinds eind 2007 in handen van KPN, waarbij het telecombedrijf 766 miljoen euro neertelde voor Getronics.

Update 10:01: reactie KPN toegevoegd

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

31-03-2009 • 09:39

74 Linkedin

Reacties (74)

74
70
14
9
0
0
Wijzig sortering
Jup zojuist hierzo bij een dochterbedrijf ook een persbericht rondgegaan en ook een spoedbijeenkomst voor alle werknemers gehad deze ochtend. Gelukkig gaan er bij het dochterbedrijf waar ik zit niet veel onslagen vallen en ook de IT afdeling blijft grotendeels intact.

Echter is het altijd maar afwachten, waarschijnlijk gaan als eerst de grootverdienders en pensioengerechtige eruit samen met de nieuwe en externe medewerkers.
Anoniem: 80466
31 maart 2009 09:54
Het automatiseringsbedrijf is sinds eind 2007 in handen van KPN, waarbij het telecombedrijf 766 miljoen euro neertelde voor Getronics.
Inmiddels heeft KPN al enkele van de meer winstgevende onderdelen doorverkocht aan CapGemini
Getronics verkoopt Business Applications Services aan Capgemini voor 255 miljoen
en aan Total Specific Solutions
KPN verkoopt zakelijke Business Solutions-zorgtak van Getronics
Getronics verkoopt Everest aan Total Specific Solutions

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 31 maart 2009 09:57]

/ter info/ Deze zaten in hetzelfde pand.

Als je kijkt naar de strategie die KPN naar buiten brengt, valt applicatie ontwikkeling niet in hun straatje. Vandaar de verkoop.

[Reactie gewijzigd door incinerator82 op 31 maart 2009 11:30]

Alsof het daar beter gaat. Capgemini gooit net zo goed bankzitters eruit.
Anoniem: 297163
31 maart 2009 09:46
Maar dan vraag ik mij af, als ze 700 man ontslaan en winst willen behalen, dat betekend dat, dat ze dus zonder die 700 man nog steeds hetzelfde kunnen presteren. Dus in feite waren die 700 man redelijk nutteloos. Meestal komen ze aan met de smoes, we moeten nu harder werken, maar hard werken is toch de standaard?
Waarschijnlijk een hoop bankzitters. Bedrijven als Getronics hebben hoop mensen die 'passief' op de bank zitten, volledig gecertificeerd zijn maar toch niet inzetbaar. Deze zullen als eerste 'geslachtofferd' worden wat een logisch iets is. Wanneer er dan ook bankzitters uit gaan dan zullen teams kleiner worden en kunnen teams worden samengevoegd. Dit zal weer resulteren in minder 'supervisors'. Mider supervisors is ook weer minder managers van managers. Daarnaast zullen er ook deeltijders uit gaan van ondersteunende afdelingen waaronder P&O en andere afdelingen welke bijdragen in de kosten en niet in het resultaat.

700 man wil zeggen 500 fte bankzitters, 50 fte management, 50fte ondersteunend en nog een kleine 100 'overíge'.

Overigens ligt de oorzaak veel dieper dan hier opgelost kan worden. Ordina en Getronics zijn bedrijven welke zich willen profileren als 'de dienstverlener' voor de top 50 in Nederland. Echter als je als Getronics 1 klant kwijt raakt dan zit je gelijk met meer dan 100 man op de bank. Helaas vergeet men dat je met 20 kleine klantjes meer continuïteit hebt (met iets meer werk) dan 1 grote klant. Op het moment kun je als ICT dienstverlener niet meer selectief zijn.

Daarnaast valt mij op dat werknemers bij bedrijven zoals Getronics/Ordina etc. de werknemer niet echt heel super betrokken is. Bij ons (bijna allemaal ex Ordinezen) is dit heel anders, daar gaan mensen die vrij komen van een opdracht zelf kijken wat er mogelijk is in de markt, een verkapt soort ondernemerschap. Voordelen is een veel grotere continuïteit en betrokkenheid. Maar tja, we zijn niet voor niets zelf allemaal bij Simac, Ordina en Getroncs weg gegaan omdat de grote jongens gewoon niet interessant zijn voor een IT-er.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 31 maart 2009 12:46]

700 man wil zeggen 500 fte bankzitters, 50 fte management, 50fte ondersteunend en nog een kleine 100 'overíge'.
1 op de 10 een managment, hangt een beetje van de definitie af, maar het is veel. 1 op de 10 ondersteunend is ook best wel een pak mensen. En 100 overige vind ik ook vrij ruim.
Dat betekent niet dat ze dezelfde winst zullen behalen :+

Wanneer je als bedrijf ziet dat je kosten veel harder stijgen (of meer zijn) dan je omzet moet je in je kosten snijden om winst te blijven maken. Aangezien in NL loonkosten het grootste kosten component is voor een bedrijf is dit de eenvoudigste manier om in kosten te snijden. Wanneer je je kosten op die manier onder je omzet weet te krijgen (hoe laag je omzet ook is) maak je dus winst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295631 op 31 maart 2009 09:50]

Met het snijden in het personeelsbestand wil KPN naar eigen zeggen jaarlijks 60 miljoen euro aan kosten besparen.

Als ze dat willen halen moeten ze wel dezelfde winst blijven behalen anders besparen ze toch ook veel minder?
Juist door de mensen die nu op de bank zitten te ontslaan, kun je kosten besparen. Mensen die nog werken blijven hetzelfde geld binnenhalen. Niemand hoeft dus harder te werken, je zorgt alleen dat je "overbodig" personeel kwijtraakt...

[edit:] Ietsjes aangepast ter verduidelijking...

[Reactie gewijzigd door It_was_me op 31 maart 2009 09:53]

Anoniem: 90138
@It_was_me31 maart 2009 20:44
Dat dacht je maar. Het is niet toegestaan om bij een reorganisatie mensen die minder presteren te ontslaan, de bedoeling is juist om zo algemeen mogelijk een percentage van je personeel op straat te zetten. Hierbij mag geen verschil worden gemaakt tussen prestatie, sexe, leeftijd en dergelijke.

Het komt daarom vaak voor dat bij een reorganisatie de mensen die hard werken eruit gaan en de prutsers blijven zitten, ik heb dit helaas zelf meegemaakt.
False, gaat er meer om dat ze verwachten minder werk te hebben, en dat daardoor minder medewerkers nodig zijn. Wat essentieel dus ook al winst maken is,

als je met minder mensen hetzelfde werk kan verrichten :)
Dan klopt mijn verhaal toch? Minder werk, en hetzelfde aantal medewerkers = hogere kosten.

Minder werk, en bankzitters ontslaan = minder kosten.....
Ligt eraan hoe je "besparen aan kosten leest". Voor de meeste bedrijfseconomen valt een resultaat (winst) van een bedrijf in kort door de bocht in twee stukken uiteen: kosten en omzet. 60 miljoen besparen op kosten lees ik dus als dat ze de kosten 60 miljoen naar beneden willen krijgen.

Los daarvan hebben ze ook een begroting gemaakt van wat er omgezet gaat worden. Op grond van de begrootte kosten (incl. besparing) en verwachtte omzet geven ze aan dat ze een klein nettowinst (omzet groter dan kosten) zullen gaan maken.

Excuses aan diegenen voor wie ik nogal kort door de bocht ben gegaan, maar inwezen komt het imho op het bovenstaande neer.
De besparing hebben ze sowieso, die zit in de kosten van het hebben van personeel: minder personeel => minder kosten.

Of dit ook dezelfde of hogere winst oplevert, hangt af van in hoeverre de ontslagen werknemers bijdroegen aan de omzet. Waren het bankzitters of waren ze actief bij een klant?

De besparing is dus niet afhankelijk van de winst, die is (vrijwel) alleen afhankelijk van het aantal ontslagen. Of het bedrijf er beter van wordt is dan vraag twee.
Die 60m bereik je zeer snel als je puur naar de loon kosten kijkt. 60m/1400 ~= 43k
Misschien hebben ze niet genoeg werk om alle werknemers aan t werk te houden en zouden soort gelijke resultaten gemaakt worden met 1400 werknemers minder. Ook kan het allemaal een leuke reden zijn om de slechte werknemers weg te werken...
Het aantal bankzitters wordt steeds groter. Dat betekend dat een bedrijf als Getronics met een groot aantal consultants daar het eerst wat van gaat merken. Het zit geheel in de bedrijfsstijl van zulke bedrijiven. Bekijk Ordina daar gaat het precies hetzelfde aan toe. Is er voldoende werk c.q. omzet te behalen dan trekken ze massaal nieuwe mensen aan. Als het wat minder gaat stoten ze massaal werknemers af zodat ze zeker weten dat de winst gewaarborgd blijft. Het voordeel is dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Nadeel is dat de oudere werknemer vaak de lul is. Als de markt weer gaat aantrekken gaan ze vanzelf weer groeien.
over 5 jaar is iedereen het toch weer vergeten en gaan ze rustig weer voor die klootzakken werken.

Ontslagronde kost Ordina 20 miljoen, en die geven ze straks weer uit om extra mensen aan te trekken. Rare manier van werken.
Anoniem: 46304
@Brupje31 maart 2009 19:22
Hmmm, CMG heeft toen de markt weer aantrok toch wel last gehad van z'n uitzendbureau truc om mensen te ontslaan.
Opzich toch opmerkelijk daar ze in Limburg, juist in februari nog een bericht de deur uit deden dat ze op zijn minst tweehonderd nieuwe banen wilden creeëren. Tot een totaal van zeshonderd medewerkers op het shared service center in Beek.

De vraag is natuurlijk wel wie er hier de laan uit gestuurd gaat worden, zijn dit ondersteunende functies bij het bedrijf zelf of gaat het hier om de mensen die werkzaam zijn in de buitendienst of shared service centers.
Helaas zijn ze hier in Beek ook aan het snijden. Tot nu toe voornamelijk de mensen met een contract via een uitzendbureau / detachering. Opzicht vrij jammer daar het vaak mensen betreft die toch al 6 maanden hier aanwezig zijn en de nodige kennis hebben. Daarnaast ook mensen die onder de maat presteerden en waarschijnlijk ook in de nieuwe jongens (en meisjes) die nog in opleiding zijn en nog in hun proefperiode zitten.

Zeer jammer dit.
Dat is een bekende fout bij grotere reorganisaties: in plaats van processen te optimaliseren en dus de goeie mensen te kiezen en de slechte(re) te ontslaan, wordt er enkel gekeken naar de directe kosten: de duurste ontslaan,of zij die het goedkoopst te ontslaan zijn. jammer, want ten eerste verlies je daardoor wellicht competent personeel, maar ook de motivatie van de blijvers verbeterd niet als de "goeien" moeten gaan en de "slechten" blijven.
Waar ik werk is het ook van dat: knippen en snijden, maar niet wetende in wat :/
Precies.... Waarom eerst zoveel nieuwe mensen aannemen terwijl je intern mensen zou kunnen schuiven? Ervaring ontslaan is dom..
Als ik weet dat ik mijn baan zou kunnen verliezen, maar intern een nieuwe job kan krijgen met behoud van salaris (of stijging), zou ik dat meteen doen.
Dat is wel lekker kort door de bocht natuurlijk.
Als je nu werkt als programeur dan zal je niet snel een functie als telefoniste aan nemen. Nog afgezien van het salaris zou je daar waarschijnlijk knetter gek van worden.
Je snapt natuurlijk wel wat ik bedoel. De extreme uitzonderingen vallen hier buiten.
wat meteen opvalt is dat normale bedrijven zeg maar pas beginnen met ontslag wanneer ze op een break-even punt zitten, en zelfs dan nog gaan mensen met onbetaald tijdelijk verlof.
Vodafone en kpn maken nog over de miljoenen winst en gooien mensen uit voorzorg meteen eruit.

Volgens mij betalen ze goed, hebben ze goeie arbeidsvoorwaarden, genoeg vrijheid, maar gaan ze gewoon niet correct om met mensen.
Een groot bedrijf heeft zijn voor- en nadelen, maar een klein bedrijf net zo goed.
Wat ik zoal begrijp van de mensen om mij heen heeft dit alles te maken met een mogelijke beursnotering van een bedrijf. De aandeelhouders schreeuwen gewoon om winst en daar dient het bedrijf voor te zorgen. Doen ze dit niet dan keldert het aandeel en is een vijandelijke overname niet ver weg. Zo heb ik het begrepen, maar ik ben vrij zeker dat hier nog wel een econoom of 2 op zal reageren om het te verduidelijken. :Y)
Ook normale bedrijven (wat dat ook moge zijn) zullen snijden in hun personeelsbestand als het:
- Niet tot de core business behoort;
- Orders zijn teruggelopen;
- De opbrengsten onder druk staat.

Investeren en mensen met onbetaald verlof sturen is leuk, maar dat doe je met mensen waar me je over 2 jaar ook nog verder wil. Niet voor mensen waarvan je nu al weet dat ze eigenlijk niet bij het bedrijf passen.
KPN heeft bekendgemaakt dat er bij dochterbedrijf Getronics 1400 banen zullen verdwijnen, waarvan 700 in Nederland.
Met het snijden in het personeelsbestand wil KPN naar eigen zeggen jaarlijks 60 miljoen euro aan kosten besparen.
1400 personeel kost iedere jaar 60 miljoen... Wow, wat een dure personeel... dacht ik.

Ik vind het wel jammer dat er banen verloren gaat, maar als we het geld hebben afgeschaft, dan gaat er vast en zeker geen banen verloren, niet waar? Dan kennen we geen financiele crisis meer.
Denk maar aan de Aarde uit de star trek series, daar hadden ze het geld afgeschaft.

Ik geef wel toe dat het geld soms wel wat problemen kan geven.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 31 maart 2009 11:50]

Wow, wat een dure personeel... dacht ik.
43k kosten per baan.
Dat is juist heel goedkoop personeel.
Inderdaad, als je nagaat dat met vakantie, opleiding, auto, telefoon en overhead een werknemer ongeveer 150% x Bruto salaris kost. Teruggerekend verdienen die mensen bruto gemiddeld iets minder dan € 2400,00 per maand. Dat is niet veel dus zullen geen externen zijn, want een gemiddelde externe kost inhuur (afhankelijk van discipline) tussen de € 8.000 - € 15.000 per maand.
tja.. ik weet niet, maar als je het bedrag 60 miljoen ziet, dan besef je dat het best wel veel is, voor een kleine getal 1400...
EN je moet je een vraag stellen, als je het toch goedkoop vindt, waarom worden ze toch ontslagen?
Als je 60 miljoen deelt door 1400 komt je op 43.000 uit (afgerond). 43.000 euro aan kosten is misschien net een modaal inkomen. Dus ik denk dat de besparing vrij realistisch is.
700 man in NL ontslaan uit "voorzorg" vind ik nogal wat.....
Ik denk dat de werknemersvakbonden hier zeker over gaan vallen.
Mwa, je kunt ze ook aanhouden en vervolgens failliet gaan natuurlijk. (zoiets als bij Fokker bijvoorbeeld)
Iets dat de vakbonden ook niet graag willen.
Natuurlijk gaan ze eisen stellen, maar als het slecht gaat moet je snijden, hoe vervelend dat ook is. Zelfs de vakbonden erkennen dit, zeker in de huidige tijden.
Anoniem: 172187
@buzzin1 april 2009 08:30
Het gaat niet slecht. Het gaat slechter, sanering is bedoelt om ebita op het zelf gestelde percentage te houden. Ws omdat de (forse) bonus van meneer Scheepbouwer veilig te houden.

http://www.nu.nl/economie...e-53-miljoen-in-2008.html
Het lijkt erop dat het er al doorheen is. Het zijn nu ook barre tijden om ICT bedrijf te zijn. Je bent zo verschikkelijk afhankelijk van je markt.. KPN komt nu al vaker in het nieuws maar met ATOS gaat het ook slecht.
Als jij 700 man ontslaat op basis van een tijdelijk contract of omdat ze zijn ingehuurd via een uitzendbureau dan kan de vakbond weinig doen. Ik denk dat het ook niet moeilijk zal zijn voor Getronics om 700 man te vinden die aan die criteria voldoen.

Overigens werkt een vriend van mij sinds kort bij Getronics en hij zei dat ze juist naar personeel zochten...
Verschillende afdelingen ;) ze kunnen bijvoorbeeld mensen op consultancy en achterliggende support teams opschonen en algemener inzetten terwijl ze voor de voorgrond(belcentrales) meer mensen nodig hebben, om maar een voorbeeld te noemen.
Getronics is een fors bedrijf, met heel veel afdelingen, hierdoor kan het zijn dat ze afvloeien en vragen tegelijk :)
Als je niet afhankelijk wilt zijn van je markt moet je geen onderneming beginnen natuurlijk...

Maar goed, het is wel weer duidelijk welke kant KPN op wil. De factor 'mens' is duidelijk een ondergeschikte. Blijkbaar gaat winstbehoud voor de onderneming boven baanbehoud voor de medewerkers...
Precies.
Zo ook mijn vraag bij de Pensioenfondsen, dat gisteren in het nieuws was.
Daar was ook mijn vraag "bevriezen ze de kosten omdat ze het niet meer uitbetalen kunnen, of bevriezen ze de kosten omdat ze anders minder winst maken?"

Als iedereen zich moet schikken vanwege de kredietcrisis, dan moeten de bedrijven dat ook en tevreden zijn met minder winst :(
pensioen fondsen minder winst maken?
Wat is dat nou voor onzin? Je geeft het antwoord zelf aan: een dekkingsgraad van onder de 100% betekend dat ze op termijn niet meer kunnen betalen. Wees blij dat ze het alleen bevriezen, onder de 100% zou eigenlijk moeten betekenen dat het zou moeten dalen. Nu wordt de rekening afgewend op de "werkenden" (die krijgen een verhoogde premie) de genen die al pensioen krijgen, worden niet gekort.
De dekkingsgraat is nogal afhankelijk van de rente, als die stijgt, stijgt de dekkingsgraad ook direct enorm. Er is gewoon heel weinig van te zeggen wat er al dan niet nodig is om in de toekomst te pensioenen te kunnen blijven uitbetalen.
KPN stelt dat de ontslagronde bij Getronics als 'voorzorgsmaatregel' nodig is, mede vanwege de verslechterde marktomstandigheden
In de intensieve veehouderij kenden we al het principe van 'preventief ruimen', blijkbaar is dit ook overgeslagen naar de intensieve 'menshouderij'.

Het geeft maar aan wat een gebrek aan menselijkheid optreed bij moderne grootschalige bedrijven. Het management (die ongetwijfeld de eigen bonus hiermee veiligstelt) heeft het in bedekte termen over FTE's en reorganisatie en intussen eindigen een paar honderd man op straat en die zoeken maar uit waar ze de huur van betalen...

Preventief geruimd en waarvoor? Zodat de KPN-aandeelhouder een halve cent dividend meer per aandeel krijgt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 31 maart 2009 10:01]

Men snijd in de bedrijfskosten zodat het bedrijf gezond blijft. Zodat de aandeelhouders eventueel dividend krijgen uitgekeerd, zodat het management hun bonus behaald en dat de rest van de werknemers wel hun baan behouden. Niets doen levert over het algemeen veel meer problemen op.
Anoniem: 297187
31 maart 2009 12:17
Heel spijtige wending in veel bedrijven. Maar toch vind ik het soms raar dat ze er zoveel volk buitengooien. Omdat er namelijk al een keer uitgerekend is dat een werknemer die je houdt je minder kost dan dat je pakweg volgend jaar opnieuw iemand voor de functie moet aannemen en opleiden.
Het is in veel bedrijven zo dat er nu besparingen moeten gebeuren, maar ik zie er tegen volgend jaar opnieuw al vacatures van verschijnen.
Ik denk dat ze zelf ook het rekensommetje hebben gemaakt.

En vergeet niet, managers worden vaak op korte termijn prestaties beoordeeld, dat ze volgend jaar of over twee jaar dan 1,5x de investering moeten doen, zien ze dan wel weer.
Getronics = leuk als springplank maar verder een prutbedrijf voor de werknemers.
Een soort ALDI onder de IT bedrijven. :)
Niet echt leuk om dit allemaal te lezen, maar ik heb bijna 17 jaar bij Getronics gewerkt. Ben 2,5 jaar geleden weggegaan wegens het geweldige K..-salaris, en de fantastiche (not) auto-keuze die ze hebben.
Dat waren mijn redenen om te gaan, want voor het werk was ik nooit weg gegaan. Ook de sfeer was goed, en toen Wang Global bijna geintegreerd was, kochten ze Pink. Blunder eerste klas, en ik was gelukkig weg voordat de KPN getronics kocht. Hoef ik tenminste niet op mijn CV te zetten dat ik bij de KPN heb gewerkt. De mentaliteit daar spoort niet echt. Nee, voor mij nooit meer Getronics, heel misschien als KPN Getronics verkoopt aan een ander bedrijf, maar KPN is voor mij het laatste bedrijf op aarde waar ik wil werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee