KPN rondt verkoop buitenlandse Getronics-onderdelen af

KPN heeft de in januari aangekondigde verkoop van zijn it-dienstverlener Getronics International afgerond. De Nederlandse tak, die vorig jaar hernoemd werd naar KPN Corporate Market, valt buiten de deal en is nog steeds in handen van KPN.

KPN logoGetronics International is in twee delen verkocht; Getronics Europa en APAC zijn nu in handen van het Duitse bedrijf Aurelius, al houdt KPN nog wel een minderheidsbelang. Getronics LATAM is in zijn geheel verkocht aan de investeringsmaatschappij OpenGate Capital. Financiële details van de transacties werden niet bekendgemaakt. Eerder liet KPN al weten dat met de overname geen arbeidsplaatsen verloren zouden gaan.

In augustus vorig jaar maakte KPN al bekend in Nederland afscheid te nemen van het merk Getronics, waardoor de naam vanaf oktober vorig jaar al tot het verleden behoorde. KPN kondigde destijds aan de activiteiten van het bedrijf onder zijn eigen naam voort te zetten. De verkoop heeft dan ook geen consequenties voor de voormalige Getronics-activiteiten in Nederland: die tak blijft onderdeel van KPN, met als naam KPN Corporate Market.

Een zegsvrouw van KPN bevestigde eerder al aan Tweakers.net dat internationale klanten met hun hoofdkantoor in Nederland ook na de verkoop van Getronics bediend blijven worden door de zakelijke tak van KPN.

KPN, dat Getronics in 2007 overnam, maakte vorig jaar bekend fors in het it-bedrijf te willen snijden. Van de vier- tot vijfduizend banen die tussen 2011 en 2015 bij KPN gaan verdwijnen, wordt de helft bij Getronics geschrapt. Het grootste deel van de banen gaat naar India. KPN zei eerder dat gedwongen ontslagen 'niet uit te sluiten' waren. In 2009 verdwenen er ook al 1400 banen bij Getronics.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

02-05-2012 • 09:01

18 Linkedin

Reacties (18)

18
18
15
2
0
3
Wijzig sortering
Het is drama hier. Ben reeds 3 jaar in dienst end it wordt mijn 8e ontslag ronde.
De sfeer loopt al jaren achter uit. Mensen zitten continu in onzekerheid.
Het is echt erg, Het is ook niet dat KPN verlies maakt nee alleen maar minder winst.

Het ofshoren naar india brengt allerlij problemen met zich mee klanten als UWV Achmea en ING pikken het niet dat indieers inzicht krijgen in hun gegevens.

Wat weer nieuwe aanbestedingen en huidige contracten onder druk zet.

Ik hoop dat mocht ik er nog zijn na de 2000 man die er uit moet straks en ik zit er nog bij dat het dan in wat rustiger vaar water komt.
Maatje van me werkt bij Getronics onderdeel in Budapest, niets vernomen dat kpn daar ook bezig is met schoonmaak.
Eerder liet KPN al weten dat met de overname geen arbeidsplaatsen verloren zouden gaan.
Van de vier- tot vijfduizend banen die tussen 2011 en 2015 bij KPN gaan verdwijnen, wordt de helft bij Getronics geschrapt. Het grootste deel van de banen gaat naar India.
Ik denk dat ze met de 1e zin bedoelen dat er als gevolg van de overname geen banen zullen verdwijnen, maar er wel nog steeds banen geschrapt gaan worden i.v.m. bezuinigingen. Maar laten we hopen voor die maat van jou dat ze Budapest vergeten :+

Snap eigenlijk niet waarom KPN het zou verkopen, het was toch een goed draaiend bedrijf dat Getronics? Of was dit voordeliger voor ze?
Snap eigenlijk niet waarom KPN het zou verkopen, het was toch een goed draaiend bedrijf dat Getronics? Of was dit voordeliger voor ze?
Zelfs een goedlopend onderdeel kost tijd en aandacht van het hoger management. Wat je vaak ziet is dat bedrijven zich graag op een kerncompetentie willen richten. Op die manier is zowel de expertise van het management als dat van de werkvloer over belangrijk stuk breedte van het bedrijf inzetbaar.

Bij een overname komt het vaak voor dat er onderdelen bij zitten die wat vreemde eenden zijn, of die erg ver af staan van jouw visie op de markt. Zelfs als ze geld verdienen kun je ze dan verkopen. Of misschien juist als ze geld verdienen, omdat dat een makkelijke manier is om snel waarde uit je overname te halen.
En zo lang we nog geloven dat management een onmisbare dienst weet te leveren voor het bedrijf is dit dus een geldig argument.
Ik zie zelf niet in waarom een goedlopend bedrijf meer aandacht zou trekken, immers als het als losstaand bedrijf zonder nog een laag management kan, waarom kan het dat dan niet als een bedrijfsonderdeel.
Vaak is het afstoten van bedrijfsonderdelen op de lange termijn geeneens een goede optie, maar het kortetermijnrendement stijgt en de aandelen worden meer waard dus van die kant komen ook al geen klachten. Niet te vergeten dat zo de managementlaag weer hun bonus heeft 'verdiend'.

Okee, misschien is dit allemaal te kort door de bocht, maar economie is gewoon geen eenduidig natuurwetenschappelijk proces, dus waar de afgelopen decennia de trend juist was te focussen op de core business zie je nu steeds meer bedrijven weer de keten van grondstof tot markt gaan beheren, aangezien ze daarmee denken kosten te kunnen besparen en marges te kunnen internaliseren.
Idee is dan dat elke euro die je steekt in zo'n niet core-business, ook besteed kan worden aan zaken die wel core-business zijn. En het idee is dan ook dat het rendement op die euro op lange termijn beter is wanneer geinvesteerd in core-business.

Vaak verkoopt men dan die rendabele onderdelen, en investeerd de opbrengst in verdere groei in die core-business.

In theorie allemaal waar, en soms ook goed uitgevoerd, maar het probleem is vaak dat de groei van de core-business ten koste gaat van het rendement.

Voorbeeld: je bent heel goed in het maken van tafels en verkoopt 2 miljoen per jaar. Je verkoopt de lampenafdeling, en investeerd het geld in een nieuwe tafelfabriek. Alleen misschien krijg jij die extra productie wel niet kwijt of enkel kwijt tegen lagere marges omdat je markt al verzadigd was.

Zeker bij complexere producten dan iets als tafels, is een investering van X niet zomaar te relateren aan een omzetstijging met behoud van winst-marges.

Resultaat is dat na het afstoten, je en kleiner bent qua omzet en kleiner qua winst, ondanks die investeringen in de core-business.

Philips is een klassiek voorbeeld. Het is nu erg goed in licht en gezondheidzorg, hetgeen de enige twee overgebleven takken zijn, maar ze zijn kleiner qua totaal omzet dan toen ze nog 5 takken hadden, en hebben ook geen hogere winst.

Wellicht dat Philips het nog slechter had gedaan als ze die andere takken behouden hadden natuurlijk, maar echt rendabel was die core-business dus ook niet in ieder geval ...
stap 1: bedrijf kopen.
stap 2: bedrijf leeghalen ( de goeie mensen nieuw contract aanbieden bij je hoofd bedrijf), en alle bestaande contracten overlepelen.
stap 3 : de rest van het bedrijf opknippen in stukken, en mbv reorganiseren aantrekkelijker maken.
stap 4 : het bedrijf in onderdelen verkopen voor meer waar je het voor hebt gekocht. De onderdelen zijn voor andere bedrijven soms interessanter dan het geheel.
stap 5: ga naar stap 1
Anoniem: 382732
@Hatsjoe2 mei 2012 09:58
In de tijd dat KPN Getronics kocht was het mantra nog dat iedereen (managed) services moest gaan leveren. Ondertussen is duidelijk geworden dat dat soort business erg lage marges heeft en alleen interessant is als je het echt groot kunt aanpakken (zoals bijv. HP doet).
KPn heeft in 2009 al aangegeven dat ze terug wilde gaan naar hun core business, telecom. gezien dat getronics toen al van hun was en zij toen al druk bezig met het intregreren van getronics in kpn is dit eigenlijk een logisch gevolg (ik zat er toen midden in). vind het alleen jammer, uiteindelijk blijft er gewoon niets meer van over. Ik heb nog zat contact met de mensen die er nog werken (vooral dan bij de Service Desk afdeling) en ik zou niet raar staan te kijken als dadelijk alles vertrokken is naar het buitenland.
KPn heeft in 2009 al aangegeven dat ze terug wilde gaan naar hun core business, telecom.
Het blijft vreemd dat ze 2 jaar daarvoor een puur automatiseringsbedrijf als Getronics kopen. Dit komt wel een beetje over als kapitaalvernietiging. Als oud-werknemer doet het me geen plezier om te zien hoe Getronics stukje bij beetje ten onder gaat.
Niet mogelijk - al zouden ze het graag willen. Er is simpelweg een gebrek aan nederlands sprekend personeel. Maar men gaat wel meer en meer richting een callcenter frontend met een paar oplospartijen in india. De kwaliteit van de dienstverlening is er, en zal er, niet op vooruit gaan.

So ends Getronics / Pinkroccade.
Dat denk ik niet, mijn werkgever is uit mijn hoofd ergens in 2010 volledig overgenomen door KPN, en wij zijn toch echt een IT-bedrijf.
Klopt inderdaad dat er weinig over blijft van de oude garde. En daarom zijn ook oude topmensen (Erik van der Meijden) opgestapt uit principiele overtuiging die daar tegen in druisten.

Getronics had een zeer sterke naam op de internationale markt. Ik als medewerker van het huidige KPN vind het een enorme teloorgang, want zeker op tweakers komt het overwegend negatieve nieuws dat KPN teweegbrengt hard aan. Daar maken wij nu deel van uit terwijl wij niet de verantwoording kunnen dragen voor de gemaakte fouten.

En spijtig genoeg blijft die lijn zich doorzetten, er wordt meer en meer ge-offshored want dat is inderdaad goedkoper. Ik vind het persoonlijk alleen zorgwekkend dat in een tijd waar ook veel bedrijven terugkomen van het off-shoring idee, KPN hier zo strict mee doorgaat.

Er veranderd echter zoveel op dit moment in de organisatie dat het ook voor de medewerkers zelf lastig te stellen welke richting het bedrijf op wil gaan. Ondanks dat er wel een sfeer van transparantie heerst. Alle stappen worden helder en duidelijk gecommuniceerd, maar het zijn er zoveel dat de 'gewone medewerker' het overzicht snel verliest en zijn eigen bedrijf niet meer herkent.
Ik heb jaren gewerkt bij Getronics, in 2009, toen bekend werd dat KPN het overnam, is de onrust en de massa ontslagen al begonnen, lange tijd aan lijntje gehouden. wel verlening contract, uiteindelijk niet. KPN heeft Getronics alleen overgenomen voor de klanten. Vraag niet hoe het in Bombay gaat, die gasten kunnen amper of geen Engels, je mocht op klantniveau niets meer doen, maar wel die Indiers helpen.....vaak was het dan dat je het zelf maar deed, met alle gevolgen van dien...kreeg je tijdens de PIP dat op je bord geschoven, Klanten werden gedwongen om accounts voor die Indiers te hebben. Zat bij een klant, heb verschillende keren die accounts moeten dissablen...

Ik heb gelukkig snel ander werk gevonden, en ben blij dat ik Getronics achter me kon laten...de sfeer is om te huilen, de spanning om te snijden, de argwaan verschrikkelijk!!
Bij Getronics heb ik altijd met veel plezier gewerkt maar sinds de overname door KPN is dat stukje bij beetje afgebrokkeld. Ik had ook niet het idee dat KPN waardeerde wat ik elke dag bij de klant deed. Nog 2 weken en dan ga ik na 14+ jaar Getronics ergens anders aan de gang! Het was een mooie leerzame tijd met leuke collega's maar die sfeer van vroeger is er niet echt meer.
Anoniem: 108709
2 mei 2012 10:42
Ook ik heb er heel wat jaartjes gewerkt en ik moet zeggen over het algemeen met heel veel plezier en het is treurig om te zien hoe alles werd opgeknipt en verplaatst naar India.

Zal mij benieuwen hoe lang KPN Corporate nog in handen is van KPN voordat dat ook word verkocht.
Dat bedrijven soms moeten bezuinigen reorganiseren oid, is begrijpelijk, maar wat ik niet begrijp waarom dit altijd ten koste moet gaan van de werksfeer, totale stompzinnig, narcistische egocentrische management die hun mond vol hebben over klant gericht zijn, en in de werkelijkheid alleen maar bezig zijn met zaken die hun eigenbelang dienen.
En dan vinden ze het gek dat mensen niet meer loyaal naar hun bedrijf of geïnteresseerd zijn in hun werk, maw. als je werkgever niet meer loyaal is naar jouw waarom zou jij dat nog zijn naar je werkgever.
Anoniem: 125150
2 mei 2012 13:46
Volgens mij gaan ze Getronics Consulting ook nog wel afstaan binnekort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee