Mobiel internetgebruik zet omzet KPN verder onder druk

De omzet- en winstcijfers van KPN blijven onder druk staan door het afnemende bel- en sms-gedrag van zijn mobiele-telefonieklanten, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal. Het telecombedrijf wist wel het aantal tv-klanten te vergroten.

In het derde kwartaal zag KPN zijn nettowinst met 9,4 procent afnemen, van 406 naar 368 miljoen euro. Ook de omzet daalde, met 3,4 procent naar 3,3 miljard euro. Hoewel KPN claimt dat de resultaten 'grotendeels in lijn zijn met de verwachtingen', wijst het bedrijf een aantal factoren aan voor de volgens analisten tegenvallende cijfers.

De belangrijkste factoren liggen op de mobiele markt. KPN zag het aantal mobiele abonnees in het afgelopen kwartaal met 83.000 afnemen, waarvan 65.000 prepaid-klanten. Ook de dienstenomzet daalde sterk, met 11 procent. Dit is vooral te verklaren door het afnemende sms- en voice-verkeer, terwijl het mobiele internetgebruik blijft toenemen.

Volgens KPN is de Nederlandse mobiele consumentenmarkt in een 'overgangsfase' en wil het met zijn nieuwe tariefstructuur, waarbij meer betaald moet worden voor mobiel dataverbruik, de trend van dalende inkomsten keren. De nieuwe abonnementsvormen zijn echter pas in september geïntroduceerd en daarom nog nauwelijks zichtbaar in de cijfers. Daarnaast geeft KPN minder toestelsubsidie.

KPN zegt ook last te hebben van de verlaagde mta-tarieven. Deze kosten, die mobiele aanbieders elkaar berekenen voor het doorgeven van een gesprek, zijn mede onder druk vanuit de EU verder gedaald. Ook erkent het telecombedrijf dat het op de consumentenmarkt te maken heeft met sterke concurrentie, vooral van de kabelbedrijven. Het upgraden van het kopernetwerk naar vdsl2 en het verder investeren in glasvezelaansluitingen moet de telecomaanbieder helpen zijn marktaandeel vast te houden.

Op de markt voor digitale televisie ziet KPN groei; het bedrijf heeft inmiddels 1,3 miljoen klanten die digitale televisie kijken via het telecombedrijf. Het aantal iptv-abonnees steeg met 73.000, maar KPN zag wel 15.000 Digitenne-klanten vertrekken. KPN hoopt met nieuwe diensten, zoals televisiekijken op tablets en laptops, en het aanbieden van iptv via zijn dochters Telfort en Xs4all de groei vast te kunnen houden.

KPN boerde in het afgelopen kwartaal ook goed met zijn Duitse dochter E-Plus en het Belgische Base; deze mobiele telecomaanbieders groeiden respectievelijk met 8 en 11 procent. Het bedrijfsonderdeel KPN Corporate Market, dat voorheen Getronics heette, zag het aandeel met 6 procent afnemen. Mede door 1350 arbeidsplaatsen te schrappen, een operatie die in het afgelopen kwartaal 78 miljoen euro kostte, hoopt KPN dit bedrijfsonderdeel weer winstgevend te maken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-10-2011 • 11:13

80 Linkedin

Lees meer

Aantal iptv-klanten KPN blijft groeien Nieuws van 26 oktober 2010

Reacties (80)

80
79
45
5
0
24
Wijzig sortering
Ik riskeer hiervoor wel een minnetje: want wat ik eigenlijk wil zeggen is: de omzet kan mij niet snel genoeg dalen.

Uiteraard even een onderbouwing. men straft nu de klant for being innovative...zoals whatsapp en Skype. Vroeger, en dan heb ik het echt niet over heel lang geleden, was het normaal dat er concurrentie was en dat je je daarop focussed als bedrijf. Kpn vond ik eerst redelijk vernieuwend met hun HI bijvoorbeeld voor jongeren.

Maar tijden zijn veranderd, mensen houden veel en veel minder geld over en richten zich op diensten die veelal gratis zijn. KPN aandeelhouders beginnen zich te roeren en draaien en uiteindelijk komt het erop neer dat KPN heeft besloten de klant dubbelop te belasten om de omzet "hoog" te houden speciaal voor hun aandeelhouders.

Dat de klant zich momenteel een strafkampbewoner voelt, doet er niet toe. Want het mooie van dit verhaal is dat innovatie in NL niet meer voorkomt. De ene provider verhoogt zijn prijzen en de rest volgt als een stel makke schapen mee. Niks profiteren ervan door op die manier klanten van KPN te stelen...nee, gewoon meedoen met de hype van KPN en vervolgens in de media heel erg huilie doen dat de omzet zakt.

Vergeleken met 20 jaar geleden is NL enorm naar beneden gezakt. Innovatief is het niet meer. Aanzien in het buitenland is ook weg. Er is maar een ding wat telt in deze maatschappij en dat zijn de keiharde klinkende euro's die van de burger het bedrijf in moet rollen en het liefst via een weg met de minste weerstand.

Dus KPN, de daling van jullie omzet kan mij niet snel genoeg gaan. Wellicht dat er dan eens een bezem door het bestuur wordt gegooid en er een mannetje vergelijkend met S. Jobs in het bedrijf komt. Want innovatie (gejat of niet) is hetgeen wat geld oplevert. Geen klantje uitzuigspelletje doen....dat zorgt alleen maar voor nog meer onrust in je bedrijf.
Vergeleken met 20 jaar geleden is NL enorm naar beneden gezakt. Innovatief is het niet meer.
Nederland blijft idd zakken op de 'innovatieranglijsten', maar we moeten zeker niet vergeten dat Nederland veel meer op haar lijstje heeft staan dan de Senseo, het drumstel voor doven, de sportbeha, de compact disc en kunstgras.

Nederland heeft maar 17 miljoen inwoners. We kunnen ons qua omvang dus sowieso niet meten met de VS of China, die toch een veelvoud aan potentieel geniale uitvinder zouden moeten hebben. Zou je denken. Maar dat is dus niet waar.

In Nederland worden op dit moment 140.000 geldige octrooien beheerd en daar komen er jaarlijks zo'n 10.000 bij. In tegenstelling tot de rest van de wereld (er zijn natuurlijk uitzonderingen) kun je in Nederland geen 'rommel' patenteren. Dit is ons intellectueel eigendom dat in potentie een veelheid aan nieuwe producten zal gaan opleveren. En niet op alle goede ideeën wordt octrooi aangevraagd. Sommige bedrijven geloven in geheimhouding of delen kennis juist met de wereld om de vooruitgang van technologie te stimuleren. Als je kijkt naar wetenschappelijke publicaties dan staat Nederland na de VS en Zwitserland op de derde plaats op de wereldranglijst geloof ik. Hoezo niet innovatief?

KPN heeft veel patenten op glasvezeltechnologie en draadloze technologiën (waaronder statistisch gemultiplexte pakketoverdracht tussen cel en schakelsystemen, dat overal ter wereld toegepast word). Als je zoekt in de EPO database dan heeft KPN internationaal 2341 geldige patenten op haar naam.
Niets om je voor te schamen denk ik.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 25 oktober 2011 12:36]

In Nederland worden op dit moment 140.000 geldige octrooien beheerd en daar komen er jaarlijks zo'n 10.000 bij. .... Als je kijkt naar wetenschappelijke publicaties dan staat Nederland na de VS en Zwitserland op de derde plaats op de wereldranglijst geloof ik. Hoezo niet innovatief?
In die zin is Nederland wel innovatief, nog wel want het is in hard tempo aan het dalen en op onderwijs wordt meer bezuinigd als ooit tevoren terwijl men naar een kenniseconomie toe wilt en daarvoor zijn juist meer investeringen in onderwijs nodig.

Veel buitenlanden, met name derde-wereld-landen zoals China, India, Indonesië, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Mexico, Filipijnen, Vietnam, Ethiopië en Egypte, zuid-Afrika, hebben veel inwoners maar ook een gigantische achterstand in onderwijs. De meeste daarvan, zoals China en India en zijn heel hard bezig met die achterstand in te halen. Als je kijkt hoeveel ingenieurs er ieder jaar in China afstuderen is het maar een kwestie van tijd voordat onze research-inspanningen en resultaten vergeleken met de Chinese verwaarloosbaar zijn.
Als je zoekt in de EPO database dan heeft KPN internationaal 2341 geldige patenten op haar naam.
En dat geeft ook al meteen aan waar het aan schort, van al die patenten merken wij als gebruiker weinig tot niets. Pas als er producten of diensten op de markt komen die van die technologie gebruik maken kunnen wij die innovatie zien en daarvan zijn er heel weinig Nederlands en er zijn ontzettend veel producten en diensten die ons land geheel niet halen omdat
- ons taalgebied te klein is
- ze worden tegengehouden door marktposities en een gebrek aan concurrentie en transparantie. Voorbeelden daarvan zijn er overduidelijk in de televisie-markt (coax-kabel, adsl, sateliet, dvb-t voor welke technieken een klant er steeds één kan kiezen) en telefonie.
Pas als er producten of diensten op de markt komen die van die technologie gebruik maken kunnen wij die innovatie zien
Wist je dat UMTS voor een deel gebaseerd is op tech van KPN? Dat merken wij elke dag, toch?
Whatsapp stats van mij:
Messages sent 1164, Messages recieved 1195
Dataverbruik:
Sent 4,7 + ontvangen 8,4 = 13,1MB, dit is over +- 4 maanden. Dit is niks!
We kunnen hele gesprekken houden met what's app en dat werkt ook stukken fijner dan de normale SMS functie. Het verbruikt echt totaal geen data, met 10 minuten internetten of een fimpje gebruik je al meer data.

Dus ja, we zouden gek zijn als we dit niet gebruiken maar ik kan prima begrijpen dat de telecom bedrijven hier niet blij mee zijn.

Een sms kost mij 12 cent, ik heb maar 135 min bel / sms. stel ik sms 1200 sms'jes per 4 maanden is dus 300 per maand - 135 = 165 x 0.12cent = €19,80 dat loopt KPN maandelijks mis aan mij door whatsapp doe dat x aantal miljoenen KPN abbonees...Is een hoop omzet die ze nu missen. Natuurlijk heeft nog lang niet iedereen whatsapp en lang niet iedereen stuurt zo veel berichtjes als ik(maar genoeg mensen ook wel veel meer dan ik :))

[Reactie gewijzigd door sbmuc op 25 oktober 2011 11:35]

Maar had je ook zoveel SMS gestuurd? Whatsapp verlaagt ook ergens de drempel om een berichtje te sturen nog eens. Je berekening klopt in dit geval trouwens ook niet want iemand die constant 165 SMS / maand over zijn/haar bundel zit koos of voor een grotere bundel of voor 'onbeperkt' (1000 that is) SMS à €9.95.

Het is overduidelijk dat de telco's gezamenlijk bezig zijn de consument een oor aan te naaien. Ik wil gewoon een betrouwbaar netwerk, een goede internetbundel en daarnaast een paar belminuten/smsjes. Waarom moet ik bij mijn dataverbruik bij Hi een bundel van 3000 sms/maand nemen? Dat heb ik niet nodig, gebruik ik niet en daar wil ik dus ook niet voor betalen.
Er zijn niet heel veel mensen die zo duidelijk naar hun rekening kijken en daarbij beslissen om een "onbeperkt" sms bundel te nemen.

En idd de drempel is nu VEEL lager om een berichtje te sturen, voorheen beperkte ik wel eens een sms'je tot 160 karakters(toch 160?) zodat ik maar 1 sms stuurde ipv 2.
In mijn geval duurt een sms al snel 20 minuten typen (op nummeriek tobo) en daarna duurt de bezorging ook al gauw 2½-3 uur (kpn-netwerk). Meestal komt het bericht daarmee dus te laat aan. Als ik bel heb ik die persoon gelijk aan de lijn en heb ik ook gelijk mijn antwoord.

Bijgevolg stuur ik vrijwel nooit SMSjes meer. Het zou me niets verbazen als een Whats-app bericht sneller gaat (heb het nog niet geprobeerd) dus dan zou één nadeel kunnen opheffen.

Internet verbinding onderweg zie ik wel zitten (buienradar oid, maps/navigatie vooral als je op huizenjacht bent, af en toe iets opzoeken) maar voor die enkele keer dat ik het dan gebruik is de prijs die KPN en Vodafone dan vragen gewoon te hoog. Met prepaid kost ieder probeerseltje geld dus dat doe je vervolgens ook niet. Mijn telefoon surft en updatet uitsluitend via WIFI.
In jouw geval verliezen ze geld, maar als ik kijk naar mijn geval verdienen ze geld.

Ik bel en sms bijna nooit, nooit gedaan ook, maar ik wil wel kunnen internetten.
Normaal had ik altijd prepaid, maar ik wil met internet erbij iets maandelijks.

De provider verdient hierdoor een stuk meer aan mij, dan dat ze voorheen deden.
Anoniem: 301339
@REDSD25 oktober 2011 15:06
Je had prepaid, nu wil je iets maandelijks (waarom?) en klaag je dat je duurder uit bent? Ik denk dat je meer wilt en dus iets meer gaat betalen. Als je een 'stuk' meer betaald voor hetzelfde moet je toch echt eens kijken of je niet iets beters kan vinden!
Allemaal leuk en aardig, maar dat netwerk moet toch op één of andere manier onderhouden worden hè. Dus het is logisch dat ze de inkomsten ergens vandaan moeten halen... dus ook logisch dat andere diensten duurder worden.
Het probleem zit hem in de koppeling tussen SMS/bel/data. Ik wil zelf kiezen hoeveel van elk en wil daar best voor betalen, maar wat moet ik met 1000 smsjes EN whatsapp? Andersom ook, oudere mensen die zich sug bellen kopen veel minuten in grote bundels en krijgen daar zeeen van dataverbruik bij. Ontkoppel dat gewoon, net als bij de kabel, daar kan je ook gewoon bellen en betaal je meer of minder voor je data verbruik. Beter een goed gejat concept dan slecht zelf iets anders bedenken...

Ontkoppeling van de bundels, das de sleutel
Dat dit voor jou werkt betekent niet dat heel Nederland het zo wilt hebben.
Ikzelf denk dat KPN gewoon te duur is, en dat de verlaagde winst niet ligt aan het blijkbaar nieuw ontdekte internetgebruik maar aan het feit dat ze gewoon minder klanten hebben tegenwoordig. Zoals het artikel al zegt "KPN zag het aantal mobiele abonnees in het afgelopen kwartaal met 83.000 afnemen". ze zullen best een geweldig netwerk hebben maar ik denk niet dat mensen daar 20 euro per maand meer over hebben...
Denk je nu echt dat providers die bundels gaan ontkoppelen zolang ze spraak en data niet via hetzelfde netwerk kunnen leveren?

Dat sleutelmoment lijkt mij op z'n vroegst pas te komen bij 4G (en dan spelen er vast nog een paar factoren een rol).

Edit: en met het risico om in herhaling te vallen: KPN had per september ook de tarieven van bel+sms abonnementen drastisch verhoogd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 25 oktober 2011 12:15]

maar wat moet ik met 1000 smsjes EN whatsapp
Meer SMSen en minder Whatsappen. Maar bellen en minder Skypen, Ze willen dat er verkeersvolume terug schuift naar de Bel en SMS kant van het netwerk omdat de belasting aan de datakant alsmaar hoger wordt. Dat doe je door data duur te maken en bellen en SMSen goedkoop.
Met VDSL2 is men op de goede weg. Ik heb zelf goede ervaringen ermee.
Ik zie dus eigenlijk geen toekomst in VDSL2, de snelheden zijn nog steeds sterk afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Als je dat in betrekking neemt is kabel (eurodocsis 3.0) de betere keuze, stabiel en altijd snel.
Glasvezel is echt goed, het is het allerbeste wat je kan hebben, we moeten alleen nog één keer de straten openmaken en dan zijn we er. Maar het is niet meer de jaren 80 en dit is hedendaags heel erg duur, en wordt steeds duurder. Jammer.

Over mobiel-gebruik, ik kan me herinneren dat KPN voor de zomer data-abonnementen met stuntprijzen verkocht, daarmee snijd je jezelf wel in de vingers kpn. Nu draaien de nieuwe klanten op voor deze kosten. Daarbij heeft KPN te maken met een imagoprobleem als "anti-whatsapp" wat de flow van nieuwe klanten ook niet zal helpen.

[Reactie gewijzigd door shadylog op 25 oktober 2011 12:03]

Je hebt gelijk als je VDSL2 an sich bekijkt maar het verder uitrollen is eigenlijk een graduele en pragmatische uitrol van FTTH.

Wat nu gebeurt in België bv is dat Belgacom overal VDSL2 met fiber tot op op 400m van elk huis aan het brengen is door middel van ROPs en Boost Boxen.

Eens die uitrol compleet is het dan nog een kleine stap om de laatste koperdraadjes ooit weg te werken. Ik vermoed dat KNP ook zoiets plant. Of beter, ik kan het alleen maar hopen.
Die koperdraadjes hoeven vaak nog niet eens weggewerkt te worden voor een dergelijke korte afstand, grote kans dat ze dat zelfs voorlopig nog eventjes laten zitten.
Het idee van vdsl2 is dan ook dat je beperkt graaft, glas tot de wijkverdeler legt, en zo de koperlengte tot het huis beperkt. Zo kan je toch hoge snelheden over de oude koperaansluitingen halen met beperkt graafwerk.

Echter de KPN manier (VDSL2-CO) is halfbakken. Ze behouden de huidige koperstructuur waardoor alleen klanten dichtbij de centrale hogere snelheden halen. Klanten zoals ik schieten er nihil mee op.
Jaren lang hun klanten genaaid en nu gaan huilen dat ze massaal overstappen naar andere middelen / providers. Ze reageren gewoon veels te laat op de veranderingen in de markt.

[Reactie gewijzigd door SaphuA op 25 oktober 2011 11:18]

Jaren lang hun klanten genaaid en nu gaan huilen dat ze massaal overstappen naar andere middelen / providers. Ze reageren gewoon veels te laat op de veranderingen in de markt.
Ik heb ook het idee dat dit te maken heeft met de belachelijke prijsverhogingen van afgelopen zomer.
Laten we het hopen, misschien dat providers dan in zien dat het niet de juiste manier van zaken doen is.

Waarom doen ze geen voip abonnement + internet voor 35 eu per maand oid
geen verbinding meer via het 2g netwerk, enkel via 3g, dat moet toch goedkoper zijn...
Ok misschien is het op dit moment nog niet overal in NL haalbaar, maargoed, misschien een optie voor over een jaar oid.
Ik zie het niet zozeer als een belachelijke prijsverhoging, maar meer als het terugbrengen van tarieven naar een normaal niveau. Ze hebben diensten aangeboden tegen te lage tarieven, en daar is door de consument massaal in gesprongen, meer dan ze hadden verwacht en meer dan hun netwerk aan kon. Nu zijn ze dus genoodzaakt die lage prijzen terug te draaien.
Genoodzaakt of niet het is gewoon een duidelijk voorbeeld dat een bedrijf als KPN enorm veel moeite heeft met het aanpassen op de huidige situatie. Naar mijn mening komt dat wanneer je een bestuur hebt met bejaarden :P Allemaal van die mensen die denken mee te gaan met de tijd maar uiteindelijk helemaal niks van de situatie begrijpen.

Nee sorry als je niet snapt hoe een markt werkt dan moet je jezelf aanpassen. Hadden ze dit vooraf gedaan dan had KPN er nu heel anders voorgestaan... Je moet een bedrijf runnen aan de hand van een visie, je moet niet van dit soort paniek acties gaan doen aangezien je daar later voor moet betalen
en doordat er nauwelijk concurentie is hier in Nederland ( elke telco valt wel of onder KPN, of de andere 2) worden wij flink genaaid
Inderdaad, en dan maken ze het mobiel internet ook nog eens lomp duur en dan vinden ze het gek dan mensen niet én veel gaan smsen én ook nog eens veel bellen waardoor ze maar 3 hele dure dingen in hun bundel moeten stoppen.
Helemaal mee eens! daarnaast lopen ze te janken. en wordt gesproken van verlies terwijl KPN nog altijd een netto winst van 368 miljoen heeft behaald... dit is incl. alle belastingen er al vanaf en wat er dus na alle investeringen puur overblijft.

Daarnaast is een daling van de netto winst helemaal niet zo gek als je kijkt naar de huidige economie. ik snap dan ook maar amper hoe in dit artikel wordt gesuggereerd dat het wordt veroorzaakt door de internet groei.

Dit wordt naar mijn idee de laatste tijd wel erg makkelijk als zondebok gekozen... zodra er iets minder winst gemaakt wordt is het meteen de schuld van whatsapp.

Ze hebben jaren lang mensen per minuut laten afrekenen zelfs als er maar 1 seconde werd geluisterd naar een voicemail. en nu lopen zeiken dat mensen het beu zijn en andere alternatieven zoeken... vervolgens komen ze er te laat achter en ontwikkelen abonnementen waarbij je met veel data ook veel smsjes en belminuten moet afnemen om zo toch maar de bel en sms minuten door de strot van hun klanten te duwen.

Mensen pikken het niet meer. ze nemen een 200 mb abo voor 30 euro en kunnen daarmee 10.000 whats app berichten versturen.

KPN zoekt het maar uit! Klanten pikken het niet meer.
Inderdaad.

Ik zelf was een aantal jaren geleden (2 of 3) klant bij Base, wat eigenlijk KPN België is. Eerst lijkt het echt een goed en goedkoop netwerk, en vraag je je af waarom proximus dat klein beetje duurder is, maar ik kan je zeggen dat na een aantal jaren klant zijn ik sommige medewerkers echt de kop af wou snijden, ik vele malen heb zitten vloeken omdat ik geen 3G signaal had buiten, ik het beu was dat een andere persoon hetzelfde nummer had als mij, dat je enkel voordeel hebt als je enkel belt daar base, dat de netwerkdekking echt slecht is, dat de belkwaliteit ongeloofelijk onverstaanbaar kan zijn bij redelijk laag bereik...

Ik kan zo blijven doorgaan, maar wat voor mij toch wel de doorslag heeft gegeven om te veranderen van provider is het feit dat de concurrentie gewoon beter en voordeliger is naar alle netwerken ipv naar enkel hun eigen netwerk. Ook kunnen ze echt niet tippen aan de klantenservice van Proximus en Mobistar.
Het mobiel internet van deze 2 is ook heel wat sneller en stabieler.
het afnemende bel- en sms-gedrag van zijn mobiele-telefonieklanten
En dit is dus exact het probleem, en niet omdat we meer internetten maar omdat de overige diensten afnemen.
Vind de verhoogde kosten voor mobiel internet ook niet de juiste oplossing.
KPN heeft kosten om het netwerk draaiende te houden, die nu worden afgewenteld via de belminuten en smsjes. De afgelopen tijd heeft KPN de draai gemaakt om de kosten van het netwerk ook te verwerken in de hoeveelheid data die men verstookt. Tot zover niets geks.

Waar het echt mis gaat, is dat de kosten buitenproportioneel zijn ten opzichte van binnen- en buitenland. In het buitenland zijn de limieten ruimhartiger en is men gewoon goedkoper uit. KPN kan dat niet afwentelen op een 'intensiever gebruikt netwerk', omdat een intensiever gebruikt netwerk eerder een kostenvoordeel is dan een nadeel: je hebt minder masten nodig om dezelfde mensen te bedienen. KPN kan dus niet duidelijk maken waarom de kosten hoger liggen.

Daar komt nog bij dat de KPN ook de aanname doet dat veelgebruikers en veel sms'en, en veel bellen en veel internetten. Dat is simpelweg niet zo. En mensen hebben nog altijd het idee dat ze niet gaan betalen voor iets wat ze niet gebruiken. Mensen willen daardoor geen KPN meer, en stappen over naar Vodafone of T-Mobile. :)
KPN doet mijns inziens helemaal niet de aanname dat mensen veel SMS'en, Bellen *en* Internetten. Het zal bij de grootste groep mensen 1 van deze 3 zijn en dan met name Internet. Dat weet KPN wel hoor!

Mensen zullen grotere bundels willen wat data betreft. Door deze mensen dan ook gelijk grotere bundels telefonie en sms door de strot de duwen, zal het weer een hoop geld opleveren.

Hoeveel langer de klanten het nog gaan pikken, is natuurlijk de vraag.

Data en bellen los van elkaar zien en tarieven die redelijk zijn (dat wil zeggen kosten + een beetje winst) zal de oplossing zijn, maar zo zitten deze bedrijven niet in elkaar.
KPN doet mijns inziens helemaal niet de aanname dat mensen veel SMS'en, Bellen *en* Internetten. Het zal bij de grootste groep mensen 1 van deze 3 zijn en dan met name Internet. Dat weet KPN wel hoor!
Dat KPN dat heus wel weet denk ik ook. Wat ze echter proberen is het bedrag per abonnee zo hoog mogelijk houden door de abonnee dingen aan te smeren die deze eigenlijk niet wilt maar dus wel betaald.
Over buitenland gesproken. Met KPN betaal je in het buitenland echt veel meer dan bij T-Mobile en Vodafone. Echt veelvouden. Zij zijn ook de enige die geen EU-tarief rekenen in Zwitserland. Ook zijn internetbundels daar niet geldig. Ook de beltarieven zijn véél hoger geworden (bijv. met Hi in de VS betaal je nu € 2,25 per minuut 8)7).

Daardoor is KPN dus geen optie voor mij :{ Maarja, het lijkt me ook erg lastig om te concurreren met Vodafone en T-Mobile op dat vlak omdat die een erg sterke inkooppositie hebben in het buitenland.

In het buitenland zie je trouwens ook wel dat het juist de goedkopere netwerken zijn die stunten met hun tarieven. De providers die van origine de sterkste netwerken hebben (vaak de telecomprovider die het vaste net ook doet, net als in NL) hebben vaak nog de hoogste tarieven: T-Mobile Duitsland, Proximus België, Orange Frankrijk, O2 Verenigd Koninkrijk etc. KPN valt ook in dat rijtje. Ben benieuwd wat daar gebeurt of gaat gebeuren qua tarieven en klantverloop.
Proximus heeft een heel redelijk aanbod hoor vergeleken met Base en zelfs met Mobistar. Voor dezelfde prijs krijg je bij proxi heel wat meer...

En trouwens, je mag het vragen wie je maar kent met Proximus maar dat is echt hét netwerk van België:
*Zeer goede klantenservice (24/24, 7/7);
*Goed opgeleid personeel;
*Als je iets aanvraagt in de shops of telefonish dan gaat dat heel snel;
*Hele goede bundels en sterke promoties;
*Supersnel 3.5G netwerk (snelste in belgië)

Is wel wat anders dan KPN/Base hoor, daar zeggen ze je gewoon van "zijde nie content ewel gaat dan naar Mobistar hé"...
Anoniem: 301339
@Krisp25 oktober 2011 15:02
Mensen willen daardoor geen KPN meer, en stappen over naar Vodafone of T-Mobile. :)
Maar daar speelt precies hetzelfde probleem. Waar bellen en sms'en redelijk goedkoop te verwezenlijken zijn voor een provider is een stabiel en snel dataverkeer (ja ik weet dat spraak ook data is...) heel wat minder makkelijk. Bedenk maar eens hoeveel gesprekken er gevoerd kunnen worden in dezelfde bandbreedte als nodig voor het kijken van een youtube video.

Tot nu heeft de KPN die oplopende kosten kunnen betalen met de oplopende opbrengsten van spraak en sms maar dat loopt nu spaak. Dus moet er een ander verdienmodel komen waarbij de gebruikers betalen voor de diensten die ze afnemen.

Veel tweakers denken dat de KPN daarmee meer geld verdient maar dat is gewoon niet zo, het is bedoelt als een stabilisatie van het huidige winstvoorspelling. Iets wat de aandeelhouders gewoon eisen. Asl je het daar niet mee eens bent ga je naar een andere provider, tot ook die zijn prijs verhogen moet. Dan lopen we weer met zijn allen naar de dan goedkoopste totdat die het gevraagde niet meer leveren kan en ook zijn prijzen moet verhogen. De verschuiving van grote hoeveelheden klanten maken de markt onstabiel en daarmee lopen de kosten nog meer op.

Zolang er geen aanbieder is die het veel goedkoper doet, kan je aanbieders niet veel verwijten. Wij willen (met zijn allen) meer en het kan niet goedkoper. Als dat wel kon was er al lang een prijsvechter die het vol kon houden en niet alleen een paar maanden iets goedkoper zijn dan anderen.

Is het jammer dat het duurder word? Zeker. Maar wel te begripen als je iets verder kijkt dan PR en wat er in het verleden gebeurt is.
stap je toch lekker over naar Ben?
Heb nu een €16 per maand abo met 300 minuten of smsjes en internetten tot 1GB per maand (daarna lagere snelheid).

1GB limiet is zeer ruim voor mij en zeker een grote groep met mij. Thuis heb je toch gewoon wifi? En met wat geluk ook op je werk of school. Alleen als ik niet op die plekken ben zit ik op 2G en als ik het nodig heb 3G.
Afnamen van bel- en sms-gedrag is voor KPN een groot probleem.
Maar door de verschuiving van bel&sms naar internet, wordt KPN gewoon een internet provider. Door de tarieven van internet te verhogen gaan klanten juist weg, nog minder inkomsten dus. Daarom prakken ze er maar een standaard unlimited sms bundel bij...
En de klanten maar slikken...
"En dit is dus exact het probleem, en niet omdat we meer internetten maar omdat de overige diensten afnemen."

De diensten nemen niet af, ze verschuiven gewoon, dat is alles. Ongeacht hoe de economische situatie is gaan mensen niet opeens minder communiceren. Ze zoeken alleen telkens naar de beste en/of goedkoopste oplossing. Wat ik bijzonder vind is dat KPN kennelijk niet doorheeft dat mobiele telefonie gewoon een commodity is. Er is geen "beste" aanbieder; als iemand het ergens anders goedkoper kan krijgen stapt 'ie gewoon over. Mensen willen gewoon internet en 'gratis' pingen en whatsappen. Klaar. Als ze bij provider X zitten en het bij Y goedkoper kunnen krijgen zijn ze pleite. Als het niet meteen is, dan wel de volgende abbonementsperiode.
KPN gaat gewoon verliezen. Op consumenteninternet gebied hebben ze VDSL, ondergeschikt aan glasvezel en kabel. Op mobiel gebied zijn ze met de de nieuwe tariefstructuur peper duur, maar hebben wel een goed netwerk. Daarmee concurreren ze met Vodafone, als je relatief voordelig wil kies je T-Mobile en neem je het bereik voor lief. Vodafone opereert internationaler, met de nieuwe bundels kun je bij Vodafone je data, spraak en sms voor maximaal 60 dagen binnen bundel in 42 landen gebruiken. Dat kan KPN je nooit bieden.
Als student commerciële economie moet je toch weten dat het winnen of verliezen niet alleen afhangt van de korte termijn inkomsten.

Natuurlijk zijn de abonnementen van T-Mobile en Vodafone voor de consument waarschijnlijk voordeliger.
Maar: KPN heeft veel tech in beheer of heeft de patenten op technologie waar op andere wijze inkomsten uit vloeien, ze leveren aan bijna alle grote spelers in telecom-land. De bedragen die daarin omgaan zijn veel hoger dan die in het normale consumentenverkeer.
VDSL, ondergeschikt aan glasvezel en kabel
VDSL wordt toegepast in combinatie met glasvezel.
Een nadeel van VDSL is dat de afstand tussen aansluiting en centrale maximaal 1200 meter mag zijn. Bummer. Om dit probleem op te lossen heeft KPN glasvezelverbindingen naar de wijkverdelers gerealiseerd, waar een VDSL-centrale aan hangt. Elke VDSL gebruiker kan in theorie de maximale VDSL bandbreedte gebruiken.
Door de infrastructuur die ze nu aan het bouwen zijn, is het straks maar een kleine stap naar glasvezel voor iedere consument.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 25 oktober 2011 14:15]

Je hebt gelijk ik schets een korte termijn verlies. Maar toch zie ik consumenten niet snel van internet provider switchen, KPN's lange termijn alternatieven zullen niet significant sneller of goedkoper zijn, waarom zou de consumenten de rompslomp op zich halen?
Consumenten switchen idd niet snel van provider. Ik denk dat de ADSL markt 0.5% gekrompen is vs. 4,5% groei in de kabelmarkt. De opkomst van mobiel internet heeft weinig tot geen invloed gehad op het gebruik van 'vast' internet.

KPNs lange termijn alternatief voor VDSL is glasvezel en zal op dit moment niet onder doen voor snelheden die met de kabel gehaald zullen worden.
Blijkbaar is de max voor glasvezel nog lang niet in zicht, want anders zouden Google, KPN en de EU er niet zoveel geld in pompen. Denk je ook niet?
Beetje raar, ga je eerst vdsl2 aansluitingen leggen en optimaliseren om er later glasvezel te leggen.

kan je toch beter gelijk glas leggen, is denk ik goedkoper op termijn ?
Het lijkt erop dat KPN ervoor heeft gekozen om eerst glasvezel te leggen naar alle wijkverdelers en als die infrastructuur er ligt, al haar eindgebruikers te migreren naar glas. VDSL is niet 'aangelegd', maar gaat gewoon over de ouderwetse koperkabel.
Steeds meer mensen gaan over naar nieuwe modellen phones die steeds maar meer ook verleidelijker worden om internet op te gebruiken. Dit zal dus alleen maar toenemen.

Ik vraag mij of dit gevolgen zal hebben op kosten (tariefwijzigingen). Ik ben zelf T-Mobile gebruiker maar ik ken mensen die KPN gebruiken.
Je vergeet erbij te vermelden dat de providers deze toestellen zelf aanbieden en er flink reclame voor maken ook. kijk naar de reclame van hi waarbij twee gasten een huis binnen stormen van hun vriend en zeggen dat ze al 12 seconden niks meer hebben gehoord. daarna worden whatsap ping ook genoemd.

en dan nu lopen klagen dat iedereen het gebruikt.... ja dikke neus!!
KPN is ook wel een groot bedrijf he. Die marketingcampagnes worden bedacht door mensen die snappen hoe de markt in elkaar steekt. De mensen die over de financien gaan zijn oude grijze mannen ergens bovenin die ivoren toren die nog elk mailtje door hun secretaresse laten uitprinten zodat ze deze dan op hun gemak achter in de auto door kunnen lezen.

Alle aanbieders van mobiele telefonie hebben last van de verschuivende markt. Vodafone en T-mobile passen zich daarop aan. KPN gaat vooral hard lopen klagen en heeft kennelijk niet helemaal door dat ze zich daarmee profileren als oud en log bedrijf.
Zo lang Simyo voor 14,95 euro per maand zonder abonnement 250min/sms en 1 GB data op datzelfde netwerk van KPN kan leveren, zullen steeds meer klanten bij KPN weglopen zoals ik nu ook.
SImyo is onderdeel van KPN;) Dus je loopt niet weg bij KPN
Ik weet ook dat ik niet wegloop bij KPN maar Ik heb het er over dat Simyo het wel tegen deze prijs kan en KPN zelf niet, zijn 2 x zo duur???
Dat is te verklaren.
Simyo koopt x miljoen belminuten bij KPN voor een x bedrag. En verkoopt die belminuiten dan weer aan de consument.

KPN heeft in tegenstelling tot Simyo een hoop investeringen gedaan. Die moeten worden terugverdiend en dat doen ze onder andere door:
1) Zelf diensten aan te bieden aan consumenten
2) grote hoeveelheden belminuten en data verkeer tegen vaste prijzen te 'verkopen' aan 'resellers' zoals Simyo, Telfort, Base, E-Plus, XS4ALL en Planet Internet
3) Infrastructuur ter beschikking te stellen/verhuren
4) Gebruiksrechten voor technologie/patenten te 'verkopen'
5) en wat nog niet meer

Dit zorgt ervoor dat er een winst van ruim 13 miljard en een bruto bedrijfsresultaat van bijna 3 miljard (over 2010), geboekt kan worden - in een op zich nog lastig economisch klimaat.
Dan doe je toch iets goed.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 26 oktober 2011 14:48]

Het lijkt erop dat KPN heeft gegokt maar verliest. De consument is helemaal niet bereid om meer te betalen voor internet, temeer omdat andere providers simpelweg ruimhartiger zijn in hun aanbod (wat niet betekent dat het een goed aanbod is).

Mijn eigen interpretatie daarbij is dat de consument zich redelijk bekocht voelt door de koppeling tussen bellen, smsen en internetten. Iemand die veel internet, hoeft nog niet veel te bellen. Op het moment dat de KPN die koppeling los laat, zul je zien dat er weer mensen terug gaan komen. Want een belangrijke asset heeft KPN wel: ze hebben het beste netwerk in Nederland. :)
Het beste netwerk met de slechtste klantenservice ja. Het is echt ongelofelijk hoe KPN haar klanten behandelt en dat mensen dit ook nog pikken. Het meest onbeschofte wat ik nog heb meegemaakt is dat we bedrijfsmatig wilden overstappen op KPN en vervolgens de vertegenwoordiger maar niets meer van zich laat afhoren, dat is dus maar een enkeltje T-Mobile geworden.
Het beste netwerk is het allang niet meer.
Heb tegenwoordig met KPN regelmatig een slechtere ontvangst dan mijn vriendin met t-mobile
Hou jij je iPhone 4 wel goed vast? ;-)
Dat hangt er maar net vanaf waar dat je bent. Maar als je het goed zou willen doen zou je een sim moeten hebben waarmee je met drie de netwerken kunt verbinden. Ik denk dat je daarmee een behoorlijk goede dekking zou kunnen krijgen.

Met een dual-sim toestel (triple-sim bestaat al helemaal niet) werkt dat toch niet zo goed omdat je dan met verschillende telefoonnummers zit én je niet tijdens een gesprek kunt overschakelen van netwerk. (Een dual-sim adapter, laat staan triple-sim werkt al helemaal niet omdat je die steeds moet omschakelen, vaak met uit- en aanzetten van het toestel) Ook verbruikt een dual-sim toestel meer stroom omdat het twee verbindingen moet onderhouden.
Je krijgt als klant sowieso niemand meer van KPN te spreken. Gaat allemaal via externe callcenters. De enige manier is per post. Belachelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee