De omzet- en winstcijfers van KPN blijven onder druk staan door het afnemende bel- en sms-gedrag van zijn mobiele-telefonieklanten, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal. Het telecombedrijf wist wel het aantal tv-klanten te vergroten.
In het derde kwartaal zag KPN zijn nettowinst met 9,4 procent afnemen, van 406 naar 368 miljoen euro. Ook de omzet daalde, met 3,4 procent naar 3,3 miljard euro. Hoewel KPN claimt dat de resultaten 'grotendeels in lijn zijn met de verwachtingen', wijst het bedrijf een aantal factoren aan voor de volgens analisten tegenvallende cijfers.
De belangrijkste factoren liggen op de mobiele markt. KPN zag het aantal mobiele abonnees in het afgelopen kwartaal met 83.000 afnemen, waarvan 65.000 prepaid-klanten. Ook de dienstenomzet daalde sterk, met 11 procent. Dit is vooral te verklaren door het afnemende sms- en voice-verkeer, terwijl het mobiele internetgebruik blijft toenemen.
Volgens KPN is de Nederlandse mobiele consumentenmarkt in een 'overgangsfase' en wil het met zijn nieuwe tariefstructuur, waarbij meer betaald moet worden voor mobiel dataverbruik, de trend van dalende inkomsten keren. De nieuwe abonnementsvormen zijn echter pas in september geïntroduceerd en daarom nog nauwelijks zichtbaar in de cijfers. Daarnaast geeft KPN minder toestelsubsidie.
KPN zegt ook last te hebben van de verlaagde mta-tarieven. Deze kosten, die mobiele aanbieders elkaar berekenen voor het doorgeven van een gesprek, zijn mede onder druk vanuit de EU verder gedaald. Ook erkent het telecombedrijf dat het op de consumentenmarkt te maken heeft met sterke concurrentie, vooral van de kabelbedrijven. Het upgraden van het kopernetwerk naar vdsl2 en het verder investeren in glasvezelaansluitingen moet de telecomaanbieder helpen zijn marktaandeel vast te houden.
Op de markt voor digitale televisie ziet KPN groei; het bedrijf heeft inmiddels 1,3 miljoen klanten die digitale televisie kijken via het telecombedrijf. Het aantal iptv-abonnees steeg met 73.000, maar KPN zag wel 15.000 Digitenne-klanten vertrekken. KPN hoopt met nieuwe diensten, zoals televisiekijken op tablets en laptops, en het aanbieden van iptv via zijn dochters Telfort en Xs4all de groei vast te kunnen houden.
KPN boerde in het afgelopen kwartaal ook goed met zijn Duitse dochter E-Plus en het Belgische Base; deze mobiele telecomaanbieders groeiden respectievelijk met 8 en 11 procent. Het bedrijfsonderdeel KPN Corporate Market, dat voorheen Getronics heette, zag het aandeel met 6 procent afnemen. Mede door 1350 arbeidsplaatsen te schrappen, een operatie die in het afgelopen kwartaal 78 miljoen euro kostte, hoopt KPN dit bedrijfsonderdeel weer winstgevend te maken.