Klanten van KPN en Vodafone kunnen binnenkort precies zien hoeveel data ze per maand verbruiken. De ingreep is nodig, omdat bij de goedkopere abonnementen een lage datalimiet van bijvoorbeeld 100MB of 200MB zit.
Het overzicht met precieze aantal MB's verbruik moet zichtbaar worden op de rekening, melden de providers tegenover Nu.nl. Daardoor zien klanten veel beter hoeveel data ze precies per maand verbruiken. Nu is dat nog onduidelijk, omdat er alleen sms'jes worden verstuurd als een bepaald percentage van de data in een bundel of van een fair use policy is verbruikt.
De precieze hoeveelheid data was nooit relevant, omdat providers bij onbeperkte abonnementen of niet gehandhaafde fair use policy's vaak geen consequenties hingen aan het feit dat iemand veel data verbruikte. Nu is dat anders: wie over zijn bundel heen gaat, moet extra tegoed bijkopen of per MB bijbetalen.
Naast de specificaties op de rekeningen gaan de providers ook met een tool op de website klanten voorrekenen hoeveel data welke soorten activiteiten kosten. Daardoor moeten klanten van tevoren kunnen berekenen hoeveel data ze gaan verbruiken. KPN heeft de tool al online staan.
Beide providers kwamen vorige week met abonnementen, waarbij prijzen werden verhoogd en datalimieten voor goedkopere abonnementen werden verlaagd. KPN verlaagde bovendien de korting op smartphones bij het afsluiten van een abo, terwijl Vodafone met Smart een nieuwe abonnementsvorm gericht op grootverbruikers van data lanceerde. De nieuwe abonnementen zouden nodig zijn, omdat door het toegenomen gebruik van data providers meer zouden moeten investeren in hun netwerken. T-Mobile heeft vooralsnog geen nieuwe tarieven aangekondigd. Die provider zou willen vasthouden aan het aanbieden van onbeperkt internet.
Voor veel smartphoneplatformen bestaan apps waarmee bijgehouden kan hoeveel dataverkeer wordt verstookt, al verschillen de meningen over de nauwkeurigheid van die metingen. Ook bestaan er firewalls waarbij de gebruiker per app kan beslissen of die over 3g data mag gebruiken. Voor Android-toestellen, die de meeste data verbruiken, is Droidwall een dergelijke app, al vereist die wel root-toegang. Voor iPhone is voor dat doel de jailbreak-app Firewall IP 2.0 verkrijgbaar.