KPN verkoopt E-plus aan Telefónica Deutschland

KPN gaat zijn Duitse bedrijfsonderdeel E-Plus verkopen aan Teléfonica Deutschland. De transactie, die nog goedgekeurd moet worden door verschillende instanties, heeft een totale waarde van 8,1 miljard euro. KPN probeert E-Plus al langere tijd te verkopen.

KPN logoTeléfonica Deutschland betaalt 5 miljard euro cash voor KPN's Duitse telecomaanbieder. Daarnaast krijgt KPN nog een aandeel van 17,6 procent in Teléfonica Deutschland, ter waarde van 3,1 miljard euro. KPN zegt de opbrengsten te willen gebruiken om zijn 'financiele flexibiliteit te vergroten' en is voornemens in 2014 dividend uit te keren aan aandeelhouders.

De verkoop moet nog goedgekeurd worden door de besturen van beide bedrijven en door verschillende overzichtsinstanties. Mochten deze laatste geen goedkeuring geven, dan zal Teléfonica Deutschland een bedrag van 100 miljoen euro moeten betalen aan KPN. Mocht het management van één van de bedrijven de deal laten afketsen, dan moet dat bedrijf een bedrag van 50 miljoen aan de andere partij betalen.

KPN had E-Plus al langere tijd in de etalage staan en een jaar geleden liet het bedrijf nog weten dat het geen koper kon vinden voor het Duitse bedrijf. Na de verkoop wil KPN zich op zijn core geographies richten, waarmee gedoeld wordt op Nederland en België. In België stond KPN-dochter Base lange tijd te koop, maar vorig jaar besloot KPN om Base weer van de markt te halen. Er waren wel partijen met interesse, maar het bedrijf vond de geboden bedragen te laag.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

23-07-2013 • 09:18

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
in plaats van schaalvergroting is dit gewoon terugvallen op de eigen markt.
Wat wel jammer is want de mobiliteit in europa is groter en dan zou je ook verwachten dat er meer europesche speler zouden komen.
Kpn is groot als servet en te klein als tafellaken.

Dus te groot om overgenomen te worden en klein om zelf over te nemen.

Dus in plaats van groeien( dat is moeilijk en levert weinig cash op voor aandeel houders)

Gaan onderdelen verkopen om zo zelf een geschikte betaalbare overnemen prooi te worden terwijl de aandeel houder jaren hebben kunnen cashen aan dividend betaald uit de opbrengsten van het afstoten en als laatste aan de overnamen

Kpn is al jaren bezig de ideale overnamen partner te worden. Ik heb er gewerkt en als de manier van inverteren en bezuinigen ziet draait het alleen maar om de waarde voor de aandeel houder.

Ze hielden slim tegen omdat hij met 30% een overnamen kan tegen houden er moet dan 75% akkoord gaan me het bod.
Slim hielden ze niet tegen.

Had slim meer dan 30% van de aandelen dan was hij verplicht om een bod op de rest uit te brengen. Er zal een reden geweest zijn waarom hij dat niet wilde.

De reden zie je nu. KPN verkoopt, krijgt cash en geeft dat voor een deel aan de aandeelhouders. slim zal dus een extra dividend krijgen en op die manier boekt hij al een leuke winst.

een kleiner kpn is daarna misschien ook weer goedkoper over te nemen door Slim, conclusie Slim = slim.
Dat dividend zal in geen verhouding staan tot de verliezen die hij heeft geleden op de aankoop van die 30%.

Hij heeft rond de 8 euro per aandeel betaald, dat is nu nog 1.80 waard. De opbrengst van E-Plus is slechts 5 miljard euro cash. Zelfs als KPN daarvan de helft uitkeert als dividend, dan is dat nog maar 1 euro per aandeel.

Erg blij zal mr Slim inmiddels niet meer zijn met zijn aankoop.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 16:44]

Het verlies is op dit moment gewoon een papieren verlies. De waarde kan na deze verkoop zo weer stijgen.

De waarde zal ook zeker stijgen als bekend gaat worden dat er een extra dividend komt. Door de koersstijging betalen nieuwe kopers een deel van het dividend door een hogere prijs.

Daarnaast bekijken investeerders als Slim naar de lange termijn en als het aandeel zo laag blijft heb je misschien wel eens kans dat hij KPN echt wil overnemen.
Als Slim werkelijk naar de lange termijn had gekeken, dan had hij wel een jaartje gewacht en had dan zijn aandelen voor 1.80 ipv 8 euro gekocht.
Dit is ook logisch en een hele slimme strategie. In plaats van miljarden cash uitgeven in een wanhopige poging om bij de grote jongens te blijven horen (iets wat een minder gediciplineerde directie zou doen), zorg je ervoor dat je de tent zo duur mogelijk verkoopt.

Overigens, als ze werkelijk zo focusen op aandeelhouderswaarde doen ze het bijzonder slecht. De aandeelhouders hebben de afgelopen 2 jaar hun waarde zien zakken van 10+ naar 1.8 euro, en hebben maar ~1 euro dividend gezien. De KPN directie doet van alles, maar aandeelhouderswaarde creeren is het niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 16:48]

Er zullen vast wel meer Europese spelers komen. Maar, het lijkt niet dat KPN er toe gaat behoren omdat ze simpelweg te klein zijn en niet genoeg groeien (integendeel) om op redelijke termijn dat wel te worden.
Er zijn nu in Europa vrijwel alleen maar Europese spelers actief: Deutsche Telekom, France Telecom, BT, Vodafone, TIM, Telefonica, etc. Wat er nu gaat gebeuren is dat telecom spelers van buiten Europa interesse beginnen te tonen: AT&T, Verizon, en inderdaad: Carlos Slim.
Anoniem: 382732
@Dreamvoid23 juli 2013 16:44
Alleen SLim toont echte interesse. Die anderen niet echt, het is meer de media die daarop speculeren.
Het betekend wel dat KPN voor 3.1 milard aandelen krijgt in Telefónica. Dit betekend dat ze gemakkelijker contracten kunnen afsluiten en/of samenwerking kunnen aangaan met dit bedrijf
Correctie, men krijgt tegen de huidige beursprijs voor een waarde van 3,1 miljard in Telefonica Duitsland en dat is iets anders dan een aandeel in het moederbedrijf Telefonica.

Men zal neem ik aan wel roaming afspraken gemaakt hebben voor de toekomst. Neemt niet weg dat de eu op termijn naar nog lagere roaming kosten gaat en sta er niet gek van te kijken dat gesprekken ontvangen in de euo straks gratis is.
Lijkt positief nieuws maar is het helemaal niet. KPN draait slecht en heeft gewoon geld nodig; nu E-Plus en straks gaat er weer een ander onderdeel in de verkoop. Allemaal om maar dividend aan de aandeelhouders te kunnen uitbetalen.
Straks is er niets meer te verkopen en wordt KPN zelf opgesplitst en aan de hoogste bieder verkocht.
Precies. E-Plus is een bedrijfsonderdeel dat relatief goed draait. Leuk dat je dat nu kan verkopen, maar het levert maar één keer geld op. Dat geld gaan ze nu dus deels uitkeren aan de aandeelhouders. Dan is het daarna weg uit het bedrijf.
Anoniem: 428562
@ATS23 juli 2013 10:58
Waar had KPN een 4G licentie in Duitsland van moeten betalen ?

Het kopen van E-plus in 1999 is waar alle problemen van KPN zijn begonnen, onder Scheepbouwer heeft KPN jarenlang eigen aandelen ingekocht voor meer dan 10 euro. Dit jaar zijn er nieuwe aandelen uitgegeven voor minder dan 2 euro. Duur aandelen inkopen en goedkoop uitgeven heeft KPN miljarden gekost.
Klopt, maar op het moment dat ze die aandelen inkochten was dat een op zich goede beslissing. Achteraf is altijd makkelijk praten wat verkeerd gedaan is.
op het moment dat ze die aandelen inkochten was dat een op zich goede beslissing.
Dat was het toen ook al niet. Eerst is alle cash door die terugkoop acties uitgegeven, terwijl dit vrij kort daarna broodnodig bleek voor miljardeninvesteringen in glasvezel en 4G, wat vervolgens duur geleend moest worden.

Maar goed, dit is met volledige instemming van de aandeelhouders gebeurd, dus dan moeten ze maar op de blaren zitten ook.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 18:02]

KPN wil niet door de Zuid Amerikanen worden overgenomen, maar flirt al tientallen jaren met telefonica/Movistar uit Spanje. Hiermee zal een overname van KPN door telefonica iets makkelijker worden en een overname door America Movil uit Zuid Amerika lastiger.

Slimme zet dus en het geld kan meteen het nieuwe 4G netwerk in Nederland in, dus goed voor ons.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2013 10:09]

En jij denkt dat Carlos Slim dat laat gebeuren terwijl hij bijna 30% KPN aandelen heeft?
Ondanks dat hij geen meerderheid heeft, heeft hij wel een doorslaggevende stem met zijn aandelenpakket.

(Edit at Dreamvoid : Belangrijke keuzes van het bestuur van de onderneming, zoals fusies en overnames, moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Ook kunnen aandeelhouders bestuursleden wegstemmen of nieuwe onderwerpen op de agenda laten zetten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel
Lijkt mij dat de verkoop van E-Plus vast wel aan de orde is geweest op de aandeelhoudersvergadering.)

[Reactie gewijzigd door cHoc op 23 juli 2013 20:04]

Dat is nieuw voor mij, heb je ergens een bron voor dat hij een doorslaggevende stem heeft? Ik heb nergens berichten gezien over preferente aandelen oid.

(edit: en bovendien heb je als aandeelhouder in NL maar weinig invloed op wat de bedrijfsleiding doet.)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 15:58]

Aangezien op de gemiddelde aandeelhoudersvergadering maar een minderheid van de stemgerechtigde aandelen vertegenwoordigd zijn, is 30% inderdaad genoeg voor een doorslaggevend belang. Zeker voor een "volksaandeel" als KPN waarvan een aardig deel in handen is van particulieren.
Dit is hoe het de facto werkt bij een aandeelhouder met zoveel aandelen.

Bij een gemiddelde aandeelhoudervergadering komt ~50% van de aandeelhouders opdagen, als er daar dan één tussen zit die 30% van het totaalpakket heeft kan hij dus bepalen. In de praktijk is 25% van de aandelen van een bedrijf bezitten voldoende om meerderheid van stemmen te hebben. Veel aandelen zitten bij kleine investeerders of in fondsen die langetermijnbeleggingen doen en niet actief van hun aandelen gebruik maken.
Anoniem: 382732
@ucsdcom23 juli 2013 13:32
Ik denk/vrees dat het geld eerder bestemd is om de belabberde cash positie van KPN een beetje te verbeteren.
Ofwel, eerst neem Telefónica E-Plus (kroonjuweeltje) over, en daarna kopen ze binnen een jaar KPN zelf. Hebben ze de aandelen Telefónica Duitsland ook weer terug...
Ben je vergeten wie er ondertussen bijna 20% van de KPN aandelen heeft. Juist Carlos Sims.
En die man is echt wil te porren voor een goed bod van Telefonica. Het is niet dat deze man jaren lang in Zuid Amerika heeft zitten dromen om eens KPN te bezitten. Hij wil er geld mee verdienen, zijn belang voor een voor een goede prijs kunnen doorverkopen kon wel eens precies zijn strategie zijn.
Misschien moet je er gaan solliciteren om orde op zaken te gaan stellen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee