Financieel directeur KPN stapt op uit onvrede beslisstructuur

De financieel directeur van KPN stapt per 1 april op. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. De cfo kan zich niet vinden in de nieuwe manier van besturen van het bedrijf, waarbij twaalf topmensen samen beslissingen moeten nemen.

Carla Smits-Nusteling heeft ervoor gekozen geen premies of bonussen te ontvangen over 2011 of 2012, zo zegt KPN. Haar vertrek heeft volgens KPN te maken met de nieuwe wijze van besluitvorming bij KPN. Er is een 'executive committee' samengesteld, waarin twaalf mensen zitten om beslissingen te nemen. Naast topmensen van KPN zitten daarin topmensen van dochterbedrijven als E-Plus, Base en Ortel.

De taken van Smits-Nusteling worden waargenomen door Eric Hageman en Steven van Schilfgaarde. Hageman is directeur van de Belgische en Spaanse tak van KPN en Van Schilfgaarde leidt de zakelijke divisie van KPN.

Het is onduidelijk wat de exacte redenen van het vertrek zijn; de nieuwe structuur voor het nemen van beslissingen is sinds mei vorig jaar bekend. KPN staat er financieel redelijk tot goed voor, hoewel de winst bij de afgelopen kwartaalcijfers gedaald bleek. Het telecombedrijf probeert vooral naar buiten te brengen dat het financieel slecht gaat door de afname van bel- en sms-verkeer op het mobiele netwerk, maar volgens marktanalist Telecompaper heeft KPN financieel weinig last van de afgenomen vraag naar belminuten en sms'jes. Smits-Nusteling was sinds september 2009 financieel directeur van het telecombedrijf.

Het is de tweede wisseling in de top van een telecombedrijf in Nederland binnen korte tijd. Een paar weken geleden werd bekend dat de directeur van T-Mobile Nederland vertrok. KPN kreeg vorig jaar al een nieuwe directeur: Ad Scheepbouwer stapte op en Eelco Blok is zijn vervanger.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-01-2012 • 09:02

89

Reacties (89)

89
78
43
4
0
0
Wijzig sortering
Er zijn natuurlijk niet altijd louter financiële / strategische / beleidsmatige redenen te om te wisselen in het management. In roerige tijden wordt de druk opgevoerd op mensen (ook van dit kaliber) die er vaak voor zorgt dat politieke capaciteiten getest worden en vaak ontoereikend blijken te zijn voor handhaving van dit soort topposities. Waarschijnlijk speelt niet zo zeer het resultaat mee van de afgelopen tijd, maar meer de 2015 strategie.

Wel BALEN dat het een vrouw betreft die een toppositie verlaat. Laten we hopen dat er bij KPN genoeg vrouwen overblijfen
Dus omdat het een vrouw is moet dr een vrouw terug komen? Wat is dat nou voor strategie?
Je moet geen vrouw aannemen omdat je een vrouw moet hebben je moet een vrouw nemen wanneer zei de beste kandidate is ;) (ja vrouwen doen het beter in de hogere functies maar dat komt puur door de grote getallen... niet omdat ze beter zijn oid)

Ik denk persoonlijk dat het een prive kwestie is geweest. Wanneer jij als lid van de raad van bestuur de belangrijke beslissingen moet gaan nemen samen met 11 ipv 3 andere personen dan begrijp je zelf ook wel dat het komen tot een besluit langer duurt en ze in dit geval nog meer eigen tijd moet investeren terwijl hier dezelfde (of een fractie hogere) beloning tegenover staat.

Dit staat (zoals het op mij over komt) los van KPN zelf en heeft dus weinig met strategie of langetermijnplanning te maken. (Hiermee bedoel ik dat het niet ligt aan "KPN", had dit bijv Philips geweest dan was de beslissing hetzelfde)

Edit: Typo's

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 18:59]

Ik denk dat het wel te maken heeft met de beslisstructuur; ik kan me voorstellen dat het een waanzinnig bureaucratisch gedoe wordt als je steeds 12 mensen uit verschillende bedrijven nodig hebt om een beslissing te nemen. Natuurlijk zijn ze uiteindelijk allemaal KPN, maar die mensen hebben ook hun eigen agenda.
Ik denk persoonlijk dat het een prive kwestie is geweest. Wanneer jij als lid van de raad van bestuur de belangrijke beslissingen moet gaan nemen samen met 11 ipv 3 andere personen dan begrijp je zelf ook wel dat het komen tot een besluit langer duurt en ze in dit geval nog meer eigen tijd moet investeren terwijl hier dezelfde (of een fractie hogere) beloning tegenover staat.
Ik denk persoonlijk dat ze zelf heel goed snapt dat er met 12 meningen nooit een beslissing genomen gaat worden.

Het bedrijfsleven, en zeker grote bedrijven, zijn toch al zwaar risicomijdent, laat staan als er ook nog eens 12 meningen over ieder idee heen moeten.

Persoonlijk zou ik ook onmiddelijk opgestapt zijn. Er gaat daar meer vergadert worden dan dat er gewerkt wordt en zelfs dat vergaderen gaat niets opleveren.
Waarom zeg je dit? Ik zeg echt serieus exact hetzelfde
Jij praat over de persoonlijke tijdsinvestering van mevrouw. Ik denk dat dat helemaal geen factor is. Ik denk dat mevrouw ziet dat op deze manier een bedrijf niet te besturen is. Dat heeft niets te maken met hoeveel tijd het haar wel of niet zou kosten.
Volgens mij maakt het niet uit dat het een vrouw betreft, er moet gekeken worden naar de capaciteiten van iemand en niet het geslacht, geloof of een of andere discriminatie vorm. Dit laatste zowel in positieve als negatieve vorm.

Het eerste deel van je reactie overigens prima.
Of... heeft dit iets te maken met de vermeende prijsafspraken en het redden-wat-er-te-redden-valt van je eigen hachje?

edit - zie ook bovenstaande, dus.

[Reactie gewijzigd door MTDjassen op 23 juli 2024 18:59]

Dat lijkt mij niet... als dat soort afspraken al gemaakt zijn, dan nooit door leden van de RvB, maar ergens daaronder.
Die zijn wél eindverantwoordelijk ;)
Ligt eraan... natuurlijk zijn ze verantwoordelijk maar ze worden pas betrokken bij zaken wanneer het boven een X bedrag uitkomt. Een beetje goede manager kan wel iets met cijfers waardoor ze dit soort zaken buiten het bestuur kunnen houden. Lullig is wel dat het bestuur uiteindelijk eindverantwoordelijk is

Zie ik wel vaker gebeuren moet ik eerlijk toegeven (ik doe het zelf ook)
Lullig is wel dat het bestuur uiteindelijk eindverantwoordelijk is
Maar daar is hun salaris ook naar. (tenminste, dat roepen ze zelf altijd als er commentaar geleverd wordt op die idiote bedragen / bonussen)
Lullig?! Dat is waar ze voor betaald worden! Zij zijn uiteindelijk degene die de bedrijfscultuur kunnen beinvloeden, en een structuur moeten creeren waarin prijsafspraken en andere misstanden niet aan de orde zijn.
Wat niet in dit bericht staat is dat ze op EIGEN verzoek geen extra premies en bonussen wilt ontvangen....voordat alles negatief wordt, ik ben geen voorstander van KPN maar voor de vrouw heb ik wel sympathie...

gr. John
Als je opstapt / zelf onslag neemt heb je uiteraard geen recht op ontslagvergoeding / premies etc...
Als je opstapt / zelf onslag neemt heb je uiteraard geen recht op ontslagvergoeding / premies etc...
In dat soort functies vaak wel hoor.
Normaal gesproken niet, nee. Maar als je functie inhoudelijk verandert (bijvoorbeeld omdat je taken gedeeltelijk overgenomen worden door een commissie), dan is het een ander verhaal. Is dat feitelijk een degradatie? Daarvoor moet je de details van de zaak kennen, en dat doen we hier niet.
het gaat niet om Recht hebben op, ze ziet er zelf vanaf...mooi toch

gr. John
Anoniem: 399347 @Fuzzy3 januari 2012 09:26
Dat werkt toch net iets anders als je in dat soort posities zit. Voor Jan met de pet (of Henk, wat je wil) werkt het inderdaad wel zo.
Aan de hand van marktwerking heb ik als jonkie toch wel mooi een vast contract ;)
Je kan gaan klagen, je kan ook je stinkende best doen en een goed plekje binnen het bedrijf voor jezelf fixen (al is het als jonkie makkelijker natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 18:59]

Zelf opstappen kan niet, ook niet voor jan met de pet, als die bedriven je kapot maken met Flexcontracten aanbieden ipv werk, of andere rommel ga je er aan.
Anders Moberg kreeg 10 miljoen voor wanbeleid bij Ahold. (als opstap premie, niet als salaris).
Dus wie ging er aan? (uiteindelijk onder druk uit de markt heeft-ie het niet gekregen, maar voor zo'n salaris "ga ik er graag aan" ;)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 18:59]

Het is erg onrustig in Telecomland, zie ook Directeur T-Mobile Nederland vertrekt.
Volgens mij kan deze beslissing niet los gezien worden van de invallen van de NMA bij KPN.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 18:59]

Anoniem: 282062 3 januari 2012 10:14
Ik denk dat deze persoon het niet akkoord was met andere dingen... zoals het laten blijken van slechtere cijfers als gevolg door minder sms gebruik.

Heel die nederlandse telco politiek is volgens mij één pot nat. Het is ook opvallend dat KPN het voortouw trekt waarna de rest slaafs volgt (prijsafspraken?).
Spijtig moet je altijd bij één van die ripoffs zitten.
Vanochtend is bekend gemaakt dat Carla Smits-Nusteling, CFO en lid van de Raad van Bestuur per 1 april 2012 zal vertrekken bij KPN. Zij heeft de Raad van Commissarissen laten weten zich uiteindelijk niet te kunnen vinden in de wijze van besluitvorming en de aansturing van het bedrijf in de nieuwe topstructuur.


Ik zal, naast mijn huidige mijn huidige rol als CEO Corporate Market, per direct gaan functioneren als CFO a.i., met als portefeuille Control en Reporting, Accounting en Security. Naast Eric Hageman, die per direct op fulltime basis gaat functioneren als CFO a.i. met als portefeuille Investor Relations, M&A, Fiscal Affairs en Treasury. De Raad van Commissarissen streeft ernaar om op de kortst mogelijke termijn de CFO rol een permanente invulling te geven.

Het vertrek van Carla Smits-Nusteling valt samen met het operationeel worden van Organisatie 2012. Ik wil graag benadrukken dat mijn aanstelling als CFO a.i. niets zal veranderen aan mijn huidige rol, maar ook niet in de focus, aanpak en doelstellingen voor de organisatieverandering binnen Corporate Market.

Om de nieuwe klantgerichte organisatie goed te laten werken en de focus op het leveren van service te realiseren in onze dagelijks manier van werken en denken is, zoals eerder gecommuniceerd, het directiemodel per 1 januari 2012 aangepast en werken we nu met 2 directieteams:

1. Corporate Market Commercieel directieteam, bestaande uit: Steven van Schilfgaarde – Alexander van der Hooft, Arnold van Mameren, Cees de Jong, Coen Olde Olthof, Joanne Uijen-Zwueste, Jorg de Graaf (a.i.), Koos van der Straaten, Ron de Mos ,Tino Scholman, Danielle Schuur, Gert-Jan van Eck en Huub Zabel;

2. Corporate Market Operationeel directieteam, bestaande uit: Steven van Schilfgaarde - Alexander van der Hooft, Arnold van Mameren, Cees de Jong, Coen Olde Olthof, Joanne Uijen-Zwueste, Jorg de Graaf (a.i.), Koos van Straaten, Ron de Mos en Tino Scholman;


We blijven ons als team inzetten om de organisatie slagvaardig en efficiënter te maken, zodat we nog beter kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderende wensen bij onze klanten.

Ik wil nogmaals benadrukken dat er tijdens dit organisatieproces een constante focus is op het zorgen voor continuïteit en optimalisatie.

In samenwerking met Corporate Communicatie zullen we ook zorgen voor de coördinatie van berichtgeving naar klanten en relaties.

Met vriendelijke groet,


Steven van Schilfgaarde
Echt zo'n nietszeggende bla-die-bla-bla bedrijfsmail, klinkt allemaal heel tinus en interessant, maar de gemiddelde medewerker achter zijn beheer-pc drukt direct op 'Delete'. Bij al die quasi-interessante kretologie als "slagvaardig, efficiënter, constante focus, continuïteit, optimalisatie en corporate communicatie" haak ik echt zwaar af.
Mag ik een bakje? Dit is hetzelfde als huishoudkunde "facility management" noemen en personeel&organisatie (brei-cursus) "human resource management", echt om te huilen. :')
Anoniem: 203548 3 januari 2012 23:46
Zij verlaat het zinkende schip! KPN kan de hals niet vol krijgen. op alle mannieren plunderen ze zelfs hun eigen trouwe klanten die al 25 jaar bij KPN zijn. Ik ben blij dat ik eindelijk heb opgezegd.
Anoniem: 416199 4 januari 2012 10:54
Ik zou het vetrek niet gelijk willen typeren als het verlaten van een zinkend schip. Mevrouw werkt al een jaar of 10 bij dit bedrijf en kan dus makkelijk een produkt zijn geworden van de omgeving die KPN al jaren de nek omdoet. Volgen en niet leiden in innovatie, klant niet op nummer 1 en een sterke versnippering van diensten en afdelingen. Wat Blok doet is krachtig leiden, maar dit moet doordruppelen in een organisatiestuctuur die verre van plat is. Dus het is maar net hoe je het bekijkt.
KPN kiest voor een duurzamere organisatiestructuur en er stapt gelijk iemand op die over de centen gaat. Hopelijk gaat die n00b die de klantenservice draait daar ook voor 1 april met pensioen. Dan hebben ze een nieuwe CEO voor wat innovatie, een nieuwe CFO om een keer eerlijke prijswerking te bewerkstelligen en een nieuwe CKO (central klantenservice officer) om de bezem te halen door die waardeloze helpdesk. Misschien wordt kpn in 2012 een keer een echt bedrijf ipv een geprivatiseerd ambtenarenapparaat.
Hmm, ik snap je argument niet van een duurzamere structuur.

Een raad van 12 mensen die jouw beslissingen moeten goedkeuren noem ik niet duurzamer, dat noem ik nog meer hobbels nemen. Meer bureaucratie. Hoe meer mensen het over een en hetzelfde ding eens moeten worden, hoe meer tijd het kost.

Het zou in theorie beter corruptie moeten tegengaan, maar dat zal in de praktijk vies tegenvallen. Veel managers hebben eurotekens in de ogen (sorry voor de generalisatie) en denken op korte termijn. Kartelvorming zou dus zeker nog kunnen, maar een foute beslissing terug draaien niet. Zie die mensen maar eens te overtuigen dat door geld in te leveren mensen weer klant willen worden bij KPN...

Nee, duurzamer zou ik het niet willen noemen. Zeker niet met de huidige CEO...
KPN kiest voor een duurzamere organisatiestructuur en er stapt gelijk iemand op die over de centen gaat. Hopelijk gaat die n00b die de klantenservice draait daar ook voor 1 april met pensioen. Dan hebben ze een nieuwe CEO voor wat innovatie, een nieuwe CFO om een keer eerlijke prijswerking te bewerkstelligen en een nieuwe CKO (central klantenservice officer) om de bezem te halen door die waardeloze helpdesk. Misschien wordt kpn in 2012 een keer een echt bedrijf ipv een geprivatiseerd ambtenarenapparaat.
Duurzame? Eerder nog meer rompslomp. En die nieuwe directeur is gewoon een crimineel eerste klas en staat als discutabel bekend. Zo'n frisse is die Blok niet.
En een eerlijke prijswerking? Liggen te slapen ofzo? Juist de laatste tijd gaan de prijzen fors omhoog en worden er limieten doorgejaagd sinds die Blok aan het bewind is.
Helpdesk blijft net zo als het is en waarschijnlijk gaat het alleen nog maar verder achteruit. Heeft immers geen prioriteit. Nee, KPN gaat op de Amerikaanse toer. Graaien, liegen en onderdrukken. De crisis houdt nog wel even aan en vooral met zulk soort figuren.
Blok wordt door het personeel niet voor niets 'Blokito' genoemd. Op de Amerikaanse toer? Jazeker, al is KPN niet de enige. Veel werk is al uitbesteed aan bedrijven in het buitenland (Philipijnen voor het kantoorwerk en India voor de IT). Minder personeelskosten, dus meer salaris voor de overgebleven medewerkers en lagere kosten voor de klanten en meer geld voor directie en aandeelhouders.
Anoniem: 428562 3 januari 2012 09:20
Op DFT lees ik dat ze geen prijs stelt op een vertrekvergoeding, waarschijnlijk verlaat nu een integere (1 van de weinige) manager KPN ......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 23 juli 2024 18:59]

Wel heel lang geleden zeker? Maatje van mij werkte daar als acc manager en die zat telkens te zeuren dat het al tijden 1 groot stuk ellende is. Het is niet 1 bedrijf, het is een verzameling van bedrijven die net doen alsof ze 1 bedrijf zijn maar voor geen meter samenwerken.

Al heb ik vernomen dat bij bepaalde (vooral technische) afdelingen het wel goed is geregeld
Dit land is naar de hel geholpen door die domme politiek............
Gebrek aan grote politieke leiders en visionars.
Allemaal denken aan de korte termijn (WTF, over 3 jaar weer verkiezingen) en vooral eigen belangen. Het "Lands belang" is al lang geleden verdwenen uit de 2e kamer.

En dan vooral nuts voorzieningen privatiseren...
Wat verdiende vroeger de directeur van het GEB (gemeentelijk energie bedrijf)? Schaaltje 18.
Nu moet er een complete afdeling 'raad van bestuur', marketing, aandeelhouders etc etc betaald worden.... En mag jij raden wie dat allemaal betaald... ;)

Ik ben blij dat we nog steeds water kunnen kopen voor een euro per kuub.
Dat hele bedrijf is corrupt gemaakt, ooit was dit een goede werkgever, en een prettig bedrijf of voor te werken, en gaven goede diensten aan de geruikers.

De marktwerking heeft dit helemaal kapot gemaakt, ...

Dit land is naar de hel geholpen door die domme politiek............
Inderdaad, maar niet geheel op eigen initiatief.

Rond de politiek zwermt een leger aan lobbyisten ingehuurd door grote bedrijven. Burgers en kleine bedrijven hebben het geld niet om dat te doen, dus grote bedrijven hebben veel meer invloed op politieke besluitvorming dat Jan-met-de-pet en de bakker om de hoek.

Het bedrijfsleven (met name grote bedrijven) wilde/wil graag "vrije marktwerking", en daartoe moesten/moeten allerlei bestaande regels en afspraken worden aangepast of afgeschaft. Alleen de politiek kan officieel dergelijk regels maken en wijzigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.