KPN investeert verder in glasvezelaanleg

KPN is in de afgelopen maanden in alle stilte verdergegaan met zijn investeringen in glasvezel. Hoewel het aantal daadwerkelijke klanten nog bescheiden is, blijkt dat KPN op de achtergrond weer is gestart met het geschikt maken van wijkcentrales.

Eind 2009 werd bekend dat KPN het even rustig aan deed met zijn investeringen in glasvezel en dat eerst het bestaande kopernetwerk naar vdsl2 zou worden opgewaardeerd om hogere snelheden te kunnen bieden. Het lijkt erop dat dat traject is afgerond en dat KPN weer oog heeft voor glasvezel.

Aanvankelijk stelde KPN via glasvezelpartner Reggefiber nog wel te investeren in de aanleg van glasvezelverbindingen tot in de woonkamer, maar het bedrijf wilde niet meer wijkkasten geschikt maken voor glasvezel. Inmiddels blijkt KPN dit echter wel weer te doen, zo bevestigt het bedrijf desgevraagd aan Tweakers.net.

In totaal heeft KPN via partner Reggefiber nu 77.000 fiberklanten, waar dat er in het tweede kwartaal nog 61.000 waren, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. In totaal zijn nu 844.000 huishoudens geschikt voor glasvezel; eind vorig jaar stond de teller op 658.000. Hoewel de kans klein lijkt dat dit jaar al de grens van een miljoen wordt doorbroken, lijkt het streven van 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten huishoudens in 2012 in dit tempo haalbaar.

Momenteel sluit het bedrijf zo'n 2000 nieuwe klanten per week aan. Het verwacht dat de grotere beschikbaarheid en campagnes tot gevolg zullen hebben dat dit aantal in de komende periode stijgt, zodat KPN eind volgend jaar zijn doelstelling van 250.000 huishoudens als klant kan realiseren. Een van de nieuwe lokkertjes wordt een glasvezelabonnement van 500Mbps symmetrisch, dat nog dit jaar wordt geïntroduceerd. Ook wordt de userinterface van KPN's iptv-platform vernieuwd.

KPN benadrukt overigens zeker geen afscheid te hebben genomen van vdsl2 en ook nog steeds in zijn kopernetwerk te investeren. Zo begint in december een pilot met pair bonding op het kopernetwerk. Het gebruik van pair bonding, waarbij verschillende koperlijnen worden benut, moet doorvoersnelheden van 40 tot 80Mbps mogelijk maken. Met het vectoring-algoritme zouden bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald kunnen worden.

Door Wilbert de Vries

25-10-2011 • 09:25

128 Linkedin

Reacties (128)

128
128
65
7
0
43
Wijzig sortering
Gelukkig zijn ze in Winterswijk vol op bezig met de aanleg. Wat ik begrepen heb loopt alles redelijk op schema zo als het er nu na uit ziet zal het netwerk in april 2011 opgeleverd gaan worden, mits het weer de planning niet verziekt.

De aanleg van glasvezel in Winterswijk is (soort pilot) voor Reggefiber/KPN.
Technieken die in Winterswijk gebruikt zullen worden gaan ook gebruikt worden voor andere nieuw aan te leggen gebieden van glasvezel van Reggefiber/KPN.

Hier heb ik even een kleine opsomming gemaakt van de nieuwe technieken die er worden gebruikt.

De POP's

De POP's zijn op een nieuwe manier ingedeeld q.a apparatuur.In deze nieuwe opzet van de POP bestaat de mogelijk voor providers om eigen aparratuur te plaatsen. Het verschil met de oude POP's is dat de glasvezelkabel die van de FTU in de woning afkomt niet rechtstreeks gepatch wordt op de glasvezel switch. Maar deze glasvezel kabel komt binnen op een glasvezel pacth pannel. Van uit dit patch paneel wordt er gebruikt gemaakt van glasvezel patch die naar de glasvezel poorten gaan op de glasvezel switch. Nadeel is van deze opzet is dat de demping op de totale leiding iets hoger is, dan in de oude situatie van de oudere POP's.

De eisen van de demping in Winterswijk vanaf de glasvezel switch tot aan de FTU in de huisaansluiting/bedrijfaansluiting zijn zeer hoog.Demping van de glasvezel op het totale tracjet moet lager zijn dan 2 dB incl. met de patch kabel er bij. De glasvezel tot aan de huisaansluiting is getest op 2.5 Gb/s. Ook wordt er in de POP's gebruikt gemaakt van de nieuwste type glasvezel switches/routers (Alcatel/Lucent volgens onze bronnen).
Het netwerk wat in Winterswijk wordt uitgerold wordt is één van de 1ste netwerk van Reggefiber/KPN wat volledig IPv6 is tot aan de FTU. Ook zijn er in de POP's nieuwe switches in gebruikt voor het clonen van het WBA+ signaal voor Glashartmedia.

Buizen en Koppelstukken

Nog een nieuwtje waarvan men winterswijk gebruik van maakt zijn nieuwe type buizen en nieuw soort koppelstukken die men in het glasvezeltraject gebruikt.
Een glasvezelkabel zal vanaf de POP worden geschoten naar het koppelstuk aan het einde van zo'n traject in de betreffende straat. Door deze nieuwe manier van koppelen hoeft men onderweg de kabel niet meer zo vaak te lassen.Men legt van uit dit koppelstuk in de straat een glasvezelkabel naar de betreffende huisaansluiting. Deze glasvezel zullen dan worden gelast in het koppelstuk aan het einde van het tracject. Daarna hoeft alleen nog maar de glasvezels paren op de dummy FTU gelast te gaan worden. Dat betekend dat er voor 1 vezel maar 3 lassen nodig zijn voor op het hele traject.

Hier een filmpje hoe de nieuwe Genexis advanced core dummy FTU gelast wordt

Huisaanlsuiting

Bij de huis aansluitingen in Winterswijk zijn de nieuwste Genexis Core Advanced bodem platen gebruikt. Deze dummy FTU's zijn er op moment in 2 kleuren beschikbaar.
Men gebruikt hier de oranje (kelder en meterkast) en de witte (kamer en plaatsen in het zicht). Op het moment hebben wij al 2 soorten FTU gesignaleerd in Winterswijk die ook gebruikt worden. Deze FTU's zijn van verschillende fabrikanten, we hebben de Genexis Core Advanced FTU en de Packetfront MC901 FTU gesignaleerd.

De standaard snelheid aan een woning wordt aangeleverd is 1 Gb/s.
pas op de FTU wordt de juiste snelheid aan de LAN poorten gekoppeld die bij het abonnement hoort van de provider.

Digitale TV

Een ander voordeel van dit netwerk is dat er 6 digitale tuners op 1 glasvezel verbinding aangesloten kunnen gaan worden (bron KPN). KPN heeft in Winterswijk de nieuwe expira boxxen ingezet de ZTE en TG789.

[Reactie gewijzigd door NDSFREAK op 25 oktober 2011 13:20]

Mooie stukje alleen klopt er hier en daar zeker iets niet.
Je verhaal over de pop bijvoorbeeld, in de oude pops en nieuwe pops is er kwa indeling en grote wat veranderd, voor de grote van de nieuwe pops is geen vergunning nodig.

Wat infrastructuur betreft in de pops is er ten opzichte van oude niks veranderd, ze komen binnen op een lade en vanaf daar via glas naar de switch toe vanaf de switch loopt er weer een patchcord naar de voeding. dat er een demping optreed maakt niet uit, hier zal de gebruiker niks van merken ook al word de demping 5db, maar het is altijd beter dan een datakabel. dat de vezel getest word op 2.5gbit is raar want dat meten ze officieel niet.

dan je verhaal over de switches, kpn maakt veel gebruik van de Alcatel/Lucent andere providers gebruiken vaak Cisco dus nieuw is het zeker niet. huidige pops zitten ze ook in.

dan je verhaal over het blazen vanaf de pop, dit gebeurt alleen MAAR. onderweg (tussen de pop en centrale punt) zal nooit gelast worden, bij breuken onderweg word vaak weer opnieuw geblazen want je kunt toch nergens lengte vandaan halen. vanaf de pop blaast men een glaskabel richten het centrale punt vanaf daar zal pas gelast worden op de huisaansluitkabels, totaal aantal lasjes vanaf de pop gezien. per huis (2 vezels) 6 lasjes. POP/Centralepunt in de grond/FTU

[Reactie gewijzigd door Peaky op 25 oktober 2011 18:30]

Anoniem: 120071
@NDSFREAK25 oktober 2011 18:12
Tja, op die KPN Experiaboxen zit niemand te wachten denk ik.
Wat veel belangrijker is:

Worden in deze nieuwe pilot gebieden de multicast feeds bij IPTV 1-op-1 van Technicolor en van de SAT doorgezet?

En dan bedoel ik dus ECHT 1-op-1.
Dus dat de 233.81.233.x en 224.3.1.x multicast feeds van Technicolor direct naar de woning van de eindgebruiker worden doorgezet in het IPTV VLAN.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 oktober 2011 18:56]

Nederland blijft mooi koploper, sluit goed aan bij het vorige artikel.

Wij als zuiderburen hebben altijd een paar jaar achter gestaan op breedbandontwikkeling/verspreiding, raar toch?
Mwa, Nederland is geen koploper, hoor. In ieder geval niet op het gebied van glasvezel.

Wij hebben eerder last van de remmende voorsprong: In div. landen die in ontwikkeling zijn is de penetratie van Fiber to the Building of Fiber to the Home nu al groter dan bij ons.

Bij ons komt het mede door Reggefiber en KPN ook langzaam wel op gang maar een groot deel is op dit moment gewoon nog te tevreden met kabelinternet en ADSL.
Denk ook dat dit deels komt door de laksheid van nieuwbouw ontwikkelaars.

Ik zit met mijn werkgever op de zorgboulevaard in Rotterdam. Dit complex is compleet nieuw en ligt letterlijk maar een paar meter van de glasvezelring van Eurofiber.

Het hele pand is NIET voorbereid op bekabelingtoegang.

Wij hebben zelf glasvezel nodig en dit hebben we aangelegd, hiervoor moesten we tijdens de bouw (gelukkig) dus extra gaten laten boren in de fundering zodat er glasvezel het pand binnen kon komen. De aanwezige entrypoints in de fundering mochten absoluut niet voor andere kabels gebruikt worden dan de kabels die er al in zaten.

Er is ook toegang tot een kruipruimte onder de begane vloer, dus dat maakt het trekken van een kabel ook nog eens lekker moeilijk.

het is natuurlijk te zot voor woorden dat een net nieuw gebouwd pand hierop niet op is voorbereid.
Het ziekenhuis heeft wel glasvezel liggen, de rest van de panden is dus op eigen initiatief aan te sluiten met een eigen opdracht.
Ik zit meerdere malen per jaar bij zulke vergaderingen. (soms wekelijks)
Dit wordt vaak tijdens de ontwikkeling of tijdens een nuts vergadering vermeld.

Het zijn vaak 2 problemen die kunnen voorkomen.

1. Het kost extra geld (bouwkundige voorzieningen en aansluit kosten) De ontwikkelaar heeft misschien op het moment van afspraken maken nog geen huurder of zekerheid voor de aansluiting, dus geen betaler voor het contract en de aansluiting.
2. De ontwikkelaar of bouwer is lax geweest en vergeten zich actief bezig te houden met de nuts partijen. (komt ook voor, ook logisch, want dit is maar een heel klein gedeelte van zijn hele bouw)

Ik heb vaak genoeg mee gemaakt dat het bedrijf wat in een pand kwam 100% zeker glasvezel wilde en dan kwam het er gewoon in.
(toevallig was ik projectleider van mijn discipline/aansluiting voor ons eigen hoofdkantoor, wij wilde ook glasvezel met dubbele lijn. Zit er gewoon in ;) )

Maar wat nou als jij als ontwikkelaar investeert in een glasvezel aansluiting die vervolgens toch niet (door omstandigheden) afgenomen word?

De sparingen zijn inderdaad apart voor elke nuts partij. Dit om schade van andere partijen en invloeden tegen te gaan.
Ook hebben we verschillende type invoeren. Met bijvoorbeeld een getrokken mantelbuis in een bepaalde diameter met een bepaalde buig straal.
Ook moet je met de kabel goed onder je aansluit kast komen en niet na binnenkomst nog rare knikken en afstanden moeten maken.
Door de nuts partijen worden gewoon vooraf de bouwkundige voorzieningen afgesproken en tekeningen op basis van NEN normen en aanvullende eisen verstrekt.

Achteraf aansluiten kan altijd, maar kost geld, wat het tijdens de bouw ook kost.
Alleen water, stroom en sinds kort gas zijn verplicht te leveren. Glasvezel kan dus meer naar de klant in rekening brengen. Wat iemand moet betalen omdat het misschien een onrendabele aansluiting is ;)

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 25 oktober 2011 19:58]

Niks koplopers, we betalen de hoofdprijs voor de zakkenvullers bij KPN.
Je betaalt je groen en geel voor een fatsoenlijke glasvezel verbinding terwijl je in Aziatische landen voor nog geen 10 euro een Gigabit glasvezel verbinding krijgt.
Dat is pas een prijs-kwaliteit verhouding. :'(
Zoals ik al jaar en dag zeg "het gras bij de buren is altijd groener". Of wel; mensen vergelijken altijd prijzen en het aanbod wat wij hier in Nederland hebben met dat van andere landen. Als je die groep mensen echter zegt, om dan lekker te verhuizen dan hebben ze het toch ineens wel erg goed in eigen land.

In Aziatische landen zal de bandbreedte en prijzen wellicht lager zijn, er zijn echter meer dan genoeg dingen die juist daar weer minder goed van kwaliteit zijn. Daarom kun je diensten en producten in het buitenland ook nimmer vergelijken met dat in Nederland.
Zweden is nog wel te leven....

Daar heb je ook aardige fiber dekking.

1Gbit down max 250Mbit up (gok ik uit andere info, mn zweeds is niet zo heel goed)
90 euro per maand
Anoniem: 423434
@WPN26 oktober 2011 12:10
Zweden kan je niet met Amsterdam vergelijken. Hier moet je deur aan deur glasvezel kunnen leveren voor 10 euro per maand. Ze vragen hier al 10 jaar veel en veel te veel voor.

Vind je het gek dat KPN altijd die nieuwe technieken snel landelijk uitrolt, alles is hier heel dicht bij elkaar, ze hebben weinig concurentie, pakken je winst.
Je betaalt je groen en geel voor een fatsoenlijke glasvezel verbinding terwijl je in Aziatische landen voor nog geen 10 euro een Gigabit glasvezel verbinding krijgt.
Dat valt vies tegen hoor.
In Japan betaal je ongeveer 40 euro voor een 80/80 verbinding.

[Reactie gewijzigd door beat op 25 oktober 2011 12:17]

80/80 voor 40 euro vind ik anders een hele mooie deal.
Feit is dat KPN er wel van houdt veel te vragen voor hun verbindingen. Meer als de concurrentie en dan gooien ze het op service die je dan krijgt. Nou sory maar KPN heeft nou niet echt een geweldige service.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 25 oktober 2011 14:51]

Nederlanders verdienen gewoon ook meer dus kunnen we ook meer betalen, dat die mensen daar gewoon een paar kwartjes per uur verdienen, JA dan kan het uit voor die bedragen. Maar houd zeker rekening met support, server managers en als je da al uit gaat voor een redelijk salaris in nederland 30.000euro wat in mijn ogen redelijk gemiddeld is over het hele land. Dan ben je voor 100man al 3miljoen per jaar kwijt aan lonen! Dit moet terug verdiend worden anders gaan die bedrijven failliet.
Een gemiddeld inkomen in bv Thailand is 870 $ dus is ongeveer 72 euro per maand dus is 10 euro voor hun ook best duur lijkt mij.
Prachtig, maar in sommige van die Aziatische landen verdienen mensen veel minder, dus procentueel tov hun inkomen is een tientje dus veel duurder!
In Korea? Japan?

Laat jouw baas je dan maar uitzenden naar Seoul of Tokyo. Je hebt toch geen fikse salaris verhoging of andere compensatie nodig om daar te kunnen leven.

Zou VOOR je het vliegtuig pakt toch ECHT even de levenskosten nakijken. Tenzij je ervan houdt in het park te slapen. Vergeet niet dat het in Nederland goed te doen is om als je in Amsterdam werkt NIET in Amsterdam te wonen.

Probeer dat maar eens in Tokyo. Of hou je er van een paar uur in de trein te zitten?
en daar hebben ze ook nog eens heerlijke pad thai voor nog geen euro! :+
Anoniem: 373833
@-=bas=-25 oktober 2011 13:31
Dan maar snel verhuizen.
Nee, bij KPN erger je je groen en geel en je betaalt je blauw..., dat zijn niet voor niets de kleuren van het logo.
Ik kan bevestigen dat KPN bezig is met glasvezel verder aanleggen in noordbrabant. Uit betrouwbare bron weet ik dat er heel wat opdrachten in de pijplijn zitten.
Anoniem: 120071
@sygys25 oktober 2011 17:45
Zolang ze daar maar geen operator worden!

Niemand zit te wachten op hun ge-vermatrix'te ADSL streams bij IPTV.
Leuk al die hogere snelheden en glasvezeltechnieken, maar ondertussen kan ik thuis nog steeds maximaal ADSL1 krijgen via KPN met een snelheid van (als ik geluk heb) 8Mbit/s, middenin de randstad...

Het lijkt mij dat er voor KPN dus in dergelijke gebieden (die er zat zijn) met lagere investeringen (omzetting van een centrale van ADSL1 naar 2) nog heel wat klanten tevreden zijn te stellen. De kabelboeren hebben er in ieder geval heel wat profijt van nu daar als 'monopolist' op hoge snelheden.
This exactly...

Ik woon hier in Rotterdam en zover is er nog niks bekend qua aanleg op glasvezel. Zelfs VDSL wordt hier niet aangeboden. En XS4all is niet van plan om dat uberhaupt hier te gaan verzorgen. Het enigste wat ik met ADSL2+ haal is ~14mbit :|

Dit te betreuren omdat elk dorpje/stad rondom Rotterdam dus al wel glasvezel heeft. Volgens mij is iemand flink aan het frauderen met het overheidsbudget voor het aanleggen van glasvezel hiero... |:(

Als iemand meer weet over glasvezel plannen in Rotterdam, kom maar op met die link dan... :)
Ik werk voor 1 van de grote nuts partijen in gebied Rotterdam (o.a kralingen, crooswijk, centrum, noord en heel deel gemeente alexander, dus ook Nesselande)
Ik kan je vertellen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Ik zit bij veel vergaderingen die tussen de gemeente Rotterdam en de nuts partijen plaats vind.

Het probleem is dat je niet zomaar in een stad als Rotterdam kilometers straat kan open trekken. (kost ook letterlijk miljoenen voor een paar KM)
Om geld te besparen voeren wij (ook KPN) zulke grote werkzaamheden pas uit wanneer de gemeente een grote reconstructie uit voert. Dus wanneer de straat onderhoud nodig heeft gaan alle nuts partijen mee. (lijkt mij ook fijner als je daar woont)
In Rotterdam zie ik KPN vaag genoeg idd amper glasvezel leggen. Ze doen meer aan koper, want de nieuwe koper kabels schijnen volgens hun veel meer dan de oude kabels aan te kunnen.

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 25 oktober 2011 16:42]

Dit te betreuren omdat elk dorpje/stad rondom Rotterdam dus al wel glasvezel heeft. Volgens mij is iemand flink aan het frauderen met het overheidsbudget voor het aanleggen van glasvezel hiero... |:(
Was het maar waar. In een stadje als Berkel, net ten noorden van R'dam, zeggen ze wel dat ze 100% glasvezel willen leveren...maar dat slaat dus alleen op de kern. Zodra je daar buiten woont wordt het HEEL snel minder.
De KPN kan voor mij niet snel genoeg de wijkasten opwaarderen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 25 oktober 2011 09:55]

naar wat ik van cai heb gehoord die zitten meen ik bij jullie ook... is dat op termijn het hele koper net vervangen wordt door glas dus ook buiten de kernen... alternatief was dat ze nog zouden gaan proberen om het oude coax buiten de kernen te gaan renoveren... omdat als de kernen niet meer aan dat netwerk hangen, ze dan weer ruimte genoeg hebben om wel stabiel kabel te kunnen blijven leveren. kans is dus dat je dan volwaardig docsis 3 krijgt. met alsnog redelijk signaal

maar aangzien ik zelf niet bij ze werk, kan ik moeilijk inschatten of en wat ze nu exact willen
Cai zit niet bij ons. Wij zitten kunnen keizen tussen koper via de KPN of UPC en met die laatste wil ik NIETS te maken hebben na een paar zeer slechte ervaringen. Ik heb er zelf de 8 MB lijn via ADSL voor over
Klinkt bekend. Amsterdam Zuid-Oost, en ik mag blij zijn als ik 12-14mbit haal van de 24. Zou graag glas willen, maar verwacht niet dat dat snel zal gebeuren.
Ik ken iemand in Zuid die wel VDSL van KPN heeft, dat werd pas duidelijk na bestelling trouwens.
In ons nieuwe huis rand van Zwolle is 6 Mbit de max dat ik ga halen terwijl in het dorp waar ik vandaan kom 120 Mbit Ziggo was. Back to the '90 laten we maar zeggen
Je kunt vanalles zeggen over KPN, maar ze zijn wel degene die flink investeren in glasvezel en het upgraden van het koper netwerk.


(Zowel koper als glas moesten 'open' zijn zodat er geen alleen recht zou zijn. UPC en Ziggo hebben beide het alleen recht op de kabel. Tele2 wilde de kabel openbreken, maar werd tegen gewerkt. Persoonlijk vind ik dat de kabel ook 'open' moeten worden. Wat concurrentie zou echt niet slecht zijn.)

[Reactie gewijzigd door Dj-sannieboy op 25 oktober 2011 09:47]

De grootste investering komt nog altijd van Reggefiber zelf. Die leggen het glas aan. KPN hoeft in de nieuwe gebieden alleen maar operator te spelen en apparatuur te plaatsen. Dankzij dit grapje zijn nu alle providers op dat glasvezelnetwerk nu verplicht die verdomde ge-Verimatrix'te ADSL streams van KPN te leveren bij IPTV.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 oktober 2011 17:53]

KPN is ingestapt bij Reggefiber, zij investeren dus samen, lees maar na bij website van Reggefiber.
Volgens mij investeren KPN en Reggefiber samen. ;) KPN heeft (zo uit het hoofd) een aandeel van 40% in Reggefiber.
De graafwerkzaamheden (oftewel de grootste kostenpost) komt vanuit Reggefiber. Niet van KPN. KPN doet naar mijn weten alleen het operator gedeelte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 oktober 2011 19:03]

Het operator gedeelte is voor iedereen die er op wil (bedrijven dus), reggefiber moet de glasvezel voor iedereen openstellen tegen redelijke prijzen (ik dacht van de NMA of de OPTA).

Alleen bij aanleg zijn per woonplaats het 1e jaar vaste aanbieders, daarna barst de concurrentie en de keuzevrijheid los.
Omdat de rek echt uit de DSL techniek is, in tegenstelling tot de kabels van bijvoorbeeld UPC en Ziggo. Ik haal bij Ziggo al een hele tijd 120/10Mbps snelheden en als ze willen kan dat best nog een stuk hoger. Ik geloof zelfs tot 300Mbps in theorie.
Euro Docsis 3 heeft een limiet van 400/100
Anoniem: 44174
@Tijger25 oktober 2011 22:30
vrij traag dus. aangezien zo op glasvezel al 500 symmetrisch gaan aanbieden.
Het is maar hoe je het bekijkt, KPN heeft momenteel het kopernetwerk in handen en heeft hier jaren lang mee kunnen verdienen.
Ook de laatste jaren met Vastrecht koper constructies is er geld binnen gehaald ook al zat je bij een directe concurent (BBNed etc)
Dat ze nu zwaar onder de kostprijs overal glas neerleggen is alleen maar voor het verdienen in de toekomst.
Leuke vooruitgang voor de mensen in de randstad. Als je in de polder woont kan je het alsnog doen met een TOT 8 mbit adsl lijntje, waar je in de praktijk vaak 1mbit van haalt..
Laten we even wel zijn.... kijk hoeveel mensen er in de polder wonen (waar dat het geval is).... Zo`n grote groep is dat niet dus niet zo heel raar dat ze daar niet zo veel haast achter zetten.... Laten ze eerst het grootste deel maar aansluiten op het glas netwerk en dan de kleinere plaatsen en de mensen die achteraf ergens wonen.
Het voordeel van de polder is dat ze nog redelijk normaal dingen kunnen aanleggen zonder hele straten te moeten opbreken. :) Er is nog ruimte!
Ik ben erg blij met het glasvezelpakket van KPN. Prima verbinding met een constante download van 44 en dat in Meppel.
euuh, ik woon in de randstad (in het centrum nog wel) en kom ook niet verder dan max 8 mbit, met dank aan de afstand tot de wijkcentrale (3 km) en de kwaliteit van de lijn... dus we zitten hier niet allemaal op rozen helaas.

ik wacht al jaren tot glasvezel hier een keer beschikbaar is, dan stap ik meteen over.
Ik woon ook in de randstad en dan nog wel in 1 van de grote "ICT steden" van NL. Ik zit ook vreemd genoeg 3km van de centrale en haal max 10 tot 12mbit down, dit terwijl ik de 40mbit verbinding had. Dus ook meteen gedowngrade naar de 20mbit verbinding.
In deze tijd een vreemde gang van zaken.
Meerdere malen KPN aan de telefoon gehad. Monteur langs geweest en gemeten bij het inkomende punt. Dan tot de conclusie komen dat er met mijn lijn niet meer dan 12mbit mogelijk is..

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 25 oktober 2011 10:44]

Ik woon in Woudenberg of all places (midden of nowhere). en ze zijn hier een glasnetwerk aan het aanleggen in het hele dorp.

Eis was alleen wel dat x% van aantal bewoners zich inschreef vantevoren om te kijken of kosten/baten niet te ver uit elkaar lagen.
Ook in de randstad (hartje Den Haag bijv.) gebeurt het vaak genoeg dat mensen niet meer dan 4Mbit kunt halen omdat ze te ver van de centrale afzitte, het ISRA punt in een museum thuishoort of omdat er kabelrot zit in het koper.
Niet alleen in de polder hoor,in Purmerend haal ik ook maar 7Mbit van de 20Mbit.
Te ver van de centrale waar er waarschijnlijk maar één van is in Purmerend.
Niet alleen in de polder hoor,in Purmerend haal ik ook maar 7Mbit van de 20Mbit.
Te ver van de centrale waar er waarschijnlijk maar één van is in Purmerend.
Dan doet je aanbieder iets fout. Ik pak met VDSL2 van xs4all gewoon 20Mbit/s. Maar dan moet je wel glas tot aan de straatkast hebben liggen. Ik zit op 2,5KM van de centrale (ik fiets er langs op weg naar m'n werk), en ik zou - als de koperlijn daar zou termineren - ook niet veel halen. Misschien 8Mbit/s, zoals ik met ADSL2 haalde. (toen termineerde de lijn daar nog).

d'r was bij het omschakelen ook wat gedoe mee, omdat m'n lijn niet goed was omgeprikt in de straatkast. De KPN monteur moest dat even oplossen.
Net zoals hier in Drenthe, als de lage snelheden geen reden zijn om hier over te stappen dan is het de diep trieste klantenservice van KPN wel...
Ik vind het in Drenthe best meevallen anders. Wij hebben 8 mbit adsl en we halen dat eigenlijk altijd... De glasvezelkabel hebben we wel liggen, maar daar gaan we voorlopig nog geen gebruik van maken aangezien het zo duur is.
Hier was maximaal 6 mbit mogelijk. KPN zelfs opgebeld om te vragen of het niet sneller kon. Was niet mogelijk. Bij een tante van me die in een dorp woont verderop (zon 20KM van de wijkcentrale) is zelfs niet meer dan 0,5mbit mogelijk. Woon in regio emmen.

Adsl is zowieso geen alternatief meer voor mij, veel te traag en vaak maar half duplex. Als ze echter Glasvezel gaan aanleggen dan zou ik nog wel eens wat bij XS4all o.i.d. kunnen afsluiten. Hoop alleen dat de opstartkosten dan niet te hoog zijn. 300 euro zou ik nog wel een keer voor glasvezel kunnen missen maar heb ook al hele andere bedragen gehoord.

Verder natuurlijk een zeer goeie ontwikkeling dat KPN hier in investeert. Ik hoop alleen dat ze hun klantenservice/administratie weer een beetje op orde krijgen.
Ik woon ook in omgeving Emmen maar bij ons kun je je inmiddels (of de aanmeldperiode is zo'n beetje afgelopen eigenlijk) aanmelden voor glasvezel. Als er genoeg (>30%) aanmeldingen binnenkomen gaan ze daadwerkelijk beginnen met aanleggen.

Via Ziggo kun je overigens ook gewoon een 120Mbit abo krijgen (alleen niet symmetrisch)..
KPN is bezig met de uitrol van VDSL, en dan moet in de meeste plekken >10mbit mogelijk worden.
Ik woon in Groningen. En sinds juni VDSL.
Met ADSL1 haalde ik 6,7mbit, nu met VDSL haal ik 19mbit.

KPN wil geloof ik alle centrales VDSL-ready hebben vóór het einde van dit jaar. Dus gewoon zo nu en dan postcodecheckl op bv telfort.nl
weet niet of dat drente of overijsel is .. maar in rijssen (ook een boeren gat, als je randstad gewend bent) ligt ook gewoon glas hoor.. en in braband (ook buiten tilburg eindhoven ) ligt her en der al flink wat glas
Volgens mij heeft het niet zoveel met de randstad te maken. In het zuiden van het land (nou ja, regio Eindhoven iig), ligt inmiddels zo'n beetje overal glasvezel tot in de huiskamer.
Randstad?

zo te zie komt eerst overal behalve de randstad glasvezel
http://www.eindelijkglasvezel.nl/vraagbundeling.html
sorry, dordrecht (regfiber/glashart) westland (caiway) en ik hoorde meen ik ook over
de rest van het caiway gebied... enkel het caiway gebied is al een flink aantal dorpen binnen de randstad...
Dat kun je inderdaad wel stellen. Nu download ik hier nog met 500 kb/s, straks in november het zwaarste glasvezel abbonement van KPN en als dat dan ook nog eens verhoogd wordt naar 500 mbit is dat een behoorlijke vooruitgang. Iets dat ik alleen maar kan toejuichen.

Dan wordt HD streamen ook geen probleem meer. :)
nope, glasvezel wordt door reggefiber in heel Nederland aangelegd, de kleinste dorpjes worden meegenomen. De randstad is dit keer niet als eerst aan de beurt, maar gelijktijdig.
Hier heb ik ook iets van gemerkt.
Aanstaande vrijdag komt Reggefiber de aansluiting naar mijn huis afmaken. Kostenloos.

Alleen ga ik hier geen abonnement bij nemen, zolang dat inhoudt dat ik mijn decoders moet gaan vervangen...
Reggefiber zal hier ook alleen de glasvezellijn aanleggen. Daarna laat ik het eerst een jaartje uitkristalliseren tot de kinderziekten eruit zijn. Ben te vaak een betalend proefkonijn geweest voor providers. Houd het tot die tijd wel bij UPC, al jaren stabiel (bij ons) en prima snelheden voor gewoon gebruik 50/2,5
Wat voor kinderziektes zitten er in glasvezel dan? Ik heb nog nooit zo'n stabiel lijntje gehad met áltijd 30down, 30up en een ping van 6ms
Met 50/2,5 hoef je nu ook niet persé meer te hebben natuurlijk.
Hier ligt sinds een paar weken glasvezel en m'n ouders wilden per se KPN. Tot op heden hebben wij nergens problemen mee en ook de internetsnelheid voldoet aan de verwachtingen. (50Mb/s abbo, snelheden van 6,x MB/s gehaald)

[Reactie gewijzigd door Mr. Black op 25 oktober 2011 10:58]

lol @ kinderziektes . het werkt of het werkt niet.
Hier heb ik ook iets van gemerkt.
Aanstaande vrijdag komt Reggefiber de aansluiting naar mijn huis afmaken. Kostenloos.
Het aanleggen zal gratis zijn. Als je echter er gebruik van wilt gaan maken zul je denk ik als nog aansluitkosten moeten betalen!
Zelf een nieuwbouwwoning waar al een werkende telefoonlijn en kabel aansluiting liggen. Kost ook niets! Totdat ik er gebruik van wil maken en er een rekening van € 300,= gestuurd wordt voor aansluitkosten! Reken je dus maar niet rijk en ga er maar van uit dat als je de glasvezel verbinding wilt gaan gebruiken je alsnog de aansluitkosten gaat betalen.
Die heb ik hier ook met een telefoonlijn. Blijkt dus dat die fysiek is losgekoppeld in de kast ergens hierbuiten. Met glasvezel doen ze dat gelukkig niet :)
ik denk niet dat jij uit ervaring spreekt...

aansluitkosten waren hier namelijk gratis bij een 1 jarig abonement... wel moest ik 10 euro verzend- en administratiekosten betalen en 45 euro borg voor de aperatuur...

anders waren de aansluitkosten SLECHTS 125 euro.
Alleen ga ik hier geen abonnement bij nemen, zolang dat inhoudt dat ik mijn decoders moet gaan vervangen...
Sowieso hou ik m'n televisie en internet provider gescheiden van elkaar. Ik geloof niet in tripple-play, ook al is het goedkoper, ik wil gewoon de kwalitatief beste kiezen voor iedere dienst.
tv van glashart (regfiber) is anders dik beter dan analoog van upc - en bij vlagen zelfs beter dan digitaal van upc (basic)... met ziggo heb ik niet zo veel ervaring...

ook het digitaal pakket van regfiber heb ik niet (kost te veel krijgt te weinig)...
ik wacht nog steeds op een digitaal pakket dat je zelf kunt samenstellen

bijv: alle 'discovery' zenders + wat amerikaanse zenders (cbc bijv) zodat je ook echt alle series op volgorde en volgens schema kunt kijken.. en verder hoef ik de hele meuk zo nodig nie.. nu download ik ze wel... want bij SBS hebben ze het toch niet begrepen
Je hoeft niet perse tv er bij te nemen ;) Je kunt tv of bellen er uit laten :)

(medewerker glazvezel KPN/Reggefiber)
Nou de hoogste snelheid bij kpn is niet de geadverteerde 100mb.
Hoeveel is het dan wel?

Onthouden Mb is niet gelijk aan MB
100/8=12,5 MB

Dus al je met een download 12,5 MB aantikt haal je wel de geadverteerde snelheid
KPN begin ik nooit aan. Ze waren hier van plan om glasvezel te leggen mits zoveel % van de bewoners ja zei tegen glasvezel. Maar na de snelheid te hebben gekeken krijgen we hier met Ziggo een net iets langzamere verbinding dan glasvezel (5mbit/ps verschil (40mbit/ps bij Ziggo volgens de speedtest zelfs 43mbit/ps) en met Ziggo heb ik veel meer tv zenders dan ik met glasvezel zal hebben.

[Reactie gewijzigd door pat30724 op 25 oktober 2011 10:04]

Vergeet je uploadsnelheid niet. Die is bij glasvezel gelijk aan je downloadsnelheid en voor veel, zeker bij T.net users denk ik, is hoge upload interessanter dan hoge download.
Daar heb je wel gelijk in. Maar op dit moment ben ik blij met mijn 4mbit/ps upload.
wacht maar tot je een keer online met wat vrienden wil gamen... 6 tot 10 ms ping in plaast van 30 tot 80ms upc / ziggo
Niks mis met gamen over de kabel hoor i-chat.Laatst nog bij WoW gecheckt. en daar staan alle server in Frankrijk en dan vindt ik een ping van 70 helemaal niet slecht. Is ook niet echt nodig een lage ping daar. In de tijd dat ik ADSL had zat ik op de 130-200.
De keren dat ik Altitude speel dan zie ik trouwens ook gewoon servers met pings tussen de 15-30.
Tuurlijk Glasvezel heeft nog lagere ping tijden maar als je het verschil tussen 10 en 30 kan merken dan moet je nog wel via een CRT scherm gamen.
Anoniem: 120071
@pat3072425 oktober 2011 17:57
en met Ziggo heb ik veel meer tv zenders dan ik met glasvezel zal hebben.
EN veel betere beeldkwaliteit dan bij KPN. Ziggo geeft de Technicolor streams door (+/- 8mbit SD en 12-13Mbit HD), terwijl KPN op het glasvezelnetwerk doodleuk dezelfde streams doorgeeft die ze ook hun ADSL netwerk doorgeven (3mbit SD, 8Mbit HD). Die zijn echt een stuk ongedetailleerder! En ook nog onnodig dichtgetimmert met Verimatrix om HTPC gebruikers tegen te werken. Onnodig, want encryptie eis speelt alleen bij een select aantal zenders met premium content.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 oktober 2011 18:03]

Ga je hier nu ook al lopen klagen over KPN?
Ga je me hier nu ook al lopen quoten?

En Ja. Iedereen mag het weten wat voor bagger KPN levert aan zijn klanten.

Anoniem: 120071 in 'nieuws: Mobiel internetgebruik zet omzet KPN verder onder druk'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 oktober 2011 19:05]

tja, dan kunnen we ook nog wel ff over UPC beginnen, ben blij dat ik van die gasten af ben, wat een ellende allemaal.
Mooi. Hoe meer glasvezel, hoe beter. Ik heb recent KPN Interactieve TV gekregen, waarmee ik twee zenders kan opnemen en een derde kan kijken... Mooi niet dus. Internetsnelheid te laag. Als ik TV kijk merk ik achter de computer ook dat mijn snelheid gigantisch naar beneden gaat. Logisch natuurlijk. In ieder geval kon KPN niets voor ons doen omdat andere abonnementen niet beschikbaar waren bij ons. ;(

Kom maar op met dat glasvezel!
Nog steeds een tevreden 100/100Mbit glasvezelgebruiker. Helaas heeft KPN een vieze wervingscampagne uitgevoerd in onze wijk, allicht aan te schrijven aan het bedrijfje wat klanten werft namens KPN. Jammer dat ze onder de grond nog altijd oppermachtig zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee