KPN is in de afgelopen maanden in alle stilte verdergegaan met zijn investeringen in glasvezel. Hoewel het aantal daadwerkelijke klanten nog bescheiden is, blijkt dat KPN op de achtergrond weer is gestart met het geschikt maken van wijkcentrales.
Eind 2009 werd bekend dat KPN het even rustig aan deed met zijn investeringen in glasvezel en dat eerst het bestaande kopernetwerk naar vdsl2 zou worden opgewaardeerd om hogere snelheden te kunnen bieden. Het lijkt erop dat dat traject is afgerond en dat KPN weer oog heeft voor glasvezel.
Aanvankelijk stelde KPN via glasvezelpartner Reggefiber nog wel te investeren in de aanleg van glasvezelverbindingen tot in de woonkamer, maar het bedrijf wilde niet meer wijkkasten geschikt maken voor glasvezel. Inmiddels blijkt KPN dit echter wel weer te doen, zo bevestigt het bedrijf desgevraagd aan Tweakers.net.
In totaal heeft KPN via partner Reggefiber nu 77.000 fiberklanten, waar dat er in het tweede kwartaal nog 61.000 waren, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. In totaal zijn nu 844.000 huishoudens geschikt voor glasvezel; eind vorig jaar stond de teller op 658.000. Hoewel de kans klein lijkt dat dit jaar al de grens van een miljoen wordt doorbroken, lijkt het streven van 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten huishoudens in 2012 in dit tempo haalbaar.
Momenteel sluit het bedrijf zo'n 2000 nieuwe klanten per week aan. Het verwacht dat de grotere beschikbaarheid en campagnes tot gevolg zullen hebben dat dit aantal in de komende periode stijgt, zodat KPN eind volgend jaar zijn doelstelling van 250.000 huishoudens als klant kan realiseren. Een van de nieuwe lokkertjes wordt een glasvezelabonnement van 500Mbps symmetrisch, dat nog dit jaar wordt geïntroduceerd. Ook wordt de userinterface van KPN's iptv-platform vernieuwd.
KPN benadrukt overigens zeker geen afscheid te hebben genomen van vdsl2 en ook nog steeds in zijn kopernetwerk te investeren. Zo begint in december een pilot met pair bonding op het kopernetwerk. Het gebruik van pair bonding, waarbij verschillende koperlijnen worden benut, moet doorvoersnelheden van 40 tot 80Mbps mogelijk maken. Met het vectoring-algoritme zouden bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald kunnen worden.