KPN start eind dit jaar met test voor pair bonding

KPN zal eind dit jaar van start gaan met een kleinschalige test om ervaring op te doen met het leveren van pair bonding op vdsl-lijnen. Ook is het telecombedrijf benieuwd naar de ervaring van de, nog te selecteren, klanten die helpen met de test.

In mei dit jaar maakte KPN bij de presentatie van zijn nieuwe strategie bekend de downloadsnelheid op zijn vdsl2-netwerk te willen vergroten. Het telecombedrijf wil dit bereiken door de relatief nieuwe technologie pair bonding in te zetten en het gebruik van algoritmes als vectoring gaan inzetten.

Het gebruik van pair bonding, waarbij verschillende koperlijnen worden benut, had - zo stelde KPN aanvankelijk - nog dit jaar een snelheidsverdubbeling moeten opleveren en doorvoersnelheden van 40 tot 80Mbps mogelijk moeten maken. Met het vectoring-algoritme zouden bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald kunnen worden.

Een grootschalige uitrol lijkt er dit jaar echter niet meer in te zitten. KPN heeft voor december een pilot op de planning staan om ervaring op te doen met pair bonding. In die test zullen vooral het leverproces en de klantervaring centraal staan. Dit blijkt uit een bericht dat KPN eerder deze maand naar zijn resellers heeft gestuurd.

Bedrijven en consumenten kunnen zich niet zelf aanmelden voor de test. Dit proces verloopt via de zogenoemde wholesalepartners van KPN; bedrijven die dsl-diensten via het netwerk van KPN aanbieden. Deze partners kunnen tot eind deze maand mogelijke testklanten aanmelden, waarna KPN begin september op basis van onder meer de geografische beschikbaarheid de definitieve deelnemers voor de pilot bekendmaakt.

KPN wil zijn vdsl-netwerk verder verbeteren om beter te concurreren met vooral kabelaanbieders. Eerder deze week werd bekend dat KPN eind dit jaar ook de snelheid van zijn snelste glasvezelabonnement fors verhoogt. Dit abonnement gaat van 100Mbps symmetrisch naar 500Mbps symmetrisch.

Door Wilbert de Vries

27-07-2011 • 09:46

90 Linkedin

Submitter: jasper1989

Reacties (90)

90
84
50
5
0
18
Wijzig sortering
Ik woon in Rotterdam en zit 1,2 km van de centrale af.
Mijn lijn komt niet verder dan 14/1 mbit. Treurig vind ik.

Daarom verwacht ik dat VDSL2 niet veel betere snelheden zal halen bij mij.
UPC is het enige alternatief, maar ik blijf erbij dat UPC met poorten blokken, usenet knijpen en een fair-use geen waardig alternatief is.

Plus het feit dat ik al mijn kabels opnieuw kan trekken omdat de coax kabel aan de andere kant van het huis uitkomt en ik daardoor ook een modem in mijn woonkamer heb in tegenstelling tot mijn hele netwerk spul wat nu lekker in een gangkast is weggestopt.
Bij het upgraden van de straatkasten wordt de straatkast meestal alleen uitgerust met VDSL techniek. Dit houdt dus in dat adsl2 vanuit de centrale moet komen en dus geen goede verbinding heeft, maar VDSL2 uit de straatkast komt. Ik heb dit op mijn aansluiting ervaren, adsl2 kwam maar tot 8mbit met VDSL2 haal ik 34mbit.

Wat Xs4all nu bijvoorbeeld doet is het 20mbit abonnement over VDSL2 aanbieden. De modem traint dan in op de maximale snelheid, maar wordt de lijn vervolgens afgeknepen op 20mbit.
Je haalt 14/1 met ADSL2+?
Ik haalde 13.59/0.92 hiermee, zit een kleine 800mtr. vd wijkcentrale vandaan en pak nu met VDSL2: 42Mbit down/3,92 Mbit up.

Dus laat jezelf verrassen... ;)
Ik woon in Rotterdam en zit 1,2 km van de centrale af.
Mijn lijn komt niet verder dan 14/1 mbit. Treurig vind ik.

Daarom verwacht ik dat VDSL2 niet veel betere snelheden zal halen bij mij.
Ik woon op 2,5 km van de centrale (ik fiets er langs op weg naar m'n werk), en ik haal - dankzij VDSL2 - keurig netjes 20/2. (eigelijk meer, maar dat wordt geknepen omdat ik een 20/2 abo heb).

ADSL2+ kwam bij mij niet boven de 16/1 uit geloof ik.
Dat is zeker goed nieuws, eindelijk een 80mbit lijn via koper, helaas is glas niet leverbaar en kabel is bij ons niet zo heel snel.

Op dit moment heb ik internet premium van kpn en ben erg tevreden (37mbit), dus ik kan ook niet wachten tot dit live gaat, mits ze er een redelijk normaal bedrag voor vragen. (en ja, mijn adres heeft 2 aders).

Het gaat de goede kant op met koper. (maarja grote delen netwerk is al verglaasd).
Jammer alleen dat het allemaal veeel te lang duurt. Dit hadden ze al veel eerder moeten inzetten, kabel en glasvezel "knallen" al op dat soort snelheiden en dan gaan ze nu pas beginnen met een test ??? Als ik kijk naar een b.v. xs4all dan is prijs / snelheid verhouding vergeleken met vezel / kabel gewoon veeel te duur.
XS4All vergelijken met kabel en dan als bewijs nemen dat adsl te duur is, is een beetje als Chateau Mouton Rothschild vergelijken met Kangaroo Wine (Cabernet Sauvignon) uit australie en dan zeggen dat er geen betaalbare wijnen in frankrijk bestaan.
Als ik kijk naar een b.v. xs4all dan is prijs / snelheid verhouding vergeleken met vezel / kabel gewoon veeel te duur.
xs4all kies je dan ook als je voor kwaliteit gaat. Ik kan hier makkelijk een veel snellere verbinding krijgen dan de 20/2 die ik nu van xs4all heb (VDSL2), maar ik peins er niet over.

Ik zeg die VDSL2 lijn pas gedag als ik hier een glasvezel verbinding van xs4all kan krijgen.
Anoniem: 126717
@Azerox27 juli 2011 10:00
Mazzelaar. Ik zit nog met een 6 mbps lijn, die offiecieel een 8mbps is. Hij klapperde echter zoveel dat ik hem omlaag heb laten zetten. VDSL is een droom.
En waar woon ik? Ver in de polder? Nope, centrum Den Haag, waar meer glas in de grond ligt dan je kan bedenken.
Als je er echt zo mee zit begrijp ik niet waarom je niet overstapt naar Ziggo. Kost misschien iets meer maar je bent je bent, zeker in het centrum van Den Haag, verzekert van de geadventeerde snelheid.... Als je nu besteld heb je volgende maand 120 Mbps internet en is je droom werkelijkheid ;)
Hier hetzelfde, 3km van den haag en nog op een 15 jaar oude adsl1 centrale, terug geschroeft van 8 naar 4mbit. Vorige week toch maar de overstap gemaakt naar kabel...
Jouw adres heeft 5 aders, rood, blauw, wit, oranje en blanco, pair bonding wil zeggen over twee paren, rood/blauw en oranje/wit. Tenminste als je de blauwe KPN kabel op een isra punt uitkomt.
Normaal gesproken heb je 2 aderparen in huis liggen. Helaas heeft KPN op sommige adressen geprobeerd om geld te besparen en maar 1 aderpaar opgeleverd. Bij mij thuis is dit het geval, en dat ene paar blijkt nu niet goed te zijn waardoor ze nu een nieuwe kabel moeten komen leggen. Penny wise, maar pound foulish in dit geval.
Weet je dat dit een hele goede besparing is geweest? Verreweg de meeste mensen hadden slechts één aderpaar nodig, waarom zou je als bedrijf hoge kosten maken wetende dat de extra aansluitingen toch niet worden gebruikt?
Als de kabel ergens onderweg op een moeilijk bereikbare plaats kapot gaat kunnen ze die herstelling gewoon uitstellen door iedereen over te schakelen op zijn 2e paar.

De telefoonkabels liggen namelijk in een lus, komt er een huis bij knippen ze een ongebruikte koperkabel in 2, en dan heb je 2 paar, eentje langs elke kant van de lus.
Als een kant kapot gaat werkt de andere nog.

Maar meestal is de langere helft van de 2 paar te lang om een helder vdsl signaal over te krijgen.

Dus is dit niet echt een besparing, die 2 paar krijg je daar toch.
Behalve als ze koper te weinig hadden liggen om iedereen in de wijk aan te sluiten zal dit het geval zijn.

edit: dit is in ieder geval hoe het er in Belgie bij Belgacom aan toe gaat, ik dacht dat iedereen telefoonkabels in een lus legde...

[Reactie gewijzigd door Keneo op 28 juli 2011 12:09]

Die lus dat is niet waar. Beide aderparen zijn gewoon dezelfde lengte, en het gaat dan ook echt over 2 losse aderparen beide vanaf de kabelverdeler naar het isra. Levering van enkele aderparen gebeurt vooral wanneer er capaciteitsproblemen zijn op de wijkcentrale of op de kabels van hoofdverdeler naar kabelverdeler. Bij nieuwbouwwijken (die zo goed als nooit een eigen nieuwe wijkcentrale krijgen tegenwoordig) zie je dat dus vaak, en soms bij nieuwbouwwoningen binnen een bestaand gebied.
Nee, juist niet, bij kabels leggen zitten de kosten niet in de kabel, dat is peanuts. De meeste kosten met kabels leggen is het graafwerk, manuren en voorbereidingen die daar inzitten. Dan 1 of 2 paar aders trekken naar een woning dat is dan echt een centen kwestie, geen euro kwestie.

Dus zeker wel Penny wise, maar pound foulish.
Vergeet de vergunningen niet voor het graven in openbare grond. Die zijn pas reteduur.
Vergeet de vergunningen niet voor het graven in openbare grond. Die zijn pas reteduur.
Maar voor 1 paar kan het sleufje toch wel smaller ? :)
je komt met 1 graafmachine -die bakken hebben een bepaalde diepte en breedte, het maakt dan echt geen donder uit hoor, een kabel van 10cm dikte, rolt net zo makkelijk uit als een van 30cm.
Klopt niet helemaal, Coax-12 is heel buigzaam en Coax-3 is helemaal niet buigzaam en moet ook in bepaalde graden buiging per meter worden gelegd. Dat is een hele stugge kabel die eigenlijk alleen rechtuit en flauwe bochten mag nemen. Dus die 10cm kabel rolt heel wat makkelijker dan 30cm. Nou is 30cm wel heel erg breed, coax-3 is geloof ik iets van net geen 20mm, ongepantserd. Volgens mij leggen de meesten een pantser er bovenop maar dat kan anders zijn.
Vergeet de vergunningen niet voor het graven in openbare grond. Die zijn pas reteduur.
zelfs het niet zo grote ISP'tje waar ik ooit voor werkte had zo'n vergunning, dus die kosten vallen ook wel weer mee. (zoveel geld had die hut namelijk niet)
Anoniem: 397219
@Nox28 juli 2011 08:15
KPN heeft uit het verleden het recht om zonder vergunning de straat open te trekken en daar een kabel in leggen. En er zijn nog een paar partijen die dat mogen.

Zelfs als je een huis koopt met een stuk grond, moet je toestaan dat KPN je tuintje ondersteboven spit om hun kabel te zoeken.

Die vergunning kost dus niets.

Maar als men nu eens de kleine wijk/dorpscentrales gaan upgraden en zorgen dat de kleine dorpen/gemeentes ook eens een hogere snelheid kunnen halen via ADSL. Dan zouden minder mensen bijvoorbeeld uit ons dorp overstappen naar de grootste kabelboer van NL.
Want de KPN centrale die bij ons in het dorp staat word gevoed door glasvezel maar de snelheid komt niet boven de 8Mbit uit, terwijl de gemiddelde afstand vanaf de centrale naar de meeste huizen niet groter is dan 750 meter.
Terwijl ik bij Ziggo met gemak 120Mbit trek.

Maarja, dat is dus het beleid van KPN en zij willen niet investeren in deze kleine centrales.
Ze willen alleen met kwantiteit hun geld verdienen en dat terwijl je van kleinere dorpen en gemeentes een mooie proeftuin kan maken.
Met de huidige koperprijs zijn de grondkabels echt behoorlijk duur geworden. Het is niet voor niks dat die dingen gejat worden tegenwoordig.
Zeker goed nieuws. Echter het zal nog wel een tijdje duren voordat wij (de consument) er gebruik van kunnen maken. Daarbij is het ook belangrijk om te weten wat het gaat kosten, denk dat het wel duur gaat worden (zeker in het begin).
is het niet zo dat ze met VDSL niet de wijk centrales meer nemen maar straat kasten? Zodat de afstanden sowieso kleiner zijn?
KPN doet VDSL vanuit de telefooncentrale en alleen in sommige wijken FttC. Dit is alleen een ander product bij KPN dan standaard VDSL, VDSL vanuit de straatkast verkoopt KPN ook als "Glasvezel van KPN".
Niet helemaal, KPN is nu bezig met het uitrollen van de VDSL buitenring. Of te wel vdsl kaarten in wijkkasten en dan glas naar de centrales. Dit is/wordt beschikbaar voor de normale "adsl" klant, dus niet KPN glasvezel.
Nog niet overal staan straatkasten. Zo zit ik nu 2,1km van de centrale af en haal maximaal 18,5 mbit down en 1,2mbit upload via VDSL2.
Kabel is hier niet beschikbaar btw, dus das geen optie.

Zit overigens bij telfort op een 22/2-verbinding. Toch wel een heel stuk beter dan voorheen nog 8/1 via ADSL1. Waar ik 6,8 mbit down en 0,8mbit up in de praktijk haalde.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 27 juli 2011 12:13]

Dat KPN eerst maar eens alle centrales op ADSL2+ brengt! Onwaarschijnlijk hoe dit bedrijf meedoet aan de nieuwe Nederlandse cultuur om alles maar te concentreren in de Randstad en de periferie (lees: alles op meer dan 30 minuten rijden vanaf Amsterdam, Utrecht of Rotterdam) links te laten liggen. Ik zit in Frieslan op 3km van en wijkcentrale en haal niet meer dan 4Mb stabiel via de ADSL (of 8Mb met disconnects) omdat KPN vier jaar na uitrol van ADSL2 deze centrale nog niet wil updaten....
Ik ben dus niet zo blij met dergelijke initiatieven van dit nieuwe marktbedrijf wat mijns inziens beter een staatsbedrijf had kunnen blijven.
"Nederlandse cultuur"? In grote delen van Europa mag je al blij zijn als je stromend water hebt op het platteland, laat staan xDSL (of zelfs maar enige koperdraad).

Dat KPN zijn centrale eerst in de randstad upgrade lijkt me niet meer dan logisch: daar valt door alleen al de bevolkingsdichtheid gewoon tienmaal zoveel te verdienen met elke investering.
Haha, ja in grote delen van de grote Nederlandse steden is weinig "Nederlandse cultuur meer te vinden" :P

Dat ze investeren in de randstad is inderdaad logisch, dan bereik je meer mensen. Wat wel raar is dat ze er blijkbaar zo lang over doen om glas naar alle wijkkastjes te krijgen. Naar mijn idee is dat bij ons al gebeurd, want er werden heel wat stoepjes opengehaald.

Glas naar de wijkkasten is toch de oplossing, vanaf daar is het dan slechts enkele meters koper. Dus snelheden tot 100Mbit moeten dan geen probleem zijn lijkt mij zo.
Zelfs het nederlandse platteland is nog relatief dichtbevolkt in vergelijking met andere landen.
Ik zal je uit de droom helpen. Hier in de randstad zijn die problemen er net zo goed. De "beste" Vinex wijk van Nederland in Barendrecht/Rhoon (minder dan 1 km van Rotterdam) met zo'n 10.000 woningen kan met ADSL slechts stabiel zo'n 3 a 4 Mbit/s halen. Ooit probeerden ze een 8Mbit profiel er op te zetten bij mij, met als gevolg dat ik 3 weken geen telefonie had door de klapperende lijn

Het Barendrechtse deel heeft nog als alternatief UPC, maar de mensen in Rhoon kunnen alleen naar Caiway en dat schijnt daar al net zo beroerd te zijn.

Dat pair bonding is dus heel leuk, maar als je nu al snelheden uit het jaar kruik haalt, dan zal dat met pair bonding waarschijnlijk hooguit 2 kruiken worden. Schiet je dus nog niet veel mee op.
Gelukkig is KPN ook bezig om straatkasten van DSLAMs te voorzien (zogenoemde buitenring), dus er is wel een kans dat er flinke verbeteringen komen, helemaal als bondig een beetje lekker werkt.
De partner bedrijven van KPN zijn op dit moment bezig met het uitrollen van VDSL landelijk, dit houd in dat het dus ook in Friesland, Groningen en andere afgelegen gebieden worden aangesloten mits er genoeg klanten op zitten.

Geen bron, ik werk voor een partner bedrijf van KPN en denk deze plannen uit.
ik zit hier op 10 minuten rijden van utrecht, maar hier komt de adsl ook niet verder dan 4mbps :) ook in de randstad is het om te janken dus :(
Nederland kent gemiddeld de snelste verbindingen van Europa samen met Scandinavie. Dus ja er zijn altijd bepaalde uithoeken of wijken met simpelweg teveel vraag en te weinig aanbod waar het even tegenzit maar gemiddeld mogen we zeker in NL niet klagen als het op bedraad internet aankomt. Zoals overigens ook wordt aangehaald concurenten zoals UPC doen het soms beter maar zeker weer in buitengebieden valt het simpelweg tegen. En hier is een vrij eenvoudige verklaring voor, het is niet interessant om een dergelijk gebied uit te breiden. Vijf jaar geleden werkte ik voor een grote kabelaar en die gaf zelf te kennen dat het nooit meer dan een inbellijn zou blijven voor sommige gebieden.

Dat gezegd moet ik wel zeggen dat adsl en de varianten daarop met kabel de laatste tijd achterblijven. Ik heb nu sinds jaren 30mbit maar echte upgrades zie ik toch helaas niet meer zoals in de beginjaren. Als ik dit afzet naar sommige abbo's die Ziggo in dezelfde omgeving aanbied is het enigste wat me nu nog bij Adsl houd de service van Xs4all. Hopelijk dat ze de techniek toch wat door willen drukken, we zijn in NL snel maar stadstaatjes zoals HK zijn gigabit verbindingen al vrij normaal. (Je mag je alleen afvragen wat de toegevoegde waarde van een dergelijke verbinding is).
Een regering is geen telco. Rutte en consorten hebben weinig verstand van telefonie. Dus laat KPN please please zelf werken :)

[Reactie gewijzigd door RielN op 27 juli 2011 11:46]

Dat de regering er niet zo veel verstand van heeft, ok, maar wat VirtualGuineaPig bedoeld is denk ik dat als het een staats bedrijf is de investeringen vaak anders worden gedaan omdat het dan meer gericht wordt op dienstverlening en minder op winst maken.

Kortom meer investeren zodat overal in nl op korte termijn snelle verbindingen mogelijk zijn, door bijv. naar de wijk centrales glasvezel te hebben en dan pair bonding te gebruiken om tot aan de huizen te komen met snelle maar ook vooral stabiele verbindingen (een snelle onstabiele verbinding is namelijk pas echt waardeloos)

nu als zelfstandig bedrijf moet KPN vooral winst maken van de aandeelhouders, dus wordt er minder geinvesteerd, want dat kost geld, zeker op plekken waar het langer duurt voordat de investeringen worden terug verdiend (lees minderdicht bevolkte gebieden)

wat dat betreft zouden we het zo moeten hebben als finland, waar iedereen recht heeft op een verbinding van een bepaalde snelheid (net als iedereen nu een gas/stroom/water aansluiting heeft.)
Ik ben het roerend met je eens en verkeer in dezelfde situatie. Maximaal 6mbit of met horten en stoten. Onbegrijpelijk, de graaicultuur. Het blijft niet eens bij"beginnen waar er het meest te halen valt". Het gaat veel verder. Ze laten ons zelfs meer dan 2 stappen achter lopen! Alsof je er totaal niet toe doet. Ik betaal gewoon m'n abo elke maand hoor!
Op 3 km van de wijkcentrale (hemelsbreed zeker?) ga je helemaal niet veel merken van adsl2+.
Ben benieuwd of de prijs dan ook verveelvoudigd eerlijk gezegd. Nu bieden ADSL/VDSL providers een 20Mbit lijntje voor ongeveer 20-24 euro (in Nederland), terwijl de daadwerkelijke snelheid in veel gevallen achter loopt vergeleken met een 20Mbit kabel-abonnement.

Waar ik woon krijg ik hooguit 8Mbit via ADSL omdat de centrale te ver weg staat om meer te kunnen bieden. Met pair bonding zou dat naar 16Mbit kunnen gaan van wat ik begrijp. Met kabel zit ik nu op 25Mbit voor €32,40 (Caiway is de enige die bij ons aanbiedt), wat zelfs vergeleken met pair bonding nog steeds sneller is.

Ik hoop eigenlijk dat ze een oplossing kunnen vinden voor het probleem dat de snelheid zoveel terug loopt als je wat verder van de centrale af zit. Beetje veel gevraagd misschien, maar dat is volgens mij op dit moment "het" probleem van ADSL voor een hoop mensen. Die extra snelheid is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je te ver van de centrale woont heb je er niets aan.
Het probleem met de afstand is helaas natuurkundig en daardoor helaas niet op te lossen.

Wat wel kan is een 'centrale'/DSLAM dichterbij plaatsen, en dat is wel iets waar KPN mee bezig is. Alhoewel dat waarschijnlijk voornamelijk in stedelijk gebiedt zal zijn omdat platteland economisch niet rendabel is voor ze.
Moet je nagaan, ik woon zo'n 1km van de centrale af met een 8Mbit lijn. Voordat het internet mijn PC bereikt heeft is het al 6,8Mbit wat uiteraard neerkomt op een downloadsnelheid van 6Mbit. Nou woon ik buitenaf ver in het oosten van het land, dus misschien heb ik wat dat betreft nog geluk.
Dan is jouw verbinding gewoon slecht. Ik zit op 2,1km en haalde op mijn pc met ADSL1 nog 6,8mbit (toen ik nog geen VDSL had)..
ik zit op ongeveer 2.5km en heb nog de volle 8Mbit, dus je lijntje is erg slecht.
Daar was ik al bang voor… ik woon tegen Delft aan, dus niet eens écht platteland. Maar het Westland lijkt zowiezo niet echt een prioriteit voor de ADSL-providers. Caiway doet goede zaken daar, want volgens mij heeft 80% in ons gebied helemaal geen ADSL/telefonie via de telefoonlijn :)
In de netwerktechnologie is het gangbaar dat een nieuwe generatie een orde hogere bandbreedte haalt. Denk aan 10Mbps ethernet --> 100Mbps fast ethernet --> gigabit ethernet. Of aan GSM (9600 bps) --> GPRS (57k6, later 115k2) --> UMTS (orde 500 kbps) --> HSDPA (orde 5 Mbps).

Kleinere stappen zoals de factor 2 van pair bonding zijn vaak een gevalletje "te weinig, te laat". Op dit moment zijn de kabelaars bezig om docsis 3.0 uit te rollen (high end abo's met snelheden >100 Mbps) en hun klanten met de goedkopere abo's (20 -25 Mbps) te verleiden tot een upgrade richting de 30 a 50 Mbps. Ze zorgen er wel voor dat de upgrade aantrekkelijk wordt geprijsd. Zo behouden ze namelijk een belangrijke voorsprong t.o.v. de xDSL markt en daarmee zorgen ze voor trouwe klanten.
In de netwerktechnologie is het gangbaar dat een nieuwe generatie een orde hogere bandbreedte haalt. Denk aan 10Mbps ethernet --> 100Mbps fast ethernet --> gigabit ethernet.
En het was ook gangbaar dat de maximum afstand afnam.

10-base-5, thick ethernet (aka "tuinslang"), 10 Mbps, maximaal 500 meter.
10-base-2, thin ethernet (coax), 10 Mbps, maximaal 180 meter.
10-base-T, ethernet over twisted pair (10, 100 of 1000 Mpbs), slechts 100 meter.

Snelheid en afstand zijn met elkaar verbonden. Zeker als je over gewone koperdraad spreekt.

Verder ben ik het wel met je eens dat een factor 2 eigenlijk te weinig is om de moeite waard te zijn. Echter, als het verschil (4 Mpbs vs 8 Mbps) genoeg is om tv-over-adsl te kunnen aanbieden, dan is het misschien toch de moeite waard.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 27 juli 2011 14:04]

100Base-T, 1000Base-T, en 10GBase-T doen allemaal alleen wel ook gewoon 100 meter. Het verschil zit 'm erin dat nu de kwaliteit van de kabel beter wordt: Cat3 voor 10Base, Cat5, Cat5e, en 10G doet met Cat6 55m en met Cat6a 100m.

En voor last-mile providers zit je nu eenmaal met een bepaalde maximumsnelheid door een bepaalde maximumkwaliteit die er al ligt.

De kabel is sneller geworden door betere algoritmes, maar vooral ook door de apparatuur steeds dichter bij de eindpunten te zetten. Daarvan is het einde nu bereikt. Kabel gaat na DOCSIS 3 (tot 300-400 Mbit per segment (en dat is niet per gebruiker)) niet veel harder meer kunnen, hoogstens nog in verdubbelingen. DSL is ook bezig met DSLAMs dichter bij het eindpunt zetten, maar dat is stukken duurder dan bij kabel en levert wat minder op -- helaas heb je dat nu eenmaal bij deze stukken hardware.

Op dit moment is 100-200 Mbit zo'n beetje het maximum dat met DSL of kabel in de FttC varianten (DOCSIS 3 en VDSL2 met pair bonding in de kvd) gehaald gaat kunnen worden. Wil je meer, dan zul je echt over moeten op fiber. Al die fibers to the home die nu gelegd worden kunnen zonder enig probleem uitgerust worden met Gbit ipv 100Mbit switches en CPEs, op dit moment zelfs al zonder veel kosten, en ook 10 Gbit en 40Gbit zijn nu al technisch mogelijk. Als de prijzen van dergelijke apparatuur dalen (en er backbnes komen die stukken sneller zijn dan dat :) ) kan dat dus gewoon zo je huis binnen stromen.

Er zijn nu al FttH providers met fysieke 1Gbit lijnen die 200 Mbit abonnementen leveren.
Hu pair bonding deden ze al aan toen ik er nog werkte vDSL is leuk maar je moet niet veder dan 1,5 km centrale wonen ander heb je net zoveel aan een ADSL(2) verbinding.
Pair bonding is wel grappig maar nieuwbouw heeft maar een enkel parige verbinding liggen. Daarbij zijn bij oudere verbinding de kans dat een paar al beschadigt is vrij groot wat de snelheid alleen maar negatiever laat uitvallen.
Aan de andere kant nieuwbouw word steeds vaker met glas uitgerust.

Maar goed de consument zal wel heel graag deze snelheid in huis halen en voor grotendeels zal het werken. Werkt het niet zoals je verwacht zie het al een aanschaf van een koffiezetter terug brengen en een ander nemen.
vDSL is leuk maar je moet niet veder dan 1,5 km centrale wonen ander heb je net zoveel aan een ADSL(2) verbinding.
Dat is dus niet waar.
Ik haal dit op 2,1km van de centrale:
http://www.speedtest.net/result/1401857259.png

Die upload haalt ADSL sowieso niet, en die download op deze afstand ook niet.
Met ADSL2 zou je gewoonlijk rond de 13/14mbit uit gaan komen, aldus:
http://www.ispreview.co.uk/images/broadband/adsl2.gif

En ja, mijn modem geeft aan:
loop length is 2189m
current rate upstream: 1288 kbps
current rate downstream: 19152 kbps
Verder woon ik in nieuwbouw en heb ik twee paren.

Ben er wel blij mee, want kabel wordt hier niet geleverd. (buitengebied)

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 27 juli 2011 12:34]

In België is een provider die dit al een hele tijd toepast. Ik ga de naam hier niet noemen, maar het is een vertaling van "lot" ;-)
Bij mijn vorige werkgever zijn we met ze in zee gegaan. Ze haalden toen (2 jaar geleden) zelfs al 100Mb op 1 koperpaar in testfase, hoewel we maar 20Mb besteld hadden.
Na de testfase werd de snelheid (uiteraard) geknepen op 20Mb.
De account manager heeft mij toen de hele technische uitleg gegeven, die ik grotendeels vergeten ben, maar kwam er o.a. op neer dat 100 Mb op 1 of meerder koperparen perfect mogelijk is, ondanks wat Belgacom destijds beweerde. Zijn gelijk wordt door dit artikel bewezen.
Maximale snelheid over koper hangt helemaal af van de afstand naar de centrale. Denk maar eens aan de snelheden die gehaald worden over de koperdraadjes op je moederbord. Daar gaat het maar over centimeters, maar ze halen er wel Gbps mee.
Uiteraard. Het punt was dat Belgacom verklaarde dat dit onmogelijk was, maar dat die andere provider hun ongelijk bewees met een praktijkvoorbeeld.
Anoniem: 138874
@28056227 juli 2011 19:54
Er komen nog wel meer dingen dan dat bij kijken hoor. Bvb het bandplan, UPBO, virtual noise, INP/delay/ARQ settings, crosstalk van andere lijnen, aanwezigheid van taps in de loop, enzovoort.... Zelfs of er een TL lamp in de buurt van je lijn irritant staat te doen kan invloed hebben.
Wat een enorme negativiteit over kpn in de reacties zeg. Heel vreemd. KPN is 1 van de weinige partijen die op dit moment met de aanleg van glasvezel, nieuwe technieken over koper en digitenne nog enigsinds tegenwicht geeft aan de kabelaars. Erg vreemd dat men zo negatief reageert terwijl er hier eigenlijk een positief bericht staat
Dat gevoel van negativiteit deel ik. Zelf heb ik momenteel het complete pakket (Internet, Bellen en TV, incl HD) via VDSL en ben juist blij dat de KPN nog steeds blijft investeren in deze verbinding.

Verschil is waarschijnlijk dat mijn computers staan niet dag en nacht staan te downloaden om mediacenters te vullen. ;)

Ik hoop dan ook dat een verhoging van de snelheid ook effect heeft op de kwaliteit van de HD-kanalen van Interactieve TV.
Ze zullen wel moeten ADSL/VDSL gaat steeds meer achterlopen tov internet via de kabel. Zelfs de uploadsnelheid van mij 3G mobiel is hoger dan de 100KB/sec van mijn ADSL. Dus het wordt tijd voor wat beters.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee