KPN gaat dsl-abonnementen uitfaseren in Haaksbergen - update

KPN gaat in het dekkingsgebied van het glasvezelnetwerk in de gemeente Haaksbergen alle InternetPlusBellen- en Alles-in-één-abonnementen migreren naar glasvezel. Eind 2012 stopt het bedrijf met zijn dsl-dienstverlening in Haaksbergen.

De fractieleider van Leefbaar Haaksbergen Peter van Vlaanderen klaagde in de krant TC Tubantia over een brief van KPN, waarin het telecombedrijf aankondigde klanten met een InternetPlusBellen-abonnement te gaan migreren naar glasvezel. Volgens de politicus zou daarmee zijn abonnement ongevraagd 10 euro per maand duurder worden, terwijl hij zijn huidige abonnementsprijs zou willen behouden. Voor zover bekend, is het de eerste keer dat KPN adsl-abonnementen uitfaseert ten faveure van glasvezel.

KPN bevestigt tegenover Tweakers.net dat het alle dsl-abonnementen in Haaksbergen gaat migreren naar glasvezel. Het gaat om KPN-klanten met een InternetPlusBellen- en Alles-in-één-abonnement binnen het dekkingsgebied van het glasvezelnetwerk in Haaksbergen en die gebruik maken van een dsl-verbinding. Voor dsl-abonnees vlak buiten het glasvezelgebied verandert er niets.

Volgens KPN gebruikt nog slechts een kleine groep abonnees in Haaksbergen een dsl-abonnement. Klanten die gemigreerd zullen worden naar glasvezel gaan voor het glasvezelabonnement het eerste jaar niet meer betalen dan voor het oude abonnement. Het prijsverschil na deze periode zou per klant verschillen: het glasvezelabonnement kan goedkoper of duurder uitvallen. Ook krijgen klanten de mogelijkheid hun dsl-abonnement op te zeggen.

KPN wil de migratie naar het glasvezelnetwerk in Haaksbergen nog dit jaar afronden en zal eind dit jaar stoppen met het aanbieden van InternetPlusBellen- en Alles-in-één-abonnementen via dsl. Het glasvezelnetwerk in Haaksbergen is vier jaar in bedrijf. Volgens KPN kan via glasvezel een hogere snelheid worden geboden die bovendien niet langer afhankelijk is van de afstand tot de telefooncentrale.

Update 10/10 12:20: KPN laat in een nadere toelichting weten dat dsl-gebruikers die alleen een vaste telefoonlijn afnemen of uitsluitend internet niet gemigreerd zullen worden. Ook zijn er vooralsnog geen plannen om ook in andere plaatsen klanten met InternetPlusBellen- en Alles-in-één-abonnementen te migreren. Ook voor andere dsl-providers die gebruik maken van de koperlijnen van KPN zou er niets veranderen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-10-2012 • 17:01

130

Submitter: Raven

Reacties (130)

130
128
47
6
0
60
Wijzig sortering
... Maar DSL via T-mobile/online, tele2 of een van de andere aanbieders blijft wel mogelijk? En kabelinternet is ook gewoon beschikbaar?

Zo ja: dan zijn er meer dan voldoende (betaalbare) alternatieven voor deze mensen. Maar je blijft mensen die dan ook echt óveral over moeten zeuren.

Zeker hier op Tweakers zullen er velen zijn die er de spreekwoordelijke moord voor zouden doen om überhaupt glasvezel te kúnnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door Metten op 23 juli 2024 03:03]

Je hebt best kans dat KPN ook de Mxstream/BabyXL/WBA-A/WBA-E diensten gaat uitfaseren. Daarmee faseer je ook meteen alle andere aanbieders uit, want ik denk niet dat Haaksbergen een regio is waar BBNed en Versatel/Tele2 een eigen infrastructuur hebben (En KPN in die vier vormen, BBNed, en Versatel zijn de enige aanbieders van commerciele consumenten-DSL in Nederland. Anders kom je op huurlijnen uit).

Edit: Zoals in de reactie hieronder te lezen is: BBNed en Versatel zijn inmiddels ook samen onder de vlag van Tele2, dus het gaat om 1 potentiele leverancier die er ook nog kan zitten. Wel is BBNed pas sinds 2010 eigendom van ze, dus zullen de fysieke netwerken nog niet volledig geintegreerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 03:03]

Waarbij aangetekend dat BBned ondertussen net als Versatel onderdeel van Tele2 is...
Hoezo spreekwoordelijk... Ik ben bezig met het plannen van een verhuizing...
nummer 1 op de checklist.
Is er glasvezel beschikbaar.
Spreekwoordelijk als in het gezegde "er een moord voor doen", neem namelijk niet aan dat je dat zou doen voor een glasvezelaansluiting.
Ik mag hopen van niet. Ik zou er zelfs mijn woonlocatie niet vanaf laten hangen, maar dat is natuurlijk een kwestie van prioriteiten :)
Het gaat niet alleen om tweakers (die ook lang niet allemaal aan jouw of mijn definitie van een tweaker voldoen). Het gaat erom dat KPN de prijzen eenzijdig verhoogt zonder een goedkoper alternatief te blijven aanbieden in een markt die op z'n best een oligopolie is (alternatief is hooguit coax, want eventuele andere adsl-aanbieders verdwijnen tegelijk met de KPN).
Snap de negetieve reacties hier niet. :?

KPN stopt het met aanbieden van een abonnement.
Nu zal je worden aangesloten op het glasvezelnetwerk, tegen je oude tarief gedurende 1 jaar.

"Klanten die gemigreerd zullen worden naar glasvezel gaan voor het glasvezelabonnement het eerste jaar niet meer betalen dan voor het oude abonnement."

Je zult dus gezien de huidige pakketten minimaal een 50/50 Mb/s verbinding krijgen.

Dan heb je dus 1 jaar een "stabielere" verbinding, en nog eens rustig de tijd om te bedenken of je bij KPN wilt blijven, of dat je gaat overstappen naar een andere provider. :)

[Reactie gewijzigd door DutchCrownNL op 23 juli 2024 03:03]

De nadelen van één jaar lang snel internet voor een leuk prijsje, die moeten we maar even voor lief nemen:

- Als je het vergeet om te zetten, dan pakt KPN je met een hogere rekening.
- Je besluit over te stappen, dan zit je of met twee internetabonnementen in één maand tijd (dus twee rekeningen) voor de paar dagen overlap of een paar dagen zonder internet.
- Jij als eindgebruiker moet nu actie ondernemen omdat je anders een veel te dure dienst afneemt, waar je heel niet op zit te wachten.

Dit is verre van klantvriendelijk van KPN. Als KPN het goed had aangepakt dan hadden ze:
- Minstens dezelfde internetsnelheid gegeven
- Kosteloos de hardware vervangen (routers, splitter maar ook tv boxen)
- De maandlasten voor een langere periode gelijk houden (of maximaal met de inflatie laten meestijgen). Bijvoorbeeld voor 5 of 10 jaar.

Het is tenslotte KPN die van de koperklanten af wilt. Als ze dat willen, dan mogen ze er ook best wat geld en energie in stoppen zodat de eindgebruikers er geen last van hebben. Nu zadelen ze de eindgebruiker op met hun problemen, omgekeerde wereld.

KPN is overigens niet de enige. Ziggo is hier ook goed in. Als je storing gehad hebt, kun je "kosteloos" 2 maanden lang het pluspakket voor TV krijgen. Als je doorvraagt kom je erachter dat na die 2 maanden het pluspakket gewoon actief blijft. Als je dat zelf niet stop zet, dan betaal je daar gewoon voor. * Robkazoe moppelt iets over sigaar uit eigen doos.
Ik denk dat je te veel van een bedrijf verwacht. Er zijn - niet alleen in de telecomwereld - zo ontzettend veel service bedrijven waar je geacht wordt nog veel meer te doen dan binnen een jaar tijd te overwegen of je de dienst wilt blijven gebruiken of overstappen of wat nieuwe apparatuur moet plaatsen.

Daarnaast begrijp ik je punten niet die je noemt onder "als de KPN het goed had aangepakt". De hardware wordt kosteloos vervangen, de klant krijgen minstens dezelfde snelheid. Je laatste punt: voor 5 of 10 jaar de abonnementskosten bevriezen: dat is niet realistisch, dan heb je een betere deal dan mensen die niet 'verplicht' hoeven over te stappen naar glasvezel.
Dat klopt niet helemaal, bij elke prijs- & pakket wijziging die voor bestaande klanten gelden kan de klant kosteloos opzeggen, daarnaast kan glasvezel omdat dit los staat van koper op het zelfde moment bij een andere provider aangevraagd worden.

Wat belangrijk is dat je eerst bij je nieuwe provider kijkt wat de eerst mogelijke aansluit datum is en vervolgens dat je dus ook je kpn diensten beëindigd op die datum of een dag of 2 later.

Daarnaast als je over je jaarcontract heen zit je je pakket per maand opzegbaar.

Als je voor KPN kiest is de overstap naar glas geheel geregeld, je krijgt een ander modem + een switch voor je iTV aansluitingen en vaak ook nog eens een gratis monteur.

(over de kwaliteit van het modem niet gesproken)

Daarnaast is het de keuze van de klant om geheel over te stappen naar het totaal pakket of alleen een combi of single af te nemen.

Bijvoorbeeld met iTV moet je overall RJ45-CAT5e (internet) kabels leggen maar als je dat al had is dat geen probleem.

KPN dwingt je niet om een totaal pakket bij ze af te nemen (al doen de verkopers je er soms anders over denken) jij als klant maakt de keuze om TV te kijken via Coax kabel of RJ45-CAT5e kabels.

Overigens staan alle voorwaarden haken en weet ik veel wat duidelijk op het bestel overzicht, internet en als u de administratie van kpn belt kunnen zij uw rechten vaak ook goed uitleggen aangezien zij niks aan een sale of behoud hebben.
afhankelijk van wat er als alternatief aangeboden gaat worden (qua snelheid en prijs, zoals peter van vlaanderen al opmerkt) lijkt me dit alleen maar voordelen hebben :)
afhankelijk van wat er als alternatief aangeboden gaat worden (qua snelheid en prijs, zoals peter van vlaanderen al opmerkt) lijkt me dit alleen maar voordelen hebben :)
ondanks het voordeel. Maar als IK het nu NIET wil. Wie is de KPN dan wel om te denken dat ze mij glasvezel kunnen opdringen :?

Daarbij. Er is geen enkel alternatief, geen concurentie. Hieraan zie je duidelijk de monopolie positie van KPN.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 03:03]

KPN biedt een dienst die jij afneemt. Geen grondrecht oid...
Een bedrijf mag zijn diensten aanpassen.

Jij hebt na een wijziging het recht (hier komt wel een juridisch stukje om de hoek kijken, dus hier hebben we het wel over recht) om al dan niet gebruik te blijven maken van de dienst. Wil je de nieuwe dienst niet meer, kun je er kostenloos en direct vanaf.

KPN doet hier niks mis en dat sentiment dat iedereen maar altijd overal recht op heeft (zonder er nou eens een keer gewoon over na te denken...) zal ik wel nooit begrijpen.
Deze dienst mag dan wel geen grondrecht zijn, het is wel een erg belangrijke (nuts) dienst. Er is wel degelijk een afhankelijkheidsrelatie tussen de (2 á 3) aanbieders en de consument. Een ADSL verbinding voldoet voor de meeste mensen prima dus is het voor hen gewoon een kostverhoging waar je eigenlijk niet onderuit kan. Waarom niet een gelijke ADSL snelheid aanbieden via de glasvezel?

Het is ook niet voor het eerst dat consumenten eigenlijk verplicht worden om diensten af te nemen waar ze helemaal niet op zitten te wachten. Ja ik wil wel de publieken via de kabel ontvangen maar niet Albert Verlinden enzovoorts. Dat kon allemaal prima voor 7.50 per maand maar tegenwoordig kan je alleen alles afnemen voor 17.50.
Voor mij zijn de commerciële zenders duurder dan publieke zenders terwijl ik er nooit naar kijk.

Overigens vind ik het op zich wel goed dat er glasvezel komt op het platte land. Bibliotheken worden wegbezuinigd, muziekscholen verdwijnen, sportverenigingen verdwijnen enzovoorts. Er moet toch een reden zijn om het platteland bevolkt te houden.

De koperkabel is overigens met publiek geld in de grond gelegd en ik weet wel dat er ooit iemand een paar guldens voor heeft neergelegd maar moreel gezien is die kabel wat mij betreft nog steeds van onszelf. Maar goed, ik heb er natuurlijk gewoon niet over nagedacht. }:O

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 23 juli 2024 03:03]

Gek, want voor de publiek en betaal je uiteindelijk een veelvoud van wat je voor de Nederlandse commerciële n betaald...
Dat is dus helemaal niet zo. De publieken kosten aan content ongeveer 45 euro per persoon per jaar en voor de commerciëlen moet ik dus ook verplicht al 120 euro per jaar extra betalen (en dan ook de reclame gelden die je uiteindelijk ook gewoon betaald).

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 23 juli 2024 03:03]

De KPN dringt je helemaal niets op. Ze houden alleen op met het aanbieden van 1 type dienst. Of jij je internet over glasvezel of satelliet of LTE of kabel haalt daarna (of gewoon niet) is geheel je eigen keuze.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 03:03]

Of je het nu stoppen van een dienst noemt of opdringen van een nieuwe dienst, komt in de praktijk op hetzelfde neer in een markt waar een monopolie of op z'n best een oligopolie heerst.
Schandalig!
Hoe durft de KPN de toekomst op te dringen aan bewoners van deze gemeente. Daarnaast al die arbeidsplaatsen die verloren gaan doordat wijkcentrales niet meer afgestoft hoeven worden!

Ik zeg allemaal de straat op om KPN te verplichten door te gaan met werkverschaffing en in stand houden van cultureel erfgoed!
Het is zo grappig om te zien dat een wethouder (toch nooit klein verdieners) met een dsl abonnement aanklooit en dan ook nog begint te huilen dat zijn verbinding een heel klein beetje duurder wordt omdat KPN simpel weg de oude rommel niet meer wil onderhouden.
Een andere optie is natuurlijk voor KPN om simpel weg de wethouder van dsl te blijven voorzien en hem de volledige infrastructuur in rekening te brengen. 10 euro duurder... ja inderdaad meneer de wethouder maar dan wel per 3 dagen he, want die oude rommel moet ook onderhouden worden. U wilt dat spul graag draaiende houden dat kan best hoor zo lang u maar wel betaald.

KPN houd zich prima aan de regels geeft de klanten een nieuw modem, vervangt de oude infrastructuur door nieuwe en laat de klanten het eerste jaar de zelfde prijs betalen met de optie om natuurlijk ook de verbinding op te zeggen. Dat is precies zo als het hoort, sterker nog dat is meer dan nodig is KPN had ook gewoon de prijs meteen omhoog kunnen gooien en niet een jaar lang hoeven inleveren op iedere verbinding.
De heer van Vlaanderen heeft zelf getekend voor het contract en is net als iedere andere klant van KPN simpel weg een klant. In dit geval een klant die weinig van zijn eigen contract snapt laat staan iemand die zich bedient van enige realiteitszin maar dat zie je wel vaker in die contreien.
Het leukste van het verhaal is dat deze zelfde jaren lang zeer tevreden klant van KPN waarschijnlijk alleen schreeuwt maar totaal niets anders zal doen. Hij zal hier en daar wat morren en klagen maar uiteindelijk simpel weg accepteren dat het contract dat hij getekend heeft KPN toestaat dit te doen en hij anders dan opzeggen en hopen dat de volgende provider "beter" is niet veel meer rechten heeft.

Jammer dat dat soort domme mensen nog bestaan, je tekent een contract en daar hebben beide partijen zich aan te houden. KPN levert meer service dan nodig is en dan toch zeuren over 10 euro per maand over 1 jaar... dat is toch wel erg dom zeker van een wethouder waar van je toch hoopt dat ze net iets slimmer zouden zijn dan de gemiddelde persoon.
Ze hebben een contract ja, en KPN zegt dat eenzijdig op. Ben het natuurlijk eens met KPN dat dat in dit geval eigenlijk best moet kunnen, maar strikt legaal gesproken heeft de heer Policitus ook wel een punt
Anoniem: 271482 @Ceejay10 oktober 2012 01:53
Deze man krijgt eerst een aankondiging vooraf, geen rekening achteraf.

- Hij hoeft het eerste jaar niets extra te betalen
- Hij kan zijn DSL over laten nemen door een andere leverancier, gezien KPN de service niet meer wil/kan leveren, zal hem geen contractbreuk ten laste worden gelegd door KPN
- Als mijn huur of verzekeringspremie stijgt, is dat te verklaren en daar leg je jezelf bij neer.

Kort door de bocht denk ikzelf dat deze meneer deze futiliteit aan de grote klok wenst te hangen om zijn stem als nietszeggend raadslid eens te laten horen.

Nu een ander voorbeeld; Mijn moeder van 77 gebruikt nog steeds het standaardtoestel van KPN, de T65, die in 1975 opgeleverd is door een KPN monteur. Sinds 2007 kan ze hier geen nummers meer mee draaien, omdat pulse dialing niet meer word ondersteund door de centrale. Het toestel is bijna 40 jaar in onderhoud via een huurcontract bij KPN(Ja, echt), maar mijn moeder wil hem niet laten vervangen omdat ze druktoetsen niet fijn vind. (En dit is geen grap, dit is praktijk) Ik en mijn broers hebben uiteindelijk haar maar een mobiel met voorgeprogrammeerde nummers gegeven, want we verwachtten niet dat KPN zich aan haar unieke behoeftes aanpast.
Dan is dit dé oplossing voor je: de rotatone pulse-to-DTMF converter

Heb er zelfs een tweetal in gebruik en het werkt als een zonnetje (een KTAS uit '42 en een T65). Zelfs digitale kiesmenu's werken, vorig nummer herhalen en zelfs een telefoon geheugen zijn ingebouwd. Hoe mooi wil je het hebben?

Iets meer ontopic:
Van Vlaanderen zou zich naar mijn mening diep moeten schamen. Je mag van een volksvertegenwoordiger toch verwachten dat ze op z'n minst een klein beetje nadenken voordat ze een uitspraak doen. De regeling die KPN heeft getroffen voor haar huidige klanten is buitengewoon netjes en een voorbeeld voor andere bedrijven. De reachte Van Vlaanderen zorgt er alleen maar voor dat bedrijven in de toekomst dit soort coulance-regelingen niet toepassen; het kost tenslotte geld en lokt blijkbaar alleen maar klachten op. Wat een stupiditeit, het zou zomaar één van onze ministers kunnen zijn....
Eenzijdig een contract opzeggen mag altijd. In dit geval (doordat er een jaar pas op de plaats wordt gemaakt) verandert er contractsgewijze niets totdat iedere abonnee door zijn jaarcontract heen is. Na dat jaarcontract mogen beide partijen met inachtneming van de maand opzegtermijn het contract opzeggen.
Anoniem: 230001 @Ceejay9 oktober 2012 19:19
Niet zo ongewoon voor KPN. Mijn broer zit ook bij KPN en die heeft elke jaar wel een wijziging in snelheid, zenderaanbod en/of prijs. Uiteraard nooit in zijn voordeel.
Het is zo grappig om te zien dat een wethouder (toch nooit klein verdieners) met een dsl abonnement aanklooit en dan ook nog begint te huilen dat zijn verbinding een heel klein beetje duurder wordt...
DSL abonnementen mogen dan wel ouderwets lijken, maar ze zijn nog prima werkbaar. Zeker als je geen superzware toepassingen draait. De kans is vrij groot dat een politicus zich iets meer bezig houd met mails sturen, kranten lezen, info opzoeken,... dan urenlang youtube kijken of remote backups maken. Moeten mensen volgens u dan abonnementen nemen volgens hun noden of volgens hun status/inkomen?

Wat ik grappig vind (eigenlijk meer triestig) is dat politici hun mond kunnen opendoen als ze zelf slachtoffer zijn en anders hoor je ze niet, zeker niet in telecomkwesties. Nu ken ik deze persoon niet dus moet dit niet aanzien worden als een persoonlijke aanval, eerder een algemeen feit waar ik me wel eens aan kan ergeren.
Dat hij deze zaak aanklaagt is op zich wel goed natuurlijk, ik hoop dat hij het meer doet voor de kleine man dan voor zichzelf.

Over de prijs: een stijging van €10 per maand is op zich de wereld niet inderdaad. Het is wel €120 op jaarbasis, dat is al een mooi bedrag. Als je €50 betaalde voor je abonnement (wat al veel is) is dat wel een stijging van 20%. Dat je er een nieuwer netwerk oor krijgt is leuk, maar de bits en bytes zijn uiteindelijk toch hetzelfde hoor.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 23 juli 2024 03:03]

De enigen die er 10E meer voor gaan betalen zijn degenen die nu de allerkleinste abonnementjes hebben, niet degenen met 50E abonnementen. In die categorie is glas eigenlijk altijd meer voor minder.
kom aan zeg, ik woon hier in een van de 25 grootste steden van nederland, met een inwoner tal van boven de 100k ... toch kan ik max 6mbit op de lijn krijgen en 0,9 up...

als je dan minimaal voor 20mbit moet betalen, is dat per definitie een oplichtingszaak... eigenlijk zou men dat vanuit de politiek zelfs mogen verbieden, wat mij betreft...

het zal dus tijd worden dat kpn dit hier ook gaat doen.. zodat men het analoge net kan opdoeken, en meer geld vrij kan maken om het glas net te verbeteren. en uit te breiden naar ongedekte gebieden...

het enige wat ik ze nog als tip wil geven, laat ze ook een basis abo op de glas markt brengen, ik noem bijv een een basis pakket van laat ons zeggen 5/5 telefonie en een paar (10?) al dan niet HD tv zenders... als ware het een intro / oude vandagen pakket... zo'n pakketje moet zeker voor minder dan 3 tientjes te realiseren zijn...
Je betaalt voot -tot- 20mbit. Overigens biedt iig Telfort (en ik denk dus ook KPN) de volgende DSL-abonnementen:
tot 8mbit down/1mbit up
tot 30mbit down / 3 mbit up
tot 52mbit down / 5mbit up.

Ik woon in het buitengebied(dus buiten een dorp en geen kabelconnectie) en haal met VDSL 22mbit.

Ze lichten nergens op omdat je een -tot- abonnement hebt gekocht.

Overigens haal ik in mijn studentenhuis (in een stad, waar ik óók woon) ook nooit de beloofde 80/8 van Ziggo.. Ik kom zelfs als ik alleen thuis ben niet verder dan 75/7,3

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 23 juli 2024 03:03]

Tjonge jonge, 75/7,3? Oh oh wat heb jij het toch slecht, sommige mensen zijn ook nooit tevreden.
Gewoon om aan te geven dat Ziggo ook niet de beloofde snelheden haalt :)
Klopt maar volgens mij is kpn 1 van de weinige dsl aanbieder wat heel toevallig wel zijn snelheden haalt. Bij dochter bedrijf telfort idd niet. Maar ik heb op verschillende plekken gezien dat mensen met een kpn dsl abo hun volledige snelheden halen. Ze hebben volgens mij de smoes niet van: afstand tot centrale. Je betaald wel wat meer maar je krijgt dus ook meer.
Bij Telfort staat er bij het bestellen gewoon je verwachte snelheid. Zo staat er op mijn adres: Verwachte snelheid 21mbit. Ik haal dus 22.
Bij Telfort heb ik ook voldoende mensen gezien die gewoon 30/3 halen, en soms zelfs 52/5.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 23 juli 2024 03:03]

Bij Telfort haal ik 22mbit van de beloofde 20mbit stabiel sinds de nieuwe modems (vDSL) zijn uitgerold
Het gaat hier om een gemeente raadslid, niet om een wethouder. Dat is toch een behoorlijk verschil ;)

Overigens ben ik het verder helemaal met je eens. Om een of andere reden denken mensen steeds vaker bepaalde rechten te ontwikkelen tegenover dit soort bedrijven.
Gemeenteraadslid. En die hoeven inderdaad niet zoveel te verdienen of bijster intelligent te zijn, daar valt nogal wat op af te dingen. Daarbij doel ik niet specifiek op de leefbaren, maar ook belangen en andere lokale partijen weten soms figuren te presenteren die je je toilet nog niet schoon zou laten maken. Of deze meneer in die categorie valt weet ik echter niet.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:03]

Het is zo grappig om te zien dat een wethouder (toch nooit klein verdieners) met een dsl abonnement aanklooit en dan ook nog begint te huilen dat zijn verbinding een heel klein beetje duurder wordt omdat KPN simpel weg de oude rommel niet meer wil onderhouden.
Een andere optie is natuurlijk voor KPN om simpel weg de wethouder van dsl te blijven voorzien en hem de volledige infrastructuur in rekening te brengen. 10 euro duurder... ja inderdaad meneer de wethouder maar dan wel per 3 dagen he, want die oude rommel moet ook onderhouden worden. U wilt dat spul graag draaiende houden dat kan best hoor zo lang u maar wel betaald.
Dit is de omgekeerde wereld... KPN bespaart straks geld doordat ze niet 2 infrastructuren in stand hoeven te houden. Waarom willen ze dat voordeel volledig bij zichzelf houden en waarom mag de klant daar niet in delen? Sterker nog: waarom moet het voordeel van KPN de klant geld kosten? Ik kan met de klacht van de wethouder dubbel en dwars voorstellen!
Ik denk niet dat je er vanuit moet gaan dat KPN voor de introductie van glasvezel geen rekening heeft gehouden met uitfasering van het kopernetwerk. Je moet bedenken dat het neerleggen en onderhouden van glasvezel geld kost, je kunt niet zeggen dat er alleen maar wordt bespaard door het weg laten vallen van DSL. Oftewel, die glasvezel zou er echt nooit komen als er geraamd moet worden voor eeuwige onderhouding van dat kopernetwerk.

Het voordeel waar je het over hebt, daar wordt ook in gedeeld met de klant, een half jaar namelijk. Zeg nou zelf, zie je ons nog in 2050 DSL gebruiken? En in 2025? en 2015? Op een gegeven moment is er een omslagpunt.
Ze hebben jaren bakken met geld verdiend over een netwerk wat door 'ons' betaald is en vanwege privatisering verkwanseld is aan KPN.
Wie denk je dat er voor KPN betaald is door de privatisering? Ik verklap het alvast even: De staat. Door wie? Aandeelhouders. KPN maakte -geloof ik- tot 2005 verlies.
Ik denk niet dat je er vanuit moet gaan dat KPN voor de introductie van glasvezel geen rekening heeft gehouden met uitfasering van het kopernetwerk. Je moet bedenken dat het neerleggen en onderhouden van glasvezel geld kost, je kunt niet zeggen dat er alleen maar wordt bespaard door het weg laten vallen van DSL. Oftewel, die glasvezel zou er echt nooit komen als er geraamd moet worden voor eeuwige onderhouding van dat kopernetwerk.
Dit is niet relevant. Feit is dat er 2 netwerken liggen en dat beide netwerken (veel) geld kosten om in stand te houden. Feit is ook dat KPN een van die 2 netwerken kwijt probeert te raken om de daaraan verbonden kosten kwijt te raken. Ja het kost geld om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Maar het kost veel meer geld om een glasvezelnetwerk aan te leggen, dat netwerk te onderhouden en tegelijkertijd ook een DSL-net te onderhouden.

Ik betwijfel trouwens ten zeerste dat KPN bij het aanleggen van hun glasvezelnet geen rekening heeft gehouden met het uitfaseren van hun DSL-net. Bij dat soort investeringen wordt rekening gehouden met een heel breed pakket aan variabelen.
Het voordeel waar je het over hebt, daar wordt ook in gedeeld met de klant, een half jaar namelijk. Zeg nou zelf, zie je ons nog in 2050 DSL gebruiken? En in 2025? en 2015? Op een gegeven moment is er een omslagpunt.
Je probeert te de verantwoordelijkheid bij de klant te leggen, maar de verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij KPN. Zij profiteren van het stopzetten van hun DSL-net dus zij moeten met een serieus bod komen. De klant is blijkbaar (als ik het artikel zo lees) tevreden met wat hij heeft.
Dat de klant tevreden is met wat hij heeft wil niet zeggen dat hij het volgend jaar nog steeds kan krijgen. Net zo min als dat die ene lekkere soort pindakaas voor weinig geld volgend jaar misschien niet meer in de schappen ligt.
je kunt wel merken dat jij door een wel heel raar gekleurd brilletje kijkt...

als er een 13 jarig kind op de EHBO word ogenomen met een gebroken neus omdat hij een 46jarige sigarenboer met een mes heeft proberen te overvallen, vind jij het snertjong zeker ook zielig...

niets eigen verantwoordelijkheid gewoon, Ahhhh gosschie toch....

deze meneer moet niet huilen als kpn zich aan zijn contractuele verplichtingen houd, is er NIETS om over te klagen het aanbieden van een dienst is namelijk niet verplicht... zeker niet als er genoeg andere opties over zijn...

de vraag is of ze ook het gehele kopernet gaan opdoeken, dan hebben andere bedrijven mogelijk wel te klagen, ook mensen die net een nieuw dsl modem hebben aangeschaft... (en dan ook alleen maar als ze geen bruikleen konden krijgen)... hebben recht van spreken...

zulke mensen mogen wat mij betreft klagen (Bij kpn zelf, en pas als dat echt niet lukt via de media)..... om bijv een gratis modem / router te krijgen als vergoeding...

de rest moet niet huilen, adsl is voorbij... klaag dan constructief bijv over het gebrek aan een echt budget bundeltje over glas...

het is niet alsof ie het zelfde pakket krijgt voor die +10 euro
Ik snap de heer Van Vlaanderen helemaal. Het komt er op neer dat KPN hem geen andere keuze laat. Of opzeggen of na 1 jaar meer gaan betalen. En dan? (overigens is mij niet bekent welke alternatieven er in Haaksbergen zijn)
En waarom zou glasvezel duurder moeten zijn? Nieuwe betere en betrouwbaardere techniek. Daarnaast faseert men dsl uit dus die kosten hebben ze niet meer.
Natuurlijk mag KPN dit volgens contract doen. Maar netjes is anders om dan de 'klant' maar op te zadelen met meer kosten.

@hieronder en hierboven.
Waarom zou een bedrijf rechten mogen hebben en de 'klant' geen rechten mogen 'opbouwen'?
Dat politici pas iets doen als ze zelf 'slachtoffer' zijn is bullshit. Ligt er maar net aan welke partij je je neus naar richt en het ligt deels ook aan het mensen zelf die het niet aan de politici doorgeven. En dan heb ik het niet over Den Haag want daar zit meer dan de helft voor eigenbelang.
Waarschijnlijk blijven er wel andere adsl aanbieders over. Want anders zorgt KPN ervoor dat er ineeNs geen concurrentie meer is.

Daarnaast doen mobiele aanbieders al jaren niet anders en zijn ziggo/UPC hetzelfde aan het doen op de kabel (analoog eruit).
Er ligt fiber, daarop wordt als het goed is door meerdere ISP's diensten aangeboden, het is een open netwerk
de adsl lijnen in de lucht houden kost nu misschien meer dan dat het opleverd! dan lijkt me dit de beste oplossing! ik vind dit geen dingen waar je over moet klagen!
Ergens heeft hij wel gelijk echter...
Jij of Ik zou er toch ook niet vrolijk van worden als ineens je abo 10 euro duurder word.

Dat hij dan veel geld krijgt is ter zijde.
Waarom zou het gebruiken van een ADSL-lijn gelijk staan aan "aanklooien"? Als ik als ICT'er daar voor de meeste dingen voldoende aan heb, zal een zwaardere lijn voor een wethouder vast wel overkill zijn.

Verder is het simpelweg niet netjes om contracten eenzijdig op te zeggen of te wijzigen vóór het einde van hun looptijd. Bovendien is het ongeschreven regel in de klantenbinding om ook na afloop van de looptijd een gunstig aanbod te doen.

Tenslotte nog de opmerking dat 10 euro per maand toch al gauw 120 euro per jaar is. Juist voor de minima die het goedkoopste abonnement hebben is dat percentueel (en absoluut) een aardige smak geld. Een goede wethouder vertegenwoordigt zijn bewoners, en die hebben niet allemaal zijn salaris.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 03:03]

minima die 360 euro (meest goedkope ipb abo, maar ze zullen vast wel een duurdere variant gebruiken...) uitgeven en niet dat tientje extra kunnen missen moeten serieus hun prioriteiten eens nazien. Het gaat om internet plus bellen van KPN, zowiezo al niet het meest voordelige wat je kunt nemen
Er zijn zat minima die nadenken over een tientje meer of minder per maand. Die groep moet je niet afstraffen door de minima die er niet over nadenken(omdat ze zwart bijverdienen oid).

KPN heeft het recht om dit te doen maar...

DSL werkt prima en er zijn zat klanten die niets meer wensen.
KPN kan prima glasvezel aanbieden en de snelheid beperken tot dsl snelheid.
KPN kan dan klanten een voorstel doen dat ze zelf het nieuwe modem en een deel van de aansluitkosten betalen en daarna gewoon hetzelfde maandbedrag.
Voor KPN zou dat ook prima moeten zijn want ze houden dan de klant, die voor de oude snelheid gebruik gaat maken van het nieuwe goedkoop te onderhouden netwerk. Het maandbedrag wat die mensen al sinds jaar en dag betalen zou toch voldoende moeten zijn voor KPN om eens in de zoveel jaar te investeren om hun netwerk te vernieuwen? Wat nu dus glasvezel is.

Wat KPN nu doet is mensen 10,- per maand extra laten aftikken voor iets wat die klanten gewoon echt niet nodig hebben. Voor KPN is de investering eenmalig, tuurlijk het onderhoud blijft maar dat was met koper ook zo(en duurder). Maar van de klanten vragen ze nu dus elke maand extra geld, wat uiteindelijk een groot bedrag zal zijn.

KPN gaat ook door woonwijken door-to-door momenteel om mensen over te halen om over te stappen naar glasvezel. Een groot deel van die mensen heeft glasvezel gewoon echt niet nodig. Een deurverkoper van KPN vertelde me dat hij soms echt niet snapt waarom hij mensen inschrijft omdat het voor die mensen totaal geen zin heeft. Hij doet het wel(bonus) maargoed.
als je alles in 1 neemt is fiber vaak goedkoper. Maar behalve dat, kun je uiteraard ook een goedkopere DSL-boer nemen als KPN stopt met de levering ervan. Dan ben je ook nog eens goedkoper uit.
Zoals ik het bericht lees gaat het niet alleen om "internetplusbellen van KPN" maar om alle ADSL van KPN en zal het een eerste stap zijn om alle andere ADSL (voor zover aanwezig) ook uit te faseren. Bovendien wordt internet tegenwoordig als eerste levensbehoefte gezien, dus ik zou daar in jouw plaats niet zo achteloos aan voorbijgaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 03:03]

Eensch, juist een politicus zou in moeten zien hoe belangrijk het is om glasvezel verder te promoten en gebruiken. Dat hij dan 10 euro per maand meer moet betalen is gewoon pech hebben, misschien moet hij dan downgraden of overstappen naar een andere provider.

Top dat glasvezel meer en meer terrein wint! Hier moeten we het doen met kabel, dat overigens op het moment ook gewoon supersnel is en lage latency's heeft. Vroeger kon je beter geen kabel gebruiken weet ik nog. Dan had je enorme lag tijdens het gamen en dergelijke. Nu is kabel een stuk sneller dan DSL en heeft het ook erg lage pings.

De vraag is eigenlijk een beetje, waar zit het plafond van kabel wat betreft snelheid? Dat is de enige reden om over te stappen naar glasvezel als je al kabel hebt.
Of glasvezel voor de gemiddelde burger zo'n directe levensbehoefte is dat een politicus ingezet moet worden om een commercieel product te promoten, vraag ik me af.

Wat hij doet is wat hij als politicus hoort te doen: de belangen van de burger behartigen. De rekening gaat 10 euro omhoog en de mogelijkheid tot downgraden die jij noemt is er kennelijk niet. Overstappen op de kabel kan natuurlijk wel, maar die vergelijking zal hij wel al gemaakt hebben en kennelijk biedt dat ook geen uitkomst.
die wijkcentrales gaan heus niet verloren hoor,
ten eerste staat er niet in iedere wijk een centrale. en ten tweede er staat veel meer in die centrales dan dsl alleen hoor.
zogoed als alle centrales zijn onbemand.
1 keer in de week komt er eens een kuisvrouw langs die de rommel van de techniekers wat opruimt
KPN is een commercieel bedrijf en denkt aan zijn aandeelhouders. Prima, want er zijn alternatieven in Haaksbergen ! ! !
Gelukkig hebben we gegarandeerde concurrentie op de Telekom markt. Als KPN geen koperdraad meer wil doen, dan hebben we nog steeds vele andere Telecom en ISP bedrijven die dat gat in de markt natuurlijk direct gaan opvullen.

Oh wacht ....
KPN faseert zijn abo's uit, er staat nergens dat ze het koper zelf op non-actief zetten...
Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij mógen ze dat nieteens omdat alle huishoudens wettelijk verplicht van telefoonverbindingen moeten zijn voorzien.
Maar dat doen ze dan ook, alleen leveren ze de telefoonverbinding dan via glas.
Het is niet verplicht om dit via koper te doen. In nieuwbouwwijken van enige omvang wordt ook al vaak gekozen om direct glasvezel in de woning aan te brengen en geen koper. Klant kan dan als hij wil gewoon een basis abo o.i.d. voor telefonie afnemen.
-knip-

Onjuiste reactie van mij.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 03:03]

In mijn wijk ligt inderdaad ook glas in alle meterkasten. Helaas is er geen provider te vinden die er een lampje op wil zetten want het is sinds oplevering in 2008 nog steeds darkfiber :+ Hier gaat het, ondanks de fiber in de meterkast, dus noodgedwongen nog steeds over koper en (v)DSL
Maar dient die telefoonverbinding verplicht over koper te gaan?
Voor zo ver ik weet niet, er liggen wel op meer plekken glas-tot-ergens-in-het-midden verbindingen (inclusief glas tot het gebouw) waar geen dsl overheen kan maar het niet rendabel is om koper te leggen. In Nederland niet op zo heel veel plekken, want *winst* maak je op dsl en niet op voice (en dat wordt alleen maar erger), en we zijn klein, maar ze zijn er wel.
Het kopernetwerk zal dan wel actief gehouden worden, maar alle apparatuur die er een ADSL verbinding over laat werken, kan dan nog steeds opgeruimd worden.
Anoniem: 419371 @Metten9 oktober 2012 23:52
alle ptsn lijnen gaan eruit in de toekomst isdn is nu al niet meer verkrijgbaar alles gaat naar ip verbinding glas en coax in de bebouwde kom en draadloos er buiten dat is/ word de toekomst!
Een ISDN30 is nog gewoon te bestellen hoor.
KPN faseert zijn abo's uit, er staat nergens dat ze het koper zelf op non-actief zetten...
Geloof je zelf dat als KPN geen DSL meer aanbiedt, ze nog wel het kopernetwerk willen onderhouden ? Tuurlijk niet. Dat netwerk sterft nu af. DSLAMs worden weggehaald. Andere ISPs zullen geen goedkoop ADSL meer kunnen aanbieden.
Wat ik juist zo bijzonder vond is dat KPN totaal geen positie op de glasvezelmarkt had totdat ze praktisch de hele markt hebben gekocht.

Daarnaast is het DSL verhaal gewoon een eindig verhaal. Glasvezel is veel schaalbaarder/sneller, goedkoper nieuw aan te leggen, minder storingsgevoelig voor overspraak, bliksem en andere ellende.
Wedden dat ik over 10 jaar hier nog steeds ADSL heb ?

Misschien zelfs over 20 jaar.
Toen UPC 15 jaar geleden langskwam, werd mijn straatje overgeslagen. Terwijl we net buiten de bebouwde kom wonen. De eerste huizen liggen een paar honderd meter buiten de kom, ik woon 1km buiten de kom, en er staan nog huizen verderop.
Dit jaar kwam ReggeFiber. Die hebben ook al onze straat overgeslagen. Terwijl er wel belangstelling was. Zelfs als 100% van de huizen zou meedoen, dan nog was het onwaarschijnlijk dat we glas kregen.

Het gaat wel 10-20 jaar duren voor de volgende ronde van infrastructuur hier gaat komen. Tot die tijd zit ik vast aan mijn 6 Mbps ADSL lijntje, en schotel van Kanaal Digitaal.

Leve de vooruitgang.
Ik woon ook 1-1,5km buiten de kom, maar VDSL heeft KPN hier wel gebracht, waarbij ik 22mbit haal. Wellicht gebeurt dat ook nog voor jou. En nee, kabel kennen we hier niet.
Anoniem: 419371 @2805629 oktober 2012 23:57
ze zijn nu 4g aan het testen voor plaatsen waar geen glas of coax loopt,dacht dat er dan verbindingen tot 150 mb/sec mogelijk waren
ken dat gevoel.
Zit op kennelijk de laatste centrale die met dslams werd uitgerust.
En ook de laatse die werd opgewaardeerd naar adsl2+
Ondanks dat ik minder dan 1000m er vandaan woon, kan ik niet meer dan 12Mbps krijgen.
Glas in Den Haag-ZW? ja, de glasbak!
Haaksbergers kunnen gewoon naar Ziggo overstappen voor internet, TV en telefonie, ook in kabel zit koper...
tot de wijkkast, ja.
Anoniem: 319232 @Durandal9 oktober 2012 21:47
Dat is waar maar KPN heeft weer HD op half vermogen (7 Mbit)
Anoniem: 388974 @2805629 oktober 2012 19:02
oh wacht?? je kunt nog steeds overstappen naar b.v. online (tmobile) en adsl behouden .. ze rukken echt die koperdraad niet uit de muur.. bij ons ligt ook al een tijd glasvezel wat ook door steeds meer aanbieders geadopteerd wordt, en komen regelmatig aan de deur met een "aanbieding" en schrikken zich rot dat ik slechts 16 euro per maand betaal (internet + telefonie) en ja slechts 8 Mb down, maar mijn nas mag van mij s'nachts gewoon blijven downloaden ... en we zitten regelmatig met meer dan 4 pc's tegelijkertijd online te werken en geen klachten .... (ook niet als er op uitzending gemist gekeken wordt icm andere toepassingen)
Geen T-online hier. Geen Tele2. Alleen KPN en KPN-dochters die ADSL aanbieden.
Geen kabel of glasvezel ook, btw. En dat komt er de eerste 10-20 jaar ook niet.

Dat is mijn punt.
Het kopernetwerk was ooit een overheids-netwerk.
Toen werd het van de KPN.
KPN moest het openstellen, om voor concurrentie te zorgen.
Die is er niet overal gekomen.
Nu schaft de KPN koperdraad af. En bepaalt daarbij dat je dezelfde dienst alleen tegen een hogere prijs terug kunt krijgen.

Hoe zit het met mensen die gewoon voor de goedkoopste prijs telefoon willen hebben ? Of voor de goedkoopste prijs Internet-connectivity ? Die niets geven om snelheid of extra features ? Minder keuze is nooit goed.

Als de KPN geen diensten over koper meer wil aanbieden, dan is het snel afgelopen met het koper-netwerk. Dan kunnen andere ISPs echt geen ADSL meer aanbieden. Omdat de DSLAMs worden weggehaald. Omdat het koper-netwerk niet meer onderhouden zal worden.
Anoniem: 442878 @2805629 oktober 2012 17:30
Gelukkig hebben we gegarandeerde concurrentie op de Telekom markt. Als KPN geen koperdraad meer wil doen, dan hebben we nog steeds vele andere Telecom en ISP bedrijven die dat gat in de markt natuurlijk direct gaan opvullen.

Oh wacht ....
Al het koper in de grond is van KPN.
Laat ze eerst maar eens beginnen met op allerlei andere plaatsen fiber aan te gaan bieden... Het ligt hier voor de deur, maar aan particulieren bieden ze 't niet aan, en zakelijk kost me echt veel te veel (3000+ aansluitkosten, 500+/maand voor 50mbit)
Die glasvezelinfrastructuur is ook niet bepaald geschikt voor massa aansluiting van particulieren. FTTH vezels worden van het huis naar een 'wijkcentrale' (POP) gebracht, waar het licht op de vezel gezet wordt. Vanaf de POP gaan andere glasvezels naar de infrastructuur van KPN of andere aanbieder.

De glasvezel voor de deur (KPN WEAS, Eurofiber) wordt op maat ingelast en gerouteerd naar een dientsverlener. De capaciteitsgaranties, SLA's en monitoring verschilt ten opzicht van de FTTH oplossingen.
Hier in het oosten gaat het heel goed, veel plaatsen worden van glasvezel voorzien.
In Deventer hebben we sinds 2008 glasvezel tot in de meterkast, dorpen als Twello hebben het ook en zelfs een gehucht als Dijkerhoek heeft glasvezel.

We betalen nu 56 Euro voor 100 Mbit up/down, HD TV en telefonie.

Hopelijk komt dat ook jullie kant op.
Ik kan me voorstellen dat je glasvezel wilt inzetten en ADSL wilt uitfaseren. Dat scheelt uiteindelijk toch kosten voor KPN. Maar je kan in zo'n geval natuurlijk klanten niet meer laten betalen omdat jij (KPN) geld wilt besparen en het aanbod wilt versimpelen. Zorg dan op z'n minst dat Glasvezel net zo duur is als ADSL.
Ja, dat kan prima. Dat je ooit een contract hebt afgesloten geeft je geen recht om tot in eeuwigen dage datzelfde contract tegen dezelfde prijs te houden -- het enige recht dat je hebt is dat als de voorwaarden verslechteren (bijvoorbeeld de prijs verhoogt) je zonder bijkomende kosten mag opzeggen.
Anoniem: 60709 9 oktober 2012 17:26
Fijn dat ze het adsl er eindelijk uit gaan werken. Ik woon dan ergens anders maar kan op dit moment alleen maar genieten van mijn glasvezel verbinding. Dat het om de haverklap omvalt (adsl) daar ben ik helemaal van af, Dit werkt tenminste.

En upstream eindelijk meerr dan 1megabit. Is ook heerlijk.
Dat ADSL constant uitvalt is zit niet standaard in de specificaties dus het zal wel iets niet goed met het modemrouter zijn.
Nadat ik die had vervangen draait het perfect maanden stabiel.
Klapperlijntje is eigenlijk bijna altijd een probleem op de lijn (en dan nog meestal een probleem in de bekabeling binnenshuis, niet tussen isra en wijkcentrale), en niet een probleem op het modem. Wel kan het modem (hoe goed de dsl chipset omgaat met de dslam chipset & de slechte lijn, en hoe kritiek hij staat afgeregeld) veel doen om het op te vangen.
Zeer Goede Ontwikkeling.

Weg met dat verouderde DSL, Hopelijk is dit het begin van het grootschalige inzet op Glasvezel in Nederland.

En voor de mensen die het niet eens zijn met de prijs stap je toch lekker over op een andere Glasvezel aanbieder genoeg keuze.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 23 juli 2024 03:03]

Noem voor de lol eens 2 niet KPN glasvezel aanbieders.
Het netwerk is dan wel van KPN, maar aanbieders heb je genoeg. Xs4all, Ziggo, Tele2...
Let wel op dat XS4All gewoon KPN is.
Het netwerk is niet van KPN maar van ReggeFiber.
KPN is wel groot aandeelhouder van ReggeFiber.
Vodafone, Tele2, Concepts, Fieber, PhoneData, LijBrand, Solcon, Helden van.Nu, Plinq, etc. Meer dan genoeg keuze.
Concepts = KPN, Lijbrandt = KPN, etc etc
En op de CAI is het. Ziggo = Ziggo, UPC = UPC, Ziggo = Ziggo, UPC = UPC etc etc. Dus de concurrentie op de kabel van Reggefiber is enorm in vergelijking met de CAI. Daarnaast kunnen deze providers ook gewoon diensten aanbieden via Reggefiber. Maar dat wil men niet omdat men al een duur eigen netwerk in onderhoud heeft... Maar dat heeft KPN dus ook en waar KPN in de gebieden van glasvezel af wil. Logisch. Daarnaast heeft KPN al jaar en dag aangekondigd het kopernetwerk te gaan vervangen door glasvezel. De invoering is alleen een enorme operatie waardoor men 'tijdelijk' xDSL diensten is gaan inzetten.

Al een keer eerder gezegd: hulde voor de politici die de monopoliepositie van Ziggo/UPC aanpakt!

[Reactie gewijzigd door Henkie-Jan op 23 juli 2024 03:03]

Hier in Zevenaar is de keus: KPN, Lijbrand, Concepts-ICT, Xs4all, Vodafone. Alleen vodafone is daarbij niet van KPN. Maakt niet uit, maar is wel opvallend.

Overigens geniet ik ook van een 100/100mbit ftth verbinding en lijkt het me hoog tijd dat in rap tempo uit te rollen.
Goede zaak van KPN.
Nu graag de rest van Nederland ook, dan krijgt de hele galsvezelmarkt het laatste duwtje om alle woningen te ontsluiten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.