Het Ministerie van Economische Zaken gaat onderzoeken of er nog marktpartijen interesse hebben in de uitzendfrequenties van Digitenne. Momenteel heeft KPN een vergunning tot eind 2017 voor dvb-t-uitzendingen. Wellicht worden de frequenties ingezet voor mobiel gebruik.
Minister Kamp van Economische Zaken stelt in antwoord op Kamervragen dat zijn ministerie onderzoek gaat doen of er na het aflopen van de huidige Digitenne-vergunning van KPN op 31 december 2017 nog wel belangstelling is voor de benodigde frequentieblokken. Digitenne wordt door KPN gebruikt om onder andere Nederlandse publieke en commerciële zenders via de ether digitaal uit te zenden. Daarvoor wordt de dvb-technologie gebruikt op de uhf-band rond 800MHz. Deze frequentieblokken kunnen in theorie ook ingezet worden voor mobiel internet, maar zijn momenteel nog gereserveerd voor onder andere digitale ethertelevisie.
De kans is aanzienlijk dat KPN niet opnieuw een nieuwe vergunning zal aanvragen. Het telecombedrijf zet in op mobiele technologie zoals 4g, maar ook op glasvezel en iptv-diensten als Interactieve Televisie. De huidige dvb-t-standaard van Digitenne biedt met zijn beperkte mpeg2-compressie onvoldoende bandbreedte voor meer dan circa dertig televisiezenders en hd-kwaliteit is niet mogelijk.
KPN ziet het aantal Digitenne-abonnees de laatste jaren bovendien sterk afnemen: momenteel zijn er circa 600.000 abonnees, terwijl op het hoogtepunt in 2010 er 900.000 klanten waren. Daarmee lijkt het te kostbaar voor KPN om te investeren in dvb-t2, een technologie die wel hd-uitzendingen in de ether mogelijk maakt dankzij ondersteuning voor h264-compressie. Telenet, een kabelaanbieder die in België een poging waagde met dvb-t2, staakte eind maart zijn Teletenne-project als gevolg van een gebrek aan belangstelling.
Als het Ministerie van Economische Zaken op termijn geen nieuwe kandidaten kan vinden voor de vergunningen voor digitale ethertelevisie, dan is de kans aanwezig dat de frequentieblokken worden ingezet om in te spelen op de steeds verder stijgende vraag naar mobiel internetgebruik. Momenteel wordt in de uhf-band ook al gekeken naar de 700MHz-band. Deze wordt onder andere gebruikt voor draadloze microfoons, maar er gaan binnen de ITU stemmen op om ook deze frequenties te gebruiken voor mobiele toepassingen. In 2015 moet daarover een besluit worden genomen, maar minister Kamp zegt toe dat Nederland 'nadrukkelijk aandacht vraagt' voor omroeptoepassingen. Bovendien moeten er voldoende alternatieven beschikbaar zijn.