KPN wil ook na aflopen vergunning Digitenne blijven aanbieden

Provider KPN wil ook na het aflopen van de vergunning voor de benodigde frequenties Digitenne blijven aanbieden. Het ministerie van Economische Zaken bekijkt nog of het de vergunning na 2017 wil verlengen of dat het die frequenties gaat veilen voor snel mobiel internet.

DigitenneKPN ziet nog voldoende vraag naar Digitenne, zegt de provider tegen Telecompaper: "KPN verwacht voorlopig ook na 2017 dvb-t nodig te hebben om het Digitenne-product te kunnen blijven leveren. Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als oplossing voor de tweede of derde tv."

Het ministerie van Economische Zaken weet dat nog niet zeker: de huidige vergunning loopt af in 2017 en wellicht zal de frequentie waarop Digitenne nu zit dan naar providers gaan voor mobiel internet; de band is in de Verenigde Staten al enige jaren in gebruik voor 4g, dus veel hardware ondersteunt al die frequentie.

Digitenne werkt via dvb-t, een standaard voor digitale televisie via de ether. De beslissing om te stoppen met dvb-t zouden Europese landen allemaal moeten nemen zodat het bijbehorende frequentieblok in geheel Europa gebruikt kan worden. Veel vergunningen lopen later af dan die in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-04-2014 • 13:00

175

Reacties (175)

175
175
123
18
2
34
Wijzig sortering
Europees gezien is het vrij kansloos om te stoppen met DVB-T. In Nederland is ethertelevisie nooit populair geweest. We hebben kabel en hebben totaal geen ambitie om in de ether een aantrekkelijk pakket zenders te plaatsen. Zendmasten in de UHF vebrruiken veel energie, je hebt er veel nodig, dus waarom moeilijk doen? In België geldt hetzelfde. In Duitsland lijkt DVB-T ook te mislukken omdat daar iedereen naar de schotel is overgestapt: Veel meer zenders en nog steeds allemaal gratis.

Maar dan heb je de negatieve voorbeelden wel gehad. Overal elders is DVB-T een enorm succes. In grote landen als Frankrijk, Groot-Brittanië en Italië kijkt het merendeel van de mensen via DVB-T. In veel kleine landen eenzelfde beeld. De televisiekijker in die landen is gewend gratis TV te kunnen kijken en laat zich niet zomaar overhalen een kabelabonnement te nemen (of betaald satellietabonnement). Op die manier moeten zenders die gezien zillen worden wel via DVB-T uitzenden en dat gebeurt ook massaal.

Maar hoe zit dat dan met de beperkte ruimte? Dat probleem kent met niet. In Nederland lopen we zielig te doen met 5 muxen. In Italië ontvingt ik er (regio Turijn) 39. Er zitten honderden zenders in de ether. Dat maakt het ook mogelijk geleidelijk naar DVB-T2 over te stappen. Als je in Nederland DVB-T2 met HD zou uitrollen zou de nog niet zo oude DVB-T-apparatuur alweer op de schroothoop moeten. In Italië zet men af en toe eens een mux op DVB-T2, waardoor het HD-aanbod in de ether wat uitgebreid kan worden, er zit nog genoeg DVB-T/MPEG2 in de ether dat oudere apparatuur niet direct waardeloos is. In Groot-Brittanië past men dezelfde strategie toe en ontvangt men ook HD gratis en voor nop via de ether.

DVB-T Europabreed afschaffen is daarmee een kansloze zaak. Hooguit kun je Europees afspreken dat je midner frequentieruimte aan DVB-T gaat besteden, maar dan krijg je direct ruzie met landen waar kabelnetwerken minder voorkomen. Die landen willen allenmaal ook HD-televisie invoeren en zullen daarom minder geneigd zijn het frequentiespectrum te beperken.

Als je Europees niet met DVB-T kunt stoppen, kan je er ook maar beter in Nederland doorgaan. We moeten kijken hoe we naar DVB-T2 kunnen overstappen, dat zal net als bij analoog in een nacht moeten gebeuren en kan DVB-T er weer eventjes tegen.
Anoniem: 577907 22 april 2014 17:35
Tja, de bedoelingen van KPN zijn niet zo moeilijk te doorzien. In de eerste plaats is er niet een ander land in Europa dat er zelfs maar aan denkt van DVBT af te stappen. In al die andere landen is men juist druk doende een DVBT2 net uit te rollen, wat HD mogelijk maakt. Zo kijkt men in Engeland bijvoorbeeld al geruime tijd in HD kwaliteit via het uitgebreidde gratis FreeView pakket.
Alleen in Nederland gebeurt er op dit gebied helemaal niets, omdat KPN weigert om ook maar een cent in Digitenne te investeren. Waarom? Omdat KPN veel liever heeft dat we overstappen naar een van hun kabelnetten. Daar kunnen ze aan ons namelijk veel meer verdienen. Digitenne dient nog slechts als opstapje naar het glasvezelnetwerk. Waarom dan toch die interesse de licentie na 2017 te behouden? Omdat ze er op die manier voor kunnen zorgen dat Digitenne het ondergeschoven kindje blijft dat het ook nu al is.

Onze zogenaamde overheidswaakhond heeft het goed gevonden dat zowel het telefoonkabelnet, alswel Digitenne en bijna alle glasvezelnetten in handen zijn van een en hetzelfde bedrijf. Daar plukken wij als consument dus de (zure) vruchten van.

Wat mij betreft voortzetting van DVBT na 2017, maar wel via een andere provider. En ja, die infrastructuur zal dan natuurlijk overgenomen moeten worden. Een ander foutje van de overheid. Infrastructuur mag je als overheid nooit uit handen geven.
DVB-T is de opvolger van analoge tv via de ether.
Als ik het goed begrepen heb is hierbij al veel ruimte in de ether vrij gekomen.
Mobiel internet is heel handig, maar laten even een rem zetten op het oneindig uitbreiden van het signaal ervoor.
Er zijn nu al voldoende frequenties gereserveerd voor telefonie en internet, laat de techniek maar verbeteren en aanpassen.
Waarom is het onacceptabel dat je telefoon van 5 jaar oud het niet meer doet, maar wel dat iemand geen tv mag kijken op de camping?
4G oplossingen zijn vast heel goed, maar ik durf te zeggen dat de meeste mensen die digitenne gebruiken daar helemaal niet op zitten te wachten. Weer een investering, voor iets dat geen beter resultaat geeft, en weer moeilijker is om te bedienen ivm extern kastje ipv ingebouwd in tv (niet iedereen is tweaker!)

Ik ben juist voor het uitbreiden van digitenne zoals dit ook in de UK gebeurt is, door het toevoegen van HD zenders. Hiermee kun je een volwaardig alternatief opzetten tegenover de oppermachtige kabel maatschappijen. Dat ze in nederland beweren dat HD over DVB-T niet zou kunnen is vreemd....zoals al genoemd, in de UK is het al een tijd in gebruik. (freeview)
Dat ze in nederland beweren dat HD over DVB-T niet zou kunnen is vreemd....zoals al genoemd, in de UK is het al een tijd in gebruik. (freeview)
En toch begrijp je dat verkeerd. HD over DVB-T is niet mogelijk. Voor HD over de ether is DVB-T2 nodig wat een andere standaard is (vergelijkbaar met het verschil tussen 3G en 4G), en dat is ook hetgeen dat gebruikt wordt door Freeview HD.
Om dit te kunnen implementeren is echter een flinke investering in hardware nodig, en het is dus nog maar de vraag of dit voor KPN rendabel is.

Ze willen wel doorgaan met het aanbieden van Digitenne via DVB-T, maar ze zien schijnbaar geen winst in het overstappen naar DVB-T2. Dit brengt hoge extra kosten met zich mee, en de klanten hiervoor zitten met name in de groep die ze nu al bedienen via Digitenne. Natuurlijk zullen ze een wat hogere prijs kunnen vragen voor het HD signaal, maar vermoedelijk niet dermate veel hoger dat ze daarmee de kosten weer binnen afzienbare tijd terugverdienen.

Verder ben ik het overigens geheel met je eens wat betreft de rest van je verhaal, er is inmiddels al dermate veel ruimte in de ether ingeruimd voor telefonie dat meer frequenties weinig toegevoegde waarde gaan hebben.
Er zijn meer mensen die van draadloze techniek gebruik willen maken dan alleen de telefonie/internet gebruikers, zoals de vele mensen die op campings/boten/etc televisie willen kijken, en ook de mensen die niet dagelijks TV kijken en dus geen behoefte hebben aan een duurder TV abonnement dan nodig (Digitenne is nog steeds goedkoper dan Ziggo/UPC of IP-TV), of die meerdere televisies hebben en een IP-TV abonnement (je kunt maar 2 TV's aansluiten met IP-TV, eventueel extra TV's gaan via Digitenne).

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 23 juli 2024 08:12]

Om dit te kunnen implementeren is echter een flinke investering in hardware nodig, en het is dus nog maar de vraag of dit voor KPN rendabel is.
DVB-T2-modulatoren hebben geen extreme kosten en zijn waarschijnlijk snel terugverdiend. Indrukwekkender zijn de versterkers voor ethertelevisie: Dat zijn zware apparaten waar een flinkkostenplaatje aan zal zitten. Versterkers boeit het echter weer niet wat voor type signaal ze versterken.
Ik denk dat het hem dus meer zit in het feit of er wel of niet doorgegaan wordt met deze freqenties voor DVB-T(2) of voor telefonie. Daarnaast 'gebriukt' KPN Digitenne om mensen over te halen om IPTV te nemen. Wat de doelgroep van Digitenne vaak niet kan i.v.m. beperkte infra.
logische zaak lijkt mij.. om de vergunning te verlengen met een met de onbepaalde duur, maar met de melding: zodra DVB-T in andere europese landen ook ten gunste van LTE (of 5G of you name it wat ze dan bedacht hebben ;) ) uit gaat dat KPN verplicht ook de frequenties moet inleveren..

al zou ik eerst kijken of nog ruimte te scheppen is door DVB-T in de lagere UHF kanalen te steken..
zodat bv het blok vanaf 700mhz eerder te gebruiken is.. :-)
veel lager heeft toch nog geen nut omdat er toch geen mobieltje is die er iets mee kan..

en verder zou LTE-Broadcast een prima alternatief kunnen zijn.. maar dan moeten ze gewoon IPTV ontvangers met een "GOEDE" antenne er bij voor 4G signalen, en een speciale simkaart moeten leveren..
al weet ik niet of het 4G netwerk genoeg capaciteit heeft om de 25TV zenders door te geven..
want er wordt nu ook voor +- 100Mbps door de ether geslingerd voor DVB-T
Europees zie ik het afschaffen van DVB-T nog niet direct gebeuren. In Nederland is digitenne betalend, in Belgie heeft Telenet zijn betaald DVB-T aanbod geschrapt, maar in de landen waar DVB-T gratis is (Frankrijk, UK, Spanje) is het de meestgebruikte techniek om TV te kijken.
Maar in die landen was het altijd al gebruikelijk om via een dakantenne te kijken. In Spanje worden nieuwe huizen ook standaard met yagi op het dak geleverd.
Ja, want dat vindt een comercieel bedrijf leuk....een vergunning krijgen voor een onbekende tijd, die op elk moment nietig kan worden verklaard....
Nee, stem dan gewoon europees af wanneer het om moet gaan.
In het buitengebied is Digitenne vaak het enige alternatief voor digitale satelliet en ook de simpelste als je tv wilt kijken op meerdere toestellen. In het geval van satelliet moet je dan over op een meerkoppige LNB en zit je met coax bekabeling door je hele huis.
In het buitengebied is Digitenne vaak het enige alternatief voor digitale satelliet en ook de simpelste als je tv wilt kijken op meerdere toestellen. In het geval van satelliet moet je dan over op een meerkoppige LNB en zit je met coax bekabeling door je hele huis.
Meerdere koppen zijn voor de ontvangst van meerdere satellieten. Voor ontvangst op meerdere tv's heb je een LNB met meerdere aansluitingen nodig.
Detail.
Dat je dan coax door je huis moet leggen, dat klopt, maar dat heb je met kabel ook.
Dat je dan coax door je huis moet leggen, dat klopt, maar dat heb je met kabel ook.
Idem met IPTV, alleen dan CAT5 ipv. Coax.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 23 juli 2024 08:12]

Dit, inderdaad. Veel Tweakers zien geloof ik nog niet in dat Digitenne wel degelijk een rol vult.
om nog maar te zijgen over het feit dat de kabelboeren nooit een glaskabel gaan trekken naar het buitengebied. Dat kost kapitalen en levert, relatief gezien, niets op vergeleken met de dorpskernen.
Ik ben een tevreden gebruiker van Digitenne. Het voordeel is dat het niet locatie gebonden is daarom heb ik op één abonnement op drie verschillende locaties een kastje met een smart card. Het betreft één vakantiewoning waarvoor ik niet de moeite neem om kabel te nemen voor de paar weken per jaar dat ik er ben, en twee locaties waar een kabel trekken erg lastig is (en bovendien analoog ipv digitaal beeld).

Ondertussen heb ik zelf nieuwe apparatuur aangeschaft (o.a. harde schijf recorder en insteek kaart) en zou het erg vervelend vinden als die door het wegvallen van Digitenne onbruikbaar worden.

Ik vraag me af of het LTE-Broadcast alternatief zoals hierboven besproken net zo makkelijk werkt als de huidige Digitenne. Hopelijk houden ze het nog een paar jaar vol en kan ik afscheid nemen als mijn apparatuur het begeeft :)

toevoeging: daarnaast lijkt het mij ook goed voor de concurrentie, als het wegvalt heb je nog minder keus om zenders te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Baddie09 op 23 juli 2024 08:12]

Digitenne heeft een lage penetratiegraad.
Dus hier tv afschaffen via de ether kan.
Maar er zijn ook europese landen waar >50% van de mensen tv kijken via de ether.
Om al die mensen een transitie te laten maken naar andere technologie, is een stuk kostbaarder.

Voor mij voldoen de huidige 4g banden.
Beter bereik dan 3g, en lage latency.
Definieer lage penetratiegraad. Procentueel valt het misschien wel mee, maar je kan niet opeens 591.000 klanten (oftewel families) de televisieverbinding afnemen.
9.5 procent.
Zoals gezegd, als je als aanbieder een transitie voor alle klanten moet doorvoeren is dat kostbaar.

Ook is 4G-tv (lte broadcast) is nog niet uitgerolt, en de radio waarover dat gaat heeft bij Kpn maar 95 procent dekking.
Dat uitrollen met >99 procent dekking kan wel, post 2017, maar blijft kostbaar.

Zeker als je het afzet van de baten van het gebruik van de dvb-t frequenties voor 4g (daarmee vergroot je het bereik, en dat zit al redelijk goed met 4g antennes)
Het aantal klanten van DVB-T neemt al jaren af. Elk kwartaal meer dan 30.000 minder... als dat zo doorgaat kan het gewoon niet meer uit. KPN is bezig met de extra uitrol van VDSL-buitenringen om IPTV te kunnen leveren aan een grotere groep huishoudens. Misschien blijven er dan zo weinig over die geen alternatief hebben dat 4G dat wel aankan :-)
Wacht maar tot straks het WK 2014 begint. Dan is digitenne ineens erg populair voor alle outdoor tv schermen/mensen die in hun tuin willen kijken/buurtfeestjes e.d.
Zijn er/komen er ook FTA HD kanalen dan?
Ik vind het afschaffen ook maar een vreemd verhaal. Omdat ik toch alleen actualiteitenprogramma's kijk, en verder alles download zodat ik het kan kijken op een moment dat het mij uitkomt (heb een drukke baan) heb ik alleen Digitenne. Volgens mij betaal ik jaarlijks ongeveer 200 euro mee aan de NPO. Voor dat geld mag ik toch wel verwachten dat ik er op een fatsoenlijke manier naar kan kijken? Het lijkt wel of je tegenwoordig helemaal niets meer kunt verwachten van de overheid.

Ik heb nu mooi een TV met een DVB-T tuner ingebouwd, maar straks moet ik dan dus weer een apart kastje kopen als ik wil blijven kijken. Was de vorige keer ook al (toen ze, nota bene nog geen 8 jaar geleden, van analoog naar DVB-T overschakelden). Ik lees hier heel wat berichten waarin staat dat 'er een vergelijkbaar alternatief gaat komen', maar de bottom line is gewoon dat ik weer 80 euro of iets dergelijks moet gaan betalen om een paar keer per week naar het achtuurjournaal of Nieuwsuur te mogen lijken.
+/- 1mln mensen die (voor een deel alleen maar digitenne hebben omdat het goedkoper is dan kabel). en een stelletje campeerders (die het maar voor 3 weken per jaar gebruiken...

vragen om een nieuw kastje te kopen voor digitale tv zodat laten we zeggen 10 miljoen mensen (vodafone kpn + tmoble klanten), altijd en overal dekking hebben voor een lagere prijs (minder masten) dan nu...

soldeer op een rasberry pi een 4g chip en een antenne en voor +/- 50 euro (en dan heb ik het over winkel prijzen) heb je een nieuwe tv ontvanger.
Anoniem: 528441 @i-chat22 april 2014 14:55
wat een lulkoek, want er is nog geel broadcast lte momenteel beschikbaar.....
Niet mee eens..

Dat wij hier allemaal huishoudens hebben die Kabel hebben. Maar recratatief gebruik zoals mensen op een Camping, of op een Bootje zijn er nog genoeg. Die al verplicht over moesten stappen naar Digitenne omdat de antenne er uit ging..
Digitenne heeft een marktaandeel van rond de 9.5 procent als je kijkt naar de aansluitingen, daar zitten ook bootjes en caravans in verwerkt.
http://www.totaaltv.nl/mobiel/?id=8776

Dus de transitie kosten in andere landen zijn dus hoger. Van mij mag kpn ook tv blijven met de 44 antenne's die ze hebben op de uhf-band. Want alternatieve methoden zijn nog niet uitgerolt en waarschijnlijk duurder.

Extra 4g bereik moet in dit landje ook geen noodzaak zijn. Want we zenden 4g al uit op lage frequenties.
9.5% is inderdaad nog best een behoorlijk aantal. Weliswaar natuurlijk niet zoveel als in sommige landen, maar het zijn in elk geval nog enkele honderdduizenden abonnementen.
Voor zover ik zie heeft Digitenne zo'n 600.000 abonnementen en dat is nog zonder de mensen die gebruik maken van het Digitenne signaal om de FTA (free-to-air) zenders, zoals de NPO en regionale zenders, te kijken.
Er was toch regelgeving dat tenminste de publieke omroep "free to air" te ontvangen zou moeten zijn? Digitenne voorziet daarin, maar kabel niet.
Formeel vallen de publiek omroepen buiten de vergunning die KPN heeft voor DVB-T (met de merknaam Digitenne).

De NPO heeft de technische uitvoering de van FTA-verplichting niet geheel toevallig uitbesteed aan KPN Broadcast Services. Die deden toch al het commerciële deel.
De NPO heeft de technische uitvoering de van FTA-verplichting niet geheel toevallig uitbesteed aan KPN Broadcast Services. Die deden toch al het commerciële deel.
Voorheen was dat de Nozema, maar de minister van EZ was zo 'slim' om toestemming te geven voor een overname door KPN, waardoor KPN een 100% aandeel in Digitenne kreeg en het volledig van hun werd met alle gevolgen van dien (weinig investeringen en uitbuiting om mensen naar IPTV te trekken).
Dit terwijl er een wet was die verbood om een 100% aandeel van 1 bedrijf in Digitenne te mogen krijgen met een feitelijk monopolie. Maar goed we zien in NL hoe de TV-Kabel ook werd omgegaan en we nu ook een monopolie hebben gekregen. So much voor al die wetten en regels die dat moeten voorkomen helaas.

[Reactie gewijzigd door William_H op 23 juli 2024 08:12]

Alleen heeft dat in dit geval dan weer niet zoveel te maken met wat er gebeurt. Ook als de Nozema als zelfstandig bedrijf het netwerk geëxploiteerd had, was KPN in het geweer gekomen tegen het afpakken van die frequenties. Immers komen ze dan met hun IP-TV in een slechte marktpositie te staan ten opzichte van kabel en sattelietontvangst, waar het wel haalbaar is om meer dan 2 toestellen aan te sluiten.

De enige compromisloze oplossing om van dat IP-TV-gebeuren af te komen voor KPN is glasvezel, maar aangezien het (terecht) als wenselijk gezien wordt om ook nog uitzendingen door de ether te handhaven en er nog lang niet overal glasvezel ligt, heeft KPN gelijk dat ze toch even aan de bel trekken.

@hieronder: ik ben het zonder meer met je eens dat KPN wel heel makkelijk een compleet infrabedrijf in de schoenen geschoven heeft gekregen (dat heeft de analoge uitschakeling ook nog eens flink vervroegd), maar of dat nou echt invloed heeft gehad op wat er nu aan de hand is betwijfel ik toch nog steeds.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:12]

Het gaat er niet om of KPN wel of niet terecht aan de bel trekt. Het gaat erom dat KPN nooit zowel de infra had moeten beheren, als er diensten op mogen exploiteren. Dat heeft geleid tot monopolie-problemen met Digitenne en een uitbuitende houding ten opzichte van de abonnee's van Digitenne door er niet meer in te investeren, wat wel in het buitenland gebeurt. Volgens de wet had het ook nooit mogen gebeuren, dus de overheid is hier net zo schuldig aan.
Deze hele situatie had er niet geweest als er geen monopolie had bestaan, want dan had er meer geïnnoveerd geweest zoals in omliggende landen. (daarnaast hebben de kabelfirma's hier in NL een te diepe vinger in de TV-abo wereld, maar dat terzijde).
Concurrentie is goed en dat ontbreekt hier, waardoor je dit soort geneuzel krijgt.
Klopt, maar dat is de verantwoordelijkheid van de overheid, niet van KPN. Dus zal een andere oplossing gevonden moeten worden. Over 4G lijkt me dus niet de oplossing, tenzij de overheid dit zelf gaat exploiteren
UHF (kanaal 21-61, want 61-69 zijn al in gebruik voor 4G) is een van de 2 mogelijke oplossingen. De andere realistische optie is VHF band III, maar die is al gereserveerd voor DAB-gebruik als ik het zo zie.

Waarschijnlijk scenario: aan het eind van het liedje snoepen ze aan de bovenkant van de UHF nog wat kanalen weg, zeg eerst alles boven 700MHz en later misschien de gehele band V van 582-860MHz, voor mobiele telefonie en band IV blijft vrolijk DVB-T. Daarmee zijn de kansen op HD-TV via de ether wel ongeveer definitief om zeep geholpen, maar soit. Daar heb je dan altijd nog de satteliet voor.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:12]

Inderdaad, en die zijn nog niet zo heel lang digitaal gegaan...
Kabel zou het technisch natuurlijk ook kunnen. Dat is dus geen reden DVB-T te handhaven.
Digitenne voorziet daarin, maar kabel niet.
Volgens mij is het DVB-C signaal van Nederland 1 bij Ziggo niet gecodeerd. Dat is namelijk de enige zender die het nog doet als de smartcard weer eens kuren heeft.
Maar dan moet het signaal wel gratis bij elk huis op het AOP staan. Niet elk huis heeft überhaupt een kabelaansluiting, laat staan dat dat signaal op staat.
Vrijgeven voor 4G. Dat zorgt er misschien voor dat de uitrol van glasvezel/kabel in gebieden die nu nog alleen digitenne hebben ook een beter alternatief krijgen.
Inderdaad. Wij gebruiken thuis Digitenne omdat er geen kabel of IPTV mogelijk is. Schotel is ivm de aanschafprijs en het aanleggen niet toegestaan door het ouderlijk gezag bij mij thuis :P
Als ze Digitenne eraf gooien, zullen we thuis naar een alternatief moeten zoeken en dat zal ongetwijfeld beter worden dan Digitenne :)

LTE-broadcast zal ongetwijfeld een betere techniek zijn dan DVB-T, echter snap ik wel dat KPN liever aan Digitenne vasthoud. Naast de investeringen in de techniek en het netwerk, zal ook iedere klant (en dat zijn er toch nog steeds meer dan een half miljoen geloof ik) nieuwe apparatuur aan moeten schaffen. Dat kost of KPN enorm veel geld, of de consument zelf en dan heeft KPN ontevreden klanten.
Digitenne is nou ook geen stokoude techniek. Ik kan me goed voorstellen dat de KPN er nu echt nog niet mee wil stoppen. Veel mensen hebben net geïnvesteerd in een setje voor op de camping of in de auto.
Investering en digitenne? Zodra je een digitenne abonnement neemt krijg je er een huurdecoder bij. Als je je abonnement opzegt moeten ze die terug als het een van de laatste modellen is.
Als je zelf een decoder aanschaft en dan bij KPN een smartcard aanschaft voor digitenne krijg je een cashback voor de decoder en huur je vervolgens je eigen decoder.
Nee dat is niet waar.. Je koopt de decoder.. In het begin kon je dat ding lenen. Maar daar zijn ze vrij snel van afgestapt.
Je betaalt 25 euro aansluitkosten en 10 euro verzendkosten. Keuze voor een decoder of CI module is verplicht bij Digitenne, die krijg je altijd, je kunt niet anders bestellen. Als je op meer televisies wilt kijken krijg je een extra decoder met smartcard en betaal je maandelijks 4 euro extra per tuner.
Afhankelijk van de leeftijd van je decoder laten ze je dat ding wel of niet terugsturen als je opzegt.
Je betaald de CI Kaart niet de decoder. Die betaal je bij aanschaf..

Je hebt de goedkope dingetjes van een paar tietjes. tot dual tuner met HDD.. Die weer 200 extra kosten..
Dual tuners worden al een tijdje niet meer verkocht door KPN. Het is alleen single tuner of CAM-module huren.
Andersom. Vroeger kocht je je decoder, sinds 2008 is alle apparatuur die KPn en hun dochters Telfort en XS4All levert voor vaste instalalties in bruikleen, zowel ADSLmodems als IPTV set top boxes als DVB-T set top boxes.
Anoniem: 156408 @_JGC_22 april 2014 16:31
Ik heb een digitenne ontvanger in de auto, en die krijg ik echt niet van KPN vergoed hoor...
Niet eens. Mensen die op een Camping zitten of op een bootje hebben juist zo'n ding omdat antenne niet meer werkt.

Dus betere alternatieve voor deze mensen zijn er niet.
Dat is lekker draait je bootje een paar graden of ligt het op de golfjes te deinen dan kun je het geen je kijkt al niet meer kijken. Of gaan we dan gyroscopisch gestabiliseerde en satelliet volgende antennes krijgen. Lijkt me een slecht plan. :+

[Reactie gewijzigd door vavoem op 23 juli 2024 08:12]

Die zijn er, maar kosten veel meer dan gemiddelde bootjesbezitter wil uitgeven en vind je daarom alleen op duren jachten. Daarom wordt op boten (en in campers en op campings) heel veel gebruik gemaakt van Digitenne.
Dat is juist ook het punt. Het zal er wel zo zijn dat er een oplossing voor is, ik zou niet anders verwachten want de miljonairs jachten hebben geen digitene en de cruise schepen ook niet, maar die techniek maakt TV kijken wel behoorlijk duurder dan een digitene setje je nu kost. :)

[Reactie gewijzigd door vavoem op 23 juli 2024 08:12]

Anoniem: 112755 @vavoem22 april 2014 17:51
Dat is al de standaard in de binnenvaart. Allemaal volautomatisch richtigende schotels. (+€2000,-) Dit systeem ken ik al zeker 10 jaar en is bijna op alle moderne schepen toegepast.
Waarom een slecht plan? In de binnenvaart en zeevaart is dat heel normaal. Wij installeren die meuk aan de lopende band.
eigenlijk lijkt me dat best wel cool!
Op een camping zou dat kunnen op een boot word stuk lastiger.
Camping wordt ook lastig, bebost. je moet dus boven de bomen uitkomen. Als er al ruim 200 plaatsen zijn op een camping zul je 200 masten worden neer gezet..

op een paar mensen die graag samen delen.
Wat is dat toch voor een verslavings gedrag.
Ga toch lekker barbequeuen of een boek lezen mensen.
Dat vind jij..

Zijn genoeg mensen die morgens of dadelijk met het voetbal liever in de caravan kijken dan gezamenlijk in de kantine.

Wat denk je verder van binnenvaart in Nederland? Of aan de mensen op het boerenland die geen kabel hebben en Sataliet te duur vinden..
Satelliet is gratis zolang je de commerciële zenders niet hoeft te ontvangen.
Niet just. er moet een kaart gekocht worden voor 1. 2. 3.
en dan is dat ook nog eens in een betaal paket vanaf augustus
http://www.canaldigitaal.nl/nieuws/npo.aspx
Dat het vanaf augustus niet meer geldt wist ik nog niet, dat is wel jammer. Maar dat je een kaart moet kopen spreekt het gratis kijken van de publieke omroep niet tegen. Ik ging ervan uit dat iedereen hier het woord 'gratis' wel genuanceerd op kon vatten. De staat betaalt ook geen tv voor je, etc. Dus voor jou nog even: Na aanschaf van de benodigde apparatuur, en buiten beschouwing laten van energiekosten, is het kijken naar de publieke omroep gratis.
DVB-T is ook gratis voor niet commerciële zender.

Apparatuur is goedkoper. dan satelliet apparatuur dan nog niet te spreken over het het aanschaffen en installeren van de apparatuur. en niet te zwijgen over het afschuwelijke zicht voor de huizen op het land..
DVB-T is ook gratis voor niet commerciële zender
In diverse scandinavische landen is de DVB-T de enige manier om lokale en staats televisie te ontvangen, ook veel commerciele stations zijn via de "ether" te ontvangen (digitaal dus) aangezien daar belasting voor wordt ingehouden, zal indien dit voor 4G gebruikt gaat worden op Europees niveau, de 4G gratis worden voor heel het land m.b.t. de doorgifte van IPTV (andere manier is er dan immers niet) . Ik vraag mij af of dit financieel haalbaar is voor een land als noorwegen of finland met veel oppervlakte en weinig inwoners (80% woont aan de kust dus binnenland is dun bevolkt maar moet wel ontvangst hebben). Bovendien is in bijvoorbeeld finland het LTE netwerk al aardig ontwikkeld
Dus waarom deze frequenties dan nog eens toevoegen op europees niveau, dat is vragen om problemen.
Vanaf augustus is er geen gratis mogelijkheid meer voor de NL publieke omroep via satelliet (op BVN na denk ik).
Binnenvaart in NL hebben voor 80 tot 90 % satelliet TV om de simpele reden dat ze te vaak buiten Nederland zijn om echt gebruik van Digitenne te kunnen maken.
Ieder z'n hobby, toch? Bij vakantie denk ik aan ontspanning. Tijd om dingen te doen waar je normaal niet aan toe komt. Voor de ene is dat lezen, de ander de hele dag bakken in de zon, en zo zijn er ook mensen die graag wat luxe van huis meeneemt. Nergens voor nodig om een waardeoordeel op iemands hobbies te drukken, toch?
Ben het met je eens hoor, dat sowieso. Maar om deze manier van televisie kijken alleen aan "hobby" te koppelen is niet de hele werkelijkheid.
Zo kan ik uit ervaring vertellen dat het dezelfde kpn is die nog steeds vertikt om bepaalde upgrades niet uit te voeren zodat de eindgebruikers niet eens gebruik van ip-gebaseerde televisie kunnen maken en zodoende geen andere optie hebben dan Digitenne of schotel.
Voor mij persoonlijk is schotel of kabel geen optie en ik behoor dan ook tot de groep die bij de gratie van kpn's digitenne plannen z'n tv-signaal binnenkrijgt (en dan nog vrij belabberd door matige ontvangst). Ik juich dit dan ook van harte toe, wel met een wrang gevoel, want hoewel ik niet eens aan de grens woon is mijn woonplaats toch een mooi voorbeeld van door kpn "vergeten" gebied. Dat vind ik in deze tijd moeilijk te verteren, maar met dit nieuwsbericht krijg ik weer wat hoop dat zowel de hobbyisten als anderen "in kpn's dode hoek" toch niet vergeten zullen worden.

[Reactie gewijzigd door SuBBaSS op 23 juli 2024 08:12]

Er zijn sommige Nederlanders die ook in Nederland vrijwel permanent op een camping wonen. Ja het mag officieel niet, maar voor mensen met een niet zo'n hoog inkomen is het zeker prettig -- vandaar dat het her en der nog steeds word gedoogt. Laatst had ik nog een taxi chaffeur die om advies vroeg over Digitenne en satelliet TV -- om maar aan te geven over welke portomonnees we praten.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 08:12]

Verslaving dat is een van de weinige momenten dat ik tv kijk en dat is op vakantie omdat ik dan tijd heb
Digitenne is nog 480P

wil je het interessant houden voor iedereen zul je toch met minimaal een 720p standaard moeten komen en dat zie ik niet gebeuren bij kpn want ze hebben al genoeg geinvesteerd de afgelopen jaren.
Een slechte film op 720p of hoger zal echt niet beter worden.... De inhoud is mij en velen belangrijker dan de kwaliteit en 480p is nog steeds een prima kwaliteit.
Maar ja, neemt een ander het over zal het wel verplicht worden om het gehele klantenbestand over te nemen.
hoge kwaliteit op 720p (1080i) via dvb-t is prima mogelijk, dat hebben ze me wel bewezen in australie. Waarom dat hier niet helemaal mogelijk is weet ik niet.
Kwestie van bandbreedte. Er zijn nu al zo weinig frequenties met zoveel zenders erop dat er nauwelijks genoeg bitjes/sec zijn om fatsoenlijk 576p50 (we hebben in Nederland geen 480p60) te leveren, never mind 720p.
Mn ouders hebben een camper.
2 schotels op het dak, 1 voor het internet en 1 voor de tv, heb nog nooit problemen gehoord.
Anoniem: 528441 @tommy32022 april 2014 14:48
geen optie, We zitten tussen de bomen, hoog in de boom een digtenne gaat goed, maar de schotel.....
Hoezo niet eens?
In heel europa een 4g verbinding op dezelfde frequentie?
Lekker via internet tv kijken.
Voor die paar caravan mensen ga je toch niet een heel frequentieblok in Europa "bezet" houden?
Je hebt ook beroeps vaart. vergeet niet het betreft hier bijna een miljoen aansluitingen..
Daarnaast lekker aan je eigen denken en niet aan andere..

Niet iedereen heeft geld om elke 5 jaar nieuwe apparatuur te kopen omdat de techniek weer eens aangepast moet worden van een of ander CEO..
Een miljoen aansluitingen op heel europa vind ik erg meevallen.
ik persoonlijk denk dat we als Europa beter af zijn met een dekkend 4g netwerk op 1 en dezelfde frequentie.
Een miljoen gebruikers in heel Europa ? Vergeet het maar, meer dan de helft van Frankrijk kijkt naar het immens populaire (en gratis) TNT, in de UK is (het gratis) freeview ook zeer populair, en in Spanje weet ik dat zeer veel mensen ook via DVB-T kijken.
Lekker eigen belang kijken maar naar andere ho maar beetje jammer. Of ga jij iedereen een nieuw kastje geven ter vervanging?

Hoeveel denk jij dat er mensen zijn die noodzakelijk op 4G moeten zitten? Ik denk dat dit echt heel weinig zijn..

ja er zijn voordelen voor 4G maar die wegen niet op tegen de mensen die na 5 jaar ineens weer nieuwe apparatuur moeten aanschaffen. Waarbij zelfs misschien ook nog mensen zijn die een nieuwe TV nodig hebbenm?
Wat zit je nou heel de tijd met eigen belang kijken, volgens mij doe je dat zelf. En zit je een beetje vast geroest aan je Digitenne.

Niemand moet noodzakelijk op 4g, maar ook niemand moet noodzakelijk op Digitenne. Het zijn beiden keuzes.

Digitenne is 1 oplossing, als je er 4g voor in de plaats krijgt zijn er meteen ontelbare oplossingen meer.

Denk dat je zelf eens een beetje buiten je Digitenne box moet kijken.
Het zijn lang niet alleen "caravan mensen".
Het gaat om tientallen miljoenen gebruikers.
Anoniem: 528441 @VW-Arjan22 april 2014 14:49
Bijna alles is al telecom geworden....
Het voorstel van een aantal, met name Afrikaanse, landen is niet om de hele UHF band zomaar voor mobiel te gebruiken, maar het stuk dat er over is boven 690 MHz. Dat betekent dat je ook nog DVB-T kunt toepassen, al zal dat met nieuwe technologie moeten om dezelfde capaciteit te houden (in casu DVB-T2 en een modernere codering voor de programma's. De radio kan er wel af als DAB+ toch wordt uitgerold, dat scheelt ook weer.
TV streamen met 4G?
Probleem is dat op de locaties waar geen kabel TV voorhanden is, er ook veelal geen 4G (of zelfs 3G) dekking is. Digitenne werd het alternatief op de verplichting om voor iedereen de niet-commerciële zenders te kunnen ontvangen.
digitenne heeft ook geen landelijke dekking hoor. genoeg gaten in dat "netwerk"
4G-dekking is veel makkelijker dan 3G-dekking. Overal waar je nu 2G hebt zou je in theorie even makkelijk 4G moeten kunnen ontvangen.
Probleem is dat op de locaties waar geen kabel TV voorhanden is, er ook veelal geen 4G (of zelfs 3G) dekking is.
Dan heb je de verkeerde provider. KPN biedt 95,8% dekking (oppervlakte) en kan daarmee 97,3% van bellend nederland van een fatsoenlijke verbinding voorzien. Ook op de eilanden en ook midden op de Veluwe.
Vodafone doet dat bijna net zo goed, met een lagere dekking als je naar de oppervlakte kijkt, maar een betere dekking in dichter bevolkte gebieden en kan op dit moment 72% van bellend nederland bedienen. Daarnaast hebben we nog het dichte netwerk van T-Mobile, dat het vooral goed doet in de Randstad.

Digitenne is niet overal beschikbaar.
Dit krijgt een +3?
De techniek heet LTE-Broadcast en hierbij laat je gewoon alle cliënts één stream ophalen, in plaats van dat iedere cliënt afzonderlijk data opvraagt en ontvangt. Word hieronder ook besproken.
Ja, waarom niet? En video-on-demand diensten natuurlijk. :)
4K over 4G. Klinkt best wel aardig, toch?
ik heb ook een tentje op de heide ;) geen tv maar al had ik die wel, dvb-t mag een leuke standaard zijn, maar het is lastig en incompatible met andere protocollen. wat mij betreft vrijgeven voor 4g, en desnoods een deel ervan gebruiken voor multicast IPTV-streaming

en laat ze dan aub de 2100mhz voortaan voor wifi netwerken inszetten. als alle hotspots eens naar de 2100mhz zouden verhuizen, heb je EN betere dekking, en word de 2.4 band een behoorlijk beetje ontlast. bovendien kunnen providers als vodafone etc. dan nog steeds tijdelijk extra dekking verzorgen zei het via wifi in plaats van 4g.
als alle hotspots eens naar de 2100mhz zouden verhuizen, heb je EN betere dekking, en word de 2.4 band een behoorlijk beetje ontlast.
Als alle hotspots naar de 2100 MHz zouden verhuizen wordt de 2.4 GHz band volledig ontlast. Je hebt dan wel weer 't zelfde probleem op 2100 MHz.
Gewoon met de tijd mee gaan.
Laat kpn maar inversteren in de toekomst in plaats vashouden aan verouderde techniek

http://bits.blogs.nytimes...php=true&_type=blogs&_r=0

Verizon this week demonstrated LTE Multicast, its new technology to broadcast live video over its cellular data network. Inside a tent at Bryant Park in Manhattan, the company installed antennas to create a small network where people can watch the Super Bowl on mobile smartphones and tablets on Sunday.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 08:12]

Dat is nu in lab-demo fase. Tegen 2017 is dat niet klaar voor deployment.
Laat kpn maar inversteren
Dat is precies wat de KPN doet. Al decennia lang. KPN investeert. Daarom zijn de producten van KPN meestal nét een tikje duurder dan bij de concurrent - omdat de investering terugverdiend moet worden. Daar hebben aanbieders als Tele2 en SIZZ geen last van...

En wat als KPN nou een steady userbase (lees: stabiele inkomsten heeft) voor dit product; schiet je jezelf dan niet in je voet door deze dienst dan op te heffen voor een product waarvan je de toekomst nog niet weet? Is het dan niet veel verstandiger om op twee paarden te wedden en de diensten naast elkaar aan te bieden als dat kan?
Just a thought...
Anoniem: 580327 @To_Tall22 april 2014 15:11
Dat alternatief wordt dan natturlijk 4g. Alleen moeten dan wel die datalimieten verdwijnen anders wordt het onbetaalbaar.
Jazeker. Ook over 4G kan men een VLAN Tag smijten. Bijvoorbeeld voor een Voice-VLAN of een televisie-VLAN. Zo kan er gewoon televisie over het 4G netwerk worden gestreamed.
Niet eens. Mensen die op een Camping zitten of op een bootje hebben juist zo'n ding omdat antenne niet meer werkt.

Dus betere alternatieve voor deze mensen zijn er niet.
1, 2 en 3+regio (alles wat er op de antenne zat) moeten ook gewoon beschikbaar blijven want die moet iedereen gratis kunnen ontvangen (betaal je ook belasting voor tenslotte). Maar dat is maar één frequentie. Daarnaast zijn er nog vier frequenties voor commerciële zenders, die kan je opofferen. De gebruikers die daar nog voor over zijn kunnen tegen 2017 waarschijnlijk wel over naar IPTV, al dan niet via 4G (mobiel/buitengebied).

Bereik van 4G met een losse (buiten)antenne zal dan waarschijnlijk ook zo goed als landelijk zijn (iig zo goed als Digitenne nu, verwacht ik).

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 23 juli 2024 08:12]

Ik weet het nog zo net niet, ik heb het 2x meegemaakt dat tijdens een ramp bij mijn moeder een storing op het UPC netwerk aanwezig was. De eerste was ten tijden van de ellende in Moerdijk, de 2e was ten tijden dat er iets gaande was bij Rangeerterrein Kijfhoek.

Probleem was dat ze ten tijden van die UPC storing dus ook niet kon afstemmen op een rampen zender (RTV Rijnmond) met als gevolg dat ze van mij moest vernemen wat er gaande was. Met Digitenne had ze dit kunnen weten, en nu ze Digitenne (FTA) heeft kan er in geval van nood altijd worden uitgeweken.

Ik zie liever dat er nog gewoon Ether Radio/TV wordt aangeboden dan dat die freqenties worden gebruikt voor 4G aangezien nog lang niet iedere internet provider gegarandeerd signaal kan doorgeven (naar wat nu is gebleken). En ja, dan spreek ik dus ook over analoge televisie die wegviel bij mijn moeder.
Als je het wil vrijgeven voor 4G, dan nog wel de vraag hoe je dan de publieke omroepen wilt distribueren.

Zelf heb ik geen zin in een kabelabbonnement, maar kijk wel graag naar de publieken, die ik nu gratis uit de ether kan plukken, omdat KPN die onversleuteld via Digitenne/DVB-T doorstuurt.

Als de licentie van KPN vervalt, zou ik wel graag een alternatief zien.
Aangezien je ook zonder simkaart 112 kan bellen lijkt het me ook mogelijk om dit via 4g dmv multicast voor de publieke omroepen vrij te geven.

4g in je tv, gekker moet het niet worden.. :9

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 08:12]

Dat is toch het punt wat Jeroen2289 aangeeft?

Hij zal dus nieuwe apparatuur moeten aanschaffen om ubberhoubt Ned 1,2 en 3 te kunnen ontvangen..

Beetje zorgelijk is dat dan wel..
Erm nee, die heeft het over glasvezel. Aanschaf van nieuwe apparatuur zou geen argument moeten zijn. Dat is nou eenmaal met techniek.. Net als met Windows XP. Soms moet een oude techniek ruimte maken voor een nieuwere en betere techniek.

Mijn plan was om ook Nederland 1, 2 en 3 te kijken via DVB-T aangezien die tuner in mijn TV zit, maar daar zit dus geen toekomst in...

Wat ideaal zou zijn is als eerste televisie via 4g actief komt en dat het DVB-T signaal pas vervalt nadat de rest van Europa er klaar voor is.
denk je werkelijk dat die gebieden ineens wel een beter alternatief krijgen? zal niets anders worden dan tv kijken via 4G...
Huh, zijn de DVB-T kanalen al niet verschoven?
Kwam er via via achter door een update van Shure met betrekking tot draadloze microfoons:

http://www.shure.nl/support_en_download/zendfrequenties
Dit is inderdaad al een tijdje zo. Digitenne zit al sinds begin der tijden in de 470 tot 862MHz band. Nieuwe draadloze microfoons aanschaffen is op dit moment een grote gok aangezien de kans zo is dat die digitenne banden weer verschoven worden en met de beperkte instelruimte die de meeste zenders bieden kan je waarschijnlijk niet ver genoeg opschuiven. :| Het is maar lastig dat er niet voor dit soort toepassingen een stukje ruimte gereserveerd wordt, maar daar valt natuurlijk geen geld aan te verdienen door de overheid.
Ter vervanging van het oude “microfoonkanaal” 806 <-> 814 MHz (TV kanaal 63) dat is komen te vervallen is overeengekomen dat het gebied van 606 <-> 638 MHz (TV kanalen 39 t/m 41) zo veel mogelijk vrij gehouden wordt van Digitale TV, echter dit houdt niet in dat dit gebied in heel Nederland vrij is van digitale TV maar dat minimaal op elke locatie in Nederland 8 MHZ (1 TV kanaal) beschikbaar is.
Is ook een wasse neus, 8MHz is natuurlijk 3x niets, daar kan je met beetje proppen net 12 a 13 microfoons in kwijt. Ben benieuwd hoe de grote theaters en alle semi-prof theater groepen dit moeten gaan oplossen volgens de overheid dan. Of we moeten allemaal overstappen op frequentie hoppende microfoons :x
Digitenne zit altijd al op uhf.
Binnen de band zijn er wel een paar kleine verschuivingen die grote effecten kunnen hebben als je precies op dezelfde frequentie zit met je microfoons.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 08:12]

Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als oplossing voor de tweede of derde tv."
Kijk. En dit snap ik dus niet helemaal. Digitenne kost 12,50 per maand.. Daarvoor heb je ook al flink wat meters Coax...

Of zou het als 2e TV gebruikt worden als je via de telefoonlijn kijkt? Dan heb je idd te weinig bandbreedte
Ik heb ook digitenne, maar het gebruiksgemak gaat wel wat verder dan de zolderkamer. Op een camping heb je natuurlijk meestal wel een tv signaal, maar digitenne heeft waarschijnlijk meer zenders en minder storing.

Ik heb tevens digitenne in de Auto, en in een Camper/boot heb je ook niet altijd een vaste verbinding. En TV kijken via 4G zie ik niet zitten, dan ben je met een paar uur kijken door je datalimiet heen.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 juli 2024 08:12]

Anoniem: 126717 @BLACKfm22 april 2014 13:34
En TV kijken via 4G zie ik niet zitten, dan ben je met een paar uur kijken door je datalimiet heen.
LTE-Broadcast gaat niet van je bundel af. Dat wordt uitgezonden of je nou kijkt of niet. Net als radio om het even plat te zeggen.
dus omdat er NU geen databundels bestaan voor iptv, zie jij de overstap niet zitten...

je mag aannemen dat iptv over 4g een vergelijkbare dienst voor een vergelijkbare prijs zou zijn met als enige verschil, de onderliggende techniek, en wellicht het feit dat straks elke tablet en telefoon net zo goed ook ineens tv kan kijken.. alleen al dat maat het het waard om over stappen..
Dan moeten die bundels en technieken NU gaan ontstaan en digitenne wegconcurreren. Wanneer het pas ontstaat als digitenne weg is of al zeker is dat het gaat verdwijnen en de alternatieven ontstaan als "vervanging" ipv concurrentie krijg je weer van die woekertarieven omdat het toch de enige optie is voor mensen die TV willen kijken buiten huis of op een plek zonder kabel.
In een nieuwbouw woning van beton zonder holle muren en plafonds wil je geen (ouderwets) coax leggen, voor die paar jaar dat we nog via coax televisie kijken. Dan moet je overal aan de slag met kabels die uit de vloer/het plafond komen en die met plintjes verborgen moeten worden. Of erger nog, de muur vrezen. Dan liever €12,50 per maand betalen voor die paar jaar dat we nog op deze manier televisie kijken.
nu ben ik echt benieuw hoor ...
hoe heb jij dan de electrische bekabeling gedaan ? Water ? gas ?
Die paar jaar :') Wat is op dit moment dan een goed alternatief voor coax, wat het ook haalt bij het gemak, kwaliteit, en aanbod?

Schotel? Volgens mij gaat dat ook nog altijd over coax bekabeling..
IP-TV? Mogelijk, maar alleen de glasvezelboeren bieden een concurrerend pakket aan. En dan moet je nog klooien met VLANs om eventueel een extra decoder in je slaapkamer te krijgen :')
Digitenne? Please...
Ander draadloos alternatief? (aangezien je blijkbaar wel gek moet zijn om buizen in de muur te vrezen :? )

Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van coax voorzie ik dat coax er nog zeker wel 10 jaar blijft, en waarschijnlijk nog langer. Bovendien heb je in een nieuwbouwhuis toch al teveel buizen lopen, waarom zou je daar voor die 'laatste jaren' geen coax doorheen halen?

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 23 juli 2024 08:12]

Bovendien komen de buizen waar de coax doorheen gaat ook later nog wel van pas, als je tot de ontdekking komt dat in zo'n woning met veel betonijzer wifi toch wel een beetje gammel is en dat homeplug van nature al erg storingsgevoelig is. Op dat moment jaag je er toch mooi CAT7 doorheen.
Bootje, Of open Keuken, Camping, Vakantie huisje, zo zijn er nog tal van oplossingen..
Voor 12,50 heb je nog niet iemand die een gat in je muren wil boren en het aan wil sluiten.

Daarbij ontgaat veel mensen hier blijkbaar 1 ding - wij barsten van de campeerders in eigen land en die vinden Digitenne ook wel fijn... Dat is de enige reden dat m'n schoonouders het hebben bijv. want voor de beeld kwaliteit zit je liever elders. Vind snel bewegende beelden met Digitenne nog steeds een blokkerig drama.
Zoals je zelf al aangeeft: IP-TV (dus inderdaad over je DSL verbinding) kun je maar een beperkt aantal televisies op aansluiten (max 2 geloof ik, afhankelijk van je beschikbare bandbreedte). Coax is, door de gebruikte techniek, iets makkelijker uit te breiden, maar het aantal mensen met IP-TV is behoorlijk aanzienlijk.
Bij KPN wel, er zijn nog andere white-label aanbieders: EDPnet, Online (i.c.m. internet van hun), Scarlet en zelfs satellietboer Canal Digitaal (als CanalTenne). Die zijn stukken goedkoper.
Als je bij KPN (of Telfort of XS4All) TV kijkt via IPTV (over DSL of glas) dan kan je voor je extra TVs een digitenne abo krijgen, je betaalt dan geen abonnementskosten maar alleen de tunerhuur, die neit geheel toevallig 4 euro per maand is net als de prijs van extra TVs op IPTV.

Als je op glas zit kan je tot 6 IPTV STBS halen (4E/mnd/st voor de extras), op DSL hangt het van de bandbreedte af die je haalt -- een SD kanaal is 4, HD kanaal 8 Mbit, en als je respectievelijk 6, 10, 14, 18 Mbit hoort te halen kun je 1x SD, 1xHD OF 2xSD, 1xHD+1xSD, 2xHD krijgen.

Als je dus in het 10-14 bereik zit bijvoorbeeld en je wilt twee TVs kun je dus alsnog kiezen voor 1xHD + 1x digitenne, of voor 2xSD ITV. Zelfde prijs, functionaliteit anders verdeeld.

Plus nog het feit dat je voor kabel resp IPTV resp satelliet diverse soorten kabels moet trekken. Met name gecombineerd met ITV (en dus goedkoop) kan het niet hoeven trekken van kabels een factor zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.