De grootste veiling voor telecomfrequenties die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden, gaat woensdag van start. Deze veiling zal bepalen welke bedrijven in de komende jaren in Nederland telecomdiensten kunnen gaan aanbieden via 2g, 3g en 4g.
Bijna alle frequenties die mogen worden gebruikt voor het aanbod van 2g, 3g of 4g komen onder de hamer, waardoor bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile wel frequentieruimte moeten kopen om actief te blijven in de telecommarkt. Onder meer de frequenties die nu gebruikt worden voor gsm en 3g, en die voorheen voor Digitenne werden ingezet, worden geveild. Na de veiling beginnen providers waarschijnlijk snel met de eerste grootschalige lte-netwerken in Nederland.
De veiling vindt veel later plaats dan oorspronkelijk gepland, omdat de Tweede Kamer de regels wilde aanpassen om er zeker van te zijn dat naast KPN, Vodafone en T-Mobile ook enkele nieuwkomers frequentieruimte kunnen kopen. Daarom zijn enkele frequentieblokken specifiek voor nieuwkomers gereserveerd. Als nieuwkomers worden kabelaar Ziggo en telecomaanbieder Tele2 genoemd; beide kochten in 2010, bij de veiling voor de 2,6GHz-band, ook al frequentieruimte. De overheid houdt geheim wie aan de veiling deelnemen, terwijl de bedrijven zelf ook een strikte zwijgplicht hebben.
De bedrijven hebben er belang bij om niet alleen zoveel mogelijk frequentieruimte te kopen, maar ook om slim in te kopen. Zo wordt de aangeboden 850MHz-band, die bestemd lijkt voor gsm of lte, nauwelijks ondersteund door huidige smartphones en tablets. De 1800MHz-band, die nu in Nederland vooral voor gsm wordt gebruikt, is daarentegen wel populair bij hardwareleveranciers; onder meer de iPhone 5 en Nokia Lumia 920 ondersteunen die frequenties.
Het is onduidelijk wanneer de veiling precies klaar moet zijn; dat kan enkele weken tot maanden duren. Dan wordt duidelijk welk bedrijf de beste frequenties heeft gekocht. De veiling moet naar schatting tientallen tot honderden miljoenen euro's in het laatje brengen. Dat is fors minder dan 5,9 miljard gulden die telecombedrijven neerlegden voor de umts-frequenties in 2000.