América Móvil ziet af van overname KPN

América Móvil, het telecombedrijf van miljardair Carlos Slim, heeft zijn overnamebod op KPN ingetrokken. Daarmee lijkt een overname van het Nederlandse telecombedrijf door het Mexicaanse telecomconcern voorlopig van de baan.

KPN company logoHet intrekken van het bod op KPN werd woensdag door América Móvil in Mexico bekendgemaakt. Het telecombedrijf had op 9 augustus een bod van 2,40 euro gedaan op de KPN-aandelen, terwijl het bedrijf van miljardair Carlos Slim al 29,8 procent in handen had. América Móvil zou verder onderhandeld hebben over deze prijs, waarbij KPN een veel hogere vraagprijs zou eisen.

Volgens América Móvil zijn de gesprekken met KPN mislukt omdat het Nederlandse telecombedrijf niet wilde verder praten zonder een hoger bod van Slim. De overnameplannen van KPN door het Mexicaanse bedrijf waren al deels vastgelopen nadat de stichting Stichting Preferente Aandelen B van KPN die over speciale aandelen beschikt en die de belangen van KPN behartigt, de overname via een beschermingsmechanisme blokkeerde. Desondanks bleven de partijen wel met elkaar in gesprek.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-10-2013 • 18:50

83

Reacties (83)

83
78
52
7
2
11
Wijzig sortering
Het overnamebod van Slim heeft niks met de producten van KPN te maken en zou er ook geen invloed op hebben. Het feit dat mensen er zo op focussen is erg jammer. Slim heeft er absoluut geen baat bij om KPN ter plekke op z'n kop te zetten en alle producten om te gooien. Zoiets doe je altijd geleidelijk, al is het maar om niet iedereen voor het hoofd te stoten.

KPN is een interessante partij voor Slim, het geeft hem een goede voet aan de grond in Europa en kan vandaar uit verder takken. België heeft hij dan ook een aandeel in via BASE en ook Duitsland via E-Plus wat ze in handen hebben. KPN is echter niet dermate groot, i.t.t een partij als Telefonica of Vodafone, waardoor het een interessante kandidaat is omdat een overname daadwerkelijk mogelijk is zonder je ook nog even de halve wereld aan marktreguleringautoriteiten op de hals te halen.

De Stichting Preferente Aandelen B is alleen opgestaan om de vijandige overname te blokkeren maar hebben altijd aangegeven dat KPN en Slim met elkaar om de tafel moeten en er over moeten spreken, ze heb nooit gezegd of als doel gehad eender welke overname 'zomaar' te blokkeren.

Overigens snap ik die constructie met Preferente Aandelen B niet. Ik weet niet hoe het precies zit en het mag vast binnen de perken van de Nederlandse wet maar het klinkt als een flink stukje oplichterij. KPN is een beursgenoteerd bedrijf en daar zijn dus X aandelen van in omloop. Het is nogal raar dat er opeens een stichting opstaat en zegt, 'Yo, wij hebben toevallig ook X aandelen dus jullie aandelen zijn eigenlijk maar X/2 waard'.

Het overnamegevaar van Slim brengt wel een ander relatief pijnlijk punt naar boven in de Nederlandse telecominfrastructuur. KPN heeft, van oudsher, teveel er van in handen. Nu wil ik niet zeggen dat we het netwerk even moet 4en delen en 3 andere partijen erbij halen en ze dat stukje geven zodat we KPN met een gerust hart kunnen verkopen maar er moet naar mijn idee wel gekeken worden naar een constructie waarbij KPN en 'kritische nationale infrastructuur' los van elkaar kunnen bestaan en dat KPN eventueel ook vervangen kan worden als 'hofleverancier'.
Overigens snap ik die constructie met Preferente Aandelen B niet. Ik weet niet hoe het precies zit en het mag vast binnen de perken van de Nederlandse wet maar het klinkt als een flink stukje oplichterij. KPN is een beursgenoteerd bedrijf en daar zijn dus X aandelen van in omloop. Het is nogal raar dat er opeens een stichting opstaat en zegt, 'Yo, wij hebben toevallig ook X aandelen dus jullie aandelen zijn eigenlijk maar X/2 waard'.
Deze constructie staat in de statuten van KPN en je kan jezelf er dus van op de hoogte stellen voordat je aandelen KPN aankoopt. Overigens maakt de gemiddelde aandeelhouder zich niet druk om de preferente aandelen. Er zit een limiet aan de inzet en daarna zijn de aandelen van de aandeelhouder weer waard wat ze waard waren voor het inzetten van de Pref. Aandelen B.

Maar ik ben het met je eens, deze constructie is niet helemaal meer op z'n plaats in de 21e eeuw.
maar er moet naar mijn idee wel gekeken worden naar een constructie waarbij KPN en 'kritische nationale infrastructuur' los van elkaar kunnen bestaan en dat KPN eventueel ook vervangen kan worden als 'hofleverancier'.
Alle kritische onderdelen (bijv. 112 en C2000) zijn destijds gewoon Europees getenderd en deze netwerken hadden dus ook in andere handen dan de KPN kunnen vallen. Bijv. alle telefonie van het rijk is vorig jaar in handen gekomen van Tele2.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 26 juli 2024 09:56]

Klopt niet helemaal wat je zegt.

Op het moment van bekendmaking van de overname beschikte América Móvil over 29,77% van de aandelen. Onderling was afgesproken dat Slim niet meer dan 30% van de aandelen in zijn bezit zou brengen.

Wanneer Slim namelijk 30% (overwegende zeggenschap) van de stemrechten in de Algemene Vergadering kan uitoefenen, dient hij op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) een bod uitbrengen op alle overige aandelen.

Al in 1994 is door KPN de Stichting Preferente Aandelen B (SPA B) opgericht ter behartiging van de belangen van KPN, de met KPN verbonden ondernemingen en alle daarbij betrokkenen. De Stichting heeft, blijkens haar statuten, ten doel het weren van invloeden welke de continuïteit, de zelfstandigheid of de identiteit in strijd met bovengenoemde belangen zouden bedreigen.1

SPA B heeft gebruik gemaakt van een aan haar verleende call-optie tot het nemen van preferente aandelen. In praktijk betekent dit dat als gevolg van het uitoefenen van dit recht, er 4.258.098.272 preferente aandelen B bij de Stichting zijn geplaatst en de stichting daarmee ongeveer 50% van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen heeft verworven.

Beschermingsconstructies zijn statutaire of niet-statutaire regelingen of handelingen waarmee dus wordt getracht te voorkomen dat de belangen van de onderneming en de daarbij betrokkenen worden geschaad door ongewenste invloed van kapitaalverschaffers (vaak ingezet tegen activistische aandeelhouders zoals private equity fondsen of hedge funds).2

De constructies dienen dan ook de meest fundamentele belangen van de vennootschap: (i) continuïteit; (ii) investeren met het oog op de lange termijn, en; (iii) handhaving van de status quo ten behoeve van een goede onderhandelingspositie.

Daar tegenover staat de positie van de kapitaalverschaffer. Het is onder andere problematisch dat zij die het kapitaal verschaffen, niet kunnen beschikken over de zeggenschap en derhalve enkel een financieel risico lopen. Bovendien kunnen dergelijke constructies eventuele beleggers afschrikken omdat die niet willen investeren in een vennootschap waar zij geringe zeggenschap hebben (met evt. koersdaling tot gevolg).

De wetgever (zie bijv. Donner in Memorie van Toelichting) heeft echter bepaald dat de beschermingsconstructies in beginsel geoorloofd zijn met het oog op de continuïteit van de onderneming en de belangen van de daarbij betrokkenen. De Hoge Raad deelt deze opvatting (i.t.t. de Ondernemingskamer te Amsterdam, zie bijv.: Gucci, HBG, Stork en ABN-AMRO). Hij zegt: beschermingsconstructies zijn gerechtvaardigd om, in afwachting van de uitkomst van nader overleg, de status quo (onderhandelingspositie) te kunnen handhaven. Bovendien heeft de Hoge Raad de mogelijkheid open gelaten dat in bepaalde gevallen (niet nader gespecificeerd) bescherming voor onbepaalde tijd niet is uitgesloten.

Tot slot, KPN is als beurs-NV gehouden tot volledige disclosure van zijn beschermingsconstructies. Slim had zich hier gewoon van kunnen vergewissen.

Amen.

____
[1] Artikel 2 lid 1 Statuten Stichting Preferente Aandelen B KPN.
[2] Meest gebruikte constructies in Nederland zijn beschermingsprefs, uitgifte van prioriteitsaandelen, certificering, vrijwillige invoering structuurregime, gifpilconstructie en 'white knight'-constructie.
had gekund als die partijen ook aan de eisen voldeden. De vraag die je natuurlijk kunt stellen is of America Movil dat ook kan.
Wat hebben producten nu even met deze overname te maken?

Afgezien van persoonlijke - en vrij subjectieve - redenen om de producten van KPN niets te vinden, even focus op de overname! klagen over producten kan ergens anders =)

Wellicht jammer, en de toekomstige resultaten van KPN zijn niet te voorspellen (toekomstige overnames ook niet), KPN blijft nu echter wel even Nederlands! Zoals bij aankondiging van de overname al besproken, KPN beheert bizar veel grote belangrijk infrastructuur in NL. Zo'n snel bod van een Mexicaanse partij moet dan ook per definitie niet direct geaccepteerd worden, maar goed onderzocht.

Tevens, ze stappen vrij snel uit de onderhandelingen, je kan dan gaan nadenken over de bedoelingen bij een overname.

Anyway, voor nu dus nog even KPN, Telfort, Xs4all, Simyo etc onder NL beheer. Niet per definitie gek toch?

Ik hoop dan ook dat die NL focus er vanuit KPN komt, zeker met de verkoop van de Duitse tak.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 26 juli 2024 09:56]

KPN is in de afgelopen jaren bezig geweest met het verkopen van alle buitenlandse takken. Ze willen vanuit Nederland weer helemaal gaan uitgroeien tot marktleider. Hierdoor is de interesse in KPN van América Móvil al minder geworden. De verkoop van onder meer E-Plus waar América Móvi vooral KPN voor zou overnemen zal wel doorslaggevend zijn geweest voor het afzien van deze overnamen (en voor het bedrag per aandaal en alle problemen die worden veroorzaakt door organstaties om KPN heen).

Lijst met verkochten dochterondernemingen 2012/2013

nieuws: KPN verkoopt E-plus aan Telefónica Deutschland
nieuws: KPN verkoopt Spaanse dochter
nieuws: KPN stoot Franse dochter af

[Reactie gewijzigd door nanoChip op 26 juli 2024 09:56]

Het heeft weinig tot niets met de diensten zelf te maken dat het aandeel zo laag staat.
KPN heeft een financieel probleem. Ze hebben weinig tot geen geld meer in kas om te investeren en dus te groeien.
Ze hebben jaren lang een zeer slecht financieel beleid gevoerd. Zo hebben ze jaren lang veel te hoog dividend betaald enkel en alleen maar om aandeel houders tevreden te houden. Verder hebben ze op de verkeerde moment aandelen uitgegeven en hun eigen aandelen ingekocht.
Ze hebben veel te veel geld betaald voor oa UMTS licenties in Duitsland. (E-Plus dochter ruim 18 mijlard gulden destijds)
Resultaat in 2002 een mega schuld van 23 miljard Euro. Tegenwoordig is dat teruggebracht maar bedraagt de schuld nog altijd dik 12 miljard. Daarnaast hebben ze dus weinig geld in kas en dus zijn ze gedwongen veel dochterondernemingen en bezettingen van de hand te doen (zoals NanoChip ook al postte)

KPN zit in een spagaat.. het heeft simpelweg te weinig financiele mogelijkheden om te groeien, te investeren en dus moet je samengaan werken. AMX was best een goede partner geweest..
Het is te hopen voor KPN dat er nog een andere partij langs komt (wellicht het spaanse telefonica..)
tsja, en zo sukkelt KPN door, stap voor stap verder de afgrond in. fraai staaltje protectionisme

[edit]

De waarde per aandeel van Liberty (moeder van UPC) gaat in vijf jaar van 10 naar 80 dollar
De waarde per aandel van KPN in dezelfde tijd van euro 11 naar euro 2

Lijkt mij een uitgemaakte zaak KPN zonder overheid steun het loodje gaat leggen. Ik had dat liever door een Mexicaan laten betalen.

[Reactie gewijzigd door masterfragger op 26 juli 2024 09:56]

Ik weet niet waar je dat op baseert, KPN blijft een van de betere ISP's/telecom aanbieders.
En ja, ik vind dat er een risico bestaat als America Movil de boel overneemt.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/winst-kpn-halveert-geen-dividend-in-2013-en-2014
Dus zo goed gaat het financieel niet met KPN en dat maakt het bedrijf voor beleggers ook steeds minder interessant.

AM heeft een net bod neergelegd, maar kennelijk heeft het protest van die Stichting Preferente Aandelen toch effect gehad of zou dit door druk vanuit de overheid zijn gebeurd?
Ik betaal liever belasting om KPN overeind te houden dan belasting voor allerlei onbenullige projecten waar niemand op zit te wachten (met als voorwaarde dat er geen idiote salarissen en bonussen uitgekeerd worden uiteraard).

Sommige diensten (zoals m.b.t. het communicatienetwerk) zouden zouden geen winstoogmerk moeten hebben.

Maar goed ... Alles wat hier in Nederland gemeengoed is, en in onze huidige maatschappij inmiddels vrijwel als een primaire levensbehoefte bestempeld kan worden, is geprivatiseerd of wordt gedraaid als een bedrijf.

"Alles naar de klote!" ... zullen we maar zeggen. :(
Waarom koop je dan geen aandelen KPN? Kosten maar een schijntje en daarmee houd je KPN overeind.
Beetje gedateerd, 23 april 2013. Lang voor de aangekondigde verkoop van E-Plus bijvoorbeeld.
Op welke feiten is deze uitspraak van jou gebaseerd? KPN mag dan wel slechte diensten leveren, maar ze hebben tientallen dochterbedrijven. Daarnaast weten ze deze slechte diensten wonderbaarlijk goed te verkopen.
Die twee argumenten functioneren als fundament van mijn theorie dat KPN nog wel een tijdje overeind zal blijven. Beter protectionisme dan een bedrijf verkopen waar nog toekomst in zit.

Ik suggereer dat KPN naast goede diensten ook slechte diensten levert. Ik suggereer niks over dochterbedrijven, behalve dat zij ook diensten leveren.

Vraag je niet af welke slechte diensten KPN levert, want KPN heeft een paar specialisten in huis die van hun zaakjes afweten, en de anderen weten er minder vanaf. Dat feit is meetbaar.

[Reactie gewijzigd door Amanush op 26 juli 2024 09:56]

Niemand koopt een bedrijf waar geen toekomst in zit. Het punt hier is dat KPN een NL focus moet houden. Zowel qua producten als qua personeel. Verdwijnt dat, dan verdwijnen er producten en banen in NL en dat is niet goed voor ons.
Dat gebeurt nu al bij KPN, dus dat is niks nieuws.

Het technische werk is grotendeels al door KPN de deur uit gezet bij de parters incl personeel....

Maar dit zal waarschijnlijk nog niet het laatste woord zijn van AM over KPN, misschien dat ze over een tijdje als KPN doorsukkelt een nieuw bod doen, maar dan van € 2 of minder.
Want het loopt nu vast omdat KPN denkt een sterke positie te hebben, die ze niet hebben....
Reken maar dat AM hier goed over nagedacht heeft voor ze met KPN begonnen.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 26 juli 2024 09:56]

Maar als KPN om valt verdwijnen er meer banen, en wordt het gat toch wel opgevuld door een buitenlandse telco.
Slechte diensten?
Ik heb Hi (ja kpn netwerk i know) gehad, t-mobile gehad en vodafone in de afgelopen 10 jaar, nu al iets meer dan 2 jaar zeeer tevreden KPN mobiel gebruiker.
Eindelijk, geen vreemde en hoge facturen meer, eindelijk mijn bundel omlaag zetten wanneer ik niet veel gebruik, eindelijk een stabiele en perfecte netwerkdekking en ga zo maar door. Oja, EINDELIJK als 1 van de eerste 4G in Arnhem (nog niet door heel Arnhem, maar ze zijn keihard bezig)
Anoniem: 382732 @Amanush16 oktober 2013 21:22
De diensten die KPN aanbiedt zijn gewoon commodity, en in een commodity markt kan je alleen overleven op basis van schaalgrootte. KPN is in dat opzich gewoon (veel) te klein. Zij kunnen nooit inkopen tegen de tarieven die bijv. Vodafone en Deutsche Telekom bij hun leveranciers kunnen bedingen waardoor ze of altijd duurder zullen zijn, of minder rendement behalen op de operatie. Beide gevallen zorgen uiteindelijk voor een neergaande spiraal.

Het enige wat ze zouden kunnen doen is een inkooporganisatie met vergelijkbare bedrijven beginnen. (bijv. Belgacom, Luxemburgse telco's, Swisscom etc).
Laat me je even een geheim verklappen. Ongeveer 90% van alle telecomkabels in de grond in Nederland zijn van KPN. Dus al die signalen van Vodafone en T-Mobile, maar ook avan andere ADSL/VDSL aanbieders e.d. lopen grotendeels over kabels van KPN. Echter dankzij de oh zo fijne Opta, mag KPN geen klanten binnen harken door een dienst (voor het eerste jaar of twee) onder onze kostprijs aan te bieden, maar een Vodafone bijvoorbeeld mag dat wel omdat zij de capaciteit (kabels) zeg maar huren en niet bezitten. Dus KPN wordt het leven alleen al moeilijk gemaakt door de Opta.
Dat betekend dat Vodafone hun klanten een poot uit draait! Als zij goedkoper in kunnen kopen en ongeveer dezelfde prijzen als KPN rekenen is de klant dus de dupe!
En op welke feiten is het dan gebaseerd dat KPN slechte diensten levert? Omdat jij en misschien je naaste een slechte ervaring hebben? Tegenover die slechte ervaringen staan honderdduizenden goede ervaringen.

Je suggereert tevens dat de de dochterbedrijven wel goede diensten leveren? Wel apart omdat de meeste dochterbedrijven op hetzelfde netwerk zitten en de meeste dochterbedrijven op hoofdlijnen ook dezelfde processen hebben.
KPN zonder overheidssteun? Dus eerdaags wel steun? Pfff, moet de belastingbetaler daar ook weer voor opdraaien? Ik dacht het niet. Dat netwerk hebben we al een keer betaald met zijn allen. Zo'n beetje alles hebben ze weggegeven toen ze die dingen privatiseerden. En nu moet er overal geld bij. En het erge is dat er nog nooit zoveel ambtenaren zijn geweest als nu, althans het is duurder dan ooit, terwijl er bijna niets meer van de overheid zelf is.

Maar dit lijkt me in elk geval wel een gevalletje van "Kloink" de deksel op de neus krijgen ja.
inderdaad. op deze manier gaat het geen 10 jaar meer duren voordat ze gewoon omvallen (en de overheid ze waarschijnlijk overeind gaat houden).

slechte zet van KPN. nieuwe eigenaar met frisse ideeen had het bedrijf wel kunnen redden :)
Na cherry picking zijn de minder profitable parts ten dode opgeschreven, ze worden snel in de etalage gezet, terwijl ze cruciaal zijn voor een telecom bedrijf. De mensen die bij deze minder profitable parts werken worden binnen een mum van tijd weggesaneerd. En dan kan de overheid (of wij allen) sowiezo aanschuiven om deze mensen een WW uitkering te betalen. Die consolidatieslagen van giga bedrijven is alleen leuk voor de aandeelhouders maar onvermijdelijk worden ze logger en moeilijker | minder efficiënt aan te sturen.
De intenties van meneer Slim zijn lange tijd te onduidelijk geweest anders was er wel meer medewerking geweest denk ik dan.

Zeg nu eens eerlijk wat heeft privatisering ons nu echt gebracht? Alles heeft voordelen en nadelen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 26 juli 2024 09:56]

Anoniem: 372378 @mystic16 oktober 2013 21:08
Helemaal met je eens. Na zijn aanstelling hield hij een praatje bij TEDxRotterdam, en ik vond hem zo'n ontzettende flapdrol, en dat gevoel daar bleek juist. Zie ook zijn TEDx talk hier: http://www.youtube.com/watch?v=gcPctC-AB14 .
KPN heeft geen uitbreidingsmogelijkheden, dus zonder deze overnamen blijft er gewoon simpelweg NIETS van over.
en dat nationale veiligheid verhaal was grappig, aangezien de tweede & eerste kamer zelf vodafone gebruikt...

de mensen die tegen waren leven nog steeds in de jaren 80, die markt bestaat gewoon anno 2013 niet meer (het zit nu volledig op slot en groeien en winst maken kun je wel vergeten)
Groeien houdt ook een keer op hè? Een ballon kan je flink opblazen maar op een gegeven moment klapt hij. Zo is het ook met bedrijven.
Groei en alsmaar meer winst maken zijn illusies. Dat kan niet blijven bestaan.

Daarnaast vind ik het een hele goede zaak dat niet alle grote nederlandse bedrijven in de uitverkoop gaan (alhoewel het niet veel scheelt).

Jezelf overleveren aan de grillen van een buitenlands bedrijf met een gigantische winst is vragen om problemen. Helaas zien de "eigenaren" slechts de eurotekentjes op dat moment en zal de toekomst ze een worst wezen.

Het feit dat KPN overgenomen zouden worden betekent niet dat KPN dan ineens kan uitbreiden. Integendeel. Het betekent alleen maar dat "ons" netwerk in handen komt van een vent die schofterig veel geld "verdient" over de ruggen van de consument. Daar wil ik eerlijk gezegd niet van afhankelijk zijn.

Je moet nog maar zien hoe de kwaliteit blijft (en de veiligheid overigens ook).

Het is net zo verontrustend als het hele gedoe over de overname van Ziggo door een amerikaans bedrijf ...
Het nationale belang van het netwerk (dat nu nog van KPN is) is essentieel.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 26 juli 2024 09:56]

Dus jij koopt niet bij de IKEA omdat het buitenlands is?
Volgens mij is die baas net zo rijk.. de meeste mensen zullen zich geen seconde onveilig voelen, of het idee hebben dat schofterig hun centen worden afgetroggeld.
Dus jij koopt niet bij de IKEA omdat het buitenlands is?
IKEA is al jaren nederlands hoor :P
Zie hun website & wikipedia.
De oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, wilde een eigendomsstructuur creëren die staat voor onafhankelijkheid en een langetermijnbenadering.
Daarom is de IKEA Group sinds 1982 in handen van een stichting in Nederland.
Je bent bekend met het fiscale voordeel die bedrijven kunnen halen door een brievenbusfirma in Nederland op te zetten? :)
Als je niet mee groeit en verandert met de markt, betekent dat gewoon dat je uit de markt wordt gespeeld door bijvoorbeeld de eigenaar van UPC die nu ziggo koopt... (en het is zeer eenvoudig om de KPN uit de markt te zetten voor grote bedrijven zoals América Movil)
ze hebben alleen een bod gedaan omdat ze geen behoefte hadden om ze op de traditionele "langzame" manier ze uit de markt te spelen, dus je wint alleen nog hevigere concurrentie voor een bedrijf wat al niet kan concurreren...

maar KPN is over 10 jaar weg dankzij deze anti-zet..

[Reactie gewijzigd door stewie op 26 juli 2024 09:56]

"maar KPN is over 10 jaar weg dankzij deze anti-zet.."

Nou, nou niet zo positief hoor. Ik geef KPN nog maar 4 jaar. Het grotendeels van het werk zit al in Manila en India en ze zijn er nog steeds mee bezig om nog meer werk naar Manila te krijgen.

Het is dat de Filipino's geen Nederlands spreken anders kreeg je ook hun aan de lijn als je KPN zou bellen.

Ach, dit krijg je natuurlijk met Bullshit Management.
en nationaal belang in een internationale wereld :D :O :/

[Reactie gewijzigd door stewie op 26 juli 2024 09:56]

Mee eens maar de infrastructuur (telefoonnet) hoort eigenlijk niet bij een bedrijf. Dat moet genationaliseerd worden zeker als KPN in handen komt van een Mexicaanse proleet of een andere partij.
Schiphol is toch ook niet van de KLM ? Dat is een vergelijkbare situatie. Schiphol is infrastructuur om het vliegverkeer te faciliteren en daar maakt KLM en andere maatschappijen tegen betaling gebruik van.
Zo moet het ook met de telecom infrastructuur gaan.
America Movil heeft overigens een bericht de wereld in geholpen dat er nergens over te praten viel, dat is pertinent niet waar. Zij wilden juist geen fatsoenlijke garanties geven en ook niet over de prijs onderhandelen, dan houdt het snel op. Vergeet niet voordat je iets roept dat de Nederlandse maatschappij tot stilstand komt zonder de diensten van KPN aan zowel consumenten als aan klanten van KPN. Er is een enorm maatschappelijk belang voor een ieder van ons dat beschermd dient te worden, daar hecht ik toch echt meer waarde aan dan aan wat een stelletje aandeelhouders die er puur voor het geld in zitten ervan vinden.
het vaste glasnet is alleen nergens in nederland eigendom van de KPN...
het hele vaste net is geen eigendom van de KPN..

nationaal belang is kolder, want nederland bestaat niet zonder Rusland en Duitsland (juist wij zijn de grootste handel partner van jawel, RUSLAND!)
sorry, maar KPN is heel snel verdwenen als ze het niet snel verkopen...

[Reactie gewijzigd door stewie op 26 juli 2024 09:56]

Wat een onzin, ik heb niets met KPN, ze zijn niet bijzonder goed of groot of doen dingen die Ziggo/UPC/Vodafone/T-Mobile of weet ik wat voor telco niet zou kunnen.
Een overname door Slim had KPN de cash kunnen geven die nodig is om een serieuze speler op de Europese markt te worden. Nu zitten ze tot hun oren in de schulden, met een rap verouderend netwerk en morrende klanten.
Van alles wat je zegt is vrijwel niets waar, allemaal uit de lucht geplukte aannames op niets gebaseerd. Mijn verhaal is gebaseerd op feiten (intern KPN). Als je bronnen hebt om je verhaal mee te onderbouwen dan zou ik ze graag zien.
KPN is niet bijzonder groot:
http://www.nu.nl/internet...ien-omzet-fors-dalen.html
http://www.advo.nl/connec...en-in-nederland-gegroeid/

KPN levert geen diensten die een ander niet levert:
http://www.kpn.com/corpor...sprofiel/activiteiten.htm

Carlos Slim kan KPN cash geven:
http://www.forbes.com/profile/carlos-slim-helu/

KPN heeft Europese ambities, ok, blijkbaar niet meer waar:
http://marketupdate.nl/co...rdt-weer-puur-nederlands/

KPN zit tot over zijn oren in de schulden:
http://www.kpn.com/corpor...ng/financieel-profiel.htm

KPN heeft een verouderd netwerk en morrende klanten: http://www.emerce.nl/nieu...gens-misleiding-glasvezel

En hoe helpt het niet hebben van geld en het wel hebben van forse schulden KPN precies bij het draaiende houden van de maatschappij?

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 26 juli 2024 09:56]

Het netwerk van kpn verouderd niet in rap tempo. Het verbeterd juist. het enige wat nog aangepakt moet worden, zijn de huisaansluitingen in de afgelegen gebieden/dorpen. Voor de rest ligt er al bijna overal glas tot aan huis of tot aan de laatste kabelkast in de straat. Zeker tussen alle centrales en internet knooppunten, is alles al jaren terug voorzien van glas.
Ook heeft KPN grote delen van Nederland al dekkend met 4G!!
Tevens met diensten onderandere uit de cloud loopt kpn in de pas met andere grote bedrijven en soms voorop. Zo waren zij als eerste met een app voor iTV op de tablet en mobiel.
Nu men E-plus verkocht heeft. (je mag er over denken wat je wilt) krijgt men weer meer geld in de kas.
Nu alleen nog een andere CEO/Directeur die vertrouwen krijgt vanuit de aandeel houders en financiele wereld, dan kan het weer de goede kant opgaan met KPN. Een echt Hollands bedrijf.
Iedereen die KPN verwacht dat KPN binnen een paar jaar omvalt, kijk eens een aantal jaren terug voordat Scheepsbouwer het roer over nam. Aandeel naar 2 eur gekelderd. Iedereen riep hetzelfde. Met Scheepsbouwer is het aandeel weer naar de 12 a 13 eur gegaan. (Over de manier mag je je bedenkingen hebben. Maar hij heeft het wel gedaan!) Ik hoop dat KPN nog lange tijd een goed Hollands bedrijf mag blijven.
Gelukkig, laat het belangrijkste netwerk maar in NL handen blijven..
Nederlandse handen? Je zou eens moeten weten waarmee de kpn allemaal mee bezig is, alles maar dan ook alles wat los en vast zit is of wordt ge-outsourced naar het buitenland (India,Roemenie etc) en naar externe partijen . De kwaliteit van deze buitenlandse partijen is dramatisch slecht, maar het is goedkoper dus managers kunnen lekker scoren op deze manier. Vraag maar eens intern bij KPN bij 10 mensen op de werkvloer hoe men over de kwaliteit van deze partijen denkt, ik durf te wedden dat +90% het met me eens is.
Die lijntjes waarvan iedereen zo over bevreest is dat die in buitenlandse handen komen werden al lang door buitenlanders gemonitored dus ik snap de hele ophef niet zo.
Welke zaken doel je dan op? Het importeren van de netwerkapparatuur van Huawei uit China?
KPN doet namelijk verassend veel in-house in mijn ervaring en kennis van het bedrijf dus ben nu wel benieuwd eigenlijk. :)

Helpdesk e.d. zijn absoluut niet outsourced naar India.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 09:56]

Anoniem: 382732 @ronnySB16 oktober 2013 21:26
KPN is al lang niet meer in Nederlandse handen. De meerderheid van de aandelen is van buitenlandse investeerders.

By the way: als iedereen die de opmerking maakt zoals jij doet alle telecom- en internetdiensten bij KPN af zou nemen, zou KPN een heel erg goed draaiend bedrijf zijn.
Heel slecht, ze hadden dit bod moeten accepteren, kpn heeft miljarden schuld en dit was de enige manier om er vanaf te komen.
Anoniem: 538812 @basdej16 oktober 2013 19:21
Oké en wat gebeurt er na het bod ???
Ik zou zeggen we hebben genoeg voorbeelden dat het echt niet beter gaat worden na de overname !!!
Zo werkt het helaas niet helemaal. Cursus bedrijfseconomie voor je weer mag reageren. Elk bedrijf heeft schulden. Bovendien gaat het geld bij een overname niet naar de kas van KPN, maar naar die van de aandeelhouders die hun aandeel in KPN verkopen. Bij bijvoorbeeld het uitgeven van nieuwe aandelen of zoals nu actueel is: de verkoop van E-Plus zorgt ervoor dat KPN cash in 't laatje krijgt.
en dit was het eerste schot. KPN heeft zn troef gespeeld. Paar jaartjes verder laten devalueren en dan wachten op de volgende poging.....Ben benieuwd wie volgt. China mobile?. }:O
Upc? eerst ff ziggo binnenhalen en dan kpn? of zou er dan te weinig concurentie zijn?
Anoniem: 382732 @Sp3dy16 oktober 2013 21:24
LGI is wel 1 van de weinigen die het geld ervoor heeft liggen dus het zou zo maar kunnen. Of Tele2.
Mededingingsautoriteit zegt nee kan ik je al vertellen.
Ze zijn gewoon te klein om te overleven op Europees niveau, zeker nu de Duitse tak verkocht gaat worden. Morgen knalt de koers in een duikvlucht en dat raakt met name America Movil, die wacht op andere overname kandidaat en gaat de omgekeerde rol spelen.
Onzin, het gaat beleggers om de resultaten - niet of een bedrijf groot of klein is. Je kan dan kleiner zijn dan andere Europese bedrijven - de markt (NL) waar KPN in zit wordt niet door die bedrijven gedomineerd. KPN is een behoorlijk lokale aangelegenheid. Het punt is meer dat er altijd wel grote vissen zijn die je willen opslokken.
De essentie is deze:

De waarde per aandeel van Liberty (moeder van UPC) gaat in vijf jaar van 10 naar 80 dollar
De waarde per aandel van KPN in dezelfde tijd van euro 11 naar euro 2

Lijkt mij een uitgemaakte zaak KPN zonder overheid steun het loodje gaat leggen. Ik had dat liever door een Mexicaan laten betalen.
Waarom perse door een buitenlandse partij? Mogen Nederlandse dingen niet gewoon binnen Nederland blijven?

Ga eerst eens aankloppen bij Nederlandse investeerders e.d voordat je buiten de landsgrenzen gaat kijken zou ik zeggen.
Iedere investeerder is welkom wat mij betreft, een nederlands/europees initiatief is natuurlijk het mooiste.

Deze KPN beschermings constructie riekt naar een 'to big to fail' overheids houding, en ik wil de rekening niet betalen van overheden die gaan hobbien met bedrijven in een open markt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.