Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft het zogeheten Wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie naar de Raad van State gestuurd. Het kabinet wil met deze wet ongewenste overnames van Nederlandse telecombedrijven voorkomen.
Het gaat om een wetsvoorstel dat het kabinet de mogelijkheid geeft om overnames in de telecomsector terug te draaien of te verbieden als de nationale veiligheid of de openbare orde in gevaar kan komen. Bij dat laatste moet gedacht worden aan het risico dat de dienstverlening onbetrouwbaar wordt of er voorzieningen dreigen uit te vallen. De staatssecretaris omschrijft het als een meldplicht, waarbij een vorm van actieve goedkeuring nodig is bij belangrijke overnames.
In een toelichting zegt Keijzer dat 'het openbare leven ontwricht raakt als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken'. "Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen. Daarom bescherm ik deze vitale sector", aldus de staatssecretaris.
Het wetsvoorstel, dat de Telecommunicatiewet zal aanpassen, ligt nu bij de Raad van State, die er een advies over moet schrijven. Deze adviezen worden als zwaarwegend beschouwd, maar zijn niet bindend voor de regering. Het kabinet verwacht dat het de wet na de komende zomer indient bij de Tweede Kamer.
In februari 2017 begon de internetconsultatie van het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel ziet niet alleen op aanbieders van telefonie en internet. Het gaat ook over aanbieders van vertrouwensdiensten en partijen die van belang zijn voor het technisch functioneren van het internet, zoals aanbieders van datacenters, hostingdiensten, certificeringsdiensten en internet exchanges.
Mocht de wet later dit jaar of ergens in 2019 eenmaal van kracht zijn, dan is het kabinet niet geheel vrij om op eigen houtje te bepalen of er sprake is van een bedreiging van de nationale veiligheid of de openbare orde. Bij die afweging zijn de bepalingen uit het EU-Werkingsverdrag van belang.
Als het kabinet onder de voorgenomen wet een verbod uitspreekt bij een overname, is de overdracht van zeggenschap via de aandelen nietig. Bij overnames via de beurs gaat dit anders, omdat het nietig verklaren van een aandelenoverdracht via de beurs het functioneren van de effectenmarkten kan verstoren. De aandelenoverdracht is dan wel rechtsgeldig, maar de verkrijgende partij kan dan het stemrecht niet uitoefenen.