Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Evolutie én revolutie: 4g komt naar Nederland

07-09-2012 • 08:00

65

Singlepage-opmaak

Inleiding: eeuwige belofte

De Nederlandse providers gaan eindelijk op grote schaal 4g-netwerken aanleggen: KPN begint in februari met de grootschalige uitrol, Vodafone volgt een paar maanden later. Wanneer de andere providers die een 4g-netwerk mogen beginnen in Nederland, T-Mobile en Tele2, precies beginnen met de grootscheepse uitrol is nog niet bekend.

Daarmee gaat er in de komende jaren veel veranderen. De vierdegeneratietechnologie maakt nieuwe toepassingen voor mobiel internet mogelijk, verhoogt de snelheid en vergroot de netwerkcapaciteit, waardoor mobiel internet een stuk betrouwbaarder moet worden.

4g is echter niet nieuw. Tweakers.net schreef al in 2006 over de 4g-techniek lte en de concurrerende technologie Wimax werd zelfs al in 2003 voor het eerst genoemd - zelfs ruim voordat 3g-netwerken in Nederland in gebruik werden genomen.

Zoals met alle nieuwe technologie duurde het jaren voordat de standaard was uitgekristalliseerd en de providers het eens waren over de technische specificaties. In het geval van 4g kwam daar ook nog eens de strijd tussen wimax en lte bij; het heeft jaren geduurd voordat duidelijk was welke van de twee de nieuwe standaard zou worden.

In 2008 werden de eerste wimax-netwerken in gebruik genomen, onder meer in Rusland. Ook in Amsterdam werd, door het bedrijf Aerea, een begin gemaakt met een wimax-netwerk. Zo ergens rond eind 2009, begin 2010 werd echter duidelijk dat lte de bovenliggende partij was. Waarschijnlijk gaf de backwards compatibility met 3g-netwerken de doorslag: als een lte-toestel buiten bereik van lte-zendmasten raakt, kan het gesprek worden overgenomen door een 3g-netwerk, zonder dat de verbinding wegvalt. Dat bleek voor providers een factor van belang.

In sommige landen ging het vervolgens snel. In Zweden werd al in 2009 het eerste commerciële lte-netwerk in gebruik genomen. De Verenigde Staten volgden in 2011, toen Verizon Wireless en AT&T, de twee grootste providers, hun eerste 4g-netwerken in gebruik namen. In hetzelfde jaar stelde Verizon lte-ondersteuning verplicht voor elke nieuwe smartphone op het netwerk - behalve voor de iPhone.

In Nederland duurde het allemaal wat langer. De eerste lte-netwerken werden pas afgelopen voorjaar in gebruik genomen, en werken slechts in enkele steden. Bovendien werken ze op frequenties waarvoor weinig client hardware beschikbaar is en die binnenshuis weinig tot geen dekking bieden. In België ging de uitrol van 3g al langzaam, maar ook daar is 4g onderweg: de eerste kleinschalige 4g-projecten zouden daar dit jaar van de grond moeten komen.

Maar toch: 4g komt er eindelijk aan en Tweakers.net dook in de wereld van lte, op zoek naar meer duidelijkheid: waar komt lte vandaan, hoe zal mobiel internet veranderen en hoe snel is het eigenlijk in de praktijk?

Update 14 december: De frequentieveiling waarover in dit artikel wordt gesproken is inmiddels afgelopen. Het artikel is daarom van een update voorzien.

Eerste lte-toestel, uit 2008