De overheid bevoordeelt KPN met de voorwaarden voor de veiling van de frequenties die nu in gebruik zijn voor Digitenne. Dat stelt concurrent Vodafone in een reactie op de openbare consultatie op de wetgeving voor de veiling.
In de voorwaarden voor de veiling staat dat een nieuwe aanbieder een tv-dienst moet aanbieden die gelijk is aan Digitenne op 1 februari 2017, een half jaar na afloop van de veiling. Volgens Vodafone is dat niet mogelijk. "Deze eis lijkt in de praktijk slechts te kunnen worden ingevuld door gebruik te maken van het huidige dvb-t-netwerk van KPN, door het netwerk te kopen of KPN als service provider in te schakelen. Het bouwen van een nieuw netwerk is niet realistisch, zowel wat betreft tijdsplanning (naar verwachting zes maanden tussen uitgifte en vergunningverlening) en de vereiste investeringen."
Een andere technologie dan het voor Digitenne gebruikte dvb-t is volgens Vodafone ook geen optie. "Hoewel in de geconsulteerde documenten gesproken wordt over een 'technologie-neutrale' vergunning, (lijkt, red.) deze in de praktijk uitsluitend dvb-t toe te staan. De nieuwkomer zal ook afspraken met KPN moeten maken met betrekking tot dvb-t-klanten van KPN."
Vodafone wil daarom in de voorwaarden van de vergunning terugzien dat gedurende de hele looptijd het bedrijf dat de vergunning krijgt dvb-t moet gebruiken. De provider wijst er verder op dat er een Europees voorstel is om op de gebruikte frequenties, 470 tot 694MHz, mobiele communicatie toe te staan. Als dat gebeurt, heeft KPN ineens voor een lage prijs de laagste frequenties voor mobiel internet in handen.
De KPN-concurrent wil dat de overheid de veiling met een paar jaar uitstelt en tot die tijd KPN Digitenne laat aanbieden. Vervolgens zouden de frequenties geveild moeten worden met de mogelijkheid die in te zetten voor mobiele communicatie.
KPN en de overheid hebben nog niet gereageerd op het antwoord van Vodafone op de veiling. De veiling voor de Digitenne-frequenties moet later dit jaar plaatsvinden. Het aantal klanten van Digitenne is afgelopen jaren fors afgenomen, vermoedelijk vooral omdat de prijs is gestegen en er meer alternatieven zijn gekomen.