De Nederlandse overheid begint op 4 juli met het veilen van de frequenties die Digitenne nu in gebruik heeft. De partij die de veiling wint, moet vanaf 1 februari 2017 dezelfde dienst aanbieden als KPN nu doet met Digitenne.
Het zal gaan om een eenvoudige veiling, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Een voorwaarde voor de veiling is dat de winnaar op 1 februari 2017, als de vergunning ingaat, "een pakket dient aan te bieden dat qua omvang en qua dekkingsverplichting vergelijkbaar is met hetgeen nu wordt aangeboden". Dat aanbod is nu KPN's tv-dienst Digitenne.
Het is nog onbekend of er een veiling komt. Dat gebeurt alleen als er verschillende partijen meedoen aan de veiling voor digitale televisie via de ether. Bedrijven die interesse hebben, kunnen zich voor half mei inschrijven. Vervolgens brengt toezichthouder ACM advies uit over of die bedrijven de vergunning zouden mogen krijgen. Kamp zegt dat er bij diverse bedrijven vraagtekens kunnen zijn, omdat zij dan te veel macht zouden krijgen op de televisiemarkt. Het is onbekend welke bedrijven dat zijn.
Als de veiling doorgaat, begint die op 4 juli, waarna die snel moet eindigen. Als KPN de veiling wint, zal dat bedrijf waarschijnlijk doorgaan met het aanbieden van Digitenne. Als een ander bedrijf wint, ligt het voor de hand dat dit het dvb-t-netwerk van KPN huurt of overneemt, omdat het lastig en duur is om binnen een halfjaar een eigen netwerk op te bouwen.
Het aantal klanten van Digitenne is in de afgelopen jaren fors afgenomen, vermoedelijk vooral omdat de prijs is gestegen en er meer alternatieven zijn gekomen. Na de veiling zal het netwerk overgaan in dvb-t2, een variant van dvb-t die hdtv via de ether mogelijk maakt.