KPN verkrijgt licentie Digitenne tot 2030 na terugtrekken tweede partij

De licentie voor dvb-t voor het uitzenden van digitale televisie via de ether is tot 2030 in handen van KPN. De partij had de licentie al in handen voor zijn dienst Digitenne. De licentie zou geveild worden, maar dat gaat niet door vanwege het terugtrekken van de tweede partij.

Het Agentschap Telecom meldt dat de KPN het recht blijft behouden om gebruik te maken van de dvb-t-frequenties. De nieuwe vergunning gaat op 1 februari 2017 in en heeft een looptijd van 13 jaar. Een onderdeel van de nieuwe vergunning is de overstap naar dvb-t2, een variant van de techniek die hd-uitzendingen via de ether mogelijk maakt. De overgang naar dvb-t2 is ook nodig omdat vanaf 2020 de 700MHz-band, die momenteel wordt ingezet voor tv via de ether, wordt ingezet voor mobiele communicatie.

In april maakte de Nederlandse overheid bekend de nieuwe vergunning te gaan veilen op 4 juli. Een voorwaarde voor deelname aan de veiling was dat de winnaar een pakket zou moeten aanbieden dat vergelijkbaar is met wat nu wordt aangeboden door KPN's tv-dienst Digitenne. Vodafone sprak zich daar negatief over uit. Volgens die provider was dat een onredelijke eis en kon er alleen aan voldaan worden door het netwerk te kopen of KPN als service provider in te schakelen.

Enkel bij voldoende interesse zou de veiling plaatsvinden. Begin juni bleek dat de veiling er zou komen, omdat KPN liet weten een van twee deelnemende partijen te zijn. De veiling zou beginnen bij nul euro, tot een van de partijen afhaakt. Omdat de tweede partij zich nu heeft teruggetrokken, is de noodzaak tot veiling komen te vervallen, stelt het agentschap dat de frequenties beheert. De vergunning is daardoor tot 2030 in handen van KPN. Het is onbekend welk bedrijf de tweede partij is die zich aanvankelijk had ingeschreven voor de veiling.

Update 19.03: Een woordvoerder van het Agentschap Telecom bevestigt tegen Tweakers dat KPN voor het verkrijgen van de nieuwe vergunning alleen verlengingskosten en een vergoeding voor de toezichtskosten betaalt. Deze kosten zijn vastgesteld in de telecommunicatiewet. Het agentschap mag niet bekendmaken wie de tweede partij is en waarom deze zich heeft teruggetrokken. Wel zou de betreffende partij dat zelf kenbaar kunnen maken. Het staat deelnemers aan frequentieveilingen vrij om zich op ieder moment terug te trekken.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-07-2016 • 18:36

96

Submitter: My-life

Reacties (96)

96
96
74
13
0
11
Wijzig sortering
Krijgt KPN de frequenties nu gratis in handen?
Goede vraag, ik heb geen idee. Zowel Agentschap Telecom als KPN melden daar niets over. Ik zal kijken of ik dat uit kan vissen, maar lastig op vrijdagavond... ;) Als vergunninghouder heb je overigens wel verplichtingen, zo moet KPN dbv-t2 gaan gebruiken. Ik heb de titel even aangepast in ieder geval (verkrijgt in plaats van krijgt). Krijgt lijkt gratis te impliceren wellicht. KPN spreekt ook van 'verkrijgt'.

/Edit: Gesproken met KPN: zij zeggen de "reguliere vergunningskosten" (zoals vastgelegd in de telecommunicatiewet) te betalen. Maar dus geen extra kosten omdat er geen veiling was.

/Edit 2: ook gesproken met Agentschap Telecom. KPN betaalt inderdaad kosten voor de verlening van de vergunning en kosten voor toezicht.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 22 juli 2024 18:45]

https://www.agentschaptel...g-digitale-ethertelevisie
Update 1 juli 2016: Voor de start van de veiling heeft één van de aanvragers zich teruggetrokken uit de veilingprocedure. Omdat er één aanvrager is overgebleven, is er geen sprake van schaarste. Op grond van de Veilingregeling wordt er bij het ontbreken van schaarste geen veiling gehouden en wordt de vergunning aan de enige resterende aanvrager verleend. De vergunning wordt verleend aan Digitenne B.V. De vergunning gaat in per 1 februari 2017 en heeft een looptijd van 13 jaar.

Verleend -> Schenken, toestaan, verschaffen.
Gewoon gekregen en dus gratis "krijgt" :)

Edit
Klopt, en helaas wordt de vergunning en het gebruik van de vergunning door menigeen door elkaar gehaald. Ik meen dat dit gezien wordt als:
- Vergunning verkrijgen
- Vergunning gebruiken.

De vergunning hebben ze gekregen, maar om deze werkelijk te mogen gebruiken behoren ze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zijn de voorwaarden vaak zaken als leges maar ook bepaalde technieken, DVB-T2, minimum en maximum zendvermogen etc. etc. het gaat hierbij echt om de veiling waarbij KPN de vergunning dus gewoon heeft "gekregen" maar wel gewoon aan de zaken die erbij komen moet voldoen :)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 18:45]

Vergunning is niet gratis, als ze niet betalen wordt die weer ingetrokken.

https://www.agentschaptel...arieven-media-en-omroepen

619 Voor de vergunning, en daarnaast staat er ook vermeld dat er 408 euro moet worden betaald voor vergunning en toezicht alleen kom ik daar zelf niet helemaal uit.
In de wet staat
Per opstelplaats

Per combinatie van frequentiekanaal en opstelplaats en tevens per kW zendvermogen
Correct me of I'm wrong, maar voor elke uitzendlocatie zou 619 euro moeten worden betaald voor de vergunning, en nog een bedrag afhankelijk van vermogen.
Zo zijn er antennes van 10kw tot 1000kw in gebruik.


Zou me niet verbazen als de 'onbekende' partij eens een keer is gaan rekenen waarbij een veiling+reguliere kosten geen haalbare kaart is. Ik wist het niet maar het lijkt me een dure grap te zijn.
Volgens mij geldt bij deze vorm van licenties.... de vergunningen (in dit geval gratis) en de gebruikskosten die inderdaad o.a. die € 619,00 excl. BTW betreffen en ik meen mij zelfs te herinneren per maand. Alleen is het niet alleen die € 619,00 maar waren er nog een aantal andere zaken.

In geval van deze licenties, geldt eigenlijk dat ook al zou men de bedragen niet betalen dan nog is er de licentie en wordt deze niet ingetrokken. Het recht op uitzenden vervalt echter tenzij het bedrag als nog voldaan wordt.


Soort van ....... je hebt een auto gekocht maar niet de wegenbelasting en verzekering geregeld en betaald. In dat geval mag je dan dus ook niet met de auto rijden, ook al is deze jou eigendom.
1k ekkies voor een vergunning is natuurlijk geen geld. Als dat zo was had ik natuurlijk ook meegedaan in die veiling XD.

De bijkomende kosten zijn waarschijnlijk zo hoog dat je al echt een goede bedrijfsvoering moet hebben op andere gebieden om de opstartkosten te kunnen dekken.
Geen schaarste, wel een natuurlijk monopolies. Zodra er één aanbieder is (met in dit geval dus been uitzendnetwerk) is het voor een tweede partij niet meet rendabel on er ook in the stappen.
Even nagezocht. Definitief is het niet te zeggen, maar verlengingskosten liggen tussen 5 en 17 miljoen euro.
Verkeerde info, DVB-T gebruikt het onderste deel van de UHF-band (470 – 790 MHz, kanaal 21-60). Niet 2100 MHz, dat is bestemd voor UMTS/LTE/3G/4G.

Na het opheffen van analoge televisieuitzendingen, zijn de frequenties opnieuw ingedeeld.
Het bovenste deel van de UHF wat vroeger voor televisie (zowel analoog als DVB-T) werd gebruikt, 790-862 MHz (kanaal 61-69) wordt nu gebruikt voor 4G/LTE (LTE800).
polthemol Moderator General Chat @Wokschotel1 juli 2016 18:42
Omdat de tweede partij zich nu heeft teruggetrokken, is de noodzaak tot veiling komen te vervallen, stelt het agentschap dat de frequenties beheert. De vergunning is daardoor tot 2030 in handen van KPN. <-- ik lees het als: het huidige contract loopt door tot 2030, geen noodzaak tot veiling, kpn de enige partij, veiling vervalt: alles blijft hetzelfde :)
Niet helemaal, er is de verplichting vor 2020 naar de nieuwe DVB-T2 techniek op te waarderen, dus er veranderd wel het een en ander dekomende jaren, thuis met nieuwe digitenne kastjes en in het netwerk van Digitenne de apparatuur voor de nieuwe techniek.
Mooi. Ik zie niet in wat nu precies het voordeel voor ons burgers is als onze volksvertegenwoordiging besluit de lucht om ons heen te gaan veilen zodat we dit vervolgens weer terug kunnen huren van een commercieel bedrijf.
Door ervoor te betalen, kun je mensen aanwijzen die controles uitvoeren op de naleving van het gebruik van frequenties, in Nederland ook wel Agentschap Telecom. Naast het feit dat ze frequenties veilen, verhuren en toekennen zijn ze ook de partij die erop toeziet dat de wet en regelgeving omtrent frequentie gebruik wordt nageleefd.

Als dit niet zou gebeuren, zou je het effect krijgen dat jan en alleman bijvoorbeeld de luchtvaart, politie e.a. hulpdiensten zouden verstoren. Daarnaast wordt natuurlijk ook een flinke som geld in de schatkist gestoken.
Agentschap telecom had in 2014 een begroting van iets minder dan 12 miljoen ( bron: http://www.rijksbegroting...verslag,kst208202_26.html ).

De veiling voor LTE heeft 3.8 miljard opgeleverd, of gekost, afhankelijk van hoe je het bekijkt ( bron: http://www.agentschaptele...requentieveiling-afgerond ).

Gezien er nog meer word geveild in radio/tv/mobiel hoek, kan je wel concluderen dat het toch voornamelijk het spekken van de schatkist is.
Het spekken van de schatkist moet ook gewoon gebeuren, de uitgaven zijn losstaande discussies, maar ik had liever gezien dat ze dit gewoon 'eerlijk' bij meer algemene belastingen als inkomstenbelasting of btw hadden gedaan.
Dit komt op mij over als "we durfen onze kiezers niet te vertellen dat we eigenlijk een begrotingstekort hebben, daarom veilen we iets wat erg veel mensen willen hebben en betalen ze dit via hun TV-abonnement terug".
Niet mee eens. De verkoopprijs van mobiele abonnementen en de kostprijs zijn niet aan elkaar gekoppeld. Als de overheid de licenties gratis weggeeft, dan gaat dat gewoon naar de winst van de telecomproviders.
Plus, als je het via de inkomstenbelasting doet: arbeid is al zo duur in Nederland. Je kan beter want anders belasten als je van werkgelegenheid houdt.
Het voordeel komt uit het feit dat we maar één luchtruim met beperkte frequenties hebben.
Het idee is dat (over het algemeen) de partij die het beste product of de beste service kan leveren de meeste winst kan maken, deze partij zal dus ook bereid zijn de hoogste prijs te betalen voor de veiling. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de partij met het beste idee/plan gebruik mag maken van beperkte middelen zoals frequenties.

Het veilen van beperkte middelen (frequenties, OV concessies en zelfs CO2rechten) is een goed te beargumenteren methode om de voordelen van vrije markt te krijgen zonder complete chaos te creëren (iedereen stoort elkaar op frequenties, meerdere busmaatschappijen die dezelfde lijnen rijden met verschillende tarieven, teveel uitstoot).

In dit geval spreekt digitenne een nichemarkt aan en is de eis om over te stappen op DVB-T2 voor veel partijen zo zwaar dat instappen niet relevant is. Voor KPN mooi dat zij dus vrij weinig kosten hebben en voor de consument mooi dat wij DVB-T2 krijgen.
En de consument moet ook nieuwe ontvangers kopen die geschikt zijn voor DVB-T2... dus dat moet je dan ook nog aan je klanten mede delen.
Ondertussen ondersteund elke nieuwe smart tv en een hoop oudere HD-Ready tv's al DVB-T2 dus is een antenne op de TV aansluiten voldoende.
Omdat dan alleen de dienst-gebruikers betalen, ipv. alle belastingbetalende Nederlanders.
Lucht en bandbreedte is in principe gratis, er is alleen schaarste wat in een vrije markt waarde creëert, verder dus wat nlvmark zegt.
Het zou nogal een zooitje worden als iedereen maar gewoon z'n gang ging, denk je niet?

En de schaarste is overigens geen markt-effect. Er is maar een beperkte hoeveelheid spectrum beschikbaar (er hangt bijv. veel water in de lucht, daardoor zijn grote frequentiegebieden niet bruikbaar).

Kort door de bocht is al het spectrum eigenlijk al op. Als we iets nieuws willen, moet er iets ouds verdwijnen. Daarom moet DVB-T naar DVB-T2. Dan komt de helft van het 700MHz spectrum vrij voor 4G.
Je moet denk ik wat beter lezen.

Iedereen kan niet zo maar zijn gang gaan, want het spectrum is beperkt. Oftewel, er is schaarste.
Dat is dus wat ik al zeg.

Dit kan je alleen op 2 manieren oplossen. Je kunt spectrum/bandbreedte gaan veilen, wat nu gebeurt, of je kan vragen naar creatieve/innovatieve toepassingen en die beoordelen.
Veilen is veel eenvoudiger, maar is niet per se gunstig voor innovatie en dergelijke.

Ik heb overigens net even zitten zoeken naar cijfers, ook van de oorspronkelijke gunning aan 'Nozema' dat later is overgenomen door KPN. Hier heb ik geen cijfers van kunnen vinden, maar ik heb wel gezien dat agentschap telecom en OPTA hebben geprotesteerd tegen de KPN overname, omdat ze vreesden dat een monopolist slecht is voor de innovatie. Precies mijn punt dus.
Oh okee, ik zie dat we redelijk op een lijn zitten. Ik zie alleen niet hoe innovatie door KPN beperkt wordt. We hebben nu toch een landelijk dekkend dvb-t netwerk? En over een paar jaar wordt het geupgrade naar dvb-t2. Precies wat de toezichthouder voor ogen had.
In heel europa hebben ze al dvb-t2, hier heb je geen decoders voor nodig en kan een tiental zenders ontvangen waarvan sommige in HD (GRATIS), in nl zal je wel weer per maand moeten betalen...
KPN heeft bij het vervallen van de analoge zenders geprobeerd alle zenders gedecodeerd te krijgen onder het mom van 'kwaliteitsgarantie'. Gelukkig kwamen er protesten (op usenet is destijds een mooie discussie geweest) en worden de publieke zenders en regionale zenders FTA uitgezonden.

Mischien dat de tarieven van Digitenne nu weer naar beneden kunnen, want die zijn nu echt aan de hoge kant, dankzij dat ouderwetse huurmodel (was vroeger bij de ptt ook zo).
KPN heeft bij het vervallen van de analoge zenders geprobeerd alle zenders gedecodeerd te krijgen onder het mom van 'kwaliteitsgarantie'. Gelukkig kwamen er protesten (op usenet is destijds een mooie discussie geweest) en worden de publieke zenders en regionale zenders FTA uitgezonden.

Mischien dat de tarieven van Digitenne nu weer naar beneden kunnen, want die zijn nu echt aan de hoge kant, dankzij dat ouderwetse huurmodel (was vroeger bij de ptt ook zo).
Prijzen zullen juist omhoog gaan vermoed ik ivm de toekomstige investeringen die KPN hiervoor moet doen (en het onderliggende doel om iedereen naar een Allesin1 pakket te duwen)
Lucht en bandbreedte is in principe gratis
Gratis inderdaad, maar bandbreedte is we degelijk "schaars". Er zijn heel veel gebruikers van radio-frequenties, en je kunt niet zomaar meerdere gebruikers binnen toegewezen bandbreedte hebben, vooral als je landelijke dekking wilt hebben.
Kpn is geen commercieel bedrijf?
Zeker dat KPN een commercieel bedrijf is, maar die hoeven de post "Uitzendfrequentie verkrijgen" nu niet meer te verwerken in hun kostprijs.
Vind wel meer dingen vreemd in ons belastingstelsel, maar waarom je nu de partij met het meeste geld / die er het meeste geld voor over heeft zou willen selecteren om digitenne uit te zenden vind ik vreemd.
Als je dan toch met tijdelijke gunningen werkt zou ik liever hebben dat ze iets verzinnen waardoor kleinere partijen een kans krijgen.
Helemaal mee eens. Zou zouden de partij moeten zoeken met de meest sociale doelstelling, of het zelf moeten doen.
Omdat IT-projecten bij de overheid altijd zo goed gaan? Ik heb liever 3 mobiele operators die allemaal een OV-chipkaart zouden maken (moge de beste winnen) in plaats van het gedrocht dat we nu hebben - dat van een semi-overheid is.
Het liefst koop ik gewoon een kaartje in de bus of op het station. En dan 1 waarbij je je niet hoeft af te vragen of je halverwege nog een kaartje moet kopen van een andere maatschappij.
Voor de overheid is het simpel, die pakken wat ze pakken kunnen. Voor KPN is het zo dat ze dan de enige zijn die dit levert, wat potentiele klanten/abbo's trekt
Dat is waar het in principe op neer komt ja, bij voldoende interesse >1 zou het geveild worden vanaf € 0,00. Er is geen partij dus hoeft KPN niet te bieden. Resultaat, ze krijgen het tot 2030 gewoon cadeau d.m.v. een automatische verlenging.
Een veiling kan perfect een minimumprijs krijgen waar niet onder kan gegaan worden zelfs al is er maar 1 potentiële koper voor de kavel. Dit om net te voorkomen dat je iets gratis gaat weggeven. Zou me niet verbazen dat dat hier ook van toepassing is.
Een veiling kan perfect een minimumprijs krijgen waar niet onder kan gegaan worden zelfs al is er maar 1 potentiële koper voor de kavel.
Nee, want er moet zoals Agentschap Telecom zegt... meer dan 1 partij zijn om de veiling te kunnen starten. Omdat KPN de enige partij is, wordt er afgezien van de veiling en de vergunning/licentie toegewezen/verstrekt aan KPN,

In dat geval moet je het dus zien als, KPN heeft de veiling (die niet plaatsgevonden heeft) gewonnen met het minimum te bieden bedrag die door Agentschap Telecom is vastgesteld op € 0,00. Het bieden zou namelijk op 4 Juli plaatsvinden en starten vanaf € 0,00.
Nouja, er is geen veiling geweest. Dus de prijs is ook niet op 0 gezet. Ik weet niet of KPN momenteel betaalt voor de vergunning, maar het zou dus ook kunnen dat de huidige afspraken zijn voorgezet.
Nouja, er is geen veiling geweest. Dus de prijs is ook niet op 0 gezet.
Euh.....

Wie heeft het erover dat er iets op 0 gezet is? Ze hebben het nu gewoon gratis tot 2030 want er was geen andere partij. KPN is dan automatisch de winnaar en mag in dat geval als ze nog niet geboden hadden de frequenties behouden.
Ik weet niet of KPN momenteel betaalt voor de vergunning
Huidige vergunning != nieuwe vergunning. Wat voor de oude vergunning is geboden, is inmiddels al betaald aan de overheid. Voor de nieuwe vergunning zou de veilingprocedure beginnen vanaf 4 Juli, omdat 4 Juli pas over 3 dagen is en de 2e partij zich voor of op 1 Juli heeft teruggetrokken is KPN per definitie winnaar. Dat houdt in, geen veiling dus continueren zonder bedrag op te halen.

De vergunning is dus per 1 Juli 2016 verleend aan KPN waarbij de vergunning van kracht wordt op 1 februari 2017.
maar het zou dus ook kunnen dat de huidige afspraken zijn voorgezet.
Natuurlijk niet, dat waren afspraken op de toenmalige vergunningen en veiling. Dat bedrag kun je niet bij een toekomstige veiling die niet doorgaat omdat er geen andere partijen zijn, ook nog gaan vragen.


Winnaar
Hoewel... er is geen winnaar want er is ook geen verliezer. Logisch als er geen veiling plaatsvind. De vergunning is gewoon verleend aan KPN, that's all wat de veiling betreft. Wel zal KPN moeten investeren om aan de nieuwe regels en eisen te voldoen die de nieuwe licentie vereist.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 18:45]

Je doet voorkomen alsof KPN geen kosten meer zou hebben ("gratis tot 2030") om deze frequenties te benutten, maar zij moet wel degelijk elk jaar licentiekosten betalen, net zoals bijvoorbeeld gelicenseerde zendamateurs, radiostations en anderen die professioneel van de ether gebruikmaken.
Nee, want de gewone kosten zijn wel van toepassing. Het gaat hierbij echter om het verkrijgen van de licentie.

Een zendamateur behoort voor het verkrijgen van zijn licentie, eenmalig een x-bedrag te betalen. De jaarlijks terugkerende kosten zijn voor het behoud c.q. de rechten om te mogen blijven uitzenden. Bij KPN geldt dit nu dus in principe ook, je hebt de licentie en je hebt de bijkomende kosten. Voor de licentie (die geveild zou worden), zijn kosten gemoeid maar voor het gebruik ervan zijn weer andere kosten gemoeid.

Dit werkt trouwens precies het zelfde zoals frequenties waarop Taxi bedrijven werken, eenmalige kosten voor de totaal overeengekomen duur, en terugkerende kosten die per maand/kwartaal van toepassing zijn.

Het gaat hier overigens echt om het verkrijgen/veilen van de licentie, nergens lees ik verder iets over de bijkomende kosten en dus ging ik daar niet op in.
Er is wel een verliezer.. De belastingbetalers.

Overheid pakt minder op frequenties dan verwacht. Begrotingstekort. Gaan we linksom/rechtsom gewoon zelf betalen.

En geloof maar niet dat kpn dadelijk digitenne voor (bijna) noppes aanbiedt...
voor een symbolische gulden ( euro) :+
Anoniem: 712393 2 juli 2016 17:41
Ze moesten eens wat meer zenders vrij beschikbaar stellen,
alleen NPO1 NPO2 en NPO3 krijg je gratis, zonder een kaartje te hoeven kopen.
NPO 1, 2 en 3 betaal je belasting voor.
Maar mij valt het toch wel op dat in het VK en Duitsland er een hele smak commerciële zenders FTA is. En dat zijn dan - met permissie - niet van die zenders die een uur of vier achterelkaar afleveringen van hetzelfde programma uitzenden en verder slechts als reclamefuik functioneren, maar zenders die er werkelijk toe doen en waarvan er veel ook nog in HD zijn. Nederland is wat dat betreft absoluut een achterblijver in Europa, waarschijnlijk omdat er in de praktijk sprake is van een duopolie op kabelgebied.

V.w.b. het belasting betalen: ik heb toch het vermoeden dat zenders zoals NOS Cultura voor minstens een flink deel uit belasting opbrengsten zijn / worden gefinancierd, maar ik kan ze feitelijk niet zien (met slechts een abonnement op Digitenne) , tenzij in uiterst bedenkelijke internetkwaliteit.
Dat heeft te maken met het feit dat het marktaandeel van Kabel en DSL in die landen veel lager is. Dat maakt het medium DVB-T onaantrekkelijk in Nederland en België.
Nee dat heeft te maken met het feit dat je in nl een abbo nodig bent van inmiddels 14 euro en in alle eu landen dvb-t2 gewoon gratis te kijken is, je moet alleen zon kastje kopen, vanaf 30 euro. Laat ze in nl ook maar gratis gaan uitzenden via dvb-t2 zal je zien hoe populair t zou worden...
Alleen willen in Nederland de commerciele zenders geld ontvangen van de kabelmaatschappijen, satellietmaatschappijen en dus ook van de digitenne-uitbater.
Ongelofelijk he: de zendtijd voor een flink gedeelte gevuld met reclame, de programma's staan ook stijf van de product placement, en dan ook de kijker nog geld vragen.
Ja dat klopt echt van geen kant, marktwerking 0,0....
Wie moet de uitzendingen dan betalen als de abonnees het niet doen? De omroepen en die willen dat niet. Geen geld geen uitzending.
Toen DVB-T begon was de kabel heer en meester, met nog wat satelliet erbij en een klein beetje via de dakantenne. Dat was in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk totaal anders.

[Reactie gewijzigd door Inkjet op 22 juli 2024 18:45]

Waar zijn al die reclames voor dan? Wie de beste programmas maakt trekt de meeste kijkers en krijgt het meeste geld ( reclames), nu krijgen ze op voorhand al geld, vandaar dat het hoogwaardige programma aanbod bestaat uit de 25 grappigste filmpjes...in 110p resolutie, nee ze hebben geen reden om ook maar iets moeite te doen.
Mag ik hopen dat met dvb-t2 npo123 in HD ongecodeerd te zien zullen zijn?
De rest boeit me persoonlijk niet.
Goed nieuws! Ik hoop dat door het ontbreken van een veiling, de kosten voor Digitenne voldoende omlaag zijn gegaan om even geen prijzen te verhogen.
Ik weet niet of het goed nieuws is, KPN heeft de prijzen al zo erg verhoog waardoor digitenne geen concurerend product meer is. Prijs \ kwaliteit verhouding is zoek.

Als reden van de verhogingen gaf KPN op dat de kosten voor onderhoud hoger werden omdat er minder gebruikers waren. Ze moeten nu een hoop gaan aanpassen en vervangen voor dvb-t2 wat waarschijnlijk door de consument betaald gaat worden.
Helaas heb je gelijk. Ik ben aan de ene kant blij dat het niet aan iemand anders wordt geveild, want dan was TV waar ik woon (buitengebied) onzeker. Aan de andere kant zijn ze in de afgelopen jaren steeds duurder geworden en zoals jij zegt is de prijs/kwaliteit verhouding ver te zoeken.

Waar je eerst 6,75 euro p/m Digitenne kon afsluiten, komt nu neer op 14! euro per maand! Dat is gewoon ruim het dubbele van wat het eerst was! En dan is er niet eens verschil in HD of niet-HD kanalen. Waar ik woon is geen HD beschikbaar en toch betaal je de volle pond, ook al ben je vanaf het eerste moment lid. Echt ronduit belachelijk.

Even een paar bronnetjes van de prijsverhogingen door de jaren heen:
nieuws: KPN bereidt prijsverhoging Digitenne voor
nieuws: KPN verhoogt prijs Digitenne met 13 procent - update
nieuws: KPN verhoogt prijs Digitenne met 30 procent
nieuws: KPN: prijsverhoging Digitenne wordt veroorzaakt door terugloop van ab...

En tussendoor zie je meerdere nieuwsartikelen met verschillende smoesjes over waarom de prijs hoger moet. EU regels, terugloop abonnees etc...
Al eens een schotel overwogen?
Wellicht worden die kosten voor upgraden nu (grotendeels) gecompenseerd door de tientallen miljoenen die ze besparen op de veiling licentiekosten. :)
Die tweede partij, dat zal toch Tele2 geweest zijn, dat ligt voor de hand. Digitenne zou prima bij het bedrijf passen.
Zou ook voor de hand liggen, want het is - als ik de berichten goed interpreteer - dezelfde partij die zich nu terugtrekt, waarschuwde voor de aanmerkelijke marktpositie die KPN ontwikkelt.

V.w.b. KPN: daar gaan we als Digitenne klanten helemaal niet blij van worden. Het laat zich nogal raden dat het eerste wat er in 2017 gaat gebeuren bestaat uit een flinke verhoging van de abonnementstarieven, omdat men dat "nodig" heeft om de HD uitzendingen te betalen (in werkelijkheid gaat het er om de strategie van de verschroeide aarde oftewel het uitroken voor te zetten: er zijn nu al alternatieven door Digitenne die goedkoper zijn. en opdrijven van de prijs zal menigeen alsnog te bar zijn.

Mijn conclusie: dit is een mislukte veiling waar Nederland met zijn duopolie van KPN /Ziggo niet beter en in ieder geval niet goedkoper wordt.
er zijn nu al alternatieven door Digitenne die goedkoper zijn.
Daar ben ik dan best benieuwd naar hoe je op het water varend met 17 km/u op een andere manier televisie kan kijken. Digitenne is nog steeds een goede dienst voor nautische gebruikers, aan wal of tijdens het varen. Draadloos internet op havens is slecht (ADSL - maar ja dat is gewoon prut als je > 500 meter van de wijkkast af bent-, of kabel wat ook niet veel mensen kan handelen.) en internet kijken over LTE trekt je databundel zeer snel leeg, dus dat is geen optie. Als oplossing om nood uitzendingen uit te zenden is het ook goed, als infrastructuur plat ligt om het over kabels te krijgen kan je altijd nog masten gebruiken. Ook denk ik aan campings maar dan zou je een schotel kunnen gebruiken omdat je geen deining hebt.
Er bestaan ook schotelantennes voor de scheepvaart, maar die zijn behoorlijk prijzig en op een klein bootje werkt het niet optimaal. Cardanische ophanging is ook mogelijk (voor de azimut).

Dan is Digitenne toch een heel stuk praktischer.

Helaas in handen van de verkeerde partij.
Dat de politici in nl het woord marktwerking nog in de mond durfen te nemen, die kabel en ether moet gewoon open gegooid worden, en concurren maar, de beste blijven over, en niet dit beschermde onzin, ze skimmen de winst inluxemburg en de belastingbetaler blijft bekaaid achter...
[..]
er zijn nu al alternatieven door Digitenne die goedkoper zijn. en opdrijven van de prijs zal menigeen alsnog te bar zijn.

[..]
Welke alternatieven zijn dat dan? ik ben heel blij met digitenne in de zin dat ik niet locatie gebonden TV kan kijken, maar sta open voor een alternatief waar ik op 3 plekken gelijktijdig TV kan kijken inclusief Foxsports.
Weet iemand eigenlijk of het DVB-T2 icm met H.264 of H.265 wordt?
Volgens mij is dat nog niet helemaal duidelijk.

Waar nu al DVB-T2 netwerken in gebruik zijn is dat volgens mij nog voornamelijk H.264.

Maar H.265 is wel aantrekkelijk, omdat je dan dezelfde beeldkwaliteit kan halen bij lagere bitrates (of een hogere beeldkwaliteit bij dezelfde bitrate).
Aangezien Duitsland nu aan het migreren is geslagen van DVB-T Mpeg2 naar DVB-T2 HEVC lijkt het mij aannemelijk dat wij dat hier ook gaan krijgen.
als KPN zich ook had teruggetrokken, zou er geen partij over blijven. Echter dan stopt digitenne, terwijl ned1/2/3 en de regionale voor iedereen (gratis) beschikbaar moeten blijven. Heeft iemand een idee wat er dan zou gebeuren?
Dan is er vast wel weer een andere partij die toehapt. KPN zal niet zomaar de investering in haar netwerk over de balk gooien en die zal dan ook haar netwerk wel in de verhuur gooien. Er is altijd wel iemand zo gek om hier in te stappen.
Als de NPO als enige aanbieden was overgebleven was het een erg kostbare zaak geworden om het zendernetwerk in de lucht te houden. Overigens is KPN broadcast nu de zenderbeheerder voor de NPO.
Als DVB-2 in HD werkt en Nederland 1-2-3 zijn free to air dan stop ik met Ziggo. 18 euro per maand voor al die zenders die ik nooit kijk is veel geld.
Internet kan dan via de telefoon of misschien wel via 4g tegen die tijd.
Zelfde hier.

Ik woon in een plaats waar glasvezel ligt en waar Tweak, via eigen netwerkapparatuur, een symmetrische Gigabit verbinding levert voor omgerekend 31 euro in de maand (bij betaling per jaar). Dat is inclusief telefonisch bereikbaar zijn.

Ik neem nu nog wel Ziggo ernaast af, voornamelijk voor NPO 1, 2 en 3 in HD. Dat de commercielen er in SD bij zitten is een leuke bonus; soms is er nog wel eens wat leuks op.

Maar als NPO 1, 2 en 3 in HD via DVB-T2 beschikbaar zouden komen (of in betere kwaliteit SD via internet), dan gaat Ziggo eruit :)
Vorige week, of de week daarvoor, is de beeldkwaliteit op www.npo.nl omhoog gegaan naar 576p (van 432p). Ik kijk alleen nog maar voor het nieuws en ik vind het een flinke voortgang. Het is betere beeldkwaliteit dan het TV signaal wat ik ontvang via de kabel. Natuurlijk, het is nog geen 720p, laat staan 1080. Maar het komt langzaam in de buurt. In ieder geval is het voor het nieuws tijdens het ontbijt nu voldoende. :)
Hmmm..... Wauw!

Thanks voor de tip _/-\o_

Wel jammer dat het alleen voor de hoofdzenders is en niet de themazenders of visual radio streams.

Maar zoals je zelf al zegt: Het is een begin! :).
Anoniem: 63975 @Nathilion2 juli 2016 14:10
Je kan ook naar het RTL nieuws kijken via http://www.rtlnieuws.nl/live
Je moet dus DVB-T2 verplicht gebruiken als je deze vergunning hebt? Anders snap ik niet waarom niet een random concurrent gewoon mee gaat bieden om of kpn geld afhandig te maken of om zelf deze monopolie te kunnen bemachtigen.
Ja er zitten eisen aan zoals dat het binnen een aantal maanden werkend moet zijn en vanaf 2017(?) via DVB-T2 moet werken
Dertien jaar dat is wel een hele lange tijd. Vijf jaar had me schappelijker geleken. De technologieontwikkeling gaat zo snel.
Waarschijnlijk wordt de animo dan nog minder. Wie wil er nu miljoenen investeren om een infrastructuur op te zetten die na 5 jaar mogelijk niet meer te gebruiken is? Prijzen zouden ook hoger kunnen worden, men moet de investering eerder terug verdient hebben om winst te maken.
Met de tarieven van KPN is winst maken niet zo moeilijk, en met de overname van Nozema kwam digitenne volledig in handen van KPN en is het melken begonnen. KPN ontvangt ook geld voor de distributie van de TV signalen.

Maar ik vemoed dat Digitenne een weeskindje gaat worden, tarieven gaan omhoog, van € 6,45 voor drie kaarten, naar € 22 per maand (€ 14,= + 2x € 4,= huur).
Er wordt niet meer geïnvesteerd dan noodzakelijk (er is geen marketingbudget). Dit alles tot vreugde van Ziggo en andere concurrenten. KPN heeft ingezet op IPTV, maar de kwaliteit van het oudere koper veroorzaakt nog problemen.

Zelf vind ik IPTV een mooie techniek, MAAR.... je kijkgedrag kan gevolgd worden. Bij digitenne en satelliet is dit niet het geval omdat dat maar éénrichtingsverkeer is (zender->lucht->ontvanger).
Wellicht heeft KPN wel notie wie de andere partij was en hen gewoon uitgekocht- goedkoper dan betalen aan de staat dmv een veiling. Mooi, even een DVB-T2 stickie halen en verder kijken op mijn Mac.
NPO1/2/3 is meer dan zat (zit al troep genoeg op), dus de rest vd crap geen behoefte aan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.