KPN verhoogt prijs Digitenne met 30 procent

KPN verhoogt de prijs van zijn Digitenne-abonnement met 30 procent. In plaats van 9,66 euro gaan klanten vanaf 1 juli 12,50 euro per maand betalen. De prijzen van veel andere diensten gaan ook omhoog, maar die stijgingen zijn relatief veel kleiner.

KPNHet nieuwe tarief gaat gelden voor mensen die Digitenne als vervanging gebruiken voor de kabel en geen 'Interactieve TV'-abonnement hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die op een camping tv ontvangen via Digitenne. KPN geeft geen duidelijke reden waarom alleen het abonnement voor Digitenne zo wordt verhoogd.

Wie een 'Interactieve TV'-abonnement heeft, betaalt voor de huur van een Digitenne-kastje om tv te ontvangen op een tweede toestel juist een paar cent minder; dat bedrag gaat omlaag van 4,07 euro naar 4 euro per maand.

Ook bijna alle andere tarieven voor KPN-diensten gaan omhoog. Het goedkoopste Alles-in-1-Pakket gaat 44 euro kosten in plaats van 42,70 euro. De prijzen voor de meeste diensten gaan met een paar procent omhoog. Volgens KPN is dat nodig vanwege een correctie voor inflatie en omdat KPN veel kosten maakt voor onder meer onderhoud van het netwerk. De nieuwe prijzen gaan in per 1 juli, de nieuwe prijzen voor 'traditionele' vaste telefonie gaan in per 1 augustus.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-05-2013 • 10:47

211

Reacties (211)

211
207
174
17
0
5
Wijzig sortering
Ook de tarieven voor KPN Glasvezel gaan per 1 juli 2013 omhoog.

Zie http://www.kpn.com/web/show/id=2267626
Ze zijn van alle prijzen mooie prijzen aan het maken, waarvan het merendeel naar boven wordt afgerond.

Wat ik op vond vallen is dit:
Bellen naar betaalde servicenummers, zoals 0900-nummers, gaat veranderen. Vanaf 1 juli 2013 betaal je naast het tarief van deze nummers, ook de kosten voor het gebruik van je vaste telefoonlijn, net zoals je gewend bent met je mobiele telefoon. De kosten voor het gebruik van je vaste telefoonlijn zijn evenveel als voor het bellen naar vaste nummers. Heb je een BelOnbeperkt bundel? Dan vallen deze kosten vanzelfsprekend binnen de BelOnbeperkt uren.
Maar de prijsverhoging val met. Het gaat om 1% a 2%. Een stuk lager dan 30%. Het is meer afronden van de prijzen na de BTW verhoging van 19% naar 21%. Digitenne heeft dat gehad toen het van 9,50 naar 9,66 euro ging.

Digitenne was maar 6,95 euro in 2008 en straks is het 12,50 euro.
http://www.ellentech.nl/k...m-de-prijs-van-digitenne/
De echte glasvezel of de koperen variant ;)
Dan alleeen maar Free to Air kijken:
http://radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html
Publieke Omroep TV zenders:
Nederland 1 - free to air
Nederland 2 - free to air
Nederland 3 - free to air
Publieke Omroep radiozenders:
Radio 1 - free to air
Radio 2 - free to air
3FM - free to air
Radio 4 - free to air
Radio 5 - free to air
Radio 6 - free to air
FunX - free to air

Publieke regionale TV zenders:
* Provincie Brabant: Omroep Brabant TV - (kanaal 30) - free to air
* Provincie Drenthe: TV Drenthe - (kanaal 60) - free to air
* Provincie Flevoland: Omroep Flevoland - (kanaal 26) - free to air
* Provincie Friesland: Omrop Fryslan TV - (kanaal 32) - free to air
* Provincie Gelderland: TV Gelderland - (kanaal 42) - free to air
* Provincie Groningen: TV Noord - (kanaal 46) - free to air
* Provincie Limburg: L1TV - (kanaal 54) - free to air
* Provincie Noord-Holland: TV Noord Holland - (kanaal 39) - free to air
* Provincie Overijssel: TV Oost - (kanaal 22) - free to air
* Provincie Utrecht: Regio TV Utrecht - (kanaal 50) - free to air
* Provincie Zeeland: Omroep Zeeland TV - (kanaal 54) - free to air
* Provincie Zuid Holland (noord): TV West - (kanaal 52) - free to air
* Provincie Zuid Holland (zuid): TV Rijnmond - (kanaal 21) - free to air Publieke regionale radiozenders:
* Provincie Brabant: Omroep Brabant - (kanaal 30) - free to air
* Provincie Drenthe: Radio Drenthe - (kanaal 60) - free to air
* Provincie Flevoland: Omroep Flevoland - (kanaal 26) - free to air
* Provincie Friesland: Omrop Fryslan - (kanaal 32) - free to air
* Provincie Gelderland: Radio Gelderland - (kanaal 42) - free to air
* Provincie Groningen: Radio Noord - (kanaal 46) - free to air
* Provincie Limburg: L1 Radio - (kanaal 54) - free to air
* Provincie Noord-Holland: Radio Noord Holland - (kanaal 39) - free to air
* Provincie Overijssel: Radio Oost - (kanaal 22) - free to air
* Provincie Utrecht: Radio M Utrecht - (kanaal 50) - free to air
* Provincie Zeeland: Omroep Zeeland - (kanaal 54) - free to air
* Provincie Zuid Holland (noord): Radio West - (kanaal 52) - free to air
* Provincie Zuid Holland (zuid): Radio Rijnmond - (kanaal 21) - free to air
Klopt, die andere zenders zijn hun geld niet waard en voor de publieke betaal ik belasting. Het geld dat je bespaart kun je een VOD dienst mee betalen.

Vraag blijft dan wel wat er gebeurt als KPN besluit om de stekker uit digitenne te trekken. Wie gaat het signaal dan verzorgen.
Anoniem: 227911 1 mei 2013 14:07
Er is nog een provider die "digitenne" aanbied en dat voor 7,07 euri ;)

http://www.edpnet.nl/nl_nl/thuis/digitale-televisie
Tijd om op zoek te gaan naar een alternatief!

Thius staat de TV eigenlijk nooit aan, ik moet het hebben van mijn verzameling films/series, want TV kijken is de laatste jaren nou niet bepaald een genot te noemen (reclame, programma aankondigen oh en dingen zoals Piets Weerbericht en Shownieuws die doodleuk door programma's heen gegooid worden), dus mijn kijk ervaring is niet erg positief. Digitenne was wat dat betreft ronduit ideaal voor mij, ik hoef namelijk geen HD kwaliteit of on-demand en de mogelijk om op te nemen en wat niet. Zo af en toe nieuws kijken of een programmaatje dat me aanspreekt.

De prijs kwaliteit verhouding begon dan ook erg goed voor mij. Ik meen toen ik me aanmeldde, het iets van 7.50 per maand kosste, wat echt geweldig was, want de "goedkope" alles-in-een pakketten begonne al rond de 40 euro ofzo (best wel een groot verschil). Ik heb geen interesse voor vaste telefonie en voor internet heb ik al een prima aansluiting. Leuk en aardig die alles-in-een pakketten, maar niet goed over nagedacht niet iedereen heeft namelijk behoefte aan extra poespas of niet alle diensten zijn overal beschikbaar.

Maar 30% verhoging op een redelijk basic dienst en een verhoging van een kleine 5% op een dure dienst? Dat zit wel heel erg scheef. Wat krijg ik ervoor terug dan? Ik betaal dus straks bijna 3 euro per maand meer, maar krijg ik meer zenders? Betere ontvangst? Extra functionaliteit?

Geen van bovenstaande dus. Maar ik wordt wel het zwaarst getroffen voor het afnemen van het meest basic product dat ze hebben. Waardeert KPN haar klanten niet, of mogen mensenniet meer afnemen wat het beste bij hun wensen aansluit zonder ervoor gestraft te worden?

Wat me nog minder zint, is dat ze gewoon geen uitleg geven voor deze buiten proportionele prijssteiging (ik denk dat dit woord hier wel op zijn plaats is), gewoon even een paar euro erop, de klant slikt het wel? Het is moeilijk deze gedachte gang te doorgronden of te verdedigen. Ik weet in ieder geval dat ik op zoek ga na een alternatief.
Dit is tactiek van de KPN.

Een paar jaar geleden zijn de PO-uitzendingen via de analoge masten uitgeschakeld. KPN zou deze service over nemen en gedeeltelijk betaald worden door de overheid maar ook via een abonnement. Onder druk van het publiek heeft de 2eKamer toen besloten dat de PO-uitzendingen gratis doorgegeven moesten worden. Dit viel dus tegen.
Nu hoopt de KPN natuurlijk dat er geklaagd gaat worden en dat de overheid vervolgens meer gaat schuiven voor het gratis beschikbaar stellen van de PO-uitzendingen. Doortrapt.
In de gehandicaptenzorg wordt het veel gebruikt, veel mensen met licht tot medium beperking die begeleid wonen gebruiken. Omdat veel mensen van onze regering "zelfstandig" hun eigen leven moeten invullen. Gebruiken ze vaak Digitenne omdat het heel goedkoop is/was en portable mochten ze een keer verhuizen (wat regelmatig gebeurd) dan blijft het gewoon werken.
Het verbaasd me nog altijd hoe veel mensen Digitenne nog gebruiken hoor, zelfs in combinatie met een nieuwe 3D-tv en Harman & Kardon set. Het is een makkelijke en toegankelijke manier om TV te ontvangen, of de kwaliteit nou super is wil ik niet zeggen.

30% vind ik wel een hoge stijging. Maarja, 12.50 klinkt lekkerder dan 9,66.
30% vind ik wel een hoge stijging. Maarja, 12.50 klinkt lekkerder dan 9,66.
Klopt die 9.66 was ooit een mooi getal, maar door de BTW verhoging was dat niet meer zo :)
Oude tarief was: (9.66 / 1.21) * 1.19 = 9.50
Maar goed waar kan ik opzeggen, neem aan dat ik die mogelijkheid heb? Vind 30% verhoging best wel veel te hoog voor wat je krijgt. Of is het enkel voor nieuwe klanten (staat niet in het artikel namelijk).

@spaceboy zo bejaard ben ik anders niet of bedoel je behaard? :+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 07:42]

Ik heb al jaren Digitenne, ik heb ook al 10 jaar een HD LCD met bijbehorende apparatuur.

Waarom? Simpel: Ik kijk geen TV, ik kijk alleen naar het journaal, een paar NL programma's, onzin dingen tijdens het eten en als er iets is, zoals gisteren. Digitenne was dus een goedkoop alternatief omdat kabels trekken vanaf de nieuwe glasvezelbox naar de kamer, slaapkamer boven en de zolder gewoon teveel rommel gaf en ik die zenders toch niet ging gebruiken.

30% is eigenlijk belachelijk, we krijgen hier geen enkele zender makkelijk door, beeld is soms niet eens synchroon... Het duurt ook wel enkele seconden voor een zender 'pakt' (beeld staat stil, geluid loopt door, dan stopt ook het geluid, valt het beeld even weg en daarna komt het geheel pas goed door).

Nu moeten we het er toch thuis eens over hebben, prijs/kwaliteitsverhouding is nu wel over de negatieve grens...
Anoniem: 211476 @Ramoncito1 mei 2013 20:19
Ben benieuwd wat edpnet gaan doen. Daar betaal je voor hetzelfde digitenne aanbod van KPN €7,07 per maand.

http://www.edpnet.nl/nl_nl/thuis/digitale-televisie/digitv
interessante optie. iemand ervaring?
Anoniem: 467970 @Ramoncito1 mei 2013 13:28
Sluit me hier ook 100% bij aan.
Ik woon in het achterland, een paar meter van de duitse grens in het oostten, en ik kan gewoon niet anders. Kabel en glasvezel is er niet, kijk te weinig TV om een schotel te nemen.
Ontvangst is hondsberoerd, klantenservice is ruk. Vrijwel de enige zender die ik kijk is Comedy Central en die komt ook als vrijwel enige wel goed door (gelukkig), dat is dan ook meteen de enige reden waarom ik het niet heb opgezegd. Elk jaar moet je mekkeren om een nieuwe receiver en dan gaat het effe beter maar het blijft ruk.

En nu hebben ze ook nog het lef om er geld bij op te gooien? Ik hoop dat ze dan serieus wat aan de kwaliteit gaan doen. Een vriendin van me die woont midden in Enschede en had het een tijdje ook in haar studentenflatje en daar was het het zelfde verhaal, midden in de stad!
Hier in Utrecht is de ontvangst prima. Af en toe haperen de Nederlandse zenders even, maar even kastje verplaatsen en werkt het weer.

Gebruik zelf al jaren Digitenne. Heb een HD tv maar relatief klein, merk geen enkele kwaliteitsverlies, dus dan hou ik het gewoon bij de goedkoopste tv-optie, en dat is Digitenne. Ben niet zo van hoge maandelijkse vaste lasten. Deze verhoging is dan wel weer erg jammer.
De goedkoopste tv-optie is toch edpnet die levert digitenne voor een veel lagere prijs.
.
30% stijging vanwege inflatie correctie, really???
Is dat niet het begin van een endless loop, inflatie corrigeren met een maatregel die inflatie doet opdrijven? Als alle bedrijven dat gaan doen wordt het een mooie tijd.

Als ze het echt willen verklaren hadden ze met dat onderhoud ook innovatie mee moeten nemen, de kwaliteit is al jarenlang hetzelfde. Ze hadden al stappen mogen maken naar MPEG4 en hogere resoluties. Ik heb maar een coax getrokken naar boven om ook daar via Ziggo te kijken, Digitenne eruit gedaan na de laatste stijging.

KPN blijft een zinkend schip, GSM toestel lease was ook zo'n goeie move.
Ik ken zelfs helemaal geen mensen meer die nog positief zijn over KPN.
Anoniem: 467970 @Double-X-L1 mei 2013 13:38
Och jee, ik ben dan ook nog zo'n debiel die zich toestellen lease heeft aan laten praten 8)7
Wederom om de zelfde reden. KPN is de enige nederlandse provider waarbij ik thuis ontvangst op mijn eigen netwerk heb. Maar je hebt gelijk; de laatste 5 jaar hebben ze niet één goede beslissing genomen!
Anoniem: 426269 @Ramoncito1 mei 2013 13:38
Je kijkt geen tv maar alleen naar het journaal? Daar heb je geen prul zoals Digitenne voor nodig! Ik heb zelf al 12 jaar geen tv meer en het bevalt enorm. Als ik ergens op bezoek ben lach ik ze gewoon bijna uit dat ze voor de buis blijven zitten met die reclameblokken van bijna een kwartier er tussendoor steeds. De journaals kan je gewoon via uitzendinggemist of rtlgemist kijken. Maar die MSM journaals boeien mijzelf ook niets meer. Ik lees/kijk liever objectiever nieuws op internet.
Zenders zoals Ned1, 2 en 3 en de regionale zenders zijn zoiezo gratis te ontvangen. Als je toch alleen maar journaal kijkt, kun je er ook voor kiezen om ergens zo'n antenne voor de computer te halen. Dan kun je de boel ook zien (zonder het later via uitzending gemist te moeten zien).

Wij doen dit op het werk ook altijd met evenementen als EK/WK of Olympische Spelen. Je hebt een vertraging van een paar seconden, wat voor ons niets uitmaakt.
Ik sluit me hier volledig bij aan. Daarom had ik ook Digitenne, ik heb precies zelfde tv gedrag (met de toevoeging dat ik gek ben op tv shows maar die haal ik zelf wel, heb ik geen NL tv boer voor nodig).

Ben wel overgestapt naar Telfort interactieve tv. 32 euro incl 30mbit internet was evenduur als telfort internet + digitenne. Nu is het zelfs goedkoper. Wel fijn om als ik dan een uitzending kijk, dat in HD te kunnen doen :)
heb ook telfort beste internetprovider van mijn leven, sneller internet dan waar ik voor betaal en heb ze in jaren niet 1 keer hoeven bellen.

32 euro incl. 30 mbit internet ga ik gelijk kijken of ik bij hun tv kan afnemen voor ong. dat bedrag thnx.

wijger om 60 euro te betalen voor triple onzin terwijl ik ook nauwelijks tv kijk, puur de goedkope prijs is een reden dat ik digitenne heb.

ben ik gelijk van kpn af als er 1 oplichters zijn zijn hun het wel. chantage bedrijging enz.
Telfort is ook van KPN hoor. Dus je bent niet van ze af.
Telfort is ook van KPN hoor. Dus je bent niet van ze af.
En niet alleen dat, je betaalt verdikkeme 9 cent per minuut (Telfort), wat erg duur is dat.

Bij Scarlet is Bellen naar mobiel 2 cent per minuut en Bellen binnen de regio 3 cent per minuut en Bellen buiten de regio 4 cent per minuut.

Bij Telfort is Bellen naar mobiel 9 cent per minuut en Bellen binnen de regio 9 cent per minuut en Bellen buiten de regio 9 cent per minuut.

Ja daar kwam mijn moeder wel achter, dat ze aardig bij kon betaalen omdat bellen met Telfort VEEL duurder is.
Anoniem: 425373 @Ramoncito1 mei 2013 16:38
Misschien heeft de technologie jou tv ingehaald ? 8)7
Misschien overbodig hoor maar als je enkel het journaal kijkt en zoals jij het noemt "essentiële" dingen dan kun je ook je Digitenne abo opzeggen. Nederland 1/2/3 zijn gewoon free-to-air.

Goedkoper kan niet :-)
Precies, zo heb ik ook jaren Digitennen gehad, begonnen op 6,95 euro maar na de zoveelste prijsstijging ging het geloof ik naar 9,50 euro. En toen was het genoeg, ik had geen behoefte om 50 cent meer te gaan betalen om 24hourkitchen (oid) erbij te hebben. Waar ik behoefte aan heb is wellicht RTL en dat soort zenders voor paar euro maar niet een hele rij van kanalen die alleen hinderlijk ophouden met het zappen.
Ik begon lang geleden met DigiTenne voor €6,95 per maand met de eerste paar maanden gratis en gratis decoder. Ik wilde er BBC 1 op, dat kon er toen niet op, toen abonnement opgezegd; hou je over Nederland 1, 2 en 3 en regionale zender.

Gratis 20:00 uur journaal kijken.

En gewent geraakt aan uitzending gemist, standaard kabel aan de TV hangen en het is zo gestart. Dus kijk nu ook Journaal via uitzending gemist; www.journaal.nl scroll naar beneden.

Scheelt nu dus €150 per jaar. Dan verdien je een schotel (of deze) met decoder terug verdienen, incl. BBC ruim binnen 2 jaar terug!

Ik heb de indruk dat ze willen stoppen met DigiTenne, of dat ze een andere melkkoe zoeken omdat SMS minder oplevert.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 07:42]

Afhankelijk van hoe belangrijk je realtime TV vind, kom ik een heel eind met journaal24.nl en uitzendinggemist. Koop zon android HDMI stick voor 50 euro en je draai die apps direct op je TV.
Same. Vorige keer al het '4 euro per smartcard' verhaal, nu dit. In den beginne waren ze interesant voor mij, 7.50 per maand, tot maximaal 3 smartcards. Dat is een goeie deal.

Ik heb al een schotel gekocht, omdat ik door hun vorige 'actie' al wilde over gaan, moest hem nog installeren. Dat ga ik nu dus ook voor 1 Juli doen.

Want voor 12.50 krijg ik ook digitale TV van de glasvezel, kabel boer of Satelliet.
Digitenne heeft een resolutie van 704x576 dus tenzij je op een 40 cm CRT TV kijkt is het op een Full HD toch wel relatief slecht te noemen.

That said; KPN zit al een tijdje in zwaar weer. Deze verhoging van kosten kan worden gezien als een poging de winst wat op te schroeven om verdere ontslagen en verkleining van het bedrijf te voorkomen. Het zal echter niet werken denk ik.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 23 juli 2024 07:42]

De resolutie van Digitenne is 704x576i. 480 is een verticale resolutie die bij NTSC-systemen wordt gebruikt.

Bij DVB-C is het niet veel beter; bijna alle SD-zenders zijn 704x576i of 720x576i. Een PAL DVD is overigens ook 720x576i of 720x576p. Het verschil tussen Digitenne, DVB-C zit hem meer in de bitrate. Bij een DVD telt ook nog mee dat voor het encoden van een DVD veel meer tijd beschikbaar is; dat hoeft niet real-time te gebeuren.
Alle nl zenders zijn gewoon volledig pal reso van 720x576i, zijn alleen vaak de satteliet zenders die op kabel doorgegeven word in 704x, maar hier kan de kabelboeren niet aan doen.

Diggitene en canaal digitaal gebruiken voor sd iedergeval 704x576i.
"De resolutie van Digitenne is 704x576i. 480 is een verticale resolutie die bij NTSC-systemen wordt gebruikt."

Het is alweer een tijd geleden dat ik naar Digitenne gekeken heb maar 704x576 was alleen het geval voor de NL[123], RTL4 en SBS6. De rest hadden lagere resoluties en of bitrates. Ik een post op een ander forum in 2008 meld ik dat Veronica 544x576 is. En volgens mij was dat niet eens de laagste resolutie/bitrate.

Verder deed de bitrate niet veel onder t.o.v. DVB-S SD toen der tijd (in verhouding tot de resolutie).
Anoniem: 426269 @Auredium1 mei 2013 13:42
Ik heb echt nooit begrepen dat Digitenne gekocht wordt door mensen. Ik heb het zelf een seizoen geprobeerd (heul lang geleden), maar de beeldkwaliteit was echt te belabberd. Ik heb er geloof ik 3x naar gekeken dat jaar. Dan liever niets of gewoon via uitzending gemist of RTL gemist (uitzendinggemist is nog wel ergere baggerkwaliteit maar goed).
Tja, Woon ik weer 300 meter achteruit in een gehucht. Geen glasvezel, zelfs geen kabel, adsl tot maximaal 8mbit dus daar hoef ik ook geen TV van te verwachten. Ooit schotel gehad, maar die gasten bij Canal Digital zijn echt nog lomper dan bij KPN en zo goedkoop is het allemaal ook niet. Dus toen bleef digitenne over... Moesten de antenne wel ver het dak op zetten om enigsinds goed bereik te krijgen maar voor de rest werkt het prima. Beeld ziet er inderdaad niet uit op m'n 42" led tv. Mja, voorlopig houden we het er maar bij.
Ik moet kiezen tussen matig beeld van digitenne of analoge sneeuw van baggerkwaliteit (ziggo kabel wordt gedeeld met 10 andere, zonder de juiste versterkers en niet op de juiste plaatsen ertussenn) :)

Dus wat dat betreft ben ik zeer blij met matige kwaliteit van digitenne! TV kijken is voor mij maar een uurtje per dag weggelegd en dan meestal nog animatieseries ook waar kwaliteit helemaal niet belangrijk is.
@watercoolertje

Is het digitale signaal van Ziggo niet een stuk minder ruisgevoelig?
Waarschijnlijk zit watercoolertje ergens in een studentenflat, waar misschien zelfs niemand echt betaald voor de ziggo en hebben ze inmiddels het signaal zelfs gedempt (dat schijnen ze tegenwoordig wel beter te kunnen bij ziggo?).

Overigens is digitaal niet per definite minder ruisgevoelig alleen de effecten/artifacts worden anders van ruis (blokjes of complete uitval). afhankelijk van het modulatietype voor het kanaal kan digitaal juist een behoorlijk hoge SNR vereisen. Vandaar het hele kabelkeur gebeuren.
Helaas door de knullige manier van versterken niet mogelijk... Heb het wel geprobeerd met de digitale kaart van mijn ouders en een huawai 5100c oid maar te veel fouten...

@vastloper zo amateuristisch is het allemaal opgezet maar geen studentenhuis, volledig apartment voor 1 persoon gelukkig...
Ik ben misschien een van de weinig die nog digitenne gebruikt.

Ik woon op het platteland en heb een internetsnelheid van 1 Mbit en er ligt verder geen kabel.
Heel veel mensen bij mij in de buurt gebruiken net als mij digitenne omdat er geen alternatief is.
Schotel Is een goed alternatief lijkt me.
schotel is geen alternatief...?

met deze prijsstijging is het waarschijnlijk interessanter.
1 Mbit, hier in Suriname is standaard Internet al die snelheid. En maar denken dat de derde wereld zo ver achter lag. Of is het NL platteland op het Internet niveau van 3de wereld land?
Bij mij in een woonwijk gaat adsl ook niet harder dan 8mbit omdat ze het nodig vonden om voor heel heerhugowaard 1 dslam te gebruiken :r
Jammer dat ziggo zo gaar is, er nu is eigenlijk geen alternatief voor adsl. Ik hoop dat ze hier nog eens glasvezel aan gaan leggen.
Omdat kabel TV nou eenmaal niet overal beschikbaar is. Moet je eens proberen in een appartement ofzo. Daar is geen beginnen aan. Digitenne is makkelijk en kun je overal plaatsen. Ook een in hiuis wat wel kabel heeft maar niet in de slaapkamer, bijvoorbeeld.

Ik gebruik het ook in mijn appartement, op een 50" plasma TV. Ten eerste omdat kabel hier niet te krijgen is, ten tweede omdat ik ook slechts sporadisch TV kijk.
Voor mensen die amper thuis zijn (en dus vaak moeten werken(niet iedereen werkt van 8 tot 5 uur) en dus toch niet savonds tv kunnen zien is het een verademing. Waarom zou je dan volledig voor een duurder pakket betalen als je toch moet werken?? Stja ik vind de kwaliteit echt niet slecht ofzo. (ben zelf dan ook geen digitale tv gewend) Maar om te zien wat je wilt zien is het genoeg..

Ik vind het wel erg jammer waarom het zo moet stijgen..Je bent hierdoor toch sneller geneigd om toch iets duurders te moeten pakken.. Dan ga je meer naar de kwaliteit / prijs verhouding kijken..
Tja ik heb het nu ook een paar keer gezien bij mensen thuis, Dan hebben ze een mooie HDTV, En dan krijg je beeld erop alsof het een slechte dvd rip is. Leuk voor op de camping maar daar heb je thuis toch geen mooie tv voor staan.
Dit komt ook omdat Digitenne uitzend volgens de oude norm in nederland.
Ondertussen is er een betere codering die beter beeld geeft en minder bandbreedte gebruikt. In onze omringende landen zijn ze daar al naar toe overgestapt, maar wij blijven een beetje achter.
Dat maakt ook dat onze digitenne decoder niet meer de FTA van de buren kan ontvangen of op de camping in spanje nog beeld geeft van de daar lokale zenders.
Dit komt ook omdat Digitenne uitzend volgens de oude norm in nederland.
Wat is volgens jou de oude norm dan? DVB-T is gewoon een standaad (norm) hoor.
De uitzendtechniek van Digitenne is COFDM: 8k - modulatie: 64-QAM - C/R: 1/2 - guard interval: 1/4. Deze techniek staat MPEG2 bitrates toe van 14 tot en met 26 Mbit/s. En daar is niets mis mee.

Het probleem is dat veel mensen een grote 1080p tv hebben en dan verwachten dat het uitgezonden signaal 1080p is. En dat is niet altijd zo. Zo geeft Digitenne geen HD signaal door. De tv zal het beeld extrapoleren naar de natieve resolutie (e.g. 720p/1080p) en als het scherm groot is (>92cm) dan is dat goed te zien (artefacts e.d.).
Dát is het probleem.

Digitenne op een TV kleiner dan 82cm is doorgaans prima.
Hij doelt waarschijnlijk op MPEG-2 vs MPEG-4, in sommige landen ook uitgezonden via DVB-T2.
Als hij bedoelt dat MPEG4 per definitie beter beeld oplevert dan MPEG2, dan heeft hij het mis. MPEG4 is ontwikkeld voor systemen met minder resources en is gunstiger als er minder bandbreedte beschikbaar is.
Beide formats zijn 'lossy', maar MPEG2 levert (als je de grootte van bestanden buiten beschouwing laat) een veel beter plaatje op dan MPEG4.
DVB-T staat gewoon MPEG2 toe en is in geen geval een 'oude norm'. Meer dan 200 miljoen mensen kijken TV via DVB-T. Aleen dat al maakt het een norm.

Natuurlijk bestaan er andere standaarden om televisie bij de mensen thuis te krijgen: ATSC, ISDB, DTMB, DMB, etc. maar die zorgen niet per definitie voor betere televisie.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 23 juli 2024 07:42]

MPEG4 is ontwikkeld voor systemen met minder resources
Niet helemaal correct: Je hebt juist meer resources (rekenkracht namelijk) nodig om een MPEG4 te decoderen dan voor MPEG2. Het voordeel van MPEG4 is wel dat voor een zelfde kwaliteit, er minder bandbreedte (ook een resource) nodig is.


Beide formats zijn 'lossy', maar MPEG2 levert (als je de grootte van bestanden buiten beschouwing laat) een veel beter plaatje op dan MPEG4.
Niet correct. Je kan nu juist die grootte van de bestanden niet buiten beschouwing laten. Namelijk, bij een gelijke bandbreedte (bits / seconden, bps) zal MPEG4 juist een beter beeld geven dan MPEG2.
Met MPEG4 kan ook HD worden uitgezonden. Alleen het probleem is dat nagenoeg alle decoders bij de consumenten uitsluitend MPEG2 ondersteunen en zouden de consument een nieuwe decoder moeten aanschaffen.

Voordeel daarbij is wel dat het aanbod kan worden uitgebreid. KPN kampt al momenteel met een tekort aan bandbreedte vanwege deze MPEG2.

In het Verenigd Koninkrijk o.a. wordt DVB-T2/MPEG4 al gebruikt. Ook FTA.
Ik ben een van die mensen. M'n HDTV benut ik dan ook pas als ik films kijk of ga gamen. Digitenne gaat alleen aan bij hele zeldzame gebeurtenissen als internet eruit ligt en er is iets belangrijks gaande.

Als ze dan vragen of ik interactieve TV wil zeg ik, dat heb ik al en het heet internet.
Bij gebrek aan aansluitingen, is het wel een redelijk alternatief. In ons pand is er bv geen kabel aangelegd, wil je wel TV hebben, is dit nog een redelijke oplossing. Maar ook thuis hebben we buiten digitenne, coax aanleggen is behoorlijk wat werk en zit je nog met een decoder en extra smartcard.

Maar met de nieuwe prijs, mogelijk toch overwegen om maar de kabel door te gaan trekken.
Anoniem: 415197 @SinergyX1 mei 2013 12:13
Tsja als je dan met 1 abonnement in meerdere kamers naar verschillende zenders kan kijken (zoals met kabel ook kan) vind ik het nog okee, maar als dat niet kan vind ik het afpersing. Weer zo'n "voordeel" van het digitale tijdperk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 23 juli 2024 07:42]

Op 1 abbonement mag je 3 kaarten registreren.
Maar wel per maand 8 euri extra betalen
Tenzij je de setupboxen zelf heb aangekocht.
binnen een jaar heb je die units er weer uit

Hoewel ik niet happy ben met die verhogingen is Digitene financieel nogsteeds zeer intressant.

1 die boxen zijn er al 5 -6 jaar uit.
2 de alternatieve aanbieders met hun extra verplichtingen voor extra tv`s is ook niet intressant

[Reactie gewijzigd door Duinkonijn op 23 juli 2024 07:42]

Stel je koopt een insteekkaart. Hierbij komt een pas. Deze pas kan je slechts activeren indien je verplicht je bankrekening hebt opgegeven. Je ¨krijgt¨ wel een retour van 60 euri van KPN.

Daarmee is het voordeel van afschrijvingen op je zelf gekochte hardware verloren gemaakt door KPN.

Kortom, je hebt de units er niet uit. Omdat je verplicht 4 euri extra per maand kwijt bent.
Nee, bij Ziggo mag je 3 kaarten per abonnement kosteloos activeren. Zonder extra abonnementskosten (wel eenmalig kaartje kopen maar dat is 10 euro).
5 zelfs, moet je alleen even bellen met de CS.
en bij ziggo betaal je dus niks

ik denk dat ik mijn moeder op de hoogde ga stellen want zij leeft op een klein budget en die 3 euro extra per maand kan ze beter aan andere dingen uit geven
Als je de juiste ontvanger koopt (niet de door de provider geleverde modellen) kan je met één abonnementskaart in het geval van satelliet gewoon 4 ontvangers tegelijk bedienen hoor. Enige wat je moet doen is een netwerkkabeltje tussen de ontvangers leggen.
Dat is niet helemaal waar. De door jou benoemde manier van TV kijken op meerdere televisies met gebruik van één smartcard wordt cardsharing genoemd. Cardsharing wordt vaak voor illegale doeleinden gebruikt. Zo kun je gratis naar gecodeerde TV zenders bekijken uit het buitenland of door middel van een payserver. Een payserver verkoopt abonnementen door aan klanten waardoor het lijkt dat ze een officiële abonnement van de provider hebben. Zo lopen de providers miljoenen euro's mis. Vandaar dat het ook illegaal is. Meer info.
Maar in het thuisnetwerk is cardsharing gewoon legaal. Je hebt wel een Linux ontvanger nodig en een emulatiesoftware zoals CCcam geinstalleerd hebben. De ontvanger met de kaart dient dan als server, en de ontvanger in bijvoorbeeld je slaapkamer dient dan als cliënt. Bekende merken linuxontvangers zijn bijvoorbeeld de Dreambox en de VU+.

[Reactie gewijzigd door ShakerNL op 23 juli 2024 07:42]

Nederland bestaat 'gelukkig' ook uit platteland

buiten de bebouwde kom heb je geen kabel en interactieve televisie via de telefoonlijn is ook een overdreven hype aan het worden
Je hebt buiten de bebouwde kom best vaak ook wel kabel hoor(oke in het achtergebleven friesland misschien niet)! En ook steeds vaker glasvezel omdat die gebieden voorrang krijgen!
En wat is dan eigenlijk je probleem met interactieve televisie via de telefoonlijn?
in het noord-oosten, lees overijssel, drenthe, groningen heb je iig geen/amper kabel buiten de bebouwde kom

en glasvezel is alleen schaars in de grote steden dat zie je in de dorpen ook nog lang niet gebeuren

mijn probleem met interactieve televisie is dat het er doorheen wordt gedrukt, terwijl niemand het gebruikt
een ontvanger met harde schijf die niet gebruikt wordt en de UI zijn erg traag
Ik lees een aantal dingen in je commentaar die kant noch wal raken, klinklare onzin.

Ten eerste, er ligt echt bijna OVERAL kabel. Sowieso in Drenthe, op van die heel afgelegen plekjes na. Ik woon in een dorp met 30 huizen en er is inderdaad geen glasvezel maar Ziggo 120mbit is geen probleem! Zelfs analoog is van redelijke kwaliteit hoewel we vrijwel altijd digitaal kijken(met versterk er tussen in verband met groot huis).

En wat betreft glasvezel heb je het ook helemaal mis! 75% van de glasvezelgebieden(lees: FttH) (grove schatting, naar eigen ervaring als monteur) bestaat uit steden en vooral dorpjes die kleiner zijn dan 50.000 inwoners! Kijk maar eens op de site van Reggefiber dan zie je het zo.

Interactieve TV wordt er helemaal niet doorheen gedrukt! Het wordt alleen de nieuwe standaard, en dat is maar goed ook, toch? Analoge telefonie en televisie zal in de nabije toekomst verdwijnen, en terecht ook!

Overigens werk ik zelf als KPN monteur (glasvezel) en daar wordt het er juist niet doorheen gedrukt, de tuners worden steeds sneller(het zijn gewoon kleine computers, he) en de meest recente versie bevat geen harde schijf. Opnemen is mogelijk met een pakket zodat je in de cloud op kan nemen, brengt naast allerlei andere voordelen ook nog mee dat je de keuze hebt en dus niet meer kwijt bent aan een duurdere ontvanger.

Maar het blijft natuurlijk een kwestie van zoveel mogelijk mensen tevreden houden, want waar de een blij wordt van een snelheidsverdubbeling voor slechts 1,5x de voormalige prijs zijn anderen juist niet tevreden en betaalden prijs/kwaliteit gezien liever meer voor minder.
Ten eerste, er ligt echt bijna OVERAL kabel. Sowieso in Drenthe, op van die heel afgelegen plekjes na. Ik woon in een dorp met 30 huizen en er is inderdaad geen glasvezel maar Ziggo 120mbit is geen probleem! Zelfs analoog is van redelijke kwaliteit hoewel we vrijwel altijd digitaal kijken(met versterk er tussen in verband met groot huis).

ik kan je verzekeren dat 15% per dorp geen kabel heeft

En wat betreft glasvezel heb je het ook helemaal mis! 75% van de glasvezelgebieden(lees: FttH) (grove schatting, naar eigen ervaring als monteur) bestaat uit steden en vooral dorpjes die kleiner zijn dan 50.000 inwoners! Kijk maar eens op de site van Reggefiber dan zie je het zo.

jij kijkt naar de randstad misschien? in het oosten is hier niets van te zien, laat staan dorpjes van 50.000 inwoners. haha. Juist zijn de dorpen hier aan het protesteren tegen de onzin van glasvezel.

Interactieve TV wordt er helemaal niet doorheen gedrukt! Het wordt alleen de nieuwe standaard, en dat is maar goed ook, toch? Analoge telefonie en televisie zal in de nabije toekomst verdwijnen, en terecht ook!

dat is hetzelfde als van blu-ray een neiuwe standaard maken.. tussen analoog en interactieve televisie heb je gewoon digitale televisie, die gimmicks eromheen zijn bijzaak en moet iemand zelf voor kunnen kiezen.

films met 3d wil je toch ook niet als vaste prik?


Overigens werk ik zelf als KPN monteur (glasvezel) en daar wordt het er juist niet doorheen gedrukt, de tuners worden steeds sneller(het zijn gewoon kleine computers, he) en de meest recente versie bevat geen harde schijf. Opnemen is mogelijk met een pakket zodat je in de cloud op kan nemen, brengt naast allerlei andere voordelen ook nog mee dat je de keuze hebt en dus niet meer kwijt bent aan een duurdere ontvanger.

Voor een digibeet klinkt dit misschien super. Maar ITers lachen je uit. Wij willen het zelf in de hand hebben en de cloud brengt geen voordelen met zich mee.

Daarvoor bouwen we zelf wel een htpc.
Hoeveel mensen denk je dat zelf een htpc gaan bouwen? Ik ken er geen. Alleen een handjevol geeks, en die markt is zo klein dat niemand er producten voor ontwikkeld. Waarom zou je ook, als ze zelf hun producten "ontwikkelen"?

Voor de rest van de wereld zijn er voorgebakken oplossingen, zoals de cloud, die voor een heleboel zaken niet geschikt is, maar voor TV juist wel. Hoeveel mensen ken jij die er echt wat om geven waar hun programma's opgeslagen worden? Biedt het echt zo veel meerwaarde om het op een lokale schijf je hebben?
Voor mij helemaal niks, ook al ben ik een van die geeks die graag controle heeft. Ik bewerk mijn documenten niet online en muziek doe ik puur met lokale mp3 bestanden, niks cloud. En toch interesseert het me voor programma's dan weer helemaal niet. Gewoon omdat de use-case anders is. Programma's kijk je een keer, en daarna kijk je weer wat anders. Waar het vandaan komt, who cares, zolang het maar op het scherm staat.

Maar goed, neem vooral niks aan van mij, ik heb niet eens TV. TV is irritant. Ik gebruik de HDTV alleen als monitor, om downloads en internetmedia te bekijken. Ik zit nog steeds te wachten op een service waarmee ik de media die ik nu download makkelijk kan streamen in goede kwaliteit, en werkt op linux, mac en ps3 (dus geen windows-based drm rotzooi). Dan hoef ik ook niet meer moeite te steken in downloads die ik zelf op moet zoeken, er op wachten en plek op de harddisk innemen. Een cloud dienst dus ja, waar jij blijkbaar een hekel aan hebt.
En als KPN er mee stopt o.i.d. dan ben jij je verzameling TV programma's kwijt. Daar ga je dan met je cloud.
Ultiem leg je je belangen in de handen van een bedrijf waarvoor jij slechts een nummer bent.
In het gebied van de gemeente rijssen-holten is een gebied met slechts een paar woningen buitenaf die ook geen kabel mogelijkheid hebben, op internet was men ook slecht af door erg lange kabels waardoor snelheden destijds boven de 3Mbit vrijwel niet haalbaar waren.

En daar kwam de verandering door reggefiber, het gebied met een woning of 20 is aangesloten op glasvezel -in 2006 zoiets- en deze mensen zijn dolblij dat ze na jaren en jaren achtergesteld te zijn eindelijk een goed signaal hebben op alle fronten. Dit alles terwijl de zendmast van markelo in hun blikveld ligt.

Pas daarna en later kwam in het gemeentelijk gebied glasvezel als de vraagbundeling groot genoeg was.

Maar dat kleine dorpje wat het niet eens was maar slechts een buurtschap had glasvezel tv en internet. En dat allemaal in het oosten van het land.

Tuinman je ageert wel maar je zit er zelf dus ook falikant naast.
En glasvezel is geen onzin, waar je dat weg haalt is mij een raadsel.
Je laatste zinnen laten juist zien dat je uit eigen visie spreekt en niet algemeen maatschappelijk en of gebruik.
Laat me raden je woont in een gebied waar glasvezel niet doorgaat.
de regionale kranten staan vol met 'ga ook voor galsvezel' vele malen sneller, etc. etc.

a. die snelheid halen ze nooit
b. de gebruiker weet vaak niet eens hoe snel ze al kunnen internetten
c. de snelheid is onnodig

ze maken er een 'zie ons hip zijn'campagne van zonder echt technische voordelen te noemen

15 jaar geleden hadden ze het al over glasvezel en toen ging het ook al mis.
Over glasvezel haal je wel de volledige snelheid die weergegeven word hoor!
Snelheid is voor veel mensen wel nodig aangezien ze met steeds meer apparaten video's streamen en er dus een bandbreedte te kort ontstaat bij vele die zeggen maar ik internet alleen, ik download nooit.
Even voor de feiten dan maar;
98% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een kabelaansluiting die geschikt is voor breedband-internet.
(http://www.nlkabel.nl/nl/Home/Cijfers-en-feiten.aspx)


En waarom vind je glasvezel dan onzin eigenlijk? Want dat word er niet doorheen gedrukt, dat gaat bijna democratisch, genoeg mensen voor dan word het aangelegd. En daarnaast is de snelheid/kwaliteit gewoon veel hoger dan bij kabel/telefoonlijn.

Nou uuuh, ik denk niet dat heel veel zelf een HTPC bouwen, veel zullen er inderdaad wel bijv via de upc een decoder met HD hebben ja.

Ooh en de video band was ooit de standaard nu niet meer en dat is dus ook een intens probleem?
ik heb het ook over it-ers, of geeks hoe 1 persoon ze noemt

en nogmaals, het verschil tussen een videoband en een dvd

is iets anders dan het verschil tussen analoog en interactieve televisie

het blijft digitale televisie, dat het interactief is is een gimmick en bijzaak

ik koop een televisie ook om haar beeldkwaliteit in plaats van de apps
Nee maar je hebt het over blu-ray is het zelfde als interactieve tv. Nou dus je vind het wel een probleem dat we steeds beter dingen krijgen, want blu-ray word de nieuwe standaard.

Voor velen is het interactieve deel wel meteen een toevoeging hoor, met het terug kijken van programma's.

Dat jij daar persoonlijk niks in ziet ligt bij jou niet bij het volk.
Blu-ray is en wordt geen nieuwe standaard. Distributeurs bieden het aan als luxe net als 3d films. De techniek van dvd en blu-ray is hetzelfde. En dan heb ik het als filmhobbyist nog niet eens over de nadelen een blu-ray transfer (grain, macroblocking), maargoed, we wijken af.

Persoonlijk vind ik interactieve televisie niks, en ik zie bij vrijwel iedereen die ik ken of hoor hetzelfde. Dat ze het een keertje gebruikt hebben en daarna niet weer. Het is niet zo innovatief als een media center, laptop of een tablet dat kan.
Dual core is toch ook de zelfde techniek als een single-core processor, toch is het wel de standaard geworden. Ik begrijp je argument dus niet zo goed.

En het hoeft toch niet perse innovatief te zijn om een toevoeging te zijn?
Je kunt je het beter vergelijken met dual core en quad core.

Veel denken tegenwoordig dat je quad core moet hebben, terwijl 90% van de pc gebruikwers geen quad core nodig heeft.

het hoeft iid niet altijd innovatief te zijn, maar je mag je wel inlezen wanneer iets een vervanger is of gewoon een optie
Anoniem: 319464 @deTuinman1 mei 2013 17:59
Protesteren tegen de onzin van glasvezel? Waanzin, van mij mogen ze tv en telefonie kables uit de grond trekken en alles voorzien van glasvezel. Correctie, tot de wijk centrales is alles glasvezel. Alleen die laatste paar meters naar onze huizen zijn voorzien van die pauper groene kabels. Hopelijk stoppen ze daar snel mee, zonder veel moeite kan iedereen glasvezel krijgen.

Jammer dat ik niet meer in Eindhoven woon, maar daar had ik 100mbit inclusief tv en telefonie voor 50 euries in de maand.
Als men graag een verdubbeling van de snelheid zou hebben, zouden ze wel een duurder pakket hebben gekozen. Uiteraard is men niet blij als ze gewoon af en toe internet gebruiken om te kijken wanneer de trein vertrekt (en die groep is nog best groot), en 's avonds gewoon even bij wil komen voor de TV voor een zo laag mogelijk maandbedrag, en je maakt dit maandbedrag 1.5x zo hoog. Hebben ze al het duurste pakket, kunnen ze altijd terug als alle pakketten een snelheidsverdubbeling krijgen voor 1.5x de prijs en zullen er inderdaad niet veel klachten zijn.

Ook geef je aan dat digitale TV er niet doorheen wordt gedrukt, maar het wordt wel de nieuwe standaard en het oude verdwijnt. Als het er niet doorheen wordt gedrukt en men het oude ook nog voordelig kan krijgen, hoeveel mensen stappen er dan over? Is die oude standaard welke voor veel mensen gewoon werkt schrappen dan niet er doorheen drukken? Veel mensen hebben meerdere TV's en opnameapparatuur thuis, en willen dat simpelweg niet moeten vervangen. Zeer begrijpelijk lijkt mij.

Uiteraard is het standpunt van KPN dat digitaal de toekomst is en het te duur is om een analoog netwerk te onderhouden ook begrijpelijk, maar compenseer dan je klanten door een deel van de besparingen die het met zich meebrengt om het oude netwerk weg te doen, door te geven in de vorm van gratis of zeer gereduceerde ontvangers voor hoeveel TV's je ook hebt. Of gebruik een standaard, die al in veel tegenwoordig verkochte TV's zit, zoals CI. Verdien je makkelijk terug door de besparingen van het hebben van één netwerk.

Nee, KPN vertoont liever Comcast praktijken dan naar de klant te luisteren. De klant wil niet dat je het hun onmogelijk maakt een verbinding makkelijk te delen over meerdere TV's en radio's. De klant wil niet alle kabels te hoeven vervangen. De klant wil niet dat je deep packet inspection doet op je telefonienetwerk. De klant wil niet meer betalen voor basic services. De gemiddelde klant is al lang blij als ze gewoon TV kunnen kijken zonder storingen, gewoon google op kunnen, en gewoon kunnen bellen; dat alles zonder zelf thuis iets te hoeven veranderen en zonder op de vingers te worden gekeken. KPN heeft dat niet door...
Dat is maar hoe je het bekijkt en hangt af van wát je bekijkt. Ik kijk bijvoorbeeld zelf vrijwel alleen Nederland 1, 2 en 3. Een enkele keer kijk ik RTL, verder kijk ik geen televisie. Als je het heel sec bekijkt was je "vroeger" dan eigenlijk het beste af met televisie via de ether. Digitenne is dan een prima digitaal- en betaalbaar alternatief.

Bovendien is het een goede oplossing voor buitengebieden, als oplossing voor het niet hebben van een vaste plaats/aansluiting (camping bijvoorbeeld) of voor studenten (lage prijs, maar ook flexibel als je een nieuwe kamer krijgt of iets dergelijks).

-edit-
om de een of andere reden is deze reactie niet onder het goede bericht gekomen. is reactie op @spaceboy.

[Reactie gewijzigd door pprs op 23 juli 2024 07:42]

Ik vind de prijsverhoging fors, het prijsvoordeel tov de kabel (waar het ooit allemaal om begon, destijds € 6,95 p/m) dreigt zo weg te vallen. Kunnen ze geen diversificatie in het zenderpakket doorvoeren, zodat je voor de standaard zenders bedrag x betaalt en voor het hele pakket meer? Dan heb je tenminste nog keuze.
Van de andere kant houdt niets je tegen om het abo op te zeggen. Mijn ouders hebben dat ook gedaan en kijken nu alleen nog 1, 2, 3 en de regionale omroep. Is voor hen prima en kost helemaal niks.
Dat is maar hoe je het bekijkt en hangt af van wát je bekijkt. Ik kijk bijvoorbeeld zelf vrijwel alleen Nederland 1, 2 en 3. Een enkele keer kijk ik RTL, verder kijk ik geen televisie. Als je het heel sec bekijkt was je "vroeger" dan eigenlijk het beste af met televisie via de ether. Digitenne is dan een prima digitaal- en betaalbaar alternatief.
Precies. Ik kijk eigenlijk alleen maar zo nu en dan wat sport en wat docu's, en heb een oude koelkast-tv. Ik heb een aantal jaren geleden mijn upc opgezegd en een goedkoop DVB-T tunertje gekocht. Maandlasten zijn nul en het werkt prima voor mij.

[Reactie gewijzigd door zacht op 23 juli 2024 07:42]

Anoniem: 126717 @spaceboy1 mei 2013 11:02
Vergeet niet dat Digitenne ook veel wordt gebruikt op de plezier- en beroepsscheepvaart.

Digitenne kostte een paar jaar geleden nog 7.50, dus is in die korte tijd 67% duurder geworden zonder extra investeringen?
En in auto's/bussen/caravans e.d.
Ik denk dat het vooral ideaal is voor mobiele situaties. Voor een vaste thuisaansluiting zou ik toch echt iets bekabelds doen, of anders hopelijk binnenkort gewoon via internet op de een of andere manier.

Ik snap eigenlijk niet dat er niet een soort abbotje is om tv te kijken via je internetaansluiting. eventueel met een soort kastje om het op je tv te kunnen kijken...
Ik vermoed dat je dat ergens best wel snapt, want met "een soort abotje" komt voor KPN natuurlijk te weinig binnen. Vandaar deze verhoging (en laat ik het dan maar niet hebben over de abo-kosten van mobiele abonnementen bij ze tegenwoordig).

Verder ben ik heel benieuwd hoe de KPN deze verhoging denkt te kunnen rechtvaardigen, want ondertussen ben ik nog steeds een klant waartegen de helpdesk niet anders kan zeggen dan "Sorry meneer, u woont in niet ondersteund gebied. Wij kunnen u niets garanderen". En nee, het is niet een hutje op de hei maar gewoon een bovenwoning in een dorp met 20.000 inwoners (wel in Oost-Groningen).
De kwalitieit was ook echt beneden peil (mocht blij zijn met max. 20% signaal) en dat werd niet beter toen die mast in Smilde neerging. Dat zou weer goed moeten zijn, maar ik kan dus geen klant meer worden.
Laaienlichters zijn het, als er niet genoeg aan je te verdienen is kun je het wel vergeten.
Dat geldt hier net zo goed voor het upgraden van wijkcentrales overigens, want dochter Telfort houdt me nu ook al 2 jaar een worteltje voor, maar waar ik voor 20 MB betaal is meer dan 8 MB niet mogelijk. Dat terwijl ik zo een iptv abo van ze af zou willen nemen. Maar ja, daarvoor is de centrale niet up to date en die gaan ze voor mij alleen niet upgraden.
Nee, ben geen fan van ze, maar moet ook zeggen dat ze me niet al teveel redenen hebben gegeven om dat wel te zijn.
Deze prijsverhoging is imo dan ook totaal niet te verantwoorden en buiten proportie, want wat krijg je er nou "meer" voor?
Anoniem: 505261 @SuBBaSS1 mei 2013 13:01
Kpn moet ook nog die 1,35 miljard euro voor de zendfrequenties afbetalen...

Je hebt helemaal gelijk. Oplichters en zakkenvullers. De echte criminelen overvallen geen bank, ze werken er. Dit geldt ook voor KPN.
UPC heeft dat wel, met HorizonTV.
woon in het buitengebied, geen kabel, en internet max 6mb, digitenne heeft hier echter uitstekend beeld en nooit storingen, prima oplossing dus, en nee, ben niet bejaard.
3x raden je zit op de gemeente grens en geen van bijde gemeents geeft om je.
Klinkt bekent te ver van wijk centrale voor adsl2 geen glasvezel te ver weg voor vdsl geen kabel.
Je zou er bijna voor verhuizen maar hier heb ik wel lekker de ruimte.

KPN digitene is geen goed alternatief ook de reden waarom wij het hebben er is niks anders.(behalve sateliet)

[Reactie gewijzigd door maarten12100 op 23 juli 2024 07:42]

En wat is er dan mis met satelliet? Vooral nu met die prijsverhogingen is satelliet veel betere prijs-kwaliteit verhouding.
Voor mensen die niet zo vaak TV kijken is het nog best prima prijs-kwaliteit anders. Je kunt eventueel vrij gemakkelijk met een aantal mensen samen een abonnement doen (max 3 kastjes per abonnement).
Hiermee kom je dan op grofweg 7 euro per maand per persoon (12,50 abo, 2x 4 euro voor extra decoders), wat nog steeds ruim goedkoper is dan een kabel abonnement nemen.

Kwaliteit is hier ook best prima. Tuurlijk haalt het het niet tegenover digitale TV, maar ik heb hier (Delft) gewoon prima signaalsterkte, en prima beeldkwaliteit. Ook geen last van haperingen of dergelijke.

Vwb het bericht: Dat is best wel een forse prijsstijging. Volgens mij proberen ze sowieso mensen van de Digitenne af te krijgen naar de interactieve TV, elke keer als ik de helpdesk ergens voor nodig heb krijg ik weer de vraag van "goh, wilt u niet overstappen naar interactieve televisie?".

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 23 juli 2024 07:42]

Heeft niets met bejaarden te maken, er zijn nog genoeg boerderijen (zoals die van mijn schoonouders) waar geen kabel is. Digitenne is dan een van de weinige (betaalbare) oplossingen om nog een beetje fatsoenlijk TV te kunnen kijken.

Het zou natuurlijk mooier zijn als men er gewoon kabel neer legt, maar dat vinden die bedrijven dan weer te duur of niet rendabel. :|
Tot een maand geleden gebruikten wij het nog. Sinds kort overgestapt naar Telfort. Moet zeggen dat Digitenne het bij ons lang niet slecht deed. Ik wou gewoon HD kunnen ontvangen, vandaar de overstap. Dat en een HDMI aansluiting ipv scart...
Dus je hebt liever zoveel digitale kanalen waar je misschien 2 kijkt, daarnaast betaal je voor klassieke kabel tv en Digitaal.

En daarnaast als je bepaalde films wilt zien moet je ook nog individueel voor betalen, terwijl op lange termijn Digitenne met een Blu-raytje tussen door goedkoper is. Duurt misschien wat langer.

Maar lijkt me toch wat kost efficienter.
bij heel veel mensen KAN het nog niet anders omdat de voorzieningen of omstandigheden dit niet toelaten. Deze mensen zullen hoe dan ook furieus uithalen naar KPN.
Als je zo achteraf woont als ik heb je (volgens mij) maar twee mogelijkheden:

- Canal Digitaal
- Digitenne

Canal Digitaal vind ik echt prut. Heb er echt genoeg kloterij mee gehad. Plus het is gewoon erg duur qua apparatuur.
Ik heb nu thuis 4 digitenne ontvangers, en ik betaal per maand nog niet eens 20 euro.

Ik ben een blije digitenne gebruiker

Oja, en ik woon niet in een caravan. En ik ben verre van bejaard
Heb hier gewoon in de stad digitenne thuis. Wij doen het nog met een oude 37cm beeldbuis (dus geen platte), dus qua kwaliteit maakt het niets uit, de TV kan toch niet beter. Verder was het tot nu toe de goedkoopste optie om TV thuis te krijgen.

Interactieve TV interesseert me geen biet, wil ik iets terugkijken dan neem ik het wel op of gebruik ik uitzending gemist oid.

Door deze prijsstijging wordt het volgens mij wel duurder dan TV bij Telfort afnemen in aanvulling op het internet abo wat ik daar al heb, dus daar ga ik nu zeker weer eens naar kijken.
Ik heb ook nog Digitenne met een 50" TV, eigenlijk vooral omdat het zo goedkoop is en ik eigenlijk nooit meer TV kijk is het best intressant.

Dat houd nu op natuurlijk voor mij maar voor veel mensen is het intressant omdat je het overal mee kunt nemen. (Camping/Boot)
Gezien een groot deel van de bevolking uit bejaarden bestaat, kan dat dan best nog wel eens een flink aandeel zijn.

Vreemd, ik reageer op spaceboy (bovenaan) maar het lijkt nu of ik op Step reageer.

[Reactie gewijzigd door dcl! op 23 juli 2024 07:42]

Heeft niets met bejaarden te maken maar met mensen die geen behoefte hebben aan HD en ingewikkelde constructies met decoders etc. Ik heb hier een Ziggo analoog abbo met gewone TV's in huis. In 3 jaar tijd van 34 netten naar 25 netten met wel jaarlijkse verhogingnen, ofwel ook een 30% stijging in abbo kosten. Ondanks dat een 2e kamerlid hierover een zwartboek heeft opgesteld is er niets aan te doen.
Zelf ben ik een aantal jaren overgestapt van UPC naar Digitenne, vooral omdat we vrij weinig reguliere tv kijken en ik wou besparen op mijn tv-, internet- en telefoniekosten.
Daarnaast was KPN toen gewoon de helft goedkoper (€ 7,50 tov. € 16,- voor UPC basis).
Omdat ik binnen niet echt denderend signaal heb, heb ik een buitenantenne moeten plaatsen.

Maar ik ben intussen ook al met m'n tweede decoder bezig. En met deze prijsverhoging ben ik niet blij.
Voor mij een moment om eens alle aanbieders naast elkaar te leggen.
Herkenbaar.
Met een ouderwetse beeldbuis was Digitenne toch echt de goedkoopste oplossing. Ondertussen is die bijna overleden en word een "nieuwe" TV met een iets groter beeld erg betaalbaar en aantrekkelijk.

Blijkbaar wil KPN ook graag dat je overstapt, want het staat bij de FAQ: http://www.kpn.com/web/show/id=2915746#tabcontent3, dit is HET moment om over te stappen op digitale televisie.

Alleen jammer voor ze dat ze niet echt de goedkoopste zijn en dit soort prijsverhogingen ook niet in hun voordeel zijn.
Exact mijn situatie.

Ook goedkoop ingestapt vanwege de prijzen destijds en nam de kwaliteit voor lief maar dit is echt absurd!
Dan maar naar de digitale kabel voor € 18 per maand... Of Free to air..
Zit nu nog vast aan mijn internetprovider maar ik kan bij UPC tegen die tijd gewoon een totaalpakket aanbieding nemen.
( en ik ben dat blokjes voetbal ook wel een beetje zat :+ )
Hoe dan ook, ik ga geen € 12.50 voor digitenne betalen...

Haha, deze is ook leuk:
Besparen met Digitenne

Digitenne is de voordeligste manier van televisie kijken:

Digitenne vanaf € 12,50 p/m
Kabel vanaf € 16,80 p/m
Schotel vanaf € 9,95 p/m
??
http://www.digitenne.nl/digitenne-kosten/

-edit- Zo, weg per 30 juni, nu nog maar even kijken wat ik dan doe. Probeer eerst wel Free to -air, kan ik daarna altijd nog wat nemen eventueel.

[Reactie gewijzigd door Humma Kavula op 23 juli 2024 07:42]

Yup, ik ben ook jaren geleden overgestapt omdat ik te weinig tv kijk.

Heb echter net een halve maand geleden Digitenne opgezegd ==> ben sinds die datum aangesloten op Glasvezel en heb nu dus een abonnement van TV via Glas.

Net op tijd dus :*)
KPN geeft geen duidelijke reden waarom alleen het abonnement voor Digitenne zo wordt verhoogd.
Van €6,95 in 2007 naar €12,50 in 2013. Zonder reden? Gewoon, omdat het kan?
Sterker nog het begon op 6 euro met meer zenders en mogelijkheden .....

KPN zit echter met een probleem en dan is namelijk dat de ferquentie volzit, meer als 20 zenders valt eigenlijk niet aan te bieden. Wanneer je bijv. eredivisie live op je pakket neemt krijgt je normaal 4 kanelen erbij, heb je digitenne dan krijg je er maar 2 omdat KPN er niet meer kan leveren over het beschikbare signaal......

Als ik eerlijk ben zou ik niemand digitenne aanbevelen behale als je in je caravan of camper tot nog wat tv wilt kijken ...... echter moet je dan direct een jaar contact afsluiten terwijl je waarschijnlijk niet 12 maanden in een camper leeft. In de stad zie ik sommige mensen ook gebruik maken van digitenne omdat het makkelijker zou zijn als een kabel trekken. Helaas ziet je bijna elke vrachwagen letterlijk in je beeldrijden...
Ik heem aan dat we voor deze prijsverhoging dan wel HD terug krijgen?
Anders is dit echt de gek voor woorden.
Het Nederlandse DVB-T netwerk is niet ingericht voor HD-TV, dus: Nee, wel betalen, geen HD-TV. Voor HD-TV "uit de lucht" moet je in Frankrijk of in Engeland zijn, hier kost dat te veel bandbreedte, teveel moeite en te veel geld. De KPN wilde zelfs in aanvang dat ook N1,2,3 en de regionale TV achter de decoder ging. Nou ja.. vooruit ééntje mag dan wel vrij voor calamiteiten... Uiteindelijk haalden ze wel bakzijl want de mediawet staat dat eenvoudigweg niet toe:-)
Als je zonder reclametelevisie kunt, heb je gelukkig geen kaartje nodig.
Misschien als iedereen zijn abonnement gewoon opzegt, gaat er wat veranderen, misschien ook blijven dan alleen de publieke omroepzenders actief en moet de commercie zijn eigen masten met zenders gaan neerzetten en onderhouden, net als bij de telefonie en internetvoorzieningen. Misschien ook dat DVB-T in de nabije toekomst helemaal verdwijnt en straks alleen nog via het internet verspreid zal worden. Wat DVB-T zenders vervangen door GSM-palen... De KPN houdt zijn dikke vinger toch wel in deze pap.

Als je ontvangst ruk is, zet dan een beter antenne neer. Een antennetje bij mij in de kamer levert geen beeld op maar hetzelfde antennetje op zolder onder het dak een storingsvrij beeld. Die dingen in je vensterbank is niks als die TV-paal een kilometer of 10 van je af staat...
Als je ontvangst ruk is, zet dan een beter antenne neer. Een antennetje bij mij in de kamer levert geen beeld op maar hetzelfde antennetje op zolder onder het dak een storingsvrij beeld. Die dingen in je vensterbank is niks als die TV-paal een kilometer of 10 van je af staat...
Als er tussen de zendmast en jouw woning een brede strook water*1en een hoog gebouw staat, gaat een grotere antenne niet echt helpen, tenzij je daarmee ruimschoots boven dat gebouw uitkomt. Bij ons is één flatgebouw meer dan 20 verdiepingen (79 meter), en de andere staan opgesteld in linie zoals soldaten aan het front: er mag niets door en vanaf zendmast Goes komt er eerst nog 5km zout water
.
Ik zie de gemeente nog geen toestemming geven voor een antenne van meer dan 80 meter. Kost ook een leuke cent om zo digitenne te kunnen ontvangen. Niet echt een optie dus. Effectief is er in de hele stad nauwelijks tv-signaal.

*1
Mij is ooit verteld dat het water het signaal naar beneden trekt. Combineer However, various atmospheric conditions often cause the normal path of FM and TV signals to be bent downward, returning the signal to the surface of the Earth, met Temperature inversions occur most frequently along coastal areas bordering large bodies of water. This is the result of natural onshore movement of cool, humid air shortly after sunset when the ground air cools more quickly than the upper air layers. The same action may take place in the morning when the rising sun warms the upper layers. en het moge duidelijk zijn dat er zeker effect is. Zie ook:
Nederlandse uitleg
Atmosferische omstandigheden (mist, regen) hebben ook effect.

Op een bootje op de schelde is digitenne dan weer prima.
Ik vind het vreemd dat een dienst waarvoor geen concurrentie bestaat (free to air), 30% in prijs kan stijgen. Moet hier geen toestemming voor gevraagd worden? Het lijkt alsof KPN in de afgelopen jaren onvoldoende geinvesteerd heeft in deze dienst, Nu geconfronteerd worden met hoge kosten om dat in te halen en dus de prijzen met maar liefst 30% verhogen. Wanneer straks die investeringen gedaan zijn, gaat het abbonnement echt niet meer naar beneden.
De definitie van "er bestaat concurrentie" hangt helemaal af van wat de politiek op een gegeven moment handig uitkomt, en daarbij tellen ook de bedragen die de belanghebbende onder tafel naar de politici afschuiven.
KabelTV : de gebieds-monopolies zijn volkomen gerechtvaardigd, want er zijn voldoende alternatieven zoals Digitenne en tegenwoordig Internet-TV
Spoorwegen : het moet op de vrije markt met gedwongen concurrentie, want blijkbaar is weg-, lucht- en watervervoer geen echte concurrentie.
Er is ook televisie via satelliet, kabel, glas en DSL. Verder kan je ook televisieprogramma's kijken via 3G/4G, dus concurrentie te over.
FTA is gratis. Het gaat om de rest van het pakket (de commerciele zenders, buitenlandse zenders).

Dat gezegd hebbende, 30% klinkt enorm, maar 2,50 Euro is bij bv. UPC een kostenstijging waar niemand twee keer naar kijkt...

Ik heb digitenne, en inderdaad is de beeldkwaliteit niet bijster goed, maar goed genoeg om te kijken. De kosten van een UPC abo liggen velen malen hoger, en mijn ervaringen met hun beeldkwaliteit zijn ook niet zodanig dat ik daar veel meer voor wil betalen.
(Om nog maar te zwijgen van hun 'service')
Free to air gaat ook 30% omhoog. maar omdat dat al gratis was, blijft het gratis..

En concurentie is er, ooit van sateliet gehoord? :)
Ja... Ik heb in mijn vorige huis een schotel aan de muur gehad.
Met het formaat schotel dat ik met goed fatsoen kon ophangen had ik bij slecht weer een slechter beeld dan met digitenne.

Nadat mijn tweede diseq de geest gaf heb ik niet meer de moeite genomen om verder te gaan met die techniek...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.