Ministerie maakt regels 2,6GHz-veiling bekend

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de regels bekendgemaakt voor de veiling van 2,6GHz-frequenties. Na twee jaar moeten providers die de maximale frequentieruimte hebben, een netwerk hebben ter grootte van Amsterdam.

Uit de veilingregels blijkt dat bedrijven die de maximale frequentieruimte hebben bemachtigd, na twee jaar een netwerk gebouwd moeten hebben dat een gebied ter grootte van Amsterdam dekt. Na vijf jaar moet de dekking zijn uitgebreid tot een gebied iets groter dan de provincie Utrecht. Bij de umts-veiling was die 'ingebruiknameverplichting' veel strenger. Providers moesten na een aantal jaar alle snelwegen en steden met meer dan 25.000 inwoners voorzien 3g-dekking.

Omdat er minimaal zes frequentiebanden worden geveild, is er ruimte voor drie nieuwe telecomproviders. Daarbij gaat het ministerie ervan uit dat de huidige providers KPN, Vodafone en T-Mobile in ieder geval mee zullen bieden op de frequenties. Drie mogelijke nieuwkomers zijn Tele2, UPC en Ziggo, die al eerder aangaven interesse te hebben in de frequenties. Het maakt niet uit welke techniek een bedrijf wil gebruiken met de verkregen bandbreedte, al liggen de 4g-technieken lte en wimax het meest voor de hand.

De veiling verloopt online. Volgens het ministerie is de veiling zo opgezet dat biedingen niet zo hoog oplopen dat bedrijven in financiële problemen komen. Deze 'combinatorische klokveiling' werkt in twee fasen, waarbij de biedingen in kleine stapjes omhoog gaan.

De 2,6GHz-veiling staat op de agenda voor het eerste kwartaal van 2010. De veiling is al diverse malen uitgesteld en stond oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2007. Het laatste uitstel was volgens het ministerie te wijten aan een motie van de Tweede Kamer, waarin gevraagd werd om ruimte voor nieuwkomers te reserveren. Van de beschikbare 190MHz is 135MHz gereserveerd voor nieuwkomers.

Het is niet de enige veiling de komende tijd: de komende vijf jaar worden naar verwachting onder meer ook de gsm-frequenties opnieuw ter veiling aangeboden. Daarnaast zijn de oude frequenties van Telfort vrij, nadat KPN die eerder dit jaar teruggaf. Ook is de frequentieruimte die vroeger werd gebruikt voor analoge televisie nog vrij. Momenteel gebruikt KPN dat alleen voor zijn dvb-netwerken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-10-2009 • 10:00

37

Reacties (37)

37
37
26
0
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 48923 27 oktober 2009 10:03
Bij de umts-veiling was die 'ingebruiknameverplichting' veel strenger. Providers moesten na een aantal jaar alle snelwegen en steden met meer dan 25.000 inwoners voorzien 3g-dekking.
Dus de dekking gaat nog slechter worden?

@Xaverius,
Dat bedoel ik natuurlijk ook. Snap best de UMTS niet slechter zal worden maar 2.6 GHz dus wel in verhouding. Het is immers niet verplicht om een goede (wat dat ook mag zijn) dekking te hebben,

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 48923 op 25 juli 2024 07:52]

Ik denk het wel. Ik heb gelezen dat het bereik bij hogere frequenties steeds kleiner wordt. De telco's klagen nu al dat ze voor UMTS problemen hebben om genoeg masten te plaatsen. Die masten mag je namelijk alleen plaatsen met een vergunning.

Maar op zich hoeft het niet dramatisch te zijn wanneer je terug kunt vallen op de oude frequenties (UMTS, GPRS). Voor nieuwkomers kan het wel een probleem zijn.
Hoe hoger de frequentie, des te minder het zich gaat gedragen als radio en des te meer als licht. Door gebouwen en muren heen stralen wordt moeilijker naarmate de frequentie hoger is en ook zullen objecten in de zichtlijn met de zender sneller de radiogolven absorberen.
Maar die oude frequenties (gsm) willen ze zo snel mogelijk uitfaseren terwijl dat eigenlijk de basis is, en de nieuwe nog niet overal dekkend zijn.
Integendeel, er is juist recent op EU niveau besloten dat frequenties die voorheen alleen voor GSM gebruikt mochten worden nu ook voor 3G gebruikt mogen gaan worden.

De komende jaren zullen 3G en 4G steeds populairder worden terwijl 2G minder populair zal worden. Zo'n besluit is dus zeer begrijpelijk.
Lezen is ook een vak, de dekking van umts wordt niet slechter alleen wordt er bij de 2,6 GHz een "goede dekking" niet gevraagd. De specifieke eisen zijn inderdaad niet al te streng, dat vind ik ook.

[Reactie gewijzigd door Xaverius op 25 juli 2024 07:52]

Zo slecht dat het voor mij dus de komende 10 jaar als volkomen onbruikbaar bestempelt mag worden. Geen dekking in het dorp waar mijn zus woont, in het dorp waar ik werk, (utms/3g thuis dus wel na 7 jaar) op de weg de weg daar tussen (sta in de file, heb panne) niet, dus je kan anwb-wegenwacht ook niet bereiken daarmee.
Ik begrijp niet dat er nog weer nieuwe frequenties geveild moeten worden?

Bieden de huidige frequenties niet voldoende ruimte voor de verschillende aanbieders?

Gaat het dataverkeer zo groeien dat er extra frequenties bij moeten komen?

Al met al wordt de ether meer en meer vervuild. Ik vraag me ook af hoe gezond dit allemaal is.
4G is sneller dan 3G en extra snelheid is altijd aantrekkelijk, zeker voor mobiel internet. Op abonnementen die extra snelheden bieden wordt het meeste verdiend.
Er zijn de afgelopen jaren wel wat legacy signalen uit de lucht gehaald, dus met de vervuiling wordt het niet erger.

Wat mij wel verbaasd is dat het rijk 6 frequenties verkoopt voor 3 zekere en 3 onzekere partijen, dat is dus heel simpel en goedkoop voor die providers.
Daarnaast zijn de dekking regels echt drama. 3G is nu aardig gedekt, 3.5G is nog behoorlijk ruk. Dan moet je bijna op de mast staan.
Met 4G en een dergelijke regelgeving duurt het nog heeel lang voordat iedereen overal mobiel kan internetten met 20mbit.

licht offtopic: Gelukkig staat VDSL2 voor de deur en is er eindelijk sinds de introductie van ADSL2+ weer een stevige concurentie strijd gestart met eurodocsis3. De glasvezelprojectjes laten allemaal op zich wachten en zijn erg beperkt beschikbaar.
Hopelijk gaat de 4G techniek ook een stevige concurentie strijd opleveren tussen de verschilende providers, want vooral dataverkeer is gewoon te duur op het mobiele net.
Het is slecht nieuws dat de regels zo slap zijn, maar de providers kunnen natuurlijk altijd hun eigen verantwoordelijkheid nemen door de dekkingsgraad groter te maken. Zeker als er ook nog 5 andere partijen komen zal dat wel gebeuren om de concurrent een stapje voor te blijven.
Nou sorry hoor, als een gebiedje niet rendabel is dan slaan ze het echt wel over als het buiten de regels valt.

En er zijn 6 partijen, maar er kunnen er maar 3 gebruik maken van deze 2.6Ghz frequentie..

verkeerd gelezen sorry!

[Reactie gewijzigd door Mister_X op 25 juli 2024 07:52]

Volgens mij zijn er 3 grote partijen en 6 plekken beschikbaar. Dat laat ruimte voor 3 nieuwkomers. (Zo staat het ook in het artikel).
Waar ik woon is niet eens knap 3G dus ik verwacht ook niets beters ... wel lekker incasseren overheidje, kunnen we weer een beetje van de staatsschuld aflossen, (weetje hoeveel geld hier op verdient word, en weet je wat de winst marge is............).
Er zijn niet zoveel gebieden in Nederland waar de 3G dekking echt bedroevend is.

Deze afbeelding laat de dekking van het T-mobile 3g netwerk zien. Nederland is behoorlijk roze :)

Dat er wat zwakkere eisen worden gesteld aan deze veiling komt waarschijnlijk door het huidige economische klimaat. De frequentie wel veilen, maar aanbieder rustig de tijd geven om uit te rollen is geen slecht idee.
Die plaatjes moet je niet te nauw nemen, in praktijk valt het echt vies tegen!
Dat kaartje sluit niet echt aan bij wat ik altijd hoor van T-Mobile gebruikers....
Met 'dekking binnen' bedoelt T-Mobile dat er ergens in het huis een plek te vinden is waar je ontvangst hebt. Ofwel, bij mij in de woonkamer heb ik geen bereik - maar ja, ik mag niet klagen omdat ik op de zolder en in de slaapkamers wel bereik heb...

Dus nee, die kaart moet je niet te positief interpreteren.
Inderdaad, de 3G dekking van zowel vodafone als t-mobile is in Friesland een drama!
MIjn Telefoon (Nokia E66) pakt vaker een GPRS verbinding van een 3G verbinding, omdat deze simpelweg niet beschikbaar is. Ja, als je heel veel moeite doet en je telefoon op een bepaalde plek op een bepaalde manier legt heb je soms kans dat hij alsnog 3G pakt, maar het netwerk is wel bedroevend.

Bij mij thuis heb ik gelukkig wel een extreem goede 3G dekking en vaak zelfs 3.5G (HSDPA). Dus mocht Telfort internet weer eens dood gaan, dan kan ik prima via mijn telefoon internetten!
Hmm, ik heb daar nog nooit last van gehad. Mijn E71 heeft samen met mij al heel wat gekke plaatsen van Nederland bezocht, en heb altijd gewoon een fatsoenlijke 3G verbinding. (vodafone).

Maargoed, ervaringen wisselen per telefoon en provider, dus mijn voorbeeld zal, net als dat van jou, niet representatief zijn voor alle gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 25 juli 2024 07:52]

En waar is het niet rose: Waddenelanden (kom ik nooit), Rond Den Helder (kom ik nooit)en....
Regio Breskens-Cadzand-Retranchement-Sluis-Aardenburg toch wel een gebied van 20×20 kilometers, dus bij elkaar ongeveer 400km².

En verder een heleboel gebiedjes die te klein zijn om fatsoenlijk weer te geven op dat kleine kaartje, precies zoals Mister_X en maceddy2004 hieronder al aangeven:
Voornamelijk in Brabant, Limburg en langs de grens met Duitsland.
Ik denk dat de winst bijna 100% is, aangezien de "frequeties" er nou eenmaal zijn, het enige wat ze moeten doen is wat papierwerk....
precies, best schandalig eigenlijk, hier gaan echt miljarden doorheen, wat gewoon 100% (op wat administratie kosten en gratis pennen voor de contract ondertekenaars na) winst is, wat verdient word op 'lucht', ja tuurlijk moet er controle plaatsvinden wie wat de lucht in stuurt ... maar die miljarden moeten wel weer terugverdient worden (plus winst natuurlijk!!), dus behalve de frequentie kosten verdient de overheid ook weer extra op al die belastingen die ze in de jaren erna nog blijven incasseren (btw per product, winst belastingen, etc).

Wat ik zeggen wil is dat het voor de consument duur is/word door die hoge prijzen.

[Reactie gewijzigd door Mister_X op 25 juli 2024 07:52]

Woy Moderator PRG/SEA @Mister_X27 oktober 2009 11:16
En toch is het niet zo gek dat het om deze bedragen gaat. Je kunt de frequenties niet zomaar weg geven aan het bedrijf wat je het liefst vind.

De bedrijven betalen zelf de waarde die ze aan zo'n frequentie hechten. Degene die het het meeste waard vind mag een frequentie kopen, en uitbaten.

Het is beter dat het geld naar de overheid gaat, en dus weer in de algemene middelen terug vloeit. Anders had dat geld op een andere manier aan belasting inkomsten terug moeten komen.

Doordat de kosten voor de frequentie gewoon doorberekend worden aan de gebruikers, is het gewoon zo dat de lasten bij de gebruikers komen te liggen. IMHO terecht!
Ditmaal nemen ze voorbereidingen om de prijzen niet te hoog te laten worden.
Volgens het ministerie is de veiling zo opgezet dat biedingen niet zo hoog oplopen dat bedrijven in financiële problemen komen.
Vorige keer zijn er ook wel ernstig dingen misgegaan met de veiling. Naar ik me kan herinneren heeft KPN er op gestaan dat de 5 kavels niet even groot waren en heeft dat de prijzen ook een rotschop gegeven. Vervolgens implementeerd niemand in Nederland EDGE omdat ze al zoveel geld aan UMTS hadden uitgegeven en tenslotte fuseren de vijf eigenaren tot drie bedrijven, waardoor er twee kavel praktisch ongebruikt blijven.
Goed nieuws dat er ruimte wordt gemaakt voor nieuwkomers. Zou hebben de consumenten straks meer keus, en ontstaat er misschien een gezonde concurrentie. Beetje meer keus is natuurlijk altijd welkom.

[Reactie gewijzigd door JordyOnrust op 25 juli 2024 07:52]

Anoniem: 234016 27 oktober 2009 10:16
Hopelijk wordt er niet al te veel betaald voor de frequenties.
Dan kunnen de providers eindelijk eens wat geld in de dekking van het bestaande netwerk gaan stoppen.

Tussen mijn werk en thuis nog altijd 20% van de afstand zonder dekking, ook nadat T-Mobile het Orange netwerk heeft overgenomen.
Ik kan niet stellen dat ik ook maar enigsinds enthousiast word van deze regels. . .
Het houdt gewoon in dat ze een virtueel plekje in de lucht kopen, en daar in 2 jaar een klein kasteeltje op mogen plaatsen.

De losse regels staan de ontwikkeling in de weg.
3G rolde lekker snel uit, en is (mede daardoor) redelijk succesvol gebleken, hoewel mobiel internet nu pas een beetje aan de man gebracht word door de diverse aanbieders.

De volgende technieken staan te trappelen, maar als het aan de providers ligt, zal dat denk ik nog wel even duren! Ze hebben volgens mij de kosten van het 3G netwerk er nog niet eens uit.
ik snap heel het idee van de veiling niet
er worden 6 kavels geveild en er zijn 3 zekere partijen en nog 3 eventuele partijen. Die doen dan toch allemaal het laagste bod en dan zijn we er ?
Heb sindskort een iPhone met t mobile had hiervoor Vodafone beide met 3g. Heb zelf het idee dat allen belabberd zijn. Helemaal als je beweegd trein bv zijn nog veel problemen met roaming. Verbetering is na mijn mening nog op zijn plaats geloof dat de snelheid maximaal licht op 7.2 mbit dit is sneller als mijn eerste kabel verbinding
Anoniem: 47000 27 oktober 2009 10:29
Volgens mij rekent het Rijk zich rijk. Dit is toch helemaal geen moment om zoiets aan te kopen?
Zeker wel, de bandbreedte op de huidige 3G frequenties is al krap. Het gebruik van 3G neemt daarbij met hoog tempo toe dus als ze dit niet doen komen providers in de problemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.