Het Ministerie van Economische Zaken heeft de regels bekendgemaakt voor de veiling van 2,6GHz-frequenties. Na twee jaar moeten providers die de maximale frequentieruimte hebben, een netwerk hebben ter grootte van Amsterdam.
Uit de veilingregels blijkt dat bedrijven die de maximale frequentieruimte hebben bemachtigd, na twee jaar een netwerk gebouwd moeten hebben dat een gebied ter grootte van Amsterdam dekt. Na vijf jaar moet de dekking zijn uitgebreid tot een gebied iets groter dan de provincie Utrecht. Bij de umts-veiling was die 'ingebruiknameverplichting' veel strenger. Providers moesten na een aantal jaar alle snelwegen en steden met meer dan 25.000 inwoners voorzien 3g-dekking.
Omdat er minimaal zes frequentiebanden worden geveild, is er ruimte voor drie nieuwe telecomproviders. Daarbij gaat het ministerie ervan uit dat de huidige providers KPN, Vodafone en T-Mobile in ieder geval mee zullen bieden op de frequenties. Drie mogelijke nieuwkomers zijn Tele2, UPC en Ziggo, die al eerder aangaven interesse te hebben in de frequenties. Het maakt niet uit welke techniek een bedrijf wil gebruiken met de verkregen bandbreedte, al liggen de 4g-technieken lte en wimax het meest voor de hand.
De veiling verloopt online. Volgens het ministerie is de veiling zo opgezet dat biedingen niet zo hoog oplopen dat bedrijven in financiële problemen komen. Deze 'combinatorische klokveiling' werkt in twee fasen, waarbij de biedingen in kleine stapjes omhoog gaan.
De 2,6GHz-veiling staat op de agenda voor het eerste kwartaal van 2010. De veiling is al diverse malen uitgesteld en stond oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2007. Het laatste uitstel was volgens het ministerie te wijten aan een motie van de Tweede Kamer, waarin gevraagd werd om ruimte voor nieuwkomers te reserveren. Van de beschikbare 190MHz is 135MHz gereserveerd voor nieuwkomers.
Het is niet de enige veiling de komende tijd: de komende vijf jaar worden naar verwachting onder meer ook de gsm-frequenties opnieuw ter veiling aangeboden. Daarnaast zijn de oude frequenties van Telfort vrij, nadat KPN die eerder dit jaar teruggaf. Ook is de frequentieruimte die vroeger werd gebruikt voor analoge televisie nog vrij. Momenteel gebruikt KPN dat alleen voor zijn dvb-netwerken.