Ziggo wil niet langer telecomprovider worden met een eigen mobiele netwerk, maar wifi-routers van klanten openstellen en aanvullend gebruikmaken van Vodafones netwerk. De isp werd gezien als toekomstig concurrent voor KPN, Vodafone en T-Mobile.
Met het uitrollen van een netwerk met wifi-routers van klanten, aangevuld met toegang tot het netwerk van Vodafone, ontloopt Ziggo de hoge kosten voor de bouw van een eigen mobiele netwerk, terwijl op veel plekken klanten toch op hoge snelheden kunnen internetten, redeneert de kabelaar in het onlangs gepubliceerde prospectus voor de beursgang. "Wij werken aan een dienst om bellen, breedband internet en videoservices aan te bieden, die gebruikmaakt van onze eigen infrastructuur in en rond huizen, kantoren en publieke hotspots, aangevuld met toegang tot het netwerk van een andere provider op andere locaties in Nederland", staat in de prospectus.
Daarmee is het uitgesloten dat Ziggo een volwaardige concurrent wordt voor de huidige telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile. Ziggo werd samen met UPC en Tele2 gezien als belangrijkste kandidaat voor toetreding tot de mobiele markt. Door overnames enkele jaren geleden ging het aantal telecomproviders met een eigen netwerk in Nederland omlaag van vijf naar drie. De Tweede Kamer dwong daarom af dat minimaal twee nieuwe bedrijven bij de komende veiling van telecomfrequenties dit najaar frequentieruimte zouden kunnen bemachtigen.
De wifi-routers van Ziggo krijgen in de toekomst mogelijk ondersteuning voor 4g-netwerktechniek lte en worden zo 'persoonlijke zendmasten' voor het netwerk van Ziggo. Bovendien zal Ziggo over twee maanden een testnetwerk ter grootte van de stad Den Haag klaar hebben om te voldoen aan de voorwaarden van de frequentieveiling in 2010. Ziggo kocht samen met UPC voor een miljoen euro frequentieruimte in de 2,6GHz-band. Toen had de kabelaar nog het plan om een traditionele telecomprovider te worden.
Het is onduidelijk of UPC dezelfde strategie zal volgen als Ziggo, maar onderzoeksbureau Telecompaper suggereert wel dat ook de andere grote Nederlandse kabelaar geen volwaardige telecomprovider wil worden. UPC installeerde anderhalf jaar geleden al stiekem een tweede netwerk op wifi-routers dat gebruikt had kunnen worden voor het bouwen van een eigen netwerk van wifi-hotspots, een aanwijzing dat UPC in dezelfde richting denkt als Ziggo.