Volgens mij haal je zelf ook wat door elkaar, of je gebruikt verkeerde definities.
Als de penetratie (doordringen) van RF-signalen recht evenredig met de frequentie zou toenemen, dan zou licht (is ook RF) door elk medium kunnen dringen, en dat is niet zo.
Je voorbeeld van AM-signalen in gebouwen is ook verkeerd, want de reden dat AM-zenders (in de regel in het HF bereik) binnen gebouwen nauwelijks te ontvangen zijn heeft met de ge-aarde bewapening van het beton en de staalconstructie van gebouwen te maken. Dit fungeert namelijk bij lage frequenties als een kooi van Faraday. Omdat de golflengte bij AM-zenders zo groot is, is zelfs een groot open metalen frame alsnog fijnmazig genoeg om als kooi van Faraday te fungeren. Dat geldt niet voor cm- en mm-golven zoals bij GSM en UMTS en daarom is een GSM signaal binnen een gebouw makkelijker te ontvangen dan een AM signaal in de HF band; een GSM ondervindt alleen wat attennuation van het constructiemateriaal, maar niet van de Faraday-kooi. Het lijkt dus alsof hogere frequenties beter penetreren, maar in werkelijkheid is dat absoluut niet zo.
Bij RF signalen hoef je eigenlijk maar met 2 factoren te rekenen: De specifieke attennuation van het dielectricum (lucht, regen, beton, bomen enz.) en reflecties (ionosfeer, troposfeer, aarde). En daarbij geldt dat hoe lager de frequentie, hoe minder de specifieke attennuation van het dielectricum op die frequentie, en hoe minder invloed van reflecties door obstructies.
Dat wij op aarde problemen ondervinden met reflecties op HF-banden heeft niks te maken met die specifieke frequentie, maar wel met de manier waarop de aarde (atmosfeer) die frequenties beinvloedt. Luchtlagen hebben de eigenschap zich als renonante reflectoren te gedragen voor frequenties in de HF-banden.
Je laatste voorbeeld van 900 Mhz en storing op je speakers snijdt ook niet helemaal hout. Ten eerste is het uitgezonden vermogen van elke GSM paal per carrier gelijk. Op zowel 900 als 1800 wordt per carrier tussen de 25 en 50 watt zendvermogen gebruikt (uitgang TX). Feeder demping buiten beschouwing latend, resulteert dat in een EIRP van ongeveer 2-5 KW per carrier (sector antenna gain is ongeveer 20 dBi). Veel sectoren hebben 6-12 carriers, dus een sectorantenne van een GSM paal kan zelfs tot een maximum van 60 KW (!) aan EIRP uit pompen. Telefoons zijn over het algemeen 1 of 2 watt bij een antenna gain van 0 dBi, en kunnen maar op 1 carrier tegelijk zenden. Een telefoon zendt dus tot 30000x minder RF signaal uit dan 1 volle GSM sector.
Zowel 900 als 1800 is hoorbaar op een speaker, maar om een heel andere reden: Het signaal van een telefoon is gepulst. Hetgeen eigenlijk op een soort AM neerkomt.
[GMSK-pulstrein] - [TXoff] - [GMSK-pulstrein] - [TXoff] - [GMSK-pulstrein] - [TXoff] enz.
qua RF energie komt dit neer op:
1111111111111 - 00000 - 1111111111111 - 00000 - 111111111111 - 00000 enz.
Gevolg: door antenne-werking van je speaker kabel i.c.m. met slechte common-mode filtering in je speakers, wordt dit AM signaal in de versterker van je speakers omgezet in een LF signaal met de frequentie van de pulstrein en de ON/OFF keying van de transmitter van je telefoon. Hetgeen het signaal hoorbaar maakt.
Dit fenomeen manifesteert zich net zo hard bij UMTS, maar omdat UMTS spread-spectrum is (en dus geen pulstrein) valt er niks te detecteren in je speakers, en derhalve hoor je het dus ook niet.
FM-etherpiraten weten hier ook alles van; menig zendertje bromde keihard in goedkope mengpaneeltjes door slecht afgevlakte voedingen (=AM op de voedingslijn) en geen common-mode filtering.
Lang verhaal kort: Creesh heeft dus gewoon gelijk in zijn stelling dat hogere frequenties minder makkelijk in gebouwen indringen, en dus ook reden dat KPN liever 1800 MHz op LTE gebruikt dan 2600 MHz.
edit: typos
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 163854 op 11 april 2012 13:21]