De Tweede Kamer speelt met het idee om KPN, Vodafone en T-Mobile uit te sluiten bij de komende frequentieveilingen vanwege vermeende prijsafspraken. Een uitsluiting zou het einde voor de huidige telco's betekenen.
De politieke partijen in de Tweede Kamer willen snel een debat met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken om de gevolgen te bespreken van het onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Ondanks dat een oordeel van de NMa nog anderhalf tot twee jaar op zich kan laten wachten, menen de Kamerleden dat er genoeg te bespreken is.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil van de minister weten hoe hij de veiling voor zich ziet met de drie verdachte providers KPN, Vodafone en T-Mobile. "We hebben nu drie partijen die verdacht worden van prijsafspraken", zegt Verhoeven tegen Tweakers.net. "Wellicht hebben ze geld verdiend door die afspraken, dat ze bij de veiling kunnen gebruiken voor het kopen van frequenties. Ik wil weten hoe de minister daar tegenaan kijkt."
Verhoeven lijkt niet afwijzend te staan tegenover het idee om KPN, Vodafone en T-Mobile uit te sluiten van frequentieveilingen als ze schuldig worden bevonden aan prijsafspraken. Dat idee is afkomstig van PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel, schrijft persbureau ANP. "We moeten goed nadenken hoe we daarmee omgaan."
Een uitsluiting bij frequentieveilingen is een verregaande maatregel. Omdat alle frequenties komende jaren onder de hamer komen, zou uitsluiting van de veilingen betekenen dat KPN, Vodafone of T-Mobile over enkele jaren geen telecomprovider meer zijn. Ook de frequenties die ze nu gebruiken voor gsm en 3g worden komende jaren opnieuw geveild.
Er is echter wel een probleem: de eerstvolgende frequentieveiling staat gepland voor het voorjaar van 2012, vermoedelijk lang voordat de NMa een oordeel heeft geveld op de vermeende prijsafspraken. Verhoeven vindt het onwenselijk om de veiling uit te stellen. "We hebben snel concurrentie nodig op de telecommarkt. We moeten als Kamer een afweging maken of we de veiling willen uitstellen vanwege deze zaak."
De Kamer wil bovendien bekijken of het mogelijk is dat er ruimte wordt gemaakt voor een vierde telecomprovider. "De gebeurtenissen van dinsdag maken duidelijk dat er behoefte is aan veel meer concurrentie. Of er nu prijsafspraken zijn gemaakt of niet, de telecommarkt functioneert niet goed. Dat alle providers deze zomer binnen een maand na elkaar nieuwe tarieven invoerden, toont dat goed aan."
De NMa verdenkt de providers van prijsafspraken, maar de autoriteit benadrukt dat het er nog niets bewezen is. "Het feit dat de NMa deze bedrijfsbezoeken brengt, wil niet zeggen dat de mobiele operators in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zegt nog niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek", aldus de NMa in een verklaring.
De NMa viel dinsdagochtend binnen bij de KPN, Vodafone en T-Mobile, omdat de providers ervan worden verdacht afspraken te hebben gemaakt over prijzen voor mobiel bellen en internetten in Nederland. De inval gebeurde op basis van verklaringen van twee anonieme klokkenluiders.
Een van die klokkenluiders is een oud-directeur. Hij verklaart onder meer: "In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (...) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met diversen van hen direct samengewerkt." De andere klokkenluider, een directielid dat nog in functie is, vertelt over een overleg over de prijzen van mobiel internet voor de prepaidmarkt. "De directeuren voerden overleg over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."