OPTA stelt KPN onder verscherpt toezicht wegens overtredingen - update

Telecomwaakhond OPTA heeft KPN onder verscherpt toezicht gesteld. De OPTA heeft geconstateerd dat KPN wetten heeft overtreden en wil verdere overtredingen voorkomen. Om wat voor overtredingen het gaat, is nog onbekend.

OptaOnderzoeken naar de overtredingen lopen nog, maar om te voorkomen dat KPN nog meer overtredingen begaat, wordt de telco preventief onder verscherpt toezicht geplaatst. Dat meldt telecomwaakhond OPTA woensdagmorgen.

"We hebben al overtredingen gecontstateerd", aldus woordvoerster Cynthia Heijne van de OPTA. De OPTA schat het risico dat KPN opnieuw de wet overtreedt hoog in, stelt de telecomwaakhond.

Hoewel de OPTA al 'handhavend' is opgetreden tegen de overtredingen, wil Heijne nog niet zeggen om wat voor overtredingen het gaat, omdat er nog procedures lopen. Of het bijvoorbeeld gaat om overtredingen op telefoniegebied of de adsl-markt, is dus nog onbekend.

Het verscherpte toezicht heeft in ieder geval niets te maken met de invallen die de Nederlandse Mededingingsautoriteit onlangs deed bij KPN, T-Mobile en Vodafone, stelt de OPTA tegenover Tweakers.net. De NMa verdenkt de drie providers van het maken van verboden prijsafspraken.

De vorige keer dat KPN onder verschept toezicht werd gesteld, ging het om het verstrekken van ongeoorloofde kortingen aan zakelijke klanten. Dat was in 2005.

Update, 11:16: KPN zegt niet zeker te weten waarom het onder verscherpt toezicht is gesteld. "KPN is verrast door het bericht van de OPTA. Wij zijn ons bewust van enkele zaken waarover nu procedures lopen en waarop de berichtgeving betrekking zou kunnen hebben. Wij menen dat KPN in deze zaken, waarover reeds een aantal rechtszaken loopt, correct en niet in de strijd met de wet heeft gehandeld."

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-12-2011 • 08:51

81 Linkedin

Reacties (81)

81
81
41
5
0
22
Wijzig sortering
De vraag die ons allemaal gaat bezighouden: Wat heeft KPN gedaan!
Ik denk dat dat wel even verborgen blijft. Ik neem aan dat de OPTA er ook rekening mee houd dat KPN beursgenoteerd is dus een beschuldiging in een bepaalde richting is direct koersgevoelige informatie.
Opta zal dit heus weloverwogen hebben gedaan, kpn is wel vaker in opspraak. Ik verwacht dat Opta nalv die invallen toch iets aan documentatie heeft bemachtigd wat vermoeden van (kartel)afspraken bevestigd.

Andere optie kan marketing zijn; kpn heeft er een handje van om bij ieder nieuw product/dienst deze voor een lage prijs in de markt te zetten. Vele zieltjes willen, en na ~1jr de prijs verhoogd. Techniek die kpn -altijd- toepast.

Zakelijke prijsstructuur is ook discutabel en niet transparant. Vaak komen er nog onvoorziene kosten bij kijken die door concurrerende partijen niet gerekend worden

Maar goed, blijft gissen op dit moment

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 21 december 2011 09:09]

Maar goed, blijft gissen op dit moment
Niet helemaal, omdat een woordvoerder van de Opta (Cynthia Heijne) vanmorgen bij RTLZ (RTL Z nieuws 9:05) heeft aangegeven dat KPN onder verscherpt toezicht is gesteld omdat consumenten en concurrenten door de overtredingen van KPN zijn benadeeld. Begin januari wordt meer bekend gemaakt door de Opta.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 21 december 2011 09:31]

Dit lijkt mij dan dat KPN in de rol van netbeheerder in verdenking wordt gesteld. Dit is mijn inziens de enige rol waarin zowel de consument, als de concurrent kan worden benadeeld.

Van belang in deze berichtgeving is wel dat het de rol van het NMa is om toezicht te houden op de 'mededinging' en dus zaken als prijsafspraken en kartelvorming tegen te gaan en de rol van OPTA is om toezicht te houden op (in dit geval) de telecomwet. De kans dat OPTA dus inderdaad de eerder genoemde prijsafspraken op de mobiele markt in onderzoek heeft, is klein, aangezien dit een NMa zaak betreft.

Tevens is het zo dat, indien OPTA richting KPN optreed, het in de meeste gevallen zal gaan om vaste telefonie en data diensten over het vaste netwerk. KPN heeft aanmerkelijke marktmacht op dit vlak en wordt hierdoor strenger gecontroleerd dan andere aanbieders. Met betrekking tot mobiele telefonie is dit niet het geval.
'Vele zieltjes willen, en na ~1jr de prijs verhoogd. Techniek die kpn -altijd- toepast'. Vind ik een beetje omslachtig, doet de concurrentie ook (Tele2, Ziggo, etc.). Je hebt altijd de keuze om na één/twee jaar je abonnement op te zeggen, als de nieuwe tarieven/prijzen je niet bevallen.

Hoezo niet transparant? Dat is één van de kernwaarden van KPN, alles is inzichtelijk (kpn.com/mijnkpn, 1200, kpn.com). Welke onvoorziene kosten? Als een klant de moeite neemt om de voorwaarden te lezen (of te vragen aan een medewerker) dan zijn er geen onvoorziene kosten.
Ehm,

Je kunt de schuld nu wel heel leuk bij de consument neerleggen maar je begrijpt zelf denk ik heel goed dat je niet alles bij de consumenten kunt neerleggen.

Bel een helpdesk van KPN (hell, van de andere telco's of providers is ook goed) en probeer eens een eerlijk advies te krijgen. Heb je advies gekregen? Mooi, hang op en bel opnieuw en zorg dat je een andere medewerker aan de lijn krijgt. Vraag om het zelfde advies en herhaal dit ritueel nog een paar keer.

De kans is zeer groot dat je verschillende adviezen hebt gekregen die in de uiteindelijke maandkosten ver uiteen lopen. Ik zeg dit op basis van persoonlijke ervaringen en ervaringen van anderen.

Ik ben zeer goed op de hoogte van de kernwaarden maar van transparantie heeft men in de telecomwereld nog nooit gehoord. Of kun jij de prijsverhogingen die onlangs in deze wereld is ingevoerd goed verklaren? Ik niet hoor.
Tele2 geeft al aan 'Het eerste jaar voor x, daarna word het y'. Dat is korting.
Hoe KPN het doet is zeggen dat het product x duur wordt om een jaar prijsverhogingen door te voeren.
Je hebt gelijk, maar KPN heeft deze strategie zo'n beetje uitgevonden.. Ze waren steeds de eerste op de markt die kwamen met prijsverhogingen.
dat ze dit naar buiten brengen is al koersgevoelige informatie
het wordt waarschijnlijk in januari bekend gemaakt.
dat lijkt me natuurlijk prijsafspraken over mobiel internet?
Ik ben er wel erg blij mee, hopelijk heeft dit veel voordeel voor de consument!
Als het over prijsafspraken zou gaan dan zou een andere aanbieder ook wel onder verscherpt toezicht komen te staan. Voor een prijsafspraak zijn immers minimaal 2 partijen nodig.
precies zelfde idee heb ik ook. bij prijs afspraken zijn er 2 of mischien zelfs meerdere partijen betrokken
Anoniem: 74288
@basdej21 december 2011 10:08
Ik heb zojuist een interview met de OPTA op Radio 1 gehoord. En daarin ontkende de woordvoerster dat het over de prijsafspraken ging. Het zou er los van staan.
Alsof KPN alleen mobiel internet levert.....

Verdiep je eens in de business van een bedrijf voordat je reageert.
We laten ons gewoon keihard naaien (excuses voor mijn vocabulaire).

Zelfs als ze met kortingen aan komen zetten; wij hebben daar eerst flink voor moeten betalen. Een product 200% duurder maken en dan vervolgens 25% korting geven is geen aanbieding; je betaalt nog steeds beduidend meer voor het product dan vóór de prijsverhoging.

Als je bij de telecomwinkels binnenkomt kun je dit goed zien; ze gooien je met "aanbiedingen" om de oren voor een afgeslankt product tegen astronomische prijzen. En toch trappen we er massaal allemaal weer in. Het lijkt wel of het merendeel van de mensen vergeten is dat de tarieven explosief gestegen zijn het laatste jaar.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 21 december 2011 13:44]

ja helaas gebeurd dit bij alle winkels/bedrijven.

so vind ik dat in de supermarkt altijd grappig bijvoorbeeld nu 50 euro korting van 199,99 voor 150 euro en dat terwijl dan de introductieprijs van het product 189 euro was...

ikzelf kijk nooit naar aanbiedingen of kortingen ik kijk naar wat het totaal kost en wat ik vind dat het zou moeten kosten alleen helaas bij eten niet je kan namelijk moeilijk stoppen met eten...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 21 december 2011 20:34]

Sterker nog; ik zag bij de lokale Appie die prepaid-blikken van AH-Mobile liggen. Daar krijg je al een flinke hap beltegoed bij en er zat nota bene een 35% kortingssticker op.

Als je dus snel een prepaidkaart wilt hebben waar je relatief voordelig mee kunt bellen (volgens mij ook KPN netwerk) zou ik eens in de bak met afgeprijsde waren kijken.

Zelf bel ik met Lebara prepaid. Kost per minuut wel wat meer maar je zit verder nergens aan vast. Als ik een nieuwe smartphone wil hebben spaar ik ervoor en koop deze simlockvrij. Ik heb geen zin meer in dat gezanik met die abonnementen. Internetten doe ik enkel thuis of bij gratis hotspots (die zitten er genoeg in de stad). Bovendien heb ik niet de behoefte om de godganse dag online te zijn. Vind het juist lekker om gewoon eens even uit cyberspace te zijn voor een paar uurtjes.

Is goed voor je gezondheid, sociaal leven en bespaart bovendien een hoop geld.
Je bedoelt natuurlijk: "Helaas gebeurT dit bij alle winkels enz."
Ik trap gelukkig nergens in. Heb net een nieuw abonnement voor 5,99 in de maand voor 250min/250sms je moet gewoon geen internet op je mobiel nemen...
Zoals er in het artikel staat heeft het dus niks te maken met de vermoedelijke prijsafspraken dat is een apart onderzoek.

KPN zal wel weer kortingen gegeven hebben.
Zoals er in het artikel staat heeft het dus niks te maken met de vermoedelijke prijsafspraken dat is een apart onderzoek..
Als ik het artikel goed begrijp is het onduidelijk om welke overtredingen het precies gaat.
Dat betekent niet dat het niets te maken kan hebben met afspraken over mobiel internet. ;)
"We hebben al overtredingen gecontstateerd", aldus woordvoerster Cynthia Heijne van de Opta. De OPTA schat het risico dat KPN opnieuw de wet overtreedt hoog in, stelt de telecomwaakhond."
Waarom nog langer wachten tot het opnieuw misgaat? Er zijn al overtredingen gepleegd, dus ik snap niet dat de OPTA nu alvast geen boete geeft aan de KPN.
Moet je het artikel toch iets beter lezen...
Het verscherpte toezicht heeft in ieder geval niets te maken met de invallen die de Nederlandse Mededingingsautoriteit onlangs deed bij KPN, T-Mobile en Vodafone, stelt de OPTA tegenover Tweakers.net. De NMa verdenkt de drie providers van het maken van verboden prijsafspraken.
Dat staat dus niet in het artikel... Er staat dat het tot op heden onduidelijk is over welke overtredingen het gaat. Het zou dus heel goed over de prijsafspraken kunnen gaan. NVM niet goed gelezen }:O

Overigens wel goed dat er een keer goed naar die telco's wordt gekeken. Met zo weinig spelers op de markt is het wachten op de volgende overtreding...

[Reactie gewijzigd door ruurd v. op 21 december 2011 09:05]

Overigens wel goed dat er een keer goed naar die telco's wordt gekeken. Met zo weinig spelers op de markt is het wachten op de volgende overtreding...
Aan de andere kant: Ze moeten wel. Nederland is niet zo'n groot land; met veel aanbieders wordt het heel lastig zaken doen.

Nee, kijk ook naar Belgie, die hebben maar twee grote telco's (als ik het goed herinner) die de markt gewoon in bedwang houden. In Nederland heb je nog concurrentie in de vorm van de klassieke telefoonaanbieders (KPN), mobiele aanbieders en telefoon via internet (kabelaars).
Aan de andere kant: Ze moeten wel.
Van wie moet dat dan ?

Of wil jij zeggen dat Nederland zo klein is dat KPN op een legale manier niet genoeg geld voor de aandeelhouders binnen kan graaien ?
Tja, als zij dat mogen, dan kan ik de wet ook wel aan de kant schuiven. Zag laatst nog een mooie Ferrari voorbij stuiven... :9

Maar zo werk het dus niet ! KPN moet zich gewoon aan de wet houden, net als jij en ik.

Hoop alleen wel dat eventuele boets nu eens voldoende groot is én aan de consument tegemoet komen. Tot nu was dat nooit het geval.
ja plus dat met een nettowinst meer dan voldoende is bij kpn !

laat iedereen dit maar eens lezen: http://www.techzine.nl/ni...daalt-met-11-procent.html


ja wist is gedaald mar vergeet niet dat ook de omzet gedaald is doordat mensen wakker worden en overstappen als we op de kleintjes moeten letten.

maargoed 414 miljoen netto winst is zeker niet slecht voor een half jaar.

verder vind ik deze regel zeer toepasselijk voor de laatste dagen :
Voor de tweede helft van 2011 is Blok vol optimisme. "Wij liggen goed op koers met onze strategie, zijn goed gefinancierd en bevestigen de verwachtingen voor 2011
Ik neem aan dat bedoeld werd dat het niet anders kan dat er weinig aanbieders zijn, niet dat die aanbieders niet anders kunnen dan de wet overtreden - dat is wel een beetje vreemde interpretatie van YopY's uitspraak.
In België heb je er eigenlijk 3, Proximus (belgacom, 41%), Mobistar (France Telecom, 31%) en Base (KPN, 13%). De overige 15% wordt verdeeld onder de kleinere spelers (telenet, mobile vikings, de supermarktmerken, red bull,...)
Ik hoop dat het over de chantage deals zijn die ze recent bij bedrijven hebben afgesloten (jij neemt/houdt KPN of wij halen de contracten bij jullie weg).
Ervaring van mezelf...
adsl van KPN.
KPN doet de DNS
Je wilt voip gebruiken van een andere provider.
De DNS van kpn doet het af en toe wel en af en toe niet. Voor die specifieke provider. In dit geval sip.goandcall.com
Voor dat je er achter bent waar door het komt en dat de DNS ongeveer 1 op de 5 omzettingen niet doet... Heb je de 'andere' voip provider al vaarwel gezegd.
Waar komt het door? Tja. Express? Tja? Wel een concurrent die lelijk de voet wordt dwars gezet.
Wel grappig, mijn zwager werkt bij KPN, en die moest samen met alle andere medewerkers van KPN een half jaar terug (verplichting van de directie) een online KPN cursus volgen waarbij het ging over verboden prijsafspraken, en het niet mogen geven van stiekeme kortingen etc etc. Maar blijkbaar denkt de eigen directie daar anders over. Erg krom.
Vaak als dat soort trainingen gegeven worden kun je er al vanuit gaan dat er iets niet in de haak is.
Als ze zoveel moeite doen om mooi weer te spelen naar de buitenwereld, zal het vaak zo zijn dat er al dingen mis zijn,
Nee, ik heb de betreffende training ook gehad (al is dat wel wat langer geleden dan een half jaar) en het is puur gericht op de wetgeving. Er zijn mensen die bepaalde vrijheden hebben en dus ook kortingen kunnen verstrekken. Je kan als medewerker dan maar beter op de hoogte zijn van de wetgeving zodat je daarnaar kan handelen.

Dat zegt dus niets over de reden van de cursus "Waar rook is is vuur".
Wij hebben intussen een leverancier die alleen nog maar IP-VPN over KPN wil leveren hier. Mogen ze ook wel eens gaan onderzoeken. Kosten zijn daardoor maar 2,5 keer zo hoog als bij andere leveranciers, maar dat kan je natuurlijk gewoon maken ten opzichte van je klanten...
En er is een dwingende ( wettelijke ) reden dat je juist DIE leverancier gebruikt ?
Leveranciers die dat vereisen leven nog in d oude productiemarkt.
Hebben die niet begrepen dat het een consumenten ( al dan niet zakelijk) is geworden ?

Ons moederbedrijf heeft destijds ook zulke eisen gesteld, maar uiteindelijk zijn ze overboord gegaan, en woden onze verbindingen via TELE2 geregeld.

Maar een paar lijnen lopen nog via KPN, maar allang niet meer de hoofdmoot
We hadden net alle telefonie weggewerkt, om volledig kpn-loos te worden. Het is overigens gisteren pas tot een echt probleem gekomen, dus het wordt buigen of barsten. Dan maar op zoek naar een ander.
Tja, dan zoek je toch een andere leverancier?

Blijkbaar heeft de leverancier een goede rede (voor zichzelf) om KPN only deals aan te bieden. Dit kan van alles zijn: kwaliteit, prijs (voor hun, wie weet krijgen ze referral inkomsten) of technische faciliteiten van KPN.
Hier bleek dat de leverancier "kickback" kreeg op de gebruikte lijnen
Per eenheid kreeg hij een paar (halve)centen.

Nu we bij Tele2 zitten komen die centen terug naar het (eigen) bedrijf.
Wat op de lange duur weer een besparing is, zij het minimaal
En jij zit vast aan IP-VPN van die leverancier? Dan mag dat ook weleens onderzocht worden.

Als een leverancier alleen IP-VPN van KPN wil leveren is dat zijn keuze, het is jouw keuze om met die leverancier in zee te gaan. Er zijn 1001 redenen waarom jouw leverancier een one-vendor-policy kan hebben, en ruim 900 ervan zullen niet onderzoekswaardig maar heel logisch zijn.

Wie weet geldt dat ook wel voor jouw relatie met jouw leverancier, maar daar ga je aan voorbij.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 21 december 2011 09:00]

Lees ik net op Telecompaper dat:

Protestmogelijkheid overname Reggefiber-onderdelen


Partijen die zich niet kunnen vinden in de overname van Lijbrandt, Glashart Media en Reggefiber Wholesale door KPN hebben tot het einde van het jaar om de NMa daarvan op de hoogte te brengen.
Het betreft de BV.'s van Reggefiber: Lijbrandt, Glashart en Reggefiber Wholesale

Zie hier de link naar het artikel op Telecompaper


Het lijkt er op dat er op dat de NMA meer vermoedens/bewijzen heeft dan dat wij hier weten.
Mischien is 1+1= wel zeer verdacht. We zullen zien waar de NMA mee komt.

[Reactie gewijzigd door NDSFREAK op 21 december 2011 11:14]

En wat heeft de NMa te maken met het verscherpte toezicht door de OPTA? Heel leuk dat je weet hoe een linkje te plaatsen, maar het is volledig off-topic met betrekking tot het nieuwsbericht.
OPTA is NIET hetzelfde als de NMa; Bij elke overname is het zo dat men protestmogelijkheid heeft bij de NMa. In het topicbericht staat dat het hier om wetsovertredingen gaat, niet om mogelijke mededingingsissues.

offtopic: 1+1 = 2, niet verdacht.

[Reactie gewijzigd door Duckies op 21 december 2011 12:03]

Inderdaad heb 2 dingen door mekaar gehaald, de Opta en NMA.

Maar toch vind ik het wel heel toevalig dat opeens op de zelfde dag Protestmogelijkheid overname Reggefiber-onderdelen wordt gepubliceerd op de NMA site onder deze link , terwijl KPN vandaag op verscherpt toezicht wordt gesteld door Opta.
verwacht niet dat we er snel achter gaan komen wat KPN gedaan heeft, als ze dat nu bekend maken heeft dat onmiddelijk gevolgen op de beurs.
Het zal wel bekend worden... uiteindelijk over een jaartje of 5
Dat idee heb ik ook. KPN misbruikt al jaren ernstig zijn positie als ex-staatsbedrijf.
En dat wordt ook al jaren door de vingers gezien. Zelfs mensen die geen zaken doen met KPN moeten ze toch via een omweg betalen voor "diensten" waar ze niet eens iets voor hoeven te doen. En dat mag alleen KPN afdwingen.

Het lijkt alsof de overheid dat graaigedrag aan alle kanten steunt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 21 december 2011 10:02]

Ik neem aan dat je doelt op de huur van de koperlijnen? KPN is verplicht om kabelstoringen te verhelpen van alle providers en mag ook zijn eigen klanten niet bevoordelen.

Dus je betaalt via je provider voor het in stand houden van het kopernetwerk.
zal je meevallen. In januari wordt het bekend gemaakt.
Ben benieuwd wat er nu weer gebeurd is in telecomland. 'tis net een soap soms. :/
Dat heet het echte leven, soms herinnert het ons aan wat we op TV gezien hebben.
De NMA doet pas geleden een inval bij de KPN vanwege vermeende prijsafspraken, nu zeggen ze dat de deze actie v/d Opta daar niets mee te maken heeft.

Het lijkt dus te kunnen dat de NMA iets anders gevonden heeft waardoor verscherpt toezicht nodig is. Het heeft dus waarschijnlijk wel met dagelijkse terugkerende dingen te maken. Een prijsafspraak is meestal iets wat niet dagelijks terugkomt dus dat kan kloppen.
Het blijft inderdaad gissen maar wat zou dit dan kunnen zijn ??
Misschien is het iets zoals de mogelijke miljoenen opdracht van de overheid? Toen heeft KPN zijn eigen netwerkbedrijf gevraagd om lagere inkooptarieven voor de offerte voor de overheid.

nieuws: KPN krijgt miljoenenopdracht overheid toch niet

Ben uiteindelijk wel benieuwd wat het nu precies is. Wel is duidelijk dat het niets te maken heeft met de inval van de NMA.
Anoniem: 428562
21 december 2011 10:43
KPN beheert een groot deel van de telecom infrastructuur in Nederland, op een kunstmatige manier wordt er concurrentie gecreëerd door andere bedrijven, die zelf geen infra hebben, toegang te geven tot die infrastructuur. In de praktijk levert het alleen wederverkopers op die met een paar cent marge hetzelfde product verkopen, de technische voorzieningen die getroffen moeten worden om dat mogelijk te maken kosten veel geld. Laat KPN concurreren met de kabelaars en andere bedrijven met eigen infrastructuur ontsla KPN van de verplichting om andere bedrijven toe te laten op de infrastructuur van KPN. Ingewikkelde en gekunstelde regelgeving kan verdwijnen waardoor er minder toezicht van OPTA nodig is. De tarieven kunnen hierdoor verlaagd worden omdat de infrastructuur van KPN goedkoper is te exploiteren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 21 december 2011 10:44]

Dat zou de doodsteek zijn voor concurrentie, dan krijg je dezelfde situatie als op de kabel. Bij de kabel is het geografisch gebonden of je ISP A of ISP B kunt krijgen, maar je kunt niet wisselen.

Ik gebruik glasvezel, maar niet via KPN. Als ik het via KPN zou afnemen, kan ik niet gebruik maken van DVB-C, eigen router etc. Daarnaast betaal ik minder dan bij KPN, ik zou niet graag zien dat ik dan verplicht bij KPN m'n diensten moet afnemen.

De infrastructuur-verplichting zouden ze ook(indien technisch mogelijk, wat ik betwijfel) bij de kabelsector moeten invoeren. Bij KPN heeft dat ervoor gezorgd(na enig bijsturen) dat prijzen voor telefonie/internet via koper van KPN behoorlijk gedaald zijn, dat je nu een instapabonnement al voor rond 20 euro kan krijgen.
De Koninklijke KPN dient zich eervol te gedragen. Dit doen ze overduidelijk niet! Hier is de politiek het over eens (netneutraliteit). Hier is de NMA het over eens (prijsafspraken, al veroordeeld in 2001, wederom onder verdenking gesteld in 2011). Hier is de OPTA het blijkbaar ook over eens. Ik pleit ervoor dat ze het predicaat "Koninklijke" inleveren. Boevenbende!!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee