Het onderzoek naar de prijsafspraken van telecomproviders door de Nederlandse Mededingingsautoriteit kan tot twee jaar duren. KPN, Vodafone en T-Mobile zeggen hun medewerking te verlenen aan het onderzoek.
Na het eerste onderzoek, dat enige dagen in beslag neemt, kan de NMa een rapport maken over de zaak. Vervolgens kunnen KPN, Vodafone en T-Mobile zowel schriftelijk als mondeling reageren op het rapport. Pas daarna wordt een besluit genomen over een eventuele straf. De NMa streeft ernaar bijna alle zaken binnen twee jaar af te ronden, staat op de eigen site.
De NMa verdenkt de providers van prijsafspraken, maar benadrukt dat het er nog niets bewezen is. "Het feit dat de NMa deze bedrijfsbezoeken brengt, wil niet zeggen dat de mobiele operators in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zegt nog niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek."
Volgens KPN worden vijf medewerkers verhoord in verband met de zaak. De provider zegt dat alle managers en medewerkers zullen meewerken aan het onderzoek als hen dat gevraagd wordt. Bij de interne klokkenluidersinstantie waren geen meldingen over deze zaak binnengekomen.
T-Mobile vertrouwt erop dat de NMa concludeert dat er geen prijsafspraken zijn gemaakt, zegt woordvoerder Michael Vos tegen Tweakers.net. "Wij verlenen alle medewerking aan het onderzoek", aldus Vos. Verder wil hij niets kwijt over de details. Vodafone zegt in een statement eveneens mee te werken aan een onderzoek.
De NMa viel dinsdagochtend binnen bij de KPN, Vodafone en T-Mobile, omdat de providers ervan worden verdacht afspraken te hebben gemaakt over prijzen voor mobiel bellen en internetten in Nederland. De inval gebeurde op basis van verklaringen van twee anonieme klokkenluiders.
Een van die klokkenluiders is een oud-directeur. Hij verklaart onder meer: "In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (...) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met diversen van hen direct samengewerkt." De andere klokkenluider, een directielid dat nog in functie is, vertelt over een overleg over de prijzen van mobiel internet voor de prepaidmarkt. "De directeuren voerden overleg over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."
PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel zegt tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat de invallen duidelijk maken dat er meer concurrentie nodig is op de Nederlandse telecommarkt. "Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in die markt. We moeten er als Tweede Kamer maximaal voor zorgen dat nieuwe aanbieders kunnen concurreren."