Ambtenaren van de Europese Unie hebben informatie opgevraagd over ontmoetingen tussen topmensen van Europese telecomproviders op verdenking van ongeoorloofde afspraken. Vodafone en T-Mobile zijn twee van de vijf providers.
In Nederland doet de Nederlandse Mededingings Autoriteit al onderzoek naar mogelijke prijsafspraken, maar in Europees verband is er nog geen sprake van een officieel onderzoek, meldt de zakenkrant Financial Times. Ambtenaren hebben namens de Europese Commissie echter wel officieel informatie opgevraagd over ontmoetingen tussen de vijf grootste Europese providers, waarvan topmensen sinds 2010 samenkomen onder de naam E5.
De vijf providers bespraken daarin onder meer wat voor standaard zou moeten worden gebruikt voor mobiele betalingen. Bij de ontmoetingen was telkens een advocaat aanwezig en werd een afschrift met notulen naar de Eurocommissaris voor mededinging gestuurd om te zorgen dat ze er niet verdacht van werden dat ze gedrag op elkaar zouden afstemmen. De Europese Commissie verdenkt de providers ervan ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt over 'toekomstige services in mobiele communicatie', zonder specifiek in te gaan op details. Dat meldt persbureau Reuters.
Het opvragen van informatie is volgens Financial Times meestal een voorbode van een officieel onderzoek naar verboden afspraken tussen bedrijven. Naast Vodafone en T-Mobiles moederbedrijf Deutsche Telekom zijn France Telecom, het Spaanse Telefónica en Telecom Italia betrokken bij de verdenking van de Europese Commissie. KPN is geen onderdeel van de E5. Ook de koepelorganisatie van telecomproviders, GSM Association, wordt ondervraagd. Het vermoeden van de Commissie betekent overigens nog niet automatisch dat er daadwerkelijk ongeoorloofde afspraken zijn gemaakt.
Update 15:35: Na publicatie van dit artikel heeft de Europese Commissie tegenover diverse persbureaus duidelijk gemaakt dat het niet ging om prijsafspraken, maar ongeoorloofde afspraken op het gebied van 'toekomstige services in mobiele communicatie'. Provider Vodafone heeft de redactie daar telefonisch op gewezen. Het artikel is daarop aangepast.