De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat KPN een miljoenenopdracht van de overheid toch niet krijgt. Het kort geding was aangespannen door concurrent Tele2, dat de opdracht eerder kreeg toebedeeld, maar later weer aan KPN moest afstaan.
Inmiddels is de opdracht al twee keer aan KPN en twee keer aan Tele2 gegeven, maar volgens de rechtbank mag de overheid de klus voorlopig aan niemand gunnen. De rechtbank raadt de overheid daarom aan om de miljoenenopdracht opnieuw aan te besteden.
Het lucratieve contract werd in de aanbesteding aan KPN gegund, maar Tele2 vocht dat met succes aan. Vervolgens spande KPN een kort geding aan. Omdat KPN het kort geding won, mocht de overheid het contract alsnog aan KPN geven. De overheid moet die laatste stap nu ongedaan maken van de rechter.
KPN zou in juli vorig jaar zijn eigen netwerkbedrijf hebben gevraagd of het lagere inkooptarieven voor de overheidsofferte kon regelen. De regels van telecomwaakhond OPTA stellen dat KPN deze korting in zijn offerte direct aan zijn concurrenten had moeten doorgeven. Het telecombedrijf zou dit echter niet hebben gedaan, maar de lage inkooptarieven pas een uur voor het sluiten van de inschrijving op de aanbesteding hebben vermeld. De concurrentie had daardoor geen tijd meer om haar eigen offertes aan te passen, zodat KPN volgens de aanbesteding het beste aanbod had en het overheidscontract kon tekenen.
De opdracht, waarbij een provider telefonie mag leveren voor overheidsdiensten, heeft een geschatte omzetwaarde van 15 tot 20 miljoen euro per jaar en een maximum van 120 miljoen euro. De aanbesteding vond plaats in de zomer van vorig jaar. Het is onduidelijk of OT2010, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor telecom, de opdracht opnieuw gaat aanbesteden.