1 - Factuur
2 - Herinnering (veelal na 14 dagen)
3 - Sommatie (na 21-30 dagen)
Tot voor kort klopte dit, echter sommige bedrijven sturen gelijk de sommatie en bij het tweede schrijven zitten er gelijk incassokosten bij. Bij sommige bedrijven is dat een redelijk bedrag, bij andere staat het bedrag vaak in geen verhouding tot het oorspronkelijke.
De bedrijven waar de kosten snel toegerekend worden én die hoge tarieven daarvoor hanteren zijn toevallig vaak wel die bedrijven waar je niet vanaf kunt, zoals je energie-netwerkleverancier en je waterleverancier (energie-markt is vrijgemaakt, watermarkt niet), clubs waarvoor je geen alternatief kunt kiezen.
Wanneer je wel een alternatief kunt kiezen zoals de (vaste) telefoon (je kunt bij veel isp's bellen via vo-ip), zorverzekering of energie-leverancier dan is men iets soepeler.
Als consument heb je rechten en plichten, zo heb je de plicht gewoon tijdig te betalen en niet asociaal te denken dat je als consument het recht alleen aan eigen kant hebt.
Klopt, echter er zijn veel bedrijven die geen thuis geven bij klachten, onterecht zaken in rekening brengen of iets in rekening brengen dat helemaal niet werkt. Als je telefoon- of internet-verbinding niet werkt loopt het abonnementsgeld wel gewoon door. Dat staat zo in de voorwaarden. Als men iets terug geeft is het uit coulance.
In zo'n geval, zeker als je al betaald hebt, heb je als consument bar weinig mogelijkheden. De bedragen zijn meestal te klein om een rechtszaak aan te spannen en waar een bedrijf schade kan claimen omdat men onbereikbaar was voor klanten, daardoor omzet gemist heeft, kan een consument dat niet, zelfs niet als hij door de storing een baan heeft misgelopen, de noodlijn (112) niet kon bellen, dus aansprakelijk is voor escalatie van de noodsituatie (brand, levensbedrijgende situatie)
Nog een mooi weetje is dat bedrijven lang niet altijd direct de beschikking hebben over het geld dat jij betaald hebt.
Zodra het geld op hun rekening staat kunnen ze er over beschikken ondanks dat nog moet worden geregistreerd dat jij inderdaad betaald hebt. Dat laatse is echter meestal iets dat geautomatiseerd is. Boekhoudprogramma's die overweg kunnen met internetbankieren of de data daaruit zijn ook in staat betalingen te koppelen aan de uitstaande facturen, tenzij de betaler twee bedragen heeft samengevoegd, een betaling in tweeën splitstm onjuiste betalingsreferentie/specificatie opgeeft of andere onverwachte dingen doet.
Administratief moet dit alles volledig afgehandeld worden, ondanks dat het merendeel geautomatiseerd is moet ook handmatig een ongelofelijke hoeveelheid werk worden verricht om jou het geld terug te storten.
Dat valt op zich wel mee, echter dat is meestal nou net niet geautomatiseerd en kost dus gewoon een minuutje of hooguit twee per betaling. Het bepalen hoeveel iemand terug moet krijgen is al snel omslachtiger, zeker indien zoiets zoals hier door een rechter wordt opgelegd. Men zal eerst moeten bepalen over wie het gaat en hoeveel men betaald heeft. Boekhoudsystemen zijn er vaak niet op ingericht om dat soort dingen terug te zoeken.
Wat vele mensen echter niet weten is dat het merendeel aan bedrijven niets terugstorten maar crediteren in de vorm van een verrekening. Krijg jij van UPC dus bijvoorbeeld € 10,00 terug, dan wordt dit verrekend op je volgende factuur.
In dit geval gaat dat niet op, de rechthebbenden hebben immers hun abonnement opgezegd. Zeker als men het verrekend dient men echter de klant hierover te informeren.
Een deurwaarder is gratis voor de consument, mits een rechter heeft bepaald dat jij in het gelijk staat als consument.
Van een gratis deurwaarder heb ik nog nooit gehoord. Wel is het zo dat een bedrijf/incassobureau dat te maken heeft met een wanbetaler inkassokosten mag toevoegen net zolang tot het bedrag zo hoog is dat een gang naar de deurwaarder/rechter verantwoord is. Als consument kun je echter geen incassokosten toerekenen, zeker niet als het gaat om teveel betaalde bedragen.
Een deurwaarder is n.l. pas gerecht beslag te leggen op persoonlijke bezittingen of geld, wanneer hierover een gerechtelijke uitspraak is geweest. Let wel! Dan praat je niet meer over 2 maandjes tijd maar vaak over een achterstand in betaling over een periode van 4-8 maanden ! Als je dan nog niet betaald hebt, mogen ze wat mij betreft ook echt je huis leeg halen ja.
Indien men in die tijd nog niet betaald heeft dan is er meestal iets aan de hand, waarschijnlijk heeft men dat geld gewoon niet. Dat huis leeghalen helpt dan echt niet.
Datgene wat er in huis is levert ook zelden meer dan 10% op van wat men moest betalen, zeker als het oorspronkelijke bedrag door de inkassokosten is opgelopen van enkele tientjes tot honderden of duizenden euro's. Het bedrag dat de deurwaarder de schuldenaar mag opleggen is beperkt tot 15% maar die komt pas aan de beurt na het incasso-bureau en dat heeft zo'n beperking niet. Hun eerste aanmaning is enkele tientjes, de tweede boven de honderd, de derde al enkele honderden en zo loopt het op net zolang tot men besluit dat het genoeg is om de kosten van een procedure te rechtvaardigen.