OPTA: tarieven 0800-nummers tien keer hoger dan kosten

Bedrijven die een gratis 0800-nummer hebben voor klanten, betalen aan telecombedrijven een tarief dat tien keer zo hoog is als de kosten. De tarieven zijn zo hoog, omdat bedrijven niet anders kunnen dan de kosten accepteren.

De bedrijven kunnen niet goed onderhandelen met onder meer KPN, Verizon en Tele2, omdat er geen alternatief is voor 0800-nummers. De tarieven kunnen daardoor door de telecombedrijven hoog worden gehouden, concludeert telecomwaakhond OPTA op basis van eigen onderzoek. De tarieven liggen gemiddeld tien keer hoger dan de kosten, aldus OPTA.

Als de markt normaal zou functioneren, zouden bedrijven lagere tarieven kunnen bedingen, omdat er meerdere bedrijven dezelfde dienst aanbieden. Dat blijkt echter niet te gebeuren: marktleider KPN, die regulering opgelegd heeft gekregen, biedt de laagste tarieven aan. De telecombedrijven hebben een monopolie voor de 'gespreksopbouw' vanaf abonnees op hun eigen netwerk, waardoor een overstap naar een ander bedrijf moeilijk is.

De OPTA constateert dat de markt niet goed functioneert, maar draagt geen oplossingen aan. Als de overheid de maximumtarieven die KPN mag rekenen opheft, zouden de tarieven vermoedelijk alleen verder omhoog gaan. Er zijn ongeveer 24.000 0800-nummers in gebruik in Nederland, zegt OPTA. Een 0800-nummer verschilt van andere telefoonnummers, omdat niet de beller betaalt, maar juist het bedrijf dat het gesprek ontvangt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-08-2011 • 11:55

49

Reacties (49)

49
49
29
4
1
17
Wijzig sortering
De Opta heeft jaren gelezen een pad in gezet om bellen naar mobiel goedkoper te maken. Dat is begonnen in 1999 en in 2010 hebben ze dit doorgezet.

Billing iets complexer
0800-nummers zijn iets complexer daar de gesprekskosten voor het bellen naar het nummer dienen te worden toegeschreven aan de houder van het nummer, maar er is geen enkele reden waarom de tarieven niet mee hadden kunnen lopen met de door Opta voorgestelde tarieven.

Kunstmatig hoog
De operators houden de tarieven op dit moment kunstmatig hoog en KPN heeft daar, door zijn machtpositie, de grootste vinger in de pap.

Alternatieven
Alternatieven zijn er beperkt. Je hebt Call Me Now, waarbij de tarieven voor bellen vanaf een mobiel rond de 15 cent liggen i.p.v. de 30 cent van een 0800-nummer en je hebt natuurlijk 085 en 088-nummers gekregen die wel de landelijke uitstraling hebben, maar waarbij de beller gewoon het buiten regionale tarief betaalt als de operator dat netjes doorbelast.

Neemt niet weg dat dit al heel lang wordt aangekaart door marktpartijen en dat het tijd wordt dat dit serieus wordt opgepakt.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 23 juli 2024 01:08]

Beetje offtopic, maar ik heb een 085 nummer als consument en er zijn heel veel mensen die denken dat het nummer fout is, ze proberen het niet eens eerst te bellen. :)
Zulk soort dingen zijn altijd goed dat ze aan het licht worden gebracht. Jammer dat het zo lang heeft geduurt..
Maar vervolgens wordt er niets aan gedaan??
Het Ministerie heeft al maatregelen aangekondigd, dus er wordt iets aan gedaan, maar het is overigens een vrij complex economisch probleem dat je niet halfslachtig kunt aanpakken.

Er is sprake van een totale keten die bestaat uit een orginerend netwerk (waar de beller vandaan belt), een transitaanbieder, en een terminerende keten (terminerend netwerk, platformaanbieder die de nummergebruiker aansluit). Elke van deze subonderdelen van de keten wordt bespeeld door verschillende partijen, waar een potentieel gevaar van aanmerkelijke markmacht ligt. Daar is al tegen opgetreden door bijvoorbeeld tariefregulering op te leggen.

KPN heeft op verschillende plekken in de keten aanmerkelijke marktmacht (AMM), en nagenoeg een monopolie ten aanzien van de transitdienst. Daar ligt echter niet zozeer het probleem. Dankzij onder andere tariefregulering zijn die problemen te beteugelen. (Lees meer over AMM en de werking van de regelgeving op pagina 14 van het rapport dat OPTA heeft gepubliceerd op haar website).

Wat het vervelend maakt is dat er geen aanbodsubstituten zijn. De nummergebruiker kan er niet voor kiezen dat iemand die aangesloten is op bijvoorbeeld het netwerk van aanbieder X via een ander, goedkoper netwerk verbinding maakt. Die keuze ligt namelijk al besloten in het feit dat degene die belt voor een aansluiting bij X heeft gekozen. Dat maakt dat X in grote mate kan bepalen hoeveel kosten voor gespreksopbouw zij berekent aan de keten, en dus aan de eindgebruiker, er is immers geen concurrerend alternatief voor X. Daarbij zal de beller, omdat hij niet betaalt voor de dienstverlening, geen rekening houden met de hogere kosten van zijn mobieltje ten opzichte van bijvoorbeeld zijn vaste telefoon.

Ook is er nauwelijks aanbodsubstituut. Je kunt een 0900 nummer nemen met een tarief van 1 ct per minuut (plus de kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon), maar dat kost de beller dan dus weer geld, wat de drempelverhogend werkt. Ook andere kanalen (e-mail, Skype, webchat) zijn om verschillende redenen geen volwaardig substituut voor telefonisch contact.

Er is dus nu een goed beeld op de problematiek, maar dat wil nog niet zeggen dat je één-twee-drie een maatregeltje uit de hoge hoed kunt trekken. Om het probleem bij de wortel aan te kunnen pakken zul je met een oplossing moeten komen die rekening houdt met de complexiteit van de keten, en de specifieke economische problematiek die er speelt.
Ja of je dwingt als overheid af, dat een gratis nummer alleen tegen kosten geleverd mag worden. Bespaart je een hoop moeilijke woorden en het probleem is opgelost.
De netwerkleverancier moet er ook nog wat aan verdienen.

Ik zou het logischer vinden als de betalingen gewoon worden omgedraaid. Laten we zeggen belbasis tarief als iemand met een vaste lijn belt en mobiel tarief als er mobiel wordt gebeld.

Vanuit het buitenland is 0800 vaak (altijd?) geblokkeerd (vaak wordt een alternatief nummer geboden, waar het 0800 nummer ook op aangesloten is.
Mobiele nummer zouden in dat geval geweerd kunnen worden, of middels een bevestiging de bellen enkel de mobiele kosten boven het belbasis te laten accepteren.
De netwerkleverancier moet er ook nog wat aan verdienen.
Zoals? Als er gebeld wordt, worden er toch gewoon gesprekskosten gerekend? Het enige verschil is wie die kosten betaalt. Maar wie er ook betaalt, dat geld gaat naar de provider.

Zouden ze dus normale tarieven rekenen, dan verdienen ze er evenveel op als op een normale vaste lijn. Okay, het is een speciaal nummer, dus ze mogen er wat extra's op verdienen. Er zit wat administratie achter en misschien wat apparatuur. Maar echt veel is het uiteindelijk niet. Zeg een paar tientjes per maand vast, en dan normale interlokale gesprekskosten, of desnoods 120% daarvan voor de moeite. Zelfs dan worden ze slapend rijk.

Klaar.

OPTA? Regel dat es?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 01:08]

het is logisch dat 0800 nummers niet werken vanuit het buitenland het is bedoeld als gratis binnenlands nummer. Voor gratis nummer uit het buitenland heb je 00800 nummer

Ik heb een provider in de UK daar kun je online gewoon je gratis nummer uitkiezen, kost je verder niet voor het nummer. Wil je het laten afleveren zijn er verschillende mogelijkheden. Goedkoopste is via sip naar je eigen centrale en dat kost je slecht 1 pence per minuut. Naar je vaste nummer, mobiel enz is ook mogelijk maar dat kost iets meer. Neemt niet weg dat het goedkoop blijft in de UK.

Waar de providers steeds minder kunnen verdienen kunnen ze 0800 nummers nog lekker uitknijpen.
Het kan toch gewoon een betaald nummer zijn als het van het buitenland word gebeld.

Je moet dan toch +31800 draaien i.p.v. 0800 dus je hebt toch wel door dat het niet gratis is.
Bovendien is het niet alleen de gene die een 0800 aanbied die teveel betaald.

Correctie, geldt alleen voor 09xx, 18xx, 084, 087 en 06760 nummers, niet meer voor 0800-nummers en 112.

Veel mensen in NL hebben geen vast nummer meer en bellen speciale nummers met hun mobiel. Minuten in een belbundel kosten tussen de €0,023 en €0,067 (voorbeeld Telfort 300 en 75 bundel).

Voor het bellen naar een speciaal nummer rekent de (zelfde) provider vaak 30 cent per minuut extra "kosten voor gebruik van de mobile telefoon". (voorbeeld Telfort)

De "kosten" zijn dan dus ineens 4,5 tot 13 keer zo hoog, en dat terwijl je daarnaast nog kosten betaald om het speciale nummer te bereiken. De "kosten voor gebruik van de mobile telefoon" naar speciale nummers zouden naar mijn idee juist lager moeten zijn dan naar normale nummers.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 01:08]

Nee, vervolgens krijgen ze een boete waardoor de prijs gerechtvaardigd wordt. Consument/afnemer schiet er weinig mee op.

En wat de overheid/bestuursorgaan ook doet, het is in principe nooit goed. Boete drijft de kosten op,
richtlijn, zoals bellen in het buitenland opgelegd door Kroes, en er is totaal geen marktwerking meer omdat alle partijen zich aan die richtlijn gaan houden. Vraag en aanbod werkt daar totaal niet terwijl er tientallen providers zijn in Europa.
Waar lees jij precies dat er boetes zijn uitgedeeld? :?
Maar vervolgens wordt er niets aan gedaan??
omdat dat buiten het mandaat / bevoegdheid van de OPTA valt.
Ja inderdaad, ook jammer dat er geen oplossing wordt aangereikt, dat brengt een probleem aan het licht, maar laat het daar voor even, totdat het weer wegebt...
Maar ze dragen geen oplossing aan, dus gebeurt er waarschijnlijk niks. bovendien is er een maximum bedrag wat waarschijnlijk aangehouden wordt.
vraag me alleen af waarom Verizon en Tele2 geen concurerende bedragen hebben of zouden zij heel veel af moeten dragen aan kpn voor het gebruik van de lijnen?

Bovendien is dit misschien wel goed, als ze hier mee vangen kunnen ze andere producten lager aanbieden.
Anoniem: 162481 @bartje24 augustus 2011 12:07
....andere producten lager aanbieden? Ik mag hopen dat je dat ironisch bedoeld. Dit soort bedrijven (alle bedrijven???) hebben maar één doel lijkt wel en dat is zo veel mogelijk geld verdienen (soms via legale diefstal, zoals dit).Dream on!
Voor mij nog een voorbeeld van een telecommarkt die volledig ontspoort is..

Niet alleen de mobiele telefonie, maar ook vaste telefonie. Servicenummers kosten een godsvermogen en bedrijven betalen zich blauw aan 0800 nummers, terwijl die helemaal niet zo duur hoeven te zijn.

Ik hoop dat de OPTA zijn taak gaat vervullen en boetes oplegt aan alle telco's die de prijzen uit hun verband rukken.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 23 juli 2024 01:08]

Als je met je mobiele telefoon een 0900 nummer moet bellen dan lopen de kosten ook aardig op. Je krijgt dan bijvoorbeeld te horen:

Dit 0900 nummer kost 10 cent per minuut, plus de kosten van het gebruik van uw mobiele telefoon.

Alsof een gsm een luxe is en net nieuw op de markt.
Ik vind dat ze dat eens moeten aanpakken, stelletje schoften.

Een gsm moet net als een normale telefoon behandeld worden bij 0900 nummers.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 01:08]

De kosten voor het servicenummer zijn hetzelfde, ongeacht of je er vanaf een vast of mobiel toestel naar belt. Dit omdat uit die kosten zowel de telefoonprovider én de aanbieder van het nummer worden vergoed voor hun dienst.

De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon zijn afhankelijk van je gekozen
abonnementsvorm. Omdat deze bovenop de kosten van het servicenummer komen moet de dienst dit verplicht vermelden.

Het is natuurlijk niet mogelijk om indien je naar 0900 belt, de belkosten van je abonnement ineens te verlagen of op 0 te zetten. Kon dit wel dan speelt dit misbruik (door slimme Tweakers enzo) in de hand, die gaan dan experimenteren hiermee.

Goed bedacht, maar niet mogelijk, nix te maken met schoften dus.

{edit}toegevoegd:
Wat nog wel zou kunnen, is dat voor mobiele bellers een ander 0900 nummer in gebruik wordt genomen, waarvan de vaste kosten lager liggen, zodat het totale tarief eerlijker is.
Alleen, hoe voorkom je dat vaste bellers ook naar dat goedkopere nummer bellen?
{/edit}

[Reactie gewijzigd door moreasy op 23 juli 2024 01:08]

Maar Waarom moeten er extra kosten in rekening gebracht worden als ik vanaf een mobiel bel..?

naar mijn idee is dat gewoon makkelijk geld verdienen.
Die extra kosten worden niet door de eigenaar van het servicenummer in rekening gebracht, maar door jouw mobiele provider. Of dacht je dat bellen naar een 0900 voor jouw mobiele aanbieder opeens gratis zou zijn?

Sommige aanbieders hanteren een vast tarief, ongeacht het servicenummer dat je belt, anderen hanteren bijvoorbeeld de kosten voor bellen buiten de bundel + de kosten voor het bellen naar het service nummer a X ct. per minuut.
Dat neemt niet weg dat deze kosten on evenredig hoog zijn in te vergelijking met een vaste telefoon. Ik ben het wel eens met Pixeltje. Waarom zou mobiel anders moeten worden behandeld worden dan vast? 0900 gratis... nee natuurlijk niet. Waarom zou het gewoon niet in de bundel kunnen?
Als je vanaf Ziggo vast netwerk belt, van KPN of Tele2 vast maakt dat niet uit, maar bel je vanaf Vodafone of KPN mobiel dan opeens wel? Het wordt tijd om de uitzonderingspositie die een mobiel netwerk in de tarieven mag hebben (bellen naar mobiel is nog altijd duurder dan naar vast) maar eens op te heffen.
Dat servicenummers wat meer kosten kan ik me nog in vinden. Bedrijven met zo'n nummer moeten ten slotte de telefonistes ook gewoon betalen, en dan is 50ct per minuut (bijvoorbeeld) een mooie buffer voor hun inkomen volgens mij.

Tenzij het anders werkt natuurlijk, maar zoals ik 't begreep vind ik dit niet eens zo slecht. Dit in tegenstelling tot de kosten van 0800-nummers, sms'jes, voicemailkosten, aansluitkosten, kosten voor mobiel internet, kosten voor een belminuut en ga-zo-maar-door ;)
Dat dit artikel op tweakers komt voordat er een stel telecombedrijven een goeie boete hebben gehad, bewijst maar weer dat sommige zaken niet kunnen worden toe gelaten aan de vrije marktwerking.

Ik wil hier niet communistisch over komen (of misschien wel, maar die naam heeft nogal een negatief imago), maar er zijn zaken die we beter aan de overheid kunnen over laten dan aan bedrijven die als doelstelling hebben zoveel mogelijk winst te behalen - liefst over de rug van wie dan ook.
De huidige situatie is communistisch dat is nou juist het probleem, de afwezigheid van marktwerking.

Gooi die markt maar open, dan gaan de prijzen wel omlaag.

Het nadeel voor de consument nu is dat bedrijven eerder een 0900 nummer zullen kopen zodat ze de kosten weer kunnen dekken.
Een ander alternatief is via de website de consument zijn/haar nummer laten invullen en zelf terugbellen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 01:08]

De huidige situatie is communistisch dat is nou juist het probleem, de afwezigheid van marktwerking.
Het is eerder dictatoriaal dan communistisch. Nu waren de communistische regimes die wij kennen ook meestal dictatoriaal maar dat is een ander verhaal.
Zoals ook in het bericht aangegeven is er geen sprake van vrije marktwerking omdat er maar 3 bedrijven zijn die het product kunnen leveren waarvan 2 niet tegen concurrerende prijzen. Oligopolie / Monopolie dus.

Je kan hier moeilijk "de vrije marktwerking" de schuld van geven, het is eerder een overblijfsel van het oude PTT van voor de privatisering. De OPTA is er juist voor om de vrije marktwerking in gang te brengen. Voordat ze maatregelen kan nemen is het natuurlijk goed dat ze de problemen constateert. Omdat er geen alternatieve producten zijn hebben ze niet meteen een oplossing (en dat is ook niet hun taak).
Zoals er al staat: de overheid legt maximumtarieven op. Die zijn dus blijkbaar 10x hoger dan de kosten. De OPTA concludeert dat opheffen niet werkt vanwege de blijvende oligopolies.

Dan is de conclusie dus simpel: overheid, haal die maximumtarieven met 89% omlaag. Dan maakt de KPN nog steeds 10% winst, en bij gebrek aan concurrentie is dat een zekere winst.
Als 0800-nummers veel goedkoper worden zullen bedrijven hun klantenservice nog trager maken omdat mensen uren laten wachten veel minder kost.
Ik kan me dat niet voorstellen aangezien het personeel in bijna alle gevallen het leeuwendeel van de kosten met zich meebrengt.

Bovendien vind ik het persoonlijk niet zo vervelend om een tijdje te moeten wachten bij een klantenservice met een 0800-nummer omdat je sowieso weet dat ze dat niet doen om jou te laten betalen.
0800 is gratis voor de consument, alleen het bedrijf betaald zich blauw aan kpn voor die 0800 lijn Dus als dat goedkoper wordt houd het bedrijf wellicht meer geld over voor een extra medewerker om te voorkomen dat de wachtrij lang is? (Wishfull thinking)
Analyseer de kosten die een leverancier betaalt voor een SMS maar eens, en de kosten die wij als consument moeten afdragen. Dat is al jaren veel te veel.

En nu ze geen bakken met geld meer binnenslepen aan smsjes, gaan ze de internet tarieven maar aanpakken..
En als je als bedrijf wel een landelijk nummer wil, maar geen peperduur 0800-nummer, neem je een 0900-nummer en draait de (mobiele) beller op voor de absurde tarieven.

Een normaal (inter-)lokaal gesprek kost me 5 cent per gesprek op mijn vaste lijn of de minuten uit mijn belbundel als ik mobiel bel.
Maar bel je een 0900-nummer, dan begint dat vaak bij een op het oog nog niet geheel onredelijke 10 cent per minuut, maar daarnaast betaal je peperdure mobiele minuten omdat je per definitie buiten je bundel belt.


Ik vertik het om 0900-nummers te bellen, dat kost eigenlijk altijd wel ergens tussen de 5 en 15 euro, dan kan ik beter klant worden bij een iets duurder bedrijf dat nog wel een normaal nummer heeft.
Neem je als bedrijf toch gewoon een 088 of een 085 nummer? Heb je ook een landelijk nummer en betaalt iedereen het lokale tarief (bestaat er nog zoiets als interlokale tarieven?)
bestaat er nog zoiets als interlokale tarieven?
Ja, alles binnen je eigen netnummer valt onder een lager tarief.

een 088 of 085 nummer echter, valt voor mobiele bellers vaak ook per definitie buiten de bundel.
Er is vrijwel geen enkele telco-boer meer die hier onderscheid in maakt. Hooguit nog onderscheid tussen een vast nummer en een 084, 085 of 088 nummer waarbij in het laatste geval de kosten gewoon berekend worden wanneer je 'gratis naar vast' kunt bellen vanaf je vaste aansluiting.
Waarom een 088 of 085 nummer als je als bedrijf gewoon je eigen welbekende vaste nummer kunt nemen? Ik heb ooit eens overwogen om zakelijk naar een 088 of 085 nummer over te stappen wat voor mij negatief uit zou pakken.

Conclusie bleek n.l. dat het 088 of 085 nummer vanaf mobiel vaak duurder uitvalt of zelfs buiten de bundel. Een vast nummer had daarentegen tevens het voordeel dat mensen die op hun vaste telefoonlijn onbeperkt bellen naar vaste nummers, dus ook werkelijk geen cent betalen.
Ik vertik het om 0900-nummers te bellen, dat kost eigenlijk altijd wel ergens tussen de 5 en 15 euro,
0900 tarieven: onredelijk? ;)
Anoniem: 132674 24 augustus 2011 12:21
Wij betalen bij Scarlet Telecom € 22,50 per maand aan abonnement en een gesprek van een vaste lijn in Nederland kost € 0,10 per minuut.

Valt toch wel mee?
het gaat om de prijzen die gehanteerd worden voor bedrijven, niet voor consumenten ;)
Of is dat "wij" die je aankaart een bedrijf ? Dan kan 10 cent ook enorm veel zijn als je duizenden telefoontjes per dag ontvangt...
Nou, blijven proberen hè providers? Vooral blijven proberen… des te meer krijgt de consument en iedereen die met jullie te maken een steeds grotere hekel aan jullie, totdat er een bedrijf opstaat die het wél fatsoenlijk(er) heeft geregeld.

@ExNomenDei;
groot gelijk. Als de providers niet normaal kunnen doen en overal op een zo'n schijnheilig mogelijke manier, zoveel mogelijk winst los proberen te peuteren, misschien is het dan niet eens zo'n slecht idee om dit overheid-gereguleerd te laten worden.

Dat er geld verdient moet worden en winst gemaakt moet worden is absoluut normaal in mijn ogen en niks mis mee. Maar de manier waarop ze de winsten zo hoog mogelijk proberen te houden, púúr om de bonussen en "board" tevreden te houden is echt van de allerlaagste plank in mijn ogen.
Anoniem: 264902 24 augustus 2011 12:22
Eigenlijk misbruiken de providers zwaar de rechten van de consument.
De consument wil contact opnemen met een bedrijf om de wettelijke garantie te bespreken, ofwel wordt de consument uitgeperst omdat hij een zwaar betalend nummer wil draaien ofwel wordt het bedrijf uitgeperst omdat het een gratis nummer ter beschikking wil stellen. Hier zouden europese regels voor moeten komen. Is eigenlijk vergelijkbaar met het outsourcen van een ziekenhuisbalie waarbij een persoon apart extra moet gaan betalen om noodzakelijke verzorging te krijgen die al betaald is door het sociaal systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 264902 op 23 juli 2024 01:08]

De OPTA constateert dat de markt niet goed functioneert, maar draagt geen oplossingen aan.
Zo ken ik de OPTA weer. Nutteloze onderzoeken naar bijvoorbeeld het aantal anologe kabelaars. Typisch OPTA. Het geld moet immers op. Zo rolt de OPTA. Onjuiste factuur ontvangen van OPTA? Niks aan te doen. Gewoon betalen. OPTA. Het is toevallig niet een orgaan van Buma/Stemra?

Ik walg inmiddels van deze volledig overbodige semi-overheidsinstelling. Kan daar niet wat aan gedaan worden?
Wat denk dat de Telco's zouden doen zonder toezichthouder (want dat is wat de OPTA is). Zou het dan duurder of goedkoper worden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.