KPN heeft vrijdag voor de rechter verklaard geen vals spel te hebben gespeeld om een grote opdracht voor vaste telefonie bij de overheid binnen te halen. Volgens de telco was er sprake van 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden'.
Begin deze maand bleek dat KPN mogelijk een overheidscontract voor afname van vaste telefonie door ruim tweehonderd overheidsinstellingen heeft verloren aan Tele2. KPN zou geen open kaart hebben gespeeld bij zijn inschrijving op de aanbesteding, door zijn eigen netwerkbedrijf te vragen of zij lagere inkooptarieven voor de overheidsofferte konden regelen. Als gevolg hiervan werd de provider uit de procedure geweerd en werd de opdracht aan Tele2 gegund.
Afgelopen vrijdag diende voor de voorzieningenrechter in Den Haag een door KPN aangespannen zaak, waarin de telco eist dat het besluit ongedaan wordt gemaakt en dat KPN alsnog de opdracht mag uitvoeren. Ondanks dat KPN vlak voor de sluiting van de aanbesteding zijn tarieven aanpaste, meent de provider dat het ook zonder de nieuwe tarieven de aanbesteding had gewonnen.
De advocaat van KPN betoogde voor de rechter dat het 'onhandig' en 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden' was om een uur voor sluiting van de aanbesteding concurrenten te melden dat KPN een forse korting doorvoerde voor de verhuur van zijn telefonielijnen, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.
KPN spande de zaak aan nadat de overheid in november besloot KPN te diskwalificeren voor het overtreden van de Opta-regels: KPN had zijn concurrenten gelijktijdig op de hoogte moeten brengen van de korting. De telco had zijn eigen netwerkbedrijf echter een 'voorsprong' van 68 uur gegeven om de nieuwe tarieven in zijn offerte voor de overheid te kunnen verwerken.
De overheid verdedigde zich door te stellen dat de Opta-regels helder zijn. "Het ging om 68 cruciale uren voorafgaand aan de aanbesteding", aldus de advocaat van de Staat in het FD. "Het gedrag van KPN was niet onhandig. Het gaat hier niet om de eerste de beste bakker. KPN moet zich al lange tijd aan Opta-regels houden, dus dan weet je wat je aan het doen bent."
Als de rechter KPN in het ongelijk stelt, wil het bedrijf dat het gunnen van de opdracht wordt uitgesteld totdat eventuele beroepsprocedures tegen de vermeende overtreding van de Opta-regels zijn afgerond. Volgens de zakenkrant zou dit voor de overheid nadelig uitpakken. Sinds de laatste aanbesteding in 2006 zijn de prijzen flink gedaald. Gedurende de looptijd van een eventuele bodemprocedure, die wel twee jaar kan duren, zou de overheid de oude tarieven moeten betalen - iets waar KPN als een van de betrokken partijen van zou profiteren.