KPN en de OPTA treffen geen schikking over boetes voor lopende zaken. De provider wilde alle zaken in één keer afdoen door een bedrag te betalen, maar de toezichthouder ging daar na onderhandelingen niet mee akkoord.
Daardoor blijven de zaken tegen KPN doorlopen en kan de provider dus vermoedelijk nog boetes tegemoetzien, zo meldt de provider zelf. KPN zegt dat het met een schone lei wil beginnen door alle lopende zaken te beëindigen met een schikking. De OPTA is in onderhandeling gegaan met de provider, maar de provider en de toezichthouder kwamen niet tot een overeenkomst.
Dat het niet tot een overeenkomst is gekomen, ligt aan meerdere zaken, zegt woordvoerster Cynthia Heijne van OPTA. "Naast het kostenplaatje hebben we ook de belangen van concurrenten en afnemers meegewogen. Ook transparantie telt mee. KPN wilde daaraan onvoldoende tegemoet komen."
KPN is onderwerp van diverse zaken bij de OPTA. De grootste is wellicht een zaak vanwege een aanbesteding voor vaste telefonie bij de overheid. De netwerkbeheertak van KPN paste daarbij op het laatste moment de doorgiftetarieven aan, waardoor een andere tak van KPN een lagere aanbieding kon doen dan concurrent Tele2, die dezelfde doorgiftetarieven moet betalen. Om die reden stelde de OPTA KPN onder verscherpt toezicht.
De OPTA is niet de enige toezichthouder die KPN onderzoekt. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit doet een onderzoek naar KPN, en concurrenten Vodafone en T-Mobile wegens vermeende prijsafspraken. De OPTA en NMa gaan eind dit jaar op in de Autoriteit Consument en Markt.