Ziggo begint met mobiel internet via modems van klanten

Ziggo gaat in de komende tijd beginnen met het aanbieden van mobiel internet via een eigen netwerk. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van modems van klanten, die dienen als hotspots voor mobiele klanten. Ziggo doet momenteel een proef.

De proef met het gebruiken van modems van klanten als mobiele hotspot liep in een aantal Groningse wijken sinds begin juli. Inmiddels is Ziggo ervan overtuigd dat op deze manier mobiel internet moet worden aangeboden. In 2014 moeten al 1,7 miljoen klanten van Ziggo gebruik gaan maken van mobiel internet via elkaars modems, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van interviews met topmensen van Ziggo.

Ziggo wilde niet ingaan op de vraag of het mee gaat doen met de frequentieveiling dit najaar. Hoewel modems van klanten een dekking kunnen bieden in steden, is voor een netwerk rond het spoor, op snelwegen en op het platteland een netwerk van zendmasten onontbeerlijk. Ziggo bezit frequenties in de 2,6GHz-band, maar die zijn ongeschikt om grote gebieden te dekken. Eerder zei de kabelaar dat het geen traditionele mobiele provider meer wil worden, maar naast de hotspots van klanten een virtuele provider wil zijn op een ander netwerk. Dat is namelijk veel goedkoper. Bovendien heeft Ziggo maximaal 100 miljoen euro uitgetrokken voor het plan, veel te weinig om een eigen landelijk dekkend netwerk te bouwen.

Bij de proef in Groningen was een aantal regels. De software in de router is zodanig aangepast dat de wifi-hotspot gescheiden is van het eigen netwerk en dat de klant zelf 'voorrang' krijgt bij het toekennen van bandbreedte. Daarnaast kunnen maximaal 20 gasten tegelijk gebruikmaken van een beschikbaar gestelde hotspot. De proef gebeurde op basis van vrijwillige deelname. Of dat zo blijft, is onduidelijk. Ziggo is een van de grootste internetproviders in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-07-2012 • 08:18

174 Linkedin

Reacties (174)

174
167
89
9
1
53
Wijzig sortering
Als de ubee/cisco-routertje van Ziggo niet eens over 2 verdiepingen van een geisoleerd nieuwbouwhuis een stabiele verbinding kan leveren, hoe moet dat goed werken met "mobiel internet"?

Heck, zelfs mijn eigen linksys/cisco routertje kan niet op straatniveau een stabiele verbinding leveren.
Hier ben ik het helemaal mee eens
Onze CISCO router had al moeite om de eerste verdieping te halen...
Nu dan ook een asus router, die het wel voor elkaar krijgt.

Nu ben ik echter wel benieuwd wat er gebeurt als je de Ziggo router als modem heb laten instellen, is er dan nog wel de optie om wireless hiervoor aan te zetten?
helaas werken de routeren bij mij thuis tot aan het huis van de buren wat zo,n 30 meter verderop staat. maar zodra ik 1 trap omhoog ga zit er een dode zone op de eerste etage. de tweede etage heeft echter wel weer een goede verbinding door een tweede router. in totaal hebben we 3 routers in huis om de boel dekkend te krijgen. op straat niveau is dus geen enkel probleem hier.
Ik heb al vijf jaar een FON spot actief. Het is een leuk idee, maar het werkt gewoon niet. Ik heb in al die tijd nog nooit een bruikbare FON spot kunnen vinden als ik er een nodig had. In al die jaren hebben er buiten mijzelf drie twee gasten ingelogd op mijn hotspot. En ik heb een buiten antenne op het dak staan.

Lees en huiver.

http://www.vlist.eu/fon/4yrsltr.htm

Het werkt gewoon niet, en zo zal het met het Ziggo project ook gaan.

MV
In België werkt het tegenwoordig wel hoor. Toen mijn internetverbinding lange tijd stuk was, kon ik tegen betaling (ik heb zelf geen FON) toch nog internetten via de Belgacom FON van een van de buren.
Is al aangehaald, maar in België doen de 2 grotere providers dat al.

Belgacom heeft namelijk een overeenkomst gesloten met FON, waardoor dat alle klanten bij Belgacom die een 'belgacomfon' netwerk uitstralen, gratis toegang krijgen op beschikbare FON punten over de hele wereld. Het is het zelfde principe als wat Ziggo gaat toepassen, 2 netwerken volledig gescheiden van elkaar. De eigenaar krijgt natuurlijk netwerk voorrang op zijn eigen verbinding en is niet verantwoordelijk voor het dataverkeer van de gast gebruiker.

Telenet heeft op zijn buurt gekozen om een eigen systeem te ontwikkelen, waarschijnlijk omdat Belgacom al een exclusiviteitscontract ofzo had met Fon. In ieder geval wel jammer, want de Fon dekking in België zou zoveel groter zijn mochten ze hierin hebben samengewerkt. Telenet hanteert ongeveer en voorzover ik weet de zelfde voorwaarden, deel jij een 'telenethomespot' dan mag je gratis op andere 'telenethomespots'

Mijn eigen ervaringen als Belgacom Fon gebruiker zijn positief. Ik merk er op mijn eigen verbinding thuis niets van. Ik woon nochtans in het centrum van de stad aan een park. Ik maak regelmatig op verplaatsing gebruik van andere fon punten, het is handig en gratis. Jammer dat Ziggo ook voor een eigen systeem kiest en ook niet met een internationale speler als FON in zee gaat.
Wat ik zo niet terugvind, is of het vrijwillig is? Voorrang krijgen qua bandbreedte van je eigen modem zie ik eigenlijk nog wel als risicopuntje.
Ik heb vandaag met de Ziggo helpdesk gebeld om het een en ander duidelijk te krijgen. Ze hebben een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor alle vragen omtrent de hotspots van Ziggo : 088-7177090.

Het zit als volgt;
Zodra jouw omgeving gereed wordt gemaakt voor Ziggo hotspots kun je dit in "Mijn Ziggo" instellen. Zodra deze functionaliteit op je router is ingeschakeld zul je in je Ziggo-account een gebruikersnaam en wachtwoord krijgen waarmee je bij andere Ziggo-gebruikers kunt inloggen. Dit kun je zo vaak wijzigen als je wil; het is puur een administratief dingetje in je accountinstellingen.

Overigens maakt het niet uit als je je modem (zoals ik-) s' nachts van de stroom af haalt. Je hebt dan nog steeds toegang tot hotspots, zolang dit maar in "Mijn Ziggo" is ingesteld. Kies je er voor géén hotspot in te schakelen wordt je gebruikersnaam / wachtwoord geblokkeerd en kun je dus ook niet meer op Ziggo-hotspots inloggen.

Let wel op; deze functionaliteit wordt ENKEL geboden aan mensen met een "Ubee" modem. Alle overige modems (Motorola / Cisco / Arris) krijgen deze functionaliteit niet. Indien je deze functionaliteit wél wilt kun je je modem kosteloos laten omruilen voor een "Ubee" variant.

Dit modem maakt twee netwerken aan; een persoonlijk (voor je eigen computers) en een publieke hotspots. Deze zijn geheel van elkaar gescheiden. Enkel andere Ziggo-gebruikers zullen op je verbinding in kunnen loggen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je gierige buren (die een gammel ADSL-lijntje hebben of zelfs helemaal geen internet hebben-) op je verbinding kunnen meeliften. Je krijgt dus nét als bij KPN een apart login scherm te zien zodra de draadloze verbinding is opgebouwd.

Beveiliging loopt overigens over WPA / WPA2-Enterprise. Mochten andere gebruikers verboden content binnen harken met hun smartphone / laptop terwijl ze op jouw verbinding zitten, kan Ziggo precies zien wie de gebruiker is en zal deze ook aanpakken. Het is dus niet zo dat als iemand op jouw hotspot zaken als kinderporno zit te downloaden dat jij straks de pineut bent.

Al met al moet ik zeggen dat ze er goed over hebben nagedacht. Alles is dus op vrijwillige basis en je krijgt gratis een ander modem mocht het jouwe geen hotspots ondersteunen.

Ik weet niet precies of je straks in kunt stellen hoeveel van je bandbreedte je kunt reserveren voor het publieke netwerk. Zelf heb ik een Cisco-modem en heb geen idee of je op een "Ubee" modem in kunt stellen dat er een bepaalde bandbreedte voor je publieke hotspot kan worden ingesteld.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2012 15:27]

Thanks, erg verhelderend. Lijkt me ook een goed verhaal.

Ik mis alleen nog hoe ze gaan voorkomen dat een firmware bug in het modem het straks toch mogelijk maakt om vanuit de publieke hotspot op je thuisnetwerk te komen. Want die situatie gaat geheid opduiken.
Dat is ook de hoofdreden dat ik er niet aan wil beginnen. Ik ken Ubee niet als fabrikant. Er hoeft inderdaad maar een bug of backdoor in te zitten waardoor een handige Harrie tóch toegang krijgt tot je persoonlijk netwerk. Ze kunnen achteraf bij Ziggo wel zien wie er bij jou heeft ingelogd maar tegen de tijd dat jij merkt dat er iets aan de hand is (áls je dat al merkt-) is de vogel al lang gevlogen. Bewijzen wordt dan heel erg moeilijk.

Dat ik een paar Mbit kwijt raak vind ik nog tot daar en toe, maar er zitten meer haken en ogen aan het geheel. Bovendien zullen er, zelfs als er veel Ziggo klanten in je straat wonen, flinke gaten vallen in het dekkingsgebied van de hotspots. Als ze het écht goed dekkend willen maken zullen ze het voor de klanten toch aantrekkelijker moeten maken om hier aan mee te werken. Ook zal er extra apparatuur nodig zijn om je WiFi signaal een flink eind de straat in te krijgen. Met de standaard routers mag je blij zijn als je buitenshuis een metertje of 10 á 15 komt. Als je dan om de 50 á 100 meter een hotspot hebt zet dat natuurlijk ook geen zoden aan de dijk.

Zelf woon ik in een straat waar veel uitgaanspubliek doorheen komt en wil ik niet hebben dat die dadelijk allemaal bij mijn voordeur gaan zitten bivakkeren. Dan worden die honden van mij ook horendol...

Ziggo zegt dat je zelf altijd voorrang hebt op je netwerk. Hoe dan ook zul je snelheid inleveren en zullen je PING-tijden toenemen zodra er mensen op je hotspot zitten mee te liften. Vooral het laatste is funest voor mensen zoals ik die graag een potje Modern Warfare 3 willen spelen. Een lage PING is nou eenmaal essentieel. Daarbij ben je geheel afhankelijk hoe efficiënt je router is met het hele QoS (Quality of Service). Als daar nog eens een flinke vertraging in zit door een firmware-bug of slecht gekozen componenten zal online gamen tot een ware hel worden.

Goed, waarschijnlijk zal het zo'n vaart niet lopen maar het zijn wel zaken om rekening mee te houden.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2012 16:25]

wat ik mij afvraag. hoe zit het met je stroomverbruik. Mn pa heeft zon ubee ding. En die trekt toch aardig meer dan mijn cisco van upc. 45 watt om 15 watt. Lijkt mij dat je verbruik nog verder omhoog gaat.
Ook snap ik niet dat de scheiding software matig is. Waarom niet hardware, dan valt er niks te hacken ook. en dan hebben ze het over snelheden. Waarom niet gewoon de snelheden die je via mobiel internet heb. Dan merk je er niks van
Ik heb zelf ook een Cisco EPC3925 van Ziggo. Het apparaat heeft 15 volt nodig en trekt maximaal 1,5 Ampère. Het totaal opgenomen vermogen van dit modem is dus 15 x 1,5 = 22,5 Watt (maximaal).

Houd er wel rekening mee dat de adapter die er aan hangt natuurlijk geen 100% rendement geeft. Die dingen veroorzaken nogal wat warmte. Als je geluk hebt heeft de adapter een rendement van 70%, waardoor je dus zo'n 30% boven op het opgenomen vermogen moet rekenen. Ik denk daarom dat 30 Watt eerder in de buurt komt ...
Anoniem: 274613
@Titan_Fox24 juli 2012 00:26
kleine correctie:
Je moet een ubee wifi modem hebben ;)

Ik heb een ubee modem met telefoon, maar zonder wifi en gewoon een eigen router. Dan word het erg lastig lijkt me.
In Belgi"e doen telenet en belgacom dit al.

Vrijwillig, nee ze duwen het je allemaal door de strot. Maar je kan gewoon je antenne eraf halen en zelf een wifi router aansluiten als je wel. Of je vraag gewoon om een modem zonder wifi (ging hier nog bij telenet)

Maar de term mobiel internet zou ik dit niet willen noemen. Onder mobiel versta ik gewoon overal en met deze oplossing kun je alleen daar internetten waar ziggo zit en routers heeft. In een groot deel van nederland en in de buitengebieden kan het dus gewoon niet.
Bij Telenet is het in ieder geval volledig vrijwillig, als je het niet wilt schakel je het gewoon uit. Dat je dan niet meer van diezelfde dienst kan gebruik maken op andere locaties is alleen maar een logisch gevolg.
Door de strot duwen ?... standaard staat het inderdaad aan maar je kan het via MijnTelenet zonder problemen uitschakelen (maar dan je zelf elders ook niet meer gebruik maken van de dienst).
Voor wat hoort wat. Je kunt de dienst gewoon uitschakelen via je klantenpaneel van Ziggo, maar dan kun je zelf natuurlijk ook geen gebruik meer maken van de hotspots.

Overigens vind ik je definitie van 'mobiel internet' ook een beetje zwak. Buiten het gebied waar jouw mobiele provider antennes heeft kun jij ook niet internetten, dus daar zit geen verschil in. Het zal even duren voor dat de dekking optimaal is, maar het gaat er zeker van komen. Alleen in de buitengebieden zal het bereik wat minder zijn, maar als ik internet nodig heb begeef ik me meestal in de stad.
Dan moet je toch even beter lezen volgens mij, het staat gewoon in het bericht. Althans wat betreft de proef, of het ook zo blijft is nog niet duidelijk :)
De software in de router is zodanig aangepast dat de wifi-hotspot gescheiden is van het eigen netwerk en dat de klant zelf 'voorrang' krijgt bij het toekennen van bandbreedte.
De proef gebeurde op basis van vrijwillige deelname. Of dat zo blijft, is onduidelijk. Ziggo is een van de grootste internetproviders in Nederland.
Anoniem: 442878
@Tankiej23 juli 2012 08:44
Dan moet je toch even beter lezen volgens mij, het staat gewoon in het bericht. Althans wat betreft de proef, of het ook zo blijft is nog niet duidelijk :)
Jij moet ook goed lezen
Alles omtrent die proef staat in verleden tijd. De proef in Groningen is al afgelopen.
De proef met het gebruiken van modems van klanten als mobiele hotspot liep in een aantal Groningse wijken sinds begin juli. Inmiddels is Ziggo ervan overtuigd dat op deze manier mobiel internet moet worden gaan aangeboden.
Men gaat nu echt starten met die hotspots. Of dat nu ook vrijwillig wordt is de vraag nog. Ook of klanten die aanloggen op die hotspot moeten gaan betalen.
Aldus
Ziggo gaat komende tijd beginnen met het aanbieden van mobiel internet via een eigen netwerk. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van modems van klanten, die dienen als hotspots voor mobiele klanten. Een proef daarmee is geslaagd.
Dit is een goede ontwikkeling m.i Ik vraag mij wel af of men wil gaan betalen, of zich vrijwillige beschikbaar te stellen. Dat lijken mij twee knelpunten.

(Vreemd dat dit als offtopic wordt gemodereerd 8)7 )

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2012 11:39]

Vraag me sowieso af of het niet vooraf al gedoemd is om te mislukken : nieuws: Gemeente Rotterdam zet openbaar wifi-netwerk te koop

Ik bedoel; wat heb je aan een wireless netwerk dat er uit ziet als een gatenkaas ? Goed, waarschijnlijk zal Ziggo ter zijner tijd wel aankomen met een "app" waar je kunt zien waar Ziggo-hotspots zijn.

Als je hier echt een succes van wilt maken moet je zorgen dat er een ononderbroken dekking gerealiseerd wordt. Wellicht met range-extenders of zo iets ...
Anoniem: 411917
@Titan_Fox24 juli 2012 17:04
Had je dit gelezen? uit het artikel:
Eerder zei de kabelaar dat het geen mobiele provider meer wil worden, maar naast de hotspots van klanten een virtuele provider wil zijn op een ander netwerk.

maar alsnog kan een gebruiker zomaar besluiten een modem we of niet beschikbaar te stellen waardoor de dekking fluctueert, misschien lastig te verkopen. Providers moeten dus toch zelf minimale dekking voorzien
-edit- met de huidige vraag lijkt me extra bandbreedte altijd te verkopen :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411917 op 24 juli 2012 17:05]

Als Ziggo klant denk ik dan:"Whats in it for me"?

Edit

Dankzij de geweldige uitleg van Titan-Fox, heb ik antwoord op mijn vraag. Tx

Mooi project, ik ga zeker mee doen.

[Reactie gewijzigd door Paul Baan op 23 juli 2012 16:15]

Mobiel internet, lijkt mij? Het lijkt mij dat als ik mijn modem/verbinding hiervoor ter beschikking stel, ik er ook bij anderen gebruik van kan maken. Het FON-principe zeg maar.

Aan de andere kant, Ziggo wil hier natuurlijk op de een of andere manier geld mee verdienen... De vraag is hoe? Het mobiele internet tegen betaling aanbieden aan mensen die hun eigen verbinding niet ter beschikking stellen?

Het blijft een beetje dubieus voor mij. Het idee is natuurlijk leuk, maar als gezegd, Ziggo wil hier aan gaan verdienen. Het staat mij een beetje tegen dat Ziggo dan dubbel zou verdienen aan dezelfde internetverbinding, dus zou ik persoonlijk eerder geneigd zijn om mijn router ter beschikking te stellen aan het FON-project, zodat het tenminste gratis voor iedereen is.
Aan de andere kant, Ziggo wil hier natuurlijk op de een of andere manier geld mee verdienen... De vraag is hoe?
Waarschijnlijk niet op een directe manier door er geld voor te vragen.

Als ik kijk bij ons in België met belgacom en telenet gaat het er vooral om om een 'meerwaarde' te bieden (lees: iets waarmee ze met grote letters kunnen uitpakken in de reclames) en aan klantenbinding te doen (Als je je abonnement opzegt ben je die handige hotspots ook kwijt). Het werkt want op forums zijn mensen verontwaardigd als ze geen geschikte modem hebben voor deze dienst en ze zijn bereid om €75 te betalen hiervoor en het beheer over hun eigen netwerk grotendeels te verliezen.

De kosten voor de investering zijn minimaal: de klant moet toch een modem hebben en betaalt deze af via zijn abonnement, de klant neemt de elektriciteit voor zijn rekening (1tje is niets, maar het verbruik van een miljoen modems zou ik niet willen betalen), men moet geen speciale vergunningen hebben,... . Men moet enkel de software schrijven voor een gast netwerk.
Het lijkt mij, mits ze het met het FON-principe aanbieden, ook een mooie kans om nieuwe klanten te winnen. Ik zou dan graag overstappen op Ziggo, maar die is helaas niet beschikbaar in Nijmegen. We hebben hier voornamelijk UPC maar UPC biedt enkel een vast ip-adres aan zakelijke gebruikers.(Waardoor UPC dus direct weer afvalt)
Ik denk dat Ziggo dit voornamelijk doet om dezelfde reden dat bijvoorbeeld Apple de iCloud gratis aanbiedt. Namelijk om zo veel mogelijk klanten te winnen.
Ik zou best voor 5 eur per maand hier een abbo op nemen, ziggo biedt jou de service voor mobiel internet, vind ik best 5 eur waard.

LET OP: Dit is geen FON principe!!!!!

Bij FON beheer je je verbinding zelf, jij bent zelf beheerder over je modem en de sofware daarop. En zo maak je met ze allen een landelijk netwerk. Bij ziggo lijkt het erop alsof je over dat extra stukje niks te zeggen hebt, met andere woorden ziggo neemt het beheer voor dat landelijk netwerk opzich, hier komt een stuk beheer bij kijken wat betaald zal moeten worden.

[Reactie gewijzigd door masgreece op 23 juli 2012 10:02]

Als je al lid bent van ziggo dan ga je hier toch niet meer aan betalen?? Dan zouden ze in casu dubbel aan je verdienen.

Aan de ene kant hebben ze overal gratis spots dat ze helemaal niets kost, geen investering en afschrijving,
aan de andere kant hebben ze gebruikers die er ook voor gaan betalen.

Ik zou dat ding gewoon afschermen,
het is allemaal leuk en aardig namelijk maar als ik niet kan meedelen in de voordelen dan moet je me er niet mee lastigvallen. Eventueel koop ik een eigen modem die compatible is.
Mee eens dat geld vragen dubbel verdienen is voor Ziggo, maar dat is een van de doelstellingen van een firma, geld verdienen...

Een eigen kabelmodem aanschaffen gaat niet want die krijg je niet geactiveerd op het Ziggo netwerk.
Het FON principe is ook dat je als Fonera zelf ook gratis toegang hebt tot andere FON hotspots. Zo zou je als Ziggo klant dat ook bij andere Ziggo klanten kunnen doen. Een Belgische provider wilde laatst al voor al z'n klanten FON aanzetten via de verbindingen van al haar klanten.

Maar waarom ze het ''mobiel internet'' noemen is mij een raadsel, dit gaat gewoon over wifi hotspots.
Dat is Belgacom, en ik ben er blij mee.
Op 3 plekken heb ik een fonrouter aangesloten, en kan nu fijn in een groot deel van België via wifi online, op telefoon, tablet en laptop.

Vorige week op een camping, waar er 4 fon-AP's waren opgesteld, 2 mbit gemiddelde snelheid is dan een mooi 'gratis' extra-tje
Het FON principe zal alleen opgaan voor Ziggo-abonnees die via Ziggo ook mobiele telefonie afnemen, en dat zijn er nu heel weinig.
Ik denk dat Ziggo hun deelnemende klanten op een hele andere manier gaat compenseren. Wellicht door kortingen op hun abbonement, misschien door hun digitale TV kastje te upgraden naar bv. een digitale TV recorder. Ze zullen iets aanbieden om de grote massa over de streep te trekken.
SImpel gezegd; "Ik wil graag op Ziggo-hotspots in kunnen loggen. Daarvoor moet ik zelf ook een deel van mijn eigen verbinding opofferen aan mijn hotspot. Om het verlies aan snelheid te compenseren pak ik een snellere internetverbinding."

Zal iets in die trend zijn denk ik...
gratis internet op verplaatsing?
Nou ja, zelf ga ik waarschijnlijk geen hotspot instellen. Ik heb zelf niet de behoefte om altijd en overal online te zijn. Bovendien zijn er zat hotspots in de buurt (McDonalds, Friet Antje, op terrasjes, het NS-station, postkantoor en ga zo maar door-).

Als Ziggo écht waarde hecht aan een goed uitgebouwd WiFi-netwerk wil ik tenminste korting krijgen op mijn abonnement. Zeg dat ik van mijn 50 Mbit zo'n 20% reserveer; dus 10 Mbit voor de publieke hotspot. Dan wil ik tenminste 33% korting hebben op mijn abonnementskosten of een kosteloze upgrade naar 120 Mbit.

Velen van jullie zullen dat egoïstisch vinden, maar ik heb nou ook eenmaal geen geldboompje in de tuin staan. Ik bedoel; wat weerhoudt andere Ziggo-gebruikers ervan om zelf een mobiel internetabonnement te pakken bij hun mobiele provider ? Zij willen (of kunnen-) het geld er blijkbaar niet aan uitgeven, dus waarom moet ik daar dan maar voor betalen ? Ik ben nou eenmaal geen filantropische instelling, sorry.

Helemaal mooi is het bericht dat Ziggo-abonnees mogelijk extra moeten betalen om elkaars modem te mogen gebruiken. Als er dan toch al betaald moet worden, waarom zie ik daar dan niks van terug ? Ik ben tenslotte diegene die een deel van de internetverbinding ter beschikking stelt.

Daarbij is geen enkel netwerk geheel veilig en wil ik niet het risico lopen dat door een bug of backdoor in de Ubee-router het voor externe gebruikers tóch mogelijk te zijn om in mijn privé-computers in te loggen.

Ziggo (en alle andere providers-) willen ook harde knaken zien als je internet afneemt. Zodra ik een hotspot open wordt ik eigenlijk een internetprovider. Dus om tweaker "Paul Baan" te quoten; "Whats in it for me?". Zoals gezegd hoef ik niet constant online te zijn dus hebben die hotspots voor mij geen zin. Dan wens ik een andersoortige compensatie ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2012 20:34]

Wat er voor jou in zit is dat je dus als Ziggo abonnee ook gebruik kunt maken van de hotspots van anderen. Afhankelijk van waar je je vaak bevindt en wat je met je mobiel of laptop doet kan dat dus betekenen dat je geen data-abonnement meer nodig bent of met een veel lagere bundel toe kunt. Dus dat kan je geld besparen.

Dat jij hier geen behoefte aan hebt maakt toch niet uit? Dan gebruik je het toch niet?
Andere mensen besparen mogelijk geld omdat ze geen data-abonnement meer nodig hebben terwijl ik wél inlever op mijn internetverbinding zonder daarvoor gecompenseerd te worden.

Nou heb ik geen dure economische opleiding gevolgd, maar in mijn ogen is dat een slechte deal. Als Ziggo wil dat ik een deel van mijn internetverbinding opgeef zodat zij in staat zijn om goedkoop mobiel internet aan te bieden wens ik daar tenminste een leuke tablet voor cadeau te krijgen ...
Volgens mij staat nergens dat jij inlevert op jouw eigen internetverbinding. Voor zover ik het begrijp staat de bandbreedte die hotspot-gebruikers gebruiken los van jouw eigen bandbreedte. Anders zou ik het ook niet acceptabel vinden.

Het enige wat je inlevert is een beetje stroom, maar het is de vraag in hoeverre dat meetbaar is als je zelf ook een eigen Wifi netwerk in de lucht houdt.
Je hebt een abonnement met een bepaalde snelheid (c.q. bandbreedte-) bij Ziggo. Er is maar een enkele verbinding vanuit je modem. De firmware van je modem laat het toe dat je de binnenkomende verbinding opsplitst in twee afzonderlijke netwerken.

Aan de ene kant heb je je eigen privé netwerk, aan de andere kant de hotspot. Ziggo geeft zelf al aan dat het dataverkeer op je eigen netwerk altijd voorrang heeft. Deze claim zou onnodig zijn indien het twee onafhankelijke internetverbindingen zou betreffen. Hieruit kun je dus opmaken dat zowel de hotspot als je eigen internet via dezelfde verbinding lopen.

Zodra er iemand op je hotspot inlogt en zaken als "Uitzending Gemist" of Youtube gebruikt zul je merken dat de PING-tijden in je netwerk omhoog gaan en de totale snelheid zal zakken. Het maakt verder niet uit hoe geweldig het QoS gebeuren is; je zult altijd verlies hebben op de een of andere manier.

De modems die Ziggo levert zijn op zich prima, maar zijn natuurlijk geen high-end apparaten. Ik vraag me daarom af wat een hotspot met de prestaties van mijn router doet. Om ervoor te zorgen dat al het verkeer soepel blijft lopen heb je nogal wat rekenkracht nodig. Zo had mijn vorige modem (Arris) last van P2P-verkeer. Door het excessieve aantal verbindingen kwam het regelmatig voor dat de verbinding compleet inzakte en zelfs compleet weg viel.

Stel je dus dit scenario voor; een Ziggo gebruiker zet thuis een download aan via een torrent-client en neemt de betreffende laptop mee. Onderweg komt deze een gedeelde Ziggo-hotspot tegen en besluit in de buurt te gaan zitten om de download af te ronden. Mijn modem wordt bestookt met vele tientallen (soms 100+) verbindingen op het P2P-netwerk.

Er wordt weliswaar slechts 10Mbit gebruikt, maar door het aantal verbindingen zal het modem het zwaar gaan krijgen. Veel gelijktijdige verbindingen zorgt voor vreselijke PING-tijden.

Kortom; het is niet enkel bandbreedte dat je ter beschikking stelt. Afhankelijk van de externe gebruiker wordt er mogelijk flink beslag gelegd op de processorkracht die het modem aan boord heeft. Kracht die ik sowieso al nodig heb om mijn complete thuisnetwerk feilloos te laten werken.

Nu zul je beslist denken "zo vaak zal dat niet voorkomen" en "zo'n vaart loopt het beslist niet", maar ik zet simpelweg alle mogelijke scenario's op een rijtje zodat mensen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over het al dan wel of niet activeren van een eigen hotspot. Veel mensen zullen helemaal niet bij dat soort dingen stil staan; ook niet bij de potentiële risico's.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2012 17:27]

Je hebt een goed punt, er is meer dan bandbreedte. Het aantal connecties (ik had dezelfde problemen toen ik nog een Arris modem had) en de latency maken zeker ook uit.

Aan de andere kant, telefonie loopt ook via apart een extern ip-adres en heeft nooit invloed op de prestaties van je interne netwerk. Andersom kun je ook niet door je bandbreedte (of aantal connecties) volledig dicht te trekken je telefoonverbinding eruit drukken. Dus het kan wel degelijk gescheiden. Als ze het met die hotspot op precies dezelfde manier doen dan zou je er geen last van mogen hebben, maar dat zullen we moeten afwachten.

Wat betreft hoe vaak het voorkomt: dat zal afhangen van waar je woont. Ik zit in een woonwijk, daar zal het er net van afhangen hoe vaak er bezoekers zijn bij buren etc. Maar als je in het centrum woont met veel terrasjes etc dan heb je inderdaad kans dat er de hele dag veel gebruikers op 'jouw; hotspot zitten.
Telefonie gaat inderdaad apart. Daar heb je wel een geschikt modem voor nodig. Telefonie gebruikt echter amper bandbreedte omdat het al gecomprimeerd is.

Met een hotspot wordt het een heel ander verhaal. Zelf heb ik ook nog een interactieve decoder van Cisco. Die logt ook via een aparte verbinding in bij Ziggo omdat deze over een intern kabelmodem beschikt.

In feite log ik dus nu al met twee aparte kabelmodems in. Tenzij de Ubee routers over twee aparte kabelmodems beschikken die ieder een aparte verbinding met Ziggo maken, waarbij Ziggo (los van je eigen internetverbinding-) een extra dataverbinding ter beschikking stelt ten behoeve van de hotspot, zul je dus zelf snelheid inleveren.

Ook moet de Ubee router over voldoende processorkracht beschikken om zowel je eigen netwerk alsmede de hotspot te beheren. En dat is een van de zaken waar ik mijn vraagtekens bij zet.

Hoe dan ook zet dit een interessante discussie op touw. Persoonlijk denk ik niet dat de voordelen van een hotspot opwegen tegen de nadelen. Een samenvatting :

Voordelen :
- Kosteloos inloggen bij andere Ziggo-hotspots

Nadelen :
- Potentieel veiligheidsrisico
- Inleveren snelheid / latentie / processorkracht
- Gaten in dekking door beperkt bereik routers
- Geen passende compensatie voor beschikbaar stellen internetverbinding
- Mogelijk in toekomst verplicht om te betalen voor gebruik hotspots

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2012 01:54]

Het is niet eens zozeer egoïstisch als dat je het niet echt begrijpt. De tijd dat je je verbinding niet voltrekt is er sowieso niks aan de hand, de paar uurtjes die je hem wel volledig gebruikt krijg jij voorrang, en zal je download hoogstens iets langer duren (wat hoogstens in de centen loopt per jaar qua verbruik dat je computer meer aan zou moeten staan).

Een compensatie van +5-10 Mbit/s die gereserveerd is voor een gebruiker op het moment dat er gebruik van wordt genaakt en voor is als er geen gebruik van wordt gemaakt (ik gok voor de meeste mensen 99,9% van de tijd) zou wel netjes zijn, op het moment dat je zelf aangeeft geen gebruik te willen maken van de dienst bij anderen.

[Reactie gewijzigd door tomaat23 op 23 juli 2012 16:01]

Ik begrijp volledig wat je bedoeld. Echter; jij vind het netjes als ik tóch een deel van de verbinding vrij geef ook al maak ik zelf geen gebruik van hotspots. Met die logica vind jij het dus niet netjes als ik er voor kies om dit niet te doen.

Om eerlijk te zijn vind ik het nogal beledigend én belerend dat andere mensen in al hun moreel gevoel van gerechtigheid menen mij te moeten vertellen hoe ik op maatschappelijk gewenste manier met mijn apparatuur om ga.

Het zou hetzelfde zijn als ik een mooie sportauto voor de deur heb staan en ik deze, gedurende de tijd dat ik er zelf niet in rijd, gratis aan andere mensen mee zou moeten geven omdat ze hun geld liever aan andere zaken uitgeven.

Slaat toch ook nergens op ?
Anoniem: 35911
@Titan_Fox23 juli 2012 18:27
Helemaal mee eens, ik zit hier ook totaal niet op te wachten en ga er dus ook niet aan mee doen. Ik heb zelf geen behoefte om wifi van anderen te gebruiken dus kunnen anderen ook niet van mij verwachten dat ik mijn wifi deel.
Alleen al het feit dat anderen van mijn stroom gebruik maken.. (hoe weinig dat ook mag zijn :p)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 35911 op 23 juli 2012 18:31]

Behalve dat jij 4 nieuwe velgen wilt voor een rit van 10 seconden.
En hoezo jou apparatuur? Voor zover ik weet hebben we het WiFi-modem van zich in bruikleen en is en blijft het hun bezit. Als jij mijn sportauto in bruikleen hebt en ik wil er iemand anders in laten rijden als jij toch niks met mijn auto doet, dan moet ik dat zelf weten. En al helemaal wanneer ik er voor zorg dat er altijd een sportauto voor jou klaarstaat als jij wil rijden

Het is hardware van Ziggo op het netwerk van Ziggo en wij betalen een x-bedrag om een bepaalde bandbreedte 24 uur per dag tot onze beschikking te hebben. Dat blijven we ook houden, Ziggo had ook niks kunnen zeggen en het gewoon kunnen invoeren wat mij betreft, zolang ik maar krijg waar ik voor betaal (een x bandbreedte)
@wustenveld : Het had helemaal geen zin gehad om dit te forceren. Ook vraag ik me af of dit wettelijk wel toegestaan is. Ik betaal tenslotte voor een 50 Mbit verbinding. Zodra een deel hiervan verloren gaat vanwege een hotspot, pleegt Ziggo contractbreuk. Ze leveren mij dan niet meer dát waar ik voor betaal; een eigen onafhankelijke internetverbinding.

Desnoods had ik de Ziggo-router open geschroefd, de antennes eraf gesoldeerd en mijn netwerk bekabeld. Voor mijn draadloze apparatuur had ik dan een eigen router aangeschaft. Ik bepaal uiteindelijk wie wél en niet gebruik mag maken van mijn internetverbinding.

Gelukkig heb ik een modem / router die sowieso geen hotspots ondersteund (Cisco) dus hoef ik me (tenzij Ziggo zich bedenkt-) vooralsnog geen zorgen te maken.

Zo simpel is het.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2012 01:57]

@Langras : Dat slaat nergens op. Je mag toch op zijn minst geld vragen voor de brandstof... Het hoeft niet allemaal voor niks te zijn tenslotte. Tenslotte betaal ik in dit hypothetische scenario ook de autoverzekering, wegenbelasting, afschrijving en APK.

Ik vind het nogal getuigen van opportunisme dat jij verwacht dat iedereen jou van gratis internet voorziet. In de volksmond noemt men dat "profiteren". Nogal krom dat je mij vervolgens veroordeeld omdat ik compensatie wens te krijgen voor geleverde diensten.

Telecomproviders geven je ook geen gratis internet. Bij KPN moet je ook gewoon betalen bij haar hotspots, tenzij je klant bij hun (of XS4ALL) bent.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2012 18:27]

Vermoedelijk moeten Ziggo-klanten in de toekomst een extra bedrag betalen om gebruik te maken van mobiel internet via modems van andere klanten.
Blijkbaar heb je een belangrijk detail in dit verhaal gemist... Wat dat betreft dus een volkomen terechte vraag. Als je inderdaad moet betalen om gebruik te kunnen maken van het draadloze netwerk, dan zou ik dat volkomen belachelijk vinden.
In Belgie heeft telenet dit ook en voor klanten van telenet is het gewoon gratis. Maar ja ziggo eerst proberen uit te melken en als klanten klagen dan pas iets doen.
Met een beetje geluk heb je straks, net zoals dat in GB gaat, een inlogcode waarmee je je telefoon, tablet, laptop e.d. in de buurt van Ziggo apparatuur altijd verbinding met het internet kan maken.
Volledig mee eens (tenminste, wanneer Ziggo besluit geld te vragen voor gebruik van deze mobiele hotspots.)
Mja, dat is dus een ander verhaal. Vind je het niet ook ongelooflijk krom dat Ziggo mogelijk geld gaat vragen voor gebruik van Ziggo-hotspots ?

De klant zorgt ervoor dat Ziggo geld bespaard. Ze hoeven tenslotte geen eigen netwerk voor mobiel internet te bouwen. Bovendien lever je als klant een deel van je internetverbinding in terwijl je abonnementskosten ongewijzigd blijven. Vervolgens moet JIJ extra gaan betalen om van mogelijkheden te profiteren die JIJ mogelijk hebt gemaakt ?

In welk universum is dat een eerlijke constructie ? Als het op die manier moet kan Ziggo het zeker vergeten. Zoals ik in een andere post aangaf zal ik nog eerder de WLAN-antennes uit mijn Ziggo-router solderen en een eigen router gebruiken alvorens deel te nemen aan een dergelijk project waarbij Ziggo-klanten worden besodemieterd.

Maar goed, laten we eerst maar eens afwachten wat er gaat gebeuren voordat we ons zorgen gaan maken.
Nog meer wifi straling '24/7' in huis. Constanter ook.
Alu hoedje op? Ik weet niet hoe vaak jij met je hoofd tegen je wifi-router zit maar zodra je daar een klein beetje afstand van neemt heb je echt geen negatieve gevolgen meer van de straling. Het signaal van de wifi-router is feitelijk gewoon gestructureerde ruis, maw het is er anders ook wel, maar door de router worden er mooie golfbeweginkjes in gemaakt.

Bovendien, die router heb je toch al in huis, hij gaat nu alleen ook internet aan andere klanten aan bieden. Daar wordt de straling echt niet erger van hoor.
Een telefoon die uitzendt met 2 Watt en die je tegen je hoofd houdt, daar vang je 1000en keren meer van op dan een modem dat in een hoekje van de kamer of in je meterkast staat... straling neemt kwadratisch af met afstand, en daarnaast doet zo'n wifi-AP maar 0.1 Watt.
Zon idem, trust me on the sunscreen. Hoge uv index? korter in de zon, hogere bescherming-factor getal sunblock gebruiken.

Magnetron dan: werkt op x watt, maar de instelling (i.e. 350 of 1000 Watt) doet deze met tijdsinterval.
Dan zegt de logica: af en toe wat wifi door je heen is 1, maar bijv over de dag een toename van 20% to xx % is 20 tot xx procent meer.

Better safe then than sorry.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2012 14:03]

Anoniem: 312816
@notsonewbie23 juli 2012 12:30
beter veilig, daarna sorry.

then != than.
Maakt allemaal geen klap uit. Er zijn hier nog 5 - 8 andere draadloze netwerken die 75 - 90% signaal aangeven als ik er naar scan. Ik schakel zelf de hele rataplan uit als ik ga slapen of langere tijd de deur uit ga. Er ligt een flinke stekkerdoos met de nodige adapters; die laat ik niet de hele dag draaien als ik niet thuis ben. Er zal er maar nét eentje kortsluiting maken en brand veroorzaken ...

Kortom; als je in de stad woont zoals ik en in een appartementencomplex zit heeft het over het algemeen weinig zin om je apparatuur uit te trekken zodat er minder straling is. Als jij niet straalt doet iemand anders het wel.

Daarbij heb je nog GSM-straling, 3G, radio, CB (worden nog steeds gebruikt in taxi / bus), straling van je magnetron, her en der een Duits of Belgisch TV-signaaltje en ga zo maar door ...

Als je daar vanaf wil moet je een kooi van Faraday bouwen of ergens in een hutje op de hei gaan zitten, ver van de bewoonde wereld. En dan nóg zul je straling hebben ...
[zet alu hoedje op]
Echte schone-lucht-puristen gebruiken enkel CAT5 kabels.
[zet alu hoedje af]
En zitten vervolgens klachtenvrij in de Wifi-straling van de buurman :)
Helaas gaat dat bij ziggo niet echt goed. Zodra de modem reset staan de fabrieksgegevens er weer in inc de wifi router.
Klopt. Maar dat zal bij andere merken niet anders zijn.
Buiten dat... Hoe vaak zal je je router resetten naar fabrieksinstellingen?
Bij een gewone reboot / power-cycle blijven je instellingen (en daarmee je diabled WiFi) gewoon gehandhaafd.
Als je dan eens een harde reset maakt naar fabrieksinstellingen.... Tja, dan mag je er van uit gaan dat je ook alles wel weer even goed zet.
Ik schakel alles uit wat maar kan i.v.m. besparen op elektriciteit.

Na 02:00 uur is sowieso de hele pc hoek en aanverwant (dus ook modem en wifi router bijv.) automagisch van de stroom af.
Aha... dus jij schakel ook al je WiFi-points uit als je ze niet nodig heb?
Ja, eigenlijk wel. Tenzij ik draadloos wil printen of als mijn wettige wederhelft haar netbook wil gebruiken.. En dat alles voornamelijk om geen nutteloze (stoor)zender te zijn. Niet om het milieu-of andere modernistische redenen.
Bij mij zou men niet 24/7 terecht kunnen.

Hier gaat de stroom er altijd af na dagelijks gebruik tot de volgende dag.

Ik denk dat meer mensen dat zo doen, en dat ook overdag als ze niet kantoor aan huis hebben, thuis werken.

Ik vermoed dan ook een dunne spreiding.

En mensen die 'plat gewifi-ed' worden, zullen ook wel snel stoppen als het eigen internet merkbaar meer hort en stoot, downloads trager gaan e.d.

Maak dan een modem met 2 frequenties en geef de klant voor dat deel bijv. 10 Mbit cadeau.
Er zullen ook wel eisen zijn waar je wifi dan moet staan.

Etc. ik zie dit 'back to communism' delen in NL nog geen succes worden op een enkele uitzondering her of der na.
Mogelijk dat de horeca er wel wat in ziet.

En hoe zit het met gescheiden wpa bijv. ? want het open deel moet dus ehhh open zijn.
Het is dus m.i. wachten op de eerste software hack...

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2012 08:29]

De klant mag zelf aangeven of ze wel of niet mee wil doen aan deze actie, daarnaast zul je zelf geen last hebben van het feit dat iemand van buitenaf mee lift op jou Wifi, dit gaat namelijk buiten het persooniljke gedeelte en verbinding om, zo geeft Ziggo aan.

Quote uit: nieuws: Ziggo begint proef met openstellen hotspots in routers - update

Voor het gebruik van de router als hotspot heeft Ziggo een aantal regels opgesteld. De software in de router is zodanig aangepast dat de wifi-hotspot gescheiden is van het eigen netwerk en dat de klant zelf 'voorrang' krijgt bij het toekennen van bandbreedte. Daarnaast kunnen maximaal 20 gasten tegelijk gebruikmaken van een beschikbaar gestelde hotspot. Verder lijken er geen limieten aan het gebruik van een wifi-hotspot te worden gesteld. Ziggo hoopt voor de proef 1200 deelnemers te krijgen.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 23 juli 2012 09:07]

Waarschijnlijk gaat het over een aparte vlan die is aangemaakt.
Of de klant dat zelf mag aangeven is nog maar de vraag.

Ik was 'uitverkoren' in de test, en ik kreeg helemaal niet de keuze. Sterker nog, in een brief werd verwezen naar een Ziggo URL waar instructies zouden staan om dit uit te zetten, welke tot voor kort echter simpelweg ontbraken.

Toen later wel een vinkje met hotspot aan/uit verscheen bleek dat niets uit te halen; toen ik het had uitgezet en een dag later nog eens ging kijken stond het vinkje mooi weer op "aan".

Ik wil niet meedoen aan hotspot sharing omdat ik 1) geen verdere wireless signalen in de buurt wil hebben (interferentie op 2.4Ghz), 2) geen zin heb in mogelijke issues met het al dan niet succesvol scheiden van dit signaal en mijn eigen verbinding, en 3) hiervoor niet constant stroom wil laten tappen. Mijn modem staat (stond?) in bridge-modus. Bovendien heb ik zelf ook helemaal geen behoefte aan Wifi via andermans huismodem.

Hiervoor betalen zou echt ridicuul zijn IMO.

Edit: Ook vreemd dat Ziggo na slechts enkele weken de proef al tot succes heeft verklaard. Verdacht snel lijkt me dat.

[Reactie gewijzigd door Terpen Tijn op 23 juli 2012 09:47]

Maar dat klopt dus niet, je krijgt van ziggo zegmaar 50mbit die config file die ziggo stuurd naar je modem zou dan eerst aangepast moeten worden naar bijvoorbeeld 60Mbit/s waarvan jij tenalle tijden die 50 moet blijven houden de overig 10mbit/s kan dan voor hotspot gebruikt worden.

Als ziggo dus de config op 50mbit/s laat staan en er zitten mensen op jouw hotspot en jij gaat dan downloaden of weet ik veel wat, dan zou je iig nooit de 50mbit/s meer halen.
Als jij de volle 50mbit/s nodig hebt, heeft jouw gast simpelweg geen internetverbinding meer. Jouw gastgebruiker krijgt simpelweg de bandbreedte die jij over laat.
Lezen.
Hij/zij zegt ook 'eerst ophogen naar bijv. 60.'
Dan is er nog 10 over voor de gast
Dat artikel op die link is ook niet volledig.

Je hoeft als ziggo klant maar 1 maal in te loggen. Ergo er is een soort uniforme 'encryptie en wachtwoord' , is die bekend, dan kan je, lijkt mij, met al je (niet ziggo-) devices er gebruik van maken. Dus idem voor niet-ziggo-klanten die er een gratis netwerk bij krijgen.

Ook de vraag van enkelen inzake ip nummers 'van je meesurfende wifi klanten' zag ik niet beantwoord.
Je zal maar een illegale content surfer over je IP hebben, of al hebben ze een ander ip, dan nog ben jij aanknoop punt / adres nummer 1.
Het hotspot deel is beveiligd met WPA(2), je moet inloggen om gebruik te kunnen maken van de hotspot met een userid/password. Zal waarschijnlijk dus wel met Radius Enterprise o.i.d. zijn geregeld. Het staat in iedergeval niet open.
Ja ok, ik bedoel ook eigenlijk niet wide-open free of zo, maar wel dat als persoon A aan B C en D de gegevens geeft, aan niet-ziggo klanten, dat ook die ineens her en der gratis het www op kunnen.
Klopt, al is dat dan wel beperkt. Je mag maar 5x met hetzelfde account inloggen.

edit typo

[Reactie gewijzigd door skyhawk op 23 juli 2012 14:17]

@notsonewbie : De hotspot zal volgens Ziggo gebruik maken van een WPA/WPA2-Enterprise beveiliging. Hoe ze dat precies willen implementeren is de vraag; zonder netwerksleutel wordt er geen WiFi verbinding opgebouwd. Dan ben je nog niet eens in het inlogscherm.

Kortom; klinkt allemaal redelijk omslachtig. We zullen het straks wel zien.
Anoniem: 382732
23 juli 2012 08:27
Met het gemiddelde bereik van wifi access points zal dit bruikbaar zijn als je langs de gevels van Ziggo klanten loopt. Iets verder daarvan af (bijvoorbeeld in een park of op een terras) heb je geen verbinding meer. 3G/4G lijkt me dan toch een stuk handiger.

En hoe zit het met hand-overs?
Hand overs zouden prima kunnen mits ze ipv6 gaan gebruiken. Met ipv4 blijft dat inderdaad een probleem...
Het is goed mogelijk om via Wifi een handover te doen. In de zakelijke markt zijn er genoeg systemen die centraal verschillende antennes aansturen en dus een groot aantal access points leveren waar binnen je onbeperkt kan roamen. Probleem is natuurlijk wel dat Ziggo waarschijnlijk geen installatie heeft die alle modems in heel Nederland aan kan en er dus ongetwijfeld plaatsen zullen zijn waar je tussen de verschillende netwerken moet roamen. Maar behalve met streaming diensten zal dit weinig problemen moeten opleveren
Wil je je huis binnen, mag je een weg banen door die haag van mensen die rond je huis staan met een telefoon in de hand. :)
Betekent dit dat er nóg een wifi kanaal bezet wordt? Want de 2,4GHz band zit hier al propvol. En het bereik gaat niet veel verder dan de voortuin, dus het nut zie ik er in dat geval niet zo van in.
Dit is wel een goed punt eigenlijk. Vraag me af hoe dit gaat lopen in druk bevolkte gebieden met veel Ziggo gebruikers.

Als je in een flat zit, heb je met een beetje pech een verdubbeling van het aantal wifi signalen.
Nee. Een normale radio van een AP kan niet op twee kanalen tegelijk uitzenden. Het tweede ssid zal dus op hetzelfde kanaal zitten als je eigen prive-ssid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 23 juli 2012 11:25]

Anoniem: 59483
23 juli 2012 08:49
Ik heb een Apple AirPort Express aan mijn Ubee WiFi modem hangen, en heb het gehele routing gedeelte door Ziggo laten uitschakelen.

Lijkt mij dat ze daar toch wel verder van af gaan blijven, of gaan ze dat straks ineens inschakelen zodat ze deze dienst kunnen aanbieden?

Als ze dit willen aanbieden hadden ze trouwens beter op zoek kunnen gaan naar modems met een WiFi gedeelte dat verder komt dan alleen je huiskamer, zodra ik maar ook 3 stappen buiten de deur zet, is het signaal gedropt tot bijna niets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 59483 op 23 juli 2012 08:57]

Als ze dit willen aanbieden hadden ze trouwens beter op zoek kunnen gaan naar modems met een WiFi gedeelte dat verder komt dan alleen je huiskamer, zodra ik maar ook 3 stappen buiten de deur zet, is het signaal gedropt tot bijna niets.
Dat is een bekend probleem waar iedereen last van heeft!
Of het nu Ubee, Sitecomm, Linksys/Cisco.... noem maar op.
De oorzaken zijn ook legio.
- Constructie van het huis (staalconstructie)
- (brakke) kwaliteit van het WiFi-point
- beperkte zendvermogen wat hier in NL gebruikt mag worden (100 mW)
- interferenties van andere storingsbronnen (elektrische motoren, TL-verlichting, ...)
- brakke instellingen van de kanalen op je WiFi
Anoniem: 59483
@]Byte[23 juli 2012 10:45
Nou nee hoor, dit is geen bekend probleem, want ik heb nu pas geleden een Apple AirPort Express gekocht, en dit netwerk heeft nog bereik tot de andere kant van de straat.

Conclusie: de antenne's van het Ubee modem deugen gewoon niet. Ik hoor namelijk ook veel verhalen van mensen (op onder andere het forum) die een andere router hebben gekocht omdat ze geen bereik hebben op zolder met de Ubee, maar met een andere router wel.
Lijkt me hetzelfde als wat Belgacom en Telenet in België gebruiken:
je modem/router krijgt via het net een update waardoor iedereen kan inloggen en zo gebruik kan maken van je internet.
Klanten van BGC en Telenet betalen hier niets extra voor, voor zover ik weet, en de dekking in stad is wel niet slecht te noemen.

Hier kan je niet kiezen, maar je hebt er het gebruiksgemak van gratis mobiel internet dan ook bij.
Anoniem: 463479
@Gunny_vds23 juli 2012 09:41
klopt niet, ook bij Belgacom en Telenet kan je aangeven dat je jouw router niet openstelt voor buitenstaanders. Daardoor kan jij dan ook geen gebruik meer maken van andere opengestelde routers van jouw provider.

Het is ook zo dat bij de Belgische netwerken buitenstaanders (lees mensen die geen klant zijn van de provider) geen toegang kunnen krijgen tot die hotspots.
Ah, dacht dat je als niet-klant dan wel een access kon kopen om toegang te krijgen tot die hotspots.
En waarom zou je je verbinding niet opstellen voor anderen?
Snelheid is toch ruim voldoende en zolang er een snelheidslimiet zit op die tweede link lijkt me dit totaal geen probleem te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee