Gemeente Rotterdam zet openbaar wifi-netwerk te koop

Rotterdam biedt zijn wifi-netwerk in het centrum te koop aan. Het netwerk, dat een oppervlakte van een vierkante kilometer bestrijkt, is geïntroduceerd als pilot. De gemeente ziet er echter geen heil meer in het wifi-netwerk te behouden.

In totaal staan er dertig masten in het wifi-netwerk, dat in 2008 als proef werd opgebouwd en onder meer werd uitgebaat door Republicom om gratis wifi te bieden. Desondanks wil de gemeente Rotterdam van het netwerk af en wordt gezocht naar een koper. De details van het wifi-netwerk blijven geheim, maar mogelijke kopers kunnen die krijgen na tekening van een overeenkomst.

De gemeente zoekt naar een koper die hetzelfde oogmerk heeft als de gemeente om het netwerk in de lucht te houden. Rotterdam zegt dat het nog steeds toegevoegde waarde ziet in het wifi-netwerk voor 'burgers, bedrijven en bezoekers' in de stad. Het is onduidelijk hoeveel het wifi-netwerk wordt gebruikt. Kopers zouden zich tot 31 augustus kunnen aanmelden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-07-2012 • 15:12

69 Linkedin

Reacties (69)

69
62
41
5
0
8
Wijzig sortering
Ik heb er wel op kunnen inloggen, maar dat was al een paar jaar terug. Het is/was een beperkt intranet waarop je ns.nl 9292ov.nl en en informatie over rotterdam kon vinden. Dit was geen groot netwerk (29 hotspots?) dus onderhoudskosten vallen wel mee, maar ik vermoed dat ze er gewoon geen personeel op hebben gezet omdat het al langere tijd niet bereikbaar is en ze ook niet weten hoeveel het gebruikt werd. Dit is vermoedelijk een project geweest waar na oplevering weinig meer mee is gedaan en wat nu opgedoekt wordt.
Anoniem: 408389
@enzyme23 juli 2012 17:32
Dus 1 tweaker is het gelukt om in te loggen. En je hebt maar toegang tot 3 info websites...

Rara, waarom is het een fail?
Tsja, dat is natuurlijk niet waar en zwaar overdreven. Ik heb WEL ook kunnen inloggen, en omdat ik geen NL simcard heb met Internet, heb ik tijdens vakanties in Rotterdam daar wel gebruik van gemaakt.
Het grote nadeel is dat het HEEL MOEILIJK is om verbinding te krijgen, en als je al verbinding krijgt, dan moet je niet bewegen, anders is je verbinding zo weg.
Die 3 infosites is al lang niet meer van toepassing. Ik gebruikte het maanden geleden om the whatsappen en heb zelfs vrienden in het buitenland fotos gestuurd en (korte) filmpjes geupload op Facebook.
Anoniem: 442878
@enzyme23 juli 2012 20:44
Ik heb er wel op kunnen inloggen, maar dat was al een paar jaar terug. Het is/was een beperkt intranet waarop je ns.nl 9292ov.nl en en informatie over rotterdam kon vinden.
Op het ErasmusMc kun je op hun (gratis) hotspot inloggen en overal komen.Dit hotspot valt dus buiten het Rotterdamse netwerk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2012 20:45]

Waarom is informatie rondom een overheidsproject geheim? Op z'n minst moet het toch mogelijk zijn een WOB-verzoek te doen naar de uitkomsten van de pilot, verkoopbedrag en -redenen?
Goede vraag. Ik vraag me af of je met een beroep op de WOB niet gewoon die voorwaarden en details kan krijgen zonder de bijbehorende geheimhoudingsverklaring.
Als een college van B&W bepaalde info als geheim bestempeld, dan is die info ook niet met een WOB-verzoek op te vragen.
Zie recent voorbeeld: http://www.nu.nl/binnenla...en-gvb-fraude-geheim.html
Anoniem: 227839
23 juli 2012 19:14
Even ter verduidelijking: er zijn twee gratis netwerken in Rotterdam op die masten.
Het eerste is inderdaad een openbaar soort intranet met wat vvv informatie en ov9292.

Op het andere netwerk (de 1 heet 'rotterdam draadloos' de ander 'rotterdam hotspot')
moet je eerst je postcode invullen op een startpagina
in je browser en daarna heb je volledig www-toegang.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 227839 op 23 juli 2012 19:15]

Vind het raar dat ze geen heil zien in het houden ervan, maar wel toegevoegde waarde zien in het hebben ervan.
Omdat een netwerk onderhouden geld kost en iets van dit formaat vermoedelijk veel geld. Daarnaast dien je ook nog de kennis in huis te hebben ook dat is een lastig gegeven. Dit is nou eigenlijk precies de reden waarom zelfs een grotere gemeente als Rotterdam geen netwerken op burgers-kosten moet aanleggen. Ze concureren de kabelaars kapot op kosten van de burger met een netwerk wat al dan niet functioneerd en na afloop gaan ze het privatiseren. DIt hebben we toch al talloze keren gezien met bijvoorbeeld UPC wat zo talloze netwerken heeft opgesnapt.

Het verwondert me dan ook dat keer op keer dit soort initiatieven weer tersprake komen en dat iedereen er blij mee is. De gemeente die de concurrentie aangaat omdat de kabelaars maar duur en langzaam zijn. Spijtig dat de overheid dit niet van bovenaf de kop indrukt, de gemeente is er niet om dit soort neven activiteten uit te faciliteren.
Ik zeg: CloudTrax.
Onderhoud is niet zo ingewikkeld. Connectivity misschien wel op die plekken.
En de vergunningen om op meer dan 100mW te zenden? Reken maar
dat je met zo'n netwerk langs het agentschap telecom moet.

Eenmalig hardware: 30 x 1500€
Eenmalig install uren: 30 x 400€

Maandelijks: monitoring 1500€
Power: 850€
Connectivity 1200€ bij 4 stuks Fibre 20Mbit.

Wie bied?

[Reactie gewijzigd door jippe op 23 juli 2012 23:45]

Anoniem: 442878
@jippe23 juli 2012 20:40
Ik zeg: CloudTrax.
Onderhoud is niet zo ingewikkeld. Connectivity misschien wel op die plekken.
En de vergunningen om op meer dan 100Mw te zenden? Reken maar
dat je met zo'n netwerk langs het agentschap telecom moet.
"mW" is het milliWatt.

Wifi max 100mW eirp op 2.4GHz
Dat is het effectief (rondom)uitgestraald vermogen.
http://www.wifihw.nl/wireless/Regelgeving_Wifi.htm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2012 20:42]

Ik weet het, maar de meeste mensen weten ook inmiddels hun AirPort Extreme, Engenius EAPs of willekeurig andere WLAN hardware ( die die mogelijkheid heeft) gewoon lekker op 200 of 400mW in te stellen.
Met als gevolg dat wanneer ze precies in jouw band/kanaal zitten je een enorme
stoorzender hebt.

Ga dat maar eens vervolgen/handhaven/traceren.
Maar als officiele partij met een publiek Wlan, denk ik dat je toch langs het agentschap
moet om toestemming te vragen voor je omni-directionals op 400mW of misschien wel 800mW.

Iemand ervaring met de aanvraag of bestaat die procedure helemaal niet?
Het is niet echt handig om meer dan de 100mW te zenden want dan bereik je apparaten die niet terug kunnen zenden (want die zijn wel minder dan 100mW en te ver weg).
Voor het bestaande netwerk over te nemen? ik bied € 1,-
Voordeel is wel dat de connectiviteit er al wel is
Gezien de onduidelijkheid over wat je dan mogelijk gaat krijgen (details omtrent het netwerk blijven geheim totdat je het gekocht heb) .... Of juist niet... En gezien de niet al te beste reacties.
[update]
Oke... Ik had ff beter moeten lezen.
In de aanbieding staat letterlijk:
Er is een informatie memorandum beschikbaar met gedetailleerde informatie over de omvang en de status van het WiFi netwerk en over de verkoopprocedure. Dit zal worden toegezonden na het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst.
Die info is dus wel degelijk beschikbaar

[Reactie gewijzigd door ]Byte[ op 23 juli 2012 17:57]

400 euro per uur voor een simpele WiFi installateur?

Betaal jij je automonteur ook zoveel? WTF... Moszkowicz kost minder... http://www.jurofoon.nl/ad...etails.asp?advocaat=76643
dan doe je het anders, en privatiseer je een aanbesteding lees beheeer zonder eigendom,
vervolgens kan de gemeente dan uitbaters aanstellen die als service povider gaan optreden. dat werkt met adsl ook best goed, en met glas lijkt het ook aardig op de goede weg...

blijkbaar KAN het dus wel
Dit was als relatief klein proefproject bedoeld, dus zonder alle rompslomp van openbare aanbesteding enzo.
Jammer, gezien de gemelde problemen met het netwerk had een openbare aanbesteding misschien niet alleen een goedkopere, maar ook een kwalitatief betere oplossing kunnen opleveren.

Nu is het een vriendje/vriendinnetje van een ambtenaar/wethouder/deelgemeenteraadslid geworden?
In het artikel staat dat het netwerk wordt uitgebaat door Republicom. Als jij informatie hebt over ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen die club en ambtenaren of de politiek dan zou ik je graag verzoeken die hier met ons te delen. Zoniet, kun je je insinuaties misschien beter thuis houden.
Als individuele partijen niet de investering willen doen en de coordinatie van partijen onderling niet voldoende is om een dergelijk project van de grond te krijgen kan de overheid/gemeente de eerste stap zetten. Uiteindelijk kan het gezamenlijk nut (welvaart) van alle partijen (gebruikers, bedrijven, toerisme etc.) hoger zijn dan de investering.
Als individuele partijen niet de investering willen doen en de coordinatie van partijen onderling niet voldoende is om een dergelijk project van de grond te krijgen kan de overheid/gemeente de eerste stap zetten.
De eerste stap zetten klinkt goed, alsof je aan iets groots begint, maar de eerste stap de verkeerde kant op kan natuurlijk ook.

Als individuele partijen niet de investering willen doen moeten alle alarmbellen al gaan rinkelen natuurlijk. Want waarom willen ze dat niet?

In weze is Wifi een soort infrastructuur dus inmenging van overheidswege is natuurlijk niet per se uit den boze, maar ik vind dat gemeenten zo weinig hun best doen om het eerst anders te proberen. Waarom niet proberen de obstakels voor marktpartijen weg te nemen? Als die niet willen investeren, is dat dan wellicht omdat vergunningsprocedures lang duren, duur zijn of heel ingewikkeld? Is het wellicht omdat het heel moeilijk is om locaties te vinden voor masten? Is het te duur? Kan er wellicht een goed subsidie/belastingkorting plan worden gemaakt om de marktpartijen over de drempel te krijgen? Oftewel waarom probeert men niet eerst om de markt zelf een bepaalde functie te laten vervullen?

Ik heb vaak het vermoeden dat het gewoon een 'cool' project is om te doen met de gemeenteraad en dat men niet zorgvuldig genoeg bovenstaande afwegingen maakt...
Omdat één partij niet de volledige voordelen uit het project zal halen zal deze ook niet de gehele kosten willen dragen.
Het verwondert me dan ook dat keer op keer dit soort initiatieven weer tersprake komen en dat iedereen er blij mee is.
Tis populair bij de kiezers, dit soort sigaren uit eigen doos. "Hee partij X gaat voor gratis wifi zorgen!". Critici wordt dan al snel verweten dat ze ouderwetse zuurpruimen zijn die een glorieus digitaal utopia in de weg staan.

De kiezer weet niet hoeveel het kost, de politici boeit het niet, de IT jongens zien er een boterham in, en de financiele rommel valt een paar jaar later uit de kast als de accountants eens een onderzoekje doen, en vervolgens wordt de boel stilletjes opgedoekt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2012 17:26]

moppelt iets over kosten van onderhoud...
Nou ik kan me voorstellen dat de winkels en toeristische aangelegenheden die gedekt worden door het netwerk het toch wel leuk vinden en het samen opkopen. Zoiets zal vast interessant zijn, echter snap ik niet dat de gemeente dit soort projecten niet (meer stimuleert). Het zelfde probleem heb ik hier in Breda. Reggefiber ziet er niet in om in Breda glasvezel te leggen, pas als 30-50% ook daadwerkelijk over wil. In zo'n geval zou ik als gemeente de kabels tot de deuren leggen. Dat kost misschien wat, maar de gehele stad wordt aantrekkelijker. Alleen bedrijventerreinen en nieuwbouw projecten is in mijn ogen veel te weinig.

Dat er problemen zijn met integratie van ICT bij (lokale) overheden is natuurlijk heel normaal, daarmee doel ik voornamelijk op de klachten hierboven.
Anoniem: 295700
@thomasv23 juli 2012 23:55
Zo'n Wifi netwerk is zwaar achterhaald. Internet via UMTS, HSDPA, etc is veel beter beschikbaar.
haha, ja dat dichtgeslibde netwerk omdat iedereen graag youtube op zijn mobiel kijkt? ja leuk als dat niet alleen door kutkoters gebruikt gaat worden als landsbreed wifi.
Ik kon nooit inloggen op dat 'gratis wifi netwerk'...
Zelfde probleem hier. Overal waar ik kwam zag ik het Rotterdam Draadloos staan, maar er gebruik van maken is me in al die tijd nog niet een keer gelukt, waardoor ik het inmiddels gewoon negeer.
Heb het een periode standaard geprobeerd als ik eens met de bus ging. Tijdens het wachten in het bus hokje omdat je dan toch niks beters te doen hebt. Maar zoals jij nooit daadwerkelijk in kunnen loggen.
Ook ik had dat probleem. Dan sta je daar recht voor het gemeentehuis in bijv. St. Tropez op het terras en dan heb je net 1 streepje verbinding. Als je dan ineens omdraait, dan is je Internet weer weg en moet je opnieuw verbinden en inloggen. Als je eenmaal de bar inloopt dan is je verbinding ook zo weer weg.
Ik had gehoopt dat je gewoon rustig door het centrum kon lopen en dan van het Internet gebruik kon maken zonder dat je gedisconnected zou worden. Zonder zorgen dus verbonden zijn terwijl je aan het shoppen of aan het uitgaan bent. Maar dat zat er dus niet in.
Vind dit niet echt offtopic. Volgens mij lukt niemand het namelijk om in te loggen en kan best de reden zijn waarom het voor geen meter loopt en de gemeente nu denkt dat er geen animo voor is.
Idem; nooit kunnen inloggen zowel met mijn tablet en mijn smartphone niet. Wat dat betreft doet de NS met wifi in de trein het veel beter.
Kunnen gemeenten of winkeliersverenigingen niet veel simpeler een lading FON's kopen (al voor 39 euro per stuk) en die per gemeentegebouw of aangesloten winkelier aan de al bestaande verbinding koppelen? Heb je met een relatief klein budget ook je gewenste wifi netwerk zonder veel onderhoud.
Hoeveel non-tweakers kennen FON? Overal waar ik kom zie ik nooit FON netwerken. Van steden als Rotterdam en Amsterdam, tot metropolen als London en Tokyo.
Probeer Barcelona, Valencia, Antwerpen & Brussel eens ?

Of Wuustwezel, Mechelen, Mataro, Lloret de mar

Fon heeft via providers een inhaalslag gemaakt door samenwerking
Merkwaardig dat het niet bekend is hoeveel het netwerk gebruikt wordt.
ik ben zéér regelmatig in dat gebied, maar het is mij nog nooit gelukt om in te loggen.
ook geen reclame oid van gezien (maar dat kan aan mij liggen )
nope...ik ook niet. SSID altijd in beeld maar nooit echt een verbinding kunnen maken.
wellicht interesant (als het goed zou werken) voor inhouse navigatie voor hulpdiensten etc.
ben benieuwd wat dit geintje gekost heeft en wat ze ervoor "durven" te vragen.
maar als je al niet kon inloggen op "gratis wifi van de gemeente" wat moet het dan wel niet betekenen voor een eventuele koper ?? (duidelijk niet echt goed opgezet dan ??)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee