Tilburg overweegt aanleg wifi-netwerk in binnenstad

De gemeente Tilburg gaat onderzoeken of er een wifi-netwerk in de binnenstad kan worden aangelegd. Via dit netwerk zou een soort gratis stadsgids moeten worden aangeboden. Toegang tot het internet gaat mogelijk wel geld kosten.

Via het intranet dat via het wifi-netwerk is te bereiken, moeten gebruikers kunnen zien waar voorzieningen als bushaltes, fietsenstallingen en parkeergarages zich bevinden, maar ook winkels, restaurants en een uitgaansagenda moeten er een plaats krijgen. De gemeente wil dit jaar van start gaan met een pilot, zo zegt woordvoerder Teun van den Boer. Daarbij wordt een aantal toegangspunten opgezet, en aan het einde van dit jaar moet dan worden besloten of het netwerk er daadwerkelijk komt. Als daartoe wordt besloten, zal het beheer worden uitbesteed.

Het gebruik van de 'stadsgids' is gratis; vrij gebruik van internet zal mogelijk geld kosten. Er wordt echter ook overwogen om gratis internettoegang in combinatie met reclame te bieden, zoals dat in Rotterdam ook gebeurt. "Dat zijn allemaal opties", aldus Van den Boer. Niet alleen de gemeente, maar ook commerciële bedrijven moeten hun diensten op het netwerk kunnen aanbieden.

Naast toepassingen voor consumenten zal ook de gemeente zelf het wifi-netwerk gebruiken. Het netwerk zou ondermeer bruikbaar zijn voor parkeerwachten en stadtoezichthouders, zegt Van den Boer. Nu gebruiken die nog telefoonverbindingen om netwerkdiensten te gebruiken. Verder zou bijvoorbeeld onderzocht kunnen worden of glasbakken automatisch kunnen doorgeven wanneer ze geleegd moeten worden.

Door Joost Schellevis

Redacteur

15-01-2010 • 16:51

44

Reacties (44)

44
42
25
0
0
0
Wijzig sortering
10 Jaar geleden zouden deze projecten nog leuk zijn geweest. Maar serieus, wie heeft dit nu nog nodig? In steden is de 3G dekking gewoon goed, dus is wifi gweoon niet nodig.
Volgens mij zijn er anders meer laptops van Wifi voorzien dan laptops die over 3G beschikken hoor. Zeker voor de iets oudere modellen, die nog volop in gebruik zijn.

En mijn (zakelijke) 3G-gsm valt anders nog regelmatig (ook in binnensteden) terug op 2G dus de stelling dat de 3G-dekking overal goed, is ook al onjuist..

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:49]

Oke, het 3G netwerk is in binnensteden misschien niet perfect. Maar datzelfde gaat met Wifi gebeuren, dat gaat ook dode punten krijgen.

Wifi is allicht sneller ja. Maar welke snelheden heb je in vredesnaam onderweg nodig dan? 100kB/s is toch wel genoeg?
Hmmm, midden in de stad zou ik liever wat sneller mijn google maps binnenhalen om een leuk restaurantje te spotten ;) Of even uitzending gemist erbij pakken als je toch staat te wachten op wat mensen.

In principe heb je thuis ook niet meer dan 100kb nodig, alleen gaat alles dan zo langzaam he ;)
10 Jaar geleden zouden deze projecten nog leuk zijn geweest. Maar serieus, wie heeft dit nu nog nodig? In steden is de 3G dekking gewoon goed, dus is wifi gweoon niet nodig.
Volgens mij gaat Wifi tot hogere snelheden dan 3G.
Volledig mee eens, het is achterhaald. Het is ook een technische oplossing voor een functioneel probleem dat nog gevonden moet worden. Het zielige voorbeeld van de glasbak illustreert dit. Openbare Wi-Fi netwerken zijn in heel veel steden opgestart, maar bijna overal geflopt.
Dan ben jij nog nooit in Tilburg geweest.
Zeker in west maar ook in de stad wil 3G nog wel eens wegvallen. Maar niet te spreken over gps systemen zoals tomtom die ook wel eens de kluts kwijt zijn in Tilburg.
Wat heeft dit nou voor zin? Kost tonnen met geld en straks hebben we toch allemaal LTE op onze mobieltjes en laptops.
Dat riep men met WAP ook, later met GPRS en UMTS ook, en nu met LTE weer, en ondanks dat het al minstens 10 jaar lang geroepen word, is het er nog steeds niet van gekomen. De grote massa gebruikt nog altijd die standaard niet (actief iig).

Denk dus dat je er voorlopig vanuit kunt gaan dat het ook met LTE niet zo'n vaart zal gaan lopen.
Ik zeg blijven roepen, maar bijna iedereen die ik ken heeft wel een vorm van internet op zn Telefoon. Dus zo een netwerk oid zou mij niet trekken.

Misschien als ik het voor internet thuis zou kunnen gebruiken, maar denk niet dat de bedoeling zal zijn.
een prestige project, dat uiteindelijk weinig nut zal hebben.
het internet zal te traag zijn voor echt gebruik, en weinig meerwaarde bieden t.o.v. 3g en aankomende standaarden of internet in een plaatselijk café.
en voort ben ik van mening dat apple sucks.

[Reactie gewijzigd door hendrickbert op 22 juli 2024 13:49]

Voor die parkeermeter die draadloos gekoppeld wordt ipv via een landlijn is een paar bitjes al voldoende. Het is niet bedoeld om vanaf je terras torrents te gaan downloaden. Simpele PDA-optimized websites zijn klein en zijn goed te gebruiken ook met maar 10 kbytes/sec effectieve downloadsnelheid. Goed genoeg om allerlei POIs op een kaart te laten zien, de openingstijden van 't lokale museum of de vertrektijden van de streekbussen te laten zien. Zowel aan inwoners als toeristen.

Vergeet niet dat internet op je telefoon al snel 10 euro per maand kost, dat heeft niet iedereen, dat neemt niet iedereen en dan nog heb je internet op je mobiel en niet op je PC, mini-laptop op terras of die vervanger voor allerlei automaten en apparaten die nu via dure landlijnen communiceren en daardoor ook volledig gebonden zijn aan een vaste plaats.
Ik vind dat het ook in Weert moet komen, al is daar het centrum niet zo heel groot...
Zo kun je allerlei apparaten vrij gemakkelijk met elkaar laten communiceren, zoals glasbakken (uit het artikel), winkeliers die iets door moeten geven aan elkaar, alarm/brand/evacuatie systemen die met elkaar communiceren waar de mensen het beste naartoe geleid kunnen worden bij brand ofzo, zo kan ik nog wel ff doorgaan...

Wat betreft 3G: de meeste mensen hebben nieteens een 3G abo of uberhaupt ooit geinternet op een telefoon. Wat betreft die lader: die zal wel flink verkocht worden dan! :P
De meeste mensen hebben geen 3G abbo zeg je. Dat kan bijna niet komen door de prijs, een 3G data abbo is erg goed betaalbaar. Dus het heeft met de vraag te maken, mensen hebben dus nauwelijks behoefte aan mobiel internet.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 22 juli 2024 13:49]

Ik heb ook geen internet in mijn abonnement.
Heeft Tilburg zoveel geld in de koffers dat ze het aan dit soort dingen verspillen? Ze kunnen beter de gemeentebelastingen, afvalheffingen e.d. goedkoper maken want dat merkt elke burger ipv die ene keer dat je met een laptop in je auto door Tilburg rijdt.
Dit lijk mij een leuk initiatief. Meer dan genoeg toeristen in tilburg. Kan je makkelijk zien wanneer de laatste bus gaat.

En als ze reclame laten maken door lokale winkels e.d. kunnen ze de kosten gok ik ook nog wel redelijk binnen de perken houden.
beetje jammer plan inderdaad.

ik denk dat de bewoners van de binnenstad liever de WiFi kanalen vrij houden voor hun eigen draadloze netwerkjes :)

(moet er iig niet aan denken dat het bereik van mn wifi router ineens praktisch gehalveerd wordt omdat de hele straat volhangt met redelijk nutteloze "draadloos intranet" kastjes)
Ik zeg doen! Ok, het nut is niet bijster groot op het eerste gezicht, maar het is toch een stap verder in de goede richting. Hiermee kan de stad ervaring opdoen naar hoe het wel/niet moet met het aanleggen van dit soort systemen. Het kan alleen maar voordelig uitpakken lijkt me.
In combinatie met dit bericht van gisteren: nieuws: CES: Lader haalt stroom uit wifi-signaal is het natuurlijk best leuk.
Anoniem: 217535 16 januari 2010 23:14
Imho vind ik dat de overheid belastinggeld moet gebruiken om te concurreren met bedrijven. Stel dat ze WIFI zouden willen hebben in Tilburg mag dit niet gaan concurreren met commercieële bedrijven. Het zou bijv. een relatief traag wifi-netwerk moeten zijn.
Dit zou ideaal zijn! Dan kan ik dus als ik in de Saturn sta de Pricewatch scanner eindelijk gebruiken! :D

Saturn ligt 10 meter ondergronds, dus daar is totaal geen bereik :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.