Ziggo wil samenwerken met UPC om Ziggo-klanten te laten internetten via hotspots van UPC-klanten, en vice versa. Daarover zijn de twee providers in conclaaf. Ook met Zeelandnet worden gesprekken gevoerd, waardoor er een vrijwel landelijk dekkend netwerk zou ontstaan.
Ziggo is op dit moment bezig met de uitrol van hotspot-functionaliteit naar modems van klanten, waardoor abonnees via modems van andere klanten kunnen internetten. Om de functionaliteit ook buiten het Ziggo-gebied aan te kunnen bieden, is de provider in overleg met UPC en Zeelandnet, zo laat woordvoerder Gradus Vos weten.
Volgens woordvoerder Gradus Vos van Ziggo ligt het in de lijn der verwachtingen dat de providers overeenstemming zullen bereiken. Dan kunnen klanten van UPC internetten via hotspots van Ziggo, en vice versa. Wanneer dat zal gebeuren, is echter nog niet bekend. Van UPC was al bekend dat het bedrijf werkte aan het aanbieden van hotspot-functionaliteit; Zeelandnet doet dat op dit moment nog niet. Als de providers samenwerken, is het mogelijk om tot een vrijwel landelijk dekkend netwerk te komen. In elk gebied is er maar één kabelprovider actief; UPC en Ziggo zijn verreweg de grootste aanbieders.
Tijdens een persconferentie maakte Pieter Vervoort, vice president van de consumententak van Ziggo, bekend dat de kabelaar hoopt in augustus een miljoen Ziggo-hotspots actief te hebben. Bij die berekening is de verwachte stijging van het aantal klanten meegenomen. Als eerste zal de provider 65.000 hotspots aanzetten in Den Haag; een week later volgt de omgeving van de hofstad. Utrecht en Noord-Holland zijn in juni aan de beurt, gevolgd door Noord-Brabant, Limburg en Twente. Eerder hield de provider al een proef in Groningen. De hotspots maken geen gebruik van het Fon-netwerk, waar veel buitenlandse providers aan meewerken.
Als de hotspot-functionaliteit wordt uitgerold, kunnen gebruikers met maximaal twee apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van andermans netwerk. Er zit geen limiet op het aantal apparaten dat wordt aangemeld, als er maar maximaal twee tegelijk worden gebruikt. Na het aanmelden herkent het apparaat automatisch Ziggo-hotspots wanneer deze worden aangetroffen; identificeren op andermans hotspot is dus niet nodig. De functionaliteit is opt-out: standaard staat deze ingeschakeld, maar klanten kunnen de functionaliteit desgewenst uitschakelen. Dat heeft echter wel tot gevolg dat ze niet op hotspots van andere klanten kunnen.
Per hotspot kunnen twintig 'gasten' inloggen. Zij zullen minimaal 1Mbps per persoon krijgen toegewezen. Er zijn geen beperkingen op het gebruik van de hotspot; alle internetdiensten zijn te gebruiken. Alleen de live-tv-apps van Ziggo zijn niet te gebruiken op hotspots van andere klanten, omdat de tv-zenders dat vooralsnog niet toelaten. "Maar dat willen we wel graag", aldus Vervoort.
Het netwerk voor gasten is compleet gescheiden van dat van de klanten, belooft de provider. De provider stelt dat er bij de test in Groningen geen negatieve impact was op de prestaties van de thuisnetwerken van de gebruikers. "Een van de eisen die we hadden bij de uitrol van de functionaliteit is dat er geen negatieve impact is", aldus woordvoerder Vos. "Uit de test in Groningen blijkt dat die er niet is." Het verkeer op het gastnetwerk wordt direct via een vpn-tunnel naar een centrale gateway gestuurd. Herman Weerman, senior product developer bij Ziggo, zegt dat de netwerken op microcode-niveau van elkaar gescheiden zijn. "Daarvoor hebben we de firmware laten aanpassen door de fabrikanten", aldus Weerman. Dat heeft anderhalf jaar geduurd.
Uit de tests in Groningen blijkt volgens Ziggo dat zelfs lopend en fietsend het onderhouden van een verbinding goed werkt. In Groningen heeft 25 procent van de 18.000 Ziggo-klanten gebruikgemaakt van een hotspot van een andere Ziggo-klant. Volgens de provider heeft circa 1 procent van de Groningse klanten de functionaliteit uitgeschakeld.
De provider zegt verder het komende jaar actiever te willen worden op mobiel gebied. Het bedrijf overweegt onder andere om femtocells aan te gaan bieden. In welke vorm dat zal gebeuren en in samenwerking met welke provider dat is, wil de provider niet zeggen. Waarschijnlijk gebeurt dat in samenwerking met Vodafone; de provider gaf bij zijn beursgang aan een virtuele provider op het netwerk van Vodafone te willen worden. Aanvankelijk wilde Ziggo zelf een mobiele provider worden, maar daar zag het later toch van af.