Ziggo gaat wijkkasten van wifi-hotspots voorzien - update

Ziggo gaat wijkkasten van hotspots voorzien op plekken waar er niet genoeg bereik is op basis van de hotspots van de modems van klanten, zo bevestigt Ziggo aan Tweakers. De hotspots in de wijkkasten gaan dezelfde snelheid bieden als de toegangspunten van klantenmodems.

Ziggo rolt momenteel de hotspot-functionaliteit uit naar modems in zijn dekkingsgebied, waardoor abonnees via modems van andere klanten kunnen internetten. Op plekken waar niet genoeg bereik is, maar waar wel wijkkasten van de provider staan, zullen die kastjes van een wifi-toegangspunt voorzien worden. "Dat hebben we bij de proef in Groningen ook gedaan en zal nu ook bij de landelijk uitrol gaan gebeuren", zegt Ziggo-woordvoerder Eric van Doeselaar tegen Tweakers, "De functionaliteit zal niet verschillen van de publieke hotspots van klanten. Ze bieden niet meer bereik en de snelheid zal hetzelfde zijn."

Gebruikers kunnen met maximaal twee apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van de publieke hotspots van Ziggo. In hoeverre de wijkkasten aangepast moeten worden, kan Van Doeselaar niet zeggen. De wijkkasten zijn van metaal en vormen daarmee een kooi van Faraday, waardoor wifi-signalen de kast niet in of uitkunnen. In Duitsland hebben providers bij vergelijkbare projecten het deel van de wijkkasten waar de antenne zit van kunststof gemaakt. Om de hotspot-functionaliteit ook buiten het Ziggo-gebied aan te kunnen bieden, is de provider in overleg met UPC en Zeelandnet.

Update, 11.30: UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller laat aan Tweakers weten dat UPC nog geen plannen heeft om wijkkasten van hotspots te voorzien: "Wij zitten in een andere fase en moeten nog beginnen met een test, waarbij de nadruk op het toevoegen van hotspotfunctionaliteit aan de modems van gebruikers zal liggen."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-04-2013 • 10:58

195 Linkedin

Reacties (195)

195
190
138
18
0
7
Wijzig sortering
Ziggo is innovatief en marktverstorend bezig en dat is in de huidige markt heel wenselijk. Je kunt als Tweaker niet helemaal inschatten hoe het gaat werken (dekking, snelheid) en natuurlijk zijn er beperkingen (privacy, risico's), maar waar KPN toch meer defensief bezig is in alles wat ze doen, kiest Ziggo echt voor offensief vooruit.

Stel nu dat het werkt, dan kan de volgende fase van mobiel zomaar geen 4/5G maar VOIP-over-WiFi worden. Nederland is klein genoeg en Ziggo groot genoeg om in stedelijke gebieden tot goede dekking te komen. Dan is Ziggo ineens de enige en grootste aanbieder en dat voor een erg kleine investering ten opzichte van mobiel. Dat is ondernemen en risico's nemen!

[Reactie gewijzigd door paknaald op 26 april 2013 11:13]

Mee eens. Als Ziggo (en UPC) willen, kunnen ze KPN, Vodafone, etc een flinke hak zetten.

Het is al 20 jaar mijn mening dat ISPs niets meer dan een "snelle bit-pipe" moeten leveren. Wij geven ze bits, de ISP zorgt dat het aankomt.

Oude telefoon-reuzen gruwelen van dit idee. Die willen geen bit-pipe verkopen. Nee, daar verdienen ze niet genoeg mee. Daar kunnen ze de klanten geen ondoorzichtige en dure abonnementen mee aansmeren.

De oude telefoon-reuzen willen alleen maar "services" verkopen.
"Added value", en daar dan 10x hogere prijzen voor vragen.

Ik kan iedere dag 10 tot 50+ GB over mijn ADSL lijntje naar binnentrekken. Daar betaal ik 1 euro 50 per dag voor. Maar als ik een SMS van hoogstens 1 KiloByte stuur, kost dat 25 cent. Als ik iemand bel, dan begint de teller bij 10 cent (starttarief). Als iemand niet opneemt, maar wel voicemail heeft, dan ben ik al een paar dubbeltjes kwijt. Iets klopt daar niet.

Data is data. Voor sommige soorten data (voice, games) wil je een klein beetje QualityOfService (QoS) hebben. Maar dat kost niks extra, en is allang geen high-tech meer. Data is data. En daarom wil ik voor alle data evenveel betalen. Een flat-fee. Niet per minuut, niet per byte, niet per gesprek.

Ik heb het niet zo op UPC. Maar als ze inderdaad samen met Ziggo heel Nederland van makkelijk, goedkoop wireless networking gaan voorzien, dan is dat een revolutionaire stap vooruit.


(Mijn persoonlijk belang ? Nu eerst maar eens 10-20 jaar wachten tot er misschien weer eens een bedrijf een nieuw kabeltje wil leggen naar mijn huis. UPC (15 jaar geleden) en Reggefiber (dit jaar) hebben mijn straatje overgeslagen. Misschien de volgende ronde in 2025).
Volgens mij was deo boel in de tijd van de ptt toch een stuk stabieler.
Als je wou bellen dan kon dat altijd. Internet is naar mijn mening meer storings gevoeliger dan PSTN, gas, water en stroom.

het verstoken van data kost een provider ook geld. nu is dat gelukkig een stuk minder dan 10 jaar geleden en word er meer verkeer afgehandeld via IX maar toch is het grootste gedeelte van internet niet via de IX te vinden. als iedereen nou Netflix zal gaan streamen met een vpn naar de US dan zal dat wel van invloed zijn op de balans van de provider.

Volgens mij zit het grootste probleem nog in de zwakke WiFi van Ziggo en UPC.
maar ben benieuwd hoe dit uit pakt.

Ik heb nu 3 kabeltjes binnen komen in mijn huis. telefoon, kabel en glas. verwacht eigenlijk niet dat dat zal gaan veranderen de komende 20 jaar.
Ik denk juist dat alle 3 kabels vervangen gaan worden door 1 glaskabel, die heeft meer dan genoeg capaciteit om TV en foon (wat echt niks vreet) overheen te sturen, en als backup heb je mobiel netwerk, al dan niet via de buren. Dat scheelt het beheer van kabels, van providers (data = data = data) en maakt ook jouw leven makkelijker. Of ze nou per maand of per GB willen afrekenen is me dan om het even, maar en-en vind ik wat ruig.
KPN doet met FON toch al precies hetzelfde met wifi op modems van klanten.

Jammer alleen dat KPN daarmee meteen ook het alleenrecht op FON in Nederlands gekregen heeft en je ook geen FON routers meer bij FON zelf kan bestellen in Nederland.
KPN doet met FON toch al precies hetzelfde met wifi op modems van klanten.

Jammer alleen dat KPN daarmee meteen ook het alleenrecht op FON in Nederlands gekregen heeft en je ook geen FON routers meer bij FON zelf kan bestellen in Nederland.
Is dat zo .... ?
Dan wordt het ineens héél interessant ....
Ik ben niet zo van de bron eising, maar hier wil ik wel wat over weten :)

* FreshMaker gebruikt zijn fon2100 met veel plezier, thuis connect er 1 externe "Pool" op, die ook nog eens betaald, en ik kan in Belgie en Frankrijk op 1000'en plekken gratis terecht.

gewoon gemist dus .....
Als KPN dit dus werkelijk inzet, gaat er nog meer open in de Benelux ...

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 26 april 2013 15:34]

ok dus even een opsomming:
- opt-out
- volledig gescheiden van je eigen verbinding
- eigen verbinding wordt niet trager
- je moet een Ziggo account en dus abbo hebben om er gebruik van te kunnen maken

nu heb ik het volgende:
Ik heb door Ziggo de router functie van mijn modem en dus ook het wifi uit laten zetten omdat ik liever gebruik maak van een eigen router.

- gaat Ziggo nu toch mijn modem zo verbouwen dat het weer WIFI uit kan zenden?
- Als ze mijn modem niet aanpassen, mag ik dan ook geen gebruik maken van WIFI hotspots?
- wat nou als ik mijn ziggo gegevens even intik in de mobiele telefoon van mijn buurman met KPN?

Volgens mij zijn er heel wat Tweakers die ook een eigen router hebben, iemand enig idee?

[Reactie gewijzigd door The_Duke op 26 april 2013 11:33]

Staat allemaal in de FAQ: Als de wifi of router functie is uitgezet, is de wifi-hotspot ook uitgezet, en kun je zelf ook geen gebruik maken van de andere publieke wifi hotspots.
Dat zou ik echt belachelijk vinden, ik heb een router genomen als pure noodzaak, mijn eerste modem had geen router en wifi functie, ik moet dus verplicht mijn router in de container gooien en de brakke wifi van mijn modem gaan gebruiken om hotspots te mogen gebruiken.

Binnenkort maar weer eens even bellen met Ziggo.

[edit]
laat maar, hier een handleiding voor het plaatsen van een eigen router achter de UBEE router
https://www.ziggo.nl/#kla...outer-achter-router-ubee/

en voor CISCO routers:
https://www.ziggo.nl/#kla...uter-achter-router-cisco/

[Reactie gewijzigd door The_Duke op 26 april 2013 14:41]

Nee en nee.

Als je je modem in bridgemode hebt laten zetten is de wifi compleet uitgeschakeld, dus de hotspot functionaliteit werk ook niet.

Je gebruikersnaam en wachtwoord aan de buurman geven werkt ook niet, je kan niet met je eigen inloggegevens inloggen op je eigen hotspot.
Nee en nee.

Als je je modem in bridgemode hebt laten zetten is de wifi compleet uitgeschakeld, dus de hotspot functionaliteit werk ook niet.
Nee, de bridgefunctie komt NA de inkomende dataverbinding
Dus je krijgt signaal splitsing naar openbaar AP / prive AP
heb je je prive AP in bridge, dan is het openbaar AP / bridge-> thuis router
Dude, ik woon in Groningen, hier hebben we dat hotspot gebeuren al een half jaar. En ja ik heb m'n modem in bridgemode staan en ja die heb ik ook tijdelijk even weer uit bridgemode laten halen om te experimenteren met de hotspots.

Als je je modem in bridgemode laat zetten heb je puur en alleen nog een modem, de hele router functionaliteit, alles de hele meut is dan uitgeschakeld. Het enige wat je dan nog hebt is internet op lan poort 1 zoals bij die motorola modems van vroeger.
Ik denk dat B64 toch gelijk heeft wat betreft het delen van een Ziggo account. Wat nou als je met meer dan 1 persoon in hetzelfde huis woont, dan heb je toch met zn allen hetzelfde Ziggo account
Aangezien het opt-out is, neem ik inderdaad aan dat Ziggo (op afstand) je modem/router 'verbouwd' zodat het als wifi-hotspot kan dienen. Dat is verder niet zichtbaar voor jou, dus als het goed is zie je weinig of geen verandering als je inlogt op je router. De enige verandering die je misschien ziet is op je energierekening (ik neem aan dat een router met wifi aan meer stroom verbruikt dan een router met wifi uit).

Als jij je Ziggo gebruikersnaam en wachtwoord aan je buurman geeft, dan kan hij inderdaad gebruik maken van jouw hotspot.
Ik vind dat je een beetje domme vragen stelt, natuurlijk gaan ze dat niet verbouwen en natuurlijk gaan ze niks uitzenden. Je krijgt echter ook geen toegang tot de WifiSpots.

Allemaal gewoon na te lezen op https://www.ziggo.nl/#kla...tabs/3/technische-vragen/
Anoniem: 366581
26 april 2013 12:49
- Ziggo zet niet jouw modem open, maar hun modem wat je in bruikleen heb gekregen.
- De gasten loggen niet in op jouw netwerk, maar op een secundair ip addres. Dit zorgt voor:
- Het gaat niet ten koste van jouw snelheid.
- Ze hebben geen toegang tot jouw computers en bestanden.
- Gekke dingen downloaden komt niet bij jouw uit, maar bij hun eigen account waarmee ze moeten inloggen.

- Ter compensatie mag je inloggen op Ziggo hotspots op andere locaties.
- Als nadeel raken de WiFi kanalen rond je buurt wel een stuk drukker wat nadelig zou kunnen zijn om voor jezelf een stabiele verbinding op te zetten.

En nu geen rare opmerkingen meer dat mensen bang zijn geen mbits meer over te houden voor zichzelf, dat de politie voor je deur staat door KP downloaden of dat het "MIJN" modem is. Wil je het niet, dan zet je het uit.
Ik wil het niet. Mag ik het bij mijn buren uit gaan zetten?
Anoniem: 366581
@Durandal26 april 2013 13:29
Maar natuurlijk, neem gelijk hun televisie mee als je er toch bent.
je kan wel zo reageren maar hij heeft een punt.

er zijn hier in de straat en de straten aan de achter en voorkant al 21 wifi netwerken waarvan er 16 van upc zijn als die allemaal een 2de punt krijgen betekend dat dus ff snel 37 wifi netwerken over 4 a 5 kanalen (door de 2 kanaals overlap) wat dus zeer slecht wifi berijk inhoud.
ik heb nu van de 54 mbi die mijn telefoon en tablet aankunnen en het 60 mbit internet dat ik heb nog geen 14 mbit over wifi 3 meter bij de router vandaan die daar een muurtje van gibo tussen of de massief houten brand deur en ik heb nog maar 1 streepje wifi wat tergend traag is.

al deze wifi netwerken zijn gewoon slecht doordacht en niet eens nodig.
hoe vaak kom je nou in een woonwijk waar je vij je vrienden/familie ben waar je niet van hun wifi gebruik mag maken?

ik nooit dus waarom een extra wifi netwerk aanleggen over de toch al overbezette wijk kasten die nu in veel buurten al capaciteitsproblemen hebben.
doe liever de upload omhoog en verbeter de ping tijden daar hebben we meer aan.
ik heb nu 12 ms bij tests met 60/6 waar mijn broet mer 30/30 3ms heeft...

nog even en om draadloze apparaten te kunnen gebruiken moet ik stalen platen op de muren gaan schoeven om signalen van buitenaf te blocken al heb ik dan helaas geen mobiele telefoon meer en geen zonlicht meer.

het idee is juist om minder en minder mobiele netwerken te krijgen waardoor het signaal beter word niet nog meer.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 26 april 2013 15:25]

Een nadeel is wel dat je de 5 Ghz-band niet meer kunt gebruiken, als deze WifiSpots actief zijn, dan kan je alleen nog kiezen uit de 2.4 Ghz band.

Dat is natuurlijk vervelend, omdat juist de 2.4 Ghz band vaak al behoorlijk vol zit in drukbevolkte gebieden, terwijl er op de 5 Ghz-band vaak dan nog wél ruimte is.

Wil je toch 5 Ghz gaan gebruiken, zal je de WiFiSpot uit moeten zetten, maar dan kan je zelf ook weer geen gebruik maken van wifi bij andere abonnees...
Ik heb WiFispots aan staan, en ik kan mijn Wi-Fi modem niet meer omschakelen naar 5Ghz. Klopt dat?

Op dit moment is het niet mogelijk om uw Wi-Fi modem om te schakelen naar 5Ghz indien WifiSpots aan staat. Wilt u dat wel, dan adviseren wij u om WifiSpots uit te schakelen in Mijn Ziggo. Daarna kunt u in het menu van het Wi-Fi modem uw draadloze netwerk weer omschakelen naar 5Ghz.
Zie https://www.ziggo.nl/#kla...tabs/3/technische-vragen/
koop je een eigen wifi router?

ik heb er hier 3 liggen en zo duur zijn ze niet een goede dualband wireless N router kost zo rond de 40 euro en die kunnen beide 2,4 en 5Ghz banden aan

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 26 april 2013 14:27]

Al dat gezeik over juridische shit enzo...pff...
Laat het even duidelijk zijn:

In het geval van illegale activiteiten wordt vaak het IP adres door de opsporende instantie opgevraagd. Iedereen heeft zijn thuisnetwerk op één ip-adres hangen. De "gasten" zullen een eigen IP-adres krijgen.

Omdat ik heb begrepen dat de verbinding ook van hotspot naar hotspot springt zonder steeds opnieuw te "verbinden", ga ik ervan uit dat elke "gast" een eigen IP-adres heeft.

in feite worden het toegangspunten (access points) waarbij je steeds hetzelfde ip adres blijft behouden. Netzoals je in de school/college ook kunt rondlopen terwijl je verbinding van toegangspunt naar toegangspunt springt. Je (interne) ip adres blijft dan continue hetzelfde.

Dit ip-adres zou te herleiden zijn naar een gebruiker (=abonnee), en wellicht veel lastiger naar een fisiek toegangspunt. Daar zou de MAC-address die ook in het logboek zou staan van pas kunnen komen.

Ik verwacht daarom ook dat je met 1 gebruikersnaam per abonnee met meerdere mensen kunt inloggen, zoals je broer/zus, en je als abonnee van die gebruiker verantwoordelijk bent voor de activiteiten die middels die gebruiker zijn gedaan.

Hun registratie tabel zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien:

log_id, user_id, ip, mac, timestamp
1, 1, A, A, xx-xx-xxxx xx:xx:xx
2, 1, A, B, xx-xx-xxxx xx:xy:yy

Een register als dit is volledig veilig en het is altijd traceerbaar wie waar verbinding had. Je kunt er nog remote_mac aan toevoegen ook zodat het ook nog eens per device geregistreerd wordt
Ziggo is mooi bezig, netjes hoor! Hopelijk worden deze 'extras' niet naar de klant doorberekend.
Quote : "Gebruikers kunnen met maximaal twee apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van de publieke hotspots van Ziggo."

Vorige keer werd ik door verschillende mensen uitgejouwd toen ik aangaf dat ik vanwege verschillende redenen geen hotspot functie aan zou bieden met mijn modem. Ten eerste is er het potentiële veiligheidsrisico. Ten tweede wordt ik daar niet voor gecompenseerd. Als laatste zie ik nu dat gebruikers met meerdere apparaten te gelijk kunnen inloggen.

Mijn EPC3925 heeft al moeite genoeg om mijn eigen netwerk te beheren en krijgt het regelmatig zwaar te verduren omdat ik regelmatig films en muziek binnen haal via p2p en ook online streams bekijk.

Om eerlijk te zijn zit ik er niet op te wachten om dan nog 2 extra gebruikers om mijn router te hebben. Dat moet ook allemaal beheerd worden, wat weer de nodige rekenkracht kost.

Hoe veel wijkkasten staan er eigenlijk per km2 ? Het zou wel handig zijn om een overzicht te krijgen straks waar klanten die wél gebruik maken van een hotspot kunnen zien hoe de dekking in een bepaald gebied is.
Als ik het goed zie is de router/modem die jij hebt al iets ouder. In ieder geval anders dan mijn Ziggo router/modem en het modem dat ze nu uitdelen. In theorie is het zelfs mogelijk dat ze dan niet eens deze functionaliteit uitrollen naar jou modem?

Voor de meeste klanten zal de snelheid van externe geen probleem zijn aangezien hetzelfde modem een flink hogere snelheid aankan dan ze nu hebben. De veiligheid zou een punt kunnen zijn, ookal lijkt het er wel op dat ze het risico geminimaliseerd hebben.

En wat de compensatie betreft, ze gebruiken jou bandbreedte niet dus daarvoor hoef je niet gecompenseerd te worden. Dat jou apparatuur word gebruikt is wel een punt, wat dan weer word gecompenseerd met het recht om zelf overal in te prikken bij een ander, en wel met 2 apparaten tegelijk. Geen financiele compensatie, maar er staat wel degelijk iets tegenover.
Of jij dit voldoende vind is natuurlijk jou afweging. Ik vind het persoonlijk een goede deal, beter zelfs als FON waar ik ooit naar heb gekeken. Aangezien dit wel over mijn eigen verbinding heen gaat.
Is het niet zo dat de ziggo modem/routers aan de klant in bruikleen zijn gegeven? In feite is het dus eigendom van ziggo en mogen ze ermee doen wat ze willen, zolang de voorwaarden waarmee zij de klant aan zich hebben gebonden, niet in het geding brengen.

Dat je kunt weigeren om de modem die bij je thuis staat te gebruiken voor een publieke hotspot is dus eigenlijk een service van Ziggo. Ik moet de voorwaarden er even goed op nalezen, maar volgens mij zijn ze dat helemaal niet verplicht aan de klant.
Je hebt als klant nooit ervoor getekend dat er ongevraagd een wifi signaal door je huis gestraald wordt.
Klopt, en daarbij wordt door het gastennetwerk elektrisch vermogen gebruikt. En dat komt, hoe klein ook, wel degelijk bij jouw elektriciteitsnota op. Daartegenover staat de dienst. En aangezien ik een goede mobiele databundel heb, bedank ik voor deze - toch beperkt nuttige - dienst. Als deze er al komt.
Titan_Fox, volgens mij wordt je voldoende gecompenseerd voor het openstellen van een hotspot en je veiligheid risico valt ook wel mee. Altans dit is wat ik gelezen heb en er van heb kunnen concluderen.

Je compensatie is dat jij ook gebruik kan maken van WiFi hotspots van andere Ziggo klanten. En binnenkort ook UPC. Want alleen Ziggo klanten kunnen inloggen. Verder blijft de bandbreedte die jij beschikbaar hebt om te internetten voor jou. Dus neem je een 40 mbit abbo af, heb je 40 mbit voor jezelf.

Een veiligheid risico is het ook niet, de wifi kanaal wordt aangeboden op een prive kanaal. Dus een soort DMZ. Als het goed is kunnen externe gebruikers niet bij je internet netwerk.
Voor dit netwerk wordt een 20 mbit kanaal extra vrijgegeven, dus wat niet ten koste gaat van jou snelheid.

Additioneel:
Het kanaal wordt opengesteld op je Ziggo modem op een apart SSID, dus heb je een eigen router / switch / repeaters worden deze niet gebruikt.

Ik hoop wel dat Ziggo intern goed gelogt wordt wat anderen op je publieke hotspot doen. Mocht een gebruiker iets doen wat niet door de beugel kan moet dit getraceerd kunnen worden en niet jij beschuldigd kan worden.

Ik zie ook als voordeel dat jij als gebruiker opeens meer bandbreedte hebt. Je zou iets kunnen downloaden via je eigen verbinding en de ideale snelheid kunnen halen, met een andere pc via je publieke verbinding een filmpje kunnen streamen, en weer een andere pc zou gebruik kunnen maken van de verbinding van een van je buren om zo ook wat te kunnen streamen/downloaden.

Verbeter mij alsjeblief als ik onwaarheden heb vermeld in mijn vindingen.
Je verhaal gaat helaas niet op.

De Hotspot functie gaat geen gebruiken maken van je privé router in je EPC3925.

In de EPC zit een 2e verborgen router verstopt met een eigen core om de hotspot aan te sturen.

Vandaar dat het ook mogelijk is om straks via Mijnziggo je hotspot functie in-uit te schakelen.

Deze 2e verborgen core, maakt geen gebruik van je eigen down-up stream, hiervoor zal een extra stream voor over de kabel komen, die losstaat van het gedeelte waar je voor betaald. En puur en alleen gericht is op je hotspot.
@Titan_fox
Je krijgt een apart netwerk voor "gasten", feitelijk 2 SSID's uit 1 kastje.
En volgens mij is het ook zo dat de bandbreedte daarvan los staat van je eigen abonnement, dus het zou je eigen snelheid ook niet moeten beïnvloeden.
Bron? Ik trek persoonlijk ook in twijfel wat de consequenties voor je eigen verbinding zijn. Bij mijn ouders krijgen ze de 120 mbps die ze betalen geeneens door de kabel geduwd.
Moet je achteraan dan, álle adressen op de kabel moeten 120MBit kunnen halen.
Anoniem: 467883
@sfranken27 april 2013 00:17
Je krijgt een apart netwerk voor "gasten", feitelijk 2 SSID's uit 1 kastje.
Ik vind nu dat juist een probleem. De 2,4 GHz band is nu al dichtgeslipt op veel plaatsen.

Die wifi-modems die Ziggo uitdeelt zijn imo ook niet veel soeps. Automatisch kanaal uitkiezen staat standaard aan, waardoor op drukke plaatsen om de paar minuten van kanaal wordt veranderd. Je wil niet weten hoeveel klachten van de "wifibeten" daarover binnenkomen: "meneer, m'n internet valt elke keer voor een paar seconden uit". Die ziggo-modems kennen ook aleen maar kanalen 1, 6 en 11.

Een kennis van mij kan op zn 2-kamer appartementje zijn eigen wifi niet meer op in de keuken, terwijl zijn modem open en bloot in de huiskamer staat... En dan dadelijk springen al die ziggo-modems binnenkort open met een 2e SSID..?
Quote: Per hotspot kunnen twintig 'gasten' inloggen. Zij zullen minimaal 1Mbps per persoon krijgen toegewezen. Er zijn geen beperkingen op het gebruik van de hotspot; alle internetdiensten zijn te gebruiken. Alleen de live-tv-apps van Ziggo zijn niet te gebruiken op hotspots van andere klanten, omdat de tv-zenders dat vooralsnog niet toelaten. "Maar dat willen we wel graag", aldus Vervoort.

het zijn er meer dan 2

bron nieuws: Ziggo en UPC willen samen hotspots via modems gaan aanbieden
@cobo : Dus maximaal 20 gasten op mijn hotspot ? Dat komt dan nog eens boven op alle (vaste) netwerkapparaten die bereids in mijn privénetwerk zijn opgenomen. Ik weet wel dat de hotspot en je privénetwerk van elkaar gescheiden zijn, maar je router moet wel al dat verkeer verwerken.

Aangezien de kracht van de meeste (door de provider geleverde-) routers amper genoeg rekenkracht hebben om je eigen thuisnetwerk te beheren, zit ik er niet op te wachten om nog 20 potentiële gasten van internet te voorzien (in het meest extreme geval).

Daarbij; 1 Mbit per persoon heeft amper zin. Als je daar al genoeg aan hebt vraag ik me af of het niet zinvoller is om een prepaid kaart met een databundel te nemen of gewoon een heel simpel mobiel abonnement af te sluiten.
Titan_Fox heeft wel gelijk in deze, je wifi-nic is ook maar gewoon een SoC die het dataverkeer mag verwerken. Leuk dat het vanaf je router (de baremetal laag) over een apart VLAN gat bijv., maar je wifi-nic mag het wel allemaal verwerken.

Een performance-degrade is dus zeker niet ondenkbaar. Nu zal het wel meevallen met 20 mensen tegelijk die proberen aan te loggen, af en toe een passant die voor je huis langsloopt wellicht- het hangt van je lokatie af. De meeste mensen in je straat in een reguliere woonwijk hebben toch zelf wel internet >1mbps lijkt mij?

Maar continu connects aangaan (acknowledge verzoeken beantwoorden) kost ook SoC-power dus helemaal zonder nadelen is dit niet.
Anderzijds is het ook wel lekker als jij met je mobiel ergens staat en je wilt internet zonder bundel oid en je kunt op basis van deze faciliteit gratis gebruik maken van.

Sharen=gebruiken dus. Beetje laat als je ergens staat en je wilt het alsnog activeren... :')

@Titan_Fox; 1mbit is toch prima om gewoon internet te raadplegen, als jij ergens verlegen zit om te mailen, ov9292 te checken bijv.? 1080p Full HD streamen via YT, ja dat ben ik met je eens, het is meer een soort dienst voor de basale internet-functies lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 26 april 2013 13:56]

je kan met een 1mbit lijntje prima gamen zolang je game volledig up to date is
LoL heeft bijvoorbeeld net 56k nodig PING is daar het meeste van belang en sinds dat via WiFI toch laag zal zijn is gamen op zon connectie haal baar
Anoniem: 322441
@firest0rm26 april 2013 14:57
Zijn punt is:

* Dat het opgedrongen wordt
* Ze gebruik maken van opt-out
* Wellicht de netwerk apparatuur niet "sterk genoeg is"
* De huidige situatie soms al moeite heft met het netwerkverkeer
* De gevolgen niet transparant genoeg zijn
* Momenteel dit het systeem is, en toekomstige plannen niet duidelijk zijn
* Mensen niet goed gewaarschuwd worden (we zijn niet allemaal fok of tweakers lezers)
* De vraag of mensen fatsoendelijk geinformeerd gaan worden over hoe dit uit te schakelen is
* Langere termijn gevolgen (indien ziggo tv ook mogelijk wordt)

Dus je kunt wel lekker liggen bashen ... maar ik kan me vinden in zijn verhaal. Er is niets mis mee om zulke dingen aan de tand te voelen en daarbij het is ook zijn persoonlijke mening.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 322441 op 26 april 2013 14:58]

Er is niets mis met zijn mening, behalve dat in ELK topic, newspost of opmerking waar er over Ziggo gerept wordt er ALLEMAAL meningen worden opgedrongen.

Ik heb mijn mening ook hierover, en sta in het positieve deel hiervan.
Zeker als men ook wijkkasten gaat inzetten, EN de samenwerking met andere providers zoekt.

Maar moet dan elke dag, elk uur die "tegenmening" zo opgegooid worden ?

Tianfox is het er niet mee eens, die kan het uitschakelen, maar ik weet zeker dat er héél veel boe-roepers zijn die alleen maar ZEGGEN dat ze het uitzetten, maar ondertussen druk op zoek zijn om het systeem te saboteren, door hun eigen apparatuur zo in te stellen / in te bouwen dat de externe gebruiker er niet bij kan, maar zij zelf wel profiteren elders ....


( er worden al ideeën opgegooid om de antennes te desolderen ... )
... je begrijpt dat je lijst met punten eigenlijk maar drie verschillende bevat:

- geen goede informatie vanuit Ziggo
- huidige oplossing is technisch niet ideaal
- geen idee hoe het verder zal ontwikkelen

Punt 1 is nog niet gezegd hoor en ik ken geen Ziggo abonnee's waarbij dit al is uitgerold, punt 2 is afhankelijk van de door Ziggo aangeboden router en punt 3, tja das het mooie van techniek he?

Geef dit soort initiatieven toch een kans en btw je slimme buurjongetje heeft misschien toch al je router gehacked...
Minimaal 1mbit is anders best veel voor mobiel gebruik, dus dat loopt wel los. Veiligheid zie ik ook niet als groot probleem (tenzij er lekken in de router zitten). Bandbreedte en misbruik zouden voor mij wel argumenten zijn om liever niet mee te doen. Op 100mbit mis je die 20mbit misschien niet echt (mensen die voor 100mbit betalen willen die echter toch wel volledig krijgen), maar bij lagere abonnementen merk je er wel wat van (maar daar is ruimte voor extra snelheid bovenop, dus als ze het technisch goed implementeren dan is jouw 50mbit abo eigenlijk 70mbit waarvan 50 voor jou en 20 voor anderen).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 april 2013 20:31]

Ze geven aan dat een Ziggo abonnee maximaal 2 apparaten kan gebruiken buiten de deur. Dat houd dus is dat als jij bij een terras zit, je niet 2 extra gebruikers krijgt, maar mogelijk zelfs tientallen.

Verder in het commentaar staat zelfs opgegeven hoeveel ze mogen gebruiken:

Per hotspot kunnen twintig 'gasten' inloggen. Zij zullen minimaal 1Mbps per persoon krijgen toegewezen.

[Reactie gewijzigd door DutchReaper op 26 april 2013 11:57]

Als je op het terras zit, heb je ook meer hotspots tot je beschikking. Wat zijn we toch weer lekker op zichzelf gericht. De voordelen zijn daar, voor velen een leuk extraatje.
Een sigaar uit eigen doos, noemen we zo'n extra'tje. Jij betaalt voor een dienst, maar er wordt wat van die dienst afgesnoept. Als de prijs omlaag gaat klinkt dat er idealistisch, maar de prijs gaat natuurlijk niet omlaag. Laten we dan maar hopen dat de bandbreedte evenredig omhoog gaat (schijnt men te beloven, maar of dat met alle abonnementen kan?)

P.S. We zijn opzich zelf gericht??!?!?!??

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 april 2013 20:29]

Ach je moet het hele verhaal met een korreltje zout nemen. Wifi heeft nu niet echt een groot bereik en dat bereik hang ook nog eens samen met waar het modem staan. Op zolder of de eerste verdieping zal groter bereik geven dan in de meterkast.

In het geval van ziggo als alles van ijzer is heb je al een probleem. Je wil ja naar alle richtingen zullen ze aan 4 zijden een antenne in de kast voor plastic moeten plaatsen. Daarnaast op de grnd zal het bereik van die kast ook beperkt zijn. Je mag ook aannemen dat als er een kast is ze toch genoeg klanten rondom die kast hebben staan.

Ach het klinkt leuk ziggo doet wat maar het is meer marketing.
Waarschijnlijk was dat uitjouwen omdat mensen het niet goed begrijpen omdat het alleen maar aangegeven is (=signalering), zulke dingen moet je zeggen/duidelijk maken. ;) Dat hele "aangeven"... :?

Terug naar het onderwerp:
Maar ik geef je groot gelijk. Ik zou mijn modem ook niet openstellen voor iedereen zodat de mensen altijd internet hebben in mijn buurt. Ook al zullen ze misschien niet de hele bandbreedte gebruiken (zou er ook nog eens bij moeten komen), heb ik de bandbreedte waar ik voor betaal, liever voor mezelf.

Ik hoop wel voor de klanten van Ziggo dat ze er echt niets van zullen merken, op welk gebied dan ook. Er gaat nou eenmaal geld in zitten.
En nog snap je het niet...

Ook al zullen ze misschien niet de hele bandbreedte gebruiken (zou er ook nog eens bij moeten komen), heb ik de bandbreedte waar ik voor betaal, liever voor mezelf.

Ze gebruiken geen bandbreedte waar jij voor betaald.

Ze gebruiken bandbreedte waar jij NIET voor betaald.
Ze gebruiken hun eigen wifi-modem (niet de jouwe als je er zelf 1 aan hebt gehangen).
Dus op zich zou je er niets van moeten merken.
[edit]
Ik denk dat ik zie dat jullie langs elkaar praten en ik trapte daar ook bijna in.
Het gaat hier om enerzijds de modems in huis die 'vreemden' toe gaan laten, en daarnaast over de modems op straat. Dat eerste is vervelend voor bewoners tenzij de modems een hogere upstream krijgen. Dat laatste is een kwestie van goed plannen door Ziggo ... helaas staat de kabeltechniek niet bekend om goede schaalbaarheid over de kabel.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 26 april 2013 12:40]

Uit principe zet ik dergelijke functionaliteit toch uit.

En ik vind het ronduit belachelijk dat dit niet opt-in wordt aangeboden.

Ik begrijp de voordelen wel, maar ik begrijp niet dat daar de verbinding van een particulier voor moet worden misbruikt.
Anoniem: 366581
@gevoelig26 april 2013 14:17
" maar ik begrijp niet dat daar de verbinding van een particulier voor moet worden misbruikt."

Alle kabels tot het AOP zijn van de leverancier, het modem is van de leverancier wat je in bruikleen krijgt. Wat van de partuculier is, is het kleine stukje coax tussen het AOP en het modem. Ik denk niet er veel klanten er wakker van liggen dat Ziggo dat gebruikt. Tevens word er ook geen gebruik gemaakt van de bandbreedte van de klant.
" maar ik begrijp niet dat daar de verbinding van een particulier voor moet worden misbruikt."

Alle kabels tot het AOP zijn van de leverancier, het modem is van de leverancier wat je in bruikleen krijgt. Wat van de partuculier is, is het kleine stukje coax tussen het AOP en het modem. Ik denk niet er veel klanten er wakker van liggen dat Ziggo dat gebruikt. Tevens word er ook geen gebruik gemaakt van de bandbreedte van de klant.
En zelfs DAT stukje coax wordt door de leverancier ( ISP ) geleverd, en vervangen als het niet functioneert, en een CAT5 kabel, naar mijn router ...

Ik heb voor mijn hele internet toegang ( buiten de abbo kosten maandelijks ) niets hoeven betalen.
< mja ... een paar WATT's aan verbruik ... maar dat is misschien tegen de 5€ op jaarbasis >

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 26 april 2013 15:25]

Mijn huis is van mij, en de ether daarbinnen ook.
O, woon je in een kooi van Farady?
Niets zo gezellig als een elektromagnetisch dode ruimte!
Anoniem: 126717
@Titan_Fox26 april 2013 12:03
Hoe veel wijkkasten staan er eigenlijk per km2 ? Het zou wel handig zijn om een overzicht te krijgen straks waar klanten die wél gebruik maken van een hotspot kunnen zien hoe de dekking in een bepaald gebied is.
Ik denk niet dat het echt nodig is. 1~3 Mbps is langzamer dan de gemiddelde mobiele verbinding, alleen leun je dan niet op je bundel.

Voor mij is de dekking 0, zelfs al gaan Zeelandnet en UPC mee, en sta ik pal naast een wijkkast.
Ik heb geen kabel van wie dan ook, dus kan toch niet inloggen.
Anoniem: 510390
@Neus26 april 2013 11:08
Wat denk je zelf? Natuurlijk wordt dit allemaal doorberekend, Ziggo is gewoon een commercieel bedrijf!
Nee, dit schrijf je niet helemaal goed, dit wordt al doorbrekend aan de klanten. Los van de normale inflatie verhogingen hoef je als klant dus niet extra te betalen voor deze dienst.
Als je bedoelt dat er geen extra regeltje op je factuur verschijnt met de omschrijving "Ziggo Hotspot Service" heb je waarschijnlijk gelijk.

Maar deze actie kost gewoon geld, en uiteindelijk zullen het de klanten van Ziggo zijn die dit gaan betalen. Ik neem aan dat er bij tariefsverhogingen in de laatste paar jaar al een component ingebouwd was om geld vrij te maken voor de investeringen die hiervoor nodig zijn; daarnaast hopen ze dat deze service meer klanten zal opleveren die ook bijdragen aan de investering.

De aandeelhouders zullen simpelweg niet heel blij zijn als Ziggo zijn klanten een extraatje gaat geven die ten koste gaat van de marge - en dus ook ten koste gaat van het uitgekeerde dividend. En dus doen ze dit alleen als de investeringen terugverdiend kunnen worden.
Het kan ze ook een groter marktaandeel opleveren omdat concurrenten dit nog niet bieden. Grote kans dat je de kosten van dit project zo kunt wegstrepen tegen de extra inkomsten die ze middels nieuwe klanten binnenhalen.

[Reactie gewijzigd door Tom op 26 april 2013 12:59]

Kan jij dan uit meerdere kabelaars kiezen?
In de meeste gebieden heb je maar één kabel aanbieder en meerdere adsl aanbieders, en als er al keuze is in kabelaars dan zijn dat vaak virtuele providers en gaat het als nog over het netwerk van de locale monopolist.
Een concurrent hoeft natuurlijk niet perse via de kabel te werken om een concurrent te zijn.

Ziggo biedt in feite 3 diensten aan ( TV, Telefonie en Internet ), en ADSL aanbieders kunnen daar prima mee concureren. Door dit soort dingen aan te bieden hoopt Ziggo een betere dienstverlening aan de klanten te bieden en op die manier de concurrentie een stap voor te blijven.
Huh? ADSL en zelfs VDSL hebben bij _lange_ na niet de capaciteit van coaxkabel. Al die ADSL abonnementen met TV werken met een proprietaire decoder die het geselecteerde kanaal naar de centrale stuurt waarna alleen het tv-kanaal waar naar gekeken wordt, wordt doorgegeven. Daarom duurt dat zappen ook zo lang.

Een tweede toestel is onmogelijk en ik moet een ADSL-lijntje ook nog 120mbit zien doen, iets waar de kabel hartelijk om lacht. Die geeft gewoon tegelijk tientallen zenders (analoog) en honderden digitaal door, en doet internet en telefonie er nog even op z'n sloffen bij.

Tijdje terug is er een rechtszaak geweest over Tele2 die toegang tot het kabelnetwerk wilde. De rechter heeft toen geoordeeld dat er voldoende mogelijkheden tot concurrentie waren en dat dat dus niet nodig was. Hij begreep niks van technologie, zo blijkt maar weer eens. Op dat moment boden diverse ADSL-aanbieders misschien concurrentie, maar nu hebben ze gewoon puur vanwege de capaciteit een inferieur product.
Correctie: twee toestellen lukt net (misschien niet 2 HD-streams tegelijk), een derde toestel moet zich behelpen met digitenne.
ADSL kan daar voor geen meter mee concureren, het was een lijdensweg voor XS4All eindelijk toegaf dat er niet genoeg capaciteit was om de diensten die in rekening gebracht werden ook daadwerkelijk te leveren :(
Problemen zullen er altijd zijn, ook met Kabel. Maar dat neemt niet weg dat ADSL gewoon een volwaardig alternatief kan zijn, daar doen individuele problemen niks aan af.
De aandeelhouders zullen simpelweg niet heel blij zijn als Ziggo
Ik geloof niet dat er zoiets bestaat als een blije Ziggo aandeelhouder. Ziggo betaald aan de nieuwe topman een absurde welkomstbonus van 2,5 miljoen en de huidige top verkoopt nu een groot deel van haar aandelen. Dan is een investering in techniek een betere optie om in de toekomst meer rendement te kunnen maken dan goed voor zichzelf zorgende bestuurders.
Je kan het ook zien als marketing, als dit product goed werkt, zal men graag bij Ziggo blijven en bijvoorbeeld niet overstappen naar een andere provider (glas of koper).
Op TV was gister dat ziggo ook wilde beginnen als provider voor mobile telefonie. Alleen gaan ze dan geen masten opzetten maar telefonie aanbieden over VOIP via de wifi acces points van de bestaande klanten. Waar geen dekking is moet de telefoon overschakelen op het netwerk van een andere provider.

Ze rollen nu dus de acces points uit onder het mom van extra service naar de klanten maar het doel is dus dat dit later een netwerk word die telefonie ondersteunt waarmee ze dan weer gaan verdienen.
Uiteindelijk wordt het natuurlijk doorberekend aan de klant. De aandeelhouders van Ziggo willen dat overal geld mee gemaakt wordt...

Veel irritanter vind ik dat er nu al enorm veel kanalen vol zitten met meerdere wifi-netwerken, want steeds meer mensen hebben een wifi-netwerk.
Je krijgt steeds meer collission of interferentie en dat wordt er niet minder op als er ook nog eens netwerken bij komen voor 'openbaar' gebruik en dan eventueel ook nog eens de wijkkasten ook nog eens een wifi-antenne krijgen
Het lijkt een leuke optie, maar er zit ook een donkere kant aan het geheel. Ze zeggen dat het geen invloed zal hebben op de snelheid van de kabelklant, dit is nog af te wachten met die halfbakken firmware's die ze er vaak opzetten. Een 2de is hoe veilig is het, kan de hotspot echt apart draaien of kan degene via de hotspot makkelijk toegang krijgen tot het netwerk van de kabelklant. Het is een leuke optie als de veiligheid en snelheid gewaarborgd zijn en blijven, anders is het simpelweg een extra kostenpost voor de klanten waar de kabelklant niks voor terug krijgt en alleen maar meer stroom moet betalen.

Ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat ontvouwen.
Ik vraag me af hoe zit dit gaan doen.
Als dit door middel van een opt-in een optie wordt voor klanten die dan gebruik kunnen gaan maken van de hotspots en dan tevens ook zelf een hotspot worden, vind ik het een prima initiatief.
Maar wanneer ze dit als een opt-out gaan aanbieden ben ik hier helemaal zo blij niet mee. Ik zit helemaal niet te wachten om een hotspot te worden voor andere Ziggo klanten.
Nee, het is opt-out. Standaard staat het aan, je moet het zelf uit (laten) zetten als je dat niet wilt.
De functionaliteit is opt-out: standaard staat deze ingeschakeld, maar klanten kunnen de functionaliteit desgewenst uitschakelen. Dat heeft echter wel tot gevolg dat ze niet op hotspots van andere klanten kunnen.
Zie een eerder artikel: nieuws: Ziggo en UPC willen samen hotspots via modems gaan aanbieden

Dus zet je het uit, kan je zelf ook geen WiFi meer gebruiken bij andere abonnees. Dat laatste lijkt me overigens ook niet onredelijk.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 26 april 2013 11:18]

Bah!
Nu gaat de hele wijk vervuild worden met extra SSID's van Ziggo hotspots.
Alsof er al niet genoeg ruis is op de 2,4ghz band.
Kabels leggen thuis. Simpel zat.

Ik hoor mensen constant klagen over hun WiFi thuis. Wordt alleen maar erger. Er is een simpele oplossing: Cat-5E (of Cat-6) thuis leggen van de meterkast naar iedere kamer. Desktops, laptops thuis, televisies en dvd-spelers met Internet-aansluiting, mediaspelertjes, alles hoort gewoon aan een ethernet-kabel. Laat de WiFi bandbreedte vrij voor echte mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. Da's zowiezo rommel waar amper echt op te werken valt. Laat die maar lekker rommelen met WiFi.
Anoniem: 32279
@28056226 april 2013 12:41
Zeker, overal een utp kabel, snap niet dat mensen dat niet doen. In computerwinkels zie ik ze ook altijd met dat powernet bezig, stuk duurder en met een utp kabel in huis kan je werkelijk alles beter mits je een goede router hebt.

Ik heb alleen de 3 tablets en mobiele telefoon hier op wifi,

Helaas zegt bijna iedereen dat ze geen kabels willen trekken of een gaatje willen boren. Net of je een goede kabelgoot ziet in je huis...
de reden waarom wij powernet naar de tv hebben liggen : We wonen in een huurhuis en mogen niet in de muren breken voor de UTP kabel. Naar de rest het huis ligt wel Gb-lan

Dus hadden we de keuze tussen powernet of wifi
Hoe los je die telefoons, tablets and ultrabooks dan op die geen ethernet aansluiting hebben?

Versta me goed, ik ben ook fan van vaste kabels, maar daar kom je er tegenwoordig niet meer mee.
Ik zie maar een oplossing, en dat is grotere antennes en het vermogen opschroeven.
Hoe los je die telefoons, tablets and ultrabooks dan op die geen ethernet aansluiting hebben?
Daar kun je meestal genoegen nemen met iets langzamere wifi omdat je op je telefoon toch niet zit te torrenten.
Ik zie maar een oplossing, en dat is grotere antennes
Ja dat werkt zo niet he. Antennes hebben een grootte aan de hand van de beoogde te gebruiken frequentie, niet het vermogen zozeer.
en het vermogen opschroeven.
Dat is een wapenwedloop en dat is voor niemand goed. De oplossing is juist het collectief terugschroeven van het vermogen zodanig dat het signaal zo min mogelijk buiten het gebied komt waar het gebruik gewenst wordt.
Waarom zou ik mijn gemak van WiFi moeten inleveren omdat er een commercieel bedrijf zo nodig een commerciele dienst van wil maken?

Een kabel trekken naar mijn tablet/telefoon gaat helaas al niet en laat dat nu net het meeste spul zijn dat ik gebruik.
je levert wellicht 1watt aan stroom in dat wifi netwerk is een op zich zelf staand netwerk je levert dus 0,0 download/upload in

als het wifi op het zelfde kanaal werkt als dat van je prive wifi netwerk dan zet jij je wifi netwerk op een ander kanaal? er zijn er 12!

word het te druk op 2,4Ghz? dan zet jij je wifi router op 5Ghz is nog sneller ook!

probleem opgelost!
Das pas bulshit zeg, dus ik moet andere apparatuur kopen om zo de 5GHz band te kunnen gebruiken omdat het daat nu nog rustig is alleen omdat er een commerciele partij bij mij via mijn buren voor extra ruis willen zorgen?
What's next? Moet ik dan maar verhuizen naar de middle of nowhere alleen om van mijn consumenten elektronica gebruyik te kunnen maken? Ik kan wel merken dat de reageerders die mij naar beneden modden Ziggo gebruikers zijn en verder niet nadenken over de consequenties die het voor anderen heeft. Beetje ego als je het mij vraagt.
daar zul je altijd last van hebben het is een non issue imho

je buren zullen altijd wel een stoor zender zijn ook al hebben ze geen wifi dan komt het wel van andere apparaten


verder maak je nu van een mug een olifant zo erg is het niet durf te wedden dat straks als de hotspots volledig zijn uitgerold jij nog steeds perfect kunt surfen via je wifi ook al staat deze op 2,4Ghz
Beter van een mug een olifant maken dan een issue afdoen als niet bestaand terwijl het er wel gaat komen. Wellicht niet voor jouw, maar wel voor anderen. Kop in het zand steken noemen we dat.
jij verwoord precies wat ik in mijn hoofd had ;) bedankt!
utp rj45 ftw :9
Ben ik dus ook helemaal niet blij mee. Temeer het een opt-out is en mijn buren geen kaas hebben gegeten van hoe en wat. Vraag me ook af hoe het richting klanten wordt gecommuniceerd? Mijn buren kennende zullen ze er wel niets van gebrijpen en denken "ut zal wel"
Ik vraag me af hoe het zit met aansprakelijkheid op het moment van oneigenlijk gebruik. Zowel bij de Ziggo hotspots bij klanten als die in de wijkkast. Als ik bij mijn buurman meelift op zijn netwerk en daar rare dingen mee doe dan is hij daar uiteindelijk ook verantwoordelijk voor.
Nee, daar is de buurman dan niet verantwoordelijk voor. De omgeving van de abonnee zelf en de wifi-verbinding is volledig gescheiden en staat los van elkaar, heeft Ziggo al eerder bekend gemaakt.

Aansprakelijkheid is hier dan ook niet echt een issue.
Daarbij, de mensen die misbruik maken zijn natuurlijk ook (deels) te traceren omdat alleen Ziggo abonnees gebruik kunnen/mogen maken.
En hoe gaat dat dan? Naam/wachtwoord combo? Mac adres?
Is over de ether zo mee te lezen.
je kan over een onversleutelde WiFi verbinding gewoon versleutelde data versturen.
een captive portal op ssl zou je dus niet kunnen mee lezen.
Als ik bij mijn buurman meelift op zijn netwerk en daar rare dingen mee doe dan is hij daar uiteindelijk ook verantwoordelijk voor.
Al doe je dat bij hem op schoot, zolang 'ie er niet aan meewerkt cq het toestaat is 'ie nooit verantwoordelijk voor wat jij doet.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 26 april 2013 13:22]

Er niet aan meewerken of het niet toestaan is lastig te bewijzen. Iedereen roept altijd dat hij onschuldig is.

Als ze gaan traceren waar de problemen vandaan komen dan komen ze uit bij mijn buurman en als er niet voldoende verschil is tussen de verbinding van de klant en de Ziggo hotspot dan bestaat de kans dat de buurman afgesloten wordt.

Ik ga er vanuit dat ik niks nieuws roep voor Ziggo, maar ik maak me hier wel zorgen om.
Er niet aan meewerken of het niet toestaan is lastig te bewijzen. Iedereen roept altijd dat hij onschuldig is.

Als ze gaan traceren waar de problemen vandaan komen dan komen ze uit bij mijn buurman en als er niet voldoende verschil is tussen de verbinding van de klant en de Ziggo hotspot dan bestaat de kans dat de buurman afgesloten wordt.

Ik ga er vanuit dat ik niks nieuws roep voor Ziggo, maar ik maak me hier wel zorgen om.
Er is al meerdere keren op Tweakers geschreven dat het verkeer van gastgebruikers gescheiden is van het verkeer van de eigenaar van de aansluiting en met een apart WAN adres met de wereld babbelt.
Wat een ander als gast op jouw Wifi netwerk doet, komt dus niet op jouw conto, sterker nog, het wordt gelogd met WAN IP en user ID van de gastgebruiker.
Het wordt pas eng als iemand jouw gastgebruiker ID en PW te pakken krijgt.
Er niet aan meewerken of het niet toestaan is lastig te bewijzen. Iedereen roept altijd dat hij onschuldig is.
Maar gelukkig hoeft dat ook niet want in dit land is het aan het openbaar ministerie om het tegenovergestelde te bewijzen.
best leuk als je naast de kast woont en dan lekker daar verbinding mee maakt. Of zullen ze toch maar een bepaalde tijd eraan zetten haha!
best leuk als je naast de kast woont en dan lekker daar verbinding mee maakt.
Waarom zou je dat doen, als je thuis toch al een Ziggo-abonnement hebt (de WiFi is immers alleen toegankelijk voor mensen met een Ziggo-account)?

Dan kan je beter je eigen lijn gebruiken lijkt me, gezien de betere snelheid.
Omdat je dan een netwerkbrug kan bouwen en dus sneller internet hebt, mits het stabiel is
Wat ik begrepen heb krijg je op de semi-openbare netwerk WIFI van Ziggo maximaal 1Mbit aan snelheid en kunnen er maar een paar gebruikers te gelijke tijd online zijn.

Ik vindt het wel een super manier om via deze manier de dekking te vergroten. Ziggo straatkasten zijn door het hele land aanwezig. Een mooie manier om snel en goedkoop een wifi-netwerk uit te rollen.....

Wanneer Ziggo het vaste telefoonnummer van kun klanten ook nog eens als echt VOIP adres beschikbaar maakt kunnen Ziggo klanten op die manier vast via mobiel bellen.
Je Ziggo accountgegevens in het SIP protocol op je mobiel invullen, bellen via WIFI van Ziggo... Ideaal....
Wat ik begrepen heb krijg je op de semi-openbare netwerk WIFI van Ziggo maximaal 1Mbit aan snelheid en kunnen er maar een paar gebruikers te gelijke tijd online zijn.
Nee, de snelheid is minimaal 1Mbps; zie het nieuwbericht van gisteren:
Per hotspot kunnen twintig 'gasten' inloggen. Zij zullen minimaal 1Mbps per persoon krijgen toegewezen.
Dit kan toch niet kloppen, zie https://www.ziggo.nl/#kla...tabs/3/technische-vragen/

Er staat: maximale snelheid per WifiSpot: 10 Mbit/s.
Dan kunnen dus nooit 20 gasten ieder minimaal 1Mbit/s krijgen.
Dit kan toch niet kloppen, zie https://www.ziggo.nl/#kla...tabs/3/technische-vragen/

Er staat: maximale snelheid per WifiSpot: 10 Mbit/s.
Dan kunnen dus nooit 20 gasten ieder minimaal 1Mbit/s krijgen.
Jawel hoor. Het sleutelwoord is overboeking. :)
Waarom niet 2 personen 10mbit/de man en 20 personen 1mbit/de man?
Beetje schuiven met verhoudingen, QoS etc.
Ik vindt het wel een super manier om via deze manier de dekking te vergroten. Ziggo straatkasten zijn door het hele land aanwezig. Een mooie manier om snel en goedkoop een wifi-netwerk uit te rollen.....
Denk je echt dat die kasten in het hele land staan? Ze staan alleen in dat deel van Nederland vaar Ziggo het monopoly heeft. En niet in de andere helft van Nederland waar UPC, of een paar kleine anderen, het monopoly heeft
Maar zoals je kan lezen in het artikel is Ziggo wel in onderhandeling met UPC (en Zeelandnet) om ook in hun wijkkastjes deze WiFi te monteren, zodat ook in UPC-gebied de Ziggo-abonnees hiervan gebruik kunnen maken.

En dan heb je dus wel een (zo goed als) landelijke dekking.
Klopt...en misschien lukt het ze ook wel. Zeker als UPC Ziggo kan overnemen zoals ze van plan zijn. Of misschien juist dan niet. Maar voorlopig is het nog lang niet zo

[Reactie gewijzigd door Ortep op 26 april 2013 11:35]

In theorie ja, maar aangezien de verbinding een vrij laag maximum krijgt (maximaal 3 Mbit/sec per gebruiker, zie hier) lijkt het me weinig toevoegen qua snelheid. Het laagste Ziggo-abonnement alleen al is stukken sneller dan dat.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 26 april 2013 11:28]

in theorie halen wij ook heel wat mb'tjes binnen thuis. Maar in de praktijk red ik net 780KB/s max
in theorie halen wij ook heel wat mb'tjes binnen thuis. Maar in de praktijk red ik net 780KB/s max
780 KB/s = 6,24 Mb/s
Uh, wat? Wat hij zegt klopt gewoon.
Uh, wat? Wat hij zegt klopt gewoon.
Sorry, wat hij zegt klopt net niet.
Hij deelt door 1000 en vermenigvuldigt met 8, da's niet goed.
780 KB/s = 0.76171875 MB/s = 6.09375 Mb/s.
Best leuk als je links een dosis straling van ziggo krijgt, rechts van KPN, boven van digitenne, onder van Vodafone en vanuit je broekzak krijg je ook nog een shotje t-mobile...

Ben wel benieuwd welke regels hier van toepassing zijn want het is een relatief makkelijke manier om bepaalde regels te omzeilen. Waarschijnlijk sterker dan reguliere WiFi maar zal er geen vergunning voor nodig zijn.
Je mag legaal zonder vergunning tot 100mW zenden op de 2,4Ghz band
Dat is inderdaad wat meer dan een gemiddelde consumenten accespoint.
Waarom zou het sterker zijn dan reguliere wifi? Heeft volgens mij namelijk geen zin...
Je bent namelijk ook nog afhankelijk van de signaalsterkte van je telefoon, tablet of laptop waarmee je verbinding maakt.
Natuurlijk, excellente opmerking- cumulatief krijg je altijd meer straling dan de MAC-waarde die je idealiter zou mogen krijgen, maar dit geldt voor alles; luchtverfrissers met limoleen erin, fijnstof- en micro-fijnstof deeltjes, rook, uitlaatgassen en ga zo maar door.

Je wordt voor bijna iedere grenswaarde soms tot wel 400x meer blootgesteld dan eigenlijk voor 1 subject van toepassing is. Wat doe je er aan? Je kunt nagenoeg alleen je eigen leefomgeving aanpassen v.w.b. dergelijke factoren, de rest mag je gewoon vrijwillig-verplicht accepteren. :/
Er komt niet meer straling, het WiFi netwerk is er immers al. Hierover komt een virtuele SSID.
Vraag me alleen af hoe ze dat doen met roaming, gezien WiFi dat niet ondersteund zoals we zijn gewend van de GSM.
Je moet natuurlijk zelf bij Ziggo een verbinding hebben om er gebruik van te kunnen maken,
Als de combo ziggo/upc het red, en een redelijk landelijk dekkend netwerk weet te creeren, dan kunnen ze de strijd aan met de telco's! Dat is mijn stille hoop erachter.

Ga ik via ziggo hotspots voip bellen en kan mijn simkaart van mijn tel eruit. _/-\o_
Dan moeten de (men beweert van niet, maar we vermoeden het wel) prijsafspraakmakende telco's als wel mee!

Of zie ik dit nu te rooskleurig?
In eerste instantie verwacht / hoop ik dat Ziggo hiermee concurrentie bied op het gebied van mobiele internettoegang.
Echter, waar het GSM netwerk is ontworpen op het feit dat de gebruiker zich verplaatst, is het WiFi netwerk dat niet. Je zal dus best kunnen bellen via VoIP zolang je stilstaat, maar als je onderweg bent ben je denk ik zelfs op de fiets al zo snel dat tegen de tijd dat je telefoon kans heeft gezien verbinding te maken met een draadloos netwerk, je alweer buiten bereik van dat netwerk bent.
In eerste instantie verwacht / hoop ik dat Ziggo hiermee concurrentie bied op het gebied van mobiele internettoegang.
Echter, waar het GSM netwerk is ontworpen op het feit dat de gebruiker zich verplaatst, is het WiFi netwerk dat niet. Je zal dus best kunnen bellen via VoIP zolang je stilstaat, maar als je onderweg bent ben je denk ik zelfs op de fiets al zo snel dat tegen de tijd dat je telefoon kans heeft gezien verbinding te maken met een draadloos netwerk, je alweer buiten bereik van dat netwerk bent.
Dit heeft Ziggo in Groningen al getest, bellen via WiFi moet "binnen een jaar" beschikbaar komen. Het schijnt dat je al lopende en zelfs fietsende gewoon kan bellen (zolang je natuurlijk wel binnen bereik van minimaal 1 WiFispot bent).
Hoewel een combo ziggo/upc zeker goed klinkt, had ik toch liever beiden dat beiden fon gebruiken voor de hotspots. Dan zouden belgen bij Belgacom in Nederland kunnen internetten, en de nederlanders bij UPC en Ziggo in België ook kunnen internetten.

En beiden natuurlijk ook in andere landen, waar providers meedoen....
Dat zou mooi geweest zijn, maar helaas heeft KPN een exclusieve deal met Fon in Nederland. Waarmee op typische KPN-wijze dus eerst concurrentie onmogelijk is gemaakt, waarna vervolgens blijkt dat een veelbelovend initiatief totaal niet van de grond komt. Of dat onkunde of opzet is van KPN laat ik in het midden, het is in ieder geval niet verrassend.
Als je dan een stukkie over de snelweg gaat heb je helaas geen internet, en ben je niet bereikbaar. Vervelend als je iets overkomt en de politie wil bellen oid. Zou niet zo snel willen overgaan op wifi only...

Natuurlijk heeft Ziggo ook wat telefoonfrequenties en moeten ze een netwerk op gaan zetten. Dus waarom niet juist enkel langs de snelwegen? kun je het grotendeels dekkend maken.
Je kunt zonder SIM gewoon 112 bellen dus in nood gevallen is het geen probleem.
Of zie ik dit nu te rooskleurig?
Wel kut als je in Amsterdam bent. Kun je niet bellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee