Telenet laat klanten automatisch inloggen op hotspots in Vlaanderen

Telenet laat klanten voortaan gebruikmaken van hotspots zonder dat ze daarvoor apart hoeven in te loggen. Daarnaast wil de telco dit najaar routers van klanten openstellen voor andere klanten, zo werd maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Telenet-logoTelenet liet tijdens de conferentie weten dat klanten niet meer apart hoeven in te loggen voor iedere hotspot. Dit was tot voor kort wel noodzakelijk. Telenet zegt nu door middel van EAP ervoor te zorgen dat klanten automatisch op de hotspots kunnen inloggen. Authenticatie verloopt daarbij via de simkaart. Momenteel beschikt Telenet in Vlaanderen over 2.000 hotspots en een miljoen zogeheten homespots, waarbij de routers van klanten dienen als hotspots.

Daarnaast kondigde Telenet aan dat het begint met het aanbieden van volledig dekkend internet via de hotspots in stadscentra. Voorlopig biedt de telco daarvoor vanaf begin volgend jaar alleen ondersteuning voor Mechelen. Daarna zullen andere plaatsen in Vlaanderen volgen. Ook klanten van andere providers en toeristen kunnen dan van de hotspots gebruik maken, hoewel zij op die manier slechts één uur per dag op het netwerk mogen.

Het openstellen van het netwerk, dat Ziggo en UPC bijvoorbeeld ook in Nederland doen, valt bij Telenet onder het meerjarenplan 'De Grote Netwerf'. Voor die grootschalige netwerkupgrade, waarbij ook het coaxnetwerk wordt verbreed om zo snelheden tot 1 Gbps te halen, trekt de telco een half miljard euro uit. Het gaat om de grootste investering van de provider in jaren. Volgens Telenet is het noodzakelijk om te investeren in onder meer hotspots, omdat het datagebruik daarvan de afgelopen jaren fors is gestegen. Klanten hoeven niet apart te betalen voor de hotspotdienst; gebruik ervan is inbegrepen in het abonnement.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

06-10-2014 • 22:08

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
33
9
1
1
Wijzig sortering
Om even volledig te maken, de mail dat elke Telenet klant normaal heeft gekregen:
Beste mijnheer *******,

Als Telenet internetklant kan je overal mobiel surfen met je smartphone, tablet of laptop via Wi-Free: ons netwerk van ruim 1500 Telenet-hotspots en meer dan 1 miljoen Telenet-homespots.

Tot vandaag moest je je telkens aanmelden om verbinding te maken met een Telenet hotspot of homespot. Daar komt verandering in. Dankzij het nieuwe EAP (Extensible Authentication Protocol) ben je na één keer inloggen altijd automatisch aangemeld bij Wi-Free. Je smartphone, tablet of laptop maakt zo meteen verbinding met het snelste gratis internet in je buurt.

Verbonden met alle hotspots

Alle Telenet hotspots in België zijn sinds vandaag aangepast aan EAP. Je bent vanaf nu dus altijd automatisch aangemeld (uitgezonderd de Telenet hotspots in de NMBS-stations en op de luchthaven). De volgende maanden komen ook alle Telenet homespots aan de beurt.

EAP inschakelen

1. Surf naar Mijn Telenet.

2. Ga naar Algemeen - Mijn aanmeldgegevens en kijk of EAP actief staat. Indien niet: klik je op 'Activeer EAP'.

3. Controleer onder Mijn internet - draadloze instellingen of je publieke homespot ingeschakeld is:
• Kies Draadloze instellingen
• Selecteer Instellingen
• Kies in de tab Algemeen bij Draadloos signaal: Ingeschakeld
• Selecteer bij Homespot: Ingeschakeld
• Vergeet niet te bewaren

Opgelet: kies je ervoor om je homespot niet in te schakelen, dan kan je niet op homespots surfen, en binnenkort ook niet meer op hotspots.*

4. Zet Wifi aan op je toestel (smartphone, tablet, laptop...). Vaak staat deze functie onder 'instellingen'.

5. Kies bij de beschikbare draadloze netwerken voor 'TelenetWiFree'.
De eerste keer zal je je inloggegevens moeten ingeven (Telenet login, Telenet e-mailadres of internetlogin en bijhorend wachtwoord).
Vanaf dan word je automatisch aangemeld om te surfen op een WiFree-netwerk.
Veel surfplezier!

Inge Smidts
Marketing Directeur

[Reactie gewijzigd door Damic op 6 oktober 2014 22:39]

klopt niet volledig.
De homespots bestonden al langer, maar zullen de volgende maanden ook aangepast worden om via EAP te werken
Bij mij stond EAP al aan zie ik net.

De vraag is, hoe maak ik er nu gebruik van?

Want ik heb net proberen aanloggen en hij geeft mij nog steeds een logon pagina...dus geen auto login

Daarnaast vraag ik mij ook af waarom ze het afhankelijk gemaakt hebben van de sim kaart, want dan kan je enkel aanloggen met een gsm, niet met een tablet dus? Moet ik iets speciaal configureren op mijn gsm wifi verbinding? of moet ik mijn sim kaart registreren? Of werkt het enkel voor sim kaarten van telenet zelf?
ik heb een mail gekregen van telenet hierover, met een kort stukje van hoe te activeren:
EAP inschakelen

1. Surf naar Mijn Telenet.

2. Ga naar Algemeen - Mijn aanmeldgegevens en kijk of EAP actief staat. Indien niet: klik je op 'Activeer EAP'.

3. Zet Wifi aan op je toestel (smartphone, tablet, laptop...). Vaak staat deze functie onder 'instellingen'.

4. Kies bij de beschikbare draadloze netwerken voor 'TelenetWiFree'.
De eerste keer zal je je inloggegevens moeten ingeven (Telenet login, Telenet e-mailadres of internetlogin en bijhorend wachtwoord).
Vanaf dan word je automatisch aangemeld om te surfen op een WiFree-netwerk.
.

Het is dus normaal dat je je eenmalig nog moet inloggen.
In het tweakers artikel spreken ze over de simkaart, maar in de mail niet.
Gezien dat ze in de mail spreken over tablets en laptops denk ik dat dat ook een fout is.
Iedereen heeft normaal een mail gekregen van telenet hoe je je apparaten moet instellen.
Een welgekomen update!

Hier thuis even getest en werkte prima. Wel opletten: EAP moet manueel worden geactiveerd (in ieder geval was dit bij mij het geval). Kan eenvoudig via Mijn Telenet - Algemeen - Mijn aanmeldgegevens - Activeer EAP.
Wellicht ook handig om te weten.

Vergeet niet dat je gebruik van homespot en hotspot volledig wordt geblokkeerd na bereiken van je downloadlimiet. (300gb/maand op een 160 abonnement)

En dat het verbruik wordt meegeteld voor je thuis abb.
Ik heb bewust geen draadloze modem bij Telenet (en dus ook geen HomeSpot) vanwege en aantal technische beperkingen die dit oplevert (NAT loopback).

Ik lees hier echter:
Opgelet: kies je ervoor om je homespot niet in te schakelen, dan kan je niet op homespots surfen, en binnenkort ook niet meer op hotspots.*

Dat staat niet in de mail die ik ontvangen heb. Iemand hier meer info over?
Dat is allemaal oude informatie. Lang geleden, toen ze homespots introduceerden, kon je enkel gebruik maken van homespots indien je zelf je homespot activeerden. Toen ze homespots voor alle klanten beschikbaar maakten is dat probleem komen te vervallen. Ik heb zelf ook een modem zonder AIO router en kan dus onmogelijk een homespot activeren, toch kon ik sinds die openstelling gebruik maken van homespots.
Staat inderdaad ook niet in de mail die ik ontvangen heb.
Heb ook een "modem only"

edit:
Op http://klantenservice.tel.../wie-kan-van-eap-genieten staat idd vermeld dat je homespot moet aanstaan. Maar vermoed dat dit niet geld voor mensen zonder een modem met wireless router.

[Reactie gewijzigd door fdh op 6 oktober 2014 23:02]

hier ook modem only.. heb zelfs geen mail gekregen! Ik kan overigens wel van de homespots gebruik maken..
Je hebt waarschijnlijk een e-mail op een ander e-mail adres ontvangen, omdat je contactgegevens bij Telenet verkeerd staan.

Gebruik je een @telenet.be e-mail? Of een andere e-mail?
Het geeft niet als ik geen EAP kan gebruiken, zolang ik maar wél nog gewoon overal manueel kan inloggen. Daar betaal ik namelijk wel voor via mijn overpriced abonnement.

Gebruik het overigens maar 1 of 2x per jaar, quasi overal goede 4G ontvangst (Proximus) :)
Ik heb een business abbo met modem only, en je moet bij je internet instellingen op mijn.Telenet.be gewoon eap aanzetten.

Ik heb wel toegang tot homespots...
Heel slim dit, veel mensen laten Wifi op hun toestellen zomaar aanstaan en doen zelfs bankverrichtingen via publieke netwerken. Ik snap niet dat mensen zo weinig om hun security geven. Met een simpele man in the middle aanval heb je zo schatten aan informatie binnen enkele seconden/minuten tijd.

Nu maken ze het zelfs nog gemakkelijker.
Al het verkeer van bankverrichtingen is sowieso HTTPS encrypted, dus ik zie niet meteen het probleem?
Als je je browser gebruikt niet, maar keer op keer blijkt dat veel (bankier) apps - met name op Android - geen certificaat controle doen. Dan is HTTPS dus een wassen neus bij een MITM aanval...
Inderdaad, bij HTTPS authenticatie zou een MITM niet mogelijk moeten zijn (er vanuit gaande dat je SSL implementatie deugdelijk is). Dan maakt het dus niet uit om dat via een open wifi netwerk te doen. Sowieso is het een slecht idee om bijv. bankgegevens te versturen als je niet zeker weet wie de "tegenpartij" is, zelfs op beveiligde wifi netwerken of wat dan ook, aangezien je nooit de volledige keten van client naar server kunt overzien en beheren. Je hebt dus ALTIJD een (bijv. via SSL) beveiligde verbinding nodig.
Ja dat wel, maar als je een man in the middle aanval uitvoert en alle verbonden clients deauthauriseert en ze vervolgens verbonden worden met een door jou opgezet netwerk (clients zullen geen verschil zien) zul je binnen enkele seconden tijd een schat aan informatie hebben die je niet zou moeten hebben.

Vergelijk het een beetje met een keylogger maar dan iets dat je praktisch niet kan detecteren.
Nu maken ze het zelfs nog gemakkelijker.

Dat hangt er vanaf. Let wel, je kunt gelijk hebben, maar het hangt af van hoe ze EAP geimplementeerd hebben. Ik neem aan EAP-SIM?

Hoe dan ook, autenticatie zou tweeledig moeten zijn. Dus niet alleen de telefoon die gecontroleerd wordt door Telenet dat het inderdaad een abbonee is, maar ook de hotspot die een certifciaat stuurt naar de telefoon dat het een valide hotspot is.

Als dat laatste niet gebeurd, is het echter inderdaad een slechte zaak.
Volgens het artikel zou ik inderdaad vermoeden dat het hier om eap sim gaat. Ik lees hier echter dat er nog steeds een login moet ingevoerd worden. Daarom ga ik er van uit dat hier eap-tls gebruikt wordt.

Dit aanmelden moet je wel slechts één keer doen, tegenover vroeger, toen je je iedere keer moest aanmelden als je connecteerde.

Ook is het tevens mogelijk om bij EAP WPA encryptie op het wifi signaal toe te passen, wat de beveiliging toch iets opkrikt. Vroeger was dat onmogelijk en diende de hotspots altijd open netwerken te zijn.

[Reactie gewijzigd door vix-ducis op 7 oktober 2014 09:12]

mss een domme vraag, maar als mijn netwerk zo word opengesteld. Zit de rest dan niet mee op mijn bandbreedte ?
Dus als je in de buurt van een drukkere plaats woont kan het zijn dat je internet word leeggetrokken door anderen ?
ik woon in een appartementenblok als je met wifi surft en er zitten 4 gebruikers op je homespot. en je doet een speedtest zul je merken dat je wel degelijk. bandbreedte mist.
via ethernet zou je geen verschil merken enkel via wifi.
Precies, bandbreedte op de wifi banden is nu eenmaal gedeeld.

Plus natuurlijk dat dat arme processortje in jouw router bij teveel parallelle gebruikers ook aan zijn top kan raken.
Plus hoe meer cients zich verbinden hoe meer storingen er ontstaan en hoe vaker je hotspot moet switchen tussen de clients.

Je kan daarom beter zo veel mogelijk apparaten op de 5GHz kanalen plaatsen voor de 2.4 ghz wat te ontlasten, of je moet wachten op de 2nd wave AC routers die sinds afgelopen maand op de markt komen. Die kunnen namelijk elke antenne verbinden met een apparte client (dat ebtekend trager internet per kanaal, maar wel meer responsiveness)
Dit is volledig gescheiden. Mensen die gebruik maken van de wifree homespot bij jou thuis tellen niet mee op jouw telemeter.

Als jij gebruik maakt van wifree op een andere locatie telt dit mee bij jouw verbruik.
zo werkt het niet, het is niet jouw netwerk dat word opengesteld, het is je homespot.
het verbruik wat daarover passeert komt op de telemeter van de verbruiker
ik denk ook niet dat je er veel van merkt omdat de bandbreedte van de homespot beperkt is
Alhoewel ik geen expert ben lijkt me dat wel een waar te kunnen zijn. Zelfs woon ik 'op den boeren buiten' zo ik heb er geen weet van aangezien hier niemand binnen WIFI bereik woont.
ik snap niet wat verschil is met het verleden. Voortaan moest je ook een homespot kiezen van Telenet, je logt dan in op een telenet portaal met je gegevens maar dan kan je aanvinken om de gegevens te bewaren.
Is ook toch maar 1 x inloggen?

En ik heb ook een homespot connect app https://play.google.com/s....homespotconnect&hl=nl_BE

Zodat je ook automatisch inlogt van zodra die een homespot herkent
Het verschil is dat ze nu ook het hotspot bereik gaan uitbreiden. Eerst in Mechelen, daarna in de andere steden. Allemaal in het thema om iedereen, overal internet te laten gebruiken.
Dat EAP, werkt dat enkel als je ook voor je gsm klant ben bij telenet? Of kan dat ook geactiveerd worden als je bijvoorbeeld bij proximus zit?
Als je klant bent bij Telenet, dien je nu dus nog maar 1 keer in te loggen ipv elke keer opnieuw in te loggen bij een andere TELENETHOMESPOT.

Dus daarna kan je gewoon overal automatisch verbinding maken met de TELENETHOMESPOT zonder dat je opnieuw hoeft in te loggen.
Ik versta heel die "goed-nieuws-show" hier rond niet helemaal...
Mijn GSM logde reeds automatisch in als ik homespots of hotspots tegen kwam. Ik moest maar 1 keer per maand mijn gegevens invoeren. Zo'n grote verandering is dat toch niet??

Los daarvan, een nieuwtje dat in de mail als een fait-divers wordt verkondigd:
Opgelet: kies je ervoor om je homespot niet in te schakelen, dan kan je niet op homespots surfen, en binnenkort ook niet meer op hotspots.*
Tot voor kort kon je dus gebruik maken van al die hotspots en homespots zonder zelf je modem open te stellen, dat wordt terug geschroefd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee