Telenet stelt Homespots beschikbaar voor al zijn internetklanten

Telenet stelt de 600.000 Homespots, hotspots gemaakt met wifi-routers van klanten, open voor alle klanten van de provider. Tot nu toe konden alleen klanten van de Belgische provider die zelf een homespot hadden, gebruikmaken van de hotspots.

Daarmee is het doel gehaald dat Telenet eind vorig jaar formuleerde. Telenet zei toen dat het een half miljoen Homespots wilde openstellen. Het systeem werkt via opt-out; als iemand niet wil dat andere klanten van zijn router gebruik kunnen maken, kan hij dat aangeven. Tot nu toe konden alleen klanten die een modem met routerfunctie ingebouwd hadden, gebruikmaken van de dienst.

Klanten krijgen in de komende week een mail met aanmeldgegevens om via de Homespots op het internet te komen, zegt Telenet. Het openstellen van routers om ze als hotspot te gebruiken is een idee dat veel providers aan het uitvoeren zijn. Belgacom maakt gebruik van FON-hotspots, terwijl in Nederland Ziggo met het idee bezig is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-09-2012 • 09:18

93 Linkedin

Submitter: skelleniels

Reacties (93)

93
91
76
11
0
6
Wijzig sortering
Zijn de IP-adressen gescheiden? Anders lijkt me het een gigantisch risico, dat je wordt aangeklaagd voor het downloaden van bv kinderporno.
Ja natuurlijk, wat dacht je nu?
Nee natuurlijk niet, wat dacht je zelf?

Guest SSID, ja. Apart internet IP adres, no way José.
Als je inlogt op mijn.telenet.be, zie je onder "Mijn Internet" -> "Draadloze instellingen" -> "Instellingen" de optie "Homespot".

Daarbij staat het volgende:
"De nieuwste Telenet-modems zenden twee signalen uit: een privé-signaal en een apart, publiek WiFi-signaal (Telenet-homespot) dat je kunt in- of uitschakelen."

Ik ga er dan toch vanuit dat ze het verkeer ook apart monitoren.

(Edit: uiteraard kan je op diezelfde pagina het delen volledig uitschakelen.)

[Reactie gewijzigd door Eejs op 7 september 2012 10:00]

Dat er 2 actieve draadloze netwerken actief zijn zegt natuurlijk niks over een eventuele scheiding van verkeer. Het gaat tenslotte over hetzelfde lijntje naar buiten dus de vraag is of er dan ook een apart publiek IP-adres is of dat er op een andere manier gecontroleerd wordt. Ik ga er vanuit dat ze hier wel over nagedacht hebben en er een oplossing voor is, maar simpelweg zeggen dat het zo is omdat er een scheiding is tussen draadloze netwerken is natuurlijk gevaarlijk.
als je inlogt via een homespot krijg je een soort vpn verbinding...

het lastige is dat je zelf geen eigen vpn verbindingen meer kan maken (bv met je werk oid) ...
Hangt er vanaf welk type VPN je gebruikt... met PPTP heb ik inderdaad een probleem, met SSTP niet.
Het is een goede vraag, mijn fritzbox heeft ook 2 gescheiden netwerken maar uiteindelijk via het zelfde ip adres naar buiten. Nu zit er nog een modem voor en bij telenet is modem/router 1. Het kan dus zijn dat het open draadloos netwerk zelf van telenet een ip adres krijgt toegewezen. duidelijk is dit echter niet.
Volgens mij krijg je geen afzonderlijk publiek IP adres maar houden ze dit voor een bepaalde tijd bij in logboeken, je moet namelijk inloggen dus ze weten wie er op de router was aangemeld op welk tijdstip.

Dit kan trouwens al even, gewoon inloggen met je Telenet account.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 7 september 2012 11:56]

Absoluut! Daarom dat ik ook wat voorzichtig ben in mijn verwoording. ;-)
Het zou kort door de bocht zijn van Telenet om dat niet te voorzien, maar je weet inderdaad nooit...
Zeer jammer dat Telenet ervoor gekozen heeft om zijn eigen implementatie op te zetten.

Belgacom is slimmer, ze gebruiken het FON netwerk.

Dan heb je direct een veel grotere bruikbaarheid van jouw logingegevens.

http://maps.fon.com/ Kijk wat een oranje vlek er is in Belgie, juist daardoor. Als Belgacom klant met een FON hotspot kan je dus worldwide inloggen op FON netwerken.

Bij Telenet ben je beperkt tot Vlaanderen / Belgie (niet zeker of Voo ook meewerkt aan dat netwerk).
Ik heb nog een oude modem van telenet en daarop mn eigen router waar ik een FON hotspot van kan maken. Beste van beide dus, bijna overal free wifi :-)
Zoom eens in op die "oranje vlek". Dat nuanceert alles al direct. De vierkantjes blijven even groot zodat de dekking groter lijkt als je ver bent uitgezoomd.

Edit: maar toegegeven, de dekking is wel wereldwijd verspreid itt Homespot.

[Reactie gewijzigd door !nFerNo op 7 september 2012 14:26]

Anoniem: 470574
7 september 2012 11:29
hebben FON en dat is zeer handig. je download de app op je toestel en dan log je eenmaal in met je gebruikersnaam en paswoord. Het programmatje zorgt er dan voor dat als je wifi is ingeschakeld je wereldwijd op alle compatible FON hotspots automatisch inlogd. In Londen verliep dit vorig jaar tijdens de kerst super dus lekker goedkoop op vakantie.
Tot nu toe konden alleen klanten van de Belgische provider die zelf een homespot hadden
Klopt dit wel ? Ik ben 300% zeker dat ik geen Homespot heb en dat puur omdat ik nog een oude non draadloze modem heb, maar vorige week heb ik toch echt wel in de snookerclub kunnen surfen op een Telenet homespot. Natuurlijk na het ingeven van mijn Telenet login en PW.

Telenet kennende zou het mij niet verbazen dat die afscheiding nooit heeft gewerkt en die melding op "mijn telenet" louter visueel is.
Waarschijnlijk zal het een Telenet Hotspot zijn geweest, en niet een Telenet "Home"spot.
Iedere klant kon inderdaad tot nu toe op de hotspots van Telenet. Als je tenminste geen verouderd abonnement hebt.
Nee, ik heb tot nu toe noot kunnen inloggen op een telenet homespot met mijn telenet login en pw
Same here, maar gisteren lukte het dus wel. (heb een modem only setup.)
Telenet heeft zijn netwerk en een paar weken open gesteld voor iedereen. Het wordt nu pas gecommuniceerd. Het is al een week of twee mogelijk om in te loggen op een homespot, ook al heb je zelf geen draadloze modem. Indien je een draadloze modem hebt en ervoor kiest die niet te delen zal je echter ook niet kunnen inloggen op andere Homespots...
Deze functie staat al week of 2 open maar slechts officieel sinds deze maand.
Dit wordt nu dus officieel gemaakt.
Nieuws was intern al geweten.

Dus ja, het was al mogelijk om de voorbije weken er gebruik van te maken.
Anoniem: 392755
7 september 2012 10:11
Het enige wat ik me afvraag is dat inloggen altijd, hoe veilig is dat ? Je zit op een gedeelde radio, dus iemand met wireshark leest mee, wat jij doet. Ik hoop dat het inloggen zelf via https gaat (ik heb het nog niet gecontroleerd), dus ik veronderstel dat dit veilig is ? (of hoe makkelijk is het om dit te decoderen ?)

En dan is er nog de kwestie van, mail gaan opvragen, dat gebeurt bij telenet (bij mijn weten) nog altijd via pop3, dus je zit in clear text je username en password door te sturen (je logt in, en meestal zal je mail client wel automatisch gaan pop'en zonder dat je het zelf beseft).

Met die credentials kun je wel inloggen op mytelenet, en voor die gebruiker extra pakketen gaan aankopen, extra diensten gaan aankopen. Zouden ze dat bij telenet niet allemaal beter gescheiden houden met andere usernames en andere passwoorden ?

Het is allemaal wel mooi, die hotspots, maar hoe veilig is het, dat vraag ik me af. Alleen al om die reden blijf ik bij mijn 3g.
Of gewoon zelf een hotspot opzetten, deze TELENETHOMESPOT noemen en hun webinterface kopiëren. Denk dat je heel snel een mooie lijst aan Telenet logins hebt.
Een account voor die publieke wifi zou je apart moeten aanmaken in myTelenet imho, zonder myTelenet inlog rechten.
dit is evil :) maar inderdaad hier kan je rustig nog meer informatie mee onderscheppen (smtp, http, ...) misschien zelfs Windows shares? Want de meeste mensen denken dat ze verbonden zijn met een echte Homespot. OK, zo'n homespot moet je evenveel vertrouwen als een publiekelijk hotel wifi hotspot, maar veel mensen denken dat dit "veiliger" is.
De systemen zullen sowieso los van elkaar werken. Je kan natuurlijk niet zomaar een onbeveiligd netwerk migreren met een wpa2 encrypted netwerk. Daarom zul je in principe 0 risico lopen: al jouw data gaat over een eigen verbinding. Van wat ik begrijp heb je net zo veel risico als dat de buren vergeten hun wifi te beveiligen.
ik ben niet over mijn eigen netwerk bezig. Ik ben over iedere willekeurige hotspot bezig. Ik heb een telenet account, ik heb een portable met wireshark op, en ik lees mee wat jij doet, als jij op diezelfde hotspot terecht komt.... En telenet is zo stom, van die login dezelfde te laten, als de login van mytelenet.... waar mee ik jou in een beweging 100 euro extra abonnement per maand laat betalen, en bewijs jij maar eens, dat jij dat niet aangevraagd hebt !


Dat idee van zelf die telenethomespotpagina, op te zetten, en de ssid zo te noemen en zo dat https verkeer te onderscheppen is natuurlijk ook niet slecht :)
Ah zo, excuses. Tja, dan is het inderdaad oppassen, zoals je altijd zou moeten doen bij publieke verbindingen. Ik neem aan dat de basiszaken als https voor het inloggen wel geregeld zijn, maar dat is inderdaad geen garantie dat iemand niet met wireshark jouw plain-gegevens uitleest.

Scherpe vraag!
Een link bij het artikel is wel zo handig :)

Telenet Hotspots
http://telenethotspot.be/
Niet om moeilijk te doen, maar het gaat hier eerder om de Homespots ipv de Hotspots.
Deze URL dus:
http://telenet.be/homespot

De Hotspots zijn de verbindingen die je kan terugvinden in café's en zo.

[Reactie gewijzigd door bvanaerde op 7 september 2012 10:09]

Dit is heel handig en mooi , maar enige dat ik mis is een app voor de iphone waarmee je automatisch kan inloggen op homespots
Of bestaat er al zo'n app ? Heb niks gevonden via appstore
Voor android bestaat het iig, en heet het "TelenetHotspot AutoLogin". Geen idee of het ook voor de iphone beschikbaar is.

Deze ondersteunt zowel hotspots als homespots.
https://play.google.com/s...nethotspotconnector&hl=nl

Voor jou nu niet echt relevant dus, maar voor android users zeer handig!
Ya deze heb ik verschillende keren tegen gekomen ... Blijkbaar veel telent android gebruikers hier in Belgie ;-)
Voor de iphone kan je dit gebruiken:
http://klantenservice.tel...-wi-free&navigation=false

Tip
Er bestaan mobiele applicaties (apps) waarmee je automatisch kunt aanmelden op Telenet-hotspot:
iPhone of iPad: download via de iTunes App Store van Apple de betalende app AutoWiFi (€ 1,59) en klik simpelweg na elke time-out op Connect.
bij mijn "mijntelenet" staat er echter nog steeds:
Homespottoegang: Nee
Deze dienst is niet beschikbaar op jouw modem

het openstellen zelf zal dus blijkbaar ook wat tijd kosten.
Je logt gewoon in met je gebruikersnaam en wachtwoord van "mijn telenet".
Ik heb die "Homespottoegang" ook op "Nee" staan bij mij, maar bij mij werken de homespots wel!

Geniet ervan!
Anoniem: 442878
@fjiekie7 september 2012 09:30
bij mijn "mijntelenet" staat er echter nog steeds:
Homespottoegang: Nee
Deze dienst is niet beschikbaar op jouw modem

het openstellen zelf zal dus blijkbaar ook wat tijd kosten.
Tot nu toe konden alleen klanten die een modem met routerfunctie ingebouwd hadden, gebruikmaken van de dienst.

Klanten krijgen in de komende week een mail met aanmeldgegevens om via de Homespots op het internet te komen, zegt Telenet.
De aanmeldgegevens - om met een wifi apparaat op homespots te kunnen inloggen - zijn iets anders dan het openstellen van een homespot op je eigen Telenet modem.

Het openstellen was eerst een voorwaarde voor Homespot-toegang, nu krijgt iedereen met een opgestelde homespot of een model zonder deze functie toegang tot alle homespots. Naar verluid zorgt het uitschakelen van de homespotfunctie (als je modem dit ondersteund) ook tot een revoke van toegang op andere homespots.

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 7 september 2012 10:02]

Anoniem: 279971
7 september 2012 09:32
Ze moeten met hun poten van mijn modem afblijven, ik ben de enige die bepaalt.

Mijn router staat trouwens al onbeveiligd open (beveiliging ligt op clients) zodat elke voorbijganger gratis Wifi hheft. Maar dat bepaal ik zelf.

De Opt out optie die we steeds vaker zien moet gewoon verboden worden.
Maar het is niet jouw modem. Je huurt deze van telenet, dus het is nog steeds hun modem.

Maar ik begrijp wel volledig wat je bedoelt.
Ter info, toen breedband internet ADSL & Kabel begon door te breken in België moest je nog een modem aanschaffen (kopen) bij Telenet. Ik denk dat dit een goeie € 200,00 was of meer. Het was dit model als ik mij niet vergis http://www.ebay.com/itm/M...0527470311#ht_1332wt_1064
Nee,

de modem zat bij het abonnement inbegrepen. Maar je moest toen wel een waarborg van 250 euro betalen voor zowel de modem als de rest van de installatie. En je moest ook nog eens 250 euro installatie kosten betalen.
Ik weet nog dat Telenet redelijk nieuw was en we Filmnet hiervoor hebben weggedaan. Toen kostte het 10000 Frank voor de installatie en activatie. Omgerekend dus 250€. Ik snap niet waar uw 2x 250€ vandaan komt.
Ik heb eind 1998 10.000 Bfr betaald voor aansluiting + 2.000 Bfr waarborg voor de modem. Ik ben nu bijna 8 jaar weg bij hen en weet dat het me veel moeite kostte om die waarborg terug te krijgen.

Maar toch goed dat ze de Homespot openzetten voor iedereen. Een collega van me heeft het duurste Fibernet XL abonnement, maar nog een oude modem zonder routerfunctie. Hij heeft herhaaldelijk gevraagd om een nieuwe modem zodat hij gebruik kon maken van Homespots, maar daar vroeg Telenet 50 euro activatiekosten voor.

Nu maar hopen dat niet iedereen de toegang tot zijn modem uitzet...
Ik heb zelf helemaal in het begin, 10.000 bfr betaald als borg (voor de cybersurfr modem), en geen installatie kosten.
De link die je daar presenteert is de 2e al. De oorspronkelijke was wit.

http://i.ebayimg.com/t/Mo...t)k8nIBM2u7ef,dQ~~_35.JPG

Ja, klant van het eerste uur.
Het gevolg is natuurlijk dat jij zelf de verantwoordelijkheid draagt voor alles wat anderen via jou verbinding doen. Via het Homespot zitten deze via het telenet netwerk aangesloten, en draag jij geen verantwoordelijkheid (naast jou eigen netwerk)

Voor de rest is het de vraag waar het telenet gedeelte stopt, en jou netwerk start. Gezien heel de telenet infrastructuur eigendom blijft van telenet, heb je daar dus niet veel over te zeggen. Je eigen bandbreedte blijft gegarandeerd, dus veel te klagen kan je niet hebben.

Het probleem met het homespot gebeuren, is dat je heirvoor een modem/router van telenet moet nemen, waar je zelf weinig instel opties bij hebt. Hiervoor heb ik ook een Modem-only setup gekozen, anders had ik met dubbele routing gezeten of dergelijke. Ze mogen het van mijn part bij mij uitrollen, als ik maar een publiek IP adres krijg naar mijn intern netwerk toe.
klopt, maar ik log wel wat, en als het door mijn eigen publieke netwerk komt, dan kan ik dat bewijzen en is het pech voor vrienden van FCCU ;)
Je realiseert je dat je strafbaar bent als je doorgedreven logging doet van anderen, ook al is het je eigen verbinding? Tenzij je een disclaimer toont die mensen moeten accepteren wanneer ze je verbinding opstarten, maar dat lijkt me sterk :).

[Reactie gewijzigd door MaartenBE op 7 september 2012 10:52]

Ik vraag me af of de wetgeving zo werkt? Zou dat het voor hackers niet makkelijk maken: maak een public network, verbind er zelf mee met een gespoofed mac-adres en als je wordt gepakt verklaar je dat jouw publieke netwerk is gekraakt?
Dat betwijfel ik. Als ik mijn auto op straat zet, de deuren open laat staan en er de sleutel in laat zitten, dan is dat inderdaad mijn keuze. Iemand die hem dan meeneemt pleegt volgens de wet dan diefstal. Als ik na een maand ineens een stapel boetes op de mat krijg, omdat mijn auto bij 50+ flitspalen op de foto staat, dan ligt de bewijslast om aan te tonen dat ik dat niet was, bij mij.
Als jij je netwerk wagenwijd openzet, maar vervolgens MAC-adressen logt van de clients die erop inloggen, dan heb je alsnog geen enkel bewijs dat jij niet naar die KP site bent gegaan. Je kan alleen aantonen dat het (waarschijnlijk) niet van één van de clients afkomstig is die nu aangesloten zijn. Misschien heb je ergens op zolder echter een oude laptop liggen, of heb je het MAC-adres van je huidige laptop gemaskeerd. Het is dan aan jou om te bewijzen dat jij het niet geweest bent - veel succes.
In België kan je een boete krijgen als je je auto niet afsluit

http://www.auto55.be/pg/11217-boetetarieven
Overtredingen van de eerste graad (storend gedrag) - € 50 boete
- Auto niet afsluiten
- ...
Dat is toch niet relevant? Dan krijg je er gewoon een boete van 50 euro boven op, maar het neemt niet weg dat je moet bewijzen dat jij het niet was geweest.
Ja maar als een agent langskomt, en die stelt vast dat de wagen niet op slot is, dan hangt er een briefje aan onder uw ruitenwissers :)
Ik geef toe, het zal niet vaak gebeuren.
Opt out is niet een ramp naar mijn mening bij niet-merkbare aanpassingen: de meeste gebruikers zullen het niet eens merken of door hebben, maar als je opt-in doet zeggen ze vaak toch "nee" puur om het principe. Uiteraard moeten de klanten wel goed op de hoogte worden gebracht en het moet eenvoudig zijn te weigeren (niet een hele waslijst in vullen).

Overigens, de verbinding is niet van jou, de router is niet van jou, dus zoveel heb je ook niet te eisen...
Meh, maakt mij niet zoveel uit dat die Telenet Homespot openstaat... het signaal geraakt toch niet door de isolatie van onze nieuwbouw woning :+

Edit: even ter aanvulling van mijn reactie: Ik vraag me eigenlijk af hoeveel van die homespots echt toegankelijk zijn (signaalsterkte). De reclame van Telenet waarin ze beweren dat er meer dan 600.000 spots beschikbaar zijn in België, vind ik dus ook een beetje bij de haren getrokken.

[Reactie gewijzigd door bvanaerde op 7 september 2012 09:57]

Dit zagen wij al met de FON-spots op vakantie. Er waren er vier in range, maar geen enkele was bruikbaar - of toch niet langer dan een minuut. Een beetje een wassen neus, dus.
Dat hangt er maar van af waar je bent. Ik kan hier in Antwerpen op zeker de helft van de plaatsen op een homespot, en dat werkt best stabiel.
bwa in een stad, als je op een terasje zit, of ergens in belgie op vakantie bent en je zit in een appartementsblok (bvb aan zee) lijkt het me wel handig.

Maar ik ga er mijn 3g abonnement bij mv nog niet voor opzeggen !!!
Inderdaad het Signaal van zo'n Telenet bakje is niet eens sterk genoeg om performante Wifi te leveren in de Tuin of 2 kamers hoger.
Ik heb zelf een WiFi access point moeten bijplaatsen.
Dadelijk staan er mensen tegen je voordeur geplakt om deze gratis dienst te benutten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee