Belgacom activeert 500.000 FON-'homespots'

Belgacom-klanten hebben in totaal al meer dan 500.000 FON-netwerken opgezet. Wifi via opengestelde thuisnetwerken bereikt inmiddels grote gedeeltes van de meeste Belgische steden. De verwachting is dat het aantal doorgroeit.

De Belgische provider had minder dan vier maanden nodig om een half miljoen thuisnetwerken geschikt te maken voor wifi via FON, zo laat FON-topman Alexander Puregger weten op Twitter. Het is voor Belgacom-klanten mogelijk om hun eigen wifi te delen met anderen via FON, waarna zij op hun beurt verbinding kunnen maken met de wifi-netwerken van andere participanten.

Belgacom verwacht dat het aantal beschikbare FON-netwerken de komende tijd nog gaat groeien. Uiteindelijk moeten miljoenen klanten hun netwerk open gaan stellen. Omdat de telco nog steeds bezig is met het uitleveren van routers die geschikt zijn voor FON, is het aannemelijk dat het aantal wifi-netwerken nog gaat groeien.

Het openstellen van de wifi-verbinding via FON werd door Belgacom in november mogelijk gemaakt. Daarnaast liet de Belgische telco weten dat bij vdsl2-klanten automatisch FON wordt geactiveerd, wat de snelle groei in beschikbare netwerken kan verklaren. Bij het openstellen van de wifi-verbinding wordt een apart ssid aangemaakt. De klant behoudt voorrang wat betreft bandbreedte.

Door RoD

Admin Mobile

10-02-2012 • 16:24

77 Linkedin

Reacties (77)

77
73
38
4
0
15
Wijzig sortering
Wordt het nu wachten op issues met veiligheid? Hacks op de homespot van de overbuurman, laat staan 500.000 mogelijke spots die je gratis kan gebruiken..

[/pessimistmodus]

Toch, als fanatiek gebruiker van wifi spots heeft dit wel iets.. Overal wifi is toch retehandig met die datalimieten van de meeste providers tegenwoordig.
Zo ver ik begrepen moet je nog steeds inloggen met je eigen account. Dus zolang jij die niet deelt is het vast nog mogelijk je te achterhalen
Heeft dit dan niet ongelofelijk veel gevolgen voor de data-limieten?
Ik was van mening dat onze Zuiderburen juist vrij snel aan hun limiet zaten.
Dan gaat dit toch nog veel sneller?

edit: offtopic?
Wat is dat voor een onzin?

Hieronder staat juist dat het van je limiet afgaat, en wanneer je dus gebruik maakt van FON, dan ben je sneller door je limiet heen.
Niks aan mijn post is dus offtopic.
Onwetende moderators hier soms hoor......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 11 februari 2012 12:18]

1.: Je logt met je eigen account op de FON dus het gaat van je eigen limiet af. (ook het netwerk is gescheiden zodat je geen last hebt van een FONner)
2.: Bij Belgacom hebben veel abbo's al geen downloadlimiet meer. En dit is niet zoals bij Telenet dat ze je toch beginnen cappen als je 200 GB binnen hebt.

Ik vindt dit netwerk van Belgacom echt fantastisch. Als ik bij bushaltes sta te wachten is er grote kans dat ik een FONspot heb. Ik heb zelf geen abbo dus dat is wel handig :)
Ook de FON-app werkt heel goed. Maakt automatisch verbinding als er een FON in de buurt is, en draait toch niet op de achtergrond van m'n Android.

[Reactie gewijzigd door Thmz159 op 10 februari 2012 17:34]

als je zelf geen abonnement hebt, hoe kun je dan wel gebruik maken van de wifi van anderen?
Als je geen abo bij belgacom hebt hebt kun je via FON tegoed kopen voor een bepaalde duur. Naargelang de hoeveelheid betaal je meer. Weliswaar kan het soms handig zijn maar het is vooral makkelijk voor de huidige abonnees die als het ware over heel België toegankelijk kunnen op het internet.
Fout Belgacom heeft meestal nog wel een limiet in mijn geval 500 GB (intense), MAAR de volumeblokken die je bijkoopt zijn gratis.
Elke aanbieder voor residentiële producten heeft een beperking in zijn volumes. Favorite en Intense klanten krijgen een "onbeperkte" internet data bundel.
Deze wordt echter op 500Gb geblokt en dien je volumeblokken aan te kopen (idd gratis zoals je reeds vermelde).
Indien je 10x het gemiddelde van alles Favorite en Intense klanten overschrijdt, dan zal Belgacom je aanmanen om je surfgedrag aan te passen (daar je niet meer het profiel hebt van een residentiële klant hebt) of om een business forfait aan te kopen.
En daar zal je wel weten wat je betaald (lees: duur!)

Belgacom Fon haalt de data dus van je ADSL/ VDSL internet forfait. Niet van je mobiel internet.
enige nadeel is dat als ik een wifi hotspot opzet met mijn laptop en een gelijke login bouw ik dus de gegevens van 1000 den mensen kan achterhalen die op mijn fake fon inloggen. ik weet niet... maar veilig is het zeker niet! om nog maar te zwijgen van het hack gevaar als je eenmaal op een fake fon bent ingelogged.
Daar heb je vpn voor...
Het gebruik van het fon gedeelte staat los van de datalimiet van het normale abonnement. Waardoor je er dus geen last van zal hebben. Ik vind dit een zeer positieve trend, en zal wss terug mijn fon spotje boven halen, zodat ik overal kan connecteren.
Dus als Belg zou ik continu via mijn FON verbinding gaan internetten als die toch geen limiet heeft ;)
FON heeft wel een limiet. Maar je limiet is gekoppeld aan je account.

Dus als ik FON gebruik bij m'n buurman (en inlog met mijn gegevens), gaat de meter van m'n account vooruit, evenveel alsof ik op m'n eigen wifi ben.
Wat mij betreft een goede ontwikkeling: met een FON login ben je ook in de positie om buiten de mobiele providers gebruik te maken van mobiel internet. In ieder geval zou het voor Nederland, met de huidige datalimieten en zwaar gestegen kosten voor veel mensen een oplossing kan zijn.

btw wie weet waar die FON dekkingskaart laag op google maps uit de afbeelding te vinden is? laat maar, al gevonden

[Reactie gewijzigd door Tom Yam op 10 februari 2012 16:31]

maps.fon.com voor diegene die nog zoeken.
Anoniem: 167912
@Steefph10 februari 2012 21:58
Schitterend: de koning doet ook mee! :)
Niet verwonderlijk hoor, de telefonisten op het paleis zijn gewoon Belgacom-medewerkers.
Die hebben een pc staan waarop ze via teleworking inloggen om hun mail te checken, verlof aan te vragen, ...
Die pc hangt aan een vdsl-lijn, waar dus een bbox2-modem voor wordt gebruikt => FON hotspot :)
Anoniem: 170345
10 februari 2012 19:10
Welk profijt heeft Belgacom hiervan?
Belgacom zelf heeft er weinig profijt van. Ik denk dat ze het meer doen als "service" voor de Belgische burgers. De meerderheid van de Belgacom aandelen is nog steeds in handen van de Belgische staat.
Belgacom is geen vzw en heeft er wel degelijk profijt van: het is een gigantisch verkoopsargument. Het zou mij zelfs doen overwegen een abonnement te nemen, ware het niet dat ze zo'n slechte naam hebben en afschuwelijk duur zijn
Wat je nu extra betaalt op je Belgacom aansluiting bespaar je mogelijk op de mobiele databundel en die is ook duur, vooral met roamen in het buitenland. Zo gek is de gedachte dus nog niet.

Wel gaat hetgeen je dan mobiel aan data verbruikt ook af van je Belgacom-datalimiet. Als je zelf een Fon-router heb gekocht staan die twee los van elkaar,Voor de Belgacom-klanten die inderdaad zelf al een extra FON-router hebben gekocht is het wel zuur.
Is marketings gewijs een goede zet: sluit je aan bij BGC en je beschikt onmiddellijk over een netwerk van 500k hotspots..

oftewel: met BGC internet ben je niet beperkt tot je eigen internet verbinding..

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 10 februari 2012 20:42]

ze kunnen/hoeven/moeten minder investeren in 3G/4G in stedelijke gebieden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 10 februari 2012 19:51]

Ziggo heeft ook de intentie dit te gaan doen met de nieuwe modems die ze leveren, ben benieuwd hoe het daar bevalt en hoe ziggo het gaat doen.

Lijkt me wel leuk om ipv 3g gewoon wifi internet te hebben op je mobiel als je op straat bent
Ik vraag me af hoe waardevol dit juist is tijdens het reizen "over straat".

Even makkelijk uitgelegd: Je hebt een straat van 500 aaneengesloten huizen, allemaal voorzien van een FON.

Als je daar door de straat rijdt met je auto terwijl je een app probeert te downloaden, is je telefoon dan niet meer aan het zoeken naar een nieuwe FON ipv de app te downloaden? Zodra er daadwerkelijk verbinding gemaakt is met de dichtstbijzijnde FON ben je al lang weer buiten het bereik en kan je telefoon opnieuw gaan zoeken...

Overigens begrijp me niet verkeerd, ik ben groot voorstander van de bovenstaande ontwikkelingen en ik begrijp dat het een licht extreem voorbeeld is maar om nu continu wifi aan en uit te moeten zetten is ook niet geweldig
naar ik begrijp, heeft elke FONspot van belgacom dezelfde SSD (FON_BELGACOM) en daarbij denkt je gsm/tablet/laptop dat het 1 netwerk is, waardoor de connectie gewoon open blijft over de verschillende access points heen
Behalve dat je dan niet teveel moet bewegen want dan val je net weer buiten bereik
Dit is dus met de standaard firmware van het modem (in dit geval Belgacom en dus zometeen Ziggo?) bedoel je dan?

Heb toevallig laatst een FON hotspot gekocht en gemaakt, maar toch weer een extra apparaatje, als dit met het standaard modem kan zou dat mooi zijn! :)
dit is inderdaad met de standaard modem/router
dit lijkt mij ook wel heel erg mooi, maar komt dit wel ten goede van de betrouwbaarheid van je netwerk, zou dit niet snel gehacked worden??
Fon modems hebben 2 SSID's, 1 voor de FON gebruiker (wrs staat er FON in) en een andere met dezelfde sterke niet fon gebruiker. Als je dit instelt natuurlijk.
Dus om in België maximaal Wifi coverage te hebben als residentiële klant:
* Neem internet bij Telenet en zorg dat je een Homegateway hebt (om gebruik te kunnen makken van Telenet Homespot), dus een abonnement bij Telenet.
* Koop een La fonera en sluit deze aan op je Telenet Homegateway om gebruik te kunnen maken van Belgacom FON netwerk, dus een éénmalige uitgaven van 39€voor Fon router

Dan kan je surfen in België op Wifi van Telenet en Wifi FON van Belgacom.
In de praktijk betekend dit een coverage van +95% (als er maar een huis in de buurt staat)
=> Het beste van de 2 werelden!
nou... ik betwijfel of je het beste van 2 werelden hebt. Via Telenet wordt het downloadverkeer van FON, ook van anderen, aangerekend. En met de strikte downloadlimieten van Telenet zit je hier wellicht niet op te wachten :X
Geen goed idee zie uitleg UIP. Kun je beter gewoon 2 modems neerzetten 1 voor telenet en 1 voor BGC en allebei fon activeren.

[Reactie gewijzigd door Damic op 10 februari 2012 18:52]

Is het niet zo dat zowel Telenet als Belgacom beide kabelproviders zijn en een eigen netwerk hebben?

Zover ik begrijp kunnen deze netwerken niet over een lijn werken, zoals Ziggo en UPC in nederland.

Me dunkt dat dit niet zal slagen.
Telenet is via Kabel, Belgacom niet.
Dus bijde in huis halen lukt perfect.
Ik vraag me af wat dit betekend voor downloaden / illegaal gedoe. Hacken etc. je zit op andermans ip. ik hoop maar dat ze goeie logs hebben van het ip + gebruikersnaam die bepaalde acties doet!
Verder als ze dat op orde hebben vind ik het een mooie actie :).
Je dient op een FON-netwerk in te loggen met je eigen gebruikersnaam en paswoord, zo gaat alles wat je download af van je eigen downloadlimiet. Het FON-netwerk heeft ook een eigen ip-adres waardoor het dataverkeer van de eigenaar en van diegene die op het FON-netwerk inlogt volledig gescheiden blijft ;)
Laat zoiets ook maar in Nederland uitrollen; het huidige beleid qua mobiel internet/telefonie is schandalig dus zoiets is iets positiefs. En toch ook (theoretisch) sneller?
Maar wat gebeurd er als je in beweging bent en dus als het ware van ene netwerk naar andere netwerk gaat; moet je dan telkens inloggen of ga je automatisch over?
En zoiets gaat toch ook maar echt werken in dicht bebouwde gebieden zoals stadscentra aangezien wifi niet zo geweldig bereik heeft?
Graag, maar ik zie anders heel weinig FON's in Nederland (of ik zoek verkeerd...)
Tjonge, heel GB zit er vol mee.
Via BT modems volgens hetzelfde principe
Maar wat gebeurd er als je in beweging bent en dus als het ware van ene netwerk naar andere netwerk gaat; moet je dan telkens inloggen of ga je automatisch over?
Dit vraag ik me ook af, is er iemand die dit het al heeft geprobeerd?
Ik heb niet al rijdend geprobeerd maar ik hoefde maar na de eerste keer een verbinding met FON gelegd te hebben merk ik dat die op andere plaatsen automatisch al verbonden is.

Voorbeeld: 1ste keer geprobeerd in een snackbar. Een paar dagen later zag ik ineens dat ik in een winkel 10km verderop nog steeds verbonden was. Het is namelijk allemaal FON_Belgacom. Eenmaal thuis gebruikt mijn GSM automatisch mijn Telenet aansluiting (voor de snelheid)
Seamless roaming van 3G/FON die rekening houdt met je snelheid zou zoiets, zeker in het dichtbevolkte Nederland, een stuk aantrekkelijker maken.

Ga er maar vanuit dat dat nog een eindje weg is. Nu moet je dus connecten met een FON netwerk en dan inloggen. Val je buiten bereik maar binnen bereik van een andere FON punt, dan kan je weer connecten en inloggen. Fietsen, wandelen gaat dus niet echt, laat staan hogere snelheids vervoer als brommer, auto of trein.

Snelheid kan wel ten goede komen: iemand met een .N netwerk die op een synchrone glasaansluiting zit, kan je met je smartphone in theorie 5MB+ per seconde up én down halen, met pingtijden van rond de 20-30ms. Ter vergelijking: in het absoluut gunstigste geval haal je met 3G 1,5MB per seconde down en 150KB per seconde up, met pingtijden rond de 60ms. Op straat een videootje van pak 'm beet 100MB uploaden kost je met FON dus 20 seconde, met 3G ~600 seconden (10 minuten).
Wel een mooi initiatief zo, zo heb je toch een best redelijke dekking.
Alleen zou je daarvoor bij belgacom aangesloten moeten zijn om het internet te mogen gebruiken van anderen?
nee je kan ook gewoon fon lid worden www.fon.com
Het is volgens mij volledig gescheiden van het netwerk van de eigenaar van het modem. De data die je verbruikt op het moment dat je verbonden bent, wordt ook niet bij dat van de eigenaar getelt, maar komt gewoon bij je eigen data.

Bij telenet is dit ook zo: data die je verbruikt wanneer je verbonden bent met een hotspot, komt gewoon bij je eigen data verbruik erbij. Dit zal waarshijnlijk later ook zo zijn als zij gaan beginnen met de homespots.
Zou dit graag ook in Nederland hebben. Is ook beter met grote evenementen, iedereen die facebookberichtjes plaatst op de WiFi, noodoproepen en serieuze gesprekken via mobiele netwerken.
Als je op wifi zit en niet op gsm masten, is weer wat dat a gespaard van je abo op je gsm. En zo blijven de masten ook een beetje vrij van over belasting tijdens festivals.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee