Belgacom verhoogt uploadsnelheden

Belgacom heeft de uploadsnelheden van drie van zijn consumentenabonnementen en vier van zijn zakelijke internetpakketten verhoogd. Daarnaast verhoogt de provider de datalimiet voor Internet Overal Start-klanten van 50GB naar 100GB.

De verhoging van de uploadsnelheden is volgens Belgacom ingegeven door het feit dat 'meer en meer gebruikers foto's en videofilmpjes online zetten en bestanden met foto's en filmpjes doorsturen'. Abonnees met Internet Overal Start, Comfort en Maxi krijgen hogere uploadsnelheden en ook zakelijke klanten met Office & Go Comfort, Maxi, Intense en Pro kunnen straks met hogere snelheid uploaden. De verhoging gaat op 1 oktober in en de tarieven blijven ongewijzigd. De snelheden van de Bizz Packs worden niet verhoogd.

Klanten met een Internet Overal Start-abonnement, zonder Pack, zien daarnaast hun datalimiet verdubbeld worden van 50GB naar 100GB. De limiet, of het volume, zoals Belgacom het noemt, van Internet Overal Comfort blijft ongewijzigd op 150GB en Maxi had al een onbeperkte datalimiet.

Abonnement consumentDatalimiet Limiet 3gDownUp oudUp nieuwPrijs
Internet Overal Start 100GB 50MB 30Mbps 1,5Mbps 2,5Mbps 24,95 euro
Internet Overal Comfort 150GB 100MB 30Mbps 2,5Mbps 3Mbps 34,05 euro
Internet Overal Maxi Onbeperkt 250MB 30Mbps 3,5Mbps 4Mbps 44,94 euro
Abonnement zakelijkUploadsnelheid oudUploadsnelheid nieuw
Office & Go Comfort 2,5Mbps 3Mbps
Office & Go Maxi 3,5Mbps 4Mbps
Office & Go Intense
4,5Mbps 5Mbps
Office & Go Pro 5Mbps 6Mbps

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-09-2012 • 09:57

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
17
1
0
17
Wijzig sortering
Mooi dat de snelheid verhoogt wordt maar dit is wel een heel kleine verhoging.
Dat is zeker mooi, maar ook al is het een kleine verhoging mag je niet ontevreden zijn aangezien de prijzen niet verhoogd worden.

[Reactie gewijzigd door Ghetto op 27 september 2012 10:02]

Wel ik heb een Internet Overal Start abonnement en ben dus zeker blij dat BGC deze aanpassingen doet!
Geldt die datalimiet dan ook voor de upload, of niet?
Alles wordt samengerekend ja. Download + upload = verbruik normaal gezien
Naar belgische ISP-normen is dit een enorme vooruitgang.
Ik juich elke snelheids- of volumeverhoging toe, maar in dit geval is het niet meer dan het afstemmen van het productgamma op de concurrentie. Zo heeft Belgacom het 'Start' abonnement identiek gemaakt aan de variant van Telenet: http://telenet.be/3239/nl...rnet-thuis/basic-internet
Ik hoop dat scarlet snel volgt...
Hoe zo volgt? Scarlet heeft onlangs zijn downloadsnelheid verhoogt. Nu zit je op 30/3,5 ongelimiteerd voor € 35 per maand. Qua prijs dus te vergelijken met Comfort, qua specificaties net onder Maxi.

Belgacom heeft overigens nog ruimte voor een volgende upgrade. Een half jaar geleden had hun duurste abonnement namelijk nog 4,5 Mbps upload. Waarschijnlijk dat ze in de toekomst wederom met een update als nu komen, in afwachting op structurele veranderingen aan het netwerk (Boost Box, B-Box 3 met vectoring). Pas dan gaan we snelheden zien die momenteel bij kabel het geval zijn.
Scarlet heeft nog maar net een verhoging naar 30Mbps download achter de rug, ik denk dat een hogere upload nog even op zich zal laten wachten. Doordat ze de Belgacom budgetprovider zijn krijgen ze ook later routerfirmwares en zelfs later de firmwares voor digitale tv (terwijl je wel degelijk BelgacomTv neemt in hun pakket).
Ze zullen uiteindelijk wel volgen, maar het zal even duren :)
Het verschil tussen start en comfort rechtvaardigt m.i. niet 10 euro per maand prijsverschil.
Eerst zien of je die snelheden effectief haalt hee.
Ik woon in een nieuwe wijk, dicht bij het fiber access point, er kwam downstream maar 16 Mbps door van de beloofde 24Mbps. Geen belgacom meer voor mij...
Als je dicht bij de fiber access point woont dan is dat een rare snelheid, zeker dat je niet op het herstelprofiel stond (16/2). Dit is in de router te zien. Zelfs in nieuwe wijken en woningen kan er al eens een probleem met de bekabeling optreden waardoor modems door hun geautomatiseerde testsystemen op een herstelprofiel komen. Als je dan contact opneemt met Belgacom en dit laat nakijken dan herstellen ze dat wel.
Ik zit 350 meter van de fiber access point en haal 29,46Mbps down en 3,30Mbps up :)
Tijdens het bouwen in onze verkaveling is de telefoonlijn wel eens doorgehaald door een graafmachine verder in de straat. Ik veronderstel dat dit gewoon niet goed hersteld was.
Maar toch: bij mijn ouders is het 19Mbps ipv de beloofde 24Mbps (toen het nog max 24Mbps was). En ik lees de snelheid uit bij de modem, dus dit staat los van andere bottlenecks in het netwerk, puur de VDSL rate.
Een slechte herstelling kan inderdaad de oorzaak zijn. Bij u ouders kan het dan weer de afstand zijn of de ouderdom van de bekabeling. Dat is het grote nadeel, de vele factoren waarvan een snelheid kan afhangen. 2 jaar geleden hadden we hier nog maximum 6Mbps, ondertussen halen we vlot de 29,46Mbps, daar hebben we veel geluk bij want de binnen bekabeling is ondertussen toch ook al 23 jaar oud.
Als je het echt wil laten nakijken, op userbase zitten Belgacom techniekers die dit regelmatig doen voor de leden en die vaak veel behulpzamer zijn dan de klantendienst (vooral omdat ze er meer van kennen) :). Ik stond bvb 2 dagen op een repairprofiel doordat ik mijn router wat vaak had herstart (ik pruts er nogal veel aan), dat is dankzij hen opgelost.
Anoniem: 318327
27 september 2012 10:45
De beloofde snelheden zijn één ding. Maar zoals scottbiker zegt, het hangt ook af hoe ver je van de wijkcentrale zit.
Ik zou met 'Internet Start' op 30/1,5 moeten zitten. Maar effectief is het 12/1 (naar boven afgerond...)
Ja, effectief is iets anders.
Ik haal met 'maxi' onvoldoende upload :(
Volgens de nieuwe specs zou die moeten gaan verdubbelen.

http://www.speedtest.net/result/2205618753.png
Wat ze aangeven is meestal de max snelheid. De werkelijk snelheid verschilt meestal. (Heb zelf Ziggo en haal altijd de snelheid. En oktober gaat het weer omhoog :) )
Ik vind de upload snelheden nog steeds om te janken. Ook hier in Nederland krijg je bij een zogenaamd "fiber power" verbinding bij UPC bijvoorbeeld maar lieft 120mbps download en máár 10mpbs up.

Ik kan echt niet wachten tot er bij ons glasvezel aangelegd wordt, met minimaal 100 of hopelijk 500 up.

Als ik kijk naar Google fiber (http://fiber.google.com/about) dan ben ik stikjaloers op die Amerikanen in Kansas city, met hun gigabit glasvezel, up en down (https://www.youtube.com/watch?v=9bGJtitiz-k)
Hoop dat er snel concurrentie komt voor de Belgen. Zit nu voor €55 p/m op 100/100 onbeperkt. Dat gun ik de zuiderburen ook wel :)

50/50 is €45

[Reactie gewijzigd door Fairy op 27 september 2012 10:00]

Ik heb iets van 25-30mbps en ik heb eigenlijk nooit gedacht dat 100/100 nu echt handig zou zijn, en ik download veel en connecteer geregeld over internet op de verschillende PC's thuis .

Verder betaal ik 50€ voor onbeperkt internet (30/3) +telefoon +digitale tv / hd zenders /& decoder+ basic gsm abbonement

ALs ik eens zie voor nederland is dat daar niet veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door k995 op 27 september 2012 10:22]

Anoniem: 297472
@k99527 september 2012 11:18
Ik heb 60 down 5 up zonder datalimiet (inclusief HDTV en telefoon) voor 50 euro per maand.
Vooral het datalimiet gebeuren is belangrijk.
Ik heb zelf in Belgie gewoond en daar had ik een 120 mbit abbo maar daar had je dus geen reet aan omdat je een 250 GB limiet had per maand en die zogenaamde fair-use onzin waardoor je constant gecapped werd op 384 kbit zodra je een paar afleveringen van South Park of een film downloadde.
In die tijd heb ik meer dan 250 GB per dag binnen gehaald in NL.
In Belgie mocht je al blij zijn dat je niet gecapped werd als je te veel op YouTube zat.

Naar mijn inzien als je een snel abbo hebt hoor je ook daar gebruik van te kunnen maken.
Dit betekend dus dat als je een paar gig download je niet meteen als "straf" op 384 kbit gecapped hoort te worden of zelfs volledig afgesloten als je een paar keer deze zogenaamde fair-use waar dus niets fair aan is overschrijd.
Gebruikers als jij zorgen er dus voor dat er limieten zijn. 250gb per dag. Lijkt me gewoon voor de heb en heeft niets meer te maken met normaal download gedrag.
Dat is dus 10 gb per uur 166 mb per minuut

Types als jij die extreem veel downloaden verpesten het dus voor de rest. Je wil ook niet meer betalen voor je gedrag.

Met 250gb in de maand moet je zelfs met films downloaden goed uitkomen. Ik gebruik netflix meestal 10 mpbs streams en zelf met veel kijken naar netflix kom ik niet aan 250 gb per maand.
Ik haal ook regelmatig de 100 GB per dag. Voor mijn werk haal ik geregeld grote datasets en soms zelfs volledige virtuele machines even naar hier om er mee te testen. Dan is 100GB per dag helemaal niets (ik vermoed dat ik ook wel dagen heb dat ik over de 250Gb ga).

Maar het blijft allemaal legaal verkeer wat ik veroorzaak, zelfs noodzakelijk voor mijn werk. Als het in Nederland ook beperkt zou zijn zou ik het vanuit huis werken wel kunnen vergeten.
Waarom zou een gewone gebruiker moeten opdraaien omdat jij iets heel specifiek moet doen, ook al is het legaal?

Mensen die regelmatig 100 GB per dag moeten meer betalen dan mensen die met 1 of 2 GB per dag rond komen. Is niet meer dan normaal.
Beetje krom, vind je ook niet?
Mensen die bijna nooit downloaden hebben ook geen glasvezel verbinding van 80 euro of meer.
Dus jouw argument dat je meer moet betalen als je meer download slaat nergens op, want iemand die veel download betaald al meer dan iemand die een simpel instap adsl lijntje heeft van 15 euro de maand.
Als jij meer auto rijd dan ik, mag ik dan ook verwachten dat jij meer wegenbelasting betaal?
Tenslotte, jij maakt meer gebruik van de weg dan ik.
Je betaalt voor de service. Dat iemand er minder gebruik van maakt is zijn keus maar waarom moet een grootverbruiker opdraaien voor de luiheid/andere interesses van een ander door middel van een fair use policy.

Zie hier... Totaal haaks op jouw mening maar nog steeds even relevant
Anoniem: 132385
@bbob27 september 2012 11:55
Nou Nou Nou. Types als hem zijn net zo geoorloofd als mensen die alleen maar surfen op internet en ook een abbonementje glasvezel hebben. Je maakt gebruik van de service of je nou 10 mb of 1000gb per dag gebruikt. Datalimieten/fair use zijn naar mijn mening gewoon een verkapte prijsverhoging/beperking en totaal overbodig met de huidige techniek. (Voor internetproviders dan toch. Weet niet hoe het zit met de telco's)
Nee niet echt, types als hem zorgen er wel degelijk voor dat de ISP's maatregelen nemen en grenzen stellen. Bij de Belgische kabelaar telenet al iets harder en strenger dan de Nederlandse kabel- en fiberboeren.
ISP's verkopen een bepaalde service, maar dat is altijd met overselling. Ofwel: de service kan alleen maar geleverd worden als niet iedereen er tegelijk gebruik van maakt.

Er word bij telenet niet voor niets onderscheid gemaakt tussen piek en dal uren, P2P verkeer en gewoon verkeer. Elk abonnement heeft ook een bovengrens. Bij het zwaarste abonnement bijvoorbeeld kan je tussen 250GB en 1250GB downloaden. Er is geen echte vaste limiet, maar je weet dat het tussen die grenzen ergens gedaan is. Bij geen enkel abonnement kan je dus boven de 1250GB/maand gaan.
De reden daarvoor is omdat het netwerk types als ArmadaOne niet aankan.

Is ArmadaOne dan de schuldige? Neen, de schuldige is telenet, die duidelijk veel te weinig geinvesteerd heeft in zijn netwerk uit winstbejag. Dat ArmadaOne het in Nederland wel kan is het bewijs. Maar dat neemt niet weg dat je je de vraag kan stellen wat het nut is van zijn downloadgedrag. Wie kan 250GB/dag aan data consumeren? Dat zijn meer dan 6 ongecomprimeerde blu-ray's. Dat lijkt me ook maar downloaden 'omdat het kan'.
Anoniem: 297472
@.MaT27 september 2012 13:19
Nu geef ik zelf ook wel toe dat 250 GB per dag veel is... natuurlijk was het niet elke dag dat ik dergelijke hoeveelheden downloade anders waren mijn harddisks wel erg snel vol :P.
Maar er waren dus dagen bij dat ik inderdaad een filmpakket of discography downloadde en dan heb je dus een pakket van 200 tot 300 GB.
Dit moet kunnen, want ten eerste betaal je een hoop geld voor je snelle verbinding en ten tweede is de upload snelheid lager omdat je ISP voor upload verkeer betaald en niet voor download (niet direct in ieder geval).
Natuurlijk heeft je verbinding een limiet want er is slechts zoveel data verkeer dat er over een hub of router heen kan, er zijn fysieke limieten en bottlenecks.

Maar dat je in Nederland binnen een paar uur een blu ray kan downloaden zonder gelijk een dreig email te ontvangen van je ISP en gecapped te worden en in belgie niet terwijl je wel zogenaamd dezelfde snelheid zou moeten hebben en het zelfde bedrag betaald geeft toch wel aan dat er iets niet klopt.

Bovendien, het zijn niet alleen mensen die torrents e.d. downloaden of op usenet zitten die veel data verbruiken.
Er zijn zat mensen die constant op YouTube zitten en veel videos uploaden of downloaden.
Zo heb ik zelf een hoop Mass Effect fan videos van youtube gedownload, wat bij elkaar in 1080p een kleine harddisk vol is.
Als je bovenstaande reacties leest vinden sommige mensen het dus volkomen normaal dat als je daadwerkelijk gebruik wilt maken van je up- of download snelheid je gecapped wordt door je ISP omdat je jouw 120 mbit glasvezel deelt d.m.v. fair-use met 100 anderen.

Overigens vind ik de term "types als hem" nogal neerbuigend en beschuldigend.
Met het vingertje wijzen en anderen kleineren om je zelf beter voor te laten komen is lekker makkelijk maar kijk eerst eens in de spiegel.
Iedereen heeft het recht om zijn of haar eigen mening te uiten maar dit klinkt wel erg persoonlijk opeens.
Dus omdat ik wel eens veel download op een dag en maandelijks een terabyte binnen trek ben ik dus de slechterik hier?
Ik denk dat als je zelf in de situatie zat dat je 100 euro per maand betaalde voor een snelle verbinding met een limiet van 250 GB per maand en je na 1 dag na het downloaden van een paar South Park afleveringen al een dreigbrief ontvangt dat je je daglimiet hebt overschreden terwijl je in het land er naast voor de helft van dat geld zonder enig probleem 20 blu rays kan downloaden binnen 24 uur jij ook best pissig zou worden.
Dat je vind dat mijn downloadgedrag extreem is vind ik allemaal best, dat is jouw mening.
Maar ik hoef niet meteen persoonlijk aangevallen te worden en de opmerking dat het dus mijn schuld is dat er limieten zijn lijkt me klinkklare onzin.
dus wegentax moet ook aangepast worden, ik rij 10km per maand, jij 1000, toch moet ik evenveel betalen om de weg te mogen gebruiken....
Anoniem: 132385
@MikeVM27 september 2012 14:11
nee meneer. De wegentax is een autotax en omdat je een auto bezit betaal je er dus voor. daarnaast betaal je voor gebruik namelijk de benzine die je koopt en daar zit geen enkele limiet op. Behalve natuurlijk je portemonnee. Bij een internetprovider betaal je alles in 1 dus geen extra kosten per gb.

Dus een fair use policy is een beperking voor de gebruiker. Het is namelijk niet een technische/economische limiet maar een op gemiddeld verbruik gebaseerd marketingtrucje.
downloaden met 100mbps gebeurd niet zo veel, ik heb hiervoor een jaar 35 gehad van een andere provider en zelfs toen had ik geregeld die snelheid niet.. enkel via niewsgroepen ging het met dergelijke snelheden maar zelfs dan niet altijd...

wat ik wel meer is dat ik wat makkelijker naar video-conferencing kijk in plaats van audio only ook als hub optreden met een man of 10 (die allemaal een verbinding naar mij hebben) is geen enkel probleem... dat en down en uploaden naar dropbox en andere zulke zaken gaat VEEEL sneller. pas even een verslag van 30 pagina's toevoegen aan een mailtje zonder dat je ook even hoeft te wachten op de upload...

maar in werkelijkheid is elke upload hoger dan 10mb eigenlijk al goed genoeg voor de meesten... jammer dat de meeste kabelaars daar al niet eens aan beginnen of het 100/100 of 100/50 of 100/25 is zulke je nauwelijks merken.
Is het 3g limiet niet 1 GB bij maxi of is dat enkel in pak. Gewoon internet in pak is ook ongelimiteerd. En wat gebeurt er eigenlijk met Intense?
Dat is inderdaad enkel in een pack.
En wat met Internet start in een pack? Deze zou ook een volume verhoging mogen krijgen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee