Belgacom kreeg er 236.000 digitale tv-klanten bij in 2011

Belgacom heeft vorig jaar 236.000 nieuwe klanten voor zijn digitale tv-dienst verwelkomd. De andere takken groeiden eveneens wat klantaantallen betreft. Ondanks de groei, daalde de omzet en winst van het Belgische telecombedrijf.

Belgacom logo (groter)In 2011 kwamen er in totaal 236.000 Belgacom TV-klanten bij, wat het totaal op 1,2 miljoen brengt. Daaronder zijn 1,09 miljoen klanten die het tripleplay-pakket afnemen. Het effect van het verlies van het voetbalcontract aan Telenet is daarmee ongedaan gemaakt, volgens Belgacom. Telenet heeft met een aantal van 1,4 miljoen wel meer klanten voor zijn digitale-tv dienst.

Het aantal internetklanten is relatief licht gestegen in 2011 met 32.000 klanten. In totaal zijn er nu 1,59 miljoen internetklanten. Belgacom heeft in 2011 geïnvesteerd in zijn fttc-netwerk, een hybride netwerk van fiber en koper, onder andere om verdere groei op te vangen.

Op gebied van telefonie, zowel mobiel als vast, kwamen er 99.000 klanten bij in het vierde kwartaal. Verrassend is dat het sms-gebruik met 12 procent steeg in 2011, tot 96 sms'jes per gebruiker per maand. Om die groei aan klanten te ondervangen heeft het bedrijf de hardware van zijn netwerk vervangen door nieuwe apparatuur van het Chinese Huawei. Over heel 2011 investeerde Belgacom 777 miljoen dollar, waaronder 20 miljoen euro voor de 4g-licentie die eind vorig jaar werd geveild. Uiteindelijk kwam de omzet met 6,4 miljard euro in 2011 3 procent lager uit dan in 2010 en ook de nettowinst daalde: van 1,27 miljard euro in 2010 naar 756 miljoen euro.

Update, 04/05: Cijfers aangepast naar jaarcijfers.

Door Adrian Buyssens

02-03-2012 • 11:58

38 Linkedin

Reacties (38)

38
37
22
3
0
10
Wijzig sortering
Als ze net zoals Telenet steeds meer analoge kanalen verwijderen, dan is dit het gevolg. Blijkbaar hebben ze ook geen klanten verloren door het verlies van het voetbalcontract.
Telenet is de enige aanbieder van analoge kabel.
Belgacom pikt hier natuurlijk wel een graantje van mee. Mensen die bepaalde kanalen missen gaan niet noodzakelijk naar de digitale oplossing van telenet.

Let wel, de omzet van belgacom is niet 6.4 miljoen, maar 6.4 MILJARD euro.
http://www.connexie.nl/ac...-winst-in-2011-dalen.html
Netto winst was dus ook nog steeds 756 miljoen, wel een sterke daling t.o.v. vorig jaar.

Spijtig genoeg wordt er veel te weinig moeite in de Belgische infrastructuur gestoken. Vergeleken met Nederland werken we hier nog in de steentijd.
Belgacom heeft naar de verdeelkasten wel glasvezel liggen, vanaf de verdeelkasten is het echter koper...

Bovendien werkt men met verouderde apparatuur waardoor de snelheden blijven steken en er een serieus snelheidsverlies is vanaf de verdeelkast naar de woning. Belgacom is naar het schijnt wel bezig met de apparatuur te vervangen om in de nabije toekomst terug met Telenet te kunnen concurreren qua snelheid (snelheden >100mbit/s). De vraag is echter wanneer die werken rond zullen zijn...
En in welke regio is Belgacom dan distributie leverancier? Volgens mij heeft Belgacom nog steeds niets te maken met analoge televisie..

Klanten die klant waren voor voetbal (vooral café's) die hebben nu gewoon ook een abbo voor Telenet erbij..
Heb ook BGC-tv is de goedkoopste manier om digitaal tv te kijken.
Heb het ook geprobeerd met een DVB-T antenne maar ontving niets.

Men ouders hebben tv-vlaanderen, veel mooier hd-beeld, maar niet iedereen kan een schotel plaatsen.
Alle kabel aanbieders zenden uit met HD 1080i. Het beeld via de schotel komt gewoon binnen met HD1080p en daar zit het verschil denk ik.
DVB-T is niet met een schotelantenne. DVB-T is Digital Video Broadcasting Terrestrial, er wordt uitgezonden vanop masten. Voor de VRT staan Sint-Pieters-Leeuw, Veltem, Brussel, Gent, Egem, Genk, Antwerpen en Schoten. Buiten de VRT is er nog een aanbieder, die ik niet ken: in mijn zenderlijst staan zeker 40 gecodeerde zenders.

DVB-S is wél met een schotelantenne. SVB-S is Digital Video Broadcasting Satellite, er wordt uitgezonden, via grondstations, vanop satellieten. De bekendste aanbieder daarvan in Vlaanderen is TVVlaanderen. Maar Base of Mobistar maken er ook gebruik van in hun triple-play pakket.
Buiten de VRT is er nog een aanbieder, die ik niet ken: in mijn zenderlijst staan zeker 40 gecodeerde zenders.
Telenet. Ze hebben de DVB-T frequenties opgekocht, maar zenden enkel gecodeerde zenders op uit die niemand kan ontsleutelen. Op die manier verhinderen ze dat er andere aanbieders komen die mogelijk zouden concurreren met digitale TV via hun kabelnetwerk.
Zijn hier harde bewijzen van? Dit is echt schandalig.
Niet dat ik er nog verbaasd van ben, Telenet past zoveel mogelijk 'legale' mafiapraktijken toe. Het is duidelijk dat de bedrijfsfilosofoe "Poen scheppen" is.
ER is een verschil in compressie Belgacom = 9mbps schotel = 20mbps
Anoniem: 315909
@g4wx32 maart 2012 13:02
FYI : Belgacom gebruikt tegenwoordig 6Mbps h264 HL@HP voor hun HD streams.
6,5Mbps per HD kanaal en 3Mbps op een SD kanaal om precies te zijn.
Als je dan toch precies wil zijn, doe het dan meteen correct.

6.2 Mbps per HD kanaal & 2.5 Mbps voor SD content ;)
Een paar jaar geleden kregen we de gratis optie bij ons Scarlet One abonnement om er BelgacomTV bij te nemen. Geen kabelkosten meer. Hoera!
Wat veel mensen niet weten en ik toen ook niet wist is dat als je de kabel opzegt je ook niet langer gebruik kunt maken van het analoge signaal en dus met reeds aangekochte hdd-dvdrecorders of videorecorders niets meer extra kunt opnemen.Het analoge signaal gaat uiteraard op termijn volledig verdwijnen en misschien dat ik dan terug overstap naar BelgacomTV.Daarenboven was de interface van BelgacomTV en de afstandsbediening supertraag maar dat zou ondertussen opgelost zijn.
Als je digitale TV hebt in propriëtaire formaten, dan heb je nergens de kans om uw HDD/DVDrecorders te blijven gebruiken. Niet bij Belgacom en niet bij Telenet.
Beide hebben eigen decoders/recorders voor digitale TV, waar je enkel op kan opnemen. Iets opnemen om later in de klas te gebruiken, om door te geven aan familie, ... zit er echt niet meer in.
Het enige voordeel van Telenet is dat je nog een tijdje analoge kabel hebt, waardoor je uw HDD/DVDrecorder wél nog kan gebruiken. Met het snel slinkend aantal zenders in het analoge pakket, wordt die optie ook meer en meer een lege doos.

De enige manier dat het wel digitaal kan: DVB-T en DVB-S. Zowel TV Vlaanderen (DVB-S) als de VRT en de RTBf (beide DVB-T) houden zich aan de respectievelijke standaarden, zodat ook andere apparaten kunnen opnemen.
Ja kan perfect iets opnemen op de decoder en later overzetten op dvd/video. Gewoon je decoder via scart aansluiten op de dvd/video en opnemen wat je decoder afspeelt. BelgacomTV laat dit toe bij programma's dat je zelf hebt opgenomen. Bij films of programma's op aanvraag sturen ze soms wel een recording blocking signal mee over de scart, dus dan weigert je dvd/vhs recorder om op te nemen. Ik kan enkel spreken voor Belgacom tv, hoe dit bij Telenet zit weet ik niet.
Dat je een opgenomen programma van de Belgacom decoder via scart kunt overzetten naar dvd of vhs dat weet ik maar je kunt geen tweede of derde programma tegelijkertijd opnemen met je hdd-dvd recorder of vhs.... of je moet een tweede en derde Belgacomdecoder aanschaffen om programma's die gelijktijdig lopen te kunnen opnemen om ze nadien over te zetten naar dvd/vhs....
Je kan toch meer dan één programma te gelijk opnemen met één Belgacom decoder? Ik kan twee programma tegelijk opnemen op de decoder zelf, en tegelijk nog de kanalen één, canvas, vtm, vt4, kanaal2 en vitaya opnemen op de server van belgacom. Of versta ik je probleem verkeerd?
Als ik mij niet vergis dan kun je inderdaad twee programma's tegelijkertijd opnemen maar ben je verplicht om naar één van die programma's tegelijkertijd te kijken... Je moet dus niet proberen om een derde programma te bekijken....
Euh... via de server van Belgacom tot zes kanalen tegelijkertijd opnemen?
Hoe doe je zoiets?
Graag een woordje uitleg..... in gewone mensentaal.... niet iedereen is hier zo slim als jij mezelf incluis....
Het hangt allemaal een beetje af van je situatie.
Ik heb een 20mbps (effectief, check even je bbox menu voor de echte waarde => http://192.168.1.1, want ik zou bijvoorbeeld 30mbps moeten hebben, maar is technisch niet mogelijk) lijn , 3 decoders en een bbox2 thuis staan. Op één enkele is er HD geactiveerd (deze maakt belgacom eigenlijk de master) op deze kan ik het meeste. Twee programma's tegelijk opnemen en inderdaad, je moet er één bekijken.
Maar als je zonder van kanaal te veranderen naar de TV-guide gaat en daar extra kanalen wil opnemen kan dit op bepaalde zenders. Belgacom neemt deze dan op bij hun op een server, deze opnames kan je herkennen aan het feit dat ze maar 30 dagen beschikbaar zijn. Ik ken het menu niet van buiten maar in het menu verschijnt iets als "je opname zal 30 dagen beschikbaar zijn" dacht ik. Bij welke kanalen kan dit nu, simpel, bij dezelfde die opneembaar zijn vanop afstand ( check http://sphinx.skynet.be/tv-overal/tv-gids). Dit gaat niet met opnames waarvan je een hele reeks automatisch opneemt, deze kunnen enkel op de decoder zelf worden opgenomen. Ik kan vanop mijn decoder niet kiezen of hij die op de server of op de decoder zelf opneemt, maar als je opneemt vanop afstand (dus via http://sphinx.skynet.be/tv-overal/tv-gids) worden ze sowieso op de server opgenomen. Bijkomend voordeel, ik ken je setup niet, maar opnames gemaakt op de server kunnen door al de decoders binnen je huis bekeken worden. Nadeel, doorspoelen en bijvoorbeeld play/pauze zijn merkbaar trager met opnames van de server dan met opnames op de decoder. Het zou dus kunnen dat je opnames al op de server gemaakt hebt, maar het niet doorhad, als die "30 dagen beschikbaar" bekend in de oren klinkt waarschijnlijk dus wel.
Wat je dus niet kan doen is; afstemmen op kanaal 1, rec duwen, afstemmen op kanaal 2, rec duwen en dan afstemmen op kanaal 3. en rec duwen.
Ook nog iets, toen ik maar 1 decoder had kon ik wel iets van 3 of 4 programma's tegelijk opnemen op de decoder.

Voila, ik hoop dat ik je geholpen heb :) .

edit: nog een nadeel dat ik vergeten was. Opnames op de server kan je pas beginnen bekijken als deze volledig zijn opgenomen. En een vergeten voordeel, je kan perfect je decoder helemaal afzetten (uit de stekker) als er enkel opnames op de server gepland zijn.

Ik zeg nu heel de tijd dat die opnames gemaakt worden op hun server, maar ga er maar van uit dat die één keer worden opgenomen voor iedereen en er gewoon een token gezet wordt dat jij toegang hebt tot die opname samen met het tijdstip wanneer de opname is gestart. Het is niet zo dat wanneer je te laat begint op te nemen dat je de hele aflevering kan zien.

[Reactie gewijzigd door Baffel op 2 maart 2012 21:19]

Hartelijk dank voor deze toelichting.... ik probeer het te begrijpen....
Je voorlaatste zin begrijp ik niet echt. Toen je slechts één decoder had kon je tot 4 programma's tegelijk opnemen op de decoder zelf?
Enfin, wat ik uiteindelijk wou zeggen is dat dankzij het analoge kabelsignaal van Telenet (zolang het nog duurt) ik nog altijd rechtstreeks gebruik kan maken van mijn in de loop van de jaren vergaarde 4 videorecorders en 2 hdd-dvdrecorders. En dan maak ik ook nog gebruik van de digicorder van Telenet.
En aangezien ik direct kan opnemen op vhs-cassette en dvd hoef ik het achteraf niet te gaan kopiëren.
Zoals je ziet heb ik een heel simpele opstelling maar dat komt omdat ik van de oude stempel ben zeker? :)
En we leren altijd iets bij.....
Gewoon is proberen zou ik zeggen. Ik denk dat je zo wel 24 kanalen te gelijk kan opnemen :D (als je maar de juiste kiest). Wat ik met die laatste zin bedoel. Dus over opnames op de decoder zelf. Ik had dus eerst maar 1 decoder en daar kan/kon je met een 20mbps lijn 3 of 4 programma's tegelijk mee opnemen. Toen we dan nog een extra decoder aanschafte en installeerde kon ik op beide decoders maar 2 programma's tegelijk opnemen (dus 4 in totaal maar verdeeld over de 2 decoders). Toen we dan nog een extra decoder aanschafte en installeerde kon ik op de 2 laatste (waar dus HD niet geactiveerd is) maar één programma opnemen (en hier moet je ook naar kijken :( )(dus 4 in totaal maar verdeeld over de 3 decoders). Belgacom reserveert dus een bepaalde bandbreedte per decoder . Of die nu aanstaat of niet, aan het opnemen of niet, doet er niet toe, vanaf die "geregistreerd" is op jouw abonnement wordt die bandbreedte toegekend aan die decoder. Vooral bij de komst van die laatste decoder ben ik dat server/decoder systeem eens beginnen bekijken.

edit: Ik had trouwens ergens gelezen dat belgacom binnenkort ook toegang krijgt tot de kabel en daar iets wil meedoen. Dus wie weet komen je vhs en dvd recorders ooit nog is van pas :) .

[Reactie gewijzigd door Baffel op 2 maart 2012 22:01]

Belgacom heeft geen goede oplossing als je meerdere TVs in huis hebt. Belgacom TV zit in afzonderlijke VLAN, en kan je bijgevolg niet via je bestaande Ethernet bekabeling doorgeven in huis. Tenzij je zelf intern VLAN tags gaat toepassen, maar dan moet je op aftakpunten een switch plaatsen om de tag opnieuw te strippen.

(wifi en powerlan laat ik buiten beschouwing - wil ik vermijden voor TV)
Tegenwoordig kun je via de helpdesk aanvragen om de tv vlan gelijk te schakelen. = bbox2 in routed modus. Werkt alleen voor VDSL2 natuurlijk.

Heb het zelf nog niet getest
Anoniem: 448726
@g4wx32 maart 2012 13:46
Routed mode was maar kort beschikbaar begin 2011, toen er met TV on PC werdt getest
TV on PC is stopgezet, en in de plaats is TV Overal gekomen.

Sindsdien, wordt routed mode niet meer toegepast.
Je kan het zelf activeren in het menu van je bbox 2 (nu nog altijd, wel inloggen als admin ofzoiets). Omdat het draadloze signaal van de bbox niet echt stabiel was op mijn slaapkamer een plc bijgekocht en fully routed optie opgezet. De decoders kregen nu een ip adres in de zelfde range dan mijn laptop en ik kon gewoon mijn laptop verbinden met het "plc-netwerk" (wat dus voorheen enkel voor tv was) en surfen. Die extra plc kopen was eigenlijk niet nodig, maar anders moest ik toch een switch kopen + kabel leggen doorheen de slaapkamer en die plc kan waarschijnlijk later voor andere dingen ook dienen.

[Reactie gewijzigd door Baffel op 2 maart 2012 16:53]

Vind wel dat belgacom goed bezig is momenteel.


Ik ben zojuist overgestapt naar scarlet (van dommel+digitale tv via telenet )

Van 40 € internet dommel (was onbeperkt 12/1 up/down mbit + 25€ belgacom telefoon (veel telfoneren buitenland) + 25€ kabel + digitale TV telent = 90€

naar 51 € onder scarlet (budget merk belgacom) voor 25/3.5 up down mbit onbeperkt bellen buiten kanooruren en digitale tv + HD decoder/recordder+HD kanalen

Overstappen zonder probleem gegaan .

tevreden klant .
Als je dommel cityline kunt nemen komt het neer op net geen 23 euro, voordelige IP telefonie van dommel bij, als je per jaar betaald. Dit is natuurlijk wel niet overal beschikbaar. De netline komt iets duurder uit (38 per maand, bij jaarlijkse betaling)
Voordeel is vooral dat je de belgacom lijn niet meer op eigen rekening moet nemen.

Natuurlijk met de digitale TV er bij zijn de prijzen van de packs vaak aantrekkelijker.
Echter maakt zowel belgacom als telenet gebruik van een FUP qua limiet, terwijl dommel volledig onbeperkt is.
Ik ben overgestapt van cityconnect plus (dat 47,31€ is- als je geen belgacom lijn hebt- , geen 23€) naar scarlet, omdat het ons 1€ minder koste en dan nog eens gratis digitale tv. Scarlet maakt ook geen gebruik van een FUP, het is volledig onbeperkt.

Bronnen: http://lianka.schedom-eur...der-downloadlimieten.html

http://www.scarlet.be/nl/packs/internet-tv/

http://userbase.be/nieuws...ternet-aan-echt-onbeperkt

[Reactie gewijzigd door Carrein op 2 maart 2012 13:21]

Als je dommel cityline kunt nemen komt het neer op net geen 23 euro, voordelige IP telefonie van dommel bij, als je per jaar betaald.
In plaats van Dommel kan je beter een goede VoIP provider nemen in combinatie met een VDSL2 lijn van EDPnet/Scarlet/Dommel. Veel stabieler en snelheden liggen ook een pak hoger dan op ADSL2+.
cityline lag hier niet

ongelimiteerd downloadvolume -> is cityconnect zit je al tegen 34€/maand.


En je hebt nog steeds belgacom lijn nodig hoor kost minstens 13.5€

+ telenet komt je op een 62€/maand.
Ik dacht dat de FUP van telent rond de 300 GB begint te alarmeren als je enkel overdag download ( nachtsurfen = x2 ) Bij Belgacom komt op 500 GB de eerste waarschuwing/vraag of je computer niet besmet is met een virus, maar je kan daarna rustig blijven downloaden (zij de man van BGC mij). BGC heeft wel geen nachtsurfen (wat jammer is voor de 100GB abo's)
opnieuw fout. 72.000 decoders zijn er bijgekomen. dus mensen met 2 decoders wordt als 2 klanten aanzien.

"Telenet heeft met een aantal van 1,4 miljoen wel meer klanten voor zijn digitale-tv dienst."
En telenet is enkel beschikbaar in vlaanderen/stukje brussel. Belgacom in heel belgie.
Anoniem: 282062
2 maart 2012 14:06
Telenet komt hier niet meer in huis. Oplichtertjes. Belgacom is verre van goed, maar is tenminste eerlijk, daarom dat ik ben overgestapt. Na 5 jaar nog steeds ENORM tevreden.
VLAN in routed modus kan inderdaad, maar je kan nog steeds maar maximaal 3 tv's gebruiken bij BGC. PLC werkt uiterst goed voor TV van BGC. Zit zelf bij de technische dienst voor TV en Internet en we horen nooit echte qualiteits problemen die te wijden zijn aan de PLC's. WiFi daarentegen werkt niet altijd naar behoren.
Telenet, volgens mij heeft die topman nog een tijdje met Steve Jobs samengewerkt, van wie zouden ze al die truukjes kennen? ;)
Belgacom TV kan echt wel niet tippen aan de digitale tv van telenet. En ik heb het niet zozeer op kwaliteit van beeld en geluid, maar op gebruiksgemak, mogelijkheden, interface e.d.

Hier thuis heb ik BelgacomTV, mijn ouders hebben thuis telenet
Mocht belgacom de interface en de bugs in hun huidige systeem een ter harte wegwerken hebben ze misschien een sterker product in handen... Zou graag eens TV Vlaanderen testen, maar is een behoorlijke investering, en ben niet 100% zeker of ik wel op de juiste plaats en richting een satelliet kan plaatsen zonder dat er een obstakel in de weg staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee