Aantal digitale tv-kijkers in België blijft fors groeien

Het aantal analoge tv-kijkers in België is in het afgelopen jaar met minstens 226.000 gedaald. Ceo Sickinghe van het Belgische telecombedrijf Telenet wil al zijn analoge klanten, 36 procent van het abonneebestand, doen overschakelen op digitaal.

Anderhalf miljoen klanten van Telenet, alleenheerser op de Vlaamse kabelmarkt, zijn digitale televisie-afnemers. Dat is 64 procent van het totale klantenbestand, meldt Telenet zelf. Ten opzichte van vorig jaar is dat aantal gegroeid met 19 procent of krap 175.000 klanten. De overige nieuwe digitale-tv-kijkers zijn klant van concurrent Belgacom.

Een van de aangehaalde redenen voor de stijging is het verwerven van contracten voor het uitzenden van voetbalwedstrijden door Telenet. De ceo mikt echter graag op een nog groter aantal digitale kijkers. Volgens hem kan hun aandeel oplopen naar 90 procent, met Noord-Europese landen als voorbeeld, meldt De Standaard. Klanten van digitale televisie zijn voor de aanbieders waardevoller dan analoge klanten. Abonnementen voor digitale televisie kosten meer en de klanten betalen daarnaast vaak om een film te huren.

Het aantal digitale tv-klanten blijft stijgen volgens Sickinghe, omdat 'de analoge tv-ervaring gemarginaliseerd wordt, omdat meer en meer mensen zelf willen bepalen wat ze wanneer zien'. De analoge kabel uitfaseren zit er nu nog niet in, maar het zou kunnen in de toekomst, liet hij ook weten.

De grote concurrent van Telenet, Belgacom heeft minstens 1.139.000 klanten voor zijn Belgacom TV-dienst, die enkel digitale tv aanbiedt. Die dienst biedt digitale televisie via een vdsl-verbinding in plaats van via de kabel. In België zijn in totaal ongeveer 2,5 miljoen huishoudens op digitale tv geabonneerd.

Door Adrian Buyssens

17-02-2012 • 11:17

57 Linkedin

Submitter: Cafe Del Mar

Lees meer

Reacties (57)

57
55
33
11
1
15
Wijzig sortering
Het aantal digitale tv-klanten blijft stijgen volgens Sickinghe, omdat meer en meer mensen zelf willen bepalen wat ze wanneer zien'.
Dat het aantal digitale TV klanten stijgt, komt vooral omdat ze dat zo hard pushen. Er worden steeds meer analoge zenders afgeschaft, waarna klanten die nog niet zijn overgestapt een zogenaamd 'interessant aanbod' krijgen om over te stappen naar digitale TV. De reden voor dat pushen is natuurlijk ook niet ver te zoeken:
Een gemiddelde klant die die omschakeling maakt, brengt ons per maand dubbel zoveel inkomsten op.
Daarboven komt natuurlijk ook nog dat de kans groot is dat iemand die juist is overgestapt op digitale TV ook internet en telefonie van Telenet afneemt:
De gemiddelde triple play-klant brengt ons zesmaal zoveel op als een klant die enkel analoge tv koopt.
Het geld dat daaraan verdiend wordt gaat natuurlijk niet naar investeringen in hun netwerk of fatsoenlijke service, maar naar Liberty Global (amerikaanse moederbedrijf). Waarschijnlijk gaat er ook een redelijk budget naar het achterhouden van informatie voor hun klanten, zodat ze die kunnen opschepen met schandalige prijzen, vendor lock-in en traffic-shaping.

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 17 februari 2012 11:40]

Dat Telenet eens zou beginnen met de basiskanalen unencrypted uit te zenden (of een kaart uit te geven dat op elk apparaat werkt). Nu is enkel de VRT en een aantal flutkanalen ongeëncrypteerd
Ik heb wel een trage decoder die ik niet eens meer gebruik. Meestal kijk ik gewoon analoog (of soms digitaal HD naar VRT).
Jammer dat Telenet zijn eigen decoders verplicht, terwijl mijn TV reeds een digitale HD decoder heeft met een veel vlottere interface en supersnel zappen (zelfs opnemen via USB schijf werkt)
Er zijn 2 netwerken waar je zelf uw apparaten kan kiezen: DVB-S en DVB-T.

DVB-T zijn enkel de VRT-zenders (radio én TV in digitale kwaliteit) plus de zenders van de RTBf (radio én TV in digitale kwaliteit, incl Euronews). Een DVB-T ontvanger kost €60, een antenne €20. Eénmalige kost, geen abonnementsgeld want het wordt betaald met overheidsgeld.

DVB-S is te krijgen bij TV Vlaanderen en heeft het grootste aanbod van zenders. TV Vlaanderen levert "hun" apparaten als je dat wilt, maar biedt ook ondersteuning voor een beperkte set andere hardware. Je mag ook andere toestellen kiezen, maar de correcte werking is dan niet verzekerd.

Het feit dat zoveel Vlamingen/Belgen bij Telenet en Belgacom een vendor-lockin nemen, zal wel betekenen dat ze tevreden zijn zeker? Ik veronderstel dat je een andere keuze maakt als je het niet eens bent met een bepaald beleid.

De Europese regelgeving stipuleert trouwens dat een schotelantenne hangen een recht is. Niets of niemand (lokale wetgeving, nationale wetgeving, ... + verhuurder, politie, ...) kan u tegenhouden om een schotelantenne te hangen. Er is dus geen reden om geen TVV te nemen. Er zijn trouwens ook "schotelantenne's" die er niet uitzien als een schotelantenne: rechthoekige, discrete platen die wel wat duurder zijn, maar esthetisch minder storen.
Het feit dat zoveel Vlamingen/Belgen bij Telenet en Belgacom een vendor-lockin nemen, zal wel betekenen dat ze tevreden zijn zeker? Ik veronderstel dat je een andere keuze maakt als je het niet eens bent met een bepaald beleid.
onzin: er zijn geen alternatieven voor digitale tv, tv vlaanderen is voor mij geen alternatief omdat ik geen schotelantenne wil
De Europese regelgeving stipuleert trouwens dat een schotelantenne hangen een recht is. Niets of niemand (lokale wetgeving, nationale wetgeving, ... + verhuurder, politie, ...) kan u tegenhouden om een schotelantenne te hangen.
dit lijkt me heel erg sterk. Het lijkt me ook niet verboden te defeceren. Ik zou het toch niet proberen te doen op de voeten van uw wijkagent
Bij DVB-C kan dit ook.
Voor de encryptie van Telenet bestaat er een CAM (Nagravision), maar Telenet wil de boxkeys van deze toestellen niet koppelen.
Spijtig genoeg gebruikt Telenet geen standard DVB-C, dus je zit altijd vast aan hun set top box.
Tuurlijk gebruiken zij standard DVB-C, hoe zouden zij anders de openbare zenders kunnen uitzenden?
Het is jammer, maar jij bent uiteindelijk de klant die er genoegen mee neemt. Er is maar één oplossing, protesteer en dreig om weg te gaan als het niet verandert. Hier in België wordt er echter niet zo snel overgestapt naar een andere provider, wij laten ons veel te hard doen.
er is ook bitter weinig alternatief ;(
Persoonlijk hekel ik nog steeds aan het veel te beperkte aanbod voor digitale TV in België. De 3 grote verdelers (in mijn regio) zijn Belgacom, Telenet en TV Vlaanderen. Bij de eerste twee hang je meestal vast aan hun internet- en telefoniepakketten om niet de hoofdprijs te moeten betalen en zijn niet zonder hun settopbox te bekijken, tenzij in lage kwaliteit via "streaming". TV Vlaanderen geeft je dan wel weer de vrijheid om naar betere settopboxen te kijken, maar dan hang je weer vast aan satelliet.

Een aanbieder als Ziggo wat de Nederlanders kunnen gebruiken, zou hier zeer wenselijk zijn om eindelijk concurrentie te bieden zodat je rechtstreeks op je TV kan kijken ipv. via een trage settopbox.

Als je niet vast zat aan al die voorwaarden, eisen en slechte settopboxen zouden ze nog niet eens moeite moeten doen om al die klanten over de streep te trekken.

[Reactie gewijzigd door Phuncz op 17 februari 2012 11:23]

een ziggo decoder of een ingebouwde in de televisie neemt gauw al een seconde tot 3 om te zappen. mijn anysee doet het in een halve. het probleem is dat veel mensen geen geld willen uitgeven aan nieuwe apparatuur en het liefst hun oude degelijke en werkende apparaatjes willen behouden. er is ook niet echt een goed alternatief wat voor de gewone leek te bedienen is en doet wat het zou moeten doen zonder problemen.
Maar in België kan je bij Telenet en Belgacom TV (de twee grote spelers) niet zelf een decoder kiezen. Je hangt vast aan de apparaten die deze twee bedrijven aanbieden, met alle nadelen vandien. Vooral dan het hoge stroomverbruik en de lange koude opstarttijden (~10 min om TV te kunnen kijken, >15 min om alle functies beschikbaar te krijgen) zijn mij een doorn in het oog.
belgacom heeft het wat proberen oplossen bij een koude start:
daar kun je direct tv kijken, maar enkel naar de zender waar je bij het uitschakelen naar aan het kijken was..
na 15 minuten is de firmware opnieuw geladen en kan je terug zappen en opnames bekijken (en alle andere functies..)
Dit klopt niet volledig. Een Belgacom STB kan wél zappen tijdens de 'opstart'.
Een gemiddelde decoder doet er tegenwoordig 2min over om TV te kijken, extra functies zoals de TV Gids en de PVR doen er 8tal min over.

(Ik ben BGC Technieker, doe dit dus dagelijks)
Belgacom heeft nog wel een paar nadelen:
max 2 bboxen (en brandbreedte van internet zakt serieus in elkaar)

Telenet: internet blijft op speed en je kan buiten de digiboxen nog op verschillende analoge tv's kijken. (vb. +2 kids met analoge tv op hun kamer, of die wat interactieve games of youtube bezigen .. gebeurd zo 'af en toe' eens ..ahum )

(wat natuurlijk niets zegt over prijs, aanbod of kwaliteit van Telenet of Belgacom)
Bij Telenet stuikt dan weer de snelheid in elkaar als je buren wat veel downloaden en veel gebruikers klagen van de digiboxen dat ze traag en onbetrouwbaar zijn (door gebruik van minderwaardig materiaal, er staan wel manuals online om het zelf te herstellen), elke provider heeft zijn nadelen natuurlijk :).
Ik dacht trouwens dat tegenwoordig 4 tv's mogelijk was (3 HD en 1 SD) en zonder snelheidsverlies als je een goede vdsl2 verbinding hebt (50Mbps profiel en een 30Mbps abo, dan gebruikt het die extra ruimte, niet je downloadsnelheid). Natuurlijk moet je dan geluk hebben en op een goede locatie wonen.
Eigenlijk zou Telenet net als Belgacom zijn netwerk moeten openen voor de concurrentie (ook voor Belgacom), dan is er concurrentie met gelijke middelen. Heb je geen kabel maar wel telefoonlijn, dan kan je iptv bij Telenet krijgen, of je hebt kabel maar wil Belgacomtv dan is dat ook geen probleem meer. Je zit dan met de nadelen van de gebruikte techniek, maar niet perse met die van de provider :)

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 17 februari 2012 15:35]

Dat is misschien zo met een oudere generatie boxen, maar niet met de nieuwste hoor!

Ik heb de laatste versie staan, koude start duurt 1min (en ja is echt een koude start, stroombesparing staat aan bij de instellingen en ik zie een java logo langskomen)

Na die ene minuut (lekker tijd om je te nestelen, iets te drinken nemen,...) kan ik prima zappen, enkel de interactiviteit (tv-gids,...) komt een minuutje later.

Nou daar kan ik perfect mee leven hoor. Verbruik in die stand zou rond de 1W liggen (Europese norm).

Mss eens langsgaan voor een controle van de box, of beter nog je signaal eens nakijken?

Wat mij echt stoort is dat Telenet nu een tweede maal op een jaar z'n prijzen verhoogt heeft.
De eerste keer zonder enig recht (rechtzaak test-aankoop), en nu weer omdat de btw naar 21% stijgt (ok kunnen zij weinig aan doen)
Telenet en Belgacom maken hier ook nog een (bewuste) foute redenering (marketingdoeleinden)
Er zijn zoveel klanten overgeschakeld van analoog naar digitaal:
euh, nee, er zijn zoveel klanten die OOK digitaal kijken nu
(voor een deel zal dit zo zijn, maar het is niet noodzakelijk een 1:1 relatie)
het wil niet wil dat ze NIET analoog kijken ! vb. extra TV('s) op de slk (ouders of kids)
Was digitaal een 'vervanging' of een 'bijkomende' install ? Maar dat staat niet in de cijfers.
belgacom heeft GEEN 1.1 miljoen klanten. Ze hebben 1.1 miljoen 'decoders' die geregistreerd hebben. Dus 1 gezin met 2 decoders => wordt als 2 klanten aanzien.
het word wel eens langzaam aan tijd om alles te digitaliseren.. het bied totaal geen voordeel om een analoog pakket te houden wat bandbreedte inneemt van minimaal 4 digitale zenders.
Een zeer groot voordeel aan analoge tv is de simpliciteit. Een analoge tv werkt gewoon (tv in stroom steken en tv-kabel aansluiten), bij digitale tv kan er al veel meer misgaan.
Voorts heb ik heb persoonlijk weinig zin om mijn grootouders aan beide kanten weer een volledig nieuwe interface aan te leren. Mijn grootvader moet nog altijd wennen aan het feit dat hij bij zijn nieuwe gsm met 'het groene telefoontje' de telefoon moet opnemen en niet meer met de middelste knop.

Voor sommige mensen uit mijn omgeving (en mijn vrijetijdsbesteding) mag analoge tv dus nog wel even in de handel blijven.
Het hangt er van af vanuit wie zijn/haar standpunt dat je kijkt.
Vanuit Telenet is het beter dat iedereen meteen overstapt op digitaal. Er is maar 1 systeem te onderhouden, digitale abonnementen zijn duurder en digitale klanten consumeren meer (VOD, ...).
Vanuit de klant gezien is het echt niet altijd nodig om digitaal te kijken. Als je de beeldkwaliteit niet ziet of niet nodig acht, waarom zou je dan overschakelen? Als je met meerdere TV's/recorders/... tegelijk wil kijken op opnemen, waarom zou je dat afgeven?

Digitale TV is niet al rozegeur en maneschijn hoor:
- duurder (kabelabonnement + digitale TV, al dan niet in een pack)
- allerlei extra prullen in huis (modem, decoder, ... die stroom vreten)
- wéér een afstandsbediening extra

Bekijk het ook eens door de bril van digibeten. Ik ken heel wat (oudere) mensen die écht schrik hebben van al zulke wijzigingen...
Anoniem: 248079
@JoJo_nl17 februari 2012 11:34
Natuurlijk wel handig als je meer dan 1 tv-toestel hebt. Dan moet je niet onder elk toestel een decoder plaatsen. Ik ken mensen met 4 TV's die momenteel maar 1 decoder hebben. Stel je voor dat zij nu 4 decoders moeten kopen voor sommige toestellen die maar nu en dan gebruikt worden (vb. toestel in de keuken dat enkel dient om het nieuws te kijken)
Anoniem: 167912
@JoJo_nl17 februari 2012 15:51
het bied totaal geen voordeel om een analoog pakket te houden
1. prijs
2. gemak
3. vrijheid (1 abonnement voor alle toestellen, geen decoder nodig die MOET gehuurd worden)
4. weer een extra bakske onder de tv en een extra afstandsbediening
5. electriciteitsfactuur: lijkt misschien een belachelijk argument, maar de decoders staan continu in standby en kunnen niet uitgezet worden (de nieuwe generatie is mogelijks verbeterd, dat weet ik niet).
Tja, ze knijpen het analoog aanbod om meer bandbreedte te voorzien voor digitale TV/internet. Veel mensen schakelen over om toch maar hun gewenste zenders te krijgen.

Moesten ze eens deftig investeren in het netwerk zou men er al minder last mee hebben, maar daar blijven we in België hopeloos achter.

Persoonlijk gebruik ik nog analoge TV en een meciacenter met capture kaart. De digitale systmeen zijn veel te gesloten, daar zit je vast aan de geleverde decoders.
zelfs Nederland 1/2/3 is nog niet in HD te ontvangen via telenet ;(
en de (5 van de 50) die ze nu aanbieden zijn in 1280x720 (geen 1920x1080 HD)
en dan spreken we nog niet over de low bitrate ! :X
Hoe zit het met het glasvezel aanbod in Belgie?

Veel kabelaars willen analoge TV uitfaseren om meer kanalen vrij te maken voor hun digitale kanalen en internet.
Analoog zit hun gewoon in de weg en kost teveel bandbreedte.
Bij glasvezel heb je dit probleem niet waardoor je via glas zowel analoog als digitaal kan aanbieden. Ook de "kabel" standaard zoals DVB-C kan via glas geleverd worden.
Er is bij mijn weten een test project van Belgacom met FTTH in Sint-Truiden, maar de laatste keer dat ik daar van heb gehoord is al een tijdje geleden. Belgacom is eigenaar van het kopernetwerk en Telenet heeft een monopolie op de kabel, dus waarom zouden ze investeren in glasvezel? Klanten uitmelken gaat nu ook :)

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 17 februari 2012 11:50]

Dat uitmelken is precies het probleem!
Dat doet men al jaren en gaat ook verder door analoge signalen uit te faseren.
Wat ik mij afvroeg of er buiten Belgacom en Telenet nog andere aanbieders zijn die een glasvezelnetwerk beheren en er aanbieders zijn die diensten via glas leveren.
In Nederland heb je o.a. Reggefiber die het glasvezelnetwerk aanlegt en een aantal aanbieders die hierover diensten zoals TV/internet/telefoon leveren.
Dit is een serieuze aanval op de kabelaars omdat zij niet via glas leveren tot aan de voordeur (FttH).
Anoniem: 279033
17 februari 2012 11:20
Waarom kan je als aanbieder niet zeggen dat de analoge dienst geleverd wordt tot een bepaald tijdstip waarna de gebruiker over kan gaan naar het alternatief, digitaal?
Omdat de kans bestaat dat ze niet overstappen naar uw digitale diensten, maar die van de concurrentie (Belgacom en TVVlaanderen).

Mijn buren zijn 80+ en kijken TV zoals ze al altijd hebben gedaan. Morgen werkt die TV plots niet, omdat "den Telenet iets beslist heeft". Hoe groot acht je de kans dat die mensen allerlei ingewikkelde diensten afnemen net bij dat bedrijf dat hen zo "opgelicht" heeft?
Voor alle mensen die niet in bovenstaande geval zijn, nl. (technisch) ongeletterd, nauwelijks geïnteresseerd, ... , maakt Telenet het analoge aanbod zo slecht (weinig zenders) en pest hen zo hard (meerdere wijzigingen van kanaal per jaar) dat ze vanzelf wel overstappen op het digitale aanbod.
Ze zouden dit deels kunnen oplossen door CI+. Je hebt de zenders digitaal en je kan nog steeds de afstandsbediening van je tv gebruiken. Ok, je hebt niet de mogelijkheid om gebruik te maken van de andere digitale features, maar dat willen die mensen meestal toch niet :) Enige nadeel => je tv moet CI+ ondersteunen (steeds vaker, maar toch).
Daar zit ik persoonlijk ook op te wachten, ik wil gerust digitale tv gebruiken maar ik wil geen extra afstandsbediening of box. Films huren, stemmen tijdens wedstrijden, etc... hoef ik allemaal niet. Zolang dat allemaal nodig is heb ik nog liever geen tv.
Telenet zal nooit iets als CI+ ondersteunen. Je hebt als Telenet geen keuze over welke settopbox je gebruikt. Je moet er een van hen afnemen.

Dat is wat me stoort bij telenet, je hebt geen enkele keuze in de manier waarop je opneemt. Voor digitale televisie gebruikten we een windows mediacenter, die veel sneller in gebruik was en veel meer functies ondersteunde, zoals het streamen naar andere pc's.

In het buitenland zou je een digitale tuner kunnen instaleren, smartcard erin en gaan. Niet bij Telenet...
Ze hebben wel testen gedaan, maar niet meer dan dat :)
Bedankt voor uw vraag. Zij lijkt mij duidelijk en logisch.

Telenet heefts sinds de lancering van digitale TV de digibox/corder gebruikt als medium om op een beveiligde manier digitale TV signalen te transporteren en extra diensten te kunnen aanbieden.   Deze extra diensten zoals de TV-theek, opnames, etc. worden nog altijd door het overgrote merendeel van onze klanten als een essentieel onderdeel van digitaal kijken beschouwd en dus blijft Telenet innoveren om extra diensten voor de klant te ontwikkelen op de digibox/corder.  Zo hebben we onlangs een nieuwe dienst ontwikkeld die klanten met meerdere digiboxen/corders toelaat om opnames te bekijken in meerdere kamers.

Echter, nu de markt verder geëvolueerd is en er ook steeds meer TVs met ingebouwde DVB-C tuner in de markt beschikbaar zijn, wordt het wat makkelijker om klanten die geen nood hebben aan interactiviteit en simpelweg een rijk en kwaliteitsvol aanbod aan digitale kanalen zouden willen zonder extra hardware in de huiskamer ook een oplossing aan te bieden.

Daarom verkennen we momenteel actief oplossingen zoals de CAM-module (hoedanook blijft het noodzakelijk om de digitale TV signalen te ontcijferen).   Deze oplossingen bestaan reeds in andere landen  en dus lijkt het ons niet ondenkbaar om ze ook naar Vlaanderen te brengen.  Vragen zoals die van u bevestigen dus de interesse van de klant en wij brengen u graag op de hoogte van zodra er op dit vlak meer concrete plannen zouden zijn.  
Bron: Userbase
De eerste settopboxen van telenet waren echt brol. je moest ze voortduren 'rebooten' door de stekker eruit te trekken. Ze mochten niet in een gesloten kast staan, of onder een ander toestel, omdat de opgebouwde warmte dan teveel werd.
Ik dacht zelfs dat de kosten van het 'standby' verbruik hoger opliepen dan de maandelijkse huur.

Ik vind het gebruik van een settupbox met extra afstandsbediening. Al die extra knopjes en menu's schrikken veel mensen af.

Telenet heeft het aantal zenders van de analoge kijker al verminderd om meer bandbreedte te krijgen voor digitale tv. Het zou interessant zijn om de verkoopcijfers van TV vlaanderen en Belgacom TV naast deze beslissing te leggen :)
Klinkt als Caiway in NL.
Niet alleen CAIWay, maar ook o.a. Ziggo bediende en bedient zich van deze praktijken. Ziggo gaat zelfs nog een stapje verder, door ruis in het bronsignaal te zetten. Een aantal jaren geleden, toen ik nog analoog keek en Ziggo digitale TV sterk begon te promoten (tot aan het irritante aan toe), verslechterde geleidelijk het beeld op mijn TV. Ook anderen in onze straat kregen daar last van. Dat ontdek je als men bij elkaar gaat vragen of de ander ook zo'n slecht beeld heeft. Ziggo wist te melden dat alles in orde was (uiteraard). Ik deed wat testen met een regelbare antenneversterker, om vervolgens te ontdekken dat de ruis er aan de bron werd opgezet, want de ruis in het beeld werd netjes meeversterkt! Voor mij voldoende reden om Ziggo de deur uit te trappen en een schotel aan te schaffen, want voor dergelijke praktijken ben ik behoorlijk allergisch. De schotel doet nu al ruim 7 jaar naar volle tevredenheid dienst, maar is onlangs toch naar mijn zoon verhuisd i.v.m. de aanschaf van IPTV van Telfort. Het zenderaanbod hiervan is goed, het beeld prima en de prijs lager dan het familiepakket van CD. Genoeg reden om over te stappen.
Omdat misschien dat alternatief niet ondersteund wordt door de huidige apparatuur van de klant? en je klant in de kou laten staan lijkt mij niet goed voor de reputatie van het bedrijf.
Analoog kan je kijken op zoveel toestellen je wenst (mits gebruik van een signaal versterker), digitaal heb je een (te betalen, te registreren) box nodig voor elk tv toestel.
Hoezo niet ondersteund? Volgens mij kan op iedere tv gewoon digitaal hoor... digitale box van de UPC heeft HDMI en scart.. en scart zit toch wel op iedere tv denk ik zo... (zelfs mijn keuken tv op zolder heeft er één)..

Dus opzicht kan de provider digitaal best afdwingen mits er geen extra kosten bij komen.
En daar zit volgens mij het probleem. Als ik het goed begrijp is digitale televisie zelfs goedkoper kwa onderhoud en dergelijke, maar vragen ze toch een stuk meer.

Dat is deels wel nog goed te praten omdat je een uitgebreider aanbod krijgt, maar als je het analoog zou afschaffen en een abonnement neemt die 1 op 1 gelijk is aan analoog, dan zet je de mensen in mijn ogen toch wel af.
Zelf heb ik ook nog analoge tv. Interactief wil ik niet: het gaat ze (kabelboer) geen ruk sodemieter aan of ik nu wel of niet elke avond naar "natuur films" zit te kijken ... O-)
Het grote aantal zenders boeit me niet: ik kijk maar naar een stuk of 10 - 15.
En HD hoef ik ook niet: 's avonds zijn de lenzen uit, ik zie toch geen HD ... :+
Analoog voldoet prima. Is het er niet meer? Kijk ik wel naar tv op de pc, uitzending gemist / Aussendung verpasst en zo bevalt uitstekend.

Analoge kijkers wegjagen kan ze 3/4 miljoen kijkers kosten, of beter, een deel daarvan.

[Reactie gewijzigd door Xubby op 17 februari 2012 13:09]

Ik denk er serieus aan om geen digitale tv te nemen als ik verhuis, ik kijk enkel naar het nieuws en naar series of full hd filmen welke ik download.

Het zijn gewoon schandalige prijzen die ze hier hanteren, je kan een hoop uitsparen op deze manier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee